Twilight sága: Zatmění / New Moon (2010/119/USA/Dobrodružný, Drama, Fantasy, Romantický) 41%

09.09.2018 17:54
JEDNOU VĚTOU
„Bella tráví s Edwardem více a více času, a proto s ní Jacob Black nemluví. Vše se ale změní, když v Seattlu začínají podivné vraždy.

OBSAH
Seattlem otřásá série záhadných vražd a Belle znovu hrozí nebezpečí od záludné upírky, jež stále touží ji zabít. Uprostřed toho všeho se navíc musí rozhodnout, čemu dá přednost: lásce k Edwardovi, nebo přátelství s Jacobem. Edward je upír, Jacob vlkodlak. Jsou jako led a oheň. Společnou mají jen vzájemnou nesmiřitelnou nenávist. A ještě jedno rozhodnutí musí Bella učinit: má zvolit život, či smrt? Ale co pro ni znamená život a co je smrt? (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Do třetice jsem umíral smíchy. Především díky bělostně vážným upírům a polonahým vlkodlakům, kteří se nesnáší tak moc, že ve filmu mají dlouhou scénu, kde řeší svoje pachy. Pořád se mi ale líbilo, že si kolikrát ze sebe dokázali udělat legraci a že samotný film je daleko akčnější než mega trapná dvojka. Pořád se v ní ale neřeší nic jinýho než to, že Bella miluje Edwarda, kterej už není tak hezkej, jak v předchozích dílech. Ten pro změnu miluje jí. Jenže....taky Jacob miluje Bellu a tak se o ní perou, chovaj se jak dvě pometla, pořád se sebou zametávaj a řešej osobní pachy, do toho Jacob ukazuje svaly a vysvětluje Edwardovi jak je vlastně v mrazu uplně v pohodě, když chodít polonahej. No jo, byla to prdel. Já se zase nasmál, jak dlouho ne. Nechápu, jak je možný, že mě ten první díl tenkrát mohl bavit. (Malarkey) 2*

Od dvojky zase posun trochu jinam. Je zajímavé sledovat, kam tahle "braková" sága směřuje svými pomalými a ukecanými kroky. Tři dvouhodinové filmy dávají asi tolik obsahu, jako jeden klasický seriálový díl o čtyřiceti minutách. Neustále opakování a točení se v bludném kruhu posvátné trojice, kde ona miluje oba a oba milují ji, je s každým dílem více a více ubíjející. Tohle není romance, ale vymývání mozků. Směr, kterým autorka knih jde s upírskou mytologií je až zarážející, ale co, vidět upíra jak mu při umírání ztvrdne tělo jako "tvrdý" porcelán, je prostě sranda. Zatmění má však záchranné lano, v podobě Davida Sladea, který i přes minimum krve, zvládá režii nejlépe, jak může. Dokonce i akční scéna je koukatelná, i když přihlouplá (vlk kouše upíra 10x, ale upír jednou bouchne a vlk je hotovej:)). Konečně je jasně řečeno, že ta "moderní" holka prostě chce toho "kluka z předminulého století, co s ní nechce jen spát a chce si i dávat pusinky" a toho "chlapa, s krví v žilách, vášní v očích a tvrďáckým vzhledem" prostě nechá jiné. Snad si z Belly vezmou příklad všechny puberťačky. Svět bude hnedka více emo a méně sexy. PS. dojem pouze dalšího "dílu/mezistupně, s minimem důležitého obsahu" přetrvává. PPS: proč se na to dívám? Stále doufám, že aspoň jeden díl celé ságy, by mohl být dobrý. (Djkoma) 2*

