Obušku, z pytle ven! / Obušku, z pytle ven! (1955/70/Československo/Pohádka, Komedie) 74% -Originál DVD-

17.11.2023 18:16
JEDNOU VĚTOU
„Pohádka o chudém muzikantovi, který skrze dobré srdce a kouzelného stařečka k divotvorným darům přišel."

OBSAH
Adaptace klasické Erbenovy pohádky o chudém muzikantovi, který skrze dobré srdce a kouzelného stařečka k divotvorným darům přišel. Někdo má všechno a jiný nic. Tak už to chodí i v pohádkách. Například v příběhu o chudém muzikantovi se zlatým srdcem, který se rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu samotnému kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za své dobré srdce dostane kouzelný ubrousek, prostírající na požádání i ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta i o oslíka z něhož se sypou dukáty. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se nakonec všechno neobrátilo v dobré, a tak je muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský po zásluze potrestán.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V době budovatelských filmů se naštěstí našel čas i na milou pohádku, která se už dávno zlatým písmem zapsala mezi nestárnoucí klasiky. Příjemná atmosféra, přepálená barevnost, chytlavé melodie, výborní herci a přímočarý děj, který neodmyslitelně patří k tuzemským vánočním svátkům. Zdaleka neleze na nervy a potěší i třeba za deset let. Holt, kdepak ty staré zlaté pohádkové časy jsou.. (castor) 4*

Dnes už víceméně legendární ale stále neokoukatelná vánoční pohádková klasika, ale s pěknými hereckými výkony.František Smolík jako laskavý a kouzelný stařeček namaskovaný téměř k nepoznání neměl chybu. Vždy se mi líbil nejvíce. Ladislav Pešek exceloval zejména ve scéně s neviditelnou jitrnicí, to co tam předvedl bylo výtečné ekvilibristické číslo alá Burian z filmu Přednosta stanice. Josef Beyvl jako starý ale o to více prohnaný lakota byl občas k sežráni, ale jako malý jsem ho nemohl ani cejtit. Ale ve scéně kdy seděl ve škopku obsypaný peřím a namočený v medu mi ho bylo přeci jenom trochu líto. Takže za všechny tři tyto hlavní herce které jsem vyjmenoval, a kteří táhli vlastně děj celého filmu takřka sami, potom za nějaké ty parádní triky ( smějící a mračící se obušek) a za pěknou dnes už zlidovělou titulní píseň dávám za 4*. Všechny ty dnešní nepoctivci by si měli vzít z této pohádky příklad, protože se tam určitě vesměs všichni vidí! Alá třeba zrovna někteří dnešní páni podnikatelé či politici..že? Velice výchovná pohádka jen co je pravda. (Karlos80) 4*

Včera jsem viděl zase po delším čase s potomstvem tuto pohádku a opět jsem si potvrdil, že z filmových pohádek je to u mně stále ta co patří mezi ty slabší. Samozřejmě neexistující jitrnice i ten animovaný obušek z hlediska uměleckého byly super, ale jako dítě jsem na pohádku nahlížel jinou optikou. Coby děcko mně ten kreslený obušek moc nebral, neseděl mit am jako cosi rušivého a naopak mně štvalo, že tam nelétá skutečná sukovice. Největší problém jsem měl ale s hercem Peškem. Ač ho mám jinak velmi rád a ctím jej jako pana herce, tady mi prostě nesedl. Už jen ten jeho podle hrnce provedený účes navíc blonďatý, ty červené tváře a ten ,,obrozenecký'' ohoz... prostě se mi celý těžce nelíbil. A když se vám hlavní kladný hrdina nelíbí, může být hodný stařeček Smolík sebemilejší, ale se závěrečným hodnocením to moc nezmůže. Alespoň , že film obohatil svět filmových písniček o jednu dnes už klasiku - ,,Já s písničkou jdu jako ptáček''... Dávám tedy za tři klarinety. * * * (Big Bear) 3*

