Voják 3: Na domácí frontě / The Marine 3: Homefront ( 2013/86/USA/Akční, Thriller) 36%

09.09.2018 18:07
JEDNOU VĚTOU
„Místo odpočinku, záchranná mise."

OBSAH
Seržant Jake Carter se vrací po delší misi domů, kde ho však nečeká žádný odpočinek. Jeho sestru unesli násilní extremisté. Carter ji musí zachránit, a tak se na vlastní pěst vydává na nerovný souboj s teroristy, jimž velí velmi krutý vůdce. Času není nazbyt, a aby Carter dokázal zastavit hrozící masakr, bude muset - jako správný americký hrdina - podstoupit pro záchranu tisíců nevinných životů oběť nejvyšší.(HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hned ze začátku, objasním všem jednu věc, to co "The Miz" předvádí v WWE, je prostě jenom jeho role, byť je to role šaška a každý zápasník neboli chcete li ohmatávač koulí a jiných mužských údů, hraje ve světě WWE svoji roli. Ta role je, že buď je zlej nebo hodnej, pak je tu samozřejmně Randy Orton, ale ten se vymyká všem pravidlům a nelze ho někam jen tak zařadit. Takže já nejsem fanoušek a ani odpůrce "The Mize". No k filmu, k filmu toho neni moc, co bych mohl napsat, Jake Carter (typické americké jméno a příjmení, hned po Johnu Connorovi) Jake přijde domů hned dělá problémy a problémy sou jeho třetí jméno. Jake pije pivo a pije ho rád, Jake jí americké hambáče a také velice rád, Jake jde srovnat svoji ségru a jeho nabíječe, Jake byl svoji ségrou poslán do prdele. Jake byl lehce zasmušilý, po té co byl poslán do prdele, Jake se dozvídá o únosu svoji ségry a jejího nabíječe, Jake se rozhodl to tak nenechat, Jake je poučen aby se neplet do FBI záležitostí. Jake srovnal celé FBI do latě, Jake utíká zachránit svoji ségru a nezakopne, Jake zabije všechny zloduchy a jednoho černocha, Jake respektuje nabíječe ségry, byť stále se o něm myslí že je to flákač a darmošlap. Jake pronese peckoidní hlášku a tím zachrání svoji ségru, Jake zachrání celé město a nepřipálí si u toho svoji sedinku, Jake se shledává se svoji novou rodinu a jde baštit hambáče. No nebít toho laškování v lese a té jedné bitky, tak ta akce.....je docela legrační, hlavně na lodi, kde na Jake střílí deset lidí a ani jeden se netrefí. Trochu škoda že film nemá nějaké šokující překvapení, třeba že to naplánoval ten policejní ocas nebo tak něco. Takže když pominu to debilní střílení na lodi, tak akce docela ujde. McDonough je však profesionál každým coulem a hraje toho zloducha výborně. Darren Shahlavi opět jede svoje komba a opět respekt. (Yoshitsune) 2*

Hodně velké zklamání docela. Ono je to dost akční, ale rozhodně bych to asi nedokázal pojmenovat Marine 3. Jasně: je zde charakterní půlhodina hlavního hrdiny, ale mám hodně velký problém s režií a scénářem - Scott Wiper je pro mě člověk, co akci točit určitě umí. Ovšem zdejší akce působí jednoznačně nejhůř za celou sérii. Obsahuje hodně nekonzistentní střih, levnou kameru a nevybalancované kamerové úhly. Osvětlení bych si též přál trošku potunit. Dalším problémem je jednoznačně scénář - poslední půlhodina je jak z nejkrásnějšího snu. Wiper vypustí Mize z řetězu a já se těšil na precizní stealth akci - už ta první likvidace tou tyčí byla opravdu delikátní a je škoda, že se scénář nedržel tiché akce, na úkor špatných přestřelek a solidních explozí. Fight mezi Mizem a Darrenem je však malej splněnej sen a bitka dopadla opravdu dobře, i když na to nejlepší z celé série se vůbec nechytá. Cením zranitelnost hlavní postavy, prošel si fakt peklem, ke konci filmu je spálenej na uhel - ale nepůsobí moc chytře. Absolutně VŮBEC se to nedá srovnávat s tím, co do série přinesl můj oblíbenec Kaufman. Je skutečně úžasné, že tato série za tak malé peníze je každým dílem opravdu lepší a třetí Mariňák působí jako takovej prolog pro fantastickej čtvrtej díl. Scénář je též dost nekonzistentní a i když je zde prostor na to, nám prohloubit hlavní postavu, absolutně vůbec se to nedaří a vše skončí tak na půl cesty. Přesto, jelikož jsem viděl dřív následující díly, mi byl Miz v každým záběru sympatický a ten jeho poslední úsměv do kamery je k nezaplacení. Je vidět na jeho mimice, že si užil spousty zábavy v akci a ten zápal mu prostě nemohu upřít. Soundtrack je kvalitní a pestrý a fantastickou práci odvádí Neal McDonough, kterej jako jedinej dokázal své postavě dodat i emoce. Rozhodně nejlepší záporák za celou sérii, až mi bylo trošku líto, že ho čeká nevyhnutelný konec. Film má dynamické tempo, takže jsem se mimo akci až tak nenudil - ale ta samoúčelnost a jakým způsobem jsou akční scény vyvolané, levnost každým záběrem a omezený prostor pro mého oblíbence Jake Cartera, mi nedovolí jít víc než mimo pouhej průměr. Marine 3 měl obrovský potenciál, ale ještě že do série vstoupil Kaufman. Protože teprve čtvrtým dílem se podařilo z materiálu vymáčknout absolutní maximum. Pro mě byl Marine 3 povinností, protože jméno režiséra, herecká skvadra, mnou zmiňovaný fight a láska pro akční béčka, kde si hlavní postava projde peklem, takové filmy jako tohle jsou pro mě nevyhnutelnou povinností, takže nelituji a rozhodně si na pár scén za nějakou dobu vzpomenu. (Ouwen) 3*

