Monstrum - Příběh Jeffreyho Dahmera / The Jeffrey Dahmer Story (Drama / Krimi / Životopisný USA, (2022–2023), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)) 82% -Originál DVD-

13.11.2023 00:43
JEDNOU VĚTOU
„Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti?"

OBSAH
Seriál dokumentuje život Jeffreyho Dahmera a to, jak se stal jedním z nejznámějších sériových vrahů ve Spojených státech. Vraždy prováděl popraveny v Bath Township v Ohiu, West Allis ve Wisconsinu a Milwaukee ve Wisconsinu mezi lety 1978 až 1991. Seriál dramatizuje případy, kdy byl Dahmer téměř zadržen až do svého odsouzení a smrti. Zkoumá také, jak policejní neschopnost a apatie přispěly k jeho zločinům.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Povedené drama o jednom masovém vrahovi. Povedené v hereckých výkonech, kde Evan Peters jednoznačně exceluje. Povedené ale i v psychologii hlavní postavy, které to divákovi nezjednodušují. Naopak. Chvílemi na mě tenhle seriál působil skoro jako nějaká podrobně rozepsaná charakteristika jednoho magora. Kdo, proč, za jakým účelem. Jen těch deset dílů je na podobné téma přeci jen docela dost. Kratší by to klidně být mohlo a divák by o nic zásadního nepřišel. Natočeno je to ale tak sofistikovaně, že ačkoliv tu nechutností příliš není, více jak tři díly naráz divák prostě nedá. Hodně náročné na sledování. Nicméně věřím, že daleko náročnější to muselo být pro Evana, který se role zhostil tak, jako nikdo jiný. (Malarkey) 4*

Nejprve ho doma dostatečně psychicky vyždímal, aby si pak třeba na části jeho těla pošmáknul k večeři. Než policejní hlídku upoutá velký umělohmotný barel a hlavně silný mrtvolný zápach, který se line z jeho bytu (prý mu lekly rybičky), svede v něm mladý černoch boj o holý život. Sice napáchá hned několik chyb, ale uteče... Celé je to detailní, depresivní a děsivé pomalé. A to je teprve začátek. Média mají žně, ale my se dle očekávání vracíme na úplný začátek. Léta páně 1966 a malý Jeffrey Dahmer je častým svědkem rodičovských hádek. Matka silná neurotička, otec často nebýval doma, přesto se Jeffovi snažil věnovat. Ten byl melancholickým samotářem, kterého s postupem let víc a víc fascinovala mrtvá zvířata. Sbíral je u silnic, kde každou chvíli našel nějaké přejeté. Doma na nich různě experimentoval, pohled na vnitřnosti pro něj byl zdrojem vzrušení. Když se TO stalo poprvé a případně zopakovalo, Jeffrey to o sobě věděl, hledal stabilitu, snažil se s tím pracovat a potlačovat to, ale okolí ho v tom jaksi „nechalo“. Přesto tvůrci opakovaně vytvářejí prostor pro záblesky empatie. Řada neúspěšných pokusů (vystřízlivět, dostudovat, zkusit to v armádě) i série špatných rozhodnutí pokračují. Líbí se mi i pečlivé sociální a dobové zakotvení příběhu. Stejně jako linie policejní necitlivosti, která se opakovaně vrací na scénu. Komunita cítí, že ji roky nikdo nevyslyšel (sousedka Glenda by mohla vyprávět). Zároveň se mi zamlouvalo, že se tvůrci po čase rozhodli obrátit perspektivu, odsunout Jeffa na čas na vedlejší kolej a zaměřit se na jizvy v okolí. Co zanechal na své rodině, na rodinách obětí, na sousedech. I když jakmile Jeffreyho vyvedou v poutech, psychologická sonda do života několika lidí „poté“ je už poměrně zdlouhavá. Evan Peters byl u mě prozatím hlavně vyšetřovatel Colin, který v Mare of Easttown kryl záda Kate Winslet. Tentokrát se dá očekávat, že za jeho výkon padnou nějaké ty nominace. (castor) 4*

