Komisař Maigret zuří / Maigret voit rouge (1963/83/Francie, Itálie/Krimi, Drama) 75%

23.09.2018 21:05
JEDNOU VĚTOU
„Před komisařem Maigretem stojí těžký úkol - před mafií z USA musí ochránit život důležitého svědka."

OBSAH
Muž s tmavými brýlemi je při večerní procházce pronásledován potemnělými ulicemi. U vchodu do tržnice na něj někdo třikrát z auta vystřelí. Útočníci jsou však vyrušeni. Náhle zastavuje jiné auto, do kterého je muž naložen. Ale proč ho neodvezou do nemocnice? Útočníci se vracejí splnit svůj úkol. Podivného případu se ujímá klidný a přesvědčivý komisař Maigret, který postupně rozplétá spletitý případ. Záhy shledává, že za vším nestojí někdo místní, ale profesionálně organizovaná banda z Ameriky. S těmi Maigret nemá ani kousek slitování.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Film nepostrádá napětí, dokonce i pár akčnějších sekvencí, má takovou tu správnou atmosféru "60.let po evropsku", ale přesto mu něco chybí. Na to, že mu nedám vyšší hodnocení má svůj díl viny i dabing, jehož česká zvuková stopa překrývá originální dialogy jen částečně a u anglicky mluvených pasáží vůbec, což má za následek, že místy divák slyší začátek věty francouzsky a pak teprve do toho vstoupí český překlad. To dle mého názoru filmu trochu ublížilo. Každopádně ale uznávám, že Jean Gabin je jako Maigret skvělý a nezapomenutelný. (Radyo) 3*

Nádherně flegmatický vyšetřovatel v podání Jeana Gabina nešetří ironií a nadhledem, i když mu v revíru řádí americké podsvětí. On to vlastně tak úplně jeho revír není, protože oblast u Severního nádraží patří komisaři Verdieuxovi. Ale s tím se Maigret nikdy příliš nezalamoval. Byť mým osobním Maigretem je Cremer, musím konstatovat, že tenhle se Gabinovi obzvláště povedl. Co se obzvláště nepovedlo, je parafráze českého dabingu. Všichni zúčastnění by zasloužili umělecký trest smrti, ať jdou raději pást husy, tam toho snad tolik nezkazí. (Snorlax) 4*

Detektivka ze "staré školy" s vynikajícím Jeanem Gabinem v hlavní roli komisaře Maigreta. Klidně a přitom důrazně se prokousává případem, logicky a trpělivě skládá jednotlivé střípky. Je to ten typ detektivky, který spíše poklidně ubíhá, chvílemi to vypadá, že se zase tolik neděje a najednou zjišťujete, že se nemůžete odlepit od obrazovky. V naší kinematografii lze rozhodně najít obdobu takových detektivek, například Po stopách krve, Strach nebo Vrah skrývá tvář s majorem Kalašem (Rudolfem Hrušínským) v hlavní roli. (borsalino) 4*

