Padesát odstínů svobody / Fifty Shades Freed (2018/115/USA/Drama, Romantický) 55%

23.09.2018 14:37
JEDNOU VĚTOU
„Zakončení erotického dramatu. Jak dopadne příběh pohledného, ale sadomasochistického miliardáře a mladé submisivní studentky?

OBSAH
Pokud si myslíte, že vstupem do manželství pro Anastasii (Dakota Johnson) a Christiana (Jamie Dornan) končí veškerá legrace a že legendární Červenou mučírnu předělají na dětský pokoj, nemůžete se víc mýlit. Vynalézavost a fantazie novomanželů nezná mezí, zvlášť když je díky Christianově pohádkovému bohatství opravdu nemusí nic limitovat. Ana se však nechce stát manželkou uvězněnou ve zlaté kleci a je rozhodnutá pokračovat v úspěšně rozjeté kariéře knižní redaktorky, což Christian snáší se skřípěním zubů. Rostoucí emancipace jeho ženy se však záhy stane „bezpečnostním rizikem“, protože z minulosti se vynoří bývalý Anin kolega Jack Hyde, který má s oběma nevyřízené účty a pro pomstu je schopen udělat cokoliv. Jenže Anastasia už dávno není ta rozklepaná studentka, jež má napsat rozhovor s miliardářem, ale čím dál sebevědomější paní Greyová, která ví, že i svoboda může mít až padesát odstínů, a o žádný z nich nechce přijít – Jacku Hydeovi a dokonce i manželovi navzdory.(CinemArt)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Můj bezprostřední dojem z toho filmu vyjádřilo jedno z prvních jmen, které se objevilo v závěrečných titulcích: "Philip Nee Nee". Všechno podstatné se seběhne během posledních cca 15 minut, jimž předchází hodinu a půl dlouhé bezdějové pásmo reklam - na svatební šaty, Paříž, Audi, pánské košile, vanilkovou zmrzlinu, Aspen, erotické hračky... vyprázdněná narace pro snoby. Jediným trápením hrdinů bohatých tak, že nakupují v buticích, kde vám k vybírání šatů nalijí šampaňské, je po většinu filmu to, zda si večer zpříjemní análním kolíkem, vibrátorem nebo bičíkem. Namísto Dornana cvičícího na gymnastickém nářadí je zde pro milovníky campu Dornan zpívající u klavíru (plakátu k filmu typu Riddick: Kronika temna se tentokrát bohužel nedočkáme). Jinak mezi ústředním párem zůstává vše při starém. Anastasia se dostává do problémů a neposlouchá. Christian ji trestá, což se jí někdy líbí a někdy ne. Veškeré neshody ve vztahu řeší drahé dárky. V souhrnu přesto malinko snesitelnější než druhý díl, který byl o deset minut delší a v nerespektování jakékoliv příběhové logiky a kauzality mezi scénami mnohem urputnější. Uměním bych to v žádném případě nenazýval, nicméně mi přijde pozoruhodné, že někdo dokáže napsat a natočit film prázdný do té míry, že v něm není nic, co byste mohli nenávidět. Ale hezky se na to kouká a váš mozek může pohodlně relaxovat. 35% (Matty) 2*

Dornan křepčí u klavíru, Dakota zase zlobí, protože chce na líbánkách ukazovat okolí bradavky, a potřebuje tedy potrestat, nakonec ovšem dostane zámek, aby v něm potencionální sokyni názorně předvedla, že tenhle samec už je jenom její. A světe, div se, dokonce mu chce i uvařit. A aby to bylo pro nenáročné diváky napínavé, dostane bodyguarda, který by neuhlídal ani předškoláka, a ještě si zazávodí ve sporťáku. Až je z toho tak nadržená, že... Uff. Znovu je to natahované a plné vyprázdněných záběrů. Něco pro snoby, něco pro milovníky reklam na drahé zboží, něco pro zoufalé osamělé ženy, něco pro milovníky bezdějových jednohubek. Kdyby aspoň tvůrci občas pomrkli na diváka, aby se k němu dostal nějaký ten nadhled. Těžko. Prostě se vrací nijak zvlášť přitažlivá ONA, naivka, která nicméně z téhle trilogie dokázala vyváznout ještě docela se ctí, a ON, který si z dětství nese jisté psychické trauma, ale jinak je mdlou záhadou s nulovým emočním rozsahem. Je to znovu prkenné, bez napětí, bez erotického jiskření. Nicméně pořád vydařenější, než příšerná dvojka. PS: Hned jdu naznačit ženě, ať mi eroticky ostříhá vlasy. (castor) 2*