Evanem Petersem. Jedná se o skvělou záležitost. Autoři se rozhodli zmapovat jak celý život Dahmera, tak i příběhy některých jeho oběti a to jaký vliv měl Dahmer na svoje okolí, ať už běžné sousedy a nebo na svoje nejbližší. Díky tomu má tento seriál možnost komplexně zmapovat sériové vrahy a vše co s nimi souvisí. V jednom díle vidíme souvislosti s dětstvím, dopad toho všeho na rodiny obětí, rodiny vraha, sousedy, známé, prostě všechno zde je. Je to kvalitně a řemeslně precizně odvyprávěný příběh, má to užasné set designy, kostýmy, nasvícení, kameru, vizuál. Prostě celé je to neuvěřitelně vypiplané do posledních detailů. Peter Evans prakticky s rolí splyne a často zapomenete na to, že je za tou postavou herec, který ji hraje. Silný kredit si ale dle mě zaslouží fenomenální Richard Jenkins, který podává snad životní výkon, kolik emocí a jakou uvěřitelnost předává v jemných nuancích svého výkonu. Seriál se soustředí ale na jakousi dohru toho všeho, jak Dahmer straší a ovlivňuje životy i dávno poté, co je chycený. Tohle je pro spousty lidí slabší dohra seriálů, ale pro mě to bylo všechno zajímavé až dokonce, vlastně často i zajímavější než samotný pohled vraha, který jsme viděli v různých dílech zpracovaný xkrát. Proto se za mě jedná o nepochybně jednu z nejlepších věcí na téma sériových vrahů po boku Zodiaca, Sedm a Mindhuntera. Tvůrci vyvolali, jak neuvěřitelně sympatie a empatie k obětem a rodinám obětí, tak i empatie a pochopení k Dahmerovi, kterému z nějakého důvody i fandíte, aby se polepšil. Extrémně ale soucítíte s postavou otce, který je prostě bravůrně napsaný. Seriál vyvolal hodně konfliktních emocí a nutí i k zamyšlení, jaké jsem dlouho u tohoto tématu nezažil! 10/10 Miluju to! (Algernons) 5*

