Brutální Nikita / Nikita (1990/117/Francie, Itálie/Akční, Thriller) 82% -Blu-ray-

23.09.2018 13:28
JEDNOU VĚTOU
„Zabila a musela zaplatit. Její práce v tajné službě byla ve znamení smrti."

OBSAH
Anne Parilaudová ztvárňuje v tomto filmu postavu mladé, na drogách závislé Nikity, která jako jediná ze skupiny pachatelů přežije přepadení lékárny. Je zatčená a odsouzená na doživotí, ale tajná služba jí dá ještě jednu šanci "pracovat pro vládu jako tajná agentka". V průběhu následujících let je Nikita vyškolená v dokonalý vraždící stroj a s novou totožností se vrací do života. Potkává svou lásku díky které dokáže skoro úplně zapomenout na to, co prožila. V nejlepším období se však ozve telefon s prvním úkolem. Nikita na rozkaz zabíjí, až se jednoho dne rozhodne se vším skončit a odejít...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Luc Besson. Muž mnoha tváří. Dokáže naprosto zklamat strašným scénářem(poslední dobou stále), ale jindy dokáže posadit všechny do sedadla v kině takovým způsobem, že vás musí vyhánět až stará uklízečka v kině. Od začátku se vás Brutální Nikita snaží chytit a nepustit. Na začátku jde o lehce zdrogovanou slečnu, která neodmítne možnost vystřelit si párkrát z pořádného kanónu. Postupem času se uklidňuje a končí jako přemýšlivá, křehká a brutální žena. Luc Besson nic nenechal náhodě a k filmu přizval své oblíbence ať už hudebního mága Erica Sierru a nebo svého milovaného Jeana Rena. Ten hraje postavu, která je na plátně pár minut, ale i za tu chvíli si získá váš obdiv a to myslím smrtelně vážně. Postava Viktora čističe je perfektní. Chladná, vraždící, geniální a přitom bez myšlenek. Nikita v celém filmu prochází různými stavy ať už od skoro psychicky zničené narkomanky až po ženu co má snoubence a nechce vraždit. Bohužel Nikita, která je na jednu stranu určitě velké plus filmu a je výborně a věrně zahraná, je také největší mínus. Její neprofesionální přístup k akcím na které je poslána a její fyzický stav chvílemi překáží. Každý kdo viděl seriálovou Brutální blondýnu Petu Wilson bude filmovou Nikitou zklamán. Nejen krásou (Peta vyhrává na celé čáře), ale i přístupem, který je u Pety rozhodně profesionálnější a brutálnější. Konec, jak už je u Luca částé, je velmi působivý a přesně trefený. Luc Besson je mistr režisér, ale i perfektně umí odhadnout do jaké míry může zajít a kde má své hranice. Magická hlubina, Brutální Nikita a Leon. To jsou tři koruny krále Francouzského filmu. Jen jedno takové rejpnutí. Akční scény mi přišli v Leonovi úchvatnější :), ale to je maličkost. Nikita je skvělý mix dramatu s akcí a patří k tomu základnímu co by milovník takovýchto filmů měl vidět. (Djkoma) 4*

Začátek byl dost drsnej, pak se to trošku uklidnilo. Čistič Viktor v podání Jeana Reno ale udělal hodně slušnou čáru přes rozpočet. Nikita je legendární film. Přijde mi, jak kdyby se Luc Besson od tohoto filmu odrazil a nikdy ho už nepřekonal. Vždyť i Leon se tímhle filmem inspiruje. Anne Parillaud se z ušmudlané feťačky rázem stala překrásná baba. Takovou brutální filmovou proměnu jsem předtím nikdy neviděl. Plnej počet tak nedávám jenom proto, že tenhle film je někdy až moc střelenej. Je to taková poctivá francouzská kriminálka, ale občas střihnutá nějakou ujetou scénkou, aby byla řádně dynamická. Někdy ale možná až moc. (Malarkey) 4*

