96 hodin / Taken (2008/93/Francie, USA, Velká Británie/Akční, Krimi, Thriller, Drama 86%

25.09.2018 12:21
JEDNOU VĚTOU
„Čas odplaty nadešel!"

OBSAH
Bryan (Liam Neeson) nepatří k tatínkům, kteří by byli přísní, ale rozhodně patří k zastáncům hesla, že opatrnosti není nikdy nazbyt. Proto taky není moc nadšený z toho, že má jeho dcera Kim (Maggie Grace) jet s kamarádkou na pár týdnů do Paříže. Bryan je nejdříve proti, ale Kim ví co na tatínka platí. Takže jí to nakonec dovolí s podmínkou, že se bude pravidelně hlásit. Při jednom rutinním hlášení Kim vidí jak její kamarádku unáší banda obchodníků s bílým masem a těsně před tím než vezmou i ji celou situaci vylíčí tatínkovi, kterého má právě na telefonu. Což je dobře, protože Bryan není jen tak obyčejný tatínek, je to bývalý špion, který je zvyklý jít si za svým a dostat to co chce. A svou dceru chce zpátky víc než cokoliv jiného. Pouští se tedy po stopách podivnými uličkami Paříže a utahuje únoscům příslovečnou smyčku kolem krku. Poslední věcí na kterou tihle lidi pomyslí než naposledy vydechnou bude, že asi tentokrát udělali chybu. Velkou chybu.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jestli chcete zažít akci na vlastní kůži, tak koukněte na 96 hodin. Režisér to v sobě má. Získal si mě Okrskem 13 a dodělal mě právě tímhle kusem, na který jen tak nezapomenu a na který snad budu mít chuť pokaždé, při jakékoliv náladě, ať už špatné, nebo dobré, ať už šťastné nebo smutné. Tenhle film mě vždycky dokáže rozptýlit a donutí mě zapomenout na svět okolo a užívat si právě svět tohoto filmu. 96 Hodin a jeho hlavní hvězda, Liam Neeson, popravdě se přiznám, že jsem do doby než jsem viděl tento film nevěnoval tomuto herci příliš pozornosti, ale to co tam předvádí, to co tam předvede, to se musí vidět, takovou silnou roli v akčním filmu jsem snad ještě ani neviděl. Tenhle film si mě získal, okamžitě na začáku si mě získal. A na konci filmu mě absolutně oddělal devítimilimetrovou ráží přímo do hlavy. Nemůžu ho odtamtud totiž setřást ani po několika dnech, kdy jsem ho viděl. Možná by se dalo namítat, že při akci se hodně kmitá kamera, možná až moc, ale to se tomu všemu dá odpustit. Až doteď pro mě akční skvosty 21. století byly Zastav nebo nepřežiješ a Kurýr, teď už vím, který film se stane jejich králem. 96 hodin má všecko co správný akční film má mít a to všecko v produkci Luca Bessona, co víc si přát. Možná jen popkorn a kolu, nebo vytopený křesílko a skleničku s dvacetiletou whiskou a nakonec jako třešnička tento film...jen se nechat unášet na vlně dokonalosti. Co víc si přát... (Malarkey) 5*

Nejpřímočařejší akční jízda široko daleko, která opět dokazuje, že Liam Neeson se pro některé role narodil a divák mu dokáže vše spolknout i s navijákem. Souboje ve stylu pouličních soubojů staršího muže s mladými a většinou ozbrojenými a potetovanými týpky budou milovníci akce zbožňovat a mnozí si dvd s filmem koupí do filmotéku už jen pro "toho dědulu, co všechny vysekal kvůli záchraně dcery". Tempo, tah na branku i drsnost film drží velmi vysoko. Ve chvíli, kdy divák odmítne prominout vše okolo hlavní postavy se pro něj Taken stane nekoukatelným snímkem a osobně takové lidi bez nadhledu docela lituji, protože si neužijí neuvěřitelnou jízdu. Good Luck. (Djkoma) 5*

