60 sekund / Gone in Sixty Seconds ( 2000/111/USA/Akční, Krimi, Thriller) 70% -Blu-ray-

13.03.2018 09:13
JEDNOU VĚTOU
„Dokážete pro záchranu života svého bratra ukrást padesát luxusních aut během jediné noci?"

OBSAH
Randall "Memphis" Raines (Nicolas Cage) býval tím nejlepším zlodějem aut ve státech. Teď už sice nějaký čas seká dobrotu, ale pod slupkou sympatického slušňáka stále číhá dravec připravený kdykoliv zaútočit. To se skvěle hodí ve chvíli, kdy se Randallův mladší bratr ošklivě zaplete s krutým gangsterem a svou neopatrností ho připraví o desítky kradených luxusních aut připravených k prodeji. Pokud nemá bráška zemřít, musí se Randall vrátit k řemeslu a během tří dnů šlohnout pro gangstera padesátku drahých a náležitě zabezpečených automobilů. Se starou partou kamarádů v čele se Sarou (Angelina Jolieová) by to Randall určitě dokázal, kdyby se mu ovšem na paty nelepili vlezlí poldové. Je na čase se připoutat a šlápnout na plyn...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Takže - Cage jako zloděj-sympaťák, Duvall jako charakterní milovník koní pod kapotou ze staré školy, Angelina jako obvykle;), Vinnie Jones jako ne zrovna ukecaný ranař ve stylu Velkého Chrise ze Sbal Prachy A Vypadni, výborná hudba a hlavně a především bryndák v povinné výbavě pro všechny milovníky, nadšence a / nebo znalce těch krasavců nebo krásek na čtyř kolech, bez rozdílu pohlaví, vyznání, barvy pleti nebo čehokoliv jiného. Ale jinak je to hrozný béčko. (Gemini) 4*

Když má člověk během tohoto filmu nutkání jít na hajzl tak prostě vstane, dojde na hajzl, vysere se, vrátí se zpátky a jestli chce stihnout tenhle film v celku a v té nejlepší kvalitě, bude ho to trvat nanejvýš šedesát sekund. Být to akčnější, možná by to měl za míň, ale tady to za míň určitě nestihne. (Malarkey) 3*

60 sekund je přesně tak blbý film, jak se dá od bezmozkového akčňáku na přelomu milénia očekávat. Spousta testosteronu, nažhavená fára, "hard to get" dámská vsuvka v podobě Angeliny Jolie, která svým živelným zjevem evokuje nespoutanost konce devadesátek a několik skoro mystických scén Nick Cage vs Shelby - aneb auto jako každé jiné. Škoda že se po tomto filmu umlčel na slušnou řádku let Dominic Sena, protože vizuál umí fantasticky, hudebně podbarvuje ještě lépe a jeho filmy mají nejen díky tomu akční spád a spárvně kulervoucí drajv. Tady chyběl smysluplnější scénář a občas by to chtělo i více logiky (viz Memphis a jeho skok na mostě), nicméně jako odreagovačka se to dá ustát. Soundtrack je prďácká záležitost a i díky němu těmhle autům dost neduhů odpustíte. (Kaka) 3*