Tohle je šok! Po dvou odpadech, které jsem udělil předchozím sex dryákům, by mě ani za masturbace nad Marií Motlovou nenapadlo, že tenhle závěrečný díl bude mít náboj a zápletku. Jako nebetyčně blbou zápletku, na prahu parodie, ale pořád je to zápletka. Až nyní chápu, proč se tolika ženám odlepují stydké pysky od stehen, když uzří plakát, upoutávku a následně i celý film. James Foley, ještě donedávna zcela zapomenutý režisér, najednou dokáže dát filmu výraz, sexuálnost, jediné, co neumí, jsou sex scény, prostě ve filmu s Adinou Mandlovou je větší sex odvaz než tady. Ovšem sex už tak nějak ustoupil do pozadí, nástup hlásí žárlivost a vztahové spory. Foley režíruje řemeslně dobře, proslavil se kdysi jen objevením jednoho v současnosti nejlépe placených herců, Marka Wahlberga si už jen málokdo pamatuje z thrilleru Milenec nebo vrah, ale nyní režisér žužlá bradavky Dakoty Johnson, takže je zase zpátky ve hře. Trilogie má důstojné zakončení, v závěru nejedna rozrajcovaná divačka zamáčkne slzu. Ideální film na Valentýna. 8/10 (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Rok se s rokem sešel a rádoby šokantní trilogie dospěla ke svému vrcholu. Ano, tenhle lascivní dvojsmysl je hojně používán na všech propagačních materiálech, tak proč u něj nezůstat. Už dávno je však jasné, že ti, kteří neusínají s fotkou Jamieho pod poštářem (Dakotu ani nezmiňuju, tak perverzní snad nikdo není), si navzdory velkolepým proklamacím na své rozhodně nepřijdou. Tak se pojďme do toho erotického bahínka ponořit společně.
Na konci dvojky se chystala veselka, kterou trojka začíná. Raději moc nepátrejme, v čem spočívá ta v názvu deklarovaná svoboda, protože ani předchozí díl přehnaně temný nebyl. Christian a Anastasia, zde zkracovaná na Anu, což v českém překladu docela baví (Ano! Ano!), si užívají líbánky, když v tom… drama! Zase dělá problémy Anin bývalý šéf, nesmyslně zlý chlívák Jake, který tak vnáší prvky béčkového thrilleru do jinak poměrně pokojného béčkového melodramatu. Nových postav či zápletek se nedočkáme, prostě se jen vrátí pár starých znamých, kteří byli nudní už jako noví.
Nesmyslnost všeho, již populární trademark série, zůstává naštěstí zachována i zde, a tak divák může jen přemýšlet nad tím, proč si Ana a Christian nevyříkali některé vztahové rozdíly před svatbou. Podobně překvapí i povýšení v nepřítomnosti, aneb vy byste snad nechtěli přijít po pár týdnech do práce ke zjištění, že máte lepší místo? Tyhle drobnosti jen podtrhují dlouhodobé podezření, v jak pohádkově ujetém světě se odstínová trilogie odehrává. Což podtrhují i dadaistické dialogy ve stylu:
A: „Nemůžeš mě mít zavřenou jako v kleci.“
C: „Bojím se o tebe.“
A: „Pojď, ostříhám ti vlasy.“
Ano, takhle to skutečně probíhá. Banální dialogy o nesmyslných problémech jsou prokládány velmi impotentními erotickými scénami, rajcovními asi jako punkce dutin. V součtu z toho vychází velmi nezáměrná komedie, v čemž utvrzují scény, kdy se Christian sexy způsobem sprchuje nebo sexy způsobem hraje na klavír a zpívá. Hluboko uvnitř bych rád věřil, že aspoň Jamie Dornan si uvědomuje, čemu se to zaprodal a je rád, že to končí; má totiž podle mě na víc. Čímž si nejsem tak jistý u Dakoty Johnson, stále unylé a vyjukané, i když na tuhle roli to stačí.
Zcela v souladu s očekáváními platí, že bych sem mohl překopírovat velkou část svého loňského textu o dvojce a nikdo by si ničeho nevšiml. Takže je opět hutně cpán product placement (který pobaví obzvlášť u v podstatě zkrachovalé značky mobilních telefonů), opět se vlastně nic moc neděje, opět na pozadí neustále hrají aktuální popiny, opět je sex povážlivě neškodný a dokonce mám i opět pochroumaný prst z fotbalu – stejným způsobem, ale tentokrát jiný prst. A abych vám odpověděl na otázku, kterou jste nepoložili (protože vás odpověď nezajímá), tak ano, opět jsem s ním cvičil a dokonce jsem si bolavý prostředníček i zalepil náplastí. Je vlastně docela milé, že jednou ročně máme k dispozici tak nudné dvě hodiny, že si člověk stihne dopřát drobná ošetření, která v každodenním shonu nestíhá.
Řemeslník James Foley tak dodal, co měl. Závěr trilogie se o žádný úkrok stranou nesnaží a nabízí stejnou pozlátkem obalenou prázdnotu jako předchozí díly. Takže trocha zábavy, neškodného sexu a napětí pro paničky, které nechtějí trávit svátek zamilovaných o samotě s lahví vína. Už nám to ale končí, další rok bude Valentýn o padesát odstínů chudší; ten pocit zadostiučinění, který jsem měl při závěrečných titulcích, bych vám ale snad přál i zažít. Ono to vážně končí!

