Twilight sága: Rozbřesk - 2. část / Twilight Saga: Breaking Dawn: Part Two, The (2012/115/USA/Dobrodružný, Drama, Fantasy, Romantický) 55%

12.09.2018 07:38
JEDNOU VĚTOU
„Finále bude nesmrtelné."

OBSAH
Závěrečná část světoznámé upírské ságy nás naposledy zavede do světa, kde upíři a vlkodlaci bojují nejen o svou lásku, ale i o vlastní životy. Novorozená upírka Bella a její manžel Edward mohou být konečně navždy spolu a šťastní, ale příchod jejich pozoruhodné dcery Renesmee uvede do pohybu nebezpečný řetězec událostí, které pro ně mohou skončit katastrofou. Rodina Cullenových se ale rozhodne bojovat a kontaktuje přátele z celého světa, aby spojili své síly a postavili se vládnoucímu rodu Volturiových. Velkolepá bitva, kde vítězství může vše změnit, právě začíná. Napínavé a romantické pokračování filmu Rozbřesk vám připomene proč se Twilight sága stala fenoménem a ukradla srdce dívkám a ženám po celém světě.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Oproti všem předchozím dílům je to docela i stravitelné. I tak ale hodně podprůměrné a ne zrovna něco, co chci vidět znovu. Fascinuje mě, jaký z toho vznikl kult. Lidé asi potřebují něčemu věřit a jestli i v cizině je stejný bordel jako tady, tak se není co divit, že se chytají každého Schwarzenstébla. Ve výsledku je to vlastně jedno, najdi totiž stéblo v kupce slámy. Děj filmu, no aspoň se tu něco děje. Není to jen plácání hloupé neschopné nanynky mezi dvěma metrosexuály nulové inteligence, jako dříve. Tedy ne pouze. Navíc nanynky neschopné, nehezké a totálně jakoby pořád mimo-sjeté. Šerednější jak deBELLA je už jen to její nechutný digitální děcko. Bylo mi řečeno, že tento díl je prý spíš pro chlapy, že se skoro v celé knížce bojovalo a bude to masakr... Finální bitva mi opravdu vzala dech, přestože se z hodiny scvrkla na cca 20 minut. Je vtipné, že štít, který může fungovat jen pokud je v klidu, se vrhne do největší bitky a neustále ho někdo vyrušuje, takže nemůže pracovat jak má. Je vtipné, že generál se nechá zabít jako první, asi že už se na to svoje vojsko nemohl dívat. Je vtipné, že zbraně/schopnosti, které fungují ve velkém měřítku, pořádném rozptylu a na velkou vzdálenost používají všichni až v boji muže proti muži... Je vtipné, že se všichni mlátí hlava nehlava, bez jakékoliv taktiky... Po tolika staletích existence by upírští vládci mohli přijít na něco lepšího, než je hodit všechny do mixéru a počkat, co vzejde... Ale nešť! Je to slátanina pro ženský, který jsou v hlavě pořád malý naivní holčičky. A to je dneska skoro každá. Má to šokovat zabitím hlavního hrdiny (protože spousta fenynek uchcává feromony už při pomyšlení na ty nagelovaný blond lokny). Je mi smutno a na blití, čemu dnes lidé říkají zábavné a kultovní. Chtělo by to opět potopu a začít znovu. Tenhle mixér už je totálně zanešenej bordelem a potřebuje umejt... A obávám se, Savo nebude stačit. PS Červeňákovo přirovnání k sektě sedí opravdu dokonale. (monolog) 3*

Když už tu padají odpady z principu, tak i jedno vděčné maximum z podobných důvodů. Vítězná sága všech dívčích pokojíků se na samém konci vzepjala k filmu, kde neproběhne žádný wtf moment, kvůli kterému bych krabatil čelo nebo kroutil hlavou. Žádné vyznání nepadne na neúrodnou půdu. A kdo si počkal, ten se i dechberoucí bitvy dočkal. Druhý Rozbřesk mě sice zastihl připraveného na skvělé finále, ale nepřipraveného na to, že si mě Bill Condon za kamerou a Melissa Rosenberg nad scénářem budou svojí cestičkou vodit takhle snadno. Když finále stihne vystřídat snad všechny emoce, dostatečně vyčerpat potenciál ultramaniakálního Ara, udělat z Jacoba vtipnou a snesitelnou verzi sebe sama a v jedné chvíli i utrhnout fanouškům srdce, nemám obrany. Nejvyšší hodnocení pro nejlepší film ságy. A tak trochu natruc ve prospěch série, která má spoustu chyb, ale které se v její bezelstnosti budu vždycky zastávat. (novoten) 5*

