Poplach v oblacích / Poplach v oblacích (1978/76/Československo, Západní Německo, Rakousko/Rodinný, Dobrodružný, Komedie, Fantasy) 64% -Originál DVD-

17.11.2023 18:16
JEDNOU VĚTOU
„Co všechno způsobí procházka Pana Tau po křídle letadla a slůně Bimbo, které ukradne kouzelný klobouk?“

Sestřihem sedmi dílů III. série středometrážních filmů, uváděných pouze v televizi, vznikly dva celovečerní filmy "Od zítřka nečaruji" a "Poplach v oblacích" uvedné do kin. Tento film byl vytvořený z epizod: "Pan Tau - Poplach v oblacích", "Pan Tau - Lov na slona" a "Pan Tau - Noc v safari". Pohádková dětská komedie o tom, co všechno způsobí procházka Pana Tau na křídle letadla a slůně Bimbo, které mu ukradne kouzelný klobouk. Značný rozruch vzbudí mezi cestujícími letadla mířícího do Prahy elegantní muž v buřince, který se s naprostým nezájmem o přírodní zákony prochází po křídle. Někteří ho považují za halucinaci, jiní za trik a III. bezpečnostní inspektor Málek za zašifrovanou zprávu o únosu. Jedině malá Alenka ví, že je to laskavý kouzelník pan Tau. Ten není po přistání letadla samozřejmě k nalezení a zatímco se horlivý Málek ujímá vyšetřování, přijde pan Tau o kouzelnou buřinku, kterou mu ukradne slůně Bimbo, čekající na letišti na převoz do Safari. Aby ji získal zpět musí se ukrýt ve voze a čekat na vhodnou příležitost. Jako by už to nezpůsobilo panu Tau dost potíží, najde buřinku zřízenec Kalous a ještě navíc po krátké zastávce mezi poli ujede, aniž by si všiml, že Bimbo opustil špatně zajištěnou klec. Pan Tau se tak ocitá bez buřinky, zato se slůnětem v patách mezi poli, kde záhy způsobí řádný rozruch. A buřinka je v nedohlednu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Teď už je to s hodně odřenou buřinkou, ale jako malý capart jsem tuhle Šimánkovu odyseu hltal měrou vrchovatou. Ono je to v podstatě o ničem a celý ten slepenec jednotlivých epizod nedává moc velký smysl, ale dětskému divákovi je tohle dočista šumák. Tedy, alespoň mně bylo. Vystačil jsem si s nácvikem prstokladu buřinkové etudy. (Pepinec) 3*

Jeden z mých TOP dětských filmů. Pan Tau, sloník a scénka na křídle. Zkrátka paráda a jako bonus pro malé kluky polach na letišti a výjezd požární a záchranářské techniky..Dnes ti hasiči v modrých montérkách u červených Tatrovek a Avií pravda působí lehce archaicky, ale tenkrát to byli bozi. Nelze také opomenout sestavu hereckých es. * * * * (Big Bear) 4*

Tahle Bimbo odysea a vůbec filmy, kde se z magického Pana Tau stává zoufalec pronásledující svou buřinku a pronásledovaný smůlou, mi vždycky připadaly jako dost nešťastné nabourání kouzla, které tuto postavu obklopavalo. A nikdy jsem to Polákovi neodpustil. (nash.) 2*

VELKÁ RECENZE
 Od zítřka nečaruji a Poplach v oblacích – to jsou dva celovečerní snímky, které vznikly v roce 1978 sestřihem sedmi středometrážních televizních příběhů o mlčenlivém muži s kouzelnou buřinkou. Moderní komediální pohádka, pod níž jsou jako autoři podepsáni scenárista Ota Hofman a režisér Jindřich Polák, spojuje epizody Poplach v oblacích, Lov na slona a Noc v safari. Pan Tau ve filmu způsobí poprask na letišti, protože se procházel po křídle letadla. Zatímco bezpečnostní inspektor Málek dělá vše proto, aby ho dopadl, přijde o svou buřinku. Tu náhodou získá zřízenec safari Kalous, jehož život tak dostane neočekávaný směr. S pomocí dětí však pan Tau naštěstí dokáže dát všechno zase do pořádku… V hlavní roli oblíbeného rodinného snímku se objevil osvědčený Otto Šimánek. Málka si zahrál Vlastimil Brodský.
Pan Tau se prochází proti všem fyzikálním zákonům na křídle letadla blížícího se k Praze. Malá Alenka je nadšená, ale ostatní cestující jsou vyděšení. III. inspektor bezpečnosti provozu Málek považuje hlášení posádky za šifru týkající se únosu a raději nařídí nouzové přistání. Ve zmatku na letišti zmizí pohádkový pan Tau do jedné z hal. Slůně Bimbo čekající v kleci na odvoz do Safari mu sebere kouzelnou buřinku. Tau se musí připojit k transportu, jeho buřinku si zatím na hlavu nasadil zřízenec Kalous. Shodou okolností slůně i Tau opustí uprostřed cesty automobil a pokračují spolu pěšky. Šokovaní venkované se chystají exotické zvíře ulovit. Kalous dostane v Safari ztrátu slůněte k náhradě. Děti uspořádají pro oblíbeného zřízence sbírku a počítají peníze na půdě jeho domku. Kalousova dcera Ivanka si hraje s buřinkou a mimoděk kouzlem přivolá pana Tau i slůně, které svou váhou proboří strop. Až ráno najdou děti v ruinách domu buřinku a pan Tau uvede Kalousův dům i život do pořádku. Testy na letišti vyloučily možnost procházky člověka za letu na křídle. Jenomže před zkoprnělými experty přistane na letišti vzápětí letadlo, na němž sedí nejenom Tau, ale i tři děti, které vzal na výlet s sebou.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.11.1979
Premiéra Západní Německo: 19.12.1980
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.11.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRIIPoplach v oblacích (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa132/
Československo / Západní Německo, Rodinný / Dobrodružný / Komedie, 1979
Režie: Jindřich Polák, Hrají: Otto Šimánek, Vlastimil Brodský

