Král rybář / The Fisher King (1991/137/USA/Drama, Komedie, Romantický) 82%

09.07.2018 21:17
JEDNOU VĚTOU
„Příběh dvou mužů, kteří znovu naleznou ztracenou chuť do života."

OBSAH
Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Točil to Terry Gilliam, takže je třeba se připravit na ne úplně obvyklý způsob vyprávění. Místy to opravdu vypadá víc fantasy, než jako dno New Yorku. Pořád si to ale drží dostatečnou hladinu realističnosti, že jsem se ty dvě hodiny nedokázal od křesla odpoutat. I když jsem si třeba ze začátku říkal, že jestli to takhle půjde dál, tak tomu dám sotva dvě hvězdičky. Po chvíli jsem si ale na ten způsob vyprávění zvykl a začal jsem si samotný příběh vysloveně užívat a hltat každou další minutu. Jeff Bridges a Robin Williams tady předvedli tak skvělé výkony, že bez nich by film byl ani ne poloviční. (Malarkey) 4*

Úžasný příběh v trošku netradičním balení (co jiného taky čekat od Terryho Gilliama), fantasticky natočený, odehraný, zrežírovaný s výjmečným scénářem a navíc zajímavé i po vizuální stránce (i když jde tentokrát o 100% současný a "normální" příběh, Gilliamova stylizace se prostě nezapře - je to vidět třeba na architektuře "příbytku" Perryho, blázince, nebo třeba na ohnivém rytíři). Jeff Brifges i Robin Williams jsou ve svých rolích naprosto úžasní a nezaostávají ani ostatní herci. Pro mě jednoduše perfektní film. (Galadriel) 5*

Nepopsatelně úžasný lidský příběh ex-pythonovského režiséra Terry Gilliama. Jeff Bridges a Robin Williams se překonávají a Amanda Plummer je kouzelným způsobem nešikovná. Nejlepší Gilliamův film a v 90. letech určitě jedno z nejlepších děl, které bylo u nás k vidění. Vizuální stránka filmu je bezchybná a scény s ohnivým rytířem jsou působivé. Bravo, Mistře.  (Radyo) 5*

VELKÁ RECENZE
Alegorický snímek Král Rybář (1991) se výrazným způsobem vymyká z hollywoodské filmové tvorby. Poměrně složitá myšlenková výpověď o dvou životních ztroskotancích, jejichž přátelství a vzájemné porozumění jim pomůže znovu nalézt ztracený smysl života, je na hony vzdálena konzumní produkci velkých studií. Americký režisér Terry Gilliam (který nejvíc proslul jako člen britského komediálního uskupení Monty Python) natočil pozoruhodný scénář Richarda LaGraveneseho, inspirovaný starou anglickou legendou o bláznovi, který vyléčí pomocí svatého Grálu nehybného krále Rybáře, s citem pro jeho jemné odstíny a nuance.
Výborné herecké výkony podávají oba hlavní protagonisté Robin Williams (bláznivý bezdomovec Parry) a Jeff Bridges (cynický alkoholik Jack Lucas), jejichž postavy jsou spojeny dávnou tragickou událostí. Pozadu nezůstávají ani jejich ženské protějšky, Mercedes Ruehlová (vitální majitelka videopůjčovny Anne) a Amanda Plummerová (plachá úřednice Lydie).
Vizuálně pozoruhodný snímek byl uveden v soutěži MFF v Benátkách, odkud si Terry Gilliam odnesl Stříbrného lva za režii (ex aequo). M. Ruehlová dostala za svoji roli Oscara (a řadu dalších cen) a film byl na Oscara nominován v dalších čtyřech kategoriích (nejlepší původní scénář, hudba, výprava a mužský herecký výkon v hlavní roli – R. Williams).
Král rybář (v americkém originále: The Fisher King) je americký dramatický film z roku 1991. Režisérem filmu je Terry Gilliam. Hlavní role ve filmu ztvárnili Jeff Bridges, Robin Williams, Mercedes Ruehl, Amanda Plummer a Michael Jeter.

Ocenění:
Academy Awards
1992 - Mercedes Ruehl (Vedlejší herečka)
1992 - Robin Williams (Hlavní herec) (nominace)
1992 - Richard LaGravenese (Původní scénář) (nominace)
1992 - George Fenton (Hudba) (nominace)
1992 - Výprava (nominace)

Golden Globes
1992 - Robin Williams (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál)
1992 - Mercedes Ruehl (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
1992 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie (nominace)
1992 - Jeff Bridges (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál) (nominace)
1992 - Terry Gilliam (Nejlepší režie) (nominace)

BAFTA
1992 - Amanda Plummer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1992 - Richard LaGravenese (Původní scénář) (nominace)

Venezia IFF
1991 - Terry Gilliam (Stříbrný lev za nejlepší režii)
1991 - Terry Gilliam (Zlatý lev za nejlepší film) (nominace)

Toronto IFF
1991 - Terry Gilliam (Cena diváků pro nejlepší film)

The Saturn Awards
1992 - Mercedes Ruehl (Nejlepší herečka ve vedlejší roli)
1992 - Nejlepší fantasy (nominace)
1992 - Terry Gilliam (Nejlepší režie) (nominace)
1992 - Richard LaGravenese (Nejlepší scénář) (nominace)
1992 - Robin Williams (Nejlepší herec) (nominace)
1992 - Jeff Bridges (Nejlepší herec) (nominace)
1992 - Beatrix Aruna Pasztor (Nejlepší kostýmy) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
1991 - Mercedes Ruehl (Nejlepší herečka)
1991 - Nejlepší film (nominace)
1991 - Terry Gilliam (Nejlepší režisér) (nominace)
1991 - Amanda Plummer (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
1991 - Richard LaGravenese (Nejlepší scénář) (nominace)

