Mr. Bean: Největší filmová katastrofa / Bean (1997/85/Velká Británie, USA/Komedie, Rodinný) 69%

23.09.2018 13:30
JEDNOU VĚTOU
„Američané považují Beana za mírně excentrického vědce. Je poslán jako nejlepší odborník na prominentní stáž do USA. Amerika na něj nikdy nezapomene!"

OBSAH
Moc toho nenapovídá, ale jeho mimika poví vše: jako expert na umění odchází Dr.Bean do Los Angeles. Bohatý generál Newton tam daroval Griersonovu muzeu slavný obraz od Jamesa Whistlera. Bean jako delegát londýnské "National Gallery of Art" má za úlohu rokovat o koupi díla, hodného několika milionů. Jeho hostitel David Langley ho ubytuje u sebe doma, což manželka a děti už po několika minutách zhodnotí jako ne moc povedený nápad... Příběh jako taký však ve filmu sehrává jen vedlejší úlohu - film je ve skutečnosti sbírkou krátkých skečů a chodící katastrofa ve tvídovém saku nás provází celým příběhem.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mr. Bean v televizi = absolutní špička televizního humoru. Mr. Bean v kině = rádoby vtipná rodinná komedie. Ne, to jsem nenapsal zcela přesně. Ono to sice je vtipné, ale tak nějak jinak. Některé scény jsou obšlehnuté z TV Beana a přesto se jim člověk zasměje znovu. Jiné jsou nové, originální a - slabé. Hold není to ten starý dobrý Bean. Ale přesto je tady pár výborných scének (Bean jako doktor v nemocnici, Bean poprskal obraz a snaží se jej zachránit apod.), kterým se člověk zasměje, i když se mu zbytek filmu třeba nelíbí. (Radyo) 3*

Narozdíl od televizního pana Beana je film na druhé podívání už krapet nudný. Potlesk patří castingovému oddělení za výběr Petera MacNicola do druhé hlavní role, neboť je "doktoru Beanovi" partnerem zcela adekvátním. Je třeba ocenit i slušnou zápletku bez zádrhelů a hudbu ostříleného matadora (autora doprovodu nejen k Red Dwarfovi) Howarda Goodalla. (Gemini) 3*

Mr. Bean a stříbrné plátno si zrovna dvakrát nepotykali. Jeho zábavné, několika minutové televizní skeče zůstanou vždy mnohem zábavnější a zachovány v celistvějším tvaru, než poněkud rozbředlá Beanova anabáze do zámoří. V L:A: se sice zažije také nějaká legrace, ale mně přišla hodně vynucená a téměř vůbec nevyplynula ze situace, ale náš popleta s šílenými škleby si musel svoje scénky do děje vsunovat, a to nebylo ono. Dokonce si dovoluji tvrdit, že Peter MacNicol byl natolik dobrý, že váznoucí legraci obstarával rovněž v hojném měřítku a hlavně přirozenější cestou, než to bylo u Rowana Atkinsona. Pobavil jsem se, to ano, ale na televizní obrazovce to Beanovi šlapalo fakt lépe. Tady vlastně většinu svých televizních scének propašoval do filmu, a ještě tak nějak polovičatě. Hodně průměrná záležitost. 50% (kingik) 3*

OLDIES
Měl Mr. Bean zůstat jen v televizi? Svým prvním filmem nás přesvědčil, že má dost sil na to, aby utáhnul celovečerák víceméně na vlastní pěst. Je to sice něco jiného, když vyrazí do ulic mezi lidi a nejede sólíčko ve svém pokojíku u televize, na pláži před slepcem nebo na lavičce autobusové zastávky, nové prostředí mu ale vyloženě neuškodilo (tedy minimálně v rámci "jedničky"). Trailer využívá spíš toho původního kouzla pana Beana, předvádí jednotlivé gagy, aniž by tím v rámci ukázky vytvářel nějakou komplexní představu o filmu. Ke "slovu" prostě nepouští nic jiného, než Atkinsonovy grimasy a skopičiny. K mírnému pošimrání bránice to samozřejmě stačí, k nějaké nadupané trailerové prezetaci ale stěží. Ukázka neumí vytáhnout pointu žádného vtipu a tak se zdá, jako by vlastně Beanovy ptákovinky nebyly tolik vtipné. Že by matoucí trailer? Nebo jsem se v kině smál jen proto, že jsem byl ještě malý capart?