VELKÁ RECENZE
Akční thriller 60 sekund je remakem nízkorozpočtového a dnes již kultovního snímku z poloviny sedmdesátých let Gone in 60 Seconds. Režie tohoto svižného filmu, přeplněného nebezpečnými kaskadérskými scénami a automobilovými honičkami se nyní ujal bývalý tvůrce reklamních spotů a hudebních klipů Dominic Sena, hlavní role ztvárnili Nicolas Cage a Angelina Jolieová.
Randall "Memphis" Raines (Nicolas Cage) býval kdysi tím nejschopnějším zlodějem aut v celých státech. Teď už sice nějaký čas seká dobrotu, když se však jeho mladší bratr nepříjemně zaplete s krutým gangsterem a svou neopatrností ho připraví o desítky kradených luxusních aut připravených k prodeji, musí se Memphis opět vrátit k původnímu řemeslu.
Pokud nemá bráška zemřít, musí Randall během tří dnů pro gangstera obstarat padesátku drahých a náležitě zabezpečených automobilů. Se starou partou kamarádů v čele se Sarou (Angelina Jolieová) by to Randall určitě dokázal, kdyby se mu ovšem na paty nelepili vlezlí poldové. Je na čase se připoutat a šlápnout na plyn… Žena, která se vydá na americkou akční komedii 60 sekund, musí mít řidičský průkaz, sbírku pokut za rychlou jízdu a slabost pro muže, kteří nikdy nedospějí. Ostatně přesně takhle se chová i jediná hrdinka snímku, zalidněného jinak výhradně reky v kalhotách.
Od první scény, v níž auto ukradené přímo z obchodu prosviští výlohou a na jeho stopu se navěsí takové davy policistů, jako by hořelo nejmíň půl města, jsou totiž dvě věci nasnadě. Za prvé, že režisér Dominic Sena nesbíral své vítězné trofeje za reklamy a videoklipy náhodou - rytmus i rukopis té zkušenosti odpovídají. A za druhé: takový film dokážou ocenit zejména páni kluci; třeba i důstojní otcové standardních rodin, kteří jsou nicméně schopni hrát si na koberci s autíčky a za volantem škodovky to občas rozpálit s představou, že právě řídí ferrari na okruhu Le Mans.
Pohyb, střih, akce - a občas také humor - je tu vším; příběh nemá v 60 sekundách valného smyslu ani významu. Bývalý superzloděj aut v podání Nicolase Cage už teď počestně trénuje dětičky v minikárách, ale pro jednou se na šikmou plochu vrátí z ušlechtilých pohnutek: aby zachránil svého bratra, který při jisté krádeži vozu selhal. A zákazník na ty kradené vozy, obligátní psychopat původem z Evropy a slovy hrdinů šakal, co rozpáral měkký břicho našeho města, mu hrozí smrtí. Výměnou za bratrův život má Cage ukrást padesát vozů vybraných superznaček, a to prakticky během jediné noci.
Nejprve hledá a najímá své bývalé kumpány, což činí podle modelu Sedmi statečných. Pro zasmání přijdou parťáci z autoškoly a márnice, coby zástupce poťouchlé moudrosti stařík, jehož hraje Robert Duvall, pro potěchu oka svůdná blondýnka, takto Angelina Jolieová. Proti tomuto týmu pak nastoupí konkurenční zlodějská banda, a navíc urputný, leč spravedlivý policista. Akce se blíží, Cage obléká sako z černé kůže. Během superkrádeže se pak nenechá odradit ani veselou příhodou se psem, který spolyká klíčky od mercedesů, ani trochou sexu, při němž s partnerkou posedlou stejnou vášní probírají své hřídele, karburátory a přídavná spalování.
Vlastně lze říci, že akčních 60 sekund je také úsměvnou romancí - ovšem s plechovým objektem touhy. Auta mají krycí ženská jména, a když se Cage dotkne své "osudové lásky" na čtyřech kolech, zrak mu zvlhne, hlas pronášející básnická vyznání se zachvěje a ruka hladící kapotu si počíná se smyslnou něhou. "Orgasmem" se poté stane vskutku vynalézavá automobilová honička, v níž se s nohou na pedálu okouzleně vyžívá Cageův desperát stejně jako jeho milý policejní stíhač. Pouze ústřední zlosyn snad ani neumí řídit, zato moc dlouho mluví - a to se samozřejmě v rázném finále nevyplácí.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Gang Kipa Rainese vyloupí obchod s luxusními automobily, Kip však na sebe vlastní chybou upoutá pozornost policie a přivede detektivy, kteří se specializují na krádeže aut, do dílny, kde se shromaždují ukradené vozy. Bývalá legenda mezi zloději aut, Memphis Raines, který už šest let seká dobrotu, je donucen k setkání s chladnokrevným zločineckým bosem Raymondem Calistrim, jenž přišel do Los Angeles z Evropy. Ten má v moci Kipa, jehož vinou přišel o výnosný obchod. Pokud chce Memphis zachránit bratrovi život, musí do páteční půlnoci ukrást padesát luxusních vozů. Memphis se sejde s bývalým parťákem Ottou Halliwellem, který už sice také opustil dráhu zločinu, ale pro přítele je ochoten se riskantní akce zúčastnit.
Společně se obrátí na další bývalé členy jejich úspěšné party - učitele autoškoly Donnyho, drsného zaměstnance patologie přezdívaného Sfinga a Memphisovu bývalou lásku, automechaničku Sway. Proti své vůli však musí přibrat do party také Kipa a jeho partu. Přípravu akce komplikuje nejen policie v čele s detektivem Castlebeckem, ale také konkurenční banda černošského gangstera Johnnyho. Detektiv zmáčkne podavače v prodejně aut, o kterém ví, že dodává zlodějům klíčky k autům. Od něj se dostanou k Ottově dílně a rozhodnou se bandu nenápadně sledovat. Když jeden z Kipových mladíků na vlastní pěst ukradne auto plné heroinu, vtrhne policie do dílny. Zlodějům se však podaří celou věc uhrát do ztracena. Castlebeck musí odejít s prázdnou, navíc banda ví, že po nich jde.
Přesto se rozhodnou v akci pokračovat. Dokončí seznam vozů a sledují jejich pohyb po městě a v přesně dohodnutý čas se pustí do akce. Do vypršení termínu zbývá deset hodin. Ve dvojicích kradou nejrůznějšími způsoby vytipovaná auta a svážejí je na předem dohodnuté místo. Jsou mezi nimi moderní luxusní vozy i sběratelské rarity. Když si Memphis u jednoho z vozů všimne hlídajících policistů varuje ostatní. Rozhodne se změnit plán a místo hlídaných aut ukrást už jednou ukradené a zabavené vozy z policejního parkoviště. Castlebeck se dovídá o Calitrim a pozadí probíhající velké loupeže a dostane se do sporu s oddělením vražd, které má na zločince také políčeno. Zbývá hodina do vypršení lhůty.
Detektivové, kterým se mezitím podařilo získat seznam aut, která měla být ukradena, číhají u posledního vozu, Shelby Mustang GT 500, sběratelské kuriozity z roku 1967. Mepmhisovi se sice podaří auto ukrást, vinou dlouhé honičky, s policií však vůz dopraví Calitrimu o dvanáct minut později.