Jen, co to skončí, chcete přídavek!! Úderné balení z francouzské školy musí minimálně těšit.. Služba vlasti vzala Bryanovi všechno, po čem toužil. Zejména se máčí ve vztahu k dceři Kim, která pomalu dospívá a už brzy bude osedlávat i trochu jiné koníky, než kterého dostala od svého zámožného otčíma. Opatrností posedlý Bryan tak logicky dlouho váhá, zda pustit škemrající dceru na pár týdnů do Paříže. Vyčkávajíc na telefon se pak z druhé linky dozvídá krutou pravdu. Kim se v Evropě dostala do hledáčku obchodníků s bílým masem. Hlavní hrdina nemarní čas a jak mu přímočarý scénář (a on moc rád) dovolí, přichází ve vděčných francouzských uličkách celé věci na kloub. A jelikož disponuje lecjakými schopnostmi, divák se může tetelit blahem – od Wisemanovi čtvrté Smrtonosné pasti jsem se v tomhle žánru necítil lépe. Temný look pomáhá k tomu, že již šestapadesátiletý Liam Neeson neuvěřitelně nahání strach – a to bychom ho v podobné roli těžko hledali. Oproti jiným akčním „hrdinům“ Neeson dodává punc opravdové lidskosti, věříme mu jeho odhodlání, razance, s jakou jedná, spolehlivě tlačí do sedaček. I během „klidových“ pasáží vás bude enormně zajímat, co se na plátně odehrává. Není to žádný Superman, i když armáda Albánců je určena k relativně jednoduché likvidaci. V rámci „greengrasovských“ trendů cítíme moderní vlivy i starší postupy, jen ten střih občas kapku ujíždí. Dravá režie, trapně se culící Maggie Grace, kontaktní souboje i obehraná klišé, nicméně nelze než doporučit!! (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Byl jednou jeden hodný tatínek (bratr/sestra/dědeček/křeček) a tomu unesli dceru (bratra/sestru/dědečka/křečka). Pak už to nebyl hodný tatínek, ale tatínek naštvaný a prahnoucí kromě návratu milované osoby/zvířete i po pomstě (= chce zabíjet lidi i zvířata, protože tentokrát je to osobní). Olezlý příběh ze scenáristické čítanky na průklepovém papíře č. 1265 je tu a je úplně stejný, jako všichni jeho starší příbuzní, ba co víc – tentokrát je možná ještě o chlup hloupější.
Továrna na evropské akční rychlokvašky všech druhů i ražení, Luc Besson, rozjíždí na vlastní bedra kolesa příběhu, ve kterém jde vždycky spíše o to „jak“ než „proč“. Producent i scenárista opětovně zosobňuje v jedné figuře všechny hlavní trademarky francouzských rychlokvašek, na které se možná dokola nadává, jak jsou hloupé, jednoduché a neoriginální, na druhou stranu, jen málokdo jimi ve finále pohrdne. A z těch, kteří se kroutí, jen málokdo přizná, že se aspoň trochu nebavil.
96 hodin je samozřejmě etalonem 80. let a všech jejích akčně-vyřizovacích subžánrů, kde se to mlátí kvůli rodině nebo prostě proto, že to je zábava. Takový film nepotřebuje mnohovrstevnatý příběh, ani oduševnělé poselství. Stačí mu nekompromisní macho-hrdina v hlavní roli a zručný režisér/klipař, který to všechno obleče do stravitelné podoby vyhovující současným standardům pro „zábavný akční film“. Nezní to přehnaně sofistikovaně, na druhou stranu - vyladit tuhle konfiguraci do stravitelného celku a přitom se snažit pořád držet nohama na zemi (soucit s hrdinou je přece důležitý), to může být skutečný ořech. Jasně ho ilustruje rozdíl mezi prvním a druhým Kurýrem.
Liam Neeson v hlavní roli jako zachránce a posel spravedlnosti naštěstí JE (celkem překvapivě) drsný a náležitě cool a Pierre Morel, autor ultrazběsilého Okrsku 13, JE schopný režisér lomeno klipař. Výsledkem je devadesát minut očekávatelné zábavy s očekávanými zvraty, avšak zábavy působivé a nadmíru odpočinkové. Liam Neeson je někdo jako Superman tajných služeb, přesto jeho zásahy probíhají důstojně a bez comicsové nadsázky. Nepotřebuje jezdit po střechách domů, netouží po tom sundávat bomby z podvozků aut pomocí jeřábů. Své protivníky sundavá ideálně jednou dvěma ranami a rozhodně se tváří za každou cenu tak nekompromisně, jak to jenom jde.
V přelomové scéně, kde vysvětluje únoscům, kterak si pro ně přijde a kterak je to bude bolet, se dostavuje dokonce nadžánrová husí kůže! A najednou je úplně jedno, že za těmi dialogy stojí někdo jako Besson – prostě to funguje na výbornou a do puntíku to plní účel, za kterým se diváci vydají na 96 hodin do kina.
Na filmu je vidět spousta moderních vlivů, které v současné době hýbou Hollywoodem. V rámci „greengrasovských“ trendů je soužití s hrdinou o něco osobnější než se v žánru obvykle nosí, když dojde na honičky, obraz se „adrenalinově“ klepe a hodně se střihá na volant a zmiňovat to nejpodstatnější – hudbu, která je skoro do puntíku kopií Powellových majstrštyků – to snad ani nemá cenu :-). Naštěstí to není pouhá opisovačka bez srdce, ale osobitý celek, který plně funguje a s trochou nadsázky by se mohl zapojit do série o agentu Bournovi někdy za deset patnáct let.
Příběh osciluje mezi napínavým vyšetřovaním a výborným akčním filmem. Nebýt první „rozjížděcí“ půlhodiny, přepíná mezi těmito žánry takřka nonstop a dostatečně důrazně na to, aby sevřel diváka do kleští a nenechal ho nudit. A když je Liam Neeson zrovna v zabíjecím módu, tím lépe pro všechny – film přece jen chvílemi získává otisk nadžánrové podívané, kde se nějaká ta chytrá myšlenka o rodině zrodí. A jestli se zaposloucháte do piana pod závěrečnými titulky, možná skutečně uvěříte, že tam ty myšlenky byly. Jestli ne a zůstanete jenom u výborného (politicky nekorektního!) akčního filmu, to je čistě na vás – zklamáni nebudete ani tak.