Co nezvládne jednotka speciálního nasazení, to zvládne jeden jediný člověk. Tohle je heslo většiny podobných filmů. Co se snímku "The Marine: Homefront" nemůže vzít, tak to je skutečnost, že mariňák je na konci pořádně zkrvavený, takže si i on prošel útrapami. Na druhou stranu ta cesta je bohapustá slátanina. Souboje jsou jako z wrestlingové arény, jen horší, nejlépe vypadá nakládačka v baru, která je poměrně krátká a navíc na člověku, který si to v tu chvíli ani nezasloužil. Ale museli jsme vidět, že i hrdina je schopný udělat chybu. A také to, že z něj Marine Corps udělaly stroj na smrt. Ta krev v obličeji vypadá docela dobře. Jenže pak se něco stane. Nevím, jak bych si to měl vysvětlit, ale měl jsem pocit, jako kdyby při svižných scénách kameraman vzal jinou kameru. To je celkem pochopitelné, ale proč se sakra tak strašně změnila kvalita obrazu? Jako kdybychom místy sledovali skutečně nízkorozpočtový film. Přitom WWE si rozhodně může dovolit filmy dražší. (kaylin) 2*

VELKÁ RECENZE
Snímek "The Marine: Homefront" je již třetím dílem, který navazuje na filmy "Voják" a "Voják 2". Stejně jako předchozí filmy, i tenhle je z dílny WWE Productions, a tak můžeme čekat, že se v hlavní orli objeví nějaký ten wrestler, případně i nějací další ve vedlejších rolích. Je tomu přesně tak a v hlavní roli máme muže, které se jmenuje Mike Mizanin, který je známý pod zápasnickou přezdívkou "The Miz". Kariéru začal v roce 2003 a na svém kontě už má nějaké ty tituly a z posledního roku také filmový zářez. Očividně to nebude zářez poslední. Je to takový wrestlingový hezounek, rozhodně ne taková bedna jako The Rock (Dwayne Johnson), na kterého ztrácí dobrých 20 kilo. Vlastně i na Johna Cenu, který si zahrál prvního "Vojáka" ztrácí 14 kilo. Konstitucí je pak podobný spíše na "Vojáka 2", Teda DiBiaseho Jr.
Co nezvládne jednotka speciálního nasazení, to zvládne jeden jediný člověk. Tohle je heslo většiny podobných filmů. Co se snímku "The Marine: Homefront" nemůže vzít, tak to je skutečnost, že mariňák je na konci pořádně zkrvavený, takže si i on prošel útrapami. Na druhou stranu ta cesta je bohapustá slátanina. Souboje jsou jako z wrestlingové arény, jen horší, nejlépe vypadá nakládačka v baru, která je poměrně krátká a navíc na člověku, který si to v tu chvíli ani nezasloužil. Ale museli jsme vidět, že i hrdina je schopný udělat chybu. A také to, že z něj Marine Corps udělaly stroj na smrt. Ta krev v obličeji vypadá docela dobře. Jenže pak se něco stane. Nevím, jak bych si to měl vysvětlit, ale měl jsem pocit, jako kdyby při svižných scénách kameraman vzal jinou kameru. To je celkem pochopitelné, ale proč se sakra tak strašně změnila kvalita obrazu? Jako kdybychom místy sledovali skutečně nízkorozpočtový film. Přitom WWE si rozhodně může dovolit filmy dražší.
Zmiňovat se o příběhu snad ani nemá moc smysl, protože jsme ho již dvakrát viděli. Mariňák se vrátí domů nebo tráví čas se svou milovanou, ale stane se něco a jeho láska se promění v rukojmí. Pravda, nelze snímku ubrat originalitu v tom smyslu, že mariňák tentokrát nezachraňuje svou manželku, ale svou sestru. Rodinné pouto se zde dává na odiv jako striptérka v zapoceném nočním baru. Nejen, že se hned na začátku seznámíme se snad celou rodinou, ale samozřejmě musí dojít i k tomu, že se mariňák právě s touhle sestrou pohádá, respektive si nerozumí. To víte, pna chce chodit s nějakým budižkničemu, a to on, namakanec se světlou kariérou, nemůže pochopit. V Americe se asi na Mariňáky stále dívají jako na hrdiny. Ale jo, asi to má důvod. Nám to ale zase tolik neřekne, navíc ve světle snímku "Love and Honor", který jsem také zrovna viděl, mi ani nepřijde, že obyčejní lidé berou vojáky příliš vážně. A to byl také velmi špatný film, který už neměl s akcí nic společného. Ve vietnamské džungli se totiž jen sedělo na bobku a kecalo.
Co tedy závěrem k akčnímu filmu "The Marine: Homefront"? Nevýrazný akční film se špatnou kamerou, ne až tak špatnými triky, které posmutněle vyznívají dobře ve špatném obrazu, hlavní hrdina, který zase jednou vypadá jako tupec, ale aspoň trochu hezoun, sestra, která nestojí za záchranu, a padouch s tváří Neala McDonougha, což je vlastně klišé. No co, film se dá zhlédnout a pokud je vám opravdu jedno, na co koukáte, dá se i tohle.
Kdy je na film vhodné kouknout: Když chcete již potřetí vidět to, jak jeden mariňák, co není zrovna ve službě, zachraňuje své blízké.
Hodnocení: 20 % za film, který není v ničem nový, ale vůbec v ničem