A je to tady – loučení. Se světem, kterému asi nikdy neporozumím, fenoménu, jehož součástí být nechci. Okouzlení upírem Edwardem, novorozenou upírkou Bellou a ostatními příliš nechápu. Postupně se setkáváme s dalšími zbytečnými postavami, na které vzápětí velmi rychle zapomeneme, stejně jako na jalové dialogy, které hlavní hrdinové vypouští z úst. Co ale udiví nejvíc je skutečnost, že tvůrci nenabídnou žádnou katarzi, žádné epické zakončení celé téhle prostinké ságy. Nechápejte mě zle, sérii jsem jednoduše viděl proto, že na ni koukala manželka. Jasně, mohl jsem namísto toho třeba vymyslet navýšení výkonu koncentrační solární elektrárny (plácám nesmysly), ale to bych přišel o překvapivě mizerné triky, prázdné zápletky, mdlé emoce, řadu nechtěně úsměvných momentů nebo bezobsažné dialogy. (castor) 2*

VELKÁ RECENZE
Ze všeho nejdříve bych rád uvedl, že nehodlám Twilight ságu stírat lacinými vtípky a její fanynky pozérsky označovat za tupé nanynky, které neocení krásu kvalitní literatury, jakou nabízí Tolstoj nebo Joyce. Každý má právo na své okouzlení masovým fenoménem. A je úplně jedno, jestli je do upíra Edwarda platonicky zamilován a má jeho plakáty polepený pokojíček, nebo si z Pattinsonova unylého projevu tropí srandy a postuje na Facebook vtipy o upírech a tampónech. Pořád jde o jednu stranu téže mince. Je to přirozené, člověk zkrátka chce patřit mezi skupinu lidí, kteří sdílejí stejný zájem, já sám mám doma ještě kartičky Pokémonů (hups a je to venku).
To ovšem nic nemění na faktu, že Twilight sága: Rozbřesk, část druhá je špatný film. Ne tak hrozný jako Nový měsíc, to v žádném případě, Nový měsíc je peklo nejpekelnější, horší než noční šou zkouřeného Jirky Pomejeho, prokládaná písněmi Walda Gangu. Ne, druhý Rozbřesk je v tomhle ohledu mnohem lepší, dokonce to je asi nejlepší díl, nepočítám-li první Stmívání, které si ještě na nic nehrálo. Problém vězí jinde. S filmovými ságami pro mladé je ta potíž, že jejich publikum stárne a – snad – duševně dospívá. Některé to akceptovaly a z dětského fantasy se vyvinuly v temná dramata o finálním souboji dobra a zla, v němž si nikdo nemůže být jistý svým osudem.
Ano, narážím na Harryho Pottera, jehož vyvrcholení by se chtělo finále Twilight velice podobat. Ale tvůrci na to nemají koule. Namísto toho naservírují dějový twist, který se nedá hodnotit jinak, než jako podraz na diváka. Nenabídnou žádnou katarzi, žádné epické zakončení velkolepé ságy. Všechno probíhá a končí stejně pokojně, jako to začalo, jen aby to fanynky neranilo a jejich dílo neutrpělo jakoukoliv podobností s reálným světem, kde věci ne vždy končí happy endem.
Tvůrci nabyli, nevím proč, mylného dojmu, že na jejich filmy chodí stále ty stejné puberťačky, které přišly do kina před čtyřmi lety. Snad si myslí, že nestárnou podobně jako upíři. Opak je pravdou, ty holky jsou starší, hodně jich má za sebou už nějaký ten vztah a jsou více otrkané životem, než když o Belle a Edwardovi četly poprvé. Tuší nebo začínají tušit, že jejich dokonalé soužití, kdy se prakticky nehádají a bez jakéhokoliv mráčku na obloze proplouvají bok po boku, je naivní a vykalkulovanou fabulací. Rozbřesk je ovšem pořád filmem pro dvanáctileté princezničky, které čekají na tu pravou lásku a nechtějí slyšet nic jiného. Netvrdím, že takové na Twilight nechodí, ale přece jenom si myslím, že životnost tohoto fenoménu není zase tak trvalá a většinu obecenstva tvoří dívky, které během dospívání četly nebo viděly první díl a půjdou na Twilight z nostalgie.
Osobně považuji za nejzajímavější, jak neupřímně Twilight působí. Od trikově udělaného novorozeněte, přes nesmyslnost celého upířího světa, až po onen fantastický vztah dvou hlavních hrdinů. Vše je naondulované, dokonale sterilní a statické, žádný charakter se nevyvíjí, všechno jede jako po másle. Prvních čtyřicet minut se kupříkladu neděje vůbec nic, než že Bella zjišťuje, jak je skvělé být upírka a všichni kolem se smějí a hopsají štěstím, jaká je dokonalá pijavice. Kdo očekával patetický a kýčovitý film, který ideologicky zastydl někde v prudérních padesátých letech, pak bude spokojen. Kdokoliv čekal dospělejší a životnější film, bude těžce zklamán.