O NATÁČENÍ
Snímek 60 sekund je remakem kultovní klasiky z roku 1974 "Gone in 60 Seconds". Scenárista Scott Rosenberg se o originálu doslechl před čtyřmi lety z úst pozdějšího šéfa produkce studia Walta Disneyho Micheala Lintona. "Popsal ho jednou větou: 'Za jednu noc musejí ukrást 50 aut'"" vzpomíná Rosenberg. "Říkal jsem si, že tohle je ten nejprímovější nápad na světě." Producent Bruckheimer už od začátku naháněl pro roli Memphise Rainese, geniálního zloděje aut, Nicolase Cage. Na režijní stoličku usedl Dominic Sena, tvůrce mnoha oceněných reklamních spotů, videoklipů a snímku Kalifornia s Bradem Pittem.
Snímek 60 sekund, stejně jako originál, vrcholí velikou honičkou. "Diváci znají originál i honičku, takže jsme museli zvýšit laťku a hrdinovi nastražit nejrůznější překážky," říká Sena. "Spousta infarktových situací bez nějakých velkých destrukcí. A protože to odjezdil Nic, vypadá to hodně opravdově. Jestli jsou tam nějací kaskadéři, tak jen výjimečně. Mimo to si myslím, že umí řídit stejně jako kaskadéři. Je to výborný řidič - nic pro něj není nemožné." Cage, sběratel automobilů, jízdu miluje. Jerry Bruckheimer dodává: "Lidé ze studia viděli natočené záběry a pak jim došlo, že auto řídil Nic. Velice rychle. Pak se náhle na place začaly objevovat návštěvy, aby se ujistili, že je v pořádku. Museli jsme ho krotit."
V honičce musel režisér Sena přijít s něčím, co diváci ještě neviděli. Pomáhal mu s ní koordinátor kaskadérů Chuck Picerni, Jr. "Při tomhle filmu jsme závěrečnou honičku vymýšleli v průběhu celého natáčení. Mnohokrát jsme ji předělávali," říká Picerni. A pokračuje: "Bylo natočeno tolik nádherných automobilových honiček. Tahle měla být jiná, i když na druhou stranu jsme si dávali pozor, abychom to nepřepískli. Místo nárazů a bouraček jsme raději přidali několik zajímavých prvků a netradičních prostředí." Nejtěžší část honičky se odehrála na ucpaném mostě Vincenta Thomase, spojujícím v Los Angeles Long Beach se San Pedrem. Naštěstí pro filmaře zrovna na mostě probíhala rekonstrukce, takže během natáčení býval o některých víkendech zavřený. Filmaři si vyhradili dva víkendy a během nich natočili scénu, v níž Memphis se svým vozem přeskočí změť aut, požárních vozů, sanitek a nic netušících chodců. Hrdinův vůz, Shelby Mustang GT 500 z roku 1967, je ve srovnání s továrním Shelbym trochu pozměněn, aby odpovídal potřebám tvůrců. Úpravy provedl pod dohledem Jerryho Buckheimera výtvarník filmu Jeff Mann, veliký automobilový nadšenec. Ceny pravých Shelbyů se v současnosti pohybují v rozmezí dvaceti až osmdesáti tisíc dolarů (podle jejich stavu a naježděných
kilometrů). Filmaři si pro svoje potřeby postavili jedenáct replik tohoto vozu. Většina z nich byla víceúčelových, některé měly specifickou funkci: jeden vyvinul velikou rychlost v jízdě bez zatáček, další měl speciální brzdící systém a další vybavení, umožňující efektnější smyky a otočky, jiný měl řízení napravo, aby vedle Cage mohl sedět kaskadér a řídit auto v situacích, které by pro herce byly příliš složité nebo nebezpečné.
Herci Cage, Ribisi a Jolieová podstoupili výcvik u několika mistrů volantu a profesionálních mechaniků. Ribisi šel dokonce tak daleko, že si sestrojil svůj vlastní vůz: společně se svým pomocníkem přimontoval do Camara z roku 1967 motor ze Chevroletu. Filmaři také spojili své síly, aby dali dohromady seznam 50 vozů, které má Memphis ukrást. Vhodný kandidát musel odpovídat potřebám tvůrců a navíc musel být dostupný. Seznam se během natáčení měnil. Vozy se hledaly po internetu, na základě doporučení, na automobilových přehlídkách i u soukromých sběratelů. Filmaři se také opírali o zkušenosti "muže z praxe", napraveného zloděje aut. Když tohoto specialistu na porsche a mercedesy, kdysi společně s jeho komplici chytli, klesl v jeho okrese počet ukradených aut o 17 procent. Dnes tvrdí, že novější vozy "se kradou daleko hůř" a ochrana aut se za těch pár let výrazně zlepšila. V doprovodu zástupce policie asistoval mistr zloděj u všech scén s kradením aut.
"Když vám někdo ukradne auto, je to příšerný zážitek," uzavírá Jerry Bruckheimer. "Je to stejně vážný zločin, jako když vás někdo oloupí. Přesto se každé dvě sekundy někde v Americe ztratí auto. Můžete se bránit, jak chcete, ale i tak se musíte smířit s tím, že svoje auto nikdy úplně neochráníte. Přesně jak říká název filmu: Teď tu ještě stojí a za šedesát sekund může být fuč."

