Vinnetou: Nový svět / Winnetou – Eine neue Welt (2016/117/Německo/Dobrodružný, Western) 66%

23.09.2018 13:31
JEDNOU VĚTOU
„Do Ameriky přijíždí nový geometr a jeho jméno zní Karl May..."

OBSAH
V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány.(Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
1. díl mě překvapil, pozitivně, i když by se chyby a nedodělky najít daly, ale proč bych to dělal a kazil si požitek. Vinnetou: Nový svět se románové předlohy drží minimálně, ponechal si seznámení K. Maye - Old Shatterhanda s Vinnetouem při stavbě železnice, dále pár postav, jinak nic. Old Shatterhand je vykreslen spíš jako zelenáč, i když ne úplný nekňuba, který toho jako městský člověk a inženýr moc neumí a divočina a rudoši jsou pro něj naprosté novum. Což není vůbec na závadu, oproti skoro dokonalému Old Shatterhandovi L. Barkera a naprosto dokonalému Old Shatterhandovi z knižní předlohy působí nový Olda reálněji a uvěřitelněji, takto by mohl příběh K. Maye-Shatterhanda na divokém západě skutečně vypadat. Toto hodnotím jako plus a jako plus hodnotím i další změny v příběhu, které sice nejsou bůh ví jak skvělé, ale díky nim předlohu znající divák neví, co čekat a nesleduje jen remake filmu z 60. let nebo film blízký románové předloze. Celkově působí 1. díl lehce utahaně a zdlouhavě (má dvě hodiny) a televiznost je sem tam vidět, díky zmíněným pozitivům má potenciál diváky namlsat na další díly. (Castrator) 2*

Podstatně lepší, než jsem očekával, i když mi to spíše připomínalo béčkovější verzi Tance s vlky, v závěru kombinovanou s Mostem přes řeku Kwai, než Mayovky. Atmosféra je skvělá, výprava (i když ne moc bohatá) taky není špatná - špinavější a zablácenější háv tomu sluší, akční scény rovněž neurazí (i když jich také není mnoho). Ovšem s tempem vyprávění je to podstatně slabší - obzvlášť první půlhodina se strašně vleče. Tvůrci měli možná dobrou vizi všechno přiblížit více realitě, někdy to však působí nepatřičně (Old Shatterhand se ožere a dostane přes držku, zabití náčelníka na mírové dohodě - za tohle by vrah stanul před soudem i tehdy). Představitel Old Shatterhanda vypadá a působí spíše jako kolotočář, hlavní záporák je sice odpudivý týpek, ale postrádá charisma a vůbec nepůsobí jako velitel bandy zabijáků. Na druhou stranu Vinnetou je skvělý a v určitých úhlech Pierru Brieceovi až neskutečně podobný, Nšo-Či se mi taky líbila a Gojko Mitič dává vzpomenout na šedesátkové klasiky. Žádný zázrak, ale do průseru to má daleko (na rozdíl od pokračování). 60%. (sud) 3*

Vinnetou se vrátil, ale faktem zůstává, že strunu nostalgie nerozechvěje. Co naplat. Nezbývá tedy než s trochou lítosti konstatovat, kdeže loňské sněhy jsou. Konzumní Vinnetou už na první pohled působí méně uhlazeným dojmem a snad divočeji, nicméně mám pocit, že Brice mu propůjčil mnohem noblesnější zjev a jemnější úsměv. Rovněž blonďák s modrýma očima, postrádá tah na branku ve srovnání s mužným Barkerem, přestože se snaží, seč mu síly stačí. Nelze tedy hovořit o tom, že by mě to nadchlo. Půvab romantických časů stříbrného plátna se tentokrát nekonal. Možná také proto, že dnes už to jenom je nostalgická vzpomínka, přikrášlena léty. Protože režisér Harald Reinl dal zjevně do příběhů větší srdce. Začnu tím, že filmové příběhy s Vinnetouem a Old Shatterhandem patří k nejkrásnějším zážitkům, neboť mimo jiné byla tam i fajn krajina. Připomínám alespoň známé skutečnosti. Hučící vodopády, blankytně modré nebe, azurová jezera. Navíc u toho příjemně utíkal čas. Příhodná hudba Marina Böttchera dokonale podkreslovala už tak báječnou atmosféru. Původní filmový Vinnetou měl ovšem ještě jednu nespornou výhodu, která se jmenovala Pierre Brice a Lex Barker. Odpočívej v pokoji ve věčných lovištích, Vinnetou. (tahit) 2*