VELKÁ RECENZE
Na Netflixu najdeme spoustu dokumentů s kriminální tématikou, ale i hranou tvorbu. Patří sem také minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera (Monster: The Jeffrey Dahmer Story). Minisérie od Ryana Murphyho (American Crime Story, American Horror Story) a Iana Brannana (Glee, Hollywood) i několik týdnů po premiéře vyvolávala živou diskusi.
Minisérie sleduje příběh Jeffreyho Dahmera, jednoho z nejhorších sériových vrahů amerických dějin. Dahmer má na svědomí 17 převážně mladistvých obětí, v drtivé většině gayů, které většinou lákal do svých osidel pod záminkou romantického či fyzického sblížení. V jeho vraždění hrály roli kanibalismus, ohavení těl či uchovávání ostatků obětí. Samotnému vraždění pak předcházelo Dahmerovo komplikované dospívání. To vše dává seriálovému zpracování dostatek materiálu k vyprávění a dělá Dahmerův příběh stejnou měrou děsivý a odpuzující, jako fascinující.
Nutno podotknout, že tvůrci jsou skutečnému životu Dahmera opravdu věrní. Až na drobné příběhové nesrovnalosti se věnuji jednotlivým a zásadním událostem do hloubky. Kromě důsledného zobrazení skutečnosti se snaží zkoumat Dahmerovy interní pohnutky a nastínit, jak vlastně své brutální činy vnímal. Minisérie nenabízí jen prosté vyobrazení vražd či tragického života ústřední postavy, ale je vyloženě ponorem do Dahmerova světa a ukazuje nám, jak svůj život vnímá sociopat, jenž je schopen bez výraznějších emocí mučit, vraždit a působit problémy lidem ze svého nejbližšího okolí.
Zároveň dávají tvůrci spoustu prostoru i obětem a jejich příbuzným. Desítky minut stopáže jsou věnovány dohře, kterou tento tragický příběh měl. Jaké pocity cloumaly příbuznými obětí, jak nepříjemnou a nepřátelskou atmosféru vyvolával Dahmer mezi sousedy a následně ve společnosti. Díky tomu je seriál komplexnější, než kdybychom příběh sledovali pouze z pohledu vraha nebo pouze z pohledu vyšetřovatele. A konečně velká část příběhu je věnována i rodinným vztahům, kde velkou a důležitou roli hraje Dahmerův otec, jehož brilantně ztvárnil Richard Jenkins.
Skvělé herecké výkony jsou opravdu jedním z highlightů seriálu a kromě Richarda Jenkinse je určitě potřeba zmínit Evana Peterse, jenž se zhostil ústřední role sériového vraha Dahmera. Evan Peters totiž v seriálu „je“ Jeffrey Dahmer. Svým projevem, vzhledem, držením těla, mimikou...tím vším se plně převtěluje do lidské zrůdy takřka bez emocí. Herec opravdu splynul s rolí, už jen jeho upřené pohledy navozují hutnou atmosféru a v určitých momentech člověku dokáže být v Dahmerově společnoti vyloženě nepříjemně, ačkoliv vás dělí bariéra televizní obrazovky a filmařského vyprávění. Zmínit si určitě zaslouží i Niecy Nash a Rodney Burford ve svých rolích starostlivé avšak nevyslyšené sousedky, respektive ambiciózního hluchoněmého mladíka, který se stal jednou z Dahmerových obětí.
Pokud lze něco vytýkat, tak snad to, jak výrazně seriál v některých momentech dělá úkrok od toho, co je jeho jádrem. Hlavní náplní jsou Dhamerovy hrůzné činy, které jsou ponořené ve skutečně hutné atmosféře. Tu se ale nedaří udržet po celou dobu. Jamile se seriál nesoustředí na samotného vraha, ale na dopad jeho činů, ztrácí vyprávění nejen na atmosféře (což je logické), ale také na tempu. Zejména v poslední třetině už je patrná určitá vypravěčská únava. Tu zachraňuje precizní zpracování, takže není nijak těžké sérii dokoukat, ale pokud by byla celá série tak o dvě epizody zkrácená, celkové dynamice by to jen prospělo.
Ve výsledku je však Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera skvělý a povětšinou velmi atmosferický zážitek, který využívá diváckou fascinaci vraždícím sociopatem naplno. Zpracování Dahmerova životního příběhu je precizní téměř ve všech ohledech, navíc podpořeno opravdu skvělými výkony ústřední dvojice Evan Peters - Richard Jenkins. Už trailery lákaly na hutnou, těžkou a špinavou atmosféru a ta se skutečně přinejmenším v prvních dvou třetinách dostavuje. Autoři však nechtějí šokovat, chtějí navodit nepříjemný pocit z člověka, který může naprosto bez povšimnutí chodit mezi námi a dělat hrozné věci. Snaha pokrýt celý Dahmerův život je důležitá a efektivní příběhově, avšak některé epizody ve druhé polovině už nejsou tak tíživé a svižné jako výraznější dynamičtější rozjezd. Doporučení si však příběh jednoho z nejhorších sériových vrahů v USA určitě zaslouží.

