Velmi nebezpečné známosti / Cruel Intentions (1999/95/USA/Drama, Romantický, Thriller) 75%

23.09.2018 21:06
JEDNOU VĚTOU
„Hra na svádění má jediné pravidlo. nikdy se nesmíš zamilovat ! Sex, vášeň, zrada a ďábelská sázka o panenskou nevinnost."

OBSAH
Kathryn (Sarah Michelle Gellar) a Sebastian (Ryan Phillippe) jsou dva bohatí zhýčkaní teenageři z té nejluxusnější části Manhattanu. A také papíroví sourozenci, protože jejich nechutně bohatí rodiče spolu uzavřeli manželství. Výraz zlatá mládež se ani zdaleka nepřibližuje jejich dekadentnímu životnímu stylu. Sebastian poznal všechny krásné dívky z Manhattanu a také Kathryn je na svůj věk neskutečně zhýralá. O to víc ji rozzuří, když dostane kopačky od svého přítele, který vyměnil její rafinovaný  půvab za panenskou nevinnost naivní Cecile (Selma Blair). Kathryn proto s bratříčkem uzavře ďábelskou a náležitě pomstychtivou sázku. Pokud playboy Sebastian, kterému ještě nedokázala odolat žádná dívka, připraví Cecile o panenství a navíc dokáže svést další květ andělské nevinnosti Annette (Reese Witherspoon), připraví mu  nevlastní sestřička noc plnou nadpozemské rozkoše. Pokud Sebastian prohraje, přijde o svého milovaného Jaguara, ročník 56...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ano, je to předělávka v americkém "Melrose Place stylu" (tzn. mladí, krásní a bohatí hrdinové a vše co k tomu patří), ale intriky se tu osnují velice hezky, erotický náboj je přítomen v dostatečné míře, na někoho je to možná trochu moc a místy je to i trošku samoúčelné, ale právě poukázáním na sexuální život zlaté mládeže se rozvine nádherný příběh na jehož jedné straně stojí skrznaskrz zkažená Sarah Michelle Gellar a na straně druhé božská Reese Witherspoon. A mezi nimi se zmítající Ryan Philippe coby Sebastian Valmont, zažívající nejzásadnější proměnu ve svém životě...nádhera...proti tomu je nejlepší filmový polibek roku 1999 naprosto nicotnou hormonální záležitostí;). Konec filmu doprovází jeden z nejnezapomenutelnějších (alespoň pro mě) a dnes už bohužel taky nejprofláknutějších songů vůbec - Bittersweet Symphony od Verve. A i zbytek soundtracku rozhodně stojí za poslech. (Gemini) 4*

Ono mi to všechno ze začátku přišlo jak se mladí a bohatí rozhodli pohrát v mozečcích těch průměrných a pohledných. Jenže postupem času jsem během filmu byl překvapen, jak výborně jsou jednotlivé postavy napsány, jak je brán ohled na jejich psychiku a hlavně na ní a jak do toho všeho zapadá ta dokonalá muzika, že jsem si okamžitě mohl být jistý, že to nebude jen pouhá jedna epizoda z nějakého rádoby seriálu pro mladé a la dejme tomu Beverly Hills 90210, kde na vztahy je brán ohled a na ty především. Samozřejmě, že to v tomto filmu takové je, proto jsou veškéré známosti v něm tak nebezpečné, ale to co opravdu stojí za to ho vidět je ta pestrá paleta charakterů, které se jednoznačně vyjímá a jako druhý bod je ten fantasticky perfektní výběr muziky, který do příběhu každopádně zapadá a jak dokonale ho započne na začátku se skladbou od Placebo - Every You, Every Me, kterou ani na stý poslech nemůžu setřást z hlavy, tak jí fantasticky zakončí Bittersweet Symphony, kterou zná snad každý a která dokazuje, jak dobře je pro mladé a nejen pro ně tento film napsaný, protože právě muzika tomu hodně dodává a musím se přiznat, že takovým výběrem jsem i já sám byl hodně překvapený a opravdu potěšený. Tím ale nekončím. Nečekal jsem, že se mi tento film zalíbí, ale jak jsem byl potěšen průběhem, tak jsem byl šokován závěrem a právě na ten se u pětihvězdičkového filmu čeká nejvíc. Jestli dokáže tak dobrý průběh uzavřít tak velkou zářivou kaňkou jako do pohádky. Řekl bych, že se rozhodně podařilo a tak jsou Velmi nebezpečné známosti zajímavou výpravou do světa bohatých snobů, které výborně zahráli jak Sarah Michelle Gellar tak Ryan Phillippe a musím podotknout, že všechno, co v tomto filmu mohlo být průměrné dostává naprosto novou, nezávislou podobu a i když byly natočeny další dva díly, je jednoznačně jasné, že tento zůstane tím jediným originálem, přes který už se nikdy nikdo nepřenese. To jen dokazuje, že vztahy mohu býti zajímavými, pokud se do nich opřou s takovou vervou jako zde podepřenou naprosto skvělou muzikou, výborně napsanými postavami a jejich zahrátím. (Malarkey) 5*

