Návrat do Modré laguny / Return to the Blue Lagoon (1991/98/USA/Dobrodružný, Romantický) 36%

23.09.2018 13:28
JEDNOU VĚTOU
„Romantický příběh lásky uprostřed rajské přírody tropického ostrova."

OBSAH
Konec 19. století. Na lodi, jíž cestuje mladá vdova Sarah se svojí roční dcerkou Lilli, vypukne cholera. Sarah s Lilli a s dvouletým chlapečkem, kterého námořníci našli v bárce na širém moři, jsou vysazeni se zásobami do malé loďky. Vítr je zanese na opuštěný tichomořský ostrov. Sarah vychovává Lilli a chlapečka, kterému dá jméno Richard, v duchu viktoriánské morálky. Ale obě děti jsou s postupujícím věkem stále více fascinovány rozdíly ve své fyziognomii. Když Sarah zemře na zápal plic, Lillia a Richard jsou odkázáni jeden na druhého. Daří se jim utajit svou přítomnost na ostrově před kanibaly, kteří sem pravidelně připlouvají provádět své krvavé rituály. Na prahu dospělosti se Lilli a Richard do sebe zamilují a začnou spolu žít jako muž a žena. Jejich idylu přeruší příjezd americké lodi. Oba mladí lidé se za dramatických okolností musí rozhodnout, zda se vrátí do civilizace či nikoli...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jako Adam a Eva v ráji:-) Opět krásná romantická a exoticky nedotčená příroda opuštěného ostrova, dva mladí sebe poznávající se lidé..O něco slabší než jednička ale co se děje týče zas o něco dál...I když ten samotný konec v návaznosti na jedničku je značně nelogický:-) A tak se přikláním k názoru že jde spíše jen podprůměrný řekl bych v některých fázích děje i o dost naivní romantický snímek s opravdu nádherně hloupoučkými dialogy, v němž největší kvalitou jsou asi samotné půvaby krásné začínající Milly Jovovich (oproti Brooke Shields však méně exotická) a pak nádherné prostředí ostrova Taveuni v souostroví Fidži. Film je určen především mladým pubertálním holkám, dívkám či ženám a pak všem těm co by chtěli také něco podobného zažít, tedy snít si svůj jeden velký sen o věčné lásce někde na opuštěné ostrově. (Karlos80) 2*

Znovu tady máme spíš umělé konflikty, na sílu vyvolané, nikam nesměřující, dějově je to průměr těžící z oblíbené robinsonské tematiky, u kterého asi nejvíc vadí to, že idylu těchhle dvou přeruší příjezd americké lodi. Svůj náboj to tehdy mělo, vizuálně fajn, a zatímco Brooke měla při choulostivých scénách dablérku, Milla se do toho pořádně opřela. I díky tomu, když to poběží na nějakém televizním kanále, divák hned nepřepne. (castor) 2*

Od počátku je film vystavěn nesmyslně. První díl bohatě stačil a nevím, proč se znovu pouštět do vydojeného námětu. Změnila se ústřední herecká dvojice. Mladá Milla Jovovich & Brian Krause byli na počátku devadesátých let příslibem nových tváří, ale jejich kariéry postupem času nabraly opačný, v Krausově případě nežádoucí směr. Krausovi se předpovídal idol ženských srdcí a to mu vydrželo právě jen tenhle film. Dále už zavadil spíše o podřadnější televizní produkci, výjimku tvoří ještě kino snímek Sleepwalkers podle Kingovy hororové předlohy. Milla Jovovich dlouhou dobu stagnovala, hledala se, ale manželství se známým režisérem a také její herecká nevyhraněnost, jí postupně připravili dostatek zajímavých rolí. Do tohoto filmu oba dobře zapadli, snad se i nějaká vnějšková podoba najde s původními představiteli, ale film strhává především mizivé procento invence ve scénáři a také fakt, že Grahamova režie moc neusiluje o nějaké zlepšení. Vyžívá se v hloupých dialozích anebo nelogickém dějovém pojetí. Když to tak vezmu, vlastně kvalitu nelze kde brát. V tomhle filmu není, romantika funguje na bázi nejpodřadnějších telenovel a ostrov je nasnímán tak, že se spousta záběrů opakuje pořád dokola. Návrat do Modré laguny zabředl do bahna jedné velké neinvenční stupidity. 20% (kingik) 1*