Moderní upírská sága doznala znatelných změn, a to především na postu režiséra. Slabého Weitze vystřídal údernější a akčnější David Slade a pod jeho vedením se film rozpohyboval a dostal akčnější háv. Ovšem vlivem opět slabšího scénáře, je i tento díl nevyrovnaný až zmatený, až nad tím rozum zůstává stát. Když totiž má film působit důstojně, tak bych se vyvaroval scén s Jacobovou vlkodlačí smečkou, jejíž členové si jasně říkají o zparodování, stejně jako scény s Bellyiným tatínkem, a korunu tomu nasazuje milostný trojúhelník Bella, Edward a Jacob, kdy dva tito pánové na sebe kvůli této dáme ustavičně žárlí, a aby jim to nebylo líto, tak se Bella jednou tahá s jedním a pak s druhým, až mně bylo za ni (a za tvůrce), tak nějak trapně. I Slade vycítil, že tohle není pro něj to pravé, a tak kdykoliv to jen jde nasazuje akční složku a má tentokrát dobře zaděláno, protože závěrečný střet s armádou zlých a mocných upírů s hodnými upíry a vlkodlaky patří jednoznačně k vrcholům filmu. Nesmím opomenout bohatý zástup hereček, jako je Bryce Dallas Howard, Nikki Reed, Ashley Greene nebo Dakota Fanning. Tentokráte se to obešlo bez přihlouplých snových sekvencí, ale ty byly nahrazeny retrospektivami, ve kterých se dozvídáme něco málo o pohnutých osudech jednotlivých upírů i celého jejich společenství, a to se povedlo. Filmu se však nepovedlo vyvarovat se jalovým dialogům o ničem, které antifanoušci této ságy s oblibou parodují, a i když Slade natočil (možná) nejzdařilejší díl z celé ságy, tak trapnost a slabiny scénáře nedokázal optimálně zredukovat. Pro mě to znamená, že když filmu chybí větší nasazení, a třeba i ty klasické upíří zuby, tak to není nějak film pro mě, i když jednou se na to podívat dalo. A navíc sága ještě zdaleka nekončí... (kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Rok se ještě ani nesešel s rokem a Twilight sága je zpátky. S větším rozpočtem, s novým režisérem… a kupodivu i s o něco povedenějším filmem, než byl Nový měsíc. Ano, přátelé, Edward a jeho kamarádi se dokázali vydrápat z pekelných končin, a představíme si je tedy v lepším světle než posledně. Jak moc lepším? Inu, jestli jste si z pěti hvězd nevydedukovali, že to dopadlo tak půl na půl, a nevzali roha, brzy to zjistíte.
Předně je třeba říct, že pokud patříte k lidem, kterým je těžko na hrudi už při pohledu na plakát s Robertem Pattinsonem, můžete být v klidu. Ani Zatmění není filmem pro vás, jelikož se celkovým pojetím nijak zásadně neliší od svých dvou předchůdců. Pořád je tu zamilovaná holčina jménem Bella, která volí mezi upírem a vlkodlakem, a činí tak pomocí spousty rozmlouvání s nimi, jejich kamarády a sourozenci. Občas si také stihne pokecat s mamkou, taťkou, nebo pár spolužáky, to už ale není moc důležité, protože s nimi nemůže řešit nesmrtelnost svých dvou nápadníků, jejich odolné rodinky a nástrahy světa, jehož součástí by se moc ráda stala.
Pokud to totiž nevíte, Bella je tak nějak rozhodnutá, že se bude navěky bavit zářivou osobností zadumaného Edwarda. A tím pádem se přidá k upířímu klanu Cullenů. Zároveň ale chová nějaké ty sympatie k jejich transformujícím se indiánským nepřátelům (ne, nejsou to primitivní předchůdci Optima Primea), a nezdráhá se proto sem tam strávit odpoledne s kamarádem Jacobem. Ten se jí už dva filmy snaží naznačit, že nechat se hned po maturitě proměnit v nesmrtelnou bytost bez duše možná není úplně nejlepší nápad. Ale znáte to… Bledá tvář má navrch už od dob, co se naučila zacházet se střelnými zbraněmi a ohnivou vodou. Není tedy žádnou novinkou, že vede i v boji o ženy.
Tentokrát se ale poprvé dostáváme do situace, kdy nevede zas o tolik. Zatmění totiž jako první film série disponuje nějakým pochopitelným vývojem ústředního milostného trojúhelníku. A to bez legrace, protože se poprvé dostáváme do situace, kdy se opravdu řeší, s kým by měla Bella skončit. Konečně je tu slíbený boj o ní, konečně padají srozumitelné argumenty ohledně toho, s kým by měla být a proč. Jacob dávno není za tajuplnou máničku od vedle, a je docela úleva vidět, že dokáže být Edwardovi rovným soupeřem. Zatmění tím hodně získává, jelikož už před sebou nemáte dvě hodiny zbytečného bloumání po lesích, nýbrž jasně rozkreslenou romantickou vřavu, o jejímž výsledku můžete občas naivně pochybovat. A tím to zdaleka nekončí.