Z Twilightu se po prvním díle stala tuctová komerční dojná kráva, kterou je potřeba vyždímat stůj co stůj. Myslím si, ostatně, že upírská romance už je passé. Ženy nyní přesedlaly na BDSM romanci a čeká nás záplava „porna pro mamky“ v podobě Padesáti odstínů šedi. Dokazuje to jen, jak nevyužitý je potenciál ženy jako konzumentky masové zábavy. Twilight byl první, který to zjistil, ale nyní žezlo přejímají jiní. Takže udělejme upírům pápá, mohli se loučit i hůř.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Bella Swanová se připravuje s pomocí Alice, Rosalie a René na svou svatbu. Během recepce se vrací Jacob Black, který rychle opustil město poté, co obdržel pozvání na svatbu Belly a Edwarda Cullena. Zatímco tančí Bella s Jacobem v lese daleko od všech ostatních, Bella přiznává, že ona a Edward plánují naplnit své manželství na svých líbánkách, zatímco bude ještě člověk. Jacob zuří, protože ví, že takový akt ji může zabít. Sam a další členové Jakobovy smečky ho zadrží před tím, než se stihne proměnit ve vlka.
Po svatbě tráví Bella s Edwardem líbánky na ostrově Esme a poprvé se milují. Následující ráno si Edward uvědomí, že Bella má četné pohmožděniny a je naštvaný, že jí ublížil, přestože Bella trvá na tom, že si to užila. Edward slibuje, že se s ní nebude milovat, dokud se Bella nestane upírem. Dva týdny po svatbě zvrací Bella po probuzení a všimne si, že její menstruace má zpoždění. Alice a Carlisle zavolají Belle a ptají se, jestli je v pořádku. Bella tvrdí, že si není zcela jistá a že má podezření na to, že je těhotná. Edward je rozrušený jelikož si uvědomuje, že Bella nejspíš nepřežije těhotenství. Navrhuje, aby jí Carlisle udělal potrat. Bella však odmítá, protože si chce nechat své dítě, a přesvědčí i Edwardovu sestru Rosalie, aby byla její tělesná stráž. Letí domů do Forks ve Washingtonu. Ačkoli Bella byla těhotná pouze dva týdny, dítě rychle roste.
Jacob vtrhne do domu Cullenů. Bella, nyní s velkým břichem, je bledá a podvyživená. Jacob rozrušený Belliným selhávajícím zdravím říká, že Carlisle by měl těhotenství ukončit co nejdříve, aby Bella mohla přežít. Bella ignoruje Carlislovu lékařskou radu a Alicinu vizi a pokračuje v těhotenství. Jak její těhotenství postupuje, kvalita jejího zdraví rychle klesá, ale jakmile začne pít lidskou krev, aby uspokojila upíří žízeň dítěte, začne se zlepšovat. Těhotenství postupuje alarmujícím tempem. Jako poloviční upír je plod mnohem rychlejší než lidský, a proto je s ním také Edward schopen se propojit čtením jeho myšlenek.
Bella probírá návrhy na jméno pro dítě s Edwardem a Jacobem, když se náhle prudce ohne, zlomí si páteř a zhroutí se. Dítě se začíná dusit a oni provádějí císařský řez. Rosalie zahajuje zákrok, protože Carlisle se odešel nakrmit, ale Rosalie sama začne toužit po Belliině krvi. Jacob ji zastaví a Edward zvedne skalpel a dokončí zákrok. Bella v agónii ztratí vědomí. Po zákroku se Bella probudí, vidouc svou novorozenou dceru a pojmenuje ji Renesmee. Jacob a Edward dělají vše pro to, aby ji oživili, vše je však bez úspěchu. Aby zachránil její život, Edward vstříkne Belle do srdce svůj jed, aby ji proměnil v upíra. Zdá se, že jejich pokusy selhaly. Jacob pak vyběhne ven a truchlí. Seth a Leah, kteří vidí Jacoba v jeho žalu, řeknou zbytku smečky, že Bella nepřežila. Jacob se rozrušeně vrací dovnitř a pokouší se zabít Renesmee, ale když se vzájemně podívají sobě do očí, vidí všechny její budoucí verze. Rozhodne se ji nezabít, místo toho se do ní vtiskne.
Když se vlkodlaci dozvěděli o Bellině porodu, zaútočí na Cullenův dům ve snaze zabít dítě, protože se obávají, že by to bylo příliš velké nebezpečí. Edward, Alice a Jasper hájí svůj domov s pomocí Leah a Setha a později jim pomáhají i Carlisle, Esme a Emmett. Jacob pak běží ven, aby zastavil boj a transformuje se do jeho vlčí podoby. Jacob a Sam spolu krátce komunikují telepaticky. Edward čte Jacobovu mysl a oznamuje, že Jacob se vtiskl do Renesmee, a protože absolutní zákon vlků je, že nesmí ublížit tomu, do koho se jiný vlk vtiskl, odcházejí pryč.
Bella je umytá a oblečená. Edwardův jed začíná působit v jejím těle. jeho kousnutí jí napravuje zlomená záda a opravuje její hrudník, její postava se vrací k normálu. Na konci filmu otevře Bella své oči, které jsou krvavě rudé.
V potitulkové scéně obdrží Aro a jeho bratři Marcus a Caius dopis od Carlisle, v němž je oznámeno, že Cullenovi mají nového člena rodiny. Aro informuje své bratry, že jeho spory s Cullenovými ještě neskončily, protože mají něco, co on chce.

