Zatím spolu, zatím živi / Knight and Day (2010/105/USA/Akční, Komedie, Dobrodružný, Thriller, Romantický) 64% -Blu-ray-

09.07.2018 21:16
JEDNOU VĚTOU
„Zábavná, akcí nabitá vzrušující jízda.“

OBSAH
Tajný agent Roy Miller (Tom Cruise) změní v okamžiku život obyčejně vypadající June Havens (Cameron Diaz) v neuvěřitelnou jízdu... a na oplátku ona jemu. June se v letadle dá do řeči s okouzlujícím a poněkud tajemným spolucestujícím – Royem. Chvíli nato se vše změní. Letadlo nečekaně spadne do kukuřičného pole a havárii nikdo další nepřežije. June nemá ani vteřinu, aby alespoň pořádně popadla dech a už se ocitá na neuvěřitelně divoké cestě kolem světa – vyhýbá se střelám v Bostonu, skáče po střechách v Rakousku a utíká před býky v Seville . To vše ve společnosti na první pohled nečitelného a asi nestálého, přesto totálně okouzlujícího tajného agenta. Dva rozdílní lidé z naprosto odlišných světů jsou uprostřed životu nebezpečného dobrodružství nuceni začít dělat to, čeho se chtěli za každou cenu vyvarovat, a to: důvěřovat si. Od teď už nikdy nebude nic jako dřív – jedinečný, super tajný agent zjistí, že je oslabený obyčejnou láskou a normální žena si s překvapením uvědomí, že je schopná naprosto mimořádných věcí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tihle dva se už na plátně sešli, bylo to docela v pohodě, ale v hlavě to divákovi rozhodně nezůstalo. Tak trochu sterilní je i nový snímek Jamese Mangolda. Je to další přírůstek do rodinky všech těch Pánů a paní Smithových. Přesto jedno se musí nechat, sic je tak trochu primitivní, tak spíš tím mile sebeshazovačným způsobem. Navíc po nás Mangold chce, abychom vypnuli mozek, pěkně se uvelebili a nechali se unášet svižným příběhem po exotických lokacích, které známe a budeme znát i dál jenom z obrázků. Příběh je jen přebíháním z jedné více či méně povedené akce do druhé, a mnohdy to skutečně dře. Mangold k materiálu nepřistupuje s takovou lehkostí jako kdysi Cameron s výtečnými a tak trochu nedoceněnými Pravdivými lži (i postava Jamie Lee Curtis se tehdy poprvé tváří v tvář setkala s násilím a spoustou zbraní, zatímco její partner hromadil mrtvá těla), ale jen nabízí poměrně vtipnou a přehlednou akci, několik slušných hlášek a sympatické hrdiny. Vlastně, vždyť to přeci není tak úplně málo!! (castor) 3*

Prvních dvacet minut má víc akce než třetí Mission: Impossible a víc romantiky než všechny letošní rom-com rychlosplašky. Pak to, za vydatné pomoci thymolinových úsměvů hlavní dvojice, začne jet z kopce... raketovým tempem! Naštěstí to není sjezd do průšvihu, spíš o dvě dekády zpátky, kdy se over the top vyskytoval jen v hyperbolických akčních filmech a vymírajících screwball komediích. Tohle má kus od každého, přičemž Mangold se za kamerou pohybuje s elegancí a staromódností člověka, který pamatuje doby, kdy Cary Grant vozil v autě leoparda. Z dokonalé iluze vás vytrhne snad jen pár digitálních triků (a taky pár digišumů v nočních scénách... použití digitálního materiálu taky filmu trochu upírá na pompéznosti, ale tu zas dohání John Powell v reprácích), ale když přistoupíte na to, že jde jen o zábavu, nikoliv o osud světa nebo hrdinů (ti vám nejsou lhostejní, jen prostě předem víte, že jim nic a nikdo neublíží), zjistíte, že tenhle film neztrácí výkon v celém spektru otáček... a zabrzdí až pár minut po závěrečných titulcích. P.S. Cameron je sexy a Tom je bůh. (imf) 4*

