O statečném kováři / O statečném kováři (1983/78/Československo/Pohádka) 70% -Originál DVD-

13.11.2023 00:58
JEDNOU VĚTOU
„Odvážný kovářský učeň se společně s přáteli vydají hledat ztracené královské dcery“

OBSAH
Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kříž vlastně není kovář, ale zástupce čeledi mravencovitých, neboť ti jsou taky schopni unést několikanásobek své hmotnosti.. V dětství neoblíbená pohádka, ovšem postupem času jsem svůj postoj tak nějak přehodnotil. Zastávám totiž názor, že u pohádky se má člověk smát (Byl jednou jeden král), nebo bát (O statečném kováři), nebo od obojího (S čerty nejsou žerty) a v těch současných o mlejnech, měšcích a štěstí z pekla z toho nenacházím ani Trošku. Ty ohnuté halapartny si zaplatíš, Mikši! (Gilmour93) 4*

Pěkná a zajímavá pohádka, ale mohla být propracovanější. Pavel Kříž v roli kováře Mikeše nepůsobí přebujele pohádkově a jeho proradní pomocníci Ondra s Matějem byli pěkně vykutálení hošánci a dost pohádku svými postavami okořenili. Nápadů je tak akorát, občas se příběh otřel o žánr hororu, a to zejména v sekvencích, kdy Mikeš pátrá po osudu princezny. Pohádky mají šťastné konce, zlo je potrestáno a sympatická pohádka o statečném kováři není k zahození. Na působivosti jí ubírá trochu přímočaře vedený příběh a také časté reprízování v televizi. 60% (kingik) 3*

O něco lepší pohádka, než Nebojsa na stejný námět Boženy Němcové a od stejných scénáristů. Atmosféra je hutná a docela temná a pohádka se mi líbila víc, jak pozdější ekvivalent. Taky je zajímavý, že Ján Króner hrál hrdinu tam a zbabělce tady. Ten konec mě vždycky v dětství strašil, teď už dobrých patnáct let ne, ale předtím jsem z toho byl docela na prášky a vidět nějakýho černocha, asi bych zalezl pod postel. Jinak Pavel Kříž mi nijak nevadil. Myslím, že je to jedna z jeho nejlepších hereckých kreací a to bez ironie nebo nadsázky. (monolog) 4*

VELKÁ RECENZE
 Jediným režijním počinem Petra Švédy zůstává romantická pohádka, inspirovaná literární předlohou Boženy Němcové. Ve fantazijním příběhu, který vznikl v produkci Filmového studia Gottwaldov, se mladý hrdina kovář Mikeš vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se venkovští mladíci utkají s potměšilým skřítkem-babiznou, skutečnou zkoušku pro jejich narychlo uzavřené přátelství však představuje stará studna… V roli odvážného mladého Mikeše se ve filmu objevil začínající Pavel Kříž. Jeho mladí kolegové Ján Kroner a Jiří Knot však na rozdíl od představitele Štěpána Šafránka z „básnické“ série žádnou významnější hereckou kariéru neudělali. Za pozornost v rámci obsazení stojí i Petr Čepek v roli Černého krále.
Mikeš se vyučil u svého otce kovářem a jednoho dne se vypravil do světa na zkušenou. Cestou se k němu přidají mlynářský pomocník Matěj a pacholek Ondra, kterým se nezamlouvala jejich dosavadní práce. V hospodě v jednom království se dozvěděli, že královi zmizely jeho tři dcery. Mikeš přemluví své společníky, aby šli princezny hledat. Čas plyne a chasníci pořád nemohou dívky najít. Jednoho dne dojdou do tajemného domu, kde je prostřeno pro tři osoby. Nají se a brzy usnou. Příštího dne Mikeš s Jindrou jdou obstarat něco k jídlu a Matěj má zatím uvařit kaši. Ten se však dá nachytat skřetem, který sní kaši a nic za to nedá. Dalšího dne se totéž přihodí Ondrovi. Až Mikeš na skřeta vyzraje. Utrhne mu kus vousů, skřet se změní v ošklivou babici. Ta mu prozradí, že princezny unesl Černý král. Do jeho království vede jediná cesta starou studní. Mikeš vysvobodí dvě princezny, ta nejmladší však s nimi není. Mikeš pošle dívky ve vědru nahoru, sám však chce na radu babizny vyzkoušet své společníky. Dočká se zklamání, Matěj a Ondra v domnění, že táhnou Mikeše, pustí úmyslně vědro dolů. Sami se pak vydají s princeznami na zámek a jejich otci tvrdí, že oni jsou zachránci. Mikeš pozná, že babice je zakletá princezna. Pustí se s Černým králem do boje a zvítězí. Po návratu na zámek odhalí proradné kamarády a ožení se s nejmladší princeznou. Kovářské řemeslo však na hřebík nepověsí. Žije spokojeně se ženou a malým Mikšíkem v otcově kovárně a na zámku kraluje, jen když je to nutné.
 