Dokonalost!!! Naprosto skvělá ukázka vztahů a "běžného" života boháčů. Skvělé výkony mladých herců (hlavně Sarah Michelle Gellar a Ryan Phillippe ). Skvělá režie. Hudba a správný závěr!!! Erotické napětí mezi kýmkoliv a Ryanem Phillippem by se nedal měřit ani laserem. Jeho pohled snad umí i zabít ;-). Krásná Sarrah Michelle Gellar se musela líbit naprosto všem mužům. Mladá a krásná Reeese Witherspoon se přesně hodí :o). Při porovnání se staršími Nebezpečnými známostmi je to velký skok v období a staří(resp. mládí) hlavních postav. To však filmu velmi prospívá a více ho to modernizuje. Reese hrající roli, kterou zastávala Michelle Pfeiffer je velmi věrná jejímu ztvárnění. Tento film miluji nejen pro jeho dokonalou hudbu a závěrečnou sladko-kyselou symfonii. (Djkoma) 4*

VELKÁ RECENZE
Kathryn Merteuilová s imagí dokonalosti vezme pod svá křídla ochraňovanou a naivní Cecile Caldwellovou. Slibuje, že z Cecile udělá vzornou studentku, jakou je ona sama. Ve skutečnosti má Kathryn v úmyslu pomstít se Courtu Reynoldsovi, který se s ní rozešel kvůli Cecile. Kathryn se proto pokusí přimět Cecile, aby měla sex s tolika muži, s kolika je to jen možné. Tím by zničila Cecilinu reputaci a dala lekci Courtovi. Požádá o pomoc svého sukničkářského nevlastního bratra Sebastiana Valmonta. Ačkoli Kathryn a Sebastian již dříve spolupracovali na jiných intrikách, Sebastian nejdříve odmítá, protože je zaneprázdněný jinou pokořením jiné dívky. Snaží se svést krásnou Annette Hargroveovou, která napsala manifest, v němž slibuje, že si zachová své panenství, dokud nebude opravdu zamilovaná.
Kathryn se domnívá, že Sebastian nemá s Annette šanci, a tak s ním uzavře sázku. Když Kathryn vyhraje, získá Sebastianův Jaguar XK 140 Roadster z roku 1956. Když vyhraje Sebastian, Kathryn mu nabídne noc plnou vášně. Kathryn je jediná žena, kterou Sebastian nemůže mít. Sebastian nejdříve odmítne kvůli lpění na svém autě, ale nakonec přijme, když mu Kathryn řekne, že "jí ho může strčit kamkoliv". Do Cecile je zamilovaný také Ronald Clifford, její učitel hudby, a Kathryn zorganizuje vše tak, aby měli Ronald a Cecile čas pro sebe. Při tom doufá, že Cecile přijde o svoje panenství. Sebastian se mezitím pokouší svést Annette. Ačkoli je mezi nimi chemie, Annette již byla před Sebastianem varována Cecilinou matkou. Sebastian se jí chce za to pomstít, a tak se zapojí do Kathrynina plánu s Cecile. Kathryn zajistí, že se Ronald a Cecile rozejdou tím, že vše prozradí paní Caldwellové. Na to Sebastian zavolá Cecile do svého domu s tím, že jí předá dopis od Ronalda. Sebastian ji pak vydírá a provede jí orální sex. Druhý den se Cecile svěří Kathryn a ta jí poradí, aby se učila sex se Sebastianem, aby pak mohla uspokojit Ronalda.
