Voják 1 / Marine, The (2006/88/USA/Thriller, Akční, Drama) 48%

09.09.2018 17:54
OJEDNOU VĚTOU
„Wrestlingový šampión John Cena se představuje v hlavní roli mariňáka Johna Tritona."

OBSAH
Tritona naleznete vždycky tam, kde hrozí nebezpečí a věřte, že rozhodně nebude hrát podle pravidel! Teď byl ale proti své vůli odeslán pryč z irácké mise a jeho překrásná manželka Kate (Kelly Carlson – Plastická chirurgie s.r.o.) byla navíc unesena nemilosrdnými zloději šperků, v jejichž čele stojí zvrácený zabiják (Robert Patrick)! A tak Tritonovi nezbývá než se vrhnout znovu do boje. Aby se mu podařilo jeho ženu zachránit, musí použít svou nejnebezpečnější zbraň – totiž sebe samotného!(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Commando: Ressurection se nekoná ani omylem! Tři velké exploze spolkly většinu rozpočtu, takže zbytek stopáže je okatě samoúčelnou improvizací (nějaké ty kamerové oblety a podobné tajtrlíkování), kterou z bahna absolutního zatracení táhnou slušné odkazy (Terminátor II, Vysvobození, Pátek 13.) a geniální partička záporáků v čele s famózním (!) Robertem Patrickem, který si roli užívá jako nikdy. Nevím, koho napadlo poslat Johna Cenu z wrestlingového ringu na plátno, ale tahle hora svalů nesahá takovému Rockovi ani po kotníky a když máte problém s tím, aby jste mu fandili, protože jeho protivníci jsou prostě víc cool, je jasné, že někde to drhne. A ten rating PG-13 s absencí krve… zlatá 80. (Isherwood) 2*

Po delší době jsem měl možnost vidět novější opravdu ryze akční film s tak akčním scénářem, jak jenom může být a nabouchaným Johnem Cenou, který se ve svém prvním filmu snaží a fakt je, že na první pohled vypadá jako sympaťák, ale zdání může klamat, což se zrovna u něj nejspíš nestane. Opravdových akčních scén neni sice moc, více toho Cena nakope než, když se budete kochat parádními honičkami. Pár vtipných narážek se tu také objeví a tak nemůžu než souhlasit, že kariéra Johna Ceny mohla začít o mnoho hůř, takto se objevil ve filmu, který si na nic nehraje a zobrazuje akci v plné své kráse. --- This guy is like a terminator (Malarkey) 3*

Jeden muž. Nepotřebuje zbraň, nepotřebuje pomoc, nepotřebuje nikoho. Jen chce najít svou unesenou ženu a cestou pozabíjet většinu únosců. Jednoduchý děj, který jednoduchým zůstane a v pár okamžicích se z děje stane jen způsob jak ukázat svalnaté borce, polonahé krasavice a efektivní výbuchy. Kdyby se tam občas nějaká z těch modelek (resp. wrestlingových partnerek svých svalnatých borců) nesvlékla do spodního prádla a podvazků nebylo by se na co koukat. Vlastně možná na americkou (nebo lépe wrestlingovou) verzi Cobry 11, v které se Simír a Gerchán spojili do jedné osoby a efektivně všechno zvládají bez pomoci a občas i něco vyletí do povětří. Co naplat, stupidní až moc. PS: a to rád koukám na wrestling. (Djkoma) 1*

