Insidious: Poslední klíč / The Last Key (2018/103/USA, Kanada/Horor, Mysteriózní, Thriller) 60%

23.09.2018 19:31
JEDNOU VĚTOU
„Další z pokračování duchařské série, kde hrůza prokletých domů opět ožívá."

OBSAH
Čtvrtá část kultovní série Insidious odhalí záhadnou minulost vyhledávané parapsycholožky Elise. Ta v mládí žila v malém městě v Novém Mexiku, její domov však byl zároveň domovem temných sil, a tak netrvalo dlouho a její život se obrátil naruby. Nyní ji nejnovější klient přivádí zpět do domu hrůzy a Elise se musí vyrovnat s vlastní děsivou minulostí.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ghoulbusters jdou, roste tenze, zlé démony čeká penze.. Slušně odvedené řemeslo, které se sice občas utápí ve tmě a klišé, ale sympatie k zavedenému triu Elise, Specs a Tucker (she´s psychic, we´re sidekick) všemu dodávají hladký průběh. Role Joshe Stewarta je jakýmsi žertem vůči Collectorovi, na čtyři konzumní lekačky určené výhradně pro nedoslýchavé připadá jedna sofistikovaná (kufry ve větrací šachtě) a vymícení Klíčorukého Edwarda se schopností zamykat hlasivky proběhne tak rychle, že ani nestačí urazit. Ale jo, mám ten Whannellův projekt docela rád a jelikož na malého Daltona už číhá Čertík Darth Maul, nevidíme se asi naposledy.. (Gilmour93) 3*

Je patrné, že producenti v Hollywoodu chtějí ze značky Insidious vymáčknout pokud možno všechno. Aktuálně je v oblibě duchařský horor, tak proč vlastně ne. Sympatické je i to, že herci jsou stále stejní a tak to alespoň nevypadá, že si tvůrci vypůjčili jen název. V rámci hodnocení už to ale bude o stupínek horší, protože se jedná o pořád to samé. Máme tu zajímavý příběh, který se vrací na prvopočátek všeho hlavní postavy, je tu celá řada lekaček, které nezklamou a atmosféra je taky poctivá. Humorná stránka v podobě dvou poskoků hlavní postavy tu je spíš slabší stránkou celého filmu, ale pokud jedete na vlně obliby těchto filmů, jako celek Vás tento díl v podstatě nezklame. (Malarkey) 3*

(65%) Viděno v kině. Tak abych to tu trochu vysvětlil jak je to s touto sérií. Insidious (2010) a Insidious 2 (2013) jsou první dva díly této série. Insidious: Počátek (2015) jak už napovídá název je prequelem k prvnímu Insidiousu z r.2010. A tento Insidious: Poslední klíč (2018) je pokračováním prequelu Insidious: Počátek. V poslední scéně tohoto nového Insidiousu spatříme scénu z Ins. z r.2010. Takže je jasné, že další díl (pokud bude) už bude přímým pokračováním Insidiousu 2. Sakra, nějak jsem se rozvášnil, ale já si nemůžu pomoci, chci mít v tomto pořádek. No, nyní k filmu. Vloni jsem byl zklamný z nové Annabelle, ale zde si nijak výrazně stěžovat nemůžu. Rozhodně to nemá na první dva Ins., kterým jsem dal 5*. Ale zase je to lepší než nudný Počátek, který schytal jen 2 slabé hvězdičky. Takže příběh mě opravdu zaujal, má pár dobrých rozuzlení, zejména ve finále. Sice 1 snímku trochu vře, chvílemi jsem se mírně nudil, strašidelná atmosféra se režisérovi povedla tak na půl. Zase ale musím pochválit chvílemi vsunutou brutalitu. Nemyslím tím hektolitry cákanců krve nebo řezání končetin, ale kruté zacházení s dětmi apod. V 2/2 se to už víc rozjede, dojde i na pár lekaček a pár napínavých scén včetně slušného finále. Herci byli celkem obstojní. No, jsem fanoušek těchto novodobých duchařin, ale už je toho asi moc, je to takové moc omleté, ale kdyby se k tomuto vrátil Wan, myslím si, že by to dopadlo ještě lépe. Solidní nadprůměr a ještě jednou si to někdy pustím. Očekával jsem nudu, jako byl Insidious: Počátek nebo druhá Annabelle. To se naštěstí nestalo. Takže, aspon, že tak. (mzss1) 3*