Agent bez skromnosti a Žena, co věděla příliš málo.. Navoněná estráda s až moc digitálními triky, podlézavým vizuálem a komediálním tápáním - kdybych neznal jméno režiséra, tak jsem přesvědčen, že za touhle Mission Imbecíbl stojí maestro Ratner. Navíc ani herecká esa nezachrání film od bezpohlavnosti, o tom už ví své i pán a paní Kovářovi a já dospěl k nikterak šokujícímu zjištění, že dvojice Diaz - Cruise mně už nemá co nabídnout. Možná Cameron své tělo (když pěkně poprosí) a Tomík členství ve straně, nebo co to vlastně je, ale já stejně ani na jedno z toho nemám dost peněz..(Gilmour93) 2*

VELKÁ RECENZE
Když se maloměstská dívka jménem June na letišti seznámí s tajemným cizincem, má pocit, že našla muže svých snů. Roy je ale tajný agent, který na sebe vzal nelehký úkol chránit geniálního vynálezce Simonse, jenž vyrobil baterii, která se nemusí dobíjet. Proto je Simons cílem obchodníků se zbraněmi. A Roy jim stojí v cestě. Hned na začátku spadne letadlo s Royem a June a oni jediní pád přežijí. A pak už se rozjíždí nekonečná honička, kdy June zjistí, že je pro lásku schopná dělat neuvěřitelné věci, a Roy jí v tom výborně sekunduje. Rozjíždí se superakční podívaná, kdy se tento pár vyhýbá kulkám v Bostonu, skáče po střechách v Rakousku a na motorce ujíždí před býky v Seville. Nepřátel je ale daleko víc, a tak se June se Simonsem octnou v zajetí obchodníků se zbraněmi a je jen na Royovi, aby je zachránil. Akce se ale úplně nezdaří a Roy skončí postřelen v hluboké řece. Na hladinu se už nevynoří.
Tajný agent Roy Miller změní v okamžiku život obyčejně vypadající June Havens v neuvěřitelnou jízdu... a na oplátku ona jemu. June se v letadle dá do řeči s okouzlujícím a poněkud tajemným spolucestujícím - Royem. Chvíli nato se vše změní. Letadlo nečekaně spadne do kukuřičného pole a havárii nikdo nepřežije.
June nemá ani vteřinu, aby alespoň pořádně popadla dech a už se ocitá na neuvěřitelně divoké cestě kolem světa - vyhýbá se střelám v Bostonu, skáče po střechách v Rakousku a utíká před býky v Seville . To vše ve společnosti na první pohled nečitelného a asi nestálého, přesto totálně okouzlujícího tajného agenta. Dva rozdílní lidé z naprosto odlišných světů jsou uprostřed životu nebezpečného dobrodružství nuceni začít dělat to, čeho se chtěli za každou cenu vyvarovat, a to: důvěřovat si. Od teď už nikdy nebude nic jako dřív - jedinečný, super tajný agent zjistí, že je oslabený obyčejnou láskou a normální žena si s překvapením uvědomí, že je schopná naprosto mimořádných věcí.
“Zatím spolu, zatím živi má všechno, co se mi ve filmech líbí,” říká Tom Cruise. “Je to skvělý mix akce, komedie a love story se svěžími, snadno identifikovatelnými postavami. Nejvíc se mi líbilo, jak se Royovi a June všechno, včetně romantických okamžiků, děje během akce.”
Režisér James Mangold má zkušenosti s kreativním, vyhraněným přístupem ke klasickému žánru - má na svém kontě připsanou oscarovou biografii o Johnnym Cashovi Walk the Line a kovbojku z divokého Západu 3:10 Vlak do Yumy , kterou opepřil nezaměnitelným humorem. Na rozdíl od většiny akčních filmů tento snímek není ztvárněním komiksu, televizního seriálu nebo úspěšné franšízy, je to snímek natočený podle originálního scénáře Patricka O’Neilla. Režisér Mangold v tom viděl šanci natočit něco jako novou klasiku. “Film jsme viděli jako moderní verzi úchvatných hollywoodských filmových směsic - film plný cestování, glamouru, vtipu, lásky a dobrodružství obohacený o moderní postavy a svižné akce,” popisuje. “Jednou z nejdůležitějších věcí pro mne bylo neudělat z toho bondovku. Chtěli jsme něco víc pestrého, na způsob filmů Šaráda nebo Na sever severozápadní linkou.” “Aby se nám to povedlo, potřebovali jsme k tomu ty správné herce. S Tomem a Cameron jsem věděl, že to půjde. Na Tomových nejnovějších filmech jsem postrádal, že jeho role nebyly vtipné a lidské zároveň. Díky Royovi Millerovi tu příležitost zase dostal.”