Typický Besson ve svém nejsilnějším období. Silné a atraktivní téma zpracovává bez přemíry důrazu na pozlátko a první plán a naopak: koncentruje se na spodní proudy a psychologii postav. Akce a špionážní gloriola jsou staženy taktně do ústraní, o to větší prostor však dostává lidská dimenze příběhu o ženě, která dostala druhou šanci. Akční stránka, ač skutečně zabírá minimum prostoru, je provedená velmi vynalézavě a obsahuje značnou porci cynismu, ne nepodobného pozdější Tarantinově poetice. Anne Parillaud hraje s neuvěřitelným nasazením a drastický přerod své postavy podává s neobyčejnou mírou přesvědčivosti. O Bessonově formě svědčí i "čističovská" epizoda, která díky výkonu Jeana Rena patří k filmové klasice. Osobně mi dost vadí syntetický soundtrack a poněkud kolébavý krok vyprávění, nicméně i tak patří Nikita k absolutní klasice, na čemž nic nezmění ani tradičně debilní americký remake. (Marigold) 4*

V.I.M. FILMU
Ještě než se Luc Besson celosvětově proslavil Leonem, natočil jiný, ale přeci jenom hodně podobný film. Brutální Nikita je svému mladšímu bratříčkovi víc než vzorem. Besson zkouší opět hledat emoce a city v člověku, který by je podle všeho neměl mít a vyškolená likvidátorka Nikita je pro něco takového ideální. První půlka, během které je hlavní hrdinka trénována a učena, je výborná, ale druhá je geniální. Nikita zabíjí na příkaz. Neví, kdo jsou její oběti, čím se provinili a netuší, kdo jí dává instrukce. Jejím jediným úkolem je udělat to, co jí řekne tajemný hlas v telefonu a i když by podle všeho měla být člověkem bez citu a bez lítosti, postupně zjišťuje, že výcvik a násilnická minulost sami o sobě z člověka zabijáka neudělají. Právě střet cynického přístupu jejích nadřízených a postupného „znovuprobouzení“ člověka uvnitř je na Brutální Nikitě asi tím nejzajímavějším. V poslední půlhodině, kdy se na scéně objeví kultovní Viktor čistič (Renova příprava na Leona), je střet dvou pohledů na smrt a zabíjení asi nejpůsobivější. Zatímco hlavní hrdinka ví, že misi musí splnit, ale pokouší se o to co nejhumánněji, jejím nadřízeným je jedno, kolik lidí musí zemřít. Viktor vypadá vedle Nikity jako nelítostný Terminátor. Nevadí mu bolest, bez mrknutí oka zabije každého, kdo se mu přimotá do cesty a Nikita zjišťuje, že pokud nechce ve svém životě skončit stejně, musí něco udělat. Film stojí nejen na zajímavém námětu, ale hlavně na hereckých výkonech Anne Parillaud, Jeana Reno a mrazivého Tchéky Karya. Luc Besson s pomocí herců natočil film, který dnes možná působí jako pomalý, ale když člověk přistoupí na pravidla hry a uvědomí si, že Brutální Nikita není akční film, ale drsné psychologické drama, bude nadšený. Vedle amerického remaku kvality francouzské filmové školy vyniknou ještě víc.

