Pád Bílého domu / Olympus Has Fallen (2013/119/USA/Akční, Thriller) 63%

20.09.2018 09:31
JEDNOU VĚTOU
„Teprve zkouška ohněm nás může zocelit."

OBSAH
Zcela nečekaný a velmi dobře připravený útok na Bílý dům za bílého dne završí uvěznění prezidenta Benjamina Ashera (Aaron Eckhart) a jeho nejbližších spolupracovníků v nepřístupném bunkru v podzemí budovy. Při útoku je zcela zdecimována prezidentova ochranka, s výjimkou jediného člověka – jeho bývalého osobního strážce Mikea Banninga (Gerard Butler). Expříslušník zvláštních jednotek využije všech svých schopností a hlavně detailní znalosti prostředí Bílého domu k tomu, aby v jeho útrobách nejen přežil, ale navíc aby ve spolupráci s prezidentovým zástupcem Allanem Trumbullem (Morgan Freeman), který se snaží řídit záchrannou operaci zvenčí, osvobodil hlavu státu. Jenže čas ubíhá, a pokud nebudou nereálné požadavky teroristů splněny, nebude už koho osvobozovat. Kdesi v Bílém domě se navíc skrývá prezidentův syn, jehož případné zajetí by v téhle válce nervů mohlo být rozhodujícím faktorem.(oficiální text distributora)


FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Neznám lepší relax po práci, než si jít strhanej jak kůň sednout do kina a koukat na vlající americkou vlajku, ten kdo s tímhle nápadem přišel poprvé, jistě netušil, kolikrát se tenhle vrcholnej kousek umělecký filmařiny ještě zopákne. Samotnej biják, představte si, že tam pár šikmooček chtělo zničit demokraci a svobodu, kterou tady cítíme na každým kroku, třeba když jde o trestní odpovědnost politiků, tak demokracie funguje fakt výborně, no hrozný věci se v tom filmu dějou. Taky tam unesou americkýho prezidenta, ale on je to naštěstí velmi statečný muž, aby ne, je to americkej prezident, to je muž, kterýho musí poslouchat i Chuck Norris, takže musí bejt dokonalej, bezchybnej, krásnej, statečnej, pravdomluvej, och prostě jedno velký slint. No, ale on je tam většinu času připoutanej k zábradlí, ale ne v rámci SM hrátek jak by se dalo předpokládat, ale v rámci teroristickejch hrátek, no a v takový pozici toho moc nezmůže. Takže nám tam po Bílým domě lítá Gerard Butler a masakruje všechno co mu vleze do cesty.. No je to drasťák, jednou tam dokonce roztrhali americkou vlajku a hodili jí ze střechy na zem. Záběr roztrahaný padající americký vlajky trval asi dvě minuty, čili tahle vlajka dostala mnohem delší filmovou scénu než Morgan Freeman za celej film. On ten Morgan Freeman tam stejně hrál jen kvůli svýmu příjmení, jinak by měl smolíčka. Jen tak dál kluci americký, tohle masirování americkejch svalů plně podporuju. (Enšpígl) 4*

Kdysi jsem četl takové ironické popíchnutí, že herci jsou nejlépe placení prostituti na světě. Tehdy jsem nad tím moc nepřemýšlel, ale v tomhle filmu se to ukazuje náramně. To, co tady ve druhé půli s kamennou tváří pronášejí, zcela vážně a plni patosu, to by položilo i sebemrskajícího masochistu. A nejvíc mi bylo líto Morgana Freemana. Jeho účast, protlačena producenty jenom proto, aby si odškrtli aspoň jedno slavné jméno, je tu zredukována na stále stejný bezradný apatický výraz, kdy je zcela zřejmé, že Morgan tu vlastně nemá co hrát a jeden jeho rozčilený několikasekundový výraz už na tom nic nezmění. Americký prezident je tu vzor čestnosti, udatnosti a vědomí vážnosti svého postavení, kdy už jenom čekáte, až z toho všeho začne srát mramor. Všechny repliky, které lítají vzduchem mezi Butlerem, vojenským štábem a šéfem teroristů jsou pak ekvivalentem esence demence, že už i ty zpomalené scény s prostřílenou americkou vlajkou, ´Cerberus kód´ a hrdinný výkřik „Přísahám na vlajku Spojených států amerických!“ vám připadnou jako tím nejmenším prohřeškem na diváckém vkusu. Ten film měl prvních cca 45 minut našlápnuto dobře, díky staromódní ´osmdesátkové´ akci, kdy teroristi a bodyguardi padají na zem jak po zásahu vojína Matrixe (tímto zdravím Arnolda), ale pak všechny aktéry a zejména scenáristy obestoupil duch Chucka Norrise, bez sebemenší špetky nadhledu a všechno šlo do hajzlu. Zlatý Schwarzeneggerovo ´Komando´, to je proti tomuhle vtipná odlehčená komedie plná hlášek. (Lima) 2*