PODROBNÝ POPIS FILMU
Anastasie (Ana) Steelová a Christian Grey se stávají manželi. Odjíždějí na romantické líbánky do Paříže a užívají si života v luxusu, který jim umožňuje Christianovo bohatství. Jejich líbánky ale skončí poté, kdy dostanou zprávu, že se někdo vloupal do počítačového systému Christianovy společnosti a ukradl z něj cenná data. Podle záznamu na bezpečnostních kamerách se jedná o Jacka Hydea, bývalého nadřízeného Any, který se jí dříve pokusil znásilnit a Christian jej poté nechal vyhodit z práce a zničil jeho kariéru. Ana dostává dvojici osobních strážců pro svoji ochranu.
Christian mezitím koupí pro sebe a svoji ženu velký rodinný dům na venkově. Projektuje jej Gia Matteo, atraktivní mladá architektka, která s Christianem otevřeně flirtuje v přítomnosti Any. Ta si ale její chování nenechá líbit a uvede ji do patřičných mezí. Nyní již manželský pár Greyových pokračuje v sexuálním experimentování, ale po čase oznámí Ana Christianovi, že je těhotná. Ten zareaguje zlostně a oznámí Aně, že měl pro jejich vztah do blízkého budoucna jiné plány. Vrátí se domů opilý a Ana zjistí, že opět navštívil svoji bývalou milenku a „učitelku sexu“ Elenu Lincolnovou.
Ana je rozlícená jeho chováním, ale brzy se objeví větší problém. Jack Hyde, který se již předtím pokusil Anu unést a skončil za to ve vězení, byl mezitím na kauci 500 000 dolarů propuštěn a nyní unesl Christianovu nevlastní sestru Miu. Vyhrožuje Aně, že ji zabije, pokud do dvou hodin nesežene 5 milionů dolarů a nepřiveze mu je sama na určené místo. Hydeovi nedobrovolně pomáhá Anina asistentka Liz, na kterou má Hyde kompromitující materiál v podobě tajné nahrávky jejich společných erotických hrátek. Ana nakonec peníze za Christianova souhlasu sežene a dostane se na místo setkání. Tam ji Hyde fyzicky napadne a kopne ji do břicha. Ana ho stihne střelit ukrytou pistolí do nohy a po následném příjezdu Christiana a policie upadne do bezvědomí.
Probouzí se o tři dny později v nemocnici s vyděšeným Christianem po boku. Ukazuje se, že ona i dítě, které čeká, budou v pořádku. Christian pochopí, jak moc je dítě pro Anu důležité a nic dalšího nenamítá. Jejich vztah je ještě silnější než předtím. Ukazuje se, že Hyde byl ve stejné pěstounské rodině jako Christian a měl „smůlu“, protože zámožná rodina Greyových si kdysi vybrala k výchově Christiana místo něho. Christian později společně s Anou přinese květiny k hrobu své matky, kde dosud nikdy nebyl.
V závěru filmu vidíme o dva roky později spokojenou rodinu Greyových ve svém venkovském domě, kdy manželé již mají malého syna Theodora Raymonda a Anastasie je těhotná s jejich druhým dítětem, děvčátkem Phoebe.