VELKÁ RECENZE
Parta výrostků se vloupe do lékárny patřící otci jednoho z nich. Chtějí získat peníze a drogy. Když jsou přistiženi a obklíčeni, rozpoutají přestřelku, ve které zabijí několik policistů a lékárníka a útočníci, až na jednoho, přijdou o život. Přežije pouze zdrogovaná dívka Nikita, která chladnokrevně popraví jednoho z policistů. Když je odsouzena na doživotí, propadne hysterickému záchvatu, který uklidní teprve uspávací injekce. Probudí se v prosvětlené cele, kde ji navštíví zvláštní agent, který se představí jako Bob. Oznámí jí, že oficiálně spáchala sebevraždu a byla řádně pohřbena. Nabízí jí možnost začít nový život jako agentka tajné služby. Pokud odmítne, ještě pořád může přijít na řadu "sebevražda" a pohřeb. Nikita se zmocní Bobovy pistole a pokusí se uprchnout. Je však odzbrojena a Bob ji pro výstrahu střelí do nohy. Nakonec tedy dívka na spolupráci kývne a v centru odříznutém od světa podstoupí tvrdý výcvik. Učí se ovládat počítače, střílet, bojová umění, a u staré agentky Amandy dostává lekce vybraného chování, elegance a ženskosti.
O několik let později je výcvik u konce a Bob, který na něj po celou dobu dohlížel, ji pozve na oslavu jejich narozenin ven. Poprvé po letech opouští Nikita výcvikové centrum a navštíví s Bobem luxusní restauraci. Dostane od něj dokonce dárek. Jenže v luxusně zabalené krabici najde pouze nabitou pistoli. Čeká ji první úkol. Má zabít jednoho z hostů, což bez váhání provede. Okénko na záchodě, kterým měla podle plánu uniknout je však zazděné. Dívce se v divoké přestřelce s ochrankou zavražděného muže podaří uniknout odpadovou šachtou. Vrátí se do výcvikového střediska, kde se od Boba dozví, že úspěšně složila zkoušku, jejíž součástí bylo i ono zazděné okénko. Nyní může opustit středisko a začít nový život. S falešnou identitou ošetřovatelky Marie se nastěhuje do malého bytu a brzy hravě sbalí sympatického prodavače Marka. Po šesti měsících poklidného života je povolána do první akce.
V převleku za servírku doručí do jednoho pokoje otrávené jídlo a potom se opět vrátí ke svému nenápadnému životu. Protože Mark se neustále pokouší vyzvědět něco o její minulosti, představí mu svého strýčka Boba. Společná večeře proběhne v přátelské atmosféře a Bob dokonce dvojici věnuje dvě letenky do Benátek. Chvíle štěstí přeruší telefonický příkaz k další akci. Nikita má podle pokynů z vysílačky zastřelit neznámou ženu puškou ukrytou v koupelně. Nic netušící Mark ji přitom málem přistihne. Po návratu domů začne Mark plánovat jejich společnou budoucnost, Nikita má však plnou hlavu nového, časově náročného úkolu. Každý večer odchází pod záminkou nočních služeb a sleduje s dalšími agenty pracovníka ambasády, který shromažďuje tajné informace. Jejím úkolem je získat kopie dokumentů, které mají posloužit jako důkazy, vše se však nečekaně zvrtne, když je do akce nečekaně povolán nelítostný "čistič" Viktor. Jeho brutální zásah je pro napjaté nervy šokované dívky poslední kapkou.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Nikita Taylor (Anne Parillaud) je náctiletá delikventka závislá na heroinu, která se účastní loupeže v lékárně rodičů jednoho z bandy. Loupež se ale zvrtne v přestřelku s místní policií, při které jsou všichni mužští členové její bandy zabiti a ona jediná přežije. V mukách abstinenčních příznaků Nikita zastřelí policistu. Nikita je zadržena, vyslýchána a odsouzena za trojnásobnou vraždu policisty na doživotí. Z vězení se může dostat jen žádostí o odpuštění trestu po 30 letech.
Ve vězení ji zdrogovanou prohlásí za mrtvou, poté ji probudí ve zcela prázdné místnosti. Elegantně oblečený muž (Tchéky Karyo) vstoupí do místnosti a vysvětlí jí, že je oficiálně mrtvá a pohřbená po předávkování drogami. Nyní je držena v sídle francouzské tajné služby DGSE. Dostane na výběr: buď bude pracovat pro DGSE jako nájemná vražedkyně, nebo ji čeká smrt. Po několikerém odporu si vybere první variantu a stane se talentovanou nájemnou vražedkyní. Jedna z jejích trenérek, Amande (Jeanne Moreau), ji přemění z nevýrazné ženy na femme fatale.
Její první úkol je zabít diplomata v luxusní restauraci a utéct zpět do centrály. V této akci uspěla a začala žít obyčejný život v Paříži jako spící agentka. V supermarketu se seznámí se svým přítelem (Jean-Hugues Anglade), který netuší, jaké má opravdové povolání, nicméně on sám po čase její situaci odhalí i plně pochopí.
Její zabijácká kariéra se slibně rozvíjí do té doby, než se zvrtne loupež dokumentů na jedné ambasádě, při které potřebuje pomoc „Victora Čističe“ (Jean Reno) při zničení všech důkazů a odklizení mrtvých těl. Victor je při akci těžce zraněn a během cesty zpět zemře. Nikita opustí tajnou službu, Paříž a i svého přítele. Snímek má otevřený konec, kdy není řečeno, co se s ní stane dál.