VELKÁ RECENZE
Insidious patří mezi nejúspěšnější horory a zároveň největší žánrové jistoty posledních let. Ještě aby ne, když zrovna tato série udělala z Jamese Wana ještě před “Conjuring érou“ hororového krále současnosti. První dva díly i po letech patří svou atmosférou a typickým režisérovými proprietami mezi žánrové pecky a také třetí díl, v němž definitivně převzal otěže scenárista celé série Leigh Whannell, byl překvapivě svižně odsýpající žánrovou jednohubkou. Tak nějak se ovšem očekávalo, že bez Wanova většího dohledu (jeho jméno už je v titulcích jen na oné čestné producentské pozici) tato série dříve či později zapadne do totálně béčkových vod. A právě toho jsme se nyní bohužel dočkali.
Jestli se musí tvůrcům alespoň něco málo uznat, tak že se konečně snažili malinko příběhově odlišit. Tentokrát tedy nesledujeme půl hodiny rodinu v děsivém domě, kde ji terorizuje neznámý duch, aby se pak čekalo na příjezd parapsycholožky Elise a jejích dvou poskoků, kteří proti démonovi začnou bojovat. Hlavní hrdinkou je totiž ve čtyřce právě Elise, která se musí vrátit do svého rodného domu, aby zde nadobro skoncovala s temnými silami, jež jí v dětství osudově změnily život (ano, je to stejně trojka prequel). Scénář se samozřejmě snaží přijít s pár jakž takž zajímavými zvraty a dějovými zákrutami. Ve výsledku se čtvrtý díl Insidious tvůrcům rozpadá pod rukama.
Hlavní vinu na tom zřejmě má nepříliš zkušený režisér Adam Robitel. Ten sice navnadí diváka povedeným úvodem z hrdinčina dětství, z něhož je ještě celkem cítit Wanova atmosféra i variace na jeho propriety. Přesunem do “současnosti“ se ale všechny naděje hodně rychle rozplynou. Robitel až na pár výjimek atmosféru příliš nezvládá a místo wanovských hrátek s divákem nastupují ohrané lekačky, u nichž se divák lekne zkrátka jenom proto, že se naplno ohulí zvuk.
Ani v klidných scénách nás však žádné zlepšení nečeká, ba naopak. Dialogy jen vyplňují největší žánrová klišé a navíc se dostávají ke slovu Elisiny pomocníci, jejich neustálé pokusy o humor jsou šíleně, ale fakt šíleně trapné. Chytali jste se při jejich "hláškách" za hlavu už v předchozích dílech? Tak vězte, že je v Posledním klíči podobných momentů tak dvojnásobně víc a bude vám při nich opravdu stydno. Nejen, že se k tomuto filmu absolutně nehodí, ale navíc má divák pocit, že tyhle hlášky musel sepisovat žák čtvrtí třídy, jenž už třikrát propadnul.
Ani po scenáristické stránce pak čtyřka Insidious moc neštymuje. Postavy se často chovají jako idioti dělající ty nejzákladnější hororové chyby, s jednotlivými motivy či rádoby zvraty se tu pracuje opravdu nešikovně a na mnohé otázky se vlastně ani nedozvíme odpověď. A samotný závěr, jenž v podstatě jen kopíruje finále předchozích dílů, je už v jistých momentech téměř až parodií. Wanovské kouzlo je zkrátka definitivně pryč a z Insidious se ve čtvrté kapitole stal zcela podprůměrný horůrek, jenž bych raději viděl rovnou na DVD či streamovacích službách než v kinech. I když chápu, že to producenty po úvodním víkendu a vydělaných dolarech moc trápit nebude. Bohužel.