VELKÁ RECENZE
V Paříži se jedné noci stane policejní inspektor Lognon svědkem podivné události. Z jedoucího automobilu je postřelen neznámý chodec, než však policista stačí přivolat pomoc, objeví se druhý vůz a bleskově postřeleného muže sebere a odjede. Jedinou stopou, který po incidentu zůstane jsou tmavé brýle a číslo prvního vozu, které si Lognon zapamatoval. Majitelem vozu je Luigi Pozzo, majitel baru Manhattan, ten má však neprůstřelné alibi. Vzápětí je inspektor přepaden a unesen trojicí Američanů, kteří přinutí prozradit, co se stalo s tělem jejich oběti.
Dalšího vyšetřování se ujímá sám komisař Maigret, který dá odposlouchávat všechny hovory z baru Manhattan a sám navštíví jeho majitele. Neujde mu, že se Pozzo pokusil bandu varovat ani číslo, na které volal. To jej přivede k Lily Laurové, milence Billa Larnera, jednoho amerických lotrů, a dozví se od ní jména všech tří mužů. Maigret se obrátí na svého přítele u FBI, Harryho McDonalda, který mu prozradí, že muži patří ke gangu Waltera Douglase a varuje ho před nimi. Maigret se však nezalekne a pokračuje v pátrání. To ho přivede ke golfovému hřišti v Lamorlaye, v jehož těsné blízkosti Bill oba své komplice ukryl.
Muži, kteří zjistí, že se Bill stýká s agentem FBI Vidoinem, zrádce zastřelí a vydají se zlikvidovat všechny ostatní svědky, kteří by mohli policii přivést na jejich stopu. Jejich obětí se má stát také Maigret, ten však nebezpečí všas odhalí a přivolá pomoc. Behěm přestřelky je však zabit jeden policista a to je chvíle, kdy Maigreta opustí jeho příslovečný klid.
Víte, ono to tak krásně, pomalu plyne, že ani nevadí, že je to celkem slabší detektivní kousek. I když, jak známo, Simenonovy zápletky, ať jsou sebeslabší, vždy jsou mistrovsky napsané, tím jedinečným stylem, a tohle se podařilo převést i do filmu. Nádherná retro atmosféra, pomalá zápletka, taková příjemná špionážní a navíc mistrovský Jean Gabin, bez něj by se tenhle film asi hodně topil. No a když pominu ten velice trapnej dabing TV Nova se Schánilcem, který se sice hodí na Cremera, ale na Gabina už ne, a kde se navíc mluví nad francouzský podklad a angličtina pro změnu není nadabovaná vůbec, tak je to stále kvalitní detektivní jednohubka, a byť už není tak hvězdně obsazená jako příběh o kladení pasti, Gabin to prostě zachraňuje. A navíc mě potěšil i Jacques Dynam. ačkoliv toho zrovna moc nenamluvil a v příběhu taky dlouho nepobyl. Ale každopádně příběh je fajn, Maigret správně nasranej a vůbec to všechno moc hezky odsejpá. Prostě detektivka ze staré francouzské školy, toho nejklasičtějšího stylu s francouzskou filmovou jedničkou, co víc si přát? Snad jen víc díů tohoto skvělého zpracování, páč Jean opravdu JE Jules. Kvalit Pasti to nedosahuje, takže "jen" 80%. Doporučuji raději titulky nebo, pokud možno, dabing ČST.

DABING
1.DABING: (ČST - plně synchronní dabing)
V českém znění: Zlatomír Vacek - Jean Gabin (komisař Jules Maigret), Jaroslav Dufek - Vittorio Sanipoli (Pozzo), Rudolf Chromek - Roland Armontel (doktor Fezin), Milan Vágner - Paul Carpenter (Harry McDonald), Jiří Letenský - Guy Decomble (Lognon), Miriam Hynková - Françoise Fabian (Lily) a další.
Zvuk: Lubor Hochmann
Hudební spolupráce: Pavel Blatný
Střih: Jarmila Dočekalová
Asistentka režie: Eva Lavická
Výroba: A. Benda
Dialogy a režie českého znění: Miroslav Kratochvíl
Vyrobila: Československá televize Brno 1966

2.DABING (TV Nova - částečně překrývací zvuk)
V českém znění: Jan Schánilec - Jean Gabin (komisař Jules Maigret), Pavel Šrom - Vittorio Sanipoli (Pozzo), Dalimil Klapka - Roland Armontel (doktor Fezin), Michal Pavlata - Paul Carpenter (Harry McDonald), Jiří Prager - Guy Decomble (Lognon), Petra Hanžlíková - Françoise Fabian (Lily), Martin Zahálka - Jacques Dynam (inspektor), Roman Hájek, Jan Szymik, Jiří Zavřel, Radovan Vaculík, Helena Brabcová, Jaroslav Horák, Marek Libert, Otto Rošetzký, Marcela Kyselová, Zbyšek Pantůček, Bohuslav Kalva a další.
Překlad: Irena Novotná
Zvuk: Milan Blažek
Produkce: Lenka Vintrová, Ivana Prejdová
Dialogy a režie českého znění: Kateřina Šusterová
Vyrobila: Česká produkční 2000, a.s. pro CET 21, spol. s r.o. 2003

3.DABING
V českém znění: Miloš Vávra - Jean Gabin (komisař Jules Maigret), Tomáš Juřička - Vittorio Sanipoli (Pozzo), Bohuslav Kalva - Roland Armontel (doktor Fezin), Pavel Soukup - Paul Carpenter (Harry McDonald), Ladislav Cigánek - Guy Decomble (Lognon), Michaela Kuklová - Françoise Fabian (Lily), Bohdan Tůma - Jacques Dynam (inspektor, titulky), Libor Terš - Marcel Bozzuffi (Torrence), Luděk Čtvrtlík - Michel Constantin (Cicero), Jiří Ployhar, Milan Slepička, Jan Szymik, Petr Gelnar, Jiří Valšuba, Petra Tišnovská, Regina Řandová, Ludvík Král, Michal Holán
Překlad: Ondřej Novák
Zvuk: Jiří Bartoš
Produkce: Karolína Bělohlávková, Leoš Lanči
Vedoucí výroby: Kateřina Malá
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfprodcent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Martin Kot
Vyrobilo: Studio Médea Promotion Dabing, člen skupiny Médea Group pro FTV Prima spol. s r.o. 2017