Mangold si vychutnal možnost pracovat s oblíbeným žánrem. “Všichni jsme moc dobře věděli, jakou tradici mají filmy o špiónech - “bondovky”, filmy o Bourneovi, Mission: Impossible- a pořád jsme hledali, jak bychom to mohli vylepšit a najít nové způsoby,” vysvětluje.
Mangold zvednul laťku propojení špionážního filmu s komedií a romantikou. Říká: “Jedna z otázek, které si film klade, je: i když jste špión, který dokáže přistát s letadlem nebo dokonce zachránit svět... zvládnete i svůj vztah? Máme dvě naprosto opačné postavy - ženu, která vždy snila o tom, že někam pojede, ale nikdy nesebrala odvahu to udělat a muže, který byl úplně všude, ale nikdy si nedovolil poznat, co to je láska. Od první chvíle, kdy se tito dva potkají, dochází ke kolizi naprosto rozdílných snů.”
Téměř optimální odpočinkový film na rande, který se z hlavy vykouří do konce závěrečných titulků. Chlapi se zabaví akčními scénami (dvě nebo tři jsou velmi dobré, zbytek standard) a ženy se snadno identifikují s Cameron Diaz (její postava naštěstí není žádná otravná hysterka, která by lezla na nervy), případně se budou kochat exotickými lokacemi (ostrůvek, Sevilla). Cruise často během akce předvádí nehorázné (komiksově přepálené) psí kusy, ale díky výborné řemeslné kvalitě a jasně patrné nadsázce je to spíš ku prospěchu věci. Navíc Tom na to pořád má a hlavně s přehledem (o jeho fyzickou kondici v M:I 4 se už teď skoro vůbec nebojím)! Na regulérní pecku schází lepší (propracovanější a především ne tak extrémně jednoduchá a přímočará) zápletka, méně ploché postavy (záporáci jsou tragicky nezajímaví!), vyváženější tempo (druhá půle se kupodivu trochu vleče a film proto celkově působí delší než je) a více kulervoucích momentů (ty nejlepší jsou v první půlhodině, pak už Mangold nic moc nepředvede). A abych nezapomněl - kromě rozjezdu tenhle film zcela postrádá napětí (zběhlejšího diváka tu nemá cokoliv šanci zaskočit), což by se teoreticky ještě dalo odpustit, ovšem minimum vysloveně vtipných gagů a replik už jaksi ne. PRAVDIVÉ LŽI zůstávají jednoznačně nepřekonány... 70 %

O FILMU
Tajný agent Roy Miller změní v okamžiku život obyčejně vypadající June Havens v neuvěřitelnou jízdu... a na oplátku ona jemu. June se v letadle dá do řeči s okouzlujícím a poněkud tajemným spolucestujícím - Royem. Chvíli nato se vše změní. Letadlo nečekaně spadne do kukuřičného pole a havárii nikdo nepřežije.
June nemá ani vteřinu, aby alespoň pořádně popadla dech a už se ocitá na neuvěřitelně divoké cestě kolem světa - vyhýbá se střelám v Bostonu, skáče po střechách v Rakousku a utíká před býky v Seville . To vše ve společnosti na první pohled nečitelného a asi nestálého, přesto totálně okouzlujícího tajného agenta. Dva rozdílní lidé z naprosto odlišných světů jsou uprostřed životu nebezpečného dobrodružství nuceni začít dělat to, čeho se chtěli za každou cenu vyvarovat, a to: důvěřovat si. Od teď už nikdy nebude nic jako dřív - jedinečný, super tajný agent zjistí, že je oslabený obyčejnou láskou a normální žena si s překvapením uvědomí, že je schopná naprosto mimořádných věcí.
“Zatím spolu, zatím živi má všechno, co se mi ve filmech líbí,” říká Tom Cruise. “Je to skvělý mix akce, komedie a love story se svěžími, snadno identifikovatelnými postavami. Nejvíc se mi líbilo, jak se Royovi a June všechno, včetně romantických okamžiků, děje během akce.”