Patriotistická zápletka je samozřejmě nesmírně hloupá. Všechno se točí okolo obsazení Bílého domu severokorejskou skupinou teroristů. Akční inferno se ještě předtím odehraje v ulicích Washingtonu, kde Severokorejci potřísní krví nejednu dlažební kostku. Všechno šlape jak švýcarské hodinky, američtí agenti zřejmě nenosí neprůstřelné vesty a na akademii je učili, jak správně skočit nepříteli do střely. Na trávník před jedním ze symbolů Spojených států tak padají další a další muži v černém a dopisuje se tak ten nejhorší možný scénář. Rozstřílenou americkou vlajkou to celé jen začíná. Rutinér Antoine Fuqua testuje americkou nedotknutelnost a docela mu to vychází. I když se nebojí servírovat nesmírně pitomé zvraty a předkládat směšně naivní propriety – když přijde na řadu odolnost ministryně obrany, surově zmlácená stejně zaúpí, jak „slibuje věrnost vlajce Spojených států..“ No, však to znáte. Prostě je škoda, že na to Fuqua nešel krapet sofistikovaněji. Máme tu až moc supertajných chodeb, supertajných zbraní a supertajných informací. A jak Severokorejci hladce naskákali do baráku, tak stejně hladce bývalý člen prezidentovy ochranky Gerard Butler (mimochodem na to málo, co mu scénář po herecké stránce nabízí, velmi slušný) provede záchranou misi. Přesto Fuqua jako jeden z mála předložil staromilský zážitek, který i v roce 2013 funguje. Kombinuje Smrtonosné pasti nebo první Přepadení v Pacifiku, a divák velmi rád zavzpomíná. Já určitě. Patetický blockbuster, kterému tu mizernou odvyprávěnost nakonec odpustíte!! 75% (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Kdybyste teď zapnuli televizi, máte velkou šanci, že si tam někdo bude povídat o vyhrocené situaci mezi Amerikou a Severní Koreou. Poslední dny byly na jaderné hrozby obzvlášť bohaté, je proto trochu paradoxní přijít do kina a slyšet prakticky to samé, co ve zprávách. Severokorejci hrozí útokem na svoje jižní bratry. Amíci se všechno snaží držet pod kontrolou. A k Bílému domu se zčistajasna žene obří bojové letadlo, které na potkání krájí zvídavé stíhačky.
To poslední už je samozřejmě výmysl Antoinea Fuquy, nepříliš oblíbeného realizátora Krále Artuše, Slz slunce nebo Odstřelovače. Fuqua vždycky uměl nabídnout impozantní scénu (jezerní bitva s Keirou, Wahlbergovo čistění vily). Jeho blockbusterové pokusy ale nebyly kdovíjak sofistikované nebo dobře odvyprávěné, a asi vás nepřekvapí, že se to moc nezměnilo. Pád Bílého domu je přesně taková nesmyslná patriotická ptákovina, jakou jste čekali od prvního traileru. Jenže to rozhodně neznamená, že by to nebyl zábavný film. Právě naopak!
Příběh agenta Mikea Banninga, který přijde o práci poté, co nezvládne zachránit prezidentovu manželku, rozhodně neoplývá velkou finesou. Na scénu jednoduše nakráčí Gerard Butler, jenž má stále noční můry z toho, že zklamal svou zemi, a pár metrů od jeho kanclu se brzy rozpoutá nefalšované akční inferno. Severokorejci totiž začnou třísnit krví nejen ulice Washingtonu, ale i samotný Bílý dům, u něhož Butlerovi bývalí kámoši najednou čelí odstřelovačkám, rotačákům a raketometům. Neptejte se, jak je to sakra možné. Mnohem důležitější je to, že rozervaný geroj okamžitě vezme do ruky bouchačku a začne ze zálohy kropit všechno, co si dovolí podupat prezidentův anglický trávník.