Zatmění si přičítá body k dobru i v dalších příběhových aspektech, protože poprvé nejde o nudně přímočarý film. Označení Twilight „sága“ je pořád kapku přehnané, pokud ale přihlédnete k tomu, že nejde o epickou fantasy z fiktivní megaříše, je tu spousta chvalitebného rozpínání se do šířky i do hloubky. A nemyslím teď nějaký půlminutový výlet na dávný sraz u velkého kamene. V Zatmění dojde hned na několik flashbacků, které dokreslují pozadí odvěkého sporu upírů s vlkodlaky i jednotlivé vedlejší postavy. A většinou je radost na ně pohledět. Jednak jsou vítaným odpočinkem od donekonečna omílaných problémů s Belliným rozhodnutím, a druhak se v nich ukazuje, že za kameru doputoval schopný režisér.
Nově příchozí David Slade totiž konstantně předvádí, že kdyby nemusel otrocky pokračovat ve vyprávění Bellina příběhu, dokázal by z filmu o upírech a vlkodlacích vytřískat něco pozoruhodného. Jakmile je mu dovoleno opustit ukecané polehávání na rozkvetlé louce, rychle tlumí barvičky a posílá na plátno tragické flashbackové minipříběhy, které úspěšně smazávají jednorozměrnost členů Cullenovic rodiny. Anebo servíruje upíří hostiny v Seattlu, kde se půlí hlavy na potkání. Samozřejmě bez krve nebo nějakého brutálnějšího násilí, je však jasně vidět, že když nemusí nikdo z ústředního tria mluvit nebo simulovat zamilovaný pohled, je Slade na koni. A daří se mu dělat to, kvůli čemu tuhle práci dostal.
Jen díky němu se třeba takový Jasper mění z nepochopitelného mimoně v borce, který trhá nepřátelům ruce na potkání a vydržuje si nejhezčí babu z okolí. Díky němu mají akční scény konečně švih - a když si z nich odmyslíte pořád nepříliš věrohodné vlkodlaky a pár dalších digitálních vychytávek, není moc důvodů je výrazněji kritizovat. Slade má v podstatě velké štěstí, že oproti svým předchůdcům dostal k dispozici tolik tvárného materiálu, ale ctí ho, že kdykoliv dostane šanci, tak ji využije. Nalepení kamery blíž k obličejům hrdinů dodává alespoň špetku napětí, netradičně komponované záběry vždycky potěší, a průšvih je vlastně jenom v tom, že vlak s Edwardem a Bellou projíždí již třetí zastávkou a nezastavuje. A není tudíž šance mu vyměnit parní pohon za něco výkonnějšího.
Většina filmu je tak stále zaplněná dialogy, které člověka za boha nezajímají, což celému Sladeovu snažení podtrhává nohy. A katapultuje to jeho film zpět do romantického podprůměru, u kterého vám je úplně ukradené, jak skončí. Hlavně ať skončí co nejdřív. Výraznější změna přichází až v poslední půlhodince, kde už se moc neřeší, kdo s kým nechce spát a proč, a ke slovu se dostává podzápletka s honem na Bellu. Dorazí věčně zamračený drsňák Riley a jeho „armáda“, objeví se už teď legendární scéna ve stanu (Edward a Jacob konečně hodí řeč… a vážně to stojí za to), a dojde na finále, které výjimečně nesestává z toho, že se porvou dva upíři a třetí s čtvrtým na ně koukají. Díky za to.
I když tak jádro celé ságy zůstává nepochopitelně mimo, lze vlastně Zatmění považovat za relativně podařený přírůstek do série. Je tu sice další nadstandardní dávka dialogové vaty, pár těžko pochopitelných jevů (proč se upíři rozpadají jako zmrzlá T-1000ka?) a celé je to emocionálně prázdnější než dospívání Chucka Norrise, ale David Slade v podstatě zachránil, co mohl. Vizuální styl filmu je na míle daleko od laciné jedničky, podpůrná herecká sestava ze sebe vydává to nejlepší, čeho je schopna (jen ta polonahá vlkodlačí banda si pořád říká o petici za vystřižení z DVD), a objevuje se právně doložitelný děj, vrcholící (na zdejší poměry!) ve velkolepém stylu.
Kdybych tedy výskal radostí u předchozích dílů, asi bych teď měnil svůj výčet nejoblíbenějších filmů. Jelikož ale stojím oběma nohama pevně na zemi, vidím Zatmění na střídným pět hvězd. Což je vzhledem k děsivosti předchozího upířího zářezu slušné zlepšení, a kdyby rozpůlený Rozbřesk tuhle kvalitu udržel, byl by to asi menší zázrak. To však není příliš pravděpodobné, protože když se velké zázraky neděly teď, těžko je můžeme čekat příště, až bude žánrem netknutý Bill Condon muset zase natahovat a hrát na velké emoce. Menší změna scenáristky a hlavního hereckého tria totiž asi nehrozí, že?