O FILMU
Doktorka Elise Rainierová - skvělá jasnovidka a démonoložka - strávila celý život tím, že se pokoušela zachraňovat nevinné...a stvoření, která otevřela znesvěcené brány do našeho světa, navracela zpět do věčné temnoty. Jako dítě, schopné komunikace s mrtvými, do našeho světa neúmyslně vpustila cosi nepopsatelného.
S doktorkou Rainierovou jsme se poprvé setkali v roce 2010 ve filmu Insidious, kdy ve spolupráci s pomocníky Tuckerem a Specsem pomáhá Joshovi a Renai Lambertovým vymanit jejich syna Daltona z hlubin světa duchů - děsivého světa, který je zrcadlovým obrazem naší dimenze. Z temných zákoutí se v něm vynořují temná stvoření a pokoušejí se jakýmkoliv způsobem vrátit do našeho světa. Elise je nucena použít své schopnosti, aby Daltona osvobodila, ale démonovi, který Daltona posedl, když byl Dalton ještě malý, se podaří ze světa duchů uniknout a Elise zabije. Je ale skutečně mrtvá?
Ve filmu Insidious 2 se Lambertovi stále zotavují z nadpřirozeného útoku na svého syna a ze ztráty Elise. Když se přestěhují do domu, ve kterém Josh jako malý bydlel, posedne Joshe znovu démon, jenž v tomto domě žije a čeká na svou příležitost. Aby svého otce zachránil, vydá se Dalton do světa duchů a vyhledá Elise, která je stále naživu a bojuje v nekonečné bitvě o uvězněné duše, zachrání Joshe a ukončí rodinnou kletbu.
Elise se ve filmu Insidious 3: Počátek vrací do světa živých, neboť se v čase vracíme před události, související s rodinou Lambertových. Elise, která si užívá odpočinku, je nucena pomoci Quinn Brennerové, dospívající dívce, jíž se velmi vážně vymkne zpod kontroly snaha spojit se se svou mrtvou matkou. Elise je tak znovu připomenuta její povinnost využívat nadpřirozené schopnosti pro dobro lidstva.
Ve snímku Insidious: Poslední klíč se vracíme společně s Elise zpátky do jejího rodného domu. Když se ale ukáže, že dům, ve kterém vyrůstala, je současně domem plných těch nejděsivějších hrozeb, je Elise nucena postavit se tváří v tvář svým největším obavám a zničit nesmrtelného démona Key Face - kterého před mnoha lety neúmyslně osvobodila. Pokud se jí podaří ho porazit, osvobodí duše, které uvěznil. Pokud ne, pohltí její rodný dům navždy i její vlastní duši.
Ve filmu Insidious: Poslední klíč se vracíme zpět na začátek série Insidious do Elisina dětství, kdy objevovala své nadpřirozené schopnosti, byla týrána svým vlastním otcem a objevovala místo překypující čistým zlem - svět duchů, známý též jako The Further.
„Jedná se o příběh o tom, jak to vše začalo,“ říká producent Jason Blum. „Ukazuje nám, jak se z Elise stala osoba, kterou známe, a jak získala své výjimečné schopnosti. Prvních dvacet minut filmu Insidious: Poslední klíč se odehrává v roce 1954, ale jeho zbytek se odehrává těsně před začátkem původního snímku Insidious. Takže skutečné pořadí filmů vlastně je Insidious: Poslední klíč, Insidious 3: Počátek, Insidious a nakonec Insidious 2.“
S ohledem na popularitu celé série Blum o natočení čtvrtého filmu vždy uvažoval, ale hlavní slovo měli vždy tvůrci celé série James Wan a Leigh Whannell. „Obvykle to funguje tak, že já zavolám Leighovi a řeknu, že bychom rádi natočili další pokračování,“ popisuje Blum. „Ale nikoho k ničemu nenutím a rozhodně bych se do ničeho nepouštěl proti něčí vůli. Leigh už dlouho uvažoval o natočení filmu, který by se soustředil na Elise, a všichni jsme se proto velmi snažili o to, abychom jeho přání naplnili.“
„Natočili jsme řadu strašidelných filmů,“ pokračuje Blum. „A nejtěžší věcí v případě takového filmu je, aby herec, který s diváky komunikuje, působil uvěřitelně. Bez ohledu na to, jakým způsobem to zaobalíte, divákovi předkládáte hrdiny, kteří mu oznamují, že duchové existují a jsou děsiví. Bez ohledu na to, jak dobrý scénář máte - a díky Bohu za Leigha Whannella - je těžké něco takového divákovi sdělovat a působit uvěřitelně. A Lin umí takové nesmyslné dialogy podávat neuvěřitelně úžasným způsobem a zajistit, že máte dojem, že dávají naprosto dokonalý smysl.“
Lin Shaye byla nadšená z možnosti pojmout Elise jako skutečně drsnou bojovnici. „S každým filmem se o Elise dozvídám něco nového,“ říká herečka. „Když jsme se s ní ve filmu Insidious poprvé setkali, je to sebevědomá jasnovidka plná empatie. Dokáže velice silně vnímat emoce druhých, což jí umožňuje na ně velice intenzivně reagovat. Jedná se o jasnovidku s darem, o který se neprosila, ale narodila se s ním.“