DABING
1. DABING (DVD)
V českém znění: Jan Šťastný - Liam Neeson (Bryan Mills), Simona Postlerová - Famke Janssen (Lenore), Anežka Pohorská - Maggie Grace (Kim), Jaroslav Horák - Xander Berkeley, Christophe Kourotchkine (Stuart, Gilles), Petr Burian - Nathan Rippy (Victor), Jaroslav Kaňkovský - Olivier Rabourdin, Opender Singh (Jean-Claude, Singh), Radek Hoppe - Nicolas Giraud (Peter), Irena Hrubá - Camille Japy, Helena Soubeyrand (Isabelle, děvče s Kiminou bundou), Jana Páleníčková - Katie Cassidy, Fani Kolarova (Amanda, prostitutka), Jolana Smyčková - Holly Valance, Anca Radici (Sheerah, Ingrid), Ludvík Král - David Warshofsky, Radivoje Bukvic, Arben Bajraktaraj (Bernie, Anton, Marko), Bohdan Tůma - Jon Gries, Goran Kostic (Casey, Gregor + titulky), Petr Gelnar - Gérard Watkins, Anatole Taubman (St-Clair, Dardan), Svatopluk Schuller - Leland Orser (Sam) a další
Překlad: Petr Palouš
Úprava: Martin Kolár
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner
Režie: Martin Těšitel
Vyrobila: LS Productions Dabing pro Magic Box v roce 2009

2. DABING (Nova)
V českém znění: Jaromír Meduna - Liam Neeson (Bryan Mills), Regina Řandová - Famke Janssen (Lenore), Kateřina Petrová - Maggie Grace (Kim), Jiří Čapka - Xander Berkeley (Stuart), Miroslav Táborský - Olivier Rabourdin (Jean-Claude), Radek Hoppe - Nicolas Giraud (Peter), Irena Hrubá - Camille Japy (Isabelle), Jitka Ježková - Katie Cassidy (Amanda), Jitka Moučková - Holly Valance (Sheerah), Irena Máchová - Anca Radici (Ingrid), Miloš Vávra - David Warshofsky (Bernie), Petr Burian - Arben Bajraktaraj (Marko), Libor Hruška - Jon Gries (Casey + titulky), Pavel Vondra - Gérard Watkins (St-Clair), Martin Zahálka - Leland Orser (Sam), Ivan Jiřík, Jiří Krejčí, Týna Průchová a další
Překlad: Martin Massaniec
Zvuk: Dušan Lipert
Produkce: Martin Odehnal, Eva Blažkovičová
Dialogy a režie: Martin Kot
Vyrobila: DW Agentura s.r.o. pro Cet 21 s.r.o. 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.10.2008 Bioscop
Premiéra USA: 30.1.2009 20th Century Fox
Premiéra Francie: 27.02.2008 EuropaCorp Distribution
Premiéra Velká Británie: 26.9.2008 20th Century Fox UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 9.2.2009 (DVD) Magicbox
Poprvé na DVD: 9.2.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 6.4.2011 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 1 233 165
Tržby celkem - $ 226 830 568
Návštěvnost v ČR 11 011
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000

FILMY V SÉRII
96 hodin gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/a96-hodin-taken/
Akční / Krimi, Francie / USA, 2008
Režie: Pierre Morel, Hrají: Liam Neeson, Maggie Grace

96 hodin: Odplata gastonrolinc.webnode.cz/news/a96-hodin-taken1/
Akční / Thriller, Francie, 2012
Režie: Olivier Megaton, Hrají: Liam Neeson, Famke Janssen

96 hodin: Zúčtování gastonrolinc.webnode.cz/news/a96-hodin-taken2/
Akční / Thriller, Francie, 2014
Režie: Olivier Megaton, Hrají: Liam Neeson, Forest Whitaker
 
