G. I. Jane / G. I. Jane (1997/125/USA/Akční, Drama) 62%

23.10.2023 14:09
JEDNOU VĚTOU
„Žena, která dokázala být ve výcviku i v akci odhodlanější než muži...“

OBSAH
Jordan O'Neil pracuje pro armádu jako topografická analytička. Právě ona je vybrána, aby podstoupila velmi obtížný výcvik u průzkumných elitních jednotek SEAL. Pokud se jí podaří projít, otevře tím podle dohody ministerstva námořnictva se senátorkou DeHavenovou možnosti rovnoprávného zastoupení žen v bojových jednotkách. Ostřílení muži v jednotce, ke které je přidělena, však neskrývají despekt k ženě ve svých řadách. Výcvik vede zkušený rotmistr Urgayle, který tvrdí, že výcvikem neprojde 60% z nich a že den neskončí, dokud se nenajde první, kdo to vzdá. Od první chvíle vedou instruktoři jednotku nelítostnou drezůrou, šikanou a neuvěřitelně obtížným výcvikem. Jordan, která vyžaduje rovnoprávné zacházení, se drží dobře, takže prvním odpadlíkem není ona, ale jeden z vojáků. Sama si potom oholí vlasy a přestěhuje se na ubytovnu k ostatním. Podaří se jí zvládnout první část výcviku, takzvaný Pekelný týden. Jordanin kolega a milenec Royce ji telefonicky varuje před intrikami ze strany velení vojenského námořnictva. Během výcviku je Jordanin oddíl vinou nekázně dvou mužů zajat a krutě mučen. Seržant Urgayle ženu brutálně zmlátí a chce ji znásilnit. Zbitá žena se mu ubrání. V době, kdy ji celé mužstvo začne obdivovat a uznávat, je z kurzu z příkazu senátorky DeHavenové vyřazena. Jordan se však podaří intriky překonat a vrátit se na základnu. Krátce poté je jednotka vyslána do skutečné akce na libyjském pobřeží.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na G.I. Jane jsem koukal z doporučení. A to i přesto, že jsem si ten film neoblíbil už v době, kdy jsem jako malej capart chodil do půjčovny pro VHSky a byl tam pečenej, vařenej, prakticky každej den. Ono se mi častokrát stalo, že to, co se mi nelíbilo v mládí, se mi může líbit v dnešní době a tak jsem to zkusil. A výsledek je, že to nedopadlo o nic líp. Demi Moore mi v její roli vůbec nesedí. A to i přesto, že do ní dala viditelně naprosto všechno. Brutální záhul při tréninku nebo oholení hlavy...To všechno chtělo hromadu psychického úsilí, za které si Demi určitě zaslouží respekt. Dokonce i její vztah s Viggo Mortensenem byla docela chuťovka. Je vidět, že si to oba herci vysloveně užívali. Nicméně příběh, včetně akce, mě vůbec nebavil a na něm to taky celý ztroskotalo. (Malarkey) 3*

Nezazvonil zvonec a útlaku žen v NAVY SEALS je konec.. Scott jen o úlisný knír Vigga méně patetický než v Gladiátorovi vypráví příběh o loutce politiků v boji za práva žen, která si přestřihla nitky a jakožto něžná orchidej mezi bodláky se drsným výcvikem změnila v bodlák plešatý. Dobře, chápu poselství, ale mnohem více budu vždycky obdivovat sílu a odvahu žen v nevyhnutelných situacích, než tady tu dobrovolnou spartakiádu se spolkem zelených gum, mezi kterými čaruje král buzerplacu V.Mortensen s vizáží sňatkového podvodníka střiženého členem Village People. Seno, sláma, Latte, káva, seno, sláma, Latte, káva… A teď si jdu pustit na kabelovce přímý přenos ze slyšení amerického senátu, projednávajícího diskriminaci mužů v šicích dílnách. Předpokládám, že to v půlce přeruší, až zjistí, že ve Státech už vlastně žádné dílny nemají.. (Gilmour93) 3*