VELKÁ RECENZE
 Režisér Jaromír Pleskot spojoval své profesní aktivity celoživotně především s divadlem, ve své filmografii má však vedle oblíbené dívčí podívané Robinsonka (1956) a čapkovského životopisného dramatu Člověk proti zkáze (1989) i pohádku, která v roce 1955 splňovala požadavky zábavné a současně ideologicky „správné“ podívané. Lidovým hrdinou vyprávění je nuzný, poctivý muzikant, který dojde štěstí díky darům kouzelného dědečka – zázračnému ubrousku a zlatonosnému oslíkovi. Aby zapudil zlodějského hostinského, potřebuje ovšem hrdina ještě trestající obušek... V adaptaci pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary se v rolích muzikanta a hostinského objevili Ladislava Pešek a Josef Beyvl. Roli zázračného děda přejícího sociální spravedlnosti ztvárnil s nadhledem osvědčený František Smolík.
Chudý muzikant, který má doma kupu hladových dětí, se vydá za výdělkem do světa. Bloudí krajinou, až se dostane do hospody, kde se právě slaví posvícení. Muzikant návštěvníkům zahraje, ale za vystoupení se mu hospodský odmění jen kouskem suchého chleba. Muzikanta polituje kouzelný stařeček a věnuje mu zázračný ubrousek, který sám prostírá dobroty, a oslíka, z něhož se sypou dukáty. Cestou domů se muzikant staví ve stejné hospodě a dobrosrdečně předvede kouzelné dary. Vychytralý hospodský mu je však vymění. Doma muzikant zklame celou rodinu, ubrousek se neprostře a z oslíka nevypadne ani měďák. Chuďas se dovtípí, kdo ho připravil o stařečkovy dary. Vrátí se zpátky s dalším stařečkovým darem - s obuškem. Ten hospodskému důkladně nařeže, takže lakomec raději všechno vrátí. Muzikant po návratu uspořádá hody pro celou vesnici. Stařeček se vznese k nebi, aby se porozhlédl, zda někdo nepotřebuje pomoc.
 
Postavy a obsazení
• Ladislav Pešek - muzikant
• Josef Beyvl - hostinský
• František Smolík - stařeček
• Renata Borová - Rozárka
• Miroslav Fišák - Mikeš
• Aleš Košnar - Kuba

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 7.09.1956
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 5.10.2004 (DVD) Filmexport Home Video, Levné knihy
Poprvé na DVD: 1.8.2004 Filmexport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Jaromír Pleskot (Režie), Jaroslav Prokop (Produkce/Vedoucí výroby), Jan F. Fischer (Hudba), Josef Střecha (Kamera), Jiří Tarantík (Kamera), Miroslav Hájek (Střih),  Alois Mecera (Scénografie), František Tröster (Kostýmy), František Fabián (Zvuk), Gustav Hrdlička (Masky), Václav Volk (Masky), Jiří Brdečka (Scénář), Jaromír Pleskot (Scénář), Karel Jaromír Erben (kniha), Ladislav Pešek (Herec), Josef Beyvl (Herec), František Smolík (Herec), Renata Borová (Herec), Miroslav Fišák (Herec), Aleš Košnar (Herec), Irena Pejšková (Herec), Petra Pleskotová (Herec), D. Strudlová (Herec), Věra Motyčková (Herec), Šárka Smetanová (Herec), Eman Fiala (Herec), Josef Hlinomaz (Herec), Vladimír Jedenáctík (Herec), Josef Příhoda (Herec), Josef Steigl (Herec), František Partyngl (Herec), Bohumil Vild (Herec), Věra Benšová (Herec), F. Kuchař (Herec), S. Košar (Herec)
 
1955/70/Československo/Pohádka, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Do potoka padal pan Pešek asi 5x a výsledkem byla nejen nezapomenutelná scéna, ale i pořádná rýma.
- Filmování probíhalo na Vysočině v okolí Sněžného, Samotína a Krátké, kde štáb pobyl přibližně 3 měsíce.
- Píseň, kterou zpívá Ladislav Pešek v hospodě, je básnička od F. L. Čelakovského - Pocestný.
- Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od toho ustoupilo, Karel Mann, fázař a animátor od Jiřího Trnky vytvořil obušek, jak ho známe, kde je zřetelnější mimika a grimasy, které jsou vidět hlavně ve scéně, kdy trestá zloděje krčmáře.
- Původně měl film trvat jenom půl hodiny. Scénárista Jiří Brdečka nedokázal skrýt svůj údiv a rozhořčení, když se dozvěděl, že film má 70 minut. Jaromír Pleskot nevymyslel nové scény, jen je hodně natáhl.
- Scéna výprasku byla hodně kritizována. Novinářům vadilo, že je tak krutá a naturalistická.
- Film natočený na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary.
 
Odkazy