PODROBNÝ POPIS FILMU
Bella a Edward jsou opět spolu a jejich láska jen kvete. Jenže Bella se trápí, protože její nejlepší přítel Jack s ní nechce mluvit. Zlobí se na ni, že odpustila Edwardovi, že ji opustil. Ani její otec není nadšený, že se Edward vrátil, a snaží se Bellu donutit, aby se dál vídala s kamarády, kteří ji podrželi, když byl Edward pryč... Alice má předtuchy, ve kterých se objevuje pro Bellu nebezpečí. Viktorie se totiž stále snaží Bellu zabít, aby se pomstila za smrt svého druha Jamese. K tomu všemu se v nedalekém Seattlu až příliš často ztrácejí a jsou vražděni nevinní lidé na ulicích. Ve zprávách se mluví o válce gangů, ale Cullenovi tuší, že jde o nově stvořené upíry, kteří mají vytvořit armádu. Ale Alice nevidí, kdo je stvořil a za jakým účelem... Bellin otec hledá rok zmizelého chlapce, který vyrůstal ve Forks, ale ztratil se právě v Seattlu. Nedaří se mu ho najít a netuší, že právě on stojí za upírskou armádou. Dokonce se vloupá k Belle do pokoje a ukradne jí pár osobních věcí. Stal se upírem a dělá vše pro svoji lásku a stvořitelku Viktorii... Bella se s Jackem opět začne vídat, především ve chvílích, kdy Cullenovi musejí odjet lovit a Bella by neměla před Viktorií žádnou ochranu. Edwardovi se vůbec nelíbí, že Bella tráví s vlky - a hlavně s Jackem - tolik času. Protože umí číst myšlenky, moc dobře ví, co Jack k Belle cítí. Jack se snaží Bellu přesvědčit, aby se nenechala přeměnit v upíra. Chce, aby dala šanci jejich vztahu. Přizná se jí, že ji miluje a moc dobře ví, že ona miluje jeho. Bella ale o tom nechce nic slyšet... Jack přijde na pomaturitní party u Cullenových, kam ho Bella pozvala. Omluví se jí a Bella mu odpustí. Alice má na večírku další předtuchu. Vidí, že se armáda upírů ze Seattlu rozhodla přijít do Forks a zabít Bellu. Jack rozhodne, že vlci Cullenovým pomohou s upírskou armádou bojovat. Bella je zděšená, nechce, aby se Jackovi a jeho přátelům něco stalo. Jenže s Jackovým rozhodnutím nic nehne. Obě skupiny tedy začnou společně trénovat na boj s upírskou armádou.

