Kurýr: Restart / Le Transporteur: Héritage (2015/96/Francie, Čína/Akční, Krimi, Thriller) 44%

12.09.2018 07:38
JEDNOU VĚTOU
„Profesionální kurýr Frank Martin se musí proti své vůli spojit s nájemnou vražedkyní Annou, aby dostali skupinu bezcitných ruských překupníků s lidmi."

OBSAH
Bývalý žoldák pro zvláštní vojenské operace, Frank Martin, nyní žije méně nebezpečným životem. Tedy alespoň si to myslí. Pracuje jako kurýr nejrůznějších zásilek pro poněkud pochybné zákazníky. Tato práce vyžaduje ledově chladnou hlavu, excelentní řidičské schopnosti a občas také precizní schopnosti zabijáka. Když Franka navštíví na jihu Francie jeho otec, plánují společný, odpočinkový víkend. Ten se však rychle mění v katastrofu. Rafinovaná a okouzlující Anna a její tři svůdné společnice Franka najmou, aby jim pomohl zorganizovat bankovní loupež století. Odmítnutí takové nabídky bohužel není na programu víkendu. Frank musí využít veškeré své dovednosti, ale hlavně zkušenosti s rychlou jízdou, aby se pokusil v loupeži předběhnout šéfa neblaze proslulého ruského gangu. Netuší, že je vtažen do nebezpečné hry ďábelských žen, které prahnou po pomstě.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rány od nájemného řidiče-kurýra Franka bolí, stejně tak bolí i jeho další dobrodružství, kterého se už nechtěl účastnit britský plešoun v dokonale padnoucím obleku. A to bolí dvakrát tolik. Jeho nástupce nás nezajímá, nestojí za to, abychom mu drželi palce a divák bude přemýšlet, zda ten chraplák je skutečně jeho nebo ho jen napodobuje. Tak či onak nefunguje. Stathamovo charisma ho brutálně převyšuje, ale co už, raději ho nechejme sešlapovat pedály. To mu docela jde. Děj se točí kolem čtveřice prostitutek, které nám trestuhodně nic „ze sebe“ neukážou, ale zároveň je jejich geniální plán tak promakaný (okrádají své bývalé pasáky a Frank je od jednoho k druhému vozí), až se chce divákovi brečet. Původní Kurýr dobře věděl, že chce zejména pobavit, nabídl honičky, cool nadsázku, hezké obrázky a kontaktní souboje, občas nějakou kočku vysvlékl. Jenže Luc Besson zřejmě šňupe pořád stejné zboží, občas to nevadí, ale většinou bychom si opravdu přáli nějaký RESTART. Jenže tady se bereme docela smrtelně vážně, tu a tam vyplavou na povrch nějaká traumata, táta s klukem se snaží hláškovat a záporáci jsou opět mizerní (to už je dneska nikdo neumí?). Naštěstí režisér Camille Delamarre, bývalý střihač, v akčních scénách úplně neselhal, jen svůj příběh obsadil karikaturami, které jsou nezajímavé a momentů, jako je rvačka v nočním klubu, je zoufale málo. Díky aspoň za střídmou stopáž. (castor) 2*

Kurvýr: Restart. Tři mušketýrky (čti kurtizány) se postaví ruskému obchodníkovi s bílým masem, na kterého neplatí ani sankce EU. A pak je tu zbrusu nový Frank Martin (který možná trochu zmatečně vypadá jak námořník Voloďa), jeho bodrý papá, střelba, bacání, smyky, bouračky a závěrečné titulky.. Když tak nad tím přemýšlím, stačilo, aby se na střechu Audi dala svítilna Taxi a mohl to být film z úplně jiné série. Vás to ještě jako baví, pane Bessone..? (Gilmour93) 2*

Vůbec nechápu, proč měl Luc Besson za potřebí restartovat Kurýra. A ještě jenom formálně. S původním Kurýrem totiž tenhle restart nemá skoro nic společného. Hlavní postava je otřesná a příběh je neskutečná kravina. Doteď jsem například nepochopil, z jakého důvodu se kolem kurýra neustále točily ty tři holky v blonďatejch parukách. Přitom akce a bojové scény docela ušly. Sice jsou strašně přepálený, ale ne natolik, jako u druhého a třetího dílu původního Kurýra. Představte si jakoukoliv automobilovou honičku v herní sérii Need For Speed a pochopíte, jak moc přepálené jsou. Všechno ostatní je ale céčkovej průser.  (Malarkey) 1*

