Labyrint: Vražedná léčba / Maze Runner: The Death Cure (2018/140/usa/Akční, Thriller, Sci-Fi) 66%

23.09.2018 14:37
JEDNOU VĚTOU
„Thomas a jeho parta kamarádů, kteří utekli z labyrintu, završují svůj boj proti organizaci ZLSN v postapokalyptické budoucnosti."

OBSAH
V epickém finále trilogie Labyrint vede Thomas (Dylan O’Brien) svou skupinu unikajících Placerů na jejich poslední a nejnebezpečnější misi. Musejí se poprat o naději ve světě, který se hroutí pod tíhou zákeřné nemoci, musejí bojovat o přežití mezi nakaženými a nepříčetnými „raply“ na straně jedné a nevyzpytatelnou organizací Z.L.S.N. na straně druhé. Mohou vůbec ještě někomu a něčemu věřit? Aby Thomas zachránil sebe i své přátele, musí proniknout do legendárního Posledního města, labyrintu řízeného Z.L.S.N. Toto místo se může stát nejhroznějším bludištěm ze všech. Ten, kdo tuto misi přežije, získá odpovědi na všechny otázky, které si Placeři položili od chvíle, kdy poprvé dorazili do labyrintu.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Epické a důstojné okoupání rekta, k němuž parta hošíků dodává manuál, který vypracovávala celou ságu. Hrdinně jsem odolával Thomasově partě, která mohutně útočila na mé pozadí. Svůj věneček si přece jen schovávám pro nějakou dívčinu. Nabízela se Kaya Scodelario, což o to, je to hezká holka, jenže není blond. Jenže náhle se mně zjevil anděl, blond anděl jménem Katherine McNamara. Bylo rozhodnuto. Dnes bude úřadovat anální kolík. Film vypadá vizuálně báječně, nepoměrně výpravněji než obě předchozí pokračování dohromady. A to jsem předchozí díly nijak neprožíval. Akce stíhá akci, režisér hrdinně bojoval s přístupností. Je sice škoda, že se nedočkáme davových scén s nakaženými, o to lépe vyniknou nápadité akční posuny v ději. Dialogy nejsou určující, vůbec se na ně nehraje. K dispozici jsou zdatně vyvedené masky, noční scenérie zamořeného města, překvapivá úmrtí. Film bych přece jen o něco zkrátil, občas už byla délka znát. Dylan O´Brien všem vytřel anál, když jeho spojení s Wesem Ballem je tím nejlepším z těch, které ti dva spolu upekli. 10/10 (kingik) 5*

Byť se na první díl nikdy nepodařilo zcela navázat silou přítomného okamžiku, převládá u mě velká spokojenost. Útěk o čtyři roky dříve vytěžil premisu neznámého prostoru, nebezpečí i charakterů na maximum a dokázal sázet překvapení s železnou pravidelností. Po odhalení toho, o co celou dobu jde, se logicky musely brát klíčové ingredience jinde, ať už v překvapivě velkolepých exteriérech nebo přehršli vedlejších postav. A ve chvíli, kdy Thomas a spol. nakračují do finále, mají až trochu smůlu, že se podobají svým souputníkům z žánru young adults, zejména Hunger Games, v menší míře pak i z (bohužel nikdy nezfilmovaného) finále série Divergence. Opět se míří do jámy lvové, k posledním konfrontacím a osudovým dialogům uprostřed smrtící vřavy a i v případě Vražedné léčby zaklapne všechno na jedničku navzdory bolestivým ztrátám nebo zdánlivě přehroceným akčním scénám hrstky hrdinů proti hromadě nepřátel. Emocionální i akční stránka jsou dokonce vyváženější než v případě novými postavami nabitých Zkoušek ohněm a byť bych byl rád, aby se z celé trilogie vyklubal ještě o něco větší komerční hit, spokojím se nakonec s tím, že i přes produkční potíže dokázala do poslední kapitoly vjet plnou rychlostí. A vlakem. (novoten) 4*