Od zítřka nečaruji (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa131/
Československo / Západní Německo, Rodinný / Dobrodružný / Komedie, 1979
Režie: Jindřich Polák, Hrají: Otto Šimánek, Vlastimil Brodský

SERIÁL V SÉRII
Pan Tau (seriál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa133/
Československo / Západní Německo / Rakousko, Rodinný / Dobrodružný / Komedie, 1971
Režie: Jindřich Polák, Hrají: Otto Šimánek, Josef Aleš
 
Tvůrci a herci
Jindřich Polák (Režie), Jan Šuster ((Produkce/Vedoucí výroby), Karel Škop (Produkce/Vedoucí výroby), Jiří Bažant (Hudba), Vlastimil Hála (Hudba), Jiří Malásek (Hudba), Josef Vaniš (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Jiří Hlupý (Scénografie), Theodor Pištěk ml. (Kostýmy), Milan R. Novotný (Zvuk), Vladimír Petřina (Masky), Ota Hofman (Scénář), Otto Šimánek (Herec), Vlastimil Brodský (Herec), Petr Nárožný (Herec), Alena Jirešová (Herec), Josef Dvořák (Herec), Robert Vrchota (Herec), Michael Hofbauer (Herec), Eliška Sirová (Herec), Jan Sedláček (Herec), František Husák (Herec), Miroslav Vydlák (Herec), Martina Červená (Herec), Josef Bláha (Herec), Vít Olmer (Herec), Jiří Lábus (Herec), Lenka Termerová (Herec), Stanislava Coufalová (Herec), Viktor Maurer (Herec), Milan Riehs (Herec), Karel Meister ml. (Herec), Karel Bělohradský (Herec), Zdeněk Martínek (Herec), Jiří Kodet (Herec), Petr Pospíchal (Herec), Petr Skarke (Herec), Ladislav Županič (Herec), Dagmar Patrasová (Herec), Elena Strupková (Herec), Otto Budín (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Vladimír Pospíšil (Herec), Žofie Veselá (Kanyzová) (Herec), Josef Střecha (Herec), Stanislav Vyskočil (Herec), Václav Vydra nejml. (Herec), Jitka Zelenohorská (Herec), Ludmila Zábršová-Molínová (Herec), Jiří Šolc (Herec), Marta Kaňovská (Herec), Jan Pohan (Herec), Pavel Stránský (Herec)
 
1979/76/Československo, Západní Německo, Rakousko/Rodinný, Dobrodružný, Komedie, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu byl použit vrakem práškovací letadla Čmelák. Tvůrci ho nechali i potopit, ale udělali chybu. Protože pravá strana trupu byla pobořená, udělali dvířka do pilotní kabiny zleva. A když pilot (František Husák) leze na hladině ven, odborníci si hned všimnou, že v reálu to není možné.
- Vůz, který na konci filmu řídí hlavní inspektor (Josef Bláha), je sovětský víceúčelový terénní vůz GAZ 69 vyráběný v letech 1953 – 1972.
- Výjezd požárníků a záchranářů obstarali skuteční profesionálové z letiště Praha Ruzyně, kde se natáčelo za plného provozu.
- Jméno pana Tau vzniklo zcela spontánně. Tvůrci filmu Polák a Hofman jeli prstem po řecké abecedě a písmeno Tau se jim zalíbilo nejvíce.
- Letoun, po jehož křídle se pan Tau (Otto Šimánek) prochází, je Tupolev Tu-134.
- Otto Šimánek za sebe odmítal dubla, vše si hrál sám.
- Hlavním hrdinou filmu Poplach v oblacích je slůně Bimbo. Ve skutečnosti se sloní slečna jmenuje Shanti a pochází z indického Ásámu. Od německé firmy Sensen jí za účelem natáčení zakoupilo Filmové studio Barrandov. V době začátku natáčení, bylo slůněti 17 měsíců a po skončení bylo prodáno do ZOO Praha, kde žije dodnes. V lednu 2008 jí bylo 32 let.
 
Odkazy