VELKÁ RECENZE
"Zrovna se ve mně pere objektivní novinář a zaslepený akční fanoušek... a řeknu vám, ten novinář dostavá pěknou nakládačku."
Tahle recenze bude hrozně těžká. Mariňákovi jsem se smál ještě před samotným natáčením a Johna Bonita jsem pasoval na režiséra odněkud z jižanského vidlákova. Pak mi ztuhnul úsměv na rtech po zhlédnutí prvního traileru, ale pořád jsem si říkal, že sestříhat dvě minuty akčního inferna je mnohem snažší než natočit půl druhé hodiny snesitelného akčního filmu. Vždyť John Cena vypadá jako prosťáček a těch patnáct milionů prostě nemohlo stačit.
A přece stačilo. John Bonito udělal jediné, vzal veškerý svůj talent, sbírku filmů s Arnoldem Schwarzeneggerem a ty nejlepší nabiflované fintičky z filmů Michaela Baye a poručil "budiž světlo!". Kdybyste mi půl hodiny před projekcí filmu řekli, že jde za pár babek natočit věrnou reimaginaci Komanda, ve které se zjeví herci o hodnotě wrestlingový tým + Robert Patrick v nejlepší roli od Terminátora 2, asi bych se vám vysmál. Jenže bych se pak musel omluvit, protože jsem celou dobu měl potutelný úsměv na tváři a dokonce jsem se bavil i díky použitým dialogům. Jak přijít na kloub tomuhle zázraku? Jak si připustit, že režisér a celý štáb pochopili, kde jsou jejich hranice a vyplnil stupidně jednoduchou formu do posledního milimetru? Je to těžké a zřejmě to ocení jenom hardcore fanoušci akčního žánru, kteří v mládí papali Norrisovu polívčičku, Seagalovy knedlíky a zapíjeli to Slyovým koktejlem ze syrových vajec. Chybí vám tyhle pokrmy? Čekání skončilo, právě se vám dopekl zbrusu nový nášup.
Pokud tenhle text čte nějaký fanoušek náročnějších žánrů, zhurta opovrhující už trailerem, nedočká se ani v závěru článku žádného zázraku. The Marine je naivním, klišé nabouchaným akčňákem s jednorozměrným hrdinou a tupým příběhem. Navíc úplně první scéna je tak neuvěřitelně kýčovitá, že by se mohla používat k hubení salónních intelektuálů. Myslím, že by padali v křečích k zemi. Pak následuje klidnější pasáž, při které John Cena předvede, že mu jde prohazování lidí oknem mnohem lépe než mluvení. Což naštěstí scénář respektuje, takže mu dává jen jednoduché dialogy typu: "Šmejdi... utekli, moje žena, nebezpečí. Vražda, smrt, zabití", po kterých následuje zatnutí bicepsu a nějaké to kaskadérské extempore.
Mezitím se předvádí hlavně Bonito a jeho škola vypůjčené režie, která se inspiruje v klasických oranžových filtrech, bezchybném videoklipovém nasvícení a dojemných flétnách v romantických scénách. Funguje to dokonale, ale je to tak průhledné, že se tomu občas zasmějete. Ale brzo si zvyknete, ostatně jste ve světě, kde všichni jezdí ve stylově vytuněných autech (hlavně policajti), mají DOKONALOU fyzičku a gestikulují jako Arnold Schwarzenegger. Všichni do jednoho. Je to hrozná sranda, to vám povím.
To ale pořád ještě neospravedlňuje, proč jdu v hodnocení přes posvátných "šest a míň", určených pro videobřečky nabité klišé, co? Dokonce i podobně vizuálně nabitý a experimentální Torque dostal ode mě a od Kocoura "jen" pět, protože byl tak trestuhodně hloupý. Neříkám, že Marine hloupý není, ale... on to o sobě ví a rád toho zneužívá. Ještě než začne John Cena rozebírat hajzlíky na součástky, v nejlepších akčních scénách, které americký film v rámci videotrhu a videorozpočtů letos nabízí (to klidně podepíšu před svědky), můžete si dělat srandu z Patrickova úmyslného přehrávání, řady cool hlášek (týkajících se hlavně černocha v Patrickově týmu - historka ze skautského tábora nebo výběr auta v garážích, to jsou sázky na jistotu). Ale hlavně vás dostane koncept neporazitelného hrdiny. John Cena si jednoduše obalí ruku neprůstřelnou vestou a odráží kulky z několika automatických zbraní jako by se nechumelilo. Myslím, že i Neovi by vypadlo lízátko z pusy.