Předchozím dílům jsem dala 4*, ačkoliv musím přiznat, že mám problém si vzpomenout, o čem vlastně ty díly byly. Vzpomínám si jen na to, že se mi líbila akční stránka a že jsem se bavila. To samé vlastně můžu napsat i o třetím díle. Závěr trilogie má straaašně obyčejný děj, je plný klišé a je předvídatelný do poslední minuty. Ale Labyrint má jedno velké štěstí. A to, že Wes Ball je vážně dobrý režisér. Ten jakoby si sám uvědomoval obyčejnost děje a tak se to pokusil vynahradit na akčních scénách, které jsou jako v předchozích dílech vážně dobré. Samozřejmě, místy je akce účelně přepálená, ale právě díky tomu se divák nenudí. Z děje už teď nevím nic, ale akční scény si pamatuji a jednoduše jsem se bavila. Pro mě taková fajn jednohubka. Každopádně Wes Ball stojí za pozornost a já už jsem teď zvědavá na jeho další projekt, i s malým rozpočtem a slabým dějem totiž dokázal zajímavé věci. (Hild) 3*

VELKÁ RECENZE
První dva Labyrinty se mi líbily. Na rozdíl od konkurence měly zajímavý příběh i sympatické hrdiny a především byly zrežírované tak dobře, že musela Stmívání nebo Divergenci fackovat hanba. V rámci young adult sci-fi a fantasy prostě šlo o to nejlepší, co bylo na trhu. A už proto vás asi nepotěší, že se ve trojce často šlape vedle.
Člověk by řekl, že filmu (paradoxně) prospěje nehoda Dylana O'Briena, která odložila premiéru o celý rok. Wes Ball ji ale zužitkoval jen napůl, a to doladěním triků, které jsou na film za 62 milionů dolarů rozhodně nadprůměrné. Vražedná léčba celou dobu vypadá mnohem lépe, než by měla. Bohužel to ale nezachraňuje fakt, že nemá příběhově moc co nabídnout.
Určitě si pamatujete, že jednička stála na velkém tajemství a dvojka byla našlápnutou honičkou, která odmítala zastavit. Trojka ale žádnou takovouhle berličku nemá a jedná se prostě o závěr sci-fi ságy s brutálním virem, jakých už jsme viděli asi milión. Ball nemá kam couvat a musí vám ukázat finální střet rebelujících hrdinů s mocnou korporací. A přestože tu pořád má dobré herce, scénář jen vrší jedno klišé za druhým a skoro nikdy člověka nepřekvapí.
Na začátku každé scény prostě víte, jak přesně skončí, což je u 140 minut dlouhého filmu (!) docela průšvih. Hrdinové se navíc nechovají zrovna chytře a jejich protivníci na tom samozřejmě jsou dost podobně. Chvílemi se tedy dostáváme na úroveň konce Hunger Games nebo posledních Resident Evilů, což není zrovna vítaný směr.
Labyrint má ale pořád jeden velký trumf, jímž je režírující Wes Ball. I když mu dáte sebeblbější scénu, realizačně bude provedená na jedničku a připomene vám práci žánrových špiček. Už u druhého dílu mě fascinovalo, jak moc Ball vypadá jako učedník samotného Camerona. Jeho záběrování je totiž stejně efektivní a přehledné a nenajdete tu ani stopy po otravných moderních trendech.
Žádné filtry, žádné klepání kamerou, žádné zběsilé stříhání... i na třetí Labyrint se prostě kouká skvěle a úvodní akce si nezadá s tím nejlepším z Rychle a zběsile. O to víc proto zamrzí, že vypiplanou scénu s vlakem už nic nepřekoná a že se po ní rozjede jen povinná tečka za mnohokrát viděným příběhem. Jak říkám, do průšvihu to má díky Ballovi daleko. I tak se ale jedná o nejhorší díl, který bych nedoporučil nikomu, komu se nelíbily jeho dva předchůdci.

DABING
V českém znění: Petr Neskusil - Dylan O'Brien (Thomas), Jiří Köhler - Thomas Brodie-Sangster (Newt), Kristina Jelínková - Kaya Scodelario (Teresa), Petra Hobzová - Rosa Salazar (Brenda), Ladislav Cigánek - Aidan Gillen (Janson), Oldřich Hajlich - Will Poulter (Gally), Jan Škvor - Dexter Darden (Pánvička), Pavel Vondra - Giancarlo Esposito (Jorge), Roman Hajlich - Ki Hong Lee (Minho), Filip Švarc - Barry Pepper (Vince), Kateřina Petrová - Patricia Clarkson (Ava Paige), Jan Battěk - Jacob Lofland (Aris), Patricie Soukupová - Nathalie Emmanuel (Harriet), Vojtěch Hájek - Walton Goggins (Lawrence), Ivo Novák, Luděk Čtvrtlík, Radek Škvor
Překlad: Zdeněk Hofmann
Produkce: Pavla Draxlerová
Zvuk: Petr Posolda
Výsledný mix: Deluxe Media
Režie: Marek Tomažič
Natočilo Barrandov Studio a.s. 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.1.2018 CinemArt
Premiéra USA: 26.1.2018 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 30.5.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 30.5.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 12 265 407
Tržby celkem - $ 284 770 159
Návštěvnost v ČR 79 455
Náklady (Rozpočet) - $ 62 000 000

