Do naha! / Full Monty, The (1997/88/Velká Británie/Komedie) 78%

12.09.2018 07:40
JEDNOU VĚTOU
„Poněkud hořká britsko-americká komedie nejen o tom, jak vydělat peníze a udělat striptýz, aniž by to byla ostuda."

OBSAH
Hořká komedie DO NAHA!, odehrávající se v severoanglickém průmyslovém městě Sheffieldu, pojednává o tak neveselých věcech, jako jsou nezaměstnanost či ohrožení tradiční mužské role. Šest mužů, vedených navenek suverénním Gazem a potýkajících se s finančními, rodinnými a psychickými problémy, se pokusí získat peníze. Zorganizuje pánskou striptýzovou šou, jejíž atrakcí jsou oni sami. Obnažit se na veřejnosti a zároveň si přitom zachovat důstojnost ovšem není pro nikoho z nich vůbec jednoduché. Režisér Peter Cattaneo pracuje ve svém debutu s výraznými typy, jež jsou vedle svého vzhledu většinou charakterizovány i dramatickými vnitřními rozpory. Příběh je vyprávěn s jiskřivým, suchým, místy černým humorem a také s lehkou dávkou sentimentu. Navíc vyrůstá na pozadí přesvědčeně ztvárněné sociální reality: problémy hrdinů nejsou v první řadě existenční, nýbrž spíše existenciální. V toporném striptýzovém tanci jde více než o odhalování jejich těla o odhalování jejich nitra. Nahota, kolem níž se celý děj zdánlivě točí, tak zcela ztrácí svůj erotický náboj...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ten film není moc originální, pouze netradičním způsobem upravuje tradiční šablonu, přičemž přebírá všechen ten zbytečný patos, to otcovsko-synovské usmiřování, to váhání až do poslední chvíle, ten Happy End. Ale tohle všechno je v podání party britských ztroskotanců moc fajn a vlastně mi to nevadilo zdaleka tolik jako u x podobných filmů. Je tady přiměřené množství milého humoru, přiměřené množství humoru méně milého a navrch dávka skvělých hereckých kreací. Jenom sociální podtext mohl být výraznější a film tím pádem smutnější, ale na druhou stranu – v životě je i tak smutku až dost. (Matty) 4*

Od Clockwork Orange nemělo být Zpívání v dešti nikdy jako dřív, dokud nepřišel Cattaneo s komedií o sheffieldských dělnících na dlažbě, kteří jsou nuceni se živit svým nahým, tancem rozpohybovaným tělem. Ono tam vlastně ani moc opravdu komediálních situací není (výjimkou jest taneční cukání při čekání na úřadě či prohlídka videozáznamu na policejní stanici), ale britské „sociální komedie“ vyluzující díky pozitivním emocím lehký úsměv na rtech jsou už prostě takové. Nezbývá se než modlit, aby nepřišel americký remake se Schneiderem v roli propuštěného filadelfského svářeče ukazujícího po nocích piňďoura v striptýzových klubech.. (Gilmour93) 4*

Britský humor má svoje kouzlo, byť možná není tak vděčný a podbízivý. Některé scény jsou jednoduše neodolatelné, Cattaneo pojal tu tragikomickou snahu stárnoucích postaviček přijít si na své a přemoci stud neobyčejně laskavě a decentně. Do filmu hladce zapadá i sociálně kritický podtext (ne nepodobný tomu z Billyho Eliotta) a vlastně všechna vážnější témata v něm nabídnutá. Třešničkou na dortu jsou precizní výkony všech zainteresovaných. Neobyčejně příjemný film! (Marigold) 4*