VELKÁ RECENZE
Série Kurýr stála vždycky na Jasonu Stathamovi. Když si odmyslíme tohohle holohlavého britského drsoně, je to vlastně jen další béčko, kterých Luc Besson do světa vypustil už tolik, že to radši nikdo nepočítá. Jedničku mám ale i po letech hodně rád a i když se další filmy už tolik nepovedly, v každém se dá najít pár momentů, kvůli nimž lze téhle sérii celkem fandit. Statham ovšem stárne a chce víc peněz, takže nový Kurýr se musí obejít bez něj. Má smysl věnovat mu pozornost?
Odpověď na tuhle otázku není úplně jednoduchá, ale myslím, že můžu napsat, že jsem to čekal horší a že nový Kurýr bolí mnohem míň než nový Hitman. Na rozdíl od něj si totiž je vědom svých béčkových kořenů a je na ně hrdý, takže s nováčkem před i za kamerou vlastně dostáváme přesně to, co jsme nafasovali v minulých filmech. Pár honiček, akční scény s chytrým využíváním okolního prostředí (po minulých filmech, kde se blblo s hadicí nebo šlapkami od kola, přijde na řadu záchranný kruh a šuplíky) a příběh, který je tak blbý, že si nebudete jistí, jestli si z vás tvůrci nedělají srandu.
Bohužel ne a to je trochu problém. Nevadí mi, že se celá zápletka točí okolo čtveřice prostitutek, které vymyslí geniální plán, na jehož konci chtějí být bohatší o pár set milionů a rozpoutat válku gangů, potíž je, že tyhle holky – ačkoliv se na ně pěkně kouká – neumí vůbec hrát a v příběhu mají mnohem větší prostor, než by si zasloužily. A dokonce to chvilku vypadá, že jejich šéfová je tu důležitější než samotný Frank Martin, jenž se k tomu všemu dostane spíš omylem a celou dobu tu z něj hrdinky dělají idiota.
Mimochodem ačkoliv se nový Kurýr tváří jako remake, bez problémů se na něj dá koukat jako na regulérní čtyřku. Frank má na začátku svoje auto, svůj oblek a svoje pravidla a jen vypadá o něco mladší. Kdyby se vrátil Statham a místo postavy otce tu byl třeba bratr, fungovalo by to úplně stejně. To prosím nemyslím jako výtku, jen jako upozornění pro toho, kdo se chystá do kina s tím, že tu zjistí, kde vlastně tenhle řidič přišel ke své profesi, co je zač a proč už se nevěnuje filatelii a místo toho mlátí lidi za peníze nebo porušuje dopravní předpisy.
Všechno, až na hlavního hrdinu, o němž ještě bude řeč, je tu stejné jako dřív. To znamená, že dostaneme pitomoučký příběh, mizerného záporák, jak je u Bessona bohužel obvyklé, nějakou ta akce a střídmou stopáž. Režisér Camille Delamarre ale odvádí o stupeň lepší práci než dejme tomu Olivier Megaton, jemuž se povedlo zprasit 96 hodin, a akce je v jeho podání výrazně přehlednější a zábavnější. Bitka s trojicí dvoumetrových ranařů, při níž kamera dělá čtvrtoblety okolo celé mlátící se party, se vyloženě povedla, stejně tak všechny automobilové honičky. Nový Michael Bay nám tu sice neroste, avšak z filmařů, kteří vylezli z Bessonovy stáje, patří bývalý střihač Delamarre rozhodně k těm zábavnějším.
No a co ten Ed Skrein? Asi i jemu bylo jasné, že vzít roli po někom tam výrazném, jako je Jason Statham, nebude vůbec žádná sranda. Zvlášť, když člověk vypadá jako starší brácha Nicholase Houlta. V obleku ale vypadá celkem cool a v bitkách mu pomáhá střihač, takže to nakonec jde. Skrein nemá moc co kazit, charisma by se u něj taky najít dalo a i když všichni fandové (a já vlastně taky) asi budou kvůli výměně držkovat, osobně to beru tak, že Skrein prohrál na body. A radši uvidím dalším film s ním než třeba s Jaiem Courtneym. Jediný další člověk, o němž se dá mluvit v souvislosti s herectvím, je Ray Stevenson. Ten ovšem zaujme snad jedině tím, jak viditelně je mu všechno úplně u zadku a prostě se přijel flákat na jih Francie a točit postelové scény se dvěma modelkami. A že ho to bavilo.
Takže jak? Kurýr: Restart není extra dobrý film, to ale snad ani nikdo nečekal. Sérii však ostudu neudělá a osobně ho řadím výš než dementní trojku a někam pod přepálenou dvojku. Koukat se na to dá a dostanete přesně to, co byste od podobného filmu dostat měli. Hezké obrázky, solidně natočené akční scény, nějakou tu hlášku a možná i pocit, že za nějaké tři roky byste si klidně dali repete. Víc Kurýr na skladu nemá a víc ani nenabízel.