Ocenění:
Razzies
2012 - Nejhorší film
2012 - Bill Condon (Nejhorší režisér)
2012 - Kristen Stewart (Nejhorší herečka)
2012 - Taylor Lautner (Nejhorší herec ve vedlejší roli)
2012 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel.
2012 - Mackenzie Foy, Taylor Lautner (Nejhorší kombinace k vidění)
2012 - Nejhorší obsazení filmu
2012 - Robert Pattinson (Nejhorší herec) (nominace)
2012 - Ashley Greene (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2012 - Kristen Stewart, Robert Pattinson (Nejhorší kombinace k vidění) (nominace)
2012 - Melissa Rosenberg (Nejhorší scénář (nominace)

DABING
V českém znění: Nikola Votočková - Kristen Stewart (Bella Swanová), Jan Maxián - Robert Pattinson (Edward Cullen), Radek Hoppe - Taylor Lautner (Jacob Black), Zdeněk Podhůrský - Peter Facinelli (Dr. Carlisle Cullen), Terezie Taberyová - Ashley Greene (Alice Cullenová), Kateřina Lojdová - Nikki Reed (Rosalie Haleová), Vojtěch Hájek - Jackson Rathbone (Jasper Hale) + Christian Camargo (Eleazar), Filip Švarc - Kellan Lutz (Emmett Cullen), Tomáš Juřička - Billy Burke (Charlie Swan), Lucie Kožinová - Elizabeth Reaser (Esme Cullenová), Tereza Těšitelová - Mackenzie Foy (Renesmee), Jana Mařasová - Maggie Grace (Irina), Aleš Procházka - Michael Sheen (Aro), Bohdan Tůma - Jamie Campbell Bower (Caius + titulky), Jakub Saic - Lee Pace (Garrett), Stanislav Lehký - Joe Anderson (Alistair) + Christopher Heyerdahl (Marcus), Ivo Novák - JD Pardo (Nahuel), Bohuslav Kalva, Simona Vrbická, Radka Stupková, Bedřich Šetena, Petr Burian
Překlad: Lidmila Hrůzová
Dialogy: Monika Macků
Zvuk: Matěj Večeřa, Michal Páleníček
Produkce: Markéta Kratochvílová
Režie: Martin Těšitel
Vyrobila: Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, studio Budíkov pro Bontonfilm 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.11.2012 Bontonfilm
Premiéra USA: 16.11.2012 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.3.2013 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 20.3.2013 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 48 852 027
Tržby celkem - $ 829 000 000
Návštěvnost v ČR 418 041
Náklady (Rozpočet) - $ 120 000 000
 