VELKÁ RECENZE
Šest nezaměstnaných ocelářů sedí v čekárně na pracáku a přemýšlí, jak vydělat peníze. Jo, ti tanečníci, co se tady svlékli minulý týden do plavek, ti jsou tedy za vodou. A proč bychom to nezkusili taky? Ne jen tak ledajaké představení, opravdový striptýz - Do naha! Je fakt, že v partě není nikdo moc hezkej. Někteří z nás jsou trochu při těle, máme chatrné zdraví, jeden se pokusil o sebevraždu a dalšímu manželka otloukla o hlavu sádrového trpaslíka. Vlastně tím už nemůže zas tak moc ztratit! Hořká komedie Do naha!, odehrávající se v severoanglickém průmyslovém městě Sheffieldu, pojednává o tak neveselých věcech, jako jsou nezaměstnanost či ohrožení tradiční mužské role. Šest mužů, vedených navenek suverénním Gazem a potýkajících se s finančními, rodinnými a psychickými problémy, se pokusí získat peníze.
Zorganizuje pánskou striptýzovou šou, jejíž atrakcí jsou oni sami. Obnažit se na veřejnosti a zároveň si přitom zachovat důstojnost ovšem není pro nikoho z nich vůbec jednoduché. Režisér Peter Cattaneo pracuje ve svém debutu s výraznými typy, jež jsou vedle svého vzhledu většinou charakterizovány i dramatickými vnitřními rozpory. Příběh je vyprávěn s jiskřivým, suchým, místy černým humorem a také s lehkou dávkou sentimentu. Navíc vyrůstá na pozadí přesvědčeně ztvárněné sociální reality: problémy hrdinů nejsou v první řadě existenční, nýbrž spíše existenciální. V toporném striptýzovém tanci jde více než o odhalování jejich těla o odhalování jejich nitra. Nahota, kolem níž se celý děj zdánlivě točí, tak zcela ztrácí svůj erotický náboj...
Britsko-americká komedie plná anglicky suchého a místy i poněkud černého humoru vznikla v roce 1997, kdy ji jako svůj celovečerní debut natočil režisér Peter Cattaneo, který dokázal publikum nejen pobavit, ale současně přimět k zamyšlení. V jeho filmu totiž zdaleka nejde jen o odhalování těla, ale také o pozvolné odkrývání složitého nitra plného potíží a traumat.
Tenhle film má velmi nápaditý a zábavu slibující námět - parta nezaměstnaných bývalých ocelářů se rozhodne si trochu přivydělat striptérským vystoupením, aniž by dobře vypadali a uměli tancovat. Smutnou skutečností je ovšem fakt, že tenhle námět je možná to nejhumornější na celém filmu. Děj je nepříjemně plitký kvůli snaze říct o každé z hlavních postav aspoň něco. Žádný z charakterů ale není nijak dokreslený, vtipů a zábavných scének je jako šafránu. Dějový spád trošku zachraňuje chytlavá hudba...

Ocenění:
Academy Awards
1998 - Anne Dudley (Komediální hudba)
1998 - Nejlepší film (nominace)
1998 - Peter Cattaneo (Režie) (nominace)
1998 - Simon Beaufoy (Původní scénář) (nominace)

Golden Globes
1998 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie (nominace)

BAFTA
1998 - Nejlepší film
1998 - Robert Carlyle (Nejlepší herec v hlavní roli)
1998 - Tom Wilkinson (Nejlepší herec ve vedlejší roli)
1998 - Cena diváků pro film roku
1998 - Peter Cattaneo (Nejlepší režie) (nominace)
1998 - Mark Addy (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)
1998 - Lesley Sharp (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1998 - Simon Beaufoy (Nejlepší původní scénář) (nominace)
1998 - Nejlepší střih (nominace)
1998 - Anne Dudley (Nejlepší hudba) (nominace)
1998 - Nejlepší zvuk (nominace)
1998 - Výjimečný britský film (nominace)

European Film Awards
1997 - Peter Cattaneo (Nejlepší film)
1997 - Cena diváků

Robert Awards (Danish Film Awards)
1998 - Peter Cattaneo (Nejlepší zahraniční film)

Warsaw IFF
1997 - Peter Cattaneo (Cena diváků - celovečerní film)

San Sebastián IFF
1997 - Peter Cattaneo (Cena OCIC - Zvláštní uznání)

Premios Goya
1998 - Peter Cattaneo (Nejlepší evropský film)

César Awards
1998 - Nejlepší zahraniční film (nominace)