SKUTEČNOST
Jeffrey Lionel Dahmer (21. května 1960, Milwaukee – 28. listopadu 1994, Portage), též známý jako Kanibal z Milwaukee nebo Monstrum z Milwaukee, byl americký sériový vrah, kanibal, nekrofil a sexuální delikvent, který mezi lety 1978 - 1991 zavraždil 17 mladých mužů a chlapců, přičemž některé z nich posmrtně rozřezal a zkonzumoval.
Ačkoliv mu byla diagnostikována hraniční porucha osobnosti a schizofrenie, po svém zatčení v roce 1991 byl souzen jako psychicky zdravý. Byl odsouzen za 15 ze svých 17 vražd, které spáchal ve Wisconsinu a 17. února 1992 byl odsouzen na 15 doživotních trestů. Později mu byla ještě připsána vražda, kterou spáchal v roce 1978 a bylo mu přidáno další doživotí k jeho trestu.
Dne 28. listopadu 1994 byl Dahmer ubit k smrti svým spoluvězněm Christopherem Scarverem v kolumbijské věznici v Portage ve Wisconsinu.
Pracoval v čokoládovně Ambrosia v Milwaukee. V noci obcházel gay bary či navštěvoval lázně Club Milwaukee Baths a náhodně si vybíral své oběti. Šlo o dobře vyhlížejícího a navíc nadprůměrně inteligentního muže. Jeho oběťmi byli mladí černošští, bělošští i asijští homosexuální gigolové. Obvykle je opil/zdrogoval Halcionem a poté uškrtil. Na některých mrtvolách se nekrofilně ukojil, s jinými zvrhle experimentoval.
Nejdříve se těl zbavoval rozřezáním, drcením kostí a vyhozením, později po přestěhování do soukromého bytu 213 na Oxfords Apartments 924, Nord 25th street začal kosti obětí rozpouštět v kyselině, kterou pak vyléval do odpadu.
Začal pořizovat polaroidové fotografie obětí, určitých částí jejich těl, které si následně i nechával a uchovával ve svém bytě (uřezané penisy, hlavy). Postupně se doba mezi jednotlivými vraždami zkracovala, poslední 4 oběti zabil v rámci několika dnů. Jejich ostatků se nedokázal zbavit, žil s nimi v bytě a některé části těl i snědl. Snědl cca 5kg lidského masa, vnitřností a vypil krev některých svých obětí, neboť věřil, že pokud oběti požije, budou skrze něj dál žít.
Z tohoto období mu dokázali vraždu sedmnácti mužů a chlapců. Obětí však může být i víc.

SEZNAM EPIZOD
1. série vypráví příběh jednoho z nejznámějších amerických sériových vrahů, Jeffreyho Dahmera, na kterého pohlíží očima jeho obětí. Ponoří se hluboko do neschopnosti policie a apatie, která umožnila rodákovi z Wisconsinu zabíjet několik let bez následků. Seriál ukáže nejméně deset případů, kdy byl Dahmer téměř zadržen, ale nakonec opět puštěn na svobodu. Údajně ho policie i soudci přehlíželi díky tomu, že byl dobře vypadající, upravený běloch.
1.série (2022)
DÍL 1: První díl (Episode One) - Sousedku zajímá, co za strašný smrad se line z Jeffova bytu, jemu se ale podaří ji uchlácholit. V místním baru mu pak cizí chlápek kývne na lákavou nabídku.
DÍL 2: Neopouštěj mě (Please Don't Go) - Mladý Jeff se potýká s problémy doma i ve škole. Během let se chová čím dál podivínštěji, až začne vraždit. Daří se mu při tom unikat pozornosti policie.
DÍL 3: Dahmerování (Doin' a Dahmer) - Po bouřlivém rozvodu rodičů bydlí středoškolák Jeff sám. Aby si trochu okořenil život, pozve si domů stopaře.
DÍL 4: Skříňka hodného kluka (The Good Boy Box) - Na střední škole i v armádě Jeff ztěžka hledá stabilitu. Bydlí teď s babičkou a začne si po gay barech vybírat mladé kluky.
DÍL 5: Mají krev na rukou (Blood on Their Hands) - Seznam jeho obětí je pořád delší, důkladné policejní vyšetřování ale nezačne. Incident s teenagerem Jeffa na čas dostane do vězení. Později si pořídí vlastní byt.
DÍL 6: Umlčený (Silenced) - Tony by se rád stal modelem. Přestěhuje se do Madisonu a v baru potká Jeffa. Rukou psané vzkazy odstartují vztah, který se ošklivě zvrtne.
DÍL 7: Kassandra (Cassandra) - Glendu osloví známý aktivista. Povypráví mu o hrůzách, které zažívala jako Jeffova sousedka, a o tom, jak se nemohla dovolat zastání.
DÍL 8: Lionel (Lionel) - Jeff čeká na soud a jeho otec se zatím pere s vlastními démony. Policie v Milwaukee by si ráda zachovala tvář a rodiny obětí sdílejí svoje příběhy.
DÍL 9: Strašák (The Bogeyman) - Glenda a rodiny obětí se vyrovnávají s děsivými vzpomínkami, aby se mohly v životě posunout dál. Jeff za mřížemi zjišťuje, že má venku fanoušky.
DÍL 10: Bůh odpuštění, Bůh pomsty (God of Forgiveness, God of Vengeance) - Kvůli svojí nově nabyté slávě se Jeff ve vězení stane terčem útoku. Jeho rodiče se snaží v sobě celou věc uzavřít a Glenda prosazuje, aby se obětem postavil památník.