O FILMU
Ve třetím díle fenomenálně úspěšné série Stephenie Meyer Twilight ságy - Twilight sága: Zatmění se Bella opět ocitá v nebezpečí. V Seattlu dochází k sérii tajemných vražd a zákeřná upírka Victorie neúnavně touží po pomstě. V tomto dramatickém období je Bella nucena vybrat si mezi svojí láskou k Edwardovi a přátelství s Jacobem, s vědomím, že její rozhodnutí může vyhrotit staletý boj mezi upíry a vlkodlaky. A tak stojí Bella s blížícím se závěrem posledního školního roku na střední před největším rozhodnutím svého života.
Zatím co většina jejích spolužáků řeší, co bude po střední a závěr roku, Bella se rozhoduje, že chce navždy zůstat se svojí láskou Edwardem. Neumí se však smířit s Edwardovým kompromisem, že dříve, než ji přemění v upírku, se za něj vdá, a s důsledky těchto rozhodnutí pro sebe, svoji rodinu a přátele.
Zatím se schyluje k válce. Experimentováním s neprozkoumanými tajemnými schopnostmi Cullenovců vzniká z nevysvětlitelné síly armáda novorozených upírů, kterou tvoří noví upíři. Jejich síla, zkaženost a nekontrolovatelná žízeň po krvi je největší v prvních měsících jejich nadpřirozeného života. Jsou prostředkem Victorie v jejím neúnavném bažení po pomstě nebo Volturovců s jejich neomezenou silou, kteří se snaží přinutit Bellu stát se nesmrtelnou?
Armáda nových upírů v čele s Rileym se blíží k Forks a území Quileuteů a Cullenovci a vlkodlaci se musí rozhodnout, zda zapomenou na svoje instinktivní konflikty a spojí se, aby ochránili Bellu a svoje komunity před větším nebezpečím. V době příprav na boj se Bella dozvídá více o tajemné historii kmene Quileuteů, narůstající skupině vlkodlaků a minulosti Jaspera a Rosalie. Pomůže jí to pochopit pouta spojující vlkodlaky, objevit v sobě lásku k Jacobovi a pomoci ochránit ty, které nejvíce miluje.
Twilight sága Zatmění je pokračováním mezinárodně úspěšného upírského příběhu. Film je mimo akce, lásky, přátelství, žárlivosti a vášně, které si pamatujeme z celosvětového hitu Twilight sága: Nový měsíc plný romantiky a touhy po pomstě.
Za necelých pět roků se Twilight sága Stephenie Meyer stala světovým fenoménem. Kniha byla přeložena do 50 jazyků a prodalo se jí 100 miliónů výtisků.
Twilight sága je příběhem 17leté Belly Swanové, která se přistěhuje ke svému otci do malého městečka Forks. Tajemný spolužák Edward Cullen ji od začátku přitahuje, ale on je, zdá se, rozhodnutý zachovat si odstup. Jejich vzájemná přitažlivost je nepopíratelná, a to i když se Edward přizná, že je z rodiny upírů. Aby to nebylo tak jednoduché, Belly nejlepší kamarád Jacob Black je vlkodlak a ti mají jedinou úlohu - zabíjet upíry.
DVD Twilight sága: Nový měsíc se v USA v březnu 2010 prodalo za první měsíc přes 4 milióny kusů, což je více než DVD Stmívání - 3,8 miliónů kusů. Doposud se prodalo 9,2 miliónů DVD Stmívání a je to nejprodávanější DVD roku.
V knižní předloze a ve filmu se setkáváme s milostným trojúhelníkem Bellou, Edwardem a Jacobem v bodě zlomu - Cullenovci a vlkodlaci jsou nuceni sjednotit se a bojovat proti společnému nepříteli. „Když jsme tyto filmy začali připravovat, mnozí tvrdili, že třetí film bude nejlepší,“ hovoří producent ságy Wyck Godfrey. „Myslím, že to tak cítí mnozí, přestože v Twilight sáze: Zatmění je nejvíce akčních scén a vyvrcholením je obrovský souboj mezi vlkodlaky, upíry a novorozenými upíry. A mimo to je jasné, že vztah Bella - Edward-Jacob kulminuje.“
„Pro mne je Twilight sága: Zatmění hlavně o rozhodnutí Belly stát se upírkou a uvědomění si, co to znamená,“ dodává producent Wyck Godfrey.
„Twilight sága:Zatmění se mi psala nejhůře ze všech částí ságy,“ hovoří spoluautorka scénáře Mellisa Rosenberg. „Myslela jsem, že to bude nejlehčí, když je tam velké množství akčních scén. Ale když jsem začala psát, uvědomila jsem si, že akce je pouze v poslední třetině. Bylo to tedy o natáhnutí napětí i do ostatních částí filmu. Nakonec to tedy byla největší výzva ze všech částí Twilight ságy a dokonce můj nejoblíbenější scénář.“
Režisérem filmu Twilight sága: Zatmění a následníkem Catherine Hardwickové a Chrisa Weitze je David Slade. „Vždy jsme chtěli promíchat styly různých filmů a tak jsme přemýšleli nad různými režiséry každého dílu,“ vysvětluje producent Wyck Godfrey.
„Na tomto projektu mne nejvíce lákal úžasný příběh a je pro mne, jako filmaře, obrovskou výzvou. Nerad dělám to samé dokola, protože výzvami se učím. Toto byla největší výzva - vyrobit film tohoto rozsahu, za takovou dobu a přesunout se do úplně jiného žánru. Ano, už jsem natočil upírský film, ale Twilight sága: Zatmění je úplně jiná. Je to romantický příběh, který sahá od temnějších a extrémnějších pocitů až k čistým romantickým scénám. Velmi emocionální scény byly pro mne obrovskou výzvou, zábavou a profesionálním růstem,“ hovoří režisér David Slade.
Twilight sága: Zatmění je jedním ze širších filmů. Myslím, že Twilight sága: Nový měsíc byl velmi sofistikovaný v tom, jak nakládal s emocemi mezi třemi hlavními postavami,“ komentuje dále David Slade.
Stephenie Meyer popisuje, jak se jí spolupracovalo se scénáristkou Melissou Rosenberg na přípravě scénáře. „Twilight ságu: Zatmění jsme měnili i v průběhu natáčení. Je to velmi dlouhá kniha a hodně se v ní děje. Zkoušeli jsme věci vsunout a potom vyndat..., bylo to komplikované.“ O natáčení ságy se třemi různými režiséry Stephenie hovoří: „Každá zkušenost byla odlišná, každý režisér přidal úplně jiný nádech. David je super a spojuje nás stejný hudební vkus.“
Hlavní představitelé souhlasí. Taylor Lautner hovoří: „Podle mne je úžasné, že my herci máme možnost pracovat na stejném příběhu, se stejnými herci, ale s jiným režisérem a moci se formovat podle jejich odlišného stylu. Tento film bude mnohem temnější. Jdeme do souboje a Victorie se chce pomstít. Teď jsou vlkodlaci a upíři v plném nasazení. Neexistuje na to lepší výběr nežli David Slade.“