FILMY V SÉRII
Stmívání (Twilight) gastonrolinc.webnode.cz/news/a34/
Dobrodružný / Drama, USA, 2008
Režie: Catherine Hardwicke, Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson

Twilight sága: Nový měsíc gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a33/
Dobrodružný / Drama, USA, 2009
Režie: Chris Weitz, Hrají: Robert Pattinson, Kristen Stewart

Twilight sága: Zatmění gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a26/
Dobrodružný / Drama, USA, 2010
Režie: David Slade, Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson

Twilight sága: Rozbřesk - 1. část gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a37/
Dobrodružný / Drama, USA, 2011
Režie: Bill Condon, Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson

Twilight sága: Rozbřesk - 2. část gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a38/
Dobrodružný / Drama, USA, 2012
Režie: Bill Condon, Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson
 
Tvůrci a herci
Bill Condon (Režie), Stephenie Meyer (Produkce), Wyck Godfrey (Produkce), Karen Rosenfelt (Produkce), Carter Burwell (Hudba), Guillermo Navarro (Kamera), Virginia Katz (Střih), Ian Slater (Střih), Debra Zane (Casting), Richard Sherman (Scénografie), Michael Wilkinson (Kostýmy), Michael Minkler (Zvuk), Andrea Bowman (Masky), Jean Ann Black (Masky), Melissa Rosenberg (Scénář), Stephenie Meyer (kniha) (Předloha), Kristen Stewart (Herec), Robert Pattinson (Herec), Maggie Grace (Herec), Taylor Lautner (Herec), Dakota Fanning (Herec), Ashley Greene (Herec), Jackson Rathbone (Herec), Kellan Lutz (Herec), Nikki Reed (Herec), Peter Facinelli (Herec), Elizabeth Reaser (Herec), Billy Burke (Herec), Booboo Stewart (Herec), Michael Sheen (Herec), Jamie Campbell Bower (Herec), Christopher Heyerdahl (Herec), Cameron Bright (Herec), Chaske Spencer (Herec), Julia Jones (Herec), Daniel Cudmore (Herec), Charlie Bewley (Herec), Tinsel Korey (Herec), Christian Camargo (Herec), Rami Malek (Herec), MyAnna Buring (Herec), Bronson Pelletier (Herec), Mía Maestro (Herec), Andrea Gabriel (Herec), Noel Fisher (Herec), Lateef Crowder (Herec), JD Pardo (Herec), Amanda Dyar (Herec), Joe Anderson (Herec), Mackenzie Foy (Herec), Kiowa Gordon (Herec), Lee Pace (Herec), Valorie Curry (Herec), Casey LaBow (Herec), Tracey Heggins (Herec), Judith Shekoni (Herec), Jodelle Ferland (Herec), Tyler Forrest (Herec), Guri Weinberg (Herec), Omar Metwally (Herec), Patrick Brennan (Herec), Christie Burke (Herec), Christian Serratos (Herec), Angela Sarafyan (Herec), Toni Trucks (Herec), Sonnie Trotter (Herec), Bryce Dallas Howard (Herec), Paul Becker (Herec), John Edward Lee (Herec), Travis Hedges Williams (Herec), Milli Wilkinson (Herec)
 