Guldbaggen
1991 - Terry Gilliam (Zahraniční film) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, AXN, STV)
V českém znění: Alexej Pyško - Jeff Bridges (Jack), Pavel Soukup - Robin Williams (Parry), Zuzana Skalická - Mercedes Ruehl (Anne). Miriam Chytilová - Amanda Plummer (Lydie), Jaroslav Kaňkovský, Martin Velda, Jiří Zavřel (titulky)
Překlad: Dana Obenbergerová
Zvuk: Jan Morávek
Dialogy: Karolína Průšová
Režie: Vladimíra Wildová
Vyrobil: Bonton, divize Bonton Films 1993

2.DABING (ČT)
V českém znění: Martin Zahálka - Jeff Bridges (Jack), Viktor Preiss - Robin Williams (Parry), Valérie Zawadská - Mercedes Ruehl (Anne), Taťjana Medvecká - Amanda Plummer (Lydie), Jan Vondráček, Svatopluk Schuller, Pavla Rychlá, Eva Spoustová, David Vejražka, Radka Fidlerová, Stanislav Fišer, Milan Slepička, Jan Sedliský, Tomáš Racek, Zdeněk Hess, Radek Kuchař, Rudolf Kubík, Petr Němec, Josef Vrána, Jiří Ptáčník, Miloš Hlavica a další.
Dramaturgie: Michael Málek
Zvuk: Zdeněk Hrubý
Hudební režie: Eva Javůrková
Střih: Jiří Šesták
Asistentka režie: Drahoslava Pešulová
Vedoucí produkce: Jan Mostecký
Překlad, dialogy a režie českého znéní: Olga Walló
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize, 2001

3.DABING (FILM+, AMC)
V českém znění: Ivo Novák - Jeff Bridges (Jack), Jakub Saic - Robin Williams (Parry), Regina Řandová - Mercedes Ruehl (Anne), Anna Theimerová - Amanda Plummer (Lydie), Zdeněk Mahdal, Vojtěch Hájek, Miroslava Součková, Tomáš Karger, Ivo Hrbáč, Radovan Vaculík - Christian Clemenson (Edwin), Kristián Albrecht
Překlad: Ondřej Novák
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Luděk Koutný
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 20.3.1992
Premiéra USA: 27.9.1991 TriStar Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 14.11.2003 (DVD) Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 1.11.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč
Tržby celkem - $ 72 400 000
Návštěvnost v ČR
Náklady (Rozpočet) - $ 24 000 000
 
Tvůrci a herci
Terry Gilliam (Režie) Lynda Obst (Produkce), Debra Hill (Produkce), George Fenton (Hudba), Roger Pratt (Kamera), Lesley Walker (Střih), Howard Feuer (Casting), Mel Bourne (Scénografie), Beatrix Aruna Pasztor (Kostýmy), Thomas Causey (Zvuk), Zoltan Elek (Masky), Richard LaGravenese (Scénář), Jeff Bridges (Herec), Robin Williams (Herec), Mercedes Ruehl (Herec), Paul J. Lombardi (Herec), David Hyde Pierce (Herec), Amanda Plummer (Herec), Ted Ross (Herec), Kathy Najimy (Herec), Harry Shearer (Herec), Dan Futterman (Herec), William Marshall (Herec), Stephen Bridgewater (Herec), Michael Jeter (Herec), Richard LaGravenese (Herec), John de Lancie (Herec), Tom Waits (Herec), Carlos Carrasco (Herec), Lou Hancock (Herec), Bradley Gregg (Herec), Christian Clemenson (Herec), Jayce Bartok (Herec), Edgar M. Böhlke (Herec), John Heffernan (Herec), Diane Robin (Herec), Lara Harris (Herec), Melinda Culea (Herec), Anita Dangler (Herec), Mel Bourne (Herec), Al Fann (Herec)
 
1991/137/USA/Drama, Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Terry Gilliam sa so svätým Grálom nestretáva prvý krát, totižto už spolurežíroval snímku Monty Python a Svätý Grál (1975), kde sa ho hrdinovia taktiež usilujú získať.
- Bílé tričko s obrazem baseballového hráčem, které na sobě měla postava Jeffa Bridgese, herec už dříve obléknul ve filmu Strach (1989) a později také ve snímku Big Lebowski (1998).
- Snímek moderně adaptuje jednu z méně známých částí Artušovské legendy, podle níž byl Král rybář strážcem svatého grálu, který od něj nakonec získá rytíř Parsifal poté, co uzdraví krále a s ním celou zemi.
- Jeden zo zákazníkov vo videopožičovni si chce požičať film, ale hovorí že takmer všetko už videl. Anne (Mercedes Ruehl) mu odporúča film Kramerová verzus Kramer (1979). Režisérom tejto snímky je Robert Benton a v jeho prvotine Mizerná banda (1972) stvárnil Jeff Bridges jednu z ústredných postáv.
- Opilý Jeff Bridges prochází městem okolo budovy s českou vlajkou.
- Ve scéně z videopůjčovny, ve které Jeff Bridges "pracuje", jsou na zdi vidět plakáty upoutávající na filmy od Terryho Gilliama - Brazil a Dobrodružství Barona Prášila.
- O roli v tomto filmu se ucházel také Bruce Willis.
- Natáčení probíhalo v Los Angeles a New Yorku.
 
Odkazy