Seznam 50 aut ukradených v "60 Sekund"
1999 Aston Martin DB7 - Mary
1962 Aston Martin DB1 - Barbara
1999 Bentley Arnage - Lindsey
1999 Bentley Azure - Laura
1964 Bentley Continental - Alma
1973 Cadillac El Dorado - Madeline
1958 Cadillac El Dorado Brougham - Patricia
1999 Cadillac Escalade - Carol
2000 Cadillac El Dorado ETC (El Dorado Touring Coupe) - Daniela
1957 Chevrolet Bel Air Convertible - Stefanie
1969 Chevrolet Camaro Z28 - Erin
1953 Chevrolet Corvette - Pamela
1967 Chevrolet Corvette Stingray Big Block - Stacey
2000 Ford F350 4x4 modified pick-up - Anne
1971 De Tomaso Pantera - Kate
1969 Dodge Daytona - Vanessa
1998 Dodge Viper Coupe GTS - Denise
1995 Ferrari F355 B - Diane
1997 Ferrari 355 F1 - Iris
1967 Ferrari 275 GTB4 - Nadine
1999 Ferrari 550 Maranello - Angelina
1987 Ferrari Testarossa - Rose
1967 Ford Mustang Shelby GT 500 - Eleanor
1956 Ford T-Bird - Susan
2000 GMC Yukon - Megan
1999 Humvee 2-Door Pickup - Tracy
1999 Infiniti Q45 - Rachel
1994 Jaguar XJ220 - Bernadene
1999 Jaguar XJR Coupe - Deborah
1990 Lamborghini LM002 - Gina
1999 Lexus LS - Hillary
1999 Lincoln Navigator - Kimberley
1957 Mercedes Benz 300 SL/Gullwing - Dorothy
1999 Mercedes Benz CL 500 - Donna
1999 Mercedes Benz S 600 - Samantha
1998 Mercedes Benz SL 600 - Ellen
1950 Mercury Custom - Gabriela
1971 Plymouth Hemi Cuda - Shannon
1969 Plymouth Road Runner - Jessica
1965 Pontiac GTO - Sharon
1999 Porsche 996 - Tina
2000 Porsche Boxster - Marsha
1961 Porsche Speedster - Natalie
1988 Porsche 959 - Virginia
1997 Porsche 911 Twin Turbo - Tanya
2000 Rolls-Royce Stretch Limousine - Grace
1966 Shelby AC Cobra - Ashley
2000 Toyota Land Cruiser - Cathy
1998 Toyota Supra Turbo - Lynn
2000 Volvo Turbo Wagon R - Lisa

