Nebezpečný klient / The Client (1994/116/USA/Thriller, Mysteriózní, Krimi) 68%

13.11.2023 00:45
JEDNOU VĚTOU
„Poté co je svědkem sebevraždy právníka mafiánů, přijme 11letý chlapec pomoc soucitné mladé právničky, která je odhodlaná chránit jeho i celou jeho rodinu a zajistit, že bude právu učiněno za dost."

OBSAH
Jedenáctiletý Mark se stane náhodným svědkem sebevraždy mafiánského právníka Rona Clifforda. Jeho svědectví může rozhodujícím způsobem pomoci federálním agentům v čele se státním zástupcem Royem Foltriggem, který chce tento případ využít i pro své politické ambice. Současně znepokojený mafiánský boss vysílá svého specialistu, aby malého nepohodlného svědka umčel. A tak si Mark za ušetřený dolar najme rozvodovou právničku Reggii, s níž se pustí do nerovného boje s mafiánskými zabijáky i dotěrným úřadem státním zástupcem.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Joel Schumacher se tím tématem nezapře. Dobré téma, dobré zpracování, herecky standardně adekvátní na hereckou sebranku devadesátých let, kde asi nelze jinak, než potvrdit, že mladý Brad Renfro byl velký talent. Jen na ten film koukáte a celou dobu si říkáte, že to přece nedává žádnou logiku, že takhle by se prostě nikdo nechoval. CIA, právnička, matka toho kluka, i ten mladej kluk, jak kdyby spadli z Marsu. Pravda ale, že pro ten devadesátkovej feeling jim to nakonec odpustíte. Sice to není žádný zázrak, ale pořád je to lepší, než řada dnešních filmů. (Malarkey) 3*

Kdybych to neznal, grishamovku od Schumachera bych si představoval přesně takhle. Kolem soudu to šlape, v thrillerových vodách klesá a víra v šťastné konce nových začátků odpovídá duchu doby. Prim samozřejmě hraje obsazení. Jones si jede dalšího Samuela Gerarda, tzn. cílevědomý vůdce týmu, který štěká pokyny (možná proto, že je na podřízené pes), Sarandon si ve své oblíbené roli ochránkyně potřebných počíná naprosto suverénně a Renfro debutující jako protivný umanutý spratek si permanentně koleduje o vyliskání (takže svou roli zvládl dobře). Kromě toho se ve vedlejších úlohách objeví plejáda známých tváří spjatých s devadesátkami (Macy, Walsh, Patton, Lecterův dezert Heald, doktor z pohotovosti Edwards či třeba posledním skautem naklepaný Coates). A mimochodem, pokud se budeme bavit v rovině krimi, těch nejhroznějších zločinů se tu dopustil LaPagliův Barry „Břitva“ Muldano výběry ze svého šatníku.. (Gilmour93) 3*