Co se děje dál? Jestli tipujete jediného přeživšího vlastence, rukojmí v útrobách americké chlouby a krapet rozrušený Pentagon, očividně máte nakoukáno. Pár Bílého domu je v podstatě novou verzí Přepadení v Pacifiku, v níž letadlovou loď vystřídal obří barák, Seagala Butler... a všechno ostatní zůstalo při starém. Celý koncept i jeho vývoj je tedy přiznaný throwback 20 let zpátky, pročež se Fuqua neostýchá servírovat vyloženě debilní zvraty, kochat se slow-motiony s rozstřílenou americkou vlajkou a přijít se záporákem, o němž se dozvíte jen to, že se neostýchá brutálně mlátit ženy. Prostě přelom osmdesátek a devadesátek v té nejkrystaličtější podobě, z čehož asi mnoha lidem půjde hlava kolem.
I Bay nebo Berg dávno pochopili, že se pravé americké hodnoty musí prodávat trochu sofistikovaně. Fuqua na to ale zvysoka kašle a od začátku do diváka pere majestátní hudbu jako ze Zachraňte vojína Ryana, takže obligátní "Ou maj gád!" slýcháte zásadně za zvuku bubnů a trumpet. Všechny tyhle pochybné a dnes už navýsost směšné propriety ale pochopitelně mají svoji výhodu. Pád Bílého domu se díky nim totiž vyvazuje s okoukaného akčního pole a nabízí staromilský zážitek, před jakým se dnešní producenti třesou strachy.
Co tím přesně myslím? Že rychle padají veškeré rozumové bariéry a může nastoupit trikově ne úplně dokonalá, avšak čistokrevná akční radost, v níž se plní jeden sen za druhým. Nálet za civilní obyvatelstvo, ve kterém se houfně umírá, zatímco Fuqua cituje nejslavnější záběr z Na sever severozápadní linkou? Check. Supertajná hesla, která chrání přístup k supertajné a superničivé zbrani? Check. Gerard Butler a nabíjení samopalu v Oválné pracovně, následované obligátním vyfu*kováním záporáka? Check! A to je samozřejmě jen ta méně překvapivá špička ledovce.
Podobnými pitomostmi je Pád Bílého domu přímo nahuštěný, přičemž ještě stíhá doslova vykrást půlku zvratů ze Smrtonosné pasti. Jeho neobjevné béčkové zpracování tak bohatě přebíjejí scenáristické kličky a kiksy, které šlechtí to, že vás donutí nevěřícně třeštit oči a těšit se na to, jaká mimóznost se objeví za pět minut. Ne, regulérní promyšlenou kvalitu tady vážně nečekejte a hlavně se proboha nesnažte hlídat počet padouchů. Dokud ale na každé dva veletupé dialogy vychází tři cool momenty s Butlerem, těžko se lamentuje nad tím, že tu někdo zase strašně ustřelil.
U Pádu Bílého domu pochopitelně bolí většina hereckých výkonů, stahující se měřítko (každá další akce je menší) a záporácká šmíra, u níž těžko poberete jak motivaci, tak neuvěřitelně hladké provedení mise. Pokud ale patříte k lidem, kteří tyhle nedostatky odpouštějí tváří v tvář nekonečné sérii headshotů a polotrapných hlášek (už cestou na tramvaj znějí líp!), můžete se směle vydat do kina. Tyhle akční patriotické výplachy už se dnes nemilosrdně tupí PG-13kou. Buďme tedy rádi za to, že se Fuqua nebál vrátit do mrtvých časů, které si čas od času zaslouží drobné oživení.
P. S.: Na novinářské projekci se u finální záchrany dokonce spustil menší potlesk. Nemám velké pochyby o tom, že návštěva kina s dobře naladěnými kamarády bude na obdivné křepčení daleko bohatší...