VELKÁ RECENZE
Německá televize RTL naskočila na modní vlnu předělávek klasických děl. A nezačala zrovna zlehka. Pustit se do nového zpracování klasiky od Karla Maye je čin hodně odvážný. Když jsem se o novém natáčení mayovky dozvěděl poprvé, moje první reakce byla jednoznačná - co si to dovolují? Lex Barker a  Pierre Brice se budou otáčet v hrobech a Velký Manitou autory nového zpracování prokleje i s jejich rodinami!
Jenže to musím vzít zpět. Nový Vinnetou je povedený televizní film a rozhodně stojí za to, jej vidět. Musíte se ale odprostit od srovnání s původní sérií. S tou nemá vůbec nic společného. Pryč je pohádkový příběh o dokonalém Old Shatterhandovi, který střílí lépe než Buffalo Bill a o skoro nesmrtelném Vinnetouovi. Místo toho dostanete příběh o zelenáči (Karl May), který přijede do Ameriky snít svůj sen o dobývání panenské přírody a je hned z kraje konfrontován drsnou realitou. A právě příklon k realističtějšímu podání kolonizace divokého západu novému Vinnetouovi moc sluší. Vykreslení stavby železnice jakoby si autoři vypůjčili z kultovního seriálu Hell on Wheels, a tak se připravte na špinavé, rozblácené “ulice” vznikajícího města, špinavé děvky a věčně ožralé rasistické pistolníky, kteří své lidství a morálku nechali kdesi na východě. Ale nemusíte mít strach, že by autoři rezignovali na pohádkový rozměr úplně - Indiáni jsou oproti bělochům pořád ti lidé země, kteří (když zrovna neskalpují náhodné kolemjdoucí) nejraději rozjímají nad krásami severoamerické přírody.
Příběh prvního dílu této minisérie se točí kolem tradičního seznámení Karla Maye (Old Shatterhanda) s Vinnetouem. Old Shatterhand musí nejdříve procitnout ze svého snu, pocítit nenávist k vlastním lidem, aby v závěrečné bitvě pomohl Apačům odpálit důležitý most, a tak zabránit železnému oři, aby pokračoval přes svatá území Apačů. A to je vše. Což je jeden ze záporů nového zpracování - je velice rozvláčné a pomalé a příběhu v něm zrovna moc není.
Dvě hodiny je na televizní film opravdu hodně a záběrů na krásnou krajinu je ve filmu více než je záhodno, a tak se divák dost často nudí. Na druhou stranu, poměr CGI a reálné krajiny je tady ve správném poměru (pořád je reálné natáčení levnější než CGI) a tak to ani tolik netahá za oči, jen je to prostě nuda.
Představitel Old Shatterhanda opravdu působí jako čerstvý německý přistěhovalec, který se teprve tím správným hrdinou stane. A Vinnetou - nečekal jsem, jak bude představitel podobný svému ikonickému předchůdci, občas jsem si myslel, že se koukám na reinkarnaci Pierra Brice. Jako bonbonek pro fajnšmekry se přestavuje Gojko Mitič (kterého všichni známe z původní série) jako slovutný náčelník Inčučuna.
Nového Vinnetoua si určitě užijí všichni milovníci Indiánů (a Indiánek - nahých Apaček je ve filmu dost), drsné severoamerické přírody a příbehů o cti a zradě. Jen nesmíte myslet na původní sérii a hlavně na původní knižní předlohu, s tou nový Vinnetou nemá pranic společného. Howgh!