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Francie: 18.09.1963 Comacico
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Maigret klade past gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a108/
Krimi / Drama, Francie / Itálie, 1958
Režie: Jean Delannoy, Hrají: Jean Gabin, Annie Girardot

Komisař Maigret zuří gastonrolinc.webnode.cz/news/a269/
Krimi / Drama, Francie / Itálie, 1963
Režie: Gilles Grangier, Hrají: Jean Gabin, Françoise Fabian
 
Maigret klade past  (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a106/
Mysteriózní / Krimi, Velká Británie 2016
Režie: Ashley Pearce, Hrají: Rowan Atkinson, Fiona Shaw

Maigret a případ mrtvého muže (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a107/
Mysteriózní / Krimi, Velká Británie, 2016
Režie: Jon East, Hrají: Rowan Atkinson, Anamaria Marinca

Maigret a noc na křižovatce (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a261/
Krimi / Drama, Velká Británie, 2017
Režie: Sarah Harding, Hrají: Rowan Atkinson, Ben Caplan

Maigret a drahoušek z Montmartru (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a258/
Krimi / Drama, Velká Británie, 2017
Režie: Thaddeus O'Sullivan, Hrají: Rowan Atkinson, Douglas Hodge
 
Tvůrci a herci
Gilles Grangier (Režie), Georges Charlot (Produkce), Raymond Danon (Produkce), Michel Legrand (Hudba), Francis Lemarque (Hudba), Louis Page (Kamera), Marie-Sophie Dubus (Střih), - (Casting), Jacques Colombier (Scénografie), - (Kostýmy), (Zvuk),  (Zvuk), Janine Casse (Masky), Yvonne Gasperina (Masky), Gilles Grangier (Scénář), Jacques Robert (Scénář), Georges Simenon (kniha) (Předloha), Jean Gabin (Herec), Françoise Fabian (Herec), Paul Frankeur (Herec), Michel Constantin (Herec), Harry-Max (Herec), Roland Armontel (Herec), Paulette Dubost (Herec), Marcel Bozzuffi (Herec), Guy Decomble (Herec), Brad Harris (Herec), Paul Pavel (Herec), Henri Lambert (Herec), Jacques Dynam (Herec), Albert Michel (Herec), Carlo Nell (Herec), Georges Guéret (Herec), Vittorio Sanipoli (Herec), Jean-Jacques Steen (Herec), Edward Meeks (Herec), Laurence Badie (Herec), Marcel Bernier (Herec), Charles Bouillaud (Herec), Édouard Francomme (Herec), Marcel Gassouk (Herec), André Dalibert (Herec), Roland Malet (Herec), Raymond Pierson (Herec), Marc Arian (Herec), Jacques Bertrand (Herec), Louis Viret (Herec), Jean Minisini (Herec), Jean-Louis Le Goff (Herec), Roger Dutoit (Herec), Paul Carpenter (Herec)
 
1963/83/Francie, Itálie/Krimi, Drama
 
Zajímavost k filmu
-  Počas premietania filmu v pražskom kine Metro zavraždil premietač 11 ročného chlapca. Vražda malého chlapca pobúrila celú vtedajšiu československú verejnosť. Vrah dostal trest smrti.
-  Příběh byl inspirován vraždou jedenáctiletého Josefa Neumana. Čtyřiadvacetiletý Jaroslav Papež se s chlapcem seznámil v pražském kině Metro, kde muž pracoval jako promítač. Papež chlapce nalákal do promítací kabiny pod záminkou zhlédnutí nepřístupného filmu Komisař Maigret zuří (1963). V kabině pak Papež chlapce zneužil a následně do něj začal bodat. Ve stejný moment sledovali promítaný film i diváci v sále. Protože však během běsnění došlo k přerušení filmového kotouče a nicnetušící diváci začali nespokojeně pískat, Papež se k dokonání vraždy vrátil později. Mrtvé tělo dítěte následně schoval v šachtě pod promítací kabinou. Jaroslav Papež byl dopaden pět dní po vraždě a během procesu byl odsouzen k trestu smrti.
 
Odkazy