Projíždím filmografii Joela Schumachera a zjišťuji, že mám mezery. Nebezpečný klient má všechny předpoklady, aby uspěl. Zajímavý příběh, oporu v režisérovi, skvostné herecké obsazení. Stačilo vyslechnout nebezpečné informace a z jedenáctiletého kluka z chudých poměrů je žhavé zboží. Ona je tuctová obhájkyně, citově vyprahlý on potřebuje její pomoc, protože viděl divného tlusťocha, jak si vystřelil mozek. Právnický bestsellerista John Grisham po Případu Pelikán a Firmě potřetí vtrhl do sálů kin. Zápletka tentokrát není žádné veledílo, jako celek nešetří humorem a občas není úplně přesvědčivý v akci (úsměvné je třeba vyzvednutí autem Brada Renfra před nemocnicí plnou novinářů a policajtů). Ve výsledku rutinní kousek. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Jedenáctiletý chlapec Mark Sway se pouhou náhodou stane svědkem sebevraždy právníka Rona Clifforda pracujícího pro mafii. Ten Marka donutí nastoupit k sobě do vozu, prozradí mu tajemství o ukryté mrtvole a chvíli poté, co se chlapci podaří uprchnout, se zastřelí. Chlapce vyslýchá policie, navzdory výhrůžkám však chlapec tvrdí, že muže našli již mrtvého. Státní zástupce Roy Foltrigg tuší, že chlapcova výpověď by ho mohla dovést k mrtvole lousianského senátora a tím také otevřela možnost zatčení vraha.
Totéž si uvědomují také mafiáni a pochopitelně také Mark. Zcela namátkou si vybere jedny dveře v soudní budově. Za nimi má kancelář nepříliš úspěšná právnička Reggie Love, která se specializuje především na rodinné právo, tedy rozvody a pěstounskou péči, Ta vycítí příležitost a pustí se do práce na neobvyklém případu svého neobvyklého klienta. Odolává výhrůžkám mafie i nátlaku vychytralého Foltrigga, který chce případu využít pro vlastní politickou kariéru, a pomalu překonává také nedůvěru Marka, který si stále nechává spoustu věcí pro sebe.
Oba se sbližují a stále častěji dostávají do nebezpečných situací. Jde po nich zabiják Muldan, kterého si najal mafiánský boss Paul Gronke a také Foltrigg stále více přitvrzuje nátlak na Marka. Přestože se zdá, že takovému tlaku chlapec nemůže odolat, Reggie, která po rozvodu přišla soudním rozhodnutím o své děti, je odhodlána bojovat a udělat pro Marka cokoli.
Nebezpečný klient (v anglickém originále The Client) je americký filmový thriller z roku 1994, jehož režie se ujal Joel Schumacher a scénáře Akiva Goldsman a Robert Getchell. Hlavní role hrají Susan Sarandon, Tommy Lee Jones, Brad Renfro, Mary-Louise Parker, Anthony LaPaglia, Anthony Edwards a Ossie Davis. Je inspirován stejnojmenným románem od Johna Grishama. Film měl premiéru dne 20. července 1994 ve Spojených státech. V České republice měl premiéru dne 17. listopadu 1994.

Ocenění:
Academy Awards
1995 - Susan Sarandon (Nejlepší herečka v hlavní roli) (nominace)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
1995 - Susan Sarandon (Nejlepší herečka v hlavní roli)

Blockbuster Entertainment Awards
1995 - Susan Sarandon (Nejlepší herečka v hlavní roli)

Screen Actors Guild Awards
1995 - Susan Sarandon (Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli) (nominace)

Young Artist Awards
1995 - Brad Renfro (Nejlepší herecký výkon mladého herce ve filmu)

Chicago Film Critics Association Awards
1995 - Brad Renfro (Nejlepší herec) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Ljuba Krbová - Susan Sarandon (Regina), Pavel Soukup - Tommy Lee Jones ('Roy Foltrigg), Simona Postlerová - Mary-Louise Parker (Dianne), Otakar Brousek ml. - Anthony LaPaglia (Barry Muldano), Bradley Whitford (Thomas Fink), William H. Macy (dr. Greenway), Jan Vágner - J.T. Walsh (McThune), Will Zahrn (Gill Beale), John Diehl (Jack Nance), Jiří Kodeš - Anthony Edwards (Clint Von Hooser), Will Patton (seržant Hardy), Dan Castellaneta (Slick Moeller), Jakub Zdeněk - Brad Renfro (Mark Sway), Ladislav Županič - Anthony Heald (Trumann), Pavel Hluchý - Kim Coates (Paul Gronke), Ludmila Molínová - Kimberly Scott (Doreen), Micole Mercurio (Matka), Bohumil Švarc ml. - David Speck (Ricky Sway), Karel Chromík - Ossie Davis (Harry Roosevelt), Ron Dean (Johnny Sulari), Miroslav Moravec - Walter Olkewicz (Jerome Clifford), Marcela Rojíčková - Amy Hathaway (Karen)
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Lubomír Zajíc
Produkce: Jaromír Šindelář
Režie: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov pro Warner Home Video
VHS © 1994

