Náměstíčko (TV seriál) / Náměstíčko (TV seriál) (Drama / Komedie Česko, 2004, 8 h 43 min (Minutáž: 52–53 min)) 46% -Originál DVD-

13.11.2023 00:43
JEDNOU VĚTOU
„Humorné i dramatické zápletky osudů lidí, které spojuje prostředí jednoho náměstí malého města“

OBSAH
Scenárista Jan Míka zvolil ve své dosavadní televizní seriálové tvorbě novou formu. Jde o sérii povídek s komediálními i dramatickými zápletkami, které jsou jemnou drobnokresbou postaviček malého města a zároveň poutavou mozaikou osudů, propojenou prostředím jednoho náměstí a zejména svéráznou dvojící trafikantky a bývalého kontrolora. Míkovy příběhy o docela všedních i nevšedních radostech a starostech několika pozoruhodných obyvatel malého městečka nepostrádají humor, lehkost a nadhled, ale ani kritické aspekty našeho současného života. Mnohé role byly zajímavou hereckou příležitostí, takže výkony skvělých českých herců určitě potěší televizní diváky. Stejně jako hudba Petra Hapky a závěrečná píseň Petra Hapky a Michala Horáčka "Kdo by se díval nazpátek?", kterou pro seriál nazpívala jedinečná Hana Hegerová.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tradiční příjemná kulisovka, u které se člověk může zaobírat čímkoli a občas hodit očkem po trablech a malých světech lidiček z jednoho náměstíčka. Jaroslav Hanuš to má "v ruce", některé herecké výkony jsou slušné a pokud si člověk odmyslí hluchá místa a přivře jedno oko nad scénářem, má před sebou současný seriálový nadprůměr, který sice nikterak nestrhne, ale na druhou stranu ani vysloveně nezkazí náladu. (Marigold) 3*

Některé výborné díly se střídají s hodně slabými. Někdy z toho kouká vycucanost z prstu na míle daleko, jindy je to docela příjemné. Soupeření mezi Plecitou a Vinklářovou postavou tomu sem tam dodává šťávu. Ale celkově mi přišlo více nevýrazných dílů, než těch dobrých, jako by chyběla ucelená koncepce. (honajz) 3*

Tento seriál je pro mě milé překvapení, ze současné tvorby určitě vyčnívá. Svou atmosférou, která je taková domácká, lidská, sympatickými postavami (ne sice všemi, ale ty lepší převažují), scénářem, který je bližší obyčejným smrtelníkům, než mnohé sci-fi úlety (jako Ošklivka na Letišti) a výborným hereckým obsazením. Pan Vinklář a Ljuba Skořepová se sem a k sobě krásně hodí, proto mi na konci seriálu bylo hodně smutno. (rakovnik) 3*

VELKÁ RECENZE
Seriál je spojen s lidmi bydlícími nebo pracujícími na jednom typickém „náměstíčku“ jednoho českého okresního města. Každá povídka má svého hrdinu, který zažívá zcela obvyklé a časté problémy dnešní doby. S tím je spojené i motto celého projektu: „Připomene vám vlastní příběh.“ Tito hrdinové se potýkají s docela běžnými problémy dnešní doby i s častými problémy ve vztazích. „Dušemi“ celého seriálu i vlastního náměstíčka je svérázná dvojice důchodců – trafikantka Plecitá (Luba Skořepová), která má kořeny v cirkusácké rodině, a bývalý „kontrolor výboru lidové kontroly“ Lopušný (Josef Vinklář) . Přestože se tyto dvě hlavní postavy neustále hádají, tak bez sebe vlastně ani nemohou být. Jejich náplní života je pozorování toho, co se na náměstíčku šustne – vyzvídání, poslouchání drbů atd. Seriál vhodně doplňuje podařená znělka s písní „Kdo by se díval nazpátek“, kterou nazpívala Hana Hegerová. Natáčení probíhalo celkem 85 natáčecích dní – v prosinci 2002, v únoru 2003 a v dubnu až červnu 2003. 90 % celého seriálu se natáčelo v Žatci, některé záběry dále také v Chomutově, Trutnově a Praze. Každý díl je dlouhý asi 52 minut, do všech rolí bylo obsazeno 85 herců (z čehož 20 herců je velmi známých).
Na Náměstíčko navázaly další dva seriály České televize – desetidílná Náves (2005) a šestidílné Příkopy (2006).
Jejich příběhy jsou propojeny prostředím náměstí a svéráznou komentátorskou dvojicí trafikantky Plecité a bývalého kontrolora Lopušného v podání herců pražského Národního divadla Luby Skořepové a Josefa Vinkláře.
"Povídka, která je základem scenáristické profese, vyžaduje nápad. Jadýrka mých povídek jsou pravdivá, okoukaná ze života, okolní dužina je vymyšlená," říká o seriálu scenárista Jan Míka.
Příběhy s názvy Veselé Velikonoce, Nepovedený syn, Banální diagnóza, Máti, Stěhování, Poklad aj. vystihují každodenní životní strasti a radosti. Jak tvrdí tvůrci, každý z nás má v sobě své náměstíčko.
V režii Jaroslava Hanuše uvidí diváci Martina Stropnického, Jana Šťastného, Veroniku Freimannovou, Ljubu Krbovou, Janu Hlaváčovou, Jiřího Langmajera, Zdeňka Žáka, Vladimíra Javorského a další herce. Píseň rámující jednotlivé díly napsal Petr Hapka a Michal Horáček a nazpívala ji Hana Hegerová.

