Noc patří nám /We Own the Night (2007/117/USA/Krimi, Thriller, Drama) 71%

13.11.2023 00:59
JEDNOU VĚTOU
„Dva bratři na opačných stranách zákona. Loajalita k rodině je důležitější než spor.“

OBSAH
Film líčí příběh dvou bratrů, kteří se ocitnou na rozdílných stranách zákona. Bobby Green (Joaquin Phoenix) pracuje jako šéf brooklynského nočního klubu El Caribe, který patří ruskému mafiánovi Bužajevovi. Prostředí jako stvořené pro distribuci drog ostrým zrakem sleduje Bobbyho bratr Joseph Grusinsky (Mark Wahlberg). Oba sourozenci se nestýkají a jejich vztah vzhledem k rozdílným příjmením zůstává utajen. Situace se však vyostří a Bobby je nucen si vybrat mezi nablýskaným kriminálním životem a rodinnou ctí, reprezentovanou policejními uniformami nejen Josepha ale i jejich otce Alberta (Robert Duvall). Volba to není jednoduchá a Bobby za ni zaplatí víc, než měl v úmyslu. (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kopie Skryté identity je při sledování filmu zjevná a už jí to nikdo nikdy neodpáře. Jenže když vidím jak se herci snaží, jak trojúhelník Phoenix - Mendes - Wahlberg hrají herecký triangl tak brilantně, tak nemůžu filmu nedát šanci. Je to zvláštní, ale nechá se na to všecko koukat. Když nakonec sleduji závěrečnou scénu kdy Phoenix vyjde z pole, přičemž nechci spoilerovat, zastaví se mi srdce, že skoro přestanu dýchat a jen sleduju tu nádheru, která mi vlastně ukáže na co celou dobu čekám, a jak jsem se nakonec dočkal. Tím chci říct, že za tu závěrečnou scénu to stojí vidět, i kdyby jste v tom viděli kopii Skryté identity sebevíc. Netvrdím, že není. Je...a hodně, ale když tam pobíhá pěkná Eva Mendes a kolem ní herec, kterého mám osobně hodně rád, Joaquin Phoenix, který ještě před tímto filmem řekl, že už točit nebude, tak musím prostě mít radost. To jinak ani nejde. Film to sice nijak unikátní není, ale kouká se na něj opravdu zajímavě. (Malarkey) 4*

Překvapivě podceňované drama. Noc patří nám je ukázkovou žánrovou záležitostí s vynikajícími herci, dobrým příběhem a několika hodně silnými okamžiky. Nepamatuji si žádnou podobnou novou kriminálku, v které byl tak dokonale zpracována honička v autech v deštivém prostředí New Yorku. Ať Joaquin Phoenix, Mark Walhberg nebo nádherná Eva Mendes, všem se daří a film působí velmi věrohodně včetně "barové" atmosféry. Proč tedy tolik chválím, ale dávám "pouhé" 4*? Příběh není nijak neprůhledný a i pár slabších okamžiků se ve filmu objeví, ale nic z toho by mě od druhého shlédnutí nedokázalo odradit. Už teďka se těším na znovu prožití té honičky, která mi naháněla husí kůži... Snad se James Gray nezakope zpět k slabým obyčejným filmům bez stylu. "Lepší být souzen 12nácti než nesen 6ti..."(Djkoma) 4*

Hned tu úvodní scénu musel ocenit snad každej kluk, protože pánové, kdo z nás by nechtěl, aby se mu na gauči válela roztoužená Evička Mendes v sexy prádélku. Jestli takovej kluk přece jen je, tak by si zaloužil proplesknout, aby se vzpamatoval . Na takto famózní úvodní scénu navazuje příběh, který má velmi dobře vytvarovanou atmosféru a zejména díky režii James Graye a hereckýmu výkonu Joaquin Phoenixe se mě z těch rusáků stáhla strachy prdel. Některé scény, třeba příchod Joaquin Phoenixa do baráku, kde ošlehání kluci z východního bloku vaří drogy či vynikající automobilová honička v dešti, byly opravdu nadprůměrně dobře natočené. Film sice není dokonalej jako tělo Evičky Mendes, ale plastickou chirurgii skutečně nepotřebuje. (Enšpígl) 4*