Ocenění:
Golden Globes
2023 - Evan Peters (Nejlepší herec v minisérii nebo TV filmu)
2023 - Nejlepší minisérie nebo TV film (nominace)
2023 - Richard Jenkins (Nejlepší herec ve vedlejší roli v minisérii nebo TV filmu) (nominace)
2023 - Niecy Nash (Nejlepší herečka ve vedlejší roli v minisérii nebo TV filmu) (nominace)

Critics Choice Awards
2023 - Příběh Jeffreyho Dahmera - Niecy Nash (Nejlepší vedlejší herečka v limitované sérii nebo TV filmu)

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Vojtěch Rohlíček - Evan Peters (Jeffrey Dahmer)
Dále v českém znění: Jaromír Meduna - Richard Jenkins (Lionel Dahmer), Dana Syslová - Michael Learned (Catherine Dahmerová), Jana Musilová - Penelope Ann Miller (Joyce Dahmerová), Pavel Tesař - Khetphet Phagnasay (Southone), Ljuba Krbová - Karen Malina White (Shirley Hughesová), Matěj Převrátil - Brayden Maniago (Somsack), Anežka Šťastná - Phet Mahathongdy (Somdy), Viktorie Taberyová - Dia Nash (Sandra), Václav Šanda - Shaun J. Brown (Tracy Edwards), Jiří Ployhar - David Barrera (Arreola), Martin Zahálka - Scott Michael Morgan (Balcerzak), Lucie Svobodová - Nikea Gamby-Turner (Mildred Lindseyová), Petra Tišnovská - Niecy Nash (Glenda Clevelandová), Roman Hajlich - Colin Ford (Chazz), Petr Lněnička - Josh Braaten (mladý Lionel Dahmer), Filip Tomsa (Aaron), Filip Švarc - Teddy Margas (Sticky Ricky), Jindřich Žampa - John Kellar (Doug), Ondřej Balcar - Kieran Tamondong (Kokonerak), Jolana Smyčková (Shari), Martin Písařík - Blake Cooper Griffin (Charles), Miroslav Hanuš - Jeff Harms (Jesse), Jan Škvor - Rhoyle Ivy King (Don), Tomáš Juřička - Arye Gross (Boyle), Václav Knop - Troy Blendell (Roy), Terezie Taberyová - Olivia Baptista (Margaret), Jakub Saic - Tony Robinette (Donald), René Slováčková (Linda), Vojtěch Hájek - Matt Steele (Duane), Anna Theimerová - Savannah Brown (mladá Joyce), Petr Gelnar, Petr Burian, Luděk Čtvrtlík, Irena Hrubá, Gabriela Gabrielová, Ivo Hrbáč, Radovan Klučka, Petr Neskusil, Svatopluk Schuller, Ondřej Kavan, Vendula Příhodová, Anna Brousková, Kristián Páca, Radek Škvor, Pavel Vondra, Zdeněk Mahdal, Michal Holán
Překlad: Tereza Sebesta
Dialogy: Marek Valenta
Produkce: Jan Junek
Zvuk: Josef Mašek
Režie: Jan Vejnar
Pro Netflix vyrobila Společnost Iyuno-SDI Group - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 21.9.2022 Netflix
Premiéra USA: 21.9.2022 Netflix
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 21.09.2022 Netflix