Ocenění:
Razzies
2018 - Niall Leonard (Nejhorší scénář)
2018 - James Foley (Nejhorší režisér) (nominace)
2018 - Marcia Gay Harden (Nejhorší herečka ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Marika Šoposká - Dakota Johnson (Anastasia Steelová), Ondřej Gregor Brzobohatý - Jamie Dornan (Christian Grey), Dalibor Gondík - Eric Johnson (Jack Hyde), Klára Sochorová - Eloise Mumford (Kate Kavanaghová), Jakub Saic - Luke Grimes (Elliot Grey), Kateřina Petrová - Rita Ora (Mia Greyová), Regina Řandová - Marcia Gay Harden (Grace Greyová), Zdeněk Mahdal - Max Martini (Taylor), Adéla Kubačáková - Amy Price-Francis (Liz), Martina Šťastná - Ashleigh LaThrop (Hannah), Vojtěch Hájek - Victor Rasuk (José), Zuzana Hykyšová - Robinne Lee (Ros), Martin Sobotka - Brant Daugherty (Sawyer), Pavel Tesař - John Emmet Tracy (výkonný ředitel Troy Whelan), Radovan Vaculík - Gary Hudson (Elenin bývalý manžel), Petra Hobzová, Oldřich Hajlich, Barbora Šedivá, Bohdan Tůma, Milada Vaňkátová
Překlad: Zuzana Coufalová
Produkce: Veronika Dvořáková
Zvuk: Dušan Lipert, Eliška Bejčková
Dialogy a režie: Magda Landsmannová
Natočilo Barrandov Studio a.s. 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.2.2018 CinemArt
Premiéra USA: 9.2.2018 Universal Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 13.6.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 13.6.2018 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 55 014 275
Tržby celkem - $ 368 307 760
Návštěvnost v ČR 360 449
Náklady (Rozpočet) - $ 55 000 000

FILMY V SÉRII
Padesát odstínů šedi gastonrolinc.webnode.cz/news/a244/
Drama / Romantický, USA, 2015
Režie: Sam Taylor-Johnson, Hrají: Dakota Johnson, Jamie Dornan

Padesát odstínů temnoty gastonrolinc.webnode.cz/news/a250/
Drama / Romantický, USA / Čína, 2017
Režie: James Foley, Hrají: Dakota Johnson, Jamie Dornan

Padesát odstínů svobody gastonrolinc.webnode.cz/news/a251/
Erotický / Romantický, USA, 2018
Režie: James Foley, Hrají: Dakota Johnson, Jamie Dornan
 
Tvůrci a herci
James Foley (Režie), Dana Brunetti (Produkce), Michael De Luca (Produkce), E.L. James (Produkce), Marcus Viscidi (Produkce), Danny Elfman (Hudba), John Schwartzman (Kamera), David S. Clark (Střih), Richard Francis-Bruce (Střih), Debra Neil-Fisher (Střih), Laray Mayfield (Casting), Julie Schubert (Casting), Nelson Coates (Scénografie), Shay Cunliffe (Kostýmy), Jon Taylor (Zvuk), Rosalina Da Silva (Masky), Niall Leonard (Scénář), E.L. James (kniha) (Předloha), Jamie Dornan (Herec), Dakota Johnson (Herec), Eric Johnson (Herec), Arielle Kebbel (Herec), Tyler Hoechlin (Herec), Kim Basinger (Herec), Eloise Mumford (Herec), Marcia Gay Harden (Herec), Max Martini (Herec), Rita Ora (Herec), Luke Grimes (Herec), Callum Keith Rennie (Herec), Brant Daugherty (Herec), Fay Masterson (Herec), Dylan Neal (Herec), Robinne Lee (Herec), Bruce Altman (Herec), Michelle Harrison (Herec), Amy Price-Francis (Herec), Victor Rasuk (Herec), Andrew Airlie (Herec), Gary Hudson (Herec), Adil Zaidi (Herec), Ashleigh LaThrop (Herec), Laura Jacobs (Herec), Sachin Sahel (Herec), Lisa MacFadden (Herec), Jaclyn Jonet (Herec), Guillaume Campanacci (Herec), Nathan Dellemme (Herec), Fabien Hagege (Herec)
 
2018/115/USA/Drama, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Natáčanie filmu trvalo 103 dní.
- Scény byly točeny v Nice, Francii ve stejný čas, kdy se v Nice odehrávaly teroristické útoky v červenci 2016.
Celosvětová premiéra proběhla 6. února 2018 v Paříži (Francie).
- Pro scénu na líbánkách, která se odehrávala u francouzského Louvre, byla celá oblast pro natáčení uzavřena. Režisér prohlásil, že tak chtěl docílit efektu jako kdyby Christian (Jamie Dornan) pro Anastazii (Dakota Johnson) koupil celou Paříž.
- Film se začal natáčet v únoru 2016 ve Vancouveru (Kanada) a v Paříži (Francie) zároveň s druhým dílem v trilogi - Padesát odstínů temnoty (2017).
 
Odkazy