Mezitím se Sebastian opravdu zamiluje do Annette, která jeho city opětuje, ale stále se před ním brání. Sebastian prohlásí, že je Annette pokrytec, když čeká na lásku, ale odmítá se vyspat s mužem, kterého miluje. Annette ustoupí, ale Sebastian se cítí provinile, a tak ji odmítne. Se zlomeným srdcem a v rozpacích Annette uteče do domu svých rodičů. Sebastian se za ní vydá a vyzná jí lásku. Kathryn se druhý den Sebastianovi nabídne, protože vyhrál sázku, ale on odmítá, protože je nyní zamilovaný do Annette. Kvůli Kathrynině hrozbě, že zničí pověst Annette, se Sebastian s Annette rozejde a vrátí se ke Kathryn. Kathryn ale tentokrát odmítá se s ním vyspat. Sebastian jí řekne, že zařídil setkání Ronalda a Cecile, Kathryn mu řekne, že věděla, že je opravdu do Annette zamilovaný, a tak ho přiměla, aby se s ní rozešel. I když Sebastian vyhrál sázku, ztratil svou pravou lásku a Kathryn tvrdí, že nespí s "losery".
Sebastian si uvědomí svou chybu. Poté, co se neúspěšně pokusí s Annette promluvit, pošle jí svůj deník, jenž podrobně popisuje jeho a Kathryniny předchozí intriky, ale rovněž tam odhaluje své skutečné city k Annette. Doufá, že se dozví pravdu a odpustí mu. Kathryn mezitím řekne Ronaldovi o Sebastianově poměru s Cecile a předstírá, že ji (Kathryn) uhodil (ve vystřižené scéně ji opravdu uhodil). Ronald se setká se Sebastianem uprostřed ulice a začne se s ním prát. Annette, hledající Sebastiana, tam dorazí a snaží se to zarazit. Spadne do cesty přijíždějícímu autu, Sebastian ji odstraní z cesty a sám je autem sražen. Annette za ním jde. Než Sebastian zemře, vyzná jí lásku a ona jemu také.
Nový školní rok začíná Sebastianovým pohřbem. Během obřadu má Kathryn proslov, ve kterém říká, jak se snažila Sebastiana svést z jeho cesty a chtěla, aby se stal vzorným studentem jako je ona. Uprostřed její řeči začnou studenti odcházet. Zneklidněná Kathryn rovněž vyjde z kaple, kde Cecile rozdává studentům kopie Sebastianova deníku. Ten obsahuje Sebastianovy city, jeho popis sázky i stránku o Kathryn, která odhaluje její manipulativní a lstivé způsoby, včetně toho, že si skrývá ampulku kokainu ve svém krucifixu, který nosí na zápěstí. Ředitel Kathrynin krucifix vezme a otevře a vysype tak kokain. Kathrynina pověst beze skvrnky je zničena a lidé konečně poznávají její pravou tvář.
V posledním záběru Annette odjíždí v Sebastianově jaguaru, nasazuje si sluneční brýle. U sebe má Sebastianův deník a vzpomíná na chvíle s ním.
Film sklidil smíšené reakce kritiků. Na serveru Rotten Tomatoes, film získal na základě 76 recenzí skóre 47%. Na serveru Metacritic film získal 56% na základě 24 recenzí. Oproti tomu uživatelé ČSFD film hodnotí průměrně 75%.