-
https://www.serialzone.cz/serial/monstrum-pribeh-jeffreyho-dahmera/
 
Tvůrci a herci
Carl Franklin (Režie), Clément Virgo (Režie), Jennifer Lynch (Režie), Paris Barclay (Režie), Gregg Araki (Režie), Mathew Hart (Produkce), Regis Kimble (Produkce), David McMillan (Produkce), Reilly Smith (Produkce), Todd Nenninger (Produkce), Lou Eyrich (Produkce), Todd Kubrak (Produkce), Richard Jenkins (Produkce), Nick Cave (Hudba), Warren Ellis (Hudba), Jason McCormick (Kamera), John T. Connor (Kamera), Regis Kimble (Střih), Curtis Thurber (Střih), Taylor Mason (Střih), - (Casting), Matthew Flood Ferguson (Scénografie), Melissa Licht (Scénografie), Adam Karavatakis (Scénografie), Rudy Mance (Kostýmy), Gary Megregian (Zvuk), Michael Ward (Masky), Annie Cardea (Masky), Robert C. Mathews III (Masky), Janet Mock (Scénář), Ryan Murphy (Scénář), Ian Brennan (Scénář), David McMillan (Scénář), Reilly Smith (Scénář), Todd Kubrak (Scénář), Evan Peters (Herec), Molly Ringwald (Herec), Michael Beach (Herec), Richard Jenkins (Herec), Niecy Nash (Herec), Shaun Brown (Herec), Colby French (Herec), Mac Brandt (Herec), Michael Learned (Herec), Josh Braaten (Herec), Scott Michael Morgan (Herec), Matthew Alan (Herec), Penelope Ann Miller (Herec), Rodney Burford (Herec), Karen Malina White (Herec), Nigel Gibbs (Herec), David Barrera (Herec), Dominic Burgess (Herec), Grant Harvey (Herec), Chris Gann (Herec), Rhoyle Ivy King (Herec), Brey Chanadet (Herec), Ken Clement (Herec), Peter Holden (Herec), Daniel Curtis Lee (Herec), Teshi Thomas (Herec), Cameron Cowperthwaite (Herec), Michael Andrew Baker (Herec), Colin Ford (Herec), Trilby Glover (Herec), Alex Hyde-White (Herec), Emma Kennedy (Herec), Peter Mackenzie (Herec), Vince Hill-Bedford (Herec), Blake Cooper Griffin (Herec), Fiona Bishop (Herec), Isaac Faulkner (Herec), John Kellar (Herec), Andy Taylor Kim (Herec), Dyllón Burnside (Herec), Skyler Bible (Herec), Ivar Brogger (Herec), Ron Bush (Herec), Phet Mahathongdy (Herec), Ben Scott (Herec), Mark Weiler (Herec), Karl Makinen (Herec), Noel Arthur (Herec), Cheryl Francis Harrington (Herec), Arthur Richardson (Herec), John Shartzer (Herec), Michael Anthony Spady (Herec), Matt Steele (Herec), Nikea Gamby-Turner (Herec), Brandon Black (Herec), Raphael Sbarge (Herec), Maurice Demus (Herec), Stephanie Erb (Herec), Clark Moore (Herec), Scott Thomas Reynolds (Herec), Frank Scozzari (Herec), Michael Adler (Herec), Demi Castro (Herec), Chase Fein (Herec), Vanessa Giordano (Herec), Rodney J. Hobbs (Herec), Bobbie Lee Jr. (Herec), Mercy Malick (Herec), Spencer Squire (Herec), Khetphet Phagnasay (Herec), Ken Lerner (Herec), Verton R. Banks (Herec), Phil Biedron (Herec), J. Paul Boehmer (Herec), Adwin Brown (Herec), Celestial (Herec), Sarah Chang (Herec), Bill Chott (Herec), Kareem Ferguson (Herec), Britt George (Herec), Jackson Hurst (Herec), Eric Normington (Herec), Jonathan Stanley (Herec), Jordan Wall (Herec), Linda Park (Herec), Nicole Lynn Evans (Herec), David Kelsey (Herec), Matt Kaminsky (Herec), Antonio David Lyons (Herec), Rachel Winfree (Herec), Paul Zies (Herec), Anissa Borrego (Herec), Christopher Bencomo (Herec), Karole Foreman (Herec), Kyle Butenhoff (Herec), Jonathan Stanley (Herec), Christian Weissmann (Herec), Crystal Coney (Herec)
 