VELKÁ RECENZE
Správní rada Královské národní galerie, by se ráda zbavila neschopného kustoda Beana. Protože ho nemohou propustit, rozhodnou se ho vyslat do Spojených států jako experta, který má vypomáhat kolegům z Griersonovy galerie s přípravou velkolepé vernisáže jenž má představit slavný obraz Jamese Whistlera, který se po letech vrátil do Ameriky a to díky ušlechtilosti generála Newtona. Svérázný chlapík způsobí pozdvižení v letadle s pytlíkem na zvracení a také jeho vstup na americkou půdu je značně svérázný. Americká ochranka ho totiž považuje za teroristu a rozhodne se ho zadržet. Bean se tak poprvé setkává nejen s poručíkem Brutem, ale také kurátorem Griersonovy galerie Davidem Langleym, který jeho potrhlé chování přičítá genialitě.
Langley Beana odveze k sobě domů a představí ho manželce Alison, dospívající dceři Jennifer a dvanáctiletému Kevinovi. Alison však nemá pro Beanovy kousky pochopení a dá manželovi ultimatum. Buď dostane Beana z domu nebo se ona po dobu jeho pobytu v Los Angeles odstěhuje. Langley provází Beana po městě, ten však nechce vidět žádné galerie, ale zábavní park, kde pochopitelně velmi záhy způsobí katastrofu a opět se ocitne na policii. Ještě horší je to v galerii, kde Bean zůstane jen chvíli před obrazem sám. Stačí jediné kýchnutí, kapesník a obraz jehož cena se pohybuje v desítkách milionů je navždy zničen. Bean se přizná Langleymu, že není žádný doktor a obrazům vůbec nerozumí. Zoufalý kurátor se opije a když ve značně podroušeném stavu spatří Alison, požádá o rozvod. Bean pochopí, jaké neštěstí příteli způsobil a rozhodne se vše napravit.
Bláznivá anglická komedie, která poprvé uvádí do celovečerního filmu postavu vynalézavého nešiky a smolaře Beana, hrdiny úspěšné řady televizních skečů, vznikla v roce 1997. Natočil ji podle scénáře Richarda Curtise a Robina Driscolla režisér Mel Smith (u nás známe především jeho komedii Vraždy v Radiolandu). Vše tu samozřejmě stojí a padá s postavou Beana, kterou vytvořil populární britský herec Rowan Atkinson natolik přesvědčivým způsobem, že bývá často se svým Beanem ztotožňován. Vystudoval elektrotechniku na Oxfordské univerzitě, ale rozhodl se věnovat dráze komika. Kromě postavy Beana si zahrál hlavní roli v televizním seriálu historických komedií Černá zmije a objevil se ve vedlejších rolích celé řady filmů - Žhavé výstřely, v bondovce Nikdy neříkej nikdy, Čtyři svatby a jeden pohřeb a v současné době se v kinech hraje komedie Milionový závod, kde také vytváří jednu z hlavních postav.

