Drtič / Bruiser (2000/99/Kanada, Francie, USA/Thriller, Horor) 46%

12.09.2018 07:40
JEDNOU VĚTOU
„Ze života mu udělali peklo. Je odhodlaný pomstím se všem, kteří mu ubližovali."

OBSAH
Ze života mu udělali peklo. Jeho šéf je netvor, jeho vlastní žena noční můrou a jeho nejlepší přítel se ukázal jako ten nejhorší. Vždycky držel jazyk za zuby, dodržoval zákony, společenská pravidla a dělal vše, co se od něj očekávalo. Ale jednoho rána se probudil a zjistil, že je bez tváře a bez identity. Nekonečně dlouhé roky souhlasného kývání jsou pryč. Stal se z něj anonymní, bezvýrazný fantóm odhodlaný nelítostně se pomstít všem lidem, kteří mu ublížili.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Romero se pokusil o něco mezi Americké Psycho a Volný pád, ale ani na jeden z nich to nakonec nemá. Zápletka není vůbec špatná, částečně ani výrazový a vyprávěcí styl (ta maska přilnutá ke ksichtu se mi moc líbila), jenže celé se to nakonec drží moc při zemi. Nejdivočejší jsou hrdinovy představy, co by komu udělal (hlava přejetá vlakem je výborná scéna), ale když se k tomu nakonec odhodlá, tak je to nic moc. Většině postav něco chybí, jsou dost nevýrazné (včetně té hlavní) a to i když je hrají tak zajímavé a krásné herečky jako Leslie Hope. To, co většině chybí, má nadbytek postava Petera Stormarea, který nad ostatní ční natolik, až to přestává být hezké. Potenciál příběhu nebyl takřka využit, věčným lavírováním mezi drsným thrillerem a psychologicko-romantickým dramatem v horrorovém hávu ho srazila na kolena a přivedla na scénu věčnou nepřítelkyni filmu - nudu. Nakonec to pořádně není ani jedno. (eraserhead666) 2*

Od Mistra Romera by člověk čekal větší flák, než jen průměrný příběh o muži, který se rozhodne skoncovat s útiskem ze strany manželky, šéfa a všech ostatních okolo. Nenápadná šedá myš se promění v krysu s ostrými zuby. Nejprve jen v představách strčí ženě hlavu pod vlak a na manželku vytáhne sekeru, pak ale dojde k poznání, že změna je nutná i v reálném životě. Na vraždění záhy dojde, jenže chybí nápad, patřičný říz a šťavnaté gore. Chybí napětí, strašení, úzkost a mrazení. Zatraceně, tohle mohl být megamasakr! 4* si tak zaslouží jen horrorová party s údernými Misfits, smrtkami, mísami plnými očí, prstů, potracených plodů, s lebkami naplněnými krví, prsatými tanečnicemi, maskami, lavírováním mezi horrorovým a s/m... celkově 3* a vícekrát vidět netřeba. (darkrobyk) 3*

Mladému muži se lepí smůla na paty. V práci s ním vyjebává šéf, doma zase manželka a dokonce i jeho nejbližší přítel ho má za vola a obírá ho o prachy. A tak jednoho dne se stane, že se mu na tváři zničehonic objeví maska, on prokoukne všechnu špatnost a získá chuť po odplatě. Pokus o jakýsi psychologický thriller, nebo co to mělo být, Romerovi nevyšel. Od druhé půle Romero nudí, pokouší se o psychologizaci, ale nejde mu to. Ten, kdo by náhodou očekával nějaký maso, nebo nedej bože zombie, tak se nedočká. Jedině Peter Stormare v roli excentrického děvkaře, se "steroidním přeborníkem mezi nohama", potěší. Ta role je mu šitá přímo na tělo. (Lima) 3*