Obsah dílů
1.série (2004)
DÍL 1: Veselé Velikonoce (Veselé Velikonoce) - Hlavní hrdinkou je paní Lucie Veselá, učitelka mateřské školky. Její zaměstnání je značně nejisté, ve školce je jen na záskok za mateřskou dovolenou a kromě toho nemá vždycky nervy na rozmazlené dětičky zdejší honorace. Ani v osobním životě nemá zrovna ideální období, i když dorůstající dcera Zuzana je jí oporou. Na letošní Velikonoce za ní přijede její dlouholetý „občasný“ přítel Jetel, bankovní úředník. Lucie má ale o jejich vztahu jiné představy... Rozhodne se k ráznému řešení.
DÍL 2: Nepovedený syn (Nepovedený syn) - Michal, syn manželů Loučných se popral. Proč? Kamarád obvinil jeho matku, že zaplatila Michalovo přijetí na vysokou školu. Nešťastná matka se přizná a marně se snaží své jednání obhájit. Syn vyhrožuje odchodem ze studií... Zdá se, že situace je skoro bezvýchodná, ale poslední zvrat v jejím řešení je nečekaný...
DÍL 3: Špalek (Špalek) - Farář, který v kostele občas využívá služeb pana Antonína, si jednoho dne všimne, že s obětavým pracovitým mužem není vše v pořádku. Požádá o pomoc doktorku Emu. Vyšetření bohužel potvrdí podezření ze zákeřné choroby. Má být vyslovena milosrdná lež nebo krutá pravda - pro kterou variantu se rozhodnout? Těžké dilema musí řešit nejen lékařka, ale tentokrát také farář.
DÍL 4: Banální diagnóza (Banální diagnóza) - Sympatická doktorka Ema se stane objektem obdivu tajného ctitele, který ji nejprve jen fotografuje, ale později se odváží ji i oslovit... Pokušení přichází v každém věku a romantické sny mají i ti, kteří tak na první pohled nevypadají. Prožít malé dobrodružství by si snad přál každý, ale změnit tím celý svůj život? Tam je rozhodnutí mnohem těžší...
DÍL 5: Máti (Máti) - Rodině Pantoflíčků kdysi patřila na náměstí cukrárna, ale dnes je všechno jinak. Jediným majetkem paní Rozálie Pantoflíčkové je její syn Milan, který vyučuje na místní „lidušce“, vede místní pěvecký sbor a v kostele hraje krásně na varhany... Maminka by chtěla dirigovat celý jeho život a celkem se jí to daří. Jenže syn Milan začíná být trochu tvrdohlavý a k dovršení všeho si sám namluvil nevěstu, kterou mu maminka neschválila...
DÍL 6: Bič (Bič) - Bohunka, poštovní úřednice, je krásná, ale poměrně naivní plachá osůbka. To poznáme hned na začátku, kdy ji obviní jeden ze zákazníků, že ho chtěla okrást a ona se nedovede bránit. V rodině však, jak se zdá, všechno dobře klape. Oddaně a vášnivě miluje svého manžela - podnikatele. Do jejich soukromého štěstí však „zasáhne doba“. Manžel nebezpečí krachu firmy před svou ženou tají, ale před milující manželkou neutají. Bohunka by mu ráda pomohla z neštěstí a tak se zabývá jedinou myšlenkou - kde a jak sehnat peníze. Madam Paříž jí nezištně a bezelstně nabízí relativně slušný a snadný výdělek ve svém „salónu“.
DÍL 7: Poklad (Poklad) - Tentokrát blíže poznáme paní Plecitou. Pochází z komediantské rodiny a říká se o ní, že má doma poklad. Jednoho dne se tu objeví „zčistajasna“ syn Milda. Paní Plecitá je šťastná jako každá milující matka. Netuší ovšem, že synova návštěva není nezištná - Milda si totiž vzpomněl na matčin „poklad“. Svůj záměr úspěšně chvíli tají, předstírá zájem o společnou budoucnost, ale protože má zájemce, který dobře zaplatí, musí brzy matce přiznat barvu...
DÍL 8: Vánoční dárky (Vánoční dárky) - Blíží se Štědrý večer. V rodině Svatých, jako téměř ve všech spořádaných rodinách, se peče cukroví, porcují se kapři a míchá se bramborový salát. Když dcera Laďka odchází na diskotéku, nikdo z nich ještě nemůže tušit, jak těžká zkouška je v následující noci a o Štědrém dni čeká. Na jedné straně tradiční rodina se svými rituály, přísná výchova - a na druhé straně revoltující dcera v pubertě.
DÍL 9: O rýbáři a rybce (O rýbáři a rybce) - Radim Rybář je novinář z místních soukromých novin Vetešník a kromě toho bojovník proti různým nepravostem, které se dějí v jeho okolí. Takže se logicky množí řady jeho nepřátel. Právě se k nim zařadil i jeho kamarád a spolužák Jiří, nyní tiskový mluvčí městského úřadu, se kterým občas zašli k rybníku chytat ryby. A jak už to s neohroženými bojovníky bývá, ani život pana Rybáře není spojen s bohatstvím. Jemu to nevadí, ale odolá lákadlům zlaté rybky jeho žena?
DÍL 10: Stěhování (Stěhování) - Jednoho dne navštíví pana Lopušného nečekaně jeho dávná láska - Irena. Proč se tu objevila, ptá se nejen pan Lopušný. Paní Plecitá samozřejmě ví své, marně se snaží svého přítele varovat, on ji však odmítá poslouchat. Kdo by si nepřál na stará kolena ještě jednou - naposledy - dotknout se lásky?