Komerčně byly Velmi nebezpečné známosti úspěšné. Již během úvodního víkendu film utržil 13 020 565 dolarů a umístil se tak druhý za Přeber si to. Celkově snímek vynesl 75 902 208 dolarů.
Velmi nebezpečné známosti (v anglickém originále Cruel Intentions) je americký film režiséra Rogera Kumblea z roku 1999 natočený podle francouzského románu Nebezpečné známosti (Les Liaisons Dangereuses) spisovatele Choderlose de Laclose. Ačkoli se knižní předloha odehrává v době a místě svého vzniku – ve Francii osmnáctého století, děj filmu se odehrává v prostředí newyorských teenagerů na konci století dvacátého. Hlavní postavy ztvárnili Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar, Reese Witherspoon a Selma Blair. Na film navázaly další dva – prequel Velmi nebezpečné známosti 2 a pokračování Velmi nebezpečné známosti 3.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Pohledný, bohatý, ale cynický mladík Sebastian Valmont bezohledně svedl a opustil řadu dívek. Jeho nevlastní sestra Kathryn Merteuil není o nic lepší než on. Slíbí paní Caldwellové, že se postará o její nezkušenou dceru Cecile, ve skutečnosti však plánuje pomstu svému bývalému milenci Courtu Reynoldsovi, který ji opustil právě kvůli Cecile. Kathryn chce, aby Sebastian dívku svedl a zničil její pověst. Ten má však zcela jiné plány. Hodlá svést sebevědomou a nepřístupnou Annette Hargreve, která v časopise pro dospívající mládež prohlásila, že si chce uchovat panenství až pro toho pravého. Nakonec sourozenci uzavřou sázku.
Pokud se Sebastianovi podaří svést Annette do začátku školního roku, bude mu Kathryn jednu noc po vůli, pokud se mu to nepovede, přijde o své milované auto, jaguára z roku 1956. Hned ze začátku Sebastian zjistí, že to nebude mít snadné, protože Annette před ním někdo varoval. Cecile se zamiluje do učitele hry na cello, mladého černocha Ronalda Clifforda a Kathryn dívce slíbí, že jí pomůže lásku naplnit. Sebastian se rafinovaně pokusí svést Annette u bazénu, dívka mu však dá jasně najevo, že nemá šanci. Vyjde najevo, že Sebastiana u dívky pomluvila matka Cecile. Když to mladík řekne své sestře, Kathryn řekne paní Caldwellové o dopisech, které psal její dceři Ronald.
Mladý muž je vykázán z domu Caldwellových, Sebastian a Kathryn se však nabídnou, že dvojici pomohou. Naivní Cecile uteče v noci z domu, aby u Sebastiana mohla napsat Ronaldovi dopis. Mladík ji opije a vyzkoušenou metodou bez námahy svede. V té době se mu nečekaně podaří vyvolat první sympatie u Annette, později se ji pokusí znovu rafinovaně svést, když však dívka podlehne, nedokáže ji připravit o panenství. Kathryn pochopí, že se Sebastian do Annette zamiloval. To se však žárlivé a bezohledné dívce nelíbí. Bez váhání proto nevlastního bratra podrazí, což však vede k tragédii.