DABING
1.DABING (DVD, Nova - 117 MIN. - ZKRÁCENÁ VERZE)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Randall 'Memphis' Raines), Filip Jančík - Giovanni Ribisi (Kip Raines), Kateřina Lojdová - Angelina Jolie (Sara 'Sway' Waylandová), Filip Švarc - T.J. Cross (Mirror Man), Marek Libert - William Lee Scott (Toby), Jakub Saic - Scott Caan (Tumbler), Petr Gelnar - James Duval (Freb), Pavel Šrom - Will Patton (Atley Jackson), Pavel Rímský - Delroy Lindo (detektiv Roland Castlebeck), Ivan Jiřík - Timothy Olyphant (detektiv Drycoff), Michal Pavlata - Chi McBride (Donny Astricky), Jan Schánilec - Robert Duvall (Otto Halliwell), Roman Hájek - Christopher Eccleston (Raymond Calitri), Libor Terš - Vinnie Jones (Sphinx), Alena Procházková - Grace Zabriskie (Helen Rainesová), Helena Brabcová - Frances Fisher (Junie), Antonín Navrátil - Stephen Shellen (Roger, prodavač aut), Ludvík Král - Bodhi Elfman (Fuzzy Frizzel), Michal Jagelka - Master P (Johnny B.), Jiří Valšuba, Ivo Novák, Otmar Brancuzský, Milan Slepička, Filip Rajmont, Jana Altmannová, Tereza Chudobová, Kateřina Laifrová, Jaroslav Kaňkovský, Jiří Kodeš (titulky) a další
Překlad: Ivan Tichý
Zvuk: Svatopluk Cechel
Výsledný mix: Vid Film London
Produkce: Zdena Sirotková
Dialogy a režie českého znění: Jiří Kodeš
Vyrobilo: Studio S Pro Alfa pro Warner Home Video v roce 2000

2.DABING (DVD - 122 MIN. - REŽISÉRSKÁ VERZE)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Nicolas Cage (Randall 'Memphis' Raines), Filip Jančík - Giovanni Ribisi (Kip Raines), Kateřina Lojdová - Angelina Jolie (Sara 'Sway' Waylandová), Filip Švarc - T.J. Cross (Mirror Man), Marek Libert - William Lee Scott (Toby), Jakub Saic - Scott Caan (Tumbler), Pavel Šrom - Will Patton (Atley Jackson), Pavel Rímský - Delroy Lindo (detektiv Roland Castlebeck), Ivan Jiřík - Timothy Olyphant (detektiv Drycoff), Jan Schánilec - Robert Duvall (Otto Halliwell), Roman Hájek - Christopher Eccleston (Raymond Calitri), Libor Terš - Vinnie Jones (Sphinx), Alena Procházková - Grace Zabriskie (Helen Rainesová), Antonín Navrátil - Stephen Shellen (Roger, prodavač aut), Ludvík Král - Bodhi Elfman (Fuzzy Frizzel), Bohdan Tůma - Chi McBride (Donny Astricky), Martin Písařík - James Duval (Freb), Filip Čáp - Master P (Johnnie B.) + Michael Pena (Ignacio), Zuzana Schulzová - Frances Fisher (Junie), Svatopluk Schuller, Tereza Chudobová, Jaroslav Kaňkovský a další
Překlad: Ivan Tichý, Petra Chalupová
Zvuk: Jan Neskusil
Výsledný mix: Shepperton Studios London
Vedoucí výroby: Jaroslav Richtr
Produkce: Stanislav Wszolek
Dialogy a režie českého znění: Jiří Kodeš
Vyrobilo: AW Studio Praha pro Warner Home Video 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.8.2000 Falcon
Premiéra USA: 9.6.2000 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 19.2.2001 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na DVD: 30.1.2001 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 17.11.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 17 529 529
Tržby celkem - $ 237 202 299
Návštěvnost v ČR 220 865
Náklady (Rozpočet) - $ 90 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Velký skok
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky Dolby Digital 2.0, anglicky Dolby Digital 5.1, maďarsky Dolby Digital 5.1, polsky Dolby Digital 5.1, rusky Dolby Digital 5.1, turecky Dolby Digital 5.1
anglické, arabské, bulharské, české, čínské, hebrejské, chorvatské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, turecké, ukrajinské
 