Robert Pattinson doplňuje: Je tam mnohem více akčnosti. Twilight sága: Nový měsíc je velmi introvertní film a má jiné tempo. Twilight sága: Zatmění je mnohem rychlejší a ve všem vyžaduje více naléhavosti a to má David rád. Plus si myslím, že tón je mnohem drsnější. Bojové scény jsou v tomto filmu útržkovitější a divočejší. Dokonce, i když si lidé jen povídají, všechno se zdá rychlejší. Myslím, že diváci budou tímto tempem dost překvapení.“
Kristen Stewart říká: „Je to překvapující, ale podle mne byla tato část nejjednodušší ze všech tří. Vůbec nebylo těžké vrátit se zpět.“
V Twilight sáze: Zatmění opět potkáváme hlavní představitele, které známe z Twilight ságy: Nový měsíc a Stmívání, přibyl nový režisér David Slade, Bryce Dallas Howard v roli Victorie, Xavier Samuel jako Riley, Jodelle Ferland jako Bree a Catalina Sandino Moreno, která má za sebou nominaci na Oscara, jako Maria.
Stmívání a Nový měsíc udělali z Kristen Stewart, Roberta Pattinsona a Taylora Lautnera jména běžně známá po celém světě díky jejich postavám Belle, Edwarda a Jacoba.
„V prvé řadě je to love story o hledání způsobu, jak mohou Bella a Edward žít ve světě, o kterém vědí, že by neměli být schopni existovat spolu. Od začátku až do konce máme jednu scénáristku Mellisu Rosenberg, a herce, kteří plně rozumějí svým postavám a to je na těchto projektech úžasné. Také rozumějí knihám. Vědí přesně, co se v které scéně snaží dosáhnout,“ hovoří producent Wyck Godfrey.
Twilight sága: Zatmění zkoumá jiné aspekty lásky. Skutečná láska, vysněná láska a to, zda je možné najednou milovat dva lidi.
Stephenie Meyer k tomu říká: „Pro mne je tento milostný trojúhelník o vysněné a skutečné lásce. Bella se v Twilight sáze: Nový měsíc do Jacoba opravdu zamiluje bez toho, aby si to uvědomila, protože jediná láska, kterou zná, je ta vysněná, do které bezhlavě padla. Nejúžasnější člověk na celém světě si vás najednou vybere a vy prostě nemůžete uvěřit, jaké máte štěstí a všechno je úžasné a dokonalé - takovýto typ lásky. Potom se tím skutečným a obvyklým způsobem zamiluje do Jacoba - nejlepšího kamaráda a chce s ním být stále. Ale neuvědomí si, co to je, protože doteď vnímala lásku z jiné perspektivy.“
„Edward je dobrým příkladem čisté, skutečné lásky, která skutečně existuje. Jacob je taková lidštější láska, která má svoje chybičky, ale je stále upřímná,“ říká režisér David Slade. „Sága opravňuje hlavní představitelku nemít sex a je to tak v pořádku. Neznamená to, že sex je zlý, ale že vztah může mít přirozený rytmus, který je v pořádku. Žijeme v kultuře, ve které jsou ženy otevřeně sexualizované, především mladé ženy. Myslím, že je to i velmi atraktivní pro ty, kteří tyto knihy čtou, a podle mne to velmi ozdravuje kulturu.“
V Twilight sáze: Zatmění mne stále nahánějí upíři, ale největším problémem v mém životě je uvědomění, že existují různé úrovně milování někoho. Musím si přiznat, že jsem totálně zamilovaná do mého nejlepšího kamaráda, ale ne až tak, jako do mé skutečné lásky, kterou je samozřejmě Edward,“ říká Kristen Stewart.
Robert Pattinson dodává: „První film je o nové lásce. Druhý o ztrátě. A tento film je o tom, jak těžký je opravdový vztah. Je oddaný a tím se to ztěžuje, protože Edward se definitivně rozhodl stát se součástí světa Belly. Jejich vztah se dostal do bodu, ve kterém je Bella rozhodnuta stát se upírkou, a že to bude právě Edward, který ji přemění. Edward se tomu ještě brání, ale rozhodne se, že když se vezmou, dokáže to lépe pochopit a možná to bude schopný udělat. Ale potom se vynoří další nebezpečí - žárlivost, nejistota a pochyby, zda je dost dobrý pro svou partnerku. Namísto útěku, jako v Twilight sága: Nový měsíc, v Zatmění musí Edward bojovat nejen se zlem, ale i o vztah.“
Twilight sága: Zatmění se odehrává po dobu kalendářního měsíce, kdy se tito dva neustále vyrovnávají jeden s druhým v stále se měnících situacích a snaží se najít tu správnou rovnováhu. Bella je velmi oddaná a přesvědčená, ale Edward příliš mnoho přemýšlí,“ říká Stephenie Meyer.
„Edward přemýšlí v Twilight sáze: Zatmění úplně jinak,“ hovoří Robert Pattinson. „Je žárlivý a malicherný. K Belle se chová majetnicky. Má emoce 17tiletého chlapce, jako žárlivost na jiné kluky, kterým se líbí jeho děvče, což podle mne všechno ovlivňuje.“
Taylor Lautner k tomu říká: „V Twilight sága: Nový měsíc Jacob Edwarda vášnivě nenáviděl. Nyní v Zatmění, když se s ním musí spojit, aby ochránil Bellu, ho lépe pozná.“
„Jacob upřímně věří, že Bella má být jeho a nepřestane bojovat do posledního dechu. Samozřejmě se tak dostává do konfliktu se svojí smečkou, protože upíři jsou jejich nepřátelé na život a na smrt,“ dodává Wyck Godfrey. „Je úžasné, že jeho přátelé Bellu přijmou i přes svou potřebu odmítnout ji. Bella si uvědomí, že jejich přijetí je jednou z věcí, o které přijde, když se stane upírkou. Už nebude moci být součástí tohoto světa.“
„S Taylorem se mi pracuje výborně. Ve skutečnosti máme podobný rytmus jako Bella a Jacob ve filmu, vycházíme spolu velmi dobře,“ hovoří Kristen. „Teď už se s Robertem smějeme více při vážných scénách a mnohem, mnohem méně na scénách, které by měly být nadlehčené a směšné.“
„Je to super,“ souhlasí Robert. „Je to sranda, když teď s Taylorem natáčíme scény, ve kterých se dobíráme. Edward byl k Jacobovi vždy odměřený a Jacob mu jde hodně na nervy.“
Pro Taylora je nenávist vůči Robertovi na plátně náročná. „Robert je příliš sympatický,“ směje se Taylor. „Je to zábavné, protože před natáčením se s Robertem bavíme a potom je klapka a najednou se musím přenastavit a nesnášet ho. To je výzva.“
„Jsou jako rodina. Sledovat, jak tyto filmy změnili jejich profesionální a soukromé životy je fascinující. Vždy, když začneme nový film, je to jako vrátit se na prázdniny,“ uzavírá Wyck Godfrey.