„Na diváky jsem evidentně coby hrdinka velice zapůsobila,“ dodává Shaye, „což pro mě bylo velice překvapivé.“ „Bylo fascinující sledovat, jak se Elise v podání Lin proměňuje,“ popisuje Blum. „S Elise se setkáváme coby s tajemnou vědkyní ve velice komplexním oboru...která v rámci příběhu pomáhá Lambertovým zachránit syna. Ale jak se toho o ní dozvídáme více, vidíme souboj, který se v jejím nitru odehrává a jenž je nám zprostředkován Lininýma výmluvnýma očima. Ve filmu Poslední klíč budeme konečně svědky toho, jak se zrodily její geniální schopnosti a jak došlo k tomu, že se rozhodla svůj život zasvětit pomáhání druhým - nevinným lidem, sužovaným nepopsatelně krutým démonem.“
Tvůrci filmu věděli, že fanoušci série mají její protagonisty v oblibě, což bylo dalším důvodem, proč zvažovali natočení další kapitoly celého příběhu. „Mají rádi Specse i Tuckera. Mají rádi Elise,“ říká Blum. „Diváci si s postavami tohoto příběhu vytvořili skutečné pouto. Leigh chápe, že podstatou dobrého strašidelného filmu nejsou strašidelné scény, ale to, co se odehrává mezi nimi.“
Blum a Robitel se potkali při natáčení filmů ze série Paranormal Activity. „Podíleli jsme se společně na několika filmech ze série Paranormal Activity, Adam se mi zamlouval a považuji ho za velice talentovaného,“ vzpomíná Blum. „Když jsem viděl film Šílenství Debory Logan, který mi přišel velice strašidelný, povedený a zajímavý, začali jsme diskutovat o sérii Insidious. A on konstatoval, že je obrovským fanouškem celé série.“
„Měl jsem to štěstí, že jsem s Jasonem na různých pozicích mohl v průběhu let několikrát spolupracovat,“ říká Robitel. „Od chvíle, kdy jsme se podíleli na úpravách scénáře Paranormal Activity: The Ghost Dimension, jsme společně diskutovali o tom, co bych pro něj mohl režírovat. Sehrál zásadní roli v mojí kariéře, a jakmile mě spojil s Leighem a Jasonem stran série Insidious, všechno to do sebe zapadlo. James Wan se také vyjádřil velice vstřícně o Šílenství Debory Logan. Jsou to moji mentoři a za jejich vedení a přátelství jsem velice vděčný. Jsou těmi nejlepšími učiteli z oboru koncepčních žánrových filmů.“
Whannell, který společně s Wanem sérii Insidious vytvořil, ve filmech představuje postavu Specse a kromě toho také režíroval snímek Insidious 3: Počátek. „Kdykoliv chceme začít produkovat nový film ze série Insidious, oslovíme Jamese s Leighem, a pokud nejsou k dispozici, do ničeho dalšího se nepouštíme,“ říká Blum.
Na začátku snímku Insidious: Poslední klíč nabízí Elise Rainierová svým dvěma společníkům, se kterými řeší paranormální případy, Specsovi a Tuckerovi, aby se k ní přistěhovali. Nachází se momentálně ve velice dobré situaci, její život je poměrně poklidný. Specs s Tuckerem stále provozují svou firmu Spectral Sightings a společně s Elise přijímají telefonáty od lidí, kteří jsou ve svých domovech svědky činnosti poltergeistů, duchů či démonů. V očekávání další zakázky přijímá Elise znepokojivý telefonát od Teda Garzy, muže, jenž tvrdí, že byl svědkem aktivity duchů ve městě Five Keys v Novém Mexiku.
To Elise velice zaskočí. Adresa, kterou muž udává - 413 Apple Tree Lane - je adresou domu, ve kterém vyrůstala. Její vzpomínky na toto období nejsou příjemné. Otec se choval velice krutě a nevybíravě - k Elise, její matce Audrey, a také k jejímu mladšímu bratrovi Christianovi, ale zejména k Elise.
Byla častým terčem jeho krutosti, protože vídala duchy a nikdo z rodiny nechtěl uvěřit, že duchové skutečně existují. „Nejprve tomu muži zavěsí a příliš se nemá k tomu, aby se za ním vydala,“ popisuje Whannell. „Netouží po tom, aby znovu oživila vzpomínky na násilného otce.“ Specs s Tuckerem na ni naléhají, aby se této zakázky chopila. Majitel domu koneckonců potřebuje pomoc a právě od toho tu oni jsou. Ale Elise ví, že snaha pomoci Garzovi ji zavede na velice temnou pouť, které se celé roky vyhýbala.
„Elise cítí povinnost onomu muži pomoci,“ říká Blum, „a současně mu vysvětlit, jak nebezpečný onen dům je...a jak dlouho už to trvá.“
Na konci snímku Insidious 3: Počátek Elise zahlédne na ulici postavu. Ví, že se nejedná o člověka, ale o démona, který žije v domě na ulici Apple Tree Lane. Pronásledoval ji, a aby se ho mohla navždycky zbavit, bude se muset do onoho domu vrátit a utkat se s ním na domácí půdě. Současně se ale bude muset utkat také s vlastní minulostí v naději, že se jí podaří vyléčit staré rány, které tato situace znovu otevřela.
Návrat do domu, ve kterém vyrůstala, znamená také návrat do světa duchů, místa, kde na nevinné čeká čiré zlo. „Svět duchů, The Further, je místem, kde jsou uvězněny duše lidí, je to něco jako očistec,“ popisuje Whannell. „Jedná se o říši mrtvých. Všechny zraněné duše, lidé, kteří zabíjeli nebo byli sami zavražděni, a veškeré zmučené duše, které k pozemskému světu stále ještě něco nedokončeného pojí, v této říši přebývají.“