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Filip Jančík - Gerard Butler (Mike Banning), Libor Hruška - Aaron Eckhart (Benjamin Asher), Radana Herrmannová - Angela Bassett (Lynn Jacobsová), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Allan Trumbull), Filip Švarc - Rick Yune (Kang), Jaromír Meduna - Robert Forster (Edward Clegg), Jakub Saic - Dylan McDermott (Forbes, titulky), Dana Černá - Ashley Judd (Margaret Asherová), Jakub Nemčok - Finley Jacobsen (Connor), Jitka Moučková - Radha Mitchell (Leah), Marek Libert - Cole Hauser (Roma), Petra Jindrová - Melissa Leo (Ruth McMillanová), Tomáš Juřička, Sabina Laurinová, Bohdan Tůma, Martin Zahálka, Milan Slepička, Stanislav Lehký, René Slováčková, Petr Neskusil, Ivana Korolová, Vojtěch Hájek, Jiří Schwarz, Ivo Novák a další
Překlad: Jan Feldstein
Zvuk: Michal Čiernik, Matěj Večeřa
Produkce: Markéta Kratochvílová
Dialogy: Alena Navrátilová
Režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové ve Studiu Budíkov pro Bontonfilm v roce 2013

2.DABING (Nova)
V českém znění: Lukáš Hlavica - Gerard Butler (Mike Banning), Libor Hruška - Aaron Eckhart (Benjamin Asher), Zuzana Slavíková - Angela Bassett (Lynn Jacobsová), Pavel Rímský - Morgan Freeman (Allan Trumbull), Filip Čapka - Rick Yune (Kang), Miloš Vávra - Robert Forster (Edward Clegg), Aleš Procházka - Dylan McDermott (Forbes), Petra Tišnovská - Ashley Judd (Margaret Asherová), Jakub Nemčok - Finley Jacobsen (Connor), Tereza Bebarová - Radha Mitchell (Leah), Vilém Udatný - Cole Hauser (Roma), Miluše Šplechtová - Melissa Leo (Ruth McMillanová), Tomáš Karger, Tomáš Borůvka, Petr Gelnar, Michal Gulyáš, Nikola Navrátil, Jan Szymik, Stanislav Lehký, Stanislava Jachnická, Milan Bouška, Ludvík Král (titulky)
Překlad: Tomáš Studený
Zvuk: Tomáš Říha
Produkce: Martin Odehnal, Libuše Witzová
Dialogy: Radka Přibyslavská
Režie: Vladimír Žďánský
Vyrobilo: Studio Audiotech pro Cet 21 s.r.o. 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.4.2013 Bontonfilm
Premiéra USA: 18.3.2013 (Los Angeles, California) (premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 7.8.2013 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 7.8.2013 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 1 757 551
Tržby celkem - $ 161 025 640
Návštěvnost v ČR 12 688
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000

FILMY V SÉRII
Pád Bílého domu gastonrolinc.webnode.cz/news/a71/
Akční / Thriller, USA, 2013
Režie: Antoine Fuqua, Hrají: Gerard Butler, Aaron Eckhart

Útok na Bílý dům (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/a68/
Akční / Thriller, USA, 2013
Režie: Roland Emmerich, Hrají: Channing Tatum, Maggie Gyllenhaa

Pád Londýna gastonrolinc.webnode.cz/news/a72/
Akční / Krimi, USA / Velká Británie, 2016
Režie: Babak Najafi, Hrají: Gerard Butler, Morgan Freeman

Pád Anděla (Blu-ray) gastonrolinc.webnode.cz/news/pad-andela-angel-has-fallen-2019-121-usa-akcni-thriller-65/
Akční / Thriller, USA, 2019
Režie: Ric Roman Waugh, Hrají: Gerard Butler, Morgan Freeman
 
Tvůrci a herci
Antoine Fuqua (Režie), Gerard Butler (Produkce), Alan Siegel (Produkce), Ed Cathell III (Produkce), Antoine Fuqua (Produkce), Mark Gill (Produkce), Danny Lerner (Produkce), Trevor Morris (Hudba), Conrad W. Hall (Kamera), John Refoua (Střih), Cathy Sandrich Gelfond (Casting), Amanda Mackey (Casting), Derek R. Hill (Scénografie), Doug Hall (Kostýmy), Mandell Winter (Zvuk), Erica Brunson (Masky), Creighton Rothenberger (Scénář), Katrin Benedikt (Scénář), Gerard Butler (Herec), Morgan Freeman (Herec), Finley Jacobsen (Herec), Radha Mitchell (Herec), Aaron Eckhart (Herec), Dylan McDermott (Herec), Ashley Judd (Herec), Cole Hauser (Herec), Melissa Leo (Herec), Tory Kittles (Herec), Angela Bassett (Herec), Robert Forster (Herec), Rick Yune (Herec), Phil Austin (Herec), Philippe Radelet (Herec), Shane Land (Herec), David Joseph Martinez (Herec), Arden Cho (Herec), Michael Dudikoff (Herec), Kenneth Wayne Bradley (Herec), Han Soto (Herec), Mary Alfred Thoma (Herec)
 