PŘÍBŠH
V luxusním newyorském sídle diskutuje bohatá a oblíbená teenagerka Kathryn Merteuilová s paní Caldwellovou a její dcerou Cecile o střední škole. Kathryn slíbí paní Caldwellové, že na 15letou naivní Cecile na škole dohlédne, takže se ze Cecile stane vzorná studentka, jako je sama Kathryn. Když do místnosti vstoupí Kathrynin nevlastní bratr Sebastian Valmont, paní Caldwellová na něj reaguje chladně a s dcerou odejde. Kathryn řekne Sebastianovi, že má v úmyslu využít dívku k pomstě svému bývalému milenci Courtu Reynoldsovi, který ji právě kvůli Cecile opustil. Kathryn požádá Sebastiana, aby Cecile svedl a tím ji v očích Courta zkazil. Sebastian odmítne, protože sám už má v plánu svést Annette Hargroveovou, dceru ředitele školy a pannu, která napsala pro časopis manifest na podporu cudnosti až do svatby. Po chvíli vyjednávání se dohodnou na sázce: pokud se Sebastianovi nepodaří svést Annette, Kathryn dostane Sebastianova automobilového veterána; pokud se mu to podaří, Kathryn s ním bude mít sex, protože ona je jedinou dívkou, kterou Sebastian nedokázal dostat do postele.
Sebastianův první pokus svést Annette selže, protože ona už o jeho špatné sukničářské pověsti ví. Sebastian se domnívá, že jí o tom řekl Greg, Annettin kamarád z Kansasu, který hraje fotbal. Grega pak vydírá tím, že ho vyfotí v posteli s jiným mužem. Sebastian si ale pak uvědomí, že Greg není ten, kdo jí to řekl. Zjistí totiž, že Annette před ním varovala přímo paní Caldwellová, takže nakonec souhlasí, že Cecile z pomsty zkazí. Mezitím Cecile poví Kathryn o svém románku s učitelem hudby Ronaldem Cliffordem. Kathryn románek prozradí paní Caldwellové, která dceři nařídí, aby vztah ukončila; nesouhlasí s ním, protože Ronald je černoch. Sebastian vyláká Cecile k sobě domů a nabídne jí dopis od Ronalda. Poté Cecile opije a vydírá ji, aby ji přiměl k orálnímu sexu. Druhý den se Cecile opět svěří Kathryn, která jí poradí, aby byla co nejvíc promiskuitní a aby se naučila, jak Ronalda uspokojit. Sebastian se začíná do Annette, která jeho city opětuje, byť stále váhá, skutečně zamilovávat. Označí ji za pokrytce, protože ačkoli tvrdí, že čeká na svou jedinou pravou lásku, brání se mu, když se rozhodne její lásku opětovat. Annette nakonec ustoupí. Sebastian, zmatený svými vlastními city, ji však odmítne. Annette uprchne k rodičům svého přítele. Sebastian ji najde, vyzná jí lásku a jejich vztah se naplní.
Když Kathryn vyhraje sázku, nabídne se Sebastianovi, ale ten ji odmítne, protože teď chce jen Annette, což Kathryn rozzuří a začne žárlit. Sebastian jí oznámí, že měl v plánu říct Annette pravdu. Kathryn ho varuje, že tím zničí jeho i Annettinu pověst. Sebastian Annette zalže a tvrdí, že chtěl jen zjistit, jaká je v posteli, a že k ní nic doopravdy necítí. Zničená Annette mu řekne, aby odešel. Sebastian pak oznámí Kathryn, že se s Annette rozešel a nyní chce svou odměnu za vyhranou sázku. Kathryn mu však prozradí, že skutečnou obětí jejího plánu byl on, a ne Annette: pro vlastní pobavení ho zmanipulovala, aby Annette opustil, jakmile si uvědomí, že ji skutečně miluje. Poté ho odmítne a řekne mu, že s takovými nespí. Sebastian se zoufale snaží Annette kontaktovat, aby jí přiznal pravdu a poprosil ji o druhou šanci, ale ona ho odmítne přijmout. Pošle jí alespoň svůj deník, v němž podrobně popisoval Kathryniny intriky, jejich sázku i své skutečné city k Annette.
Kathryn řekne Ronaldovi, že Sebastian ji uhodil a Cecile znásilnil. Ronald se začne na ulici se Sebastianem prát. Annette zkusí zasáhnout, ale je odhozena do vozovky; Sebastian se ji pokusí zachránit, ale když ji odstrčí do bezpečí, jeho samotného srazí auto. Umírající Sebastian vyzná Annette lásku, což dívka opětuje. Nový školní rok začne Sebastianovým pohřbem, na kterém Kathryn ve své smuteční řeči uvede, že se svému zesnulému bratrovi snažila jít příkladem, aby byl vzorným studentem jako je ona. Když v polovině jejího proslovu začnou lidé odcházet, Kathryn vyběhne ven a najde Cecile, která rozdává kopie Sebastianova deníku. Jakmile se na veřejnost dostanou podrobnosti o jejích manipulacích a užívání drog, je Kathrynina pověst nadobro zničena. Také Ronald napíše podrobné přiznání, jak mu lhala o tom, že Cecile není panna, a o tom, že ji Sebastian uhodil. Ředitel školy navíc najde v křížku jejího růžence ukrytý kokain.
Annette nakonec odjede Sebastianovým autem i s jeho deníkem a vzpomíná přitom na jejich nejhezčí společné chvíle.