DABING
V českém znění: Libor Hruška – Robert Carlyle (Gaz), Tomáš Juřička – Mark Addy (Dave), Zdeněk Žák - Steve Huison (Lomper), Alois Švehlík – Tom Wilkinson (Gerald), Bohuslav Kalva – Paul Barber (Kůň), Petra Hanžlíková - Lesley Sharp (Jean), Dominik Ladra, Tomáš Borůvka, Kateřina Seidlová, Milan Bouška, Jaroslav Horák, Zbyšek Pantůček, Roman Hájek, Helena Brabcová, Radka Malá, Martina Hudečková, Blanka Zdichyncová, Vanda Hybnerová a další.
Překlad: Hana Jiřičková
Zvuk: Miloš Sommer
Produkce: Zdeněk Franc
Režie: Alice Hurychová
Vyrobil: Bonton Films 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 29.01.1998 Bontonfilm
Premiéra USA: 13.8.1997 (limited)
Premiéra Velká Británie: 29.8.1997
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.1998 (VHS) Bonton Home Video
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 27.4.2009 Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.3.1999 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 18.1.2011 dvdcom
Poprvé na Blu-ray: 27.4.2009 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 8 548 376
Tržby celkem - $ 257 938 649
Návštěvnost v ČR 160 515
Náklady (Rozpočet) - $ 3 500 000

FILMY V SÉRII
Do naha! gastonrolinc.webnode.cz/news/a51/
Komedie, Velká Británie, 1997
Režie: Peter Cattaneo, Hrají: Robert Carlyle, Mark Addy

Bez kalhot gastonrolinc.webnode.cz/news/a0235/
Drama / Komedie, USA, 2012
Režie: Steven Soderbergh, Hrají: Alex Pettyfer, Channing Tatum

Bez kalhot XXL gastonrolinc.webnode.cz/news/a0236/
Drama / Hudební, USA, 2015
Režie: Gregory Jacobs, Hrají: Channing Tatum, Amber Heard
 
Tvůrci a herci
Peter Cattaneo (Režie), Uberto Pasolini (Produkce), Anne Dudley (Hudba), John de Borman (Kamera), David Freeman (Střih), Nick Moore (Střih), Susie Figgis (Casting), Max Gottlieb (Scénografie), Jill Taylor (Kostýmy), Adrian Rhodes (Zvuk), Christine Blundell  (Masky), Simon Beaufoy (Scénář), Robert Carlyle (Herec), Mark Addy (Herec), Tom Wilkinson (Herec), Paul Barber (Herec), Lesley Sharp (Herec), Hugo Speer (Herec), Steve Huison (Herec)
 
1997/88/Velká Británie/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Hlavný hrdina Gaz (Robert Carlyle) má na sebe vo filme dres futbalového klubu Sheffield United.
- Na rolu Nathana si mladého herca Williama Snape vyhliadol vedúci kástingu priamo v škole, ale aj tak musel prejsť sitom siedmich kôl kástingu a pritom jeho rodičom tvrdili, že film sa možno nedostane ani do kín, lebo má nízky rozpočet.
- Steve Huison (Lomper) svoje červené kožené tangá z filmu venoval do aukcie na pomoc organizácii pre duševné zdravie.
- Film bol natočený za 40 dní.
- Film získal v roku 1998 Oscara za najlepšiu hudbu k filmu.
- Na videokazetě, kterou v obchodním domě David (Mark Addy) ukradne a posléze ji hlavní postavy sledují, aby získali inspiraci, je americký muzikál Flashdance (1983).
- Scéna kdy je Kůň v telefonní budce, se točila třikrát:
1. verze = u budky stála stará paní a naslouchala rozhovoru
2. verze = u budky stojí skupinka děvčat a naslouchá rozhovoru. Ale ani jedna se nelíbila a proto byly posluchačky vyškrtnuty.
- Americká verze filmu musel být nadabována, protože Američáne by nerozuměli britskému slangu.
- Pracovní název filmu byl Eggs, Beans and Chippendales.
- Existuje i muzikálová verze tohoto příběhu a byla natolik úspěšná, že byla nominována na cenu "2001 Tony Awards for the Best Musical, Book and Score".
- Šestice hlavních hrdinů skutečně předvedla striptýz před více než čtyřmi sty komparzistů v sále.
- Původní verze filmu přišla producentům příliš krátká a proto se, tři měsíce po oficiálním konci natáčení, dotočilo několik scén. Šlo například o scény, kdy hrdinové trénují nebo hrají fotbal. Robert Carlyle v té době již pracoval na jiném filmu, tudíž jej v těchto záběrech ani nezahlédnete.
- Během závěrečné scény ležel choreograf přímo u pódia, mimo záběr kamer, a vykřikoval na herce povely.
- Jde o nejvýdělečnější britský film historie. Celosvětově vydělal 160,5 milionů liber (256,9 milionů dolarů).
- Původně měl film reřírovat Danny Boyle, ale nabídku odmítl, protože ho scénář příliš nezaujal.
 
Odkazy