Ocenění:
Razzies
2010 - Jackson Rathbone (Nejhorší herec ve vedlejší roli)
2010 - Nejhorší film (nominace)
2010 - David Slade (Nejhorší režisér) (nominace)
2010 - Taylor Lautner (Nejhorší herec) (nominace)
2010 - Robert Pattinson (Nejhorší herec) (nominace)
2010 - Kristen Stewart (Nejhorší herečka) (nominace)
2010 - Nejhorší Prequel, Remake, Rip-off nebo Sequel. (nominace)
2010 - Nejhorší kombinace k vidění (nominace)
2010 - Melissa Rosenberg (Nejhorší scénář) (nominace)

DABING
V českém znění: Nikola Votočková - Kristen Stewart (Bella Swanová), Radek Hoppe - Taylor Lautner (Jacob Black), Jan Maxián - Robert Pattinson (Edward Cullen), Ivana Korolová - Ashley Greene (Alice Cullenová), Michal Michálek - Michael Welch (Mike) a Xavier Samuel (Riley), Zdeněk Podhůrský - Peter Facinelli (Carlisle Cullen), Antonín Navrátil - Billy Burke (Charlie Swan), Matěj Hádek - Justin Chon (Eric), Libor Terš - Daniel Cudmore (Felix) a Kellan Lutz (Emmett), Miriam Chytilová - Anna Kendrick (Jessica), Nikki Reed (Rosalie) a Catalina Sandino-Moreno (Maria), Terezie Taberyová - Dakota Fanning (Jane) a Elizabeth Reaser (Esme), Zuzana Skalická - Bryce Dallas Howard (Victoria), Sarah Clarke (Renee) a Dawn Chubai (reportérka), Kristýna Valová - Christian Serratos (Angela), Jodelle Ferland (Bree) a Julia Jones (Leah Clearwaterová), Zdeněk Mahdal - Gil Birmingham (Billy Black), Vojtěch Hájek - Cameron Bright (Alec) a Jackson Rathbone (Jasper), Zbyšek Horák (titulky) a další
Překlad: Martin Gust
Zvuk: Miloš Vrána a Antonín Němec
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Antonín Navrátil
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 30.6.2010 SPI Film
Premiéra USA: 30.6.2010 Summit Entertainment
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 8.4.2011 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 31 054 174
Tržby celkem - $ 698 491 347
Návštěvnost v ČR 262 171
Náklady (Rozpočet) - $ 68 000 000