Režisér James Mangold má zkušenosti s kreativním, vyhraněným přístupem ke klasickému žánru - má na svém kontě připsanou oscarovou biografii o Johnnym Cashovi Walk the Line a kovbojku z divokého Západu 3:10 Vlak do Yumy , kterou opepřil nezaměnitelným humorem. Na rozdíl od většiny akčních filmů tento snímek není ztvárněním komiksu, televizního seriálu nebo úspěšné franšízy, je to snímek natočený podle originálního scénáře Patricka O’Neilla. Režisér Mangold v tom viděl šanci natočit něco jako novou klasiku. “Film jsme viděli jako moderní verzi úchvatných hollywoodských filmových směsic - film plný cestování, glamouru, vtipu, lásky a dobrodružství obohacený o moderní postavy a svižné akce,” popisuje. “Jednou z nejdůležitějších věcí pro mne bylo neudělat z toho bondovku. Chtěli jsme něco víc pestrého, na způsob filmů Šaráda nebo Na sever severozápadní linkou.” “Aby se nám to povedlo, potřebovali jsme k tomu ty správné herce. S Tomem a Cameron jsem věděl, že to půjde. Na Tomových nejnovějších filmech jsem postrádal, že jeho role nebyly vtipné a lidské zároveň. Díky Royovi Millerovi tu příležitost zase dostal.”
Mangold si vychutnal možnost pracovat s oblíbeným žánrem. “Všichni jsme moc dobře věděli, jakou tradici mají filmy o špiónech - “bondovky”, filmy o Bourneovi, Mission: Impossible- a pořád jsme hledali, jak bychom to mohli vylepšit a najít nové způsoby,” vysvětluje.
Mangold zvednul laťku propojení špionážního filmu s komedií a romantikou. Říká: “Jedna z otázek, které si film klade, je: i když jste špión, který dokáže přistát s letadlem nebo dokonce zachránit svět... zvládnete i svůj vztah? Máme dvě naprosto opačné postavy - ženu, která vždy snila o tom, že někam pojede, ale nikdy nesebrala odvahu to udělat a muže, který byl úplně všude, ale nikdy si nedovolil poznat, co to je láska. Od první chvíle, kdy se tito dva potkají, dochází ke kolizi naprosto rozdílných snů.”
Roy Miller je špión, jehož mise je nenadále přerušena obyčejnou láskou. Tom Cruise, herec výjimečných kvalit, který hraje střídavě role akčních hrdinů a propracovaných charakterních postav, přinutí jako Roy Miller diváky, aby se ptali, kdo ten chlap ve skutečnosti opravdu je? “Když se s Royem setkáme poprvé, je absolutní hádankou, nevíte, jestli je hodný nebo zlý, jak se má a proč,” vysvětluje Mangold.
Cruise během své kariéry ztělesnil mnoho šarmantních akčních hrdinů - od slavného Top Gunu po mimořádně oblíbenou sérii Mission: Impossible, na druhou stranu má na svém kontě tři oscarové nominace za role ve filmech Magnolia, Jerry Maguire a Narozen 4. července. Nyní měl radost, že dostal šanci ztělesnit uvolněného, atraktivního hrdinu, tak jak ho chtěli vidět diváci. Od začátku, kdy se pro projekt rozhodl, na něm pracoval v duchu hesla “Budu zábavný a budu cool“.
“Nemohl jsem se dočkat, až začneme natáčet,” shrnuje Cruise. “Film vás smete do grandiózního dobrodružství a love story - a my jsme udělali vše proto, aby z toho byl non-stop, překvapující film.” Velká část toho, co nás na Cruisově hrdinovi přitahuje, je v tom, že jsme ho změnili, neohrožuje ho jeho mise nebo množství lidí, kteří po něm jdou, ale jeho vlastní srdce, poté, co potká June.