Postavy a obsazení
• Ilona Svobodová - Lucie Veselá
• Ljuba Krbová - ředitelka Loučná
• Magdalena Pittnerová - Zuzana
• Zdeněk Žák - Jetel
• Oldřich Navrátil - Loučný
• Hynek Dřízhal - Míša
• Vlasta Žehrová - Madam Paříž
• Martin Stropnický - Antonín
• Nela Boudová - Antonínová
• Veronika Freimanová - doktorka Ema
• Jan Šťastný - farář
• Jiří Langmajer - fotograf Jan Květ
• Jiří Kodeš - manžel Rudolf
• Vladimír Javorský - Pantoflíček
• Gabriela Vránová - Pantoflíčková
• Claudia Vašeková - Alžběta
• Kateřina Hrachovcová - Bohunka
• Václav Vydra - Bříza
• Jiří Lábus - Krejčí
• Luba Skořepová - Plecitá
• Pavel Nový - Milda
• Dana Batulková - Svatá
• Pavel Kikinčuk - Svatý
• Kristýna Jetenská - Laďka
• Matěj Nechvátal - Vašek
• Pavlína Mourková - Rybářová
• Pavel Zedníček - Rybář
• Jana Hlaváčová - Irena
• Josef Vinklář - Lopušný

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.září 2004 - 8.listopadu 2004 Česká televize
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.12.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

SERIÁLY V SÉRII
Náměstíčko (seriál) (Originál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa102/
Česko, Drama / Komedie, 2004
Režie: Jaroslav Hanuš, Hrají: Luba Skořepová, Josef Vinklář

Náves (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa103/
Česko, Komedie / Drama, 2006
Režie: Jaroslav Hanuš, Hrají: Alena Vránová, Luděk Munzar
 