DABING
V českém znění: Tereza Chudobová - Sarah Michelle Gellar (Kathryn), Filip Jančík - Ryan Phillippe (Sebastian Valmont), Andrea Elsnerová - Reese Witherspoon (Annette), Kateřina Lojdová - Selma Blair (Cecile), Alena Procházková - Louise Fletcher (Helen), Michal Michálek - Joshua Jackson (Blaine Tuttle), Pavel Tesař - Eric Mabius (Greg McConnell), Pavel Vondra - Sean Patrick Thomas (Ronald Clifford), Jaroslava Brousková - Swoosie Kurtz (dr. Greenbaumová), Radka Malá - Christine Baranski (Bunny), Miriam Kantorková - Herta Ware (paní Sugarmanová), Jana Kovaříková, Roman Hájek, Dalimil Klapka..
Spolupracovaly: Radka Lehká, Barbora Wildová
Překlad: Tereza Chvojková
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Produkce: Jana Kovaříková, Zdeněk Franc
Režie: Karolína Průšová
Vyrobil: Bontonfilms 1999

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.6.1999 Falcon
Premiéra USA: 5.3.1999 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.12.1999 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na DVD: .11.2000 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 17.9.2007 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 8 210 612
Tržby celkem - $ 75 902 208
Návštěvnost v ČR 134 727
Náklady (Rozpočet) - $ 10 500 000

FILMY V SÉRII
Velmi nebezpečné známosti gastonrolinc.webnode.cz/news/a273/
Drama / Romantický, USA, 1999
Režie: Roger Kumble, Hrají: Ryan Phillippe, Sarah Michelle Gellar

Velmi nebezpečné známosti 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0130/
Drama / Komedie, USA, 2000
Režie: Roger Kumble, Hrají: Robin Dunne, Sarah Thompson

Velmi nebezpečné známosti 3 gastonrolinc.webnode.cz/news/a0129/
Drama / Thriller, USA, 2004
Režie: Scott Ziehl, Hrají: Kerr Smith, Kristina Anapau
 
Tvůrci a herci
Roger Kumble (Režie), Neal H. Moritz (Produkce), Ed Shearmur (Hudba), Theo van de Sande (Kamera), Jeff Freeman (Střih), Anne McCarthy (Casting), Mary Vernieu (Casting), Jon Gary Steele (Scénografie), Denise Wingate (Kostýmy), John Morris (Zvuk), Bob Newlan (Zvuk), Doug Hemphill (Zvuk), Paul Massey (Zvuk), Brad Wilder (Masky), Roger Kumble (Scénář), Choderlos de Laclos (kniha) (Předloha), Sarah Michelle Gellar (Herec), Ryan Phillippe (Herec), Reese Witherspoon (Herec), Selma Blair (Herec), Louise Fletcher (Herec), Joshua Jackson (Herec), Eric Mabius (Herec), Sean Patrick Thomas (Herec), Swoosie Kurtz (Herec), Christine Baranski (Herec), Tara Reid (Herec), Hiep Thi Le (Herec), Charlie O'Connell (Herec), Drew Snyder (Herec), Ginger Williams (Herec)
 