DABING
1. DABING (DVD)
V českém znění: Libor Bouček - Ed Skrein (Frank Martin ml.), Jana Mařasová - Loan Chabanol (Anna), Jiří Schwarz - Ray Stevenson (Frank Martin St.), Markéta Plánková - Gabriella Wright (Gina), Jakub Saic - Radivoje Bukvic (Arkady), Klára Sochorová - Noémie Lenoir (Maissa), Petr Gelnar - Yuri Kolokolnikov (Yuri), Dana Černá - Tatiana Pajkovic (Maria), Zbyšek Pantůček - Anatole Taubman (Stanislas Turgin), Libor Hruška, Zuzana Volavá, Ivo Novák, Tomáš Juřička, Petr Neskusil, Michal Holán, Vladimír Kudla, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Petr Zenkl
Dialogy: Tereza Klimešová
Zvuk: Antonín Němec
Režie: Jiří Brouzdal
Připravila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2015

2. DABING (Prima)
V českém znění: Jiří Krejčí - Ed Skrein (Frank Martin ml.), Irena Máchová - Loan Chabanol (Anna), Jiří Schwarz - Ray Stevenson (Frank Martin St.), Zdeněk Podhůrský - Radivoje Bukvic (Arkady), Petra Tišnovská - Noémie Lenoir (Maissa), Bohdan Tůma - Anatole Taubman (Stanislas Turgin), Martina Šťastná, Petr Gelnar, Martina Kechnerová, Petr Vágner, Radek Hoppe, Svatopluk Schuller, Terezie Taberyová
Překlad: Renáta Polišenská
Dialogy: Pavlína Kostková Dytrtová
Zvuk: Tomáš Čisárik
Produkce: Tereza Houžvicová, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Kateřina Malá
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Martin Kot
Ve studiu Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. v roce 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.9.2015 Bioscop
Premiéra USA: 25.8.2015 (New York City) (premiere)
Premiéra Francie: 9.9.2015 EuropaCorp Distribution
Premiéra Čína: 20.11.2015 China Film Group Corporation
Premiéra Belgie: 9.9.2015
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 141 664
Tržby celkem - $ 72 629 670
Návštěvnost v ČR 8 280
Náklady (Rozpočet) - $ 22 000 000
 
FILMY V SÉRII
Kurýr gastonrolinc.webnode.cz/news/pirati-z-karibiku4/
Akční / Thriller, Francie / USA, 2002
Režie: Corey Yuen, Louis Leterrier, Hrají: Jason Statham, Qi Shu

Kurýr 2 www.imdb.com/title/tt0293662/combined
Akční / Krimi, Francie, 2005
Režie: Louis Leterrier, Hrají: Jason Statham, Alessandro Gassman

Kurýr 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a295/
Mysteriózní / Dobrodružný, Francie, 2008
Režie: Olivier Megaton, Hrají: Jason Statham, Natalya Rudakova

Kurýr: Restart gastonrolinc.webnode.cz/news/a39/
Akční / Krimi, Francie / Čína, 2015
Režie: Camille Delamarre, Hrají: Ed Skrein, Ray Stevenson
 
Tvůrci a herci
Camille Delamarre (Režie), Mark Gao (Produkce), Luc Besson (Produkce), Alexandre Azaria (Hudba), Christophe Collette (Kamera), Vincent Richard (Kamera), Julien Rey (Střih), Nathalie Cheron (Casting), Hugues Tissandier (Scénografie), Claire Lacaze (Kostýmy), Alexandre Hernandez (Zvuk), Françoise Quilichini (Masky), Luc Besson (Scénář), Robert Mark Kamen (Scénář), Bill Collage (Scénář), Ed Skrein (Herec), Ray Stevenson (Herec), Loan Chabanol (Herec), Radivoje Bukvic (Herec), Anatole Taubman (Herec), Gabriella Wright (Herec), Tatiana Pajkovic (Herec), Wenxia Yu (Herec), Mikael Buxton (Herec), Lenn Kudrjawizki (Herec), Samir Guesmi (Herec), Noémie Lenoir (Herec), Jean-Baptiste Puech (Herec)
 
2015/96/Francie, Čína/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Alternatívnymi názvami snímky sú aj názvy Transporter 4 či Transporter Ignition.
- Okrem Paríža sa natáčalo aj na juhu Francúzska, v meste Nice a jeho okolí.
- Luc Besson chcel pôvodne natočiť prequel o tom, ako sa z Franka Martina stal kuriér. Nakoniec sa rozhodol pre reboot, ktorý ignoruje trilógiu s Jasonom Stathamom.
- Jason Statham požadoval za účasť vo filme 11 miliónov dolárov, preto sa producenti rozhodli postavu Franka Martina preobsadiť.
- Ed Skrein kvůli tomuto filmu opustil seriál Hra o trůny (od r. 2011).
- Režisér Camille Delamarre sa na predošlej časti podieľal ako strihač.
 
Odkazy