„Jedná se o opak světla,“ pokračuje. „Je to černá díra, temná prázdnota, jak tomu světu říkáme. Dokáže reprodukovat vaši minulost, a není vázána pravidly času či prostoru.“ „Myslím, že každý z nás má vlastní Further. Jedná se o zákoutí naší mysli, která nechcete navštívit,“ prozrazuje Shaye. „Je to místo plné děsivých vzpomínek, které možná máte, nebo jste si je možná i pouze vymysleli. Místo, kde opouštíte svět svého vědomí a vstupujete do podvědomí. Je to místo, kam se musíte vydat, pokud se chcete vypořádat se svými nejhoršími obavami.“
Trojice paranormálních vyšetřovatelů se na cestu vydává v novém vozidle, kterým Spectral Sightings disponuje. „Jde o Winnebaghost, jak karavanu přezdívá Specs,“ vysvětluje Whannell. „Mít k dispozici takovéto hračky je vždycky zábava. Právě tím jsou Specs s Tuckerem pověstní - všemožnými technickými hračkami a vynálezy, které při chytání duchů používají. Říkal jsem si, že pokud se vydávají na cestu, mohli bychom starou dodávku, kterou jsme viděli v předchozích filmech, nahradit pohodlným karavanem, který bychom patřičně vylepšili.“
„Na Specsovi a Tuckerovi se mi moc líbí, že v těchto filmech zastupují diváka a navíc představují velice potřebnou humornou složku, která divákovi uleví od napětí. Kdykoliv se Elise vydá do světa duchů, aby zachránila někoho, kdo zoufale potřebuje její pomoc, tihle dva v podstatě říkají, že absolutně nemohou uvěřit tomu, co se kolem nich odehrává, ale že je jejich povinností ochraňovat svou kolegyni před jakýmkoliv nebezpečím. Ve filmu Poslední klíč se z nich všech stává poněkud netradiční rodina a všichni společně pociťují následky toho, že se k ní Specs s Tuckerem nastěhovali - nejsou totiž zrovna přehnaně pořádní. Ačkoliv si navzájem poněkud komplikují život, tvoří dohromady jednu rodinu a to je něco, co Elise v kontextu dramatu, které prožívá, nakonec dokáže skutečně upřímně ocenit.“
Když karavan zastaví před domem, v němž Elise strávila dětství, pochopitelně ji po tolika letech pohled na povědomý dům rozruší. Působí na ni, jako by se zde zastavil čas - a na zdech jsou stále k vidění otisky rukou v místech, kde ji otec tloukl...a je zde také stále židle, na které otec sedával. Elise vnímá nenávist, kterou k němu pociťuje, a v jejím nitru se kumuluje hrůza z její vlastní minulosti.
„Elise se zapřisáhla, že už se tam nikdy nevrátí, protože se jedná o dům, v němž byla zavražděna její matka, o dům, ve kterém neúmyslně vypustila na tento svět démona, a také o dům, ve kterém ji její otec tloukl,“ popisuje Shaye. „Je navíc přesvědčena o tom, že démon, který ji pronásleduje, ji přišel navštívit v jejím domově.“
„Co se Lin týče, kde bych měl vůbec začít?“ ptá se Robitel. „Je to fascinující herečka, jež dokáže ztvárnit mnoharozměrné role a o postavě Elise nám toho mnohé říci, aniž by pronesla jediné slovo. Tomu, jak talentovaná je, se až nechce věřit. Série Insidious na ní stojí a padá a je k tomu jasný důvod. Shodou okolností je to také má velice dobrá dlouholetá přítelkyně, laskavá a milující osoba, a spolupracovat s ní na něčem takovém bylo mým splněným snem.“
„Výkon Lin je ohromující, evokativní, působivý a velice syrový,“ pokračuje režisér. „Vydáváme se s ní na cesty, která je ve stejné míře tvořena touhou zachraňovat ztracené duše, jakožto i vrátit zlo do pekla, ze kterého přišlo. Členové štábu i herci ji do jednoho obdivují. Je to velice talentovaná učitelka a současně se sama celý život učí. A nyní se navíc může stát akční hrdinkou. Lin je jako neúnavný stroj a já ji naprosto obdivuji.“
„Snímek Insidious: Poslední klíč je důležitým filmem, nejedná se o pouhý další žánrový snímek,“ míní Shaye. „Vybízí vás k tomu, abyste se postavili svým vlastním obavám. Zabývá se zásadními tématy domácího násilí i odpouštění a řeší, jak se naučit druhým odpouštět a znovu navázat kontakt se svou rodinu, a také to, jak důležitá pro nás rodina je. Bez výjimky se jedná o ten nejpozoruhodnější film, jaký jsem kdy natočila.“
„Elise během svého života poznala, co znamená někoho ztratit, ale přesto je stále velice odvážnou hlavní hrdinkou,“ shrnuje Shaye. „To jsou vlastnosti, po kterých v rámci své postavy coby herečka toužím. Jsou to také vlastnosti, které Elise pro diváky ztělesňuje. Je úžasné, že se v takto pokročilé fázi své kariéry necítím ničím omezovaná.“