2022/533/USA/Drama, Krimi, Životopisný
 
Zajímavost k filmu
- Evan Peters (Jeffrey Dahmer) se setkal s Jeffreym Dahmerem již v seriálu American Horror Story (od r. 2011), taktéž od Ryana Murphyho, přesneji tedy v epizodě Ďáblova noc (2015). V této epizodě slaví každoročně Halloween tito vrazi: Richard Ramirez, Aileen Wuornos, John Wayne Gacy, Jeffrey Dahmer a Zodiac.
- Zatímco rodiče Jeffreyho Dahmera (Evan Peters) zůstali na očích veřejnosti, jeho bratr David si nechal změnit jméno, nedostavil se k soudnímu líčení a neposkytl jediné interview. Jeho osud je tak víceméně neznámý. Objevily se však informace, že vystudoval univerzitu v Ohiu, měl stabilní kariéru a minimálně dvě děti. (Delock)
- Podle vězeňských záznamů Jeffrey Dahmer (Evan Peters) ve vězení obdržel více jak 12 tisíc amerických dolarů od pisatelů z celého světa, včetně například Francie či Jihoafrické republiky. Jedna žena tvrdila, že ho chtěla učit o Ježíši, a proto mu poslala 350 dolarů a biblickou literaturu. Jiná žena poslala 50 dolarů, aby si Dahmer mohl koupit cigarety a jiné drobnosti. Nejvyšší dar obdržel z Londýna ve výši 5 920 dolarů.
- Lionel Dahmer (Richard Jenkins) se ve své knize „A Father's Story“ přiznal k tomu, že i on měl v mládí násilnické sny a fantazie jako jeho syn (což je zmíněno i v seriálu).
- Seriál vykreslil Jeffreyho (Evan Peters) soud téměř dokonale, až na jeden malý detail, Jeffrey Dahmer vetšinou u soudu nenosil své brýle. V jednom rozhovoru uvedl, že je nenosil zámerně, protože nebyl schopný se podivát do tváří rodin svých obětí.
- Glenda Cleveland (Niecy Nash) ve skutečnosti nebyla Jeffovou (Evan Peters) sousedkou, ani nebydlela ve stejné bytové jednotce. Ve skutečnosti bydlela v jednotce naproti. Její role v seriálu zastoupila Pamelu Bass, skutečnou Jeffovu sousedku, která bydlela naproti jeho bytu.
- Jeffrey Dahmer (Evan Peters) má na sobě žluté kontaktní čočky. Samotný Jeffrey Lionel Dahmer v jednom rozhovoru přiznal, že je nosil, aby se podobal svým oblíbeným postavám z jeho oblíbených filmů. Jedná se o postavy The Gemini Killer z Vymítače Ďábla III (1990) a Palpatina ze Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983).
- Rita Isbell (DaShawn Barnes), sestra jedné z obětí Errola Lindseyho, prozradila médiím, že často dostávala telefonáty od vězňů, kteří chtěli Dahmera (Evan Peters) zlikvidovat. V jednom z hovorů například zaznělo: „Neznáte mě, ale jsem tu s Jeffrey Dahmerem. Nedělejte si starosti, postaráme se o něj.“
- Wisconsin byl prvním státem, který zrušil trest smrti v roce 1853. Bez ohledu na brutalitu jeho počínání tak nemohl tento trest být uplatněn i přesto, že si ho sám Dahmer (Evan Peters) přál. Po odsouzení tak strávil nějakou dobu v ochranné izolaci, následně byl na zbytek svého trestu převezen do státní věznice.
- Policie nahrála více jak 60 hodin záznamu, na kterém Dahmer (Evan Peters) detailně popisuje svoje brutální vraždy. V jednom případě například osmažil biceps jedné z obětí na oleji, protože mu přišel velký a chtěl vědět, jak chutná. Podle detektivů Dahmer popsal, že maso chutnalo jako hovězí.
- Seriál se dočkal na sociálních sítích mnohdy ne vždy pozitivních reakcí, především z řad příbuzných Dahmerových obětí. Sestřenice Errola Lindseyho, jedné z nejbrutálněji zavražděných obětí, se na sociální síti vyjádřila, že se na seriál nikdy nepodívá ani ho nikomu nedoporučí, protože její rodině připomněl velkou bolest ze ztráty zmíněného člena rodiny.
 