VELKÁ RECENZE
George A. Romero je jméno, které máte spojené hlavně s jedním hororovým subžánrem. Ano, je to otec moderních zombie filmů, ale i když je jeho jméno skloňováno hlavně ve spojitosti s těmito filmy, natočil i další snímky, které nejsou vůbec špatné. „Drtič“ patří mezi ně, mimochodem, ten český název je docela příšernost, protože nemám pocit, že by drcení bylo zásadní součástí filmu.
Henry Creedlow (skvělý Jason Flemyng) je takový ten otloukánek. Žena s ním vyjebává, ale on si to nechá líbit, protože ji miluje a snaží se o to, aby se měla co nejlépe. Sice nežijí v luxusu, ale Henry dělá, co může. Má kamaráda, který se mu stará o finance, práci, kde neocení jeho nápady. Jeho šéf je totiž další týkem, který s ním vyjebává. Ono je to docela snadné, a tak to v Henryho životě dělá každý.
Nebo skoro každý. Pár lidí v Henryho životě je v pohodě a buď na něj kašlou, nebo ho mají skutečně rádi. A tak se díky jedné takové ženě dostává Henry k maskám. Bílé masky, které si může pokreslit, jak chce, a vytvořit si tak nový obličej. Jenže Henry se jednoho rána probudí s tím, že nemá jen nasazovací masku, ale jeho obličej se doslova změnil. A s obličejem se změnila i nátura. Už to není přizdisráč, už se chce mstít.
Mám rád filmy o pomstě a film „Drtič“ – to je vážně blbý název – je přesně takovým filmem. Henry se chce pomstít na každém, který mu nějak ublížil. Navíc to má velmi pozitivní finále v tom smyslu, že každý dostane, co si zaslouží a možná se i jede dál. Celkově je to pak odlehčené, takže budete mít pocit, že je to všechno v nadsázce, ale s velmi dobrými triky od začátku do konce. Hlavně ta maska je skvělá!
„Drtič“ není podle všeho obecně kladně přijímaný film, ale mě jím George A. Romero ukázal, že má cit natočit i jiné filmy, které nebudou jen o zombie, které zaplavily zemi. U snímku jsem se dobře bavil a byl jsem zvědavý na to, jak jednotlivé postavy skončí. Ne všechna úmrtí jsou příliš vynalézavá, ale je to dáno tím, že se Henry trochu hledá. Poslední, skoro bonusová scéna, mi pak na tváří vykouzlila úsměv.

Ocenění:
The Saturn Awards
2002 - Nejlepší DVD vydání

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Libor Hruška – Jason Flemyng (Henry Creedlow), Zdeněk Mahdal – Peter Stormare (Milo Styles), Anna Fialková - Leslie Hope (Rosemary Newley), Jakub Saic - Andrew Tarbet (James Larson), Helena Brabcová - Nina Garbiras (Janine Creedlowová), Bohdan Tůma - Jeff Monahan (Tom Burtram + titulky), Zdeněk Maryška - Tom Atkins (detektiv McCleary), Roman Hájek, Aleš Červeň, Veronika Jeníková, Petra Jindrová, Otto Rošetzký, Jaroslav Horák, René Slováčková, a další.
Překlad: Sylvie Antochová
Zvuk: Martin Porubský
Produkce: Milan Soták
Dialogy a režie českého znění: Tomáš Dlouhý
Vyrobila: pro Hollywood Classic Saga TV, s. r. o., 2002

2.DABING (TV Barrandov)
V českém znění: Martin Preiss – Jason Flemyng (Henry Creedlow), Libor Terš – Peter Stormare (Milo Styles), Martina Šťastná - Leslie Hope (Rosemary Newley), Zdeněk Maryška - Tom Atkins (detektiv McCleary), Filip Jančík, Miroslav Hanuš, Ivan Jiřík, Pavel Rímský, a další.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 9.10.2001 (DVD and VHS premiere)
                        15.2.2002 (Pittsburgh, Pennsylvania) (special screening)
Premiéra Kanada: 13.2.2000
Premiéra Francie: 24.7.2002
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2002 (VHS) H.C.E., 3.6.2002 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 3.6.2002 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 5 000 000
 
Tvůrci a herci
George A. Romero (Režie), Ben Barenholtz (Produkce), Peter Grunwald (Produkce), Donald Rubinstein (Hudba), Adam Swica (Kamera), Miume Jan Eramo (Střih), Tina Gerussi (Casting), Ellen Parks (Casting), Sandra Kybartas (Scénografie), Alina Panova (Kostýmy), Wayne Griffin (Zvuk), - (Masky), George A. Romero (Scénář), Jason Flemyng (Herec), Peter Stormare (Herec), Leslie Hope (Herec), Tom Atkins (Herec), Jonathan Higgins (Herec), Boyd Banks (Herec), Neil Crone (Herec), Peter Mensah (Herec), Ari Cohen (Herec), Michale Graves (Herec), Nina Garbiras (Herec)
 
2000/99/Kanada, Francie, USA/Thriller, Horor
 
Zajímavost k filmu
- První Romerův film, který nebyl natočen v okolí jeho rodného města Pittsburgu v Pensylvánii.
- Ve finální scéně, kde v klubu probíhá živý koncert, si zahrála horor-punková skupina The Misfits.
- Kapela na počest snímku složila stejnojmennou píseň, kterou při koncertě můžeme také zaslechnout.
- Romero pro Misfits na oplátku natočil videoklip ke skladbě "Scream!", který je obsažen v bonusových materiálech na DVD.
 
Odkazy