VELKÁ RECENZE
V Jižním Pacifiku zahlédnou námořníci roku 1897 na moři malý člun a v němž dvouletého chlapce a jeho mrtvé rodiče. Dítěte se ujme vdova Sarah Hargrave, která se po smrti manžela stará o jednoroční dcerku Lilli. Když na lodi vypukne cholera, přesvědčí kapitán lodi Sarah, že nejbezpečnější bude, když spolu s dětmi opustí loď v záchranném člunu. V noci dá člun tajně spustit a spolu s ní, Lilli a chlapcem, který dostal jméno Richard, vyšle námořníka Kearneye, jenž se o ně má postarat. Když se situace na člunu začne stávat kritickou, chce Kearney hodit chlapce přes palubu, žena však námořníka při obraně dětí zabije veslem. Krátce nato se člun dostane ke břehu ostrova, kde Sarah objeví chatrč a z chování Richarda pochopí, že právě tady se chlapec narodil, a odtud se pokusili uniknout jeho rodiče. Všimne si divochů, kteří připlouvají z blízkého ostrova, dokáže však zůstat nezpozorována. Život na ostrově plyne v poklidu a Sarah se snaží děti vychovávat co nejlépe to v daných podmínkách jde. Nebrání jejich sžívání s přírodou, současně však dbá i na výchovu civilizovaného člověka, aby děti neměly problémy s návratem mezi lidi.
O osm let později však žena při pokusu utěsnit uprostřed bouře děravou střechu prochladne, onemocní a zemře. Léta plynou, děti vyrůstají a postupně se jejich vztah mění. Čtrnáct let poté, co přistáli u břehů ostrova, se stejně jako Richardovi rodiče do sebe zamilují a stanou se milenci. Idylický život však končí v okamžiku, kdy se na obzoru objeví jachta a u ostrova přistanou námořníci kapitána Hilliarda, aby doplnili zásoby vody. Jeden z námořníků totiž začne obtěžovat Lilli a když se ji Richard pokusí bránit, námořník vytáhne pistoli a vystřelí.
Britský romanopisec Henry de Vere Stacpoole (1863-1951) pracoval dlouhá léta jako lodní lékař, a tak není divu, že řadu svých děl umístil do jižního Tichomoří, které velmi dobře znal. Z jeho knih je nejznámější Modrá laguna (1908), líčící romantický příběh dospívajícího chlapce a dívky, kteří ztroskotali na malebném tropickém ostrově. Kniha byla už třikrát zfilmována - na začátku 20. let jako ještě němý snímek, v roce 1948 ve Velké Británii (v režii Franka Laundera hlavní úlohu vytvořila tehdy začínající Jean Simmonsová) a v roce 1980 americkým režisérem Randalem Kleiserem. Právě nečekaný divácký ohlas poslední verze, která odstartovala hvězdnou hereckou kariéru Brooke Shieldsové, přiměl hollywoodské tvůrce, aby se o deset let později k této látce ještě vrátili.
Tvůrci filmu natáčeli v nádherném prostředí Taveuni (v souostroví Fidži), přezdívaném Zahradní ostrov, jehož bujná vegetace vytvořila majestátní scenerii jednoduchého příběhu. Režisér William A. Graham (nar. 1930), který do té doby pracoval převážně v televizi, vybíral hlavní představitele na základě konkursu. Nakonec se rozhodl pro Briana Krauseho (nar. 1972), jenž měl do té doby zkušenosti pouze ze školních divadelních představení, a pro modelku Millu Jovovichovou (nar. 1975), která předtím účinkovala pouze v televizi. Pro oba mladé herce znamenal Návrat do Modré laguny začátek úspěšné kariéry, pro Millu Jovovichovou dokonce start k celosvětové popularitě, již zúročila především jako manželka francouzského režiséra Luca Bessona (už se však stačili rozvést), v jehož filmech Pátý element a Johanka z Arku vytvořila hlavní ženské postavy.


Ocenění:
Razzies
1991 - Nejhorší film (nominace)
1991 - William A. Graham (Nejhorší režisér) (nominace)
1991 - Leslie Stevens (Nejhorší scénář) (nominace) (nominace)
1991 - Milla Jovovich (Nejhorší vycházející hvězda) (nominace)
1991 - Brian Krause (Nejhorší vycházející hvězda) (nominace)

DABING
V českém znění: Jana Páleníčková - Milla Jovovich (Lilli), Filip Jančík - Brian Krause (Richard), Miluše Šplechtová - Lisa Pelikan (Sarah Hargrave), Pavel Rímský - John Mann (první kapitán, více rolí), Jiří Zavřel - Gus Mercurio (první důstojník, prolog, titulky), Bohdan Tůma - Brian Blain (kapitán Jacob Hilliard), Barbora Wildová, Jan Morávek ml.
Zvuk: Jan Morávek
Překlad: Milada Dobiášová
Dialogy: Karolína Průšová
Režie českého znění: Vladimíra Wildová
Vyrobil: Bonton, divize Bontonfilms

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.8.1991 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 14.1.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 11 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 2 800 000

FILMY V SÉRII
Modrá laguna gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a208/
Dobrodružný / Drama, USA, 1980
Režie: Randal Kleiser, Hrají: Brooke Shields, Christopher Atkins

Návrat do Modré laguny gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a209/
Dobrodružný / Romantický, USA, 1991
Režie: William A. Graham, Hrají: Milla Jovovich, Brian Krause

Modrá laguna: Procitnutí (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a210/
Dobrodružný / Drama, USA, 2012
Režie: Mikael Salomon, Hrají: Indiana Evans, Denise Richards
 
Tvůrci a herci
William A. Graham (Režie), William A. Graham (Produkce), Basil Poledouris (Hudba), Robert Steadman (Kamera), Ronald J. Fagan (Střih), Pennie DuPont (Casting), Jon Dowding (Scénografie), Aphrodite Kondos (Kostýmy), Paul 'Salty' Brincat (Zvuk), Emile Razpopov (Zvuk), Dessie Markovsky (Zvuk), Lesley Vanderwalt (Masky), Leslie Stevens (Scénář), Milla Jovovich (Herec), Brian Krause (Herec), Lisa Pelikan (Herec), John Dicks (Herec), Wayne Pygram (Herec)
 
1991/98/USA/Dobrodružný, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Režisér mal extrémne nároky na dĺžku doby nakrúcania, čo bolo v rozpore so zákonom o počte odpracovaných hodín maloletých v USA. Rodičia preto prehlásili Millu Jovovich (Lilli) za finančne a právne nezávislú na rodine, a tak sa stala plnoletou počas natáčania filmu.
- Film byl v roce 1992 nominován hned v 6 z 12 oficiálních kategoriích nechvalně proslulé Nadace zlaté maliny.
 
Odkazy