Demi Moore mě zatím nepřesvědčila o tom, že je dobrá herečka a ani tady to nedopadlo:) Ale protože zbytek filmu, který mimochodem slouží jako další z důkazů, že NAVY SEALs nejsou normální, je velice efektní a Viggo Mortensen recituje D. H. Lawrence se skutečným zaujetím. Nehledě na to, že Anne Bancroftová jako obvykle svým, nutno říci letitým, osobním kouzlem přebíjí všechny ostatní zúčastněné, pokládám ve výsledku G. I. Jane za celkem povedený film. BTW hudbu dělal Trevor Jones a místy to opravdu stojí za to. 60% a nebudete to potřebovat vidět víckrát. (Gemini) 3*

VELKÁ RECENZE
Hlavní postavou příběhu je poručík Jordan O'Neil, pracující pro armádu jako topografická analytička. Právě ona je vybrána, aby podstoupila velmi obtížný výcvik u průzkumných elitních jednotek SEAL. Pokud se jí podaří projít, otevře tím podle dohody ministerstva námořnictva se senátorkou DeHavenovou možnosti rovnoprávného zastoupení žen v bojových jednotkách. Nastoupí výcvik na základně vojenského námořnictva Cataloni na Floridě, ostřílení muži v jednotce, ve které je přidělena, však neskrývají despekt k ženě ve svých řadách. Výcvik vede zkušený rotmistr Urgayle, který tvrdí, že výcvikem neprojde 60% z nich a že den neskončí, dokud se nenajde první, kdo to vzdá. Od první chvíle instruktoři vedou jednotku nelítostnou drezůrou, šikanou a neuvěřitelně obtížným výcvikem.
Hned první den musí jednotka v dešti a pod palbou překonávat plnit obtížné úkoly bez jídla a odpočinku. Jordan se drží dobře, takže prvním odpadlíkem není ona, ale jeden z vojáků. Žádá však stejné zacházení jako s muži a touto žádostí jde až za velitelem základny. Sama si potom ostříhá vlasy dohola a přestěhuje se ze svého odloučeného ubytování na ubytovnu k ostatním. Podaří se jí zvládnout první část výcviku, takzvaný Pekelný týden. Postupně odpadají další muži, ale Jordan se drží, velitel základny však zuří, protože se jeho základna stala nepříjemným terčem zájmu médií i nadřízených. Jordanin kolega a milenec Royce ji telefonicky varuje před intrikami ze strany velení vojenského námořnictva. Během výcviku je při výsadku oddíl, kterému velí Jordan vinou nekázně dvou mužů zajat a krutě mučen. Seržant Urgayle Jordan brutálně zmlátí a chce ji znásilnit.
Zbitá žena se mu však postaví ubrání se mu. V době, kdy ji však mužstvo začne oceňovat, je však vyřazena z kurzu smyšleným podezřením z homosexuality, o které se postarala senátorka DeHaven, donucená k tomu velením námořnictva, které je schopno překazit její vítězství v blížících se volbách. Jordan se však podaří intriky překonat a vrátit se na základnu. Krátce na to je jednotka vyslána do skutečné akce na libyjském pobřeží.

Ocenění:
Golden Raspberry Awards (Razzies)
1997 - Demi Moore (Nejhorší herečka)