FILMY V SÉRII
Labyrint: Útěk gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a249/
Akční / Mysteriózní, USA / Velká Británie, 2014
Režie: Wes Ball, Hrají: Dylan O'Brien, Kaya Scodelario

Labyrint: Zkoušky ohněm gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a252/
Akční / Sci-Fi, USA, 2015
Režie: Wes Ball, Hrají: Dylan O'Brien, Thomas Brodie-Sangster

Labyrint: Vražedná léčba gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a253/
Akční / Thriller, USA, 2018
Režie: Wes Ball, Hrají: Dylan O'Brien, Dexter Darden
 
Tvůrci a herci
Wyck Godfrey (Produkce), Ellen Goldsmith-Vein (Produkce), John Paesano (Hudba), Gyula Pados (Kamera), Dan Zimmerman (Střih), Denise Chamian (Casting), Daniel T. Dorrance (Scénografie), Sanja Milkovic Hays (Kostýmy),  Paul Massey (Zvuk), Alec Gillis (Masky), Tom Woodruff Jr. (Masky), T.S. Nowlin (Scénář), James Dashner (kniha), Dylan O'Brien (Herec), Dexter Darden (Herec), Thomas Brodie-Sangster (Herec), Rosa Salazar (Herec), Ki-hong Lee (Herec), Giancarlo Esposito (Herec), Nathalie Emmanuel (Herec), Kaya Scodelario (Herec), Will Poulter (Herec), Katherine McNamara (Herec), Patricia Clarkson (Herec), Jacob Lofland (Herec), Barry Pepper (Herec), Walton Goggins (Herec), Paul Lazenby (Herec), Jake Curran (Herec), Aidan Gillen (Herec)
 
2018/140/usa/Akční, Thriller, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
-  Poté, co se budova ZLSNu uzavře, řekne Ava (Patricia Clarkson) Terese (Kaya Scodelario), aby nasedla na vlak, který odjíždí za 38 minut. V tu chvíli zbývá přesně 38 minut do konce filmu.
- Vlasy herečky Rosy Salazar, která hraje postavu Brandy, jsou v tomto díle delší a věrnější předloze, než její krátké vlasy v Labyrint: Zkoušky ohněm (2015). Důvodem bylo, že herečka ve stejné době točila také film Alita: Bojový anděl (2018).
- Ve filmu se objeví hned tři herci ze Hry o trůny (od r. 2011), a to Aidan Gillen (Petyr Baelish), Nathalie Emmanuel (Missandei) a Thomas Brodie-Sangster (Jojen Reed).
- Třetí člen správní rady ve scéně, ve které Teresa (Kaya Scodelario) a Ava (Patricia Clarkson) prezentují svá data z výzkumu, není nikdo jiný než samotný autor knih James Dashner.
- Dopis od Newta (Thomas Brodie-Sangster), který ve finální scéně Thomas (Dylan O'Brien) čte, napsal sám Thomas Brodie-Sangster a předčítal ho Dylanovi O'Brienovi sedící za kamerou, aby u herce vyvolal větší emoce.
- Básničku „Říkal kos, že přišla Rose a vzala mi nos“ jež říká Lawrence (Walton Goggins) ve 44. minutě, říká také ve druhé knize ze série „Labyrint“ rapl, na něhož narazí Thomas (Dylan O´Brien) a Brenda (Rosa Salazar) v podzemí pod Spáleništěm.
- Lawrencovi vojáci odboje mají i české útočné pušky VZ 58. Můžeme si toho hlavně všimnou ve scéně, kdy Thomase (Dylan O'Brien) a Newta (Thomas Brodie-Sangster) převážejí v dodávce do útočiště, kde potkají Gallyho (Will Poulter).
- Původně se spekulovalo o rozdělení knihy do dvou filmů, což ale režisér odmítl.
- Při natáčení se zranil představitel hlavního hrdiny Thomase, Dylan O'Brien. Musel na několikatýdenní rehabilitaci a produkce byla do  jeho uzdravení pozastavena.
 
Odkazy