1999/95/USA/Drama, Romantický, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Sarah Michelle Gellar a Ryan Phillippe se spolu setkali již při natáčení filmu Tajemství loňského léta (1997).
- Christine Baranski souhlasila s rolí matky také proto, že její dcera patří mezi fanoušky seriálu Buffy, přemožitelka upírů (od r. 1997) a ze spolupráce se Sarah Michelle Gellar byla nadšená.
- Líbací scéna mezi Sarah Michelle Gellar a Selmou Blair se umístila na 32. příčce žebříčku "50 Nejžhavějších filmů" časopisu Entertainment Weekly.
- Film byl natočen za pouhých šest týdnů.
- Natáčení probíhalo od 9. června do 15. července 1998 střídavě v New Yorku a v ateliérech v Los Angeles.
- Natáčení bylo osudové pro mladý pár Reese Witherspoon a Ryan Phillippe - v tomtéž roce se vzali a mají spolu dvě děti, dceru Avu Elizabeth (1999) a syna Deacona (2003).
- Po cca dvanáctihodinovém natáčení jedné scény, kdy má dát Reese Ryanovi řádně za uši, vyběhl Phillippe na hotelové schodiště a pozvracel se. Příšerně ho totiž rozbolely zuby a na tváři měl obrovskou modřinu.
- Bazén, ve kterém se Sebastian a Annette koupali, měl v době natáčení pouhé 4,5°C.
- Scéna, kdy Sebastian a Annette jedou v autě z domova důchodců, byla částečně improvizací. Během natáčení se začala Reese Witherspoon (Annette) pitvořit a Ryan Phillippe (Sebastian) se smál a říkal ji, ať toho nechá. Režisérovi se moc líbila chemie mezi oběma herci a když si uvědomil, že jejich rozhovor se do filmu hodí, použil ho.
- Na obálce časopisu, ve kterém najde Valmont článek o Annetině pannenství, je Jennifer Love Hewitt. Oba herci Ryan Phillippe i Sarah Michelle Gellar se s ní objevili ve filmu Tajemství loňského léta (1997).
- Ed Shearmur nahradil skladatele Johna Ottmana po uvedení filmu, Ottmanova hudba se však objevila ještě v traileru.
- Obraz Sebastiana v křesle jak poslouchá u bazénu Beethovena je údajně odkazem na Kubrickův Mechanický pomeranč.
- Scéna, ve které dostane Sebastian facku od Annette byla hodně improvizovaná a oba herci se jí nechali unést. Facka nebyla ve scénáří, tudíž i reakce Ryana Phillippa je upřímná.
- I když se to traduje, tak Reese Witherspoon NEbyla během natáčení těhotná.
- Roger Kumble napsal scénář za 12 dnů.
- V jiné verzi scénáře Annette (Reese Witherspoon) Sebastianův (Ryan Phillippe) deník nezveřejnila a místo toho se rozhodla hrát stejné hry jako Kathryn (Sarah Michelle Gellar), aby se jí pomstila.
- Úvodní píseň, která zazní, když jede Sebastian autem ke své psycholožce (Placebo - Every You, Every Me), původně ve filmu téměř nezazněla. Placebo se před shlédnutím filmu rozhodli ji "zapůjčit" jen tehdy, když hlavní hrdina zemře.
- Ke konci filmu, když Kathryn řekne Ronaldovi, že ji Sebastian uhodil, se měla objevit i scéna, ve které skutečně Sebastian dá facku své sestře. Scéna byla nakonec vystřižena, aby byl divák na pochybách, jestli k tomu došlo nebo ne.
 
Odkazy