Ocenění:
Golden Globes
1992 - Nejlepší zahraniční film (nominace)

César Awards
1991 - Anne Parillaud (Nejlepší herečka)
1991 - Nejlepší film (nominace)
1991 - Luc Besson (Nejlepší režie) (nominace)
1991 - Marc Duret (Nejslibnější herec) (nominace)
1991 - Eric Serra (Nejlepší hudba) (nominace)
1991 - Nejlepší zvuk (nominace)
1991 - Thierry Arbogast (Nejlepší kamera) (nominace)
1991 - Nejlepší střih (nominace)
1991 - Nejlepší výprava (nominace)

Ocenění:
Golden Globes
1992 - Nejlepší cizojazyčný film (nominace)

César Awards
1991 - Anne Parillaud (Nejlepší herečka)
1991 - Nejlepší film (nominace)
1991 - Luc Besson (Nejlepší režie) (nominace)
1991 - Marc Duret (Nejslibnější herec) (nominace)
1991 - Eric Serra (Nejlepší hudba) (nominace)
1991 - Nejlepší zvuk (nominace)
1991 - Thierry Arbogast (Nejlepší kamera) (nominace)
1991 - Nejlepší střih (nominace)
1991 - Nejlepší výprava (nominace)

DABING
1.DABING (VHS - voiceover)
V českém znění: Dagmar Čárová - Anne Parillaud (Nikita), Antonín Navrátil - Jean-Hugues Anglade (Marco), Petr Oliva - Tchéky Karyo (Bob), Jaroslava Obermaierová - Jeanne Moreau (Amanda), Michal Pavlata - Jean Reno (Viktor "čistič") a další...
Překlad: Hana Janovská
Dialogy a režie č. znění: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit pro Lucernafilm Video 1991

2.DABING (ČT)
V českém znění: Nela Boudová - Anne Parillaud (Nikita), Otakar Brousek ml. - Jean-Hugues Anglade (Marco), Ladislav Frej - Tchéky Karyo (Bob), Blanka Bohdanová - Jeanne Moreau (Amanda), Jiří Plachý - Jean Reno (Viktor "čistič"), Bohuslav Kalva - Roland Blanche (policejní inspektor), Bohumil Švarc - Stéphane Fey (předseda tribunálu), Emil Žák - Philippe Leroy (Grossman), Tomáš Sedláček - Jacques Boudet (lékárník) + Jean Bouise (atašé), Bohdan Tůma - Marc Duret (Rico) + (agent), Jiří Pomeje - Patrick Fontana (Coyotte) + (agent) + (policista), Alexej Pyško - Luc Besson (policista) + (počítačový expert) + (inspektor) + (ochranka), Bedřich Šetena (hlas v telefonu s instrukcemi pro Josephine), Jiří Ptáčník - Robert Talano (Benátský číšník) + (vrátný) + (strážník), Vladimír Kudla - Philippe du Janerand (Jules) + (feťák se sekerou) + (policista), Miroslav Saic - Eric Prat (instruktor střelby) + (policista), Vítězslav Bouchner (policista) + (ochranka), Jaroslav Hausdor (titulky) a další...
Překlad: Gabriela Kliková
Dialogy: Věra Pokojová
Dramaturgie: Zuzana Kopečková, Eva Lavická
Zvuk: Jiří Hejlek
Střih: Ivana Kratochvílová
Asistentka režie: Drahoslava Pešulová
Vedoucí výroby: František Seidl
Režie č. znění: Marie Fronková
Připravila: Česká televize 1992

3.DABING (DVD)
V českém znění: Nela Boudová - Anne Parillaud (Nikita), Otakar Brousek ml. - Jean-Hugues Anglade (Marco), Ladislav Frej - Tchéky Karyo (Bob), Dana Syslová - Jeanne Moreau (Amanda), Jiří Plachý - Jean Reno (Viktor "čistič"), Jan Szymik - Roland Blanche (policejní inspektor), Bohuslav Kalva - Stéphane Fey (předseda tribunálu) + Philippe Leroy (Grossman), Miloš Vávra - Jacques Boudet (lékárník) + (ochranka), Bohdan Tůma - Marc Duret (Rico), Karel Richter - Jean Bouise (atašé), Petr Svoboda - Philippe du Janerand (Jules), Ernesto Čekan (feťák se sekerou) + (Nikitin kolega), Zbyšek Pantůček (agent + více rolí), Jiří Prager, Martin Učík, Svatopluk Schuller, Jana Altmannová, Daniela Bartáková, Radek Hoppe, Kateřina Petrová, Filip Jančík (více rolí + titulky) a další...
Překlad a dialogy: Agentura K
Produkce: Milena Čapková
Zvuk: Miloš Sommer
Režie č. znění: Filip Jančík
Vyrobilo: studio Soundwave pro Vapet productions 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.7.1991
Premiéra USA: 8.3.1991
Premiéra Itálie: 17.8.1990
Premiéra Francie: 21.2.1990
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.11.2009 Vapet Production
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - FF 39 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Ne
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
český DTS-HD Master Audio 5.1, anglický DTS-HD Master Audio 5.
české
 