Postavy a obsazení
• Pavel Kříž - kovář Mikeš
• Janko Kroner - silák Ondřej
• Vlado Müller - kovář, Mikešův otec
• Lubor Tokoš - král
• Ladislav Trojan - komoří
• Míla Myslíková - hospodská
• Petr Čepek - Černý král
• Jiří Krytinář - skřet
 
Premiéra ČSSR: 1.9.1984
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.1.1995 (VHS) Centrum českého videa
Poprvé na DVD: 30.4.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Petr Švéda (Režie), Vojtěch Kunčík (Produkce/Vedoucí výroby), Petr Ulrych (Hudba), Jiří Kolín (Kamera), Antonín Štrojsa (Střih), Zdeněk Rozkopal (Scénografie), Šárka Hejnová (Kostýmy), Zdena Mannová (Kostýmy), Marie Polášková (Kostýmy), Radomír Koutek (Zvuk), Ivo Strangmüller (Masky), Rudolf Hammer (Masky), Pavel Kříž (Herec), Jiří Knot (Herec), Ján Kroner ml. (Herec), Vlado Müller (Herec), Viliam Polónyi (Herec), Petr Čepek (Herec), Lubor Tokoš (Herec), Martina Bezoušková (Herec), Taťána Čechovská (Herec), Ladislav Trojan (Herec), Magdalena Reifová (Herec), Oldřich Velen (Herec), Míla Myslíková (Herec), Václav Kotva (Herec), Jiří Krytinář (Herec), Karel Semerád (Herec), Pavel Nášel (Herec), Irena Žáčková (Herec)
 
1983/78/Československo/Pohádka
 
Zajímavost k filmu
- Jako kaskadér zaskakoval za Pavla Kříže Ondřej Vetchý.
- Pohádku začal režírovat Zdeněk Zydroň, ale byl nahrazen Petrem Švédou.
- Je několik souvisejících zajímavostí okolo tohoto filmu a filmu Nebojsa (1988). Kromě toho, že herec Ján Kroner hraje v obou pohádkách dřevorubce jménem Ondřej, je podobnost i ve scéně, kdy ve filmu Nebojsa hrozí čaroději, že ho připoutá k mlýnu a bude muset točit vrtulemi, když nebude foukat vítr. Tuto situaci vidíme ve filmu O statečném kováři, kdy tuto práci vykonává tovaryš Matěj.
- Skřetovi v liščím kožichu, kterého hraje Jiří Krytinář, propůjčila svůj hlas Vlasta Fabiánová. Siláka Ondřeje, kterého hraje slovenský herec Ján Króner, pak kvůli slovenštině nadaboval Svatopluk Skopal.  Jakuba, hraného Vladimírem Polónym, nadaboval Václav Stýblo, a to ze stejného důvodu, jako u Krónera.
- Při natáčení scény, kdy Mikeš v Království Černého Krále skáče z okna na zem, si Pavel Kříž vymknul kotník.
- Království Černého krále bylo natáčeno ve zřícenině kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích.
- Tajemný hrádek, ve kterém měla být loupežnická chasa se jmenuje Sirotčí hrádek a najdeme ho nad obcí Klentnice u Mikulova.
- Hrad, ze kterého se ztratily princezny se jmenuje Buchlov.
- Větrný mlýn, který roztáčel Jiří Knot jako Matěj se nachází na kopci nad obcí Kuželov u Strážnice.
- Film se natáčel na jižní Moravě. Domov kováře Mikeše a některé další scény se natáčely ve strážnickém skanzenu.
 
Odkazy