Navíc je to expert na úniky z explodujících budov (povede se mu to čtyřikrát, exploze při tom rostou exponenciálně a každá z nich vypadá líp, než ta předchozí), totálně ohnivzdorný, můžete ho prohodit budovou a vůbec nic se mu nestane, můžete ho praštit obrovským kladivem a s jeho žebry to ani nehne. Dokonce jsem čekal, že vykryje holou rukou i motorovku. Skoro se to stalo... Je jako Terminátor. Přesně tuhle hlášku pronese jeden z Patrickových poskoků, načež se Patrick výrazně zazubí do kamery, načež ukradne tahač jako v Terminátorovi 2, načež s ním projede ohnivou stěnou a pak vystoupí z plamenů, aby dal hrdinovi poslední ránu z milosti. Jestli tady někdo neměl smysl pro humor, tak už nevím. Postavy se vůbec často dívají do kamery a říkají zábavné věci. Většinou úmyslně.
Marine rozhodně není pro každého. Je neuvěřitelnější než Kurýr 2, Komando a Rambo 2 dohromady, obsahuje pár neskutečně blbých hereckých chvilek, ale také nabízí vynikající akční scény, hromadu guilty pleasure momentů a velmi výrazný režijní rukopis (snad si Bonita někdo všimne). Skoro mi připadá, že byl režisér obrovským fandou do akčňáků z 80. let a chtěl si jeden takový natočit s dvacetiletým zpožděním. K mé obrovské radosti mu krom nadšení a nápadů nechyběl ani talent. Každý to neuvidí v podobně laskavém světle, ale za patnáct milionů na videu je to neuvěřitelně povedený kousek a mě hřeje u srdce, že ho můžu pochválit. Mějte si mě třeba za blázna, vždyť dávám osm hvězdiček i Komandu.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Mariňák John Triton je pro neuposlechnutí přímého rozkazu propuštěn ze služeb armády. Přitom právě toto porušení rozkazu zachránilo několik členů týmu, zajatých teroristickou organizací v Iráku. John však nezahálí ani chvíli. Se ženou Kate zůstane doma jen pár hodin a hned další den si najde práci jako ochranka v obrovském podniku. Mariňáctví pro něj byl ale celý život, nová práce ho vůbec nebaví. Jediné povyražení tam vyvolá expřítel jedné zaměstnankyně, kterého John vynese až ke vchodu, kde se do nich samozřejmě pustí mužova ochranka. Po rvačce, při které John prohodí několik lidí oknem, skončí opět jako nezaměstnaný. Kate navrhne, aby se jeli někam projet jen oni dva…
Mezitím ve městě vejde do klenotnictví honosně oblečený muž, který po chvíli zneškodní ochranku a požaduje vydání diamantů uložených v trezoru. Mezi rukojmími je i žena Angela, které onen muž – známý jako Rome – pohrozí smrtí, pokud nebude vpuštěn do trezoru. Později se ukáže, že Angela patří mezi jeho komplice, stejně jako mladík v trezoru, a celé je to jen divadélko pro svědky. Ve chvíli, kdy má Rome diamanty bezpečně uložené v náprsní kapse, chystá se k odchodu. Mladík se však dožaduje, aby ho zranil, jinak nebude přepadení vypadat opravdově. Protože ale Romea přede všemi osloví jménem, ten ho na místě zastřelí. Při odjezdu ještě samopalem střílí do právě přijíždějícího policejního vozu, jeho kumpán Morgan s bazukou je ale rychlejší a městem otřese mohutný výbuch. Ten ukončí jejich dobře promyšlenou akci a celá skupinka odjíždí do bezpečného úkrytu...
Na diamanty už má Rome domluveného kupce, musí však lup nejdřív dopravit na místo setkání. Morgan dostane za úkol vyzvednout nové auto. Frank mu nabízí dodávku, do které se spolehlivě vejde všech pět lidí. Pro Morgana není ale dost nóbl, takže jakmile Frank odejde, vezme si poblíž stojící nablýskaný černý cadillac. Kdyby však tušil, jaké problémy mu to způsobí, určitě by si to rozmyslel…
Na benzinové stanici, kde jsou shodou náhod právě John s Kate, upoutá černý cadillac pozornost policisty. Vidí na autě samolepku z Las Vegas, a tak se začne nezávazně bavit o tomto hráčském doupěti. Morgan z prodejny na pumpě jejich hovor neslyší, ale domnívá se, že mají potíže. Vyběhne tedy ven a policistu chladnokrevně zastřelí. Chce se zbavit i druhého strážce zákona, do toho se vmísí John, který se bojí o svou milovanou Kate. Rome s partou nakonec Kate unesou a vydávají se na útěk. Aby zachránil svoji ženu, nezbývá Johnu Tritonovi než se vrhnout do nebezpečného pronásledování na vlastní pěst...