Odkazy
-
 

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown, Scott Michael Morgan, Nikea Gamby-Turner, Colin Ford, Jackson Hurst, Josh Braaten, Matthew Alan, Michael Beach, Colby French, Mac Brandt, Rodney Burford, Nigel Gibbs, Dominic Burgess, Grant Harvey, Chris Gann, Rhoyle Ivy King, Brey Chanadet, Ken Clement, Peter Holden, Daniel Curtis Lee, Teshi Thomas, Cameron Cowperthwaite, Michael Andrew Baker, Trilby Glover, Alex Hyde-White, Emma Kennedy, Peter Mackenzie, Vince Hill-Bedford, Blake Cooper Griffin, Fiona Bishop, Isaac Faulkner, John Kellar, Andy Taylor Kim, Dyllón Burnside, Skyler Bible, Ivar Brogger, Ron Bush, Phet Mahathongdy, Ben Scott, Mark Weiler, Karl Makinen, Noel Arthur, Cheryl Francis Harrington, Arthur Richardson, John Shartzer, Michael Anthony Spady, Matt Steele, Brandon Black, Raphael Sbarge, Maurice Demus, Stephanie Erb, Clark Moore, Scott Thomas Reynolds, Frank Scozzari, Michael Adler, Demi Castro, Chase Fein, Vanessa Giordano, Rodney J. Hobbs, Bobbie Lee Jr., Mercy Malick, Spencer Squire, Khetphet Phagnasay, Ken Lerner, Verton R. Banks, Phil Biedron, J. Paul Boehmer, Adwin Brown, Celestial, Sarah Chang, Bill Chott, Kareem Ferguson, Britt George, Eric Normington, Jonathan Stanley, Jordan Wall, Linda Park, Nicole Lynn Evans, David Kelsey, Matt Kaminsky, Antonio David Lyons, Rachel Winfree, Paul Zies, Anissa Borrego, Christopher Bencomo, Karole Foreman, Kyle Butenhoff, Jonathan Stanley, Christian Weissmann, Crystal Coney, Brayden Maniago, Kieran Tamondong, Kiff VandenHeuvel, Jake Green, Asa Germann, Harry L. Michaels Jr.