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Německo: 25.12.2016 RTL
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Poklad na Stříbrném jezeře (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/082/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1962
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Vinnetou (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/006/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1963
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Old Shatterhand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0061/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Hugo Fregonese, Hrají: Lex Barker, Guy Madison

Mezi supy (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/005/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1964
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Vinnetou - Rudý gentleman (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/004/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Petrolejový princ (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0041/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1965
Režie: Harald Philipp, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Old Surehand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0021/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1965
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Stewart Granger, Pierre Brice

Vinnetou - Poslední výstřel (Blu-ray) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0031/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1965
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Vinnetou a míšenka Apanači (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/072/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1966
Režie: Harald Philipp, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Old Firehand (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/03/
(Vinnetou a Old Firehand)
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Jugoslávie, 1966
Režie: Alfred Vohrer, Hrají: Rod Cameron, Pierre Brice

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0081/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Itálie, 1968
Režie: Harald Reinl, Hrají: Lex Barker, Pierre Brice

Žut (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/003-original-dvd1/
Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1964
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

V říši Stříbrného lva (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd1/
Dobrodružný, Západní Německo / Španělsko, 1965
Režie: Franz Josef Gottlieb, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

Divokým Kurdistánem (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd4/
Dobrodružný, Západní Německo / Španělsko, 1965
Režie: Franz Josef Gottlieb, Hrají: Lex Barker, Marie Versini

Pyramida boha slunce (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd3/
Western / Dobrodružný, Západní Německo / Francie, 1965
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Gérard Barray

Poklad Aztéků (Originál) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/002-original-dvd2/
Dobrodružný / Western, Západní Německo / Francie, 1965
Režie: Robert Siodmak, Hrají: Lex Barker, Gérard Barray
 
TV SÉRIE
Vinnetou se vrací (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/vinnetou-se-vraci-tv-film-winnetous-ruckkehr-1998-171-nemecko-western-9/
Německo, Western, 1998
Režie: Marijan David Vajda, Hrají: Pierre Brice, Candice Daly

NOVÁ SÉRIE
Vinnetou - Vinnetou: Nový svět gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a232/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Wotan Wilke Möhring, Nik Xhelilaj

Vinnetou - Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a231/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Wotan Wilke Möhring, Nik Xhelilaj

Vinnetou - Vinnetou: Poslední bitva gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a233/
Německo, Dobrodružný / Western, 2016
Režie: Philipp Stölzl, Hrají: Nik Xhelilaj, Wotan Wilke Möhring
 
Tvůrci a herci
Philipp Stölzl (Režie), Christian Becker (Produkce), Christoph Müller (Produkce), Felix Wendlandt (Produkce), Matthias Wendlandt (Produkce), Martin Böttcher (Hudba), Heiko Maile (Hudba), Sten Mende (Kamera), Sven Budelmann (Střih), Ulrike Müller (Casting), Matthias Müsse (Scénografie), Anke Winckler (Kostýmy), Stefan Korte (Zvuk), Guido Zettier (Zvuk), Georg Korpas (Masky), Jan Berger (Scénář), Karl May (kniha) (Předloha), Wotan Wilke Möhring (Herec), Nik Xhelilaj (Herec), Milan Peschel (Herec), Gojko Mitić (Herec), Henny Reents (Herec), Rainer Bock (Herec), Jürgen Vogel (Herec), Oliver Masucci (Herec), Leslie Malton (Herec), Ronald Kukulies (Herec), Yu Fang (Herec), Mirco Kreibich (Herec), Gotthard Lange (Herec), Blaž Setnikar (Herec), Slavko Sobin (Herec)
 
2016/117/Německo/Dobrodružný, Western
 
Zajímavost k filmu
- V novej trilógii o náčelníkovi Apačov sa objavili aj traja herci z pôvodných filmov. Marie Versini (sestra náčelníka Nscho-tschi) v úvodnej scéne vo vlaku. Gojko Mitič hrá v prvej epizóde Nový svet (2016) otca Winnetoua a Mario Adorf (bandita Frederick Santer) si zahral v záverečnej časti Posledný boj (2016).
 
Odkazy