DABING
1.DABING (VHS, DVD, Nova, Prima, AMC)
V českém znění: Ilona Svobodová - Demi Moore (Jordan O'Neilová), Pavel Soukup - Viggo Mortensen (John James Urgayle), Petr Rychlý, Jana Andresíková - Anne Bancroft (senátorka Lillian DeHavenová), Miroslav Saic - Scott Wilson (Salem), Radovan Vaculík - Jim Caviezel (Slovnik), Michal Pavlata - Kevin Gage (instruktor Pyro), Rudolf Jelínek - Daniel von Bargen (Theodore Hayes), Eva Spoustová, Martin Kolár - Stephen Mendillo (admirál O'Connor), Miriam Chytilová - Lucinda Jenney (Blondellová), Jakub Saic - Jason Beghe (Royce), Ivan Richter - Morris Chestnut (McCool), Rudolf Kubík, Milan Bouška, Ivo Novák, Antonín Navrátil a další
Překlad: Pavel Grigar
Zvuk: Petr Mandák
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie: Václav Laube
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Intersonic 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 2.4.1998 Intersonic
Premiéra USA: 22.8.1997 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.1998 (VHS), 5.12.2003 (DVD)
Poprvé na VHS: 1.10.1998
Poprvé na DVD: 1.11.2003 Intersonic
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 026 114
Tržby celkem - $ 48 169 156
Návštěvnost v ČR 38 569
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Ridley Scott (Režie), Ridley Scott (Produkce), Roger Birnbaum (Produkce), Suzanne Todd (Produkce), Demi Moore (Produkce), Trevor Jones (Hudba), Hugh Johnson (Kamera), Pietro Scalia (Střih), Louis DiGiaimo (Casting), Brett Goldstein (Casting), Arthur Max (Scénografie), Marilyn Vance (Kostýmy), Terry O'Bright (Zvuk), Cheri Minns (Masky), David Twohy (Scénář), Danielle Alexandra (Scénář), Demi Moore (Herec), Viggo Mortensen (Herec), Anne Bancroft (Herec), Jason Beghe (Herec), Daniel von Bargen (Herec), John Michael Higgins (Herec), Kevin Gage (Herec), Morris Chestnut (Herec), David Warshofsky (Herec), Josh Hopkins (Herec), James Caviezel (Herec), Stephen Ramsey (Herec), Scott Wilson (Herec), Lucinda Jenney (Herec), Neal Jones (Herec), Boyd Kestner (Herec), Michael Currie (Herec), Rick Cramer (Herec), Steve Gonzales (Herec), Donn Swaby (Herec), Diandra Newlin (Herec), Dimitri Diatchenko (Herec), Irene Ziegler (Herec), Arthur Max (Herec), Ted Sutton (Herec), Gregg Bello (Herec), David Vadim (Herec), Jack Gwaltney (Herec), Stephen Mendillo (Herec), Angel David (Herec), John Seitz (Herec), Jimmy Star (Herec), Johnny Meyer (Herec), Michael Wayne Thomas (Herec)
 
1997/125/USA/Akční, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Na autenticitu filmu dohlížel Richard Marcinko, zakladatel SEAL Team 6.
- Stejně jako ve skutečnosti nosí ve filmu příslušnící Navy SEALs hodinky značky Traser P 6600 Type 6 MIL-G.
- Demi Moore v roce 1997 získala za roli Jordan O'Neil Zlatou malinu v kategorii nejhorší herečka.
- Jeden z instruktorů je skutečným video instruktorem americké armády z oddělení pro zacházení s nebezpečným materiálem známý jako „Sergeant First Class Logan.“
- Sam Rockwell měl původně hrát jednu z hlavních rolí, dokončil několik kamerových zkoušek, ale byl nahrazen kvůli zranění.
- Báseň kterou cituje Viggo Mortensen je „Self-Pity“ od D.H. Lawrence.
- Ve filmu byly použity některé stopáže z Krvavého přílivu (1995) režiséra Tonyho Scotta, bratra Ridleyho Scotta.
- Dvě z dívek v baru se jmenují Thelma a Louise, což je odkaz na film Thelma a Louise (1991), rovněž režírovaný Ridley Scottem.
- Názov filmu G.I. Jane je odvodený z amerického slangového pomenovania mladého muža v armáde - G.I. Joe (Goverment Issue Joe - mladý muž vo vlastníctve vlády; Joe je veľmi bežné meno, ktoré nahrádza faktickú stratu identity človeka po vstupe do armády).
 
Odkazy