2.DABING (ČT)
V českém znění: Taťjana Medvecká - Susan Sarandon (Regina), Pavel Rímský - Tommy Lee Jones (Roy Foltrigg), Lenka Vlasáková - Mary-Louise Parker (Dianne), Ondřej Vetchý - Anthony LaPaglia (Barry Muldano), Miroslav Táborský - J.T. Walsh (Jason McThune), Václav Rašilov - Anthony Edwards (Clint Von Hooser), Tobiáš Vacek - Brad Renfro (Mark Sway), David Štěpán - David Speck (Ricky Sway), Petr Pelzer - Ossie Davis (Harry Roosevelt), Jiří Zavřel - Walter Olkewicz (Jerome Clifford), Alois Švehlík - Ron Dean (Johnny Sulari), Otakar Brousek ml., Lukáš Hlavica, Zdeněk Hruška, Jan Vondráček, Hynek Čermák, Jana Šulcová, Lenka Zahradnická a další.
Překlad: Olga Pavlová
Dramaturgie: Helena Křováková
Zvuk: Radim Štětina
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí produkce: Miroslava Herynková
Vedoucí dramaturg: Alena Poledňáková
Šéfproducent: Vladimír Tišnovský
Dialogy a režie: Elmar Kloss
Vyrobila: Česká televize 2008

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.11.1994 Gemini Film
Premiéra USA: 20.7.1994 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.11.1995 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 1.5.1998 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 879 489
Tržby celkem - $ 117 615 211
Návštěvnost v ČR 30 595
Náklady (Rozpočet) - $ 45 000 000
 
Tvůrci a herci
Joel Schumacher (Režie), Arnon Milchan (Produkce), Steven Reuther (Produkce), Howard Shore (Hudba), Tony Pierce-Roberts (Kamera), Robert Brown (Střih), Scott K. Wallace (Střih), Mali Finn (Casting), Bruno Rubeo (Scénografie), Anne D. McCulley (Scénografie), Ingrid Ferrin (Kostýmy), Adam Jenkins (Zvuk), Petur Hliddal (Zvuk), David Forrest (Masky), Akiva Goldsman (Scénář), Robert Getchell (Scénář), John Grisham (kniha) (Předloha), Susan Sarandon (Herec), Tommy Lee Jones (Herec), Mary-Louise Parker (Herec), Anthony LaPaglia (Herec), J. T. Walsh (Herec), Anthony Edwards (Herec), Brad Renfro (Herec), Will Patton (Herec), Bradley Whitford (Herec), Anthony Heald (Herec), Kim Coates (Herec), Kimberly Scott (Herec), William H. Macy (Herec), Ossie Davis (Herec), William Sanderson (Herec), Amy Hathaway (Herec), William Richert (Herec), Dan Castellaneta (Herec), John Diehl (Herec), John Fink (Herec), Norm Woodel (Herec), Anthony C. Hall (Herec), Walter Olkewicz (Herec), Macon McCalman (Herec), David Speck (Herec), Micole Mercurio (Herec), Ron Dean (Herec), Mary McCusker (Herec), Tommy Cresswell (Herec), Andy Stahl (Herec), Christopher Curry (Herec), Will Zahrn (Herec), Terence Rosemore (Herec)
 
1994/116/USA/Thriller, Mysteriózní, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Dianne Sway (Mary-Louise Parker) ve filmu uvedla, že jí je 27 let. Její představitelce přitom bylo přesně 30 let.
- V tomto filmu debutoval Brad Renfro.
- V dobe natáčania bol Brad Renfro zapojený do projektu DARE (vzdelávací projekt proti drogám a alkoholu). Paradoxom je, že Renfro bol potom niekoľkokrát pred svojou smrťou zatknutý a odsúdený za držanie drog.
- Dávkovač cukríkov PEZ v podobe Elvisa Presleyho bol oddelením rekvizít navrhnutý špeciálne pre film
 
Odkazy