2012/115/USA/Dobrodružný, Drama, Fantasy, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- V závěrečných titulkách zazní Píseň ''The Forgotten'' od Green Day, která byla vydaná jako propagační singl na oficiálním soundtracku. Klip ke skladbě je také složen ze záběrů z filmu.
- Protože Mackenzie Foy nemá hnědé oči, musela nosit kontaktní čočky, které provázely také někdy slzy.
- Snímka premenila sedem z desiatich nominácii na cenu Zlatá malina, vrátane tej v kategórii Najhorší film.
- Melodie složena Carterem Burwellem, která zazní během úvodních titulků, obsahuje hudební motivy z předchozích filmů. Jedná se o prvky ze skladeb „New Moon“ Alexandra Desplata a „The Battle/Victoria vs. Edward“ Howarda Shorea.
- Na špeciálnych efektoch pracovala spoločnosť Tippet Studio, ktorá sa venovala aj predošlým filmom série, hlavne čo sa vlkov týka.
- Záverečná bitka zaberá v scenári 25 strán textu.
- Mackenzie Foy povedala: „Chcela by som byť aj v skutočnom živote upír, pretože by som nespala a rodičia by ma tak už neposielali každý večer do postele."
- Na inštrumentálnom soundtracku k filmu pracovalo pod taktovkou skladateľa Cartera Burwella 70 hudobníkov.
- Počas otváracieho víkendu si film prišlo do slovenských kín pozrieť 94 197 fanúšikov, čím prepísal všetky historické tabuľky a stanovil nový rekord svojej doby.
- Tvorcovia uvažovali o využití tretieho rozmeru, no nakoniec z toho zišlo.
- Počas natáčania nosila Mackenzie Foy (Renesmee) so sebou "džbán prísahy", do ktorého jej museli dať ostatní predstavitelia peniaze zakaždým, keď povedali nadávku. Vyzbierané peniaze boli venované detskej nemocnici St. Juda v Memphise.
- „Je to zvláštne, že sa už k nakrúcaniu po poslednej premiére nevrátime. Stala sa z nás rodina," uviedla Ashley Greene.
- Záver filmu sa líši od toho v knihe spisovateľky Stephenie Meyer. Pre zmenu sa rozhodla samotná spisovateľka spolu so scenáristkou Melissou Rosenberg. Robert Pattinson okomentoval situáciu slovami: „Keď som prvý raz čítal scenár a dostal som sa k tej pasáži, povedal som si 'Čo?' a vrátil som sa v čítaní o stranu dozadu".
- Během natáčení ságy se Kristen Stewart a Robert Pattinson stali partnery. Před oficiální propagací pokračování Twilight sága: Rozbřesk - 2. část se ale rozešli a Summit musel vydat oficiální prohlášení pro vystresované fanoušky, že tato skutečnost nijak propagaci neohrozí.
- „Když hrajete nějaký čas stejnou roli, prostě vám dojdou nápady. Máte pocit, že jste na nic a už nevíte, co máte dělat," přiznal Robert Pattinson a dále dodal: „Už nechci dělat filmy pro teenagery."
- Během oficiálního představeníí filmu na Comic-Conu jedna z fanynek ságy zahynula pod koly projíždějícího automobilu poté, co se nerozhlédla, zda-li jede auto. Během prezentace filmu byla na začátku držena minuta ticha.
- S prvními oficiálními fotkami Renesmee (Mackenzie Foy) vznikl její fanouškovský tábor, tzv. "Team Renesmee", jehož hlavní zábavou jsou úvahy, zda a kdy se malá upírka dá dohromady s vlkodlakem Jacobem (Taylor Lautner).
- Druhý trailer k filmu byl uveden 20. června 2012, kdy hlavní postava Edward Cullen (Robert Pattinson) oslavil 111. narozeniny.
 
Odkazy
 

Hrají:

Kristen Stewart, Robert Pattinson, Maggie Grace, Taylor Lautner, Dakota Fanning, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Kellan Lutz, Nikki Reed, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Billy Burke, Booboo Stewart, Michael Sheen, Jamie Campbell Bower, Christopher Heyerdahl, Cameron Bright, Chaske Spencer, Julia Jones, Daniel Cudmore, Charlie Bewley, Tinsel Korey, Christian Camargo, Rami Malek, MyAnna Buring, Bronson Pelletier, Mía Maestro, Andrea Gabriel, Noel Fisher, Lateef Crowder, JD Pardo, Amanda Dyar, Joe Anderson, Mackenzie Foy, Kiowa Gordon, Lee Pace, Valorie Curry, Casey LaBow, Tracey Heggins, Judith Shekoni, Bill Tangradi, Jodelle Ferland, Tyler Forrest, Guri Weinberg, Omar Metwally, Patrick Brennan, Christie Burke, Christian Serratos, Angela Sarafyan, Toni Trucks, Sonnie Trotter, Paul Becker, John Edward Lee, Travis Hedges Williams, Milli Wilkinson, Marisa Quintanilla, Taylor Dianne Robinson