FILMY V SÉRII
Stmívání (Twilight) gastonrolinc.webnode.cz/news/a34/
Dobrodružný / Drama, USA, 2008
Režie: Catherine Hardwicke, Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson

Twilight sága: Nový měsíc gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a33/
Dobrodružný / Drama, USA, 2009
Režie: Chris Weitz, Hrají: Robert Pattinson, Kristen Stewart

Twilight sága: Zatmění gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a26/
Dobrodružný / Drama, USA, 2010
Režie: David Slade, Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson

Twilight sága: Rozbřesk - 1. část gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a37/
Dobrodružný / Drama, USA, 2011
Režie: Bill Condon, Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson

Twilight sága: Rozbřesk - 2. část gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a38/
Dobrodružný / Drama, USA, 2012
Režie: Bill Condon, Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson
 
Tvůrci a herci
Chris Weitz (Režie), Wyck Godfrey (Produkce), Karen Rosenfelt (Produkce), Howard Shore (Hudba), Javier Aguirresarobe (Kamera), Art Jonest (Střih), Sean Cossey (Casting), Stuart Aikins (Casting), Rene Haynes (Casting), Paul D. Austerberry (Scénografie), Tish Monaghan (Kostýmy), James Kusan (Zvuk), Leslie Shatz (Zvuk), Charles Porlier (Masky), Melissa Rosenberg (Scénář), Stephenie Meyer (kniha) (Předloha), Robert Pattinson (Herec), Kristen Stewart (Herec), Taylor Lautner (Herec), Jackson Rathbone (Herec), Nikki Reed (Herec), Kellan Lutz (Herec), Ashley Greene (Herec), Peter Facinelli (Herec), Billy Burke (Herec), Jamie Campbell Bower (Herec), Edi Gathegi (Herec), Elizabeth Reaser (Herec), Michael Sheen (Herec), Christopher Heyerdahl (Herec), Charlie Bewley (Herec), Graham Greene (Herec), Anna Kendrick (Herec), Michael Welch (Herec), Tinsel Korey (Herec), Gil Birmingham (Herec), Cameron Bright (Herec), Justin Chon (Herec), Noot Seear (Herec), Christian Serratos (Herec), Dakota Fanning (Herec), Kiowa Gordon (Herec), Chaske Spencer (Herec), Alex Meraz (Herec), Bronson Pelletier (Herec), Justine Wachsberger (Herec), Rachelle Lefevre (Herec), Daniel Cudmore (Herec), Tyson Houseman (Herec), Michael Adamthwaite (Herec), Sean McGrath (Herec), Russell Roberts (Herec)
 
2010/119/USA/Dobrodružný, Drama, Fantasy, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Po natáčení scény, kdy Bella (Kristen Stewart) skáče z útesu, se Stewart nachladila.
- Pre natáčanie scény s Volturiovými si tvorcovia zvolili Montepulciano v Taliansku hlavne kvôli architektúre mesta.
- Tvorcovia filmu zašli do Wolf Mountain Sanctuary, kde si prehliadli skutočných vlkov, aby dokázali realisticky zobraziť ich vzhľad a zároveň dodržať ich zobrazenie podľa knižnej predlohy. Prototypom sa stal vlk arktický, podľa ktorého ako prvého vytvorili Jacoba (Taylor Lautner), od ktorého sa vytvárali ostatní.
- Svalnaté brucho, ktorým sa Pattinson pýši vo filme, je iba namaľované. Je to maskérska práca.
- Ashley Greene, představitelka Alice, nosila během natáčení paruku, avšak jinou než tu, kterou používala v průběhu filmování předchozího filmu série Stmívání (2008). Aby se do ni mohla vejít, ostříhala si vlasy nakrátko.
- Role Ara byla nabídnuta Diegu Lunovi.
- Dom, v ktorom býva Bella, nie je ten istý ako v prvej časti. Režisér totiž potreboval veľké bočné okno, do ktorého by Jacob v jednej scéne prakticky doskákal.
- V tomto pokračovaní si zahrala Dakota Fanning, ktorá sa spolu s Kristen Stewart objavila aj vo filme The Runaways.
- Michael Sheen, který zde hraje Ara - nejvyššího z upírů, hrál v Underworld nejvyššího vlkodaka (lykana).
- Nový měsíc je z celé ságy nejoblíbenějším dílem Roberta Pattinsona (Edward) i Kristen Stewart (Bella).
- Jamie Campbell Bower (Caius) se původně účastnil konkurzu pro roli Edwarda ve Stmívání (2008).
- Americká premiéra filmu byla 16. listopadu 2009, stejného dne byl podle lunárního kalendáře nov (anglicky ''new moon'').
- Bella nosí v obou filmech ságy na ukazováčku prsten s měsíčním kamenem.
- Ve scéně na začátku filmu, když se Bella probudí v den svých narozenin a Charile jí přijde popřát k narozeninám, můžete si všimnout několika fotografií Belly a Edwarda rozmístěných po pokoji. Podle knižní ságy se však Bella s Edwardem poprvé fotí právě Belliným novým foťákem, který dostane k narozeninám od Charlieho.
- Do kin se film posílal pod krycím jménem ''The Woods'' (''Les/y'')
- Scéna na školním parkovišti v den Belliných 18. narozenin se točila 9. dubna, v den 19. narozenin Kristen Stewart.
- Kristen Stewart (Bella) nosila po celou dobu natáčení hnědé kontaktní čočky, kromě scény v dešti při hádce s Jacobem (Taylor Lautner). Zde jí museli oči přebarvit digitálně, protože v silném dešti dělaly čočky neplechu.
- Pôvodne mala celú sériu režírovať Catherine Hardwicke, no producenti neboli spokojní po prvom filme s kvalitou jej výkonu a radšej zvolili Chrisa Weitza.
- Farbenie vlasov Nikki Reed trvalo viac ako 35 hodín, preto bolo rozhodnuté, že v tomto filme bude hrať postavu Rosalie s parochňou.
- Počas natáčania scény Belliných narodenín sa Jackson Rathbore až tak vžil do svojej úlohy, že ho Kellan Lutz aj s Petrom Facinellim ledva udržali a nechtiac pritom zranili Elizabeth Reaser.
 
Odkazy