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Dana Syslová - Lin Shaye (Elise), Vojtěch Hájek - Leigh Whannell (Specs), Michal Holán - Angus Sampson (Tucker), Jiří Ptáčník - Bruce Davison (Christian), Anna Theimerová - Caitlin Gerard (Imogen), Václav Rašilov - Josh Stewart (Gerald) + Patrick Wilson (Josh Lambert), Viktorie Taberyová - Spencer Locke (Melissa), Ludvík Král - Kirk Acevedo (Ted), Anna Brousková - Tessa Ferrer (Audrey) + Barbara Hershey (Lorraine Lambertová - hlas v telefonu), Bohdan Tůma - Marcus Henderson (detektiv Whitfield), Irena Máchová - Aleque Reid (Anna) + Rose Byrne (Renai Lambertová), Adéla Nováková - Hana Hayes (mladá Elise), Karolína Křišťálová - Ava Kolker (malá Elise), Jindřich Žampa - Thomas Robie (mladý Christian), Ondřej Balcar - Pierce Pope (malý Christian), Jiří Kvasnička - Joseph Bishara (démon)
Překlad: Jan Zenáhlík
Produkce: Evelyna Vrbová
Zvuk: Filip Mošner
Dialogy a režie: Jiří Kvasnička
Pro Sony Pictures vyrobila LS Productions - 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 4.1.2018 Falcon
Premiéra USA: 5.1.2018 Universal Pictures US
Premiéra Kanada: 5.1.2018 Columbia Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.5.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 9.5.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 10 335 113
Tržby celkem - $ 166 177 499
Návštěvnost v ČR 70 284
Náklady (Rozpočet) - $ 10 000 000