DABING
V českém znění: Michal Dlouhý - Mike 'The Miz' Mizanin (seržžant Jake Carter), Otakar Brousek ml. - Neal McDonough (Jonah Pope), Kateřina Velebová - Ashley Bell (Lilly Carterová), Kateřina Petrová - Camille Sullivan (Amanda Carterová), Kamil Halbich - Michael Eklund (Eckert), Michal Holán - Jeffrey Ballard (Darren Carlyle), Svatopluk Schuller - Darren Shahlavi (Cazel, titulky), Filip Čapka - Jared Keeso (šerif Harkin), Pavel Vondra - Ben Cotton (Galen Jackson), Gustav Bubník - Steve Bacic (agent Wells), Petr Burian - Darcy Laurie (Teddy), Irena Máchová - Nicola Anderson (agent Thompsonová), Jan Vágner - Tony Alcantar (Glen), Jiří Valšuba - Michael Adamthwaite (Payton), Jakub Saic - Teach Grant (Brooks), Ludvík Král, Otto Rošetzký a další
Překlad: Vladimír Fuksa
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: společnost SDI Media v roce 2012

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.3.2013
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 5 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 1 500 000

FILMY V SÉRII
Voják gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a27/
Thriller / Akční, USA, 2006
Režie: John Bonito, Hrají: John Cena, Robert Patrick

Voják 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a36/
Akční / Thriller, USA, 2009
Režie: Roel Reiné, Hrají: Ted DiBiase Jr., Temuera Morrison

Voják 3: Na domácí frontě gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a35/
Akční / Thriller, USA, 2013
Režie: Scott Wiper, Hrají: Mike "The Miz" Mizanin, Ashley Bell

Voják 4: Pohyblivý terč gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a259/
Akční / Thriller, USA, 2015
Režie: William Kaufman, Hrají: Mike "The Miz" Mizanin, Danielle Moinet

Voják 5: Bitevní pole gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/vojak-5-bitevni-pole-the-marine-5-battleground-2017-91-usa-mexiko-akcni-krimi-thriller-43/
Akční / Krimi / Thriller, USA / Mexiko 2017
Režie: James Nunn, Hrají: Mike "The Miz" Mizanin, Maryse Ouellet Mizanin

The Marine 6: Close Quarters gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/the-marine-6-close-quarters-the-marine-6-close-quarters-2018-85-usa-akcni-48/
USA / Akční 2018
Režie: James Nunn, Hrají: Mike "The Miz" Mizanin, Shawn Michaels
 
Tvůrci a herci
Scott Wiper (Režie), Michael J. Luisi (Produkce), Robert Revell (Hudba), Ron Stannett (Kamera), Dallas Puett (Střih), Tiffany Mak (Casting), Troy Hansen (Scénografie), Allisa Swanson (Kostýmy), Sandy Gendler (Zvuk), Vanessa Giles (Masky), Declan O'Brien (Scénář), Scott Wiper (Scénář), Mike "The Miz" Mizanin (Herec), Ashley Bell (Herec), Neal McDonough (Herec), Michael Eklund (Herec), Ben Cotton (Herec), Camille Sullivan (Herec), Jeffrey Ballard (Herec), Jared Keeso (Herec), Reese Alexander (Herec), Darren Shahlavi (Herec), Michael Adamthwaite (Herec), Teach Grant (Herec), Aleks Paunovic (Herec), Tony Alcantar (Herec), Paul Lazenby (Herec), Sean Tyson (Herec)
 
2013/86/USA/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Do hlavní role byli také zvažováni wrestleři JTG, CM Punk a Kofi Kingston.
- Do hlavní role byl původně obsazen Randy Orton, ale kvůli protestům vojáků z USMC, od kterých kdysi dezertoval, byl přeopsazen The Mizem.
- Do hlavnej úlohy boli zvažovaní John Cena a Randy Orton.
 
Odkazy