Tvůrci a herci
Jaroslav Hanuš (Režie), Jaroslav Kučera (Produkce), Petr Hapka (Hudba), Petr Polák (Kamera), Ondřej Pechar (Střih), Jindřich Götz (Scénografie), Libuše Pražáková (Kostýmy), Peter Mazáček (Zvuk), Jaroslav Šámal (Masky), Jan Míka (Scénář), Jana Hlaváčová (Herec), Josef Vinklář (Herec), Jan Šťastný (Herec), Václav Vydra nejml. (Herec), Jiří Lábus (Herec), Kateřina Hrachovcová-Herčíková (Herec), Luba Skořepová (Herec), Jiří Maria Sieber (Herec), Pavlína Mourková (Herec), Martin Učík (Herec), Zdeněk Hess (Herec), Klára Apolenářová (Herec), Jaroslava Hanušová (Herec), Pavel Zedníček (Herec), Oldřich Navrátil (Herec), Veronika Freimanová (Herec), Ljuba Krbová (Herec), Jiří Langmajer (Herec), Claudia Vašeková (Herec), Dana Hlaváčová (Herec), Matěj Nechvátal (Herec), Jiří Kodeš (Herec), Hana Kusnjerová (Herec), Libuše Fanturová (Herec), Ilona Svobodová (Herec), Nela Boudová (Herec), Zdeněk Žák (Herec), Vladimír Javorský (Herec), Martin Stropnický (Herec), Gabriela Vránová (Herec), Lada Jelínková (Herec), Petr Vondráček (Herec), Vlasta Žehrová (Herec), Hynek Čermák (Herec), Sabina Králová (Herec), Dana Batulková (Herec), Roman Štolpa (Herec), Bert Schneider (Herec), Rostislav Novák ml. (Herec), Jana Matějcová (Herec), Pavel Nový (Herec), Jan Hraběta (Herec), Pavel Kikinčuk (Herec), Kristýna Jetenská (Herec), Otmar Brancuzský (Herec), Miroslav Šnajdr (Herec), Daniel Dítě (Herec), Zdena Keclíková (Herec), Hynek Dřízhal (Herec), Lubor Šplíchal (Herec), Barbora Červenková (Herec), Vilma Frantová (Herec)
 
2004/500/Česko/Drama, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- V kostele zpívá v seriálu Žatecký příležitostný sbor.
- Všechny hlavní seriálové postavy bydlí na náměstí.
- Mimo jiné probíhalo natáčení seriálu v Žatci.
- Natáčelo se 85 dní.
 
Odkazy
 

Hrají:

Luba Skořepová, Josef Vinklář, Jan Šťastný, Václav Vydra nejml., Jiří Lábus, Kateřina Kaira Hrachovcová, Jiří Maria Sieber, Pavlína Mourková, Martin Učík, Jana Hlaváčová, Zdeněk Hess, Klára Apolenářová, Jaroslava Hanušová, Pavel Zedníček, Oldřich Navrátil, Veronika Freimanová, Ljuba Krbová, Jiří Langmajer, Claudia Vašeková, Dana Hlaváčová, Matěj Nechvátal, Jiří Kodeš, Hana Kusnjerová, Libuše Fanturová, Ilona Svobodová, Nela Boudová, Zdeněk Žák, Vladimír Javorský, Martin Stropnický, Gabriela Vránová, Lada Jelínková, Petr Vondráček, Vlasta Žehrová, Hynek Čermák, Sabina Králová, Dana Batulková, Roman Štolpa, Bert Schneider, Rostislav Novák ml., Jana Matějcová, Pavel Nový, Jan Hraběta, Pavel Kikinčuk, Kristýna Jetenská, Otmar Brancuzský, Miroslav Šnajdr, Daniel Dítě, Zdeňka Keclíková, Hynek Dřízhal, Lubor Šplíchal, Barbora Červenková, Vilma Frantová, Debora Štolbová, Magdaléna Pittnerová, Klára Hanušová, Petr Takáč, Matěj Novák, Jiří Kubovský, Nataša Čermínová, Sabina Kvašová, Petr Ledvina, Jan Gregor, Alena Vrbová, Petr Bambas, Karel Ledvina, Alžběta Šmídová, Zdeněk Kratina