VELKÁ RECENZE
Dělávám to nerad a ani nevíte s jakým těžkým srdcem. Zažil si to ale asi každý filmový, knižní či herní recenzent a mě to letos přepadlo hned takhle z úvodu nového roku. Víte, o čem mluvím? Podle toho, jestli jste se podívali dolů na hodnocení, odhaduji, že alespoň již tušíte, co mám vlastně na mysli. Noc patří nám byl v mém soukromém žebříčku očekávaných filmů pěkně vysoko. Joaquin Phoenix si nikdy nevybíral špatné scénáře a jeho perfektní herectví si vždycky užívám plnými doušky. Ať už se jedná o Gladiátora, 8 MM nebo Vesnici, všude hraje skvěle a jeho role mě, coby diváka, vždycky zajímají. Tedy až do dneška.
Když se na všech světových webech nadává na Tima Storyho a jemu podobné, špatné režiséry, přidal bych k nim bez váhání i podivína jménem James Gray. Jeho špatný vtip jménem Temná zákoutí z roku 2000, ve kterém hrál rovněž Phoenix s Wahlbergem, byl velice průměrným filmem, jehož obsazení bylo jako z trojnásobně lepšího filmu. Gray si poté dal sedmiletou přestávku, aby se na jeho temnou minulost zapomnělo a pro diváky připravil gangsterku s ještě lepším obsazením než posledně, bohužel však i s horší režií a za uši tahajícím scénářem.
New York, osmdesátá léta. Ruská mafie vlastní různé městské instituce, a když se někdo z policistů snaží jejich nekalé praktiky zastavovat, většinou přichází o život. Do přesně takové situace se dostává velitel jednotek Burt Grusinsky (Robert Duvall) se svým synem Josephem (Mark Walhberg) – čestní a kvalitní muži zákona, kteří představují pro špičky gangsterů velkou hrozbu. Aby přežili, pokusí se spojit s Burtovým druhým synem, Josephovým bratrem, Bobbym (Joaquin Phoenix). Ten si v životě vybral jednoduší cestu – cestu byznysu. Je majitelem velkého nočního klubu a užívá si vína, žen a zpěvu. Jenže zároveň je pod ochrannými křídly Rusů, kteří by jej jen neradi viděli za mřížemi. Postaví se tedy Bobby svým chlebodárcům a připojí se k rodině?
Příběh zní docela zajímavě, že? Ano, základní premisa není zlá, ačkoliv kopíruje mnoho filmů o lidském poučení a prozření, kdy i ten největší zatracenec zjistí, že rodina je přeci jen základem všeho. Bohužel se ale Noc patří nám vleče jako poslední závodník na šnečím Grand Prix, a to, co nejspíše Gray považuje za budování hutné atmosféry, je barevná nuda, kterou (ne)zachraňuje pouze charisma Joaquina Phoenixe. Vše, co by se mohlo vecpat do několika minut, se zde řeší třikrát pomaleji a táhlé pohledy na zoufalé tváře hrdinů nejsou a nikdy nebyly cool – zvlášť v gangsterce, která se snaží být správně „old-schoolově“ moderní.
Co je mi potom, že ze sebe Gray dělá režisérského mazáka a celý film začíná scénou, kdy Joaquin Phoenix ve své kanceláři dělá dobře hekající Evě Mendes. On totiž pouze napodobuje načrtnuté koncepty a i tato erotická scéna jakoby se snažila napodobit Past bratří Wachowských. Tolik vynášená honička automobilů v dešti (PS: jediná akčnější a svižnější scéna) má zase koule vyzývat Bournův mýtus. Bohužel ani ta nenabízí nic zajímavého a vyhýbání protijedoucím autům mi (bez jakékoliv zášti) nepřišlo nijak zvlášť povedené. Jenomže žádná další scéna, ve které by se nemluvilo a hloupě nekoukalo, zde není a na závěr v kukuřici už jsem se díval skutečně jen z povinnosti.
Gray – režisér je průměrný, ale Gray – scénárista silně nezvládá. Logika dostává na frak ještě viditelněji než v Gone, Baby, Gone a celé čachry s převozem zločince dávají pořádně zabrat všem racionálním vysvětlením. Dlouho se mi již navíc u filmu nestalo, abych si v půlce myslel, že hrdinové příběhu už na do očí bijící pointu dávno přišli a aby mě dvacet minut před koncem překvapilo, když na ní teprve přijdou. Neříkám, že se zde nenajdou i kvalitní okamžiky, jako téměř všechny scény s Phoenixova klubu, ale oproti těm horším je jich minimum.
Robert Duvall a Marc Walhberg je dvojice, která by byla schopna utáhnout celý film. Gray jim zde ale dává tak málo prostoru, že mě to, jako fandu obou těchto herců, vysloveně zklamalo. Noc patří nám tedy stojí a padá na Joaquinu Phoenixovi, který pár hvězdiček do hodnocení udělal doslova sám. Eva Mendes je jen blikající zářivkou a je tedy úplně jedno, jestli hraje dobře nebo ne. Každopádně z potenciálu, které obsazení mělo, se vymačkala rovná polovina.
Za dobrý měsíc a dva týdny se v českých kinech ukázaly už tři gangsterky. Vynikající Východní přísliby, celkem dobře šlapající Americký gangster a Noc patří nám. Asi nemusím znovu sdělovat, který z těchto tří filmů je nejhorší a divácky nejméně přitažlivý a postesknu si tedy raději nad Phoenixem, jenž se příští rok objeví v dalším filmu tohoto režiséra, Two Lovers. Vím, že přátelství je věcí hodně silnou, ale když se Crowe kamarádí s Ridleym Scottem, je to nesrovnatelně prospěšnější přátelství, než citová pouta mezi Phoenixem a Jamesem Grayem. Ten mě totiž letos na podzim může svým novým filmem snad jen mile překvapit.