Tvůrci a herci
Pierre Morel (Režie), Luc Besson (Produkce), Nathaniel Méchaly (Hudba), Michel Abramowicz (Kamera), Frédéric Thoraval    (Střih), Ferne Cassel (Casting), Nathalie Cheron (Casting), Hugues Tissandier (Scénografie), Corinne Bruand (Kostýmy), Olivier Bériot (Kostýmy), Martin Boissau (Zvuk), Aya Yabuuchi (Masky), Luc Besson (Scénář), Robert Mark Kamen (Scénář), Liam Neeson (Herec), Maggie Grace (Herec), Leland Orser (Herec), Jon Gries (Herec), Holly Valance (Herec), David Warshofsky (Herec), Katie Cassidy (Herec), Xander Berkeley (Herec), Olivier Rabourdin (Herec), Gérard Watkins (Herec), Famke Janssen (Herec), Arben Bajraktaraj (Herec), Radivoje Bukvic (Herec), Nicolas Giraud (Herec), Fani Kolarova (Herec), Anatole Taubman (Herec), Camille Japy (Herec), Jalil Naciri (Herec), Helena Soubeyrand (Herec), Mathieu Busson (Herec)
 
2008/93/Francie, USA, Velká Británie/Akční, Krimi, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Jean-Claude (Olivier Rabourdin) má ve filmu zbraň SIG-Sauer P239 ráže 9x19mm.
- Ve scéně, kdy Bryan (Liam Neeson) přijde obtěžovat prostitutky, aby se dostal k hlavě gangu, filmaři celou scénu polili vodou, aby se do kamery leskla a vše působilo temněji.
- Po tom, čo film zaznamenal pomerne veľký komerčný úspech sa na ňom chcel priživiť aj istý samozvaný expert na boj proti terorizmu William G. Hillar, ktorý tvrdil, že scenár vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa stali jemu a jeho rodine. Hillar tiež tvrdil, že je člen Zelených baretov vo výslužbe a má doktorát z Oregonskej univerzity. Nič z toho však nebola pravda a za tieto podvody ho súd v Marylande odsúdil na 21 mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na 3 roky. Dostal tiež pokutu 171 415 amerických dolárov a musel odpracovať 500 hodín verejno-prospešných prác na Marylandskom cintoríne pre vojnových veteránov.
- Po tom, čo Bryan doženie loď, skočí z Pont des Arts, jediného pešieho mosta v Paríži. Vo filme je most úplne prázdny, no v skutočnosti je na ňom aj v noci čulý ruch.
- Jméno popové hvězdičky je Sheerah, v hebrejštině se slovo "sheerah" běžně používá a znamená "sing" (zpívat).
- Režisér Pierre Morel povedal, že bol donútený spoločnosťou 20th Century Fox prestrihať film tak, aby sa v amerických kinách mohol premietať s ratingom PG-13. Vo zvyšku sveta si diváci mohli vychutnať pôvodnú verziu, obsahujúcu viac násilia. Na DVD a Blu-ray vyšiel film v pôvodnej verzii už aj v USA.
- Maggie Grace představuje ve filmu sedmnáctiletou Kim, ve skutečnosti jí ale v době natáčení bylo již 24 let. Současně je herečka o tři roky starší než její filmová kamarádka Katie Cassidy v roli Amandy, které má být podle scénáře 19.
- Kim a popová hvězda Holly Valance jsou ve filmu starší o necelých 10 let. Ve skutečnosti je ale Holly starší o pouhé čtyři měsíce.
- Nůž, který proti Bryanu Millsovi (Liam Neeson) použije předposlední padouch na lodi, je tzv. karambit.
- Pod projektem je producentsky podepsán Luc Besson, který již produkoval filmy jako Taxi (1998), jeho tři pokračování, Leon (1994) nebo Říkejte mi Kubrick (2005). V tomto snímku se spolupodílel také na scénáři.
- Automatické zbraně arabsky mluvící ochranky na lodi jsou německé samopaly Heckler&Koch HK MP5k zvané též "Kurz" ráže 9 mm Parabellum. Nejmenší a nejkompaktnější provedení této zbraně používané agenty různých tajných služeb na světě často schovaných pod saky ve speciálních pouzdrech.
- Bojové umění, které používá Liam Neeson, je z větší části filipínské Kali s prvky Jeet Kune Do, které používal Bruce Lee.
- Neesona trénoval bývalý vojak SAS - Mick Gould.
- Práce na filmu přiměla herečku Famke Janssen ke skutečnému boji proti korupci. Je nyní velvyslankyní dobré vůle úřadu Spojených národů proti drogám a zločinnosti.
- Počet mrtvých ve filmu je 35.
- Liam Neeson vo filme zabije 27 ľudí.
 
Odkazy