DABING
V českém znění: Slavomír Králík – Rowan Atkinson (Mr. Bean), Jiří Prager – Peter MacNicol (David Langley), Vladimír Brabec – Harris Yulin (George Grierson), Dagmar Čárová – Pamela Reed (Alison Langleyová), Zdeněk Podhůrský – Larry Drake (Elmer), Jiří Zavřel – Richard Gant (poručík Brutus), Jiří Kvasnička – Tom McGowan (Walter) / Chris Ellis (detektiv Butler), Lucie Svobodová – Sandra Oh (Bernice Schimmelová), Priscilla Shanks (Sylvia Griersonová), Bohuslav Kalva – John Mills (předseda) / Burt Reynolds (Generál Newton), Petr Oliva - Peter Egan (Lord Walton), Tereza Chudobová - Tricia Vessey (Jennifer Langleyová), Jiří Krejčí - Andrew Lawrence (Kevin Langley), Jiří Bakalář (titulky), Bohdan Tůma, Tomáš Černohradský, Zuzana Schulzová.
Překlad: Lenka Pospíchalová
Dialogy: Alena Navrátilová
Zvuk: Tomáš Beanohradský
Režie českého znění: Antonín Navrátil
Vyrobila: pro Bonton Home Video Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov, 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 7.11.1997 Gramercy Pictures
Premiéra Velká Británie: 1.8.1997
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.4.1998 (VHS) Bonton Home Video
Poprvé na VHS: 1.9.1998 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 12.3.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 3.4.2019 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 31 894 002
Tržby celkem - $ 205 893 247
Návštěvnost v ČR 627 381
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000

FILMY V SÉRII
Mr. Bean: Největší filmová katastrofa gastonrolinc.webnode.cz/news/a219/
Komedie / Rodinný, Velká Británie / USA, 1997
Režie: Mel Smith, Hrají: Rowan Atkinson, Peter MacNicol

Prázdniny pana Beana gastonrolinc.webnode.cz/news/a220/
Komedie / Rodinný, Velká Británie / Francie, 2007
Režie: Steve Bendelack, Hrají: Rowan Atkinson, Steve Pemberton

Johnny English (Originál) gastonrolinc.webnode.cz/news/a221/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 2003
Režie: Peter Howitt, Hrají: Rowan Atkinson, Natalie Imbruglia

Johnny English se vrací gastonrolinc.webnode.cz/news/a222/
Dobrodružný / Komedie, USA / Velká Británie, 2011
Režie: Oliver Parker, Hrají: Rowan Atkinson, Gillian Anderson

Johnny English znovu zasahuje gastonrolinc.webnode.cz/news/a0-0216/
Akční / Dobrodružný, Velká Británie / Francie, 2018
Režie: David Kerr, Hrají: Rowan Atkinson, Olga Kurylenko
 
Tvůrci a herci
Mel Smith (Režie), Peter Bennett-Jones (Produkce), Tim Bevan (Produkce), Eric Fellner (Produkce), Howard Goodall (Hudba), Francis Kenny (Kamera), Chris Blunden (Střih), Ronnie Yeskel (Casting), Peter S. Larkin (Scénografie), Hope Hanafin (Kostýmy), Matt Grimes (Zvuk), Tony Gardner (Masky), Richard Curtis (Scénář), Robin Driscoll (Scénář), Rowan Atkinson (Herec), Peter MacNicol (Herec), John Mills (Herec), Pamela Reed (Herec), Harris Yulin (Herec), Burt Reynolds (Herec), Larry Drake (Herec), Danny Goldring (Herec), Johnny Galecki (Herec), Chris Ellis (Herec), Andrew Lawrence (Herec), Peter Egan (Herec), Peter Capaldi (Herec), Sandra Oh (Herec), Tricia Vessey (Herec), Dakin Matthews (Herec), Robert Curtis Brown (Herec), April Grace (Herec), Rob Brownstein (Herec), Richard Gant (Herec), Tom McGowan (Herec), June Brown (Herec)
 
1997/85/Velká Británie, USA/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení probíhalo v Los Angeles a ve Velké Británii.
- Auto, které řídil David Langley (Peter MacNicol), byl Ford Mustang GT z roku 1964.
- Film byl kritizován za porušení tradic vůči seriálu a pro jeho amerikanizaci.
- První film, který překročil tržby 100 milionů dolarů před premiérou v USA.
- Producenti chtěli do role generála Newtona někoho méně známého, ale když se nabídl Burt Reynolds, nedokázali ho odmítnout.
- Steve Martin je velký Beanův fanoušek a nabídl se pro roli Davida Langleyho. Tu ale získal Peter MacNicol.
 
Odkazy