Ocenění:
César Awards
2008 - Nejlepší zahraniční film (nominace)

Cannes Film Festival
2007 - James Gray (Zlatá palma) (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Hruška - Joaquin Phoenix (Bobby Green), Marek Libert - Mark Wahlberg (Joseph Grusinsky), Ladislav Županič - Robert Duvall (Burt Grusinsky), René Slováčková - Eva Mendes (Amada Juarezová), Stanislav Lehký - Antoni Corone (Michael Solo), Luděk Čtvrtlík - Danny Hoch (Jumbo Falsetti), Jiří Hromada - Tony Musante (Jack Shapiro), Bedřich Šetena - Moni Moshonov (Marat Buzhayev), Antonín Navrátil - Joe Forbrich (stráž), Pavel Vondra - Craig Walker, Tony Guida (Russell De Keifer, Tony Guida, Vitt), Libor Hruška - Alex Veadov (Vadim Nezhinski), Ludvík Král - Oleg Taktarov (Pavel Lubyarsky), Jiří Zavřel - Paul Herman (Spiro Giavannis), Zuzana Schulzová - Yelena Solovey (Kalina Buzhayevová), Bohdan Tůma (titulky), Miroslava Součková, Ladislav Novák, Marek Mahdal, Viktorie Taberyová a další
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Ladislav K. J. Novák
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.2.2008 Palace Pictures
Premiéra USA: 12.10.2007 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 14.7.2008 Palace Pictures
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 967 222
Tržby celkem - $ 55 300 000
Návštěvnost v ČR 14 637
Náklady (Rozpočet) - $ 21 000 000
 
Tvůrci a herci
James Gray (Režie), Nick Wechsler (Produkce), Mark Wahlberg (Produkce), Joaquin Phoenix (Produkce), Wojciech Kilar (Hudba), Joaquín Baca-Asay (Kamera), John Axelrad (Střih), Douglas Aibel (Casting), Ford Wheeler (Scénografie), Michael Clancy (Kostýmy), Douglas Murray (Zvuk), Gary Rizzo (zVUK), Kent Sparling (Zvuk), Kelly Gleason (Masky), James Gray (Scénář), Joaquin Phoenix (Herec), Mark Wahlberg (Herec), Eva Mendes (Herec), Robert Duvall (Herec), Antoni Corone (Herec), Moni Moshonov (Herec), Oleg Taktarov (Herec), Alex Veadov (Herec), Danny Hoch (Herec), Tony Musante (Herec), Dominic Colón (Herec)
 
2007/117/USA/Krimi, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Slogan "We Own The Night" měla v 80. letech na autech newyorská policie jako vzkaz drogovým dealerům.
- Eva Mendes uvedla, že před natáčením scény sexuální scény s Joaquinem jí štáb nechal napít vodky, protože byla velmi nervozní.
- Scéna automobilové honičky byla natočena za slunečného dne. Hustý déšt byl doplněn digitálně.
- Filmem se mimo jiné prolíná složitý vztah dvou bratrů, kdy jeden z nich žije spořádaným a respektovaným životem (Mark Wahlberg) a druhý (Joaquin Phoenix) bouřlivým a nevázaným. Toto téma se objevilo již v jednom z předchozích filmů Jamese Graye Little Odessa z roku 1994.
- Christopher Walken byl původně obsazen do role policejního šéfa Alberta Grusinskyho. Kvůli potížím s natáčecím rozvrhem se však musel role vzdát. Postava Alberta Grusinskyho tak byla na poslední chvíli obsazena Robertem Duvallem.
- Režisér James Gray byl za film nominován na Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes.
- Název filmu "Noc patří nám" převzali tvůrci od zvláštního oddílu New Yorské policie zabývajícího se v civilu pouliční kriminalitou. Tato skupina se celosvětově "proslavila" v roce 1999, kdy vystřílela 41 kulek do neozbrojeného afroameričana Amanda Dialla. Díky tomuto skandálu byl oddíl v roce 2002 zrušen a posléze nahrazen zvláštním protikriminálním oddílem.
- Phoenix se tak vžil do role drzého synka, že si i o přestávkách dobíral Roberta Duvalla. Ten to několikrát nevydržel a doslova vybuchl vzteky.
- Režisér James Gray odmítl natáčet film v Torontu, kde by to bylo o mnoho levnější než v New Yorku. To je jeden z důvodů, proč se tento film točil tak dlouho.
- Původně patřil film pod Warner Bros., až poté ho získala firma Universal za 11 milionů dolarů.
- Postava Evy Mendes je tu viackrát "posmešne" označovaná za Portoričanku. V skutočnosti sa herečka narodila v Miami a jej korene pochádzajú z Kuby.
 
Odkazy