2013/119/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Je to podruhé, co Dylan McDermott hraje agenta tajné služby. Podobnou roli hrál i ve filmu S nasazením života (1993).
- Původně byla role ředitele tajné služby psána jako mužská. Režisér Antoine Fuqua přesvědčil Angelu Bassett k účasti na konkurzu na roli a poté ji přepsal na ženskou postavu.
Jméno hlavního hrdiny je Mike Banning (Gerard Butler) a je bývalým příslušníkem U.S. Army Rangers, přičemž hlavní základna Rangers se jmenuje Fort Benning.
- Hra, kterou hraje v úvodu filmu chlapec v prezidentském sídle, je "Uncharted 3" v multiplayer módu.
- Když Mike Banning (Gerard Butler) říká na začátku filmu agentu Diazovi (Freddy Bosche), že dnes pojede s "Bestií", myslím tím speciálně upravenou osobní limuzínu prezidenta USA.
- Alternatívnymi názvami snímky boli End of White House či White House Taken.
- K Bílému domu ve skutečnosti nevede žádná přímá příjezdová cesta a záchranné jednotky se tam i ve skutečnosti dostanou za 15 minut. Proto teroristé ve filmu vedou útok ze vzduchu.
- Gerard Butler odmítl v bojových scénách zastoupení kaskadéry a vše natočil sám. Zaplatil za to několika naraženinami a modřinami.
- Aaron Eckhart a Morgan Freeman si spoločne zahrali už vo filme Temný rytier (2008).
- Po snímkach Kiss the Girls (1997), High Crimes (2002) a Dolphin Tale (2011) sa jedná už o štvrtý spoločný film Morgana Freemana a Ashley Judd, ale zároveň prvý, kde sa na plátne vôbec nestretnú.
- Během natáčení scén v Louisianě panovala taková vedra, že zástupce organizace na ochranu zvířat Humane Society tvůrcům nařídil, aby německé ovčáky, kteří byli ve filmu použiti jako policejní psi K-9, zdržovali ve speciálních klimatizovaných kotcích.
 
Odkazy
 

Hrají:

Gerard Butler, Aaron Eckhart, Finley Jacobsen, Dylan McDermott, Rick Yune, Morgan Freeman, Angela Bassett, Melissa Leo, Radha Mitchell, Cole Hauser, Phil Austin, James Ingersoll, Freddy Bosche, Lance Broadway, Sean O'Bryan, Keong Sim, Kevin Moon, Malana Lea, Robert Forster, Sam Medina, Ashley Judd, Mike Snyder, Josiah D. Lee, Edrick Browne, Sean Boyd, Hunter Burke, Aonika Laurent, Jace Jeanes, Sione Ma'umalanga, Tory Kittles, Shane Land, Shanna Forrestall, Ian Casselberry, Dorothy Deavers, Amber Dawn Landrum, Han Soto, Kenneth Wayne Bradley, Bill Stinchcomb, Michelle Celeste, Met Salih, Darrell L. Connerton, Terry Dale Parks, Michael Stallings, Elliott Grey, Hamish MacDonald, Lawrence O'Donnell, Rick Chambers, Scott Walker, Catherine Shreves, Austin Abel, Chris Angerdina, Matt Arron, Michael AvMen, Rex Baker, Amanda Bosley, Pauline Boudreaux, Johnnie Brannon, Nic Brown, Ellis Bussey, Michael Byrnes, Philippe Radelet, David Joseph Martinez, Arden Cho, Michael Dudikoff, Mary Alfred Thoma, Sheri Davis, Ron Yuan, Lewis Tan, Raul Colon