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Martin Stránský - John Cena (John Triton), Václav Knop - Robert Patrick (Rome), Jolana Smyčková - Kelly Carlson (Kate Triton), Regina Řandová - Abigail Bianca (Angela), Pavel Rímský - Anthony Ray Parker (Morgan), Luděk Čtvrtlík - Jerome Ehlers (Val Buren), Libor Hruška - Frank Carlopio (Frank), Jiří Zavřel, Jakub Saic, Marcela Kyselová, Otto Rošetzký, Jiří Valšuba, Ernesto Čekan, Ludvík Král a další
Překlad: Martin Gust
Zvuk: Martin Večeřa
Produkce: Marek Hrazdil
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Vyrobilo: Studio Virtual 2007

2.DABING (Prima)
V českém znění: Michal Holán - John Cena (John Triton), Lucie Vondráčková - Kelly Carlson (Kate Tritonová), Vladislav Beneš - Robert Patrick (Rome), Jitka Moučková - Abigail Bianca (Angela), Radovan Vaculík - Drew Powell (Joe) / (šerif), Antonín Navrátil - Jerome Ehlers (detektiv Van Buren), Marek Libert - Manu Bennett (Bennett), Zbyšek Horák - Anthony Ray Parker (Morgan, titulky), Bohdan Tůma - Ashley Lyons (Chris) / Frank Carlopio (Frank) / Jamal Duff (Paul), Jiří Balcárek - Damon Gibson (Vescera) / Jeff Chase (Billy), Ludvík Král - Todd Levi (seržant Herrera) / (ochranka v klenotnictví) / (řidič kamionu), Ivo Novák - Christopher Morris (Rick) / Damien Garvey (říční policie), Miriam Chytilová - Jane Eppell (Laura) / Christina Lindley (přítelkyně ), Vladimír Čech - Robert Coleby (Braun) / Lincoln Kennedy (Lincoln) / (klenotník), Jan Kalous - Steve Harman (mariňák) / Cory Robinson (seržant Brady), Klára Šumanová (policistka, zákaznice v klenotnictví) a další
Překlad: Cyril Navrátil
Zvuk: Jaroslav Kosán
Vedoucí dramaturg: Lucie Donátová
Produkce: Alena Kollerová a Kristýna Pavlíková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy: Veronika Kernová
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: FTV Prima spol. s r.o. ve studiu S PRO ALFA CZ a.s. v roce 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.10.2006 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 23.4.2007 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 23.4.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 22 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 15 000 000

FILMY V SÉRII
Voják gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a27/
Thriller / Akční, USA, 2006
Režie: John Bonito, Hrají: John Cena, Robert Patrick

Voják 2 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a36/
Akční / Thriller, USA, 2009
Režie: Roel Reiné, Hrají: Ted DiBiase Jr., Temuera Morrison

Voják 3: Na domácí frontě gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a35/
Akční / Thriller, USA, 2013
Režie: Scott Wiper, Hrají: Mike "The Miz" Mizanin, Ashley Bell

Voják 4: Pohyblivý terč gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a259/
Akční / Thriller, USA, 2015
Režie: William Kaufman, Hrají: Mike "The Miz" Mizanin, Danielle Moinet

Voják 5: Bitevní pole gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/vojak-5-bitevni-pole-the-marine-5-battleground-2017-91-usa-mexiko-akcni-krimi-thriller-43/
Akční / Krimi / Thriller, USA / Mexiko 2017
Režie: James Nunn, Hrají: Mike "The Miz" Mizanin, Maryse Ouellet Mizanin

The Marine 6: Close Quarters gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/the-marine-6-close-quarters-the-marine-6-close-quarters-2018-85-usa-akcni-48/
USA / Akční 2018
Režie: James Nunn, Hrají: Mike "The Miz" Mizanin, Shawn Michaels
 
Tvůrci a herci
John Bonito (Režie), Joel Simon (Produkce), Kathryn Sommer-Parry (Produkce), Jonathan Winfrey (Produkce), Don Davis (Hudba), David Eggby (Kamera), Dallas Puett (Střih), - (Casting), Herbert Pinter (Scénografie), Graham Purcell (Kostýmy), Richard E. Yawn (Zvuk), Christopher S. Aud (Zvuk), Margaret Stevenson (Masky), Alan B. McElroy (Scénář), John Cena (Herec), Robert Patrick (Herec), Kelly Carlson (Herec), Jerome Ehlers (Herec), Firass Dirani (Herec), Robert Coleby (Herec), Jamal Duff (Herec), Alan B. McElroy (Herec), Anthony Ray Parker (Herec), Abigail Bianca (Herec), Manu Bennett (Herec), Jeff Chase (Herec), Christina Lindley (Herec), Drew Powell (Herec), Damon Gibson (Herec), Damien Garvey (Herec), Christopher Morris (Herec)
 
2006/88/USA/Thriller, Akční, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Píseň "If It All Ended Tomorrow", která hraje v závěrečných titulcíh, nazpíval sám John Cena.
- V scéne, keď z auta strieľajú po Johnovi Tritonovi (John Cena), Bennett (Manu Bennett) povie „Ten chlap je ako Terminátor". Vzápätí sa cez spätné zrkadlo na neho pozrie Rome (Robert Patrick), ktorý hral Terminátora vo filme Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991).
- Pri scéne, kde John Triton (John Cena) prerazil protivníka cez kopu dreva použil wrestlingový chvat chokeslam.
- DVD verzia obsahuje niekoľko akčných scén, o ktoré boli diváci v kinách ukrátení.
- Natáčanie začalo dva roky pred premiérou.
- John Cena povedal, že hneď ako uvidel Kelly Carlson na konkurze, chcel, aby jeho filmovou manželkou bola práve ona.
- Zbraň, ktorú nosí Rome (Robert Patrick), je nerezový Magnum Research Baby Eagle.
- Do hlavnej úlohy sa pôvodne počítalo so Stevom Austinom.
- Natáčení probíhalo v Austrálii.
- John Cena, zápasník WWF, se na svou první roli připravoval důsledně. Absolvoval i trénink se zvláštními jednotkami U.S. Marine.
 
Odkazy