FILMY V SÉRII
Brutální Nikita gastonrolinc.webnode.cz/news/a205/
Akční / Thriller, Francie / Itálie, 1990
Režie: Luc Besson, Hrají: Anne Parillaud, Tchéky Karyo

Zabiják gastonrolinc.webnode.cz/news/a206/
Akční / Romantický / Krimi / Thriller / USA, 1993
Režie: John Badham, Hrají: Bridget Fonda, Gabriel Byrne

Leon gastonrolinc.webnode.cz/news/a207/
Drama / Krimi, Francie, 1994
Režie: Luc Besson, Hrají: Jean Reno, Gary Oldman
 
Výbušnej koktejl gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/vybusnej-koktejl-gunpowder-milkshake-2021-114-francie-usa-akcni-krimi-thriller-51/
Francie / USA, Akční / Krimi, 2021
Režie: Navot Papushado, Hrají: Karen Gillan, Chloe Coleman
 
Tvůrci a herci
Luc Besson (Režie), Patrice Ledoux (Produkce), Eric Serra (Hudba), Thierry Arbogast (Kamera), Olivier Mauffroy (Střih), Nathalie Cheron (Casting), Dan Weil (Scénografie), Anne Angelini (Kostýmy), Valentin Breton Des Loys (Kostýmy), Mimi Lempicka (Kostýmy), Pierre Befve (Zvuk), Gérard Lamps (Zvuk), Marie Guesnier (Zvuk), Genevieve Peyralade (Masky), Luc Besson (Scénář), Anne Parillaud (Herec), Tchéky Karyo (Herec), Jeanne Moreau (Herec), Philippe Leroy (Herec), Jean-Hugues Anglade (Herec), Jean Reno (Herec), Jean Bouise (Herec), Maurice Antoni (Herec), Olivier Hémon (Herec), Jacques Boudet (Herec), Eric Prat (Herec), Marc Duret (Herec), Mia Frye (Herec), Jacques Disses (Herec), Stéphane Fey (Herec), Philippe Dehesdin (Herec), Jean-Luc Caron (Herec), Philippe du Janerand (Herec), Roland Blanche (Herec), Iska Khan (Herec), Hubert Gillet (Herec), Edith Perret (Herec), Jean-Claude Bolle-Reddat (Herec), Michele Amiel (Herec)
 
1990/117/Francie, Itálie/Akční, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Jean Reno, jenž ztvárnil čističe Viktora, hraje podobnou roli ve filmu Leon (1994).
- Scénou, kde mentor vrahyne poznáva jej snúbenca, sa inšpiroval Quentin Tarantino pri jeho filme Kill Bill 2 (2004).
- Na misi v Benátkách používá Nikita (Anne Parillaud) zbraň Steyr AUG. Jedná se o stejnou pušku, kterou používá Karl (Alexander Godunov) ve filmu Smrtonosná past (1988) nebo generál Arius (Dan Hedaya) ve snímku Komando (1985).
- Jedná se o poslední film Jeana Bouise, zemřel krátce před uvedením filmu do kin. Tvůrci ještě stihli na poslední chvíli doplnit speciální věnování do titulků.
- V roce 1991 byl film devětkrát nominován na Césara (za nejlepší film, režii, herečku, mladého nadějného herce, kameru, střih, hudbu, dekorace a zvuk). Sošku si nakonec odnesla pouze Anne Parillaud.
- Brutální Nikita byl první francouzský film, který v USA překonal hranici pěti milionů amerických dolarů za tržby.
- Označení na Mercedesu, kterým jede Viktor na ambasádu, nám říká, že auto ve skutečnosti patří australské ambasádě.
- Zbraň, kterou Nikita používá v restauraci, je nejsilnější pistolí na světě. Desert Eagle .50 AE od Israeli Military Industries váží kolem dvou kil, razancí se vyrovná síle brokovnice a vystřelené 20g projektily bez problémů projdou i neprůstřelnou vestou.
 
Odkazy