Tvůrci a herci
Dominic Sena (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Mike Stenson (Produkce), Trevor Rabin (Hudba), Paul Cameron (Kamera), Roger Barton (Střih),Chris Lebenzon (Střih), Tom Muldoon (Střih), Victoria Thomas (Casting), Jeff Mann (Scénografie), Marlene Stewart (Kostýmy), Scott Rosenberg (Scénář), H.B. Halicki (původní scénář), Nicolas Cage (Herec), Giovanni Ribisi (Herec), Angelina Jolie (Herec), William Lee Scott (Herec), Scott Caan (Herec), James Duval (Herec), Will Patton (Herec), Delroy Lindo (Herec), Timothy Olyphant (Herec), Chi McBride (Herec), Robert Duvall (Herec), Christopher Eccleston (Herec), Vinnie Jones (Herec), Grace Zabriskie (Herec), Jaime Bergman (Herec), Harry Van Gorkum (Herec), Frances Fisher (Herec), Stephen Shellen (Herec), Arye Gross (Herec), Master P (Herec), David 'Shark' Fralick (Herec), Carmen Argenziano (Herec), Brad William Henke (Herec), John Carroll Lynch (Herec), Michael Pena (Herec), Ken Jenkins (Herec), Cosimo Fusco (Herec), Bodhi Elfman (Herec), Trevor Goddard (Herec), Kevin Weisman (Herec), Tim De Zarn (Herec)
 
2000/111/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Když Memphis (Nicolas Cage) a jeho skupina zlodějů odváží Mercedesy z policejního parkoviště, je naproti budce vrátného vidět nápis "Gone in 60 Seconds".
- Calitri (Christopher Eccleston) má na konci filmu zbraň Walther PPK/S ráže .380 ACP.
- Snímek se stal celosvětově jedním z největších filmových hitů roku a k tomu do té doby 7. nejlépe prodávajícím titulem na DVD vůbec.
- Producent Jerry Bruckheimer prohlásil, že kdyby Nicolas Cage odmítl hlavní roli, film by bez něj nikdy nenatočil. Cage nakonec roli přijal a obdržel za ni ve své době jeden z největších honorářů v historii americké kinematografie.
- Tímto filmem v Hollywoodu prorazila Angelina Jolie a získala díky němu roli ve filmu Lara Croft - Tomb Raider (2001).
- Ačkoliv byl film velkým kinohitem a jedním z nejúspěšnějších fimů roku, překvapivě ještě vyšších zisků se dočkal v prodeji na DVD, kde se ve své době zařadil mezi nejziskovější filmy historie.
- Nicolas Cage za film obdržel honorář přesahující 20 mil. amerických dolarů a zařadil se tak spolu s Tomem Hanksem nebo Tomem Cruisem mezi tehdejší nejlépe placené herce v Hollywoodu.
- Motorka, na které přijíždí Sway (Angelina Jolie) je MV Agusta F4 1000.
- Postava Vinnieho Jonese chce ve filmu psovi rozpárat břicho kvůli tomu, protože snědl klíče od kradených aut. Podobná scéna, ačkoliv pod nátlakem, se odehrála v podání stejného herce ve filmu Podfu(c)k (2000), když pes snědl diamant.
- Při "autařském" kvízu, který přes vysílačky spustí Otto (Robert Duvall), padne otázka na auto poručíka Columba. Kip (Giovanni Ribisi) odpoví Peugeot Cabriolet. Ale přesnější odpověď je Peugeot 403 Cabrio.
- Při závěrečné honičce stíhá Roland Castlebeck (Delroy Lindo) Shelby GT500 v BMW řady 5. Na pár záběrech je vidět i motorové označení na víku kufru - 540i.
- V dílně u Otty můžeme několikrát zahlédnout červenou skříň na nářadí s nálepkou smyšlené společnosti BinFord. Stejnou skříň můžeme také najít v garáži Kutila Tima ze stejnojmenného seriálu.
- Filmaři si pro svoje potřeby postavili jedenáct replik vozu Shelby Mustang GT 500 z roku 1967 (Eleanor).
 
Odkazy