FILMY V SÉRII
Insidious gastonrolinc.webnode.cz/news/a262/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2010
Režie: James Wan,Hrají: Patrick Wilson, Rose Byrne

Insidious 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a263/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2013
Režie: James Wan, Hrají: Rose Byrne, Patrick Wilson

Insidious 3: Počátek gastonrolinc.webnode.cz/news/a264/
Horor / Thriller, USA / Kanada, 2015
Režie: Leigh Whannell, Hrají: Stefanie Scott, Dermot Mulroney

Insidious: Poslední klíč gastonrolinc.webnode.cz/news/a265/
Horor / Mysteriózní, USA / Kanada, 2018
Režie: Adam Robitel, Hrají: Lin Shaye, Javier Botet
 
Tvůrci a herci
Adam Robitel (Režie), Jason Blum (Produkce), Oren Peli (Produkce), James Wan (Produkce), Leigh Whannell (Produkce), Joseph Bishara (Hudba), Toby Oliver (Kamera), Timothy Alverson (Střih), Terri Taylor (Casting), Melanie Jones (Scénografie), Lisa Norcia (Kostýmy), Kenny Niederbaumer (Masky), Leigh Whannell (Scénář), Lin Shaye (Herec), Javier Botet (Herec), Spencer Locke (Herec), Kirk Acevedo (Herec), Josh Stewart (Herec), Bruce Davison (Herec), Leigh Whannell (Herec), Angus Sampson (Herec), Caitlin Gerard (Herec), Jerrika Hinton (Herec), Hana Hayes (Herec), Tessa Ferrer (Herec), Ava Kolker (Herec), Marcus Henderson (Herec), Aleque Reid (Herec), Pierce Pope (Herec), Judith Drake (Herec), Ty Simpkins (Herec), Rose Byrne (Herec), Patrick Wilson (Herec), Joseph Bishara (Herec), Stefanie Scott (Herec), Barbara Hershey (Herec), Danielle Bisutti (Herec), Danielle Kennedy (Herec)
 
2018/103/USA, Kanada/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
-  Režisér sa maskou démona nechal inšpirovať od filmu Sinister (2012).
- V oficiálním traileru můžeme vidět scénu, ve které figuruje údajně nejošklivější modelka světa Melanie Gaydos. Ve filmu, minimálně ve verzi distribuovanou pro česká kina, se ale tato scéna neobjeví.
- V otevírací víkend se očekával výdělek 20-22 milionů USD. Film nakonec utržil 29,3 milionů a je v tomto ohledu na druhém místě v celé sérii, hned za Insidious 2 (2013).
 
Odkazy