Tom Cruise vysvětluje: “Uprostřed akční zápletky mají obě hlavní postavy svůj sen, který se možná někdy splní. Najednou ale začnou zjišťovat, že splnění toho snu je téměř na dosah. Je to příběh, se kterým se divák snadno ztotožní. Každý pár má svoji příhodu, jak se seznámili. Jediný rozdíl je, že Roy a June mají zvlášť svůj těžko pochopitelný příběh. Stejně jako každý zamilovaný i oni mají dilema, jestli si mohou věřit a jací doopravdy jsou.Milostné napětí v každé scéně z toho udělalo jednu z nejzajímavějších akcí, jakou jsem kdy točil.”
Pro milostné pnutí bylo zásadní znovu shledání Cruise s Cameron Diaz, se kterou zazářil v napínavém fantasy Vanilkové nebe. “Strašně jsem se na natáčení s Cameron těšil. Je to výborná, talentovaná, vtipná a pohybově nadaná herečka. Postava June je výborně napsaná, bylo mi jasné, že v jejím podání bude naprosto dokonalá.”
Tom Cruise je známý tím, že málokdy využívá pomoci kaskadérů. Proto coby Roy šplhal nejen po střechách, manévroval na motorce mezi býky a přistával s boeingem v kukuřičném poli, ale navíc musel vybalancovat svoji přirozenou obezřetnost a pud sebezáchovy s nezvladatelnou posedlostí muže, který se po uši zamiluje. “Roy je June totálně zasažen. Okamžitě má pocit, že ona by mohla být ta pravá, ale potřebuje se ubezpečit, že není nebezpečná. Ona ho ale od začátku neustále odmítá. Je to přesně tak, jak fungují vztahy ve skutečnosti. Nejdřív se jim systematicky vyhýbáme, pak se ale musíme rozhodnout, jestli do toho půjdeme.”
Dobrodružné tempo bylo od počátku udáváno režisérem Mangoldem. “Chtěl jsem s ním pracovat od chvíle, co jsem viděl jeho Walk the Line,” říká Tom Cruise. “Jim má velmi citlivé oko pro napětí, skvěle pracuje s romancí a je mimořádně vtipný.”
Stejně jako Cruise, i Cameron Diaz byla svojí postavou okouzlená. June Havens je na první pohled typická, svobodná, pracující žena, která jede vyzvednout karburátor do auta a nevysvětlitelně se vrací domů do Bostonu jako nebezpečný uprchlík zapletený do mezinárodního konfliktu, který se navíc zamilovává do hledaného agenta a který objevuje svoji, dosud nevyužitou sílu... to vše rychlostí nadzvukového letadla.
Diaz, ze které komediální talent a omračující šarm udělaly jednu z nejvyhledávanějších hereček současnosti, získala uznání za širokou škálu rolí, od komedie Něco na té Mary je, přes oduševnělé akční Charlieho andílky po dobové drama Martina Scorseseho Gangy New Yorku.
Režisér Mangold říká, že si zcela upřímně nedokáže v postavě June představit někoho jiného. “Cameron je jedinečná, je krásná, okouzlující, skvělá herečka a zároveň komediálně nadaná a fyzicky zdatná. Kdo jiný by dokázal tak dobře zahrát holku od vedle, která je vtažená do ohromného dobrodružství a zároveň dokázal zvládnout fyzickou náročnost této role?” ptá se.
Diaz se líbil především začátek a způsob, jakým June reaguje, když se poprvé setká s Royem Millerem. “Když June na začátku s Royem flirtuje, myslí si, že ji hrozí jen běžná nebezpečí plynoucí z toho, že ho vůbec nezná. Brzy se ukáže, že jí může jít dokonce o život a ona netuší, co všechno vůbec může zvládnout.”
June zjistí, že se popere téměř s čímkoliv, čímž se jí otevře svět. “Z ženy, která netuší, jaké má schopnosti, a která o dobrodružství vždy jen snila, se stane někdo, kdo dokáže řídit, střílet a stát Royovi po boku v jakékoliv situaci,” říká Diaz. Roy v June probudí chuť k životu a ona si konečně začne užívat každého dne. Naopak Roy, který si myslel, že žije přesně podle svých představ, si uvědomí, že si nikdy neužíval tu jedinou věc, kterou opravdu chtěl, a to lásku.”
Cameron Diaz si natáčení s Tomem Cruisem také pochvaluje. “Baví mě to, protože on vždycky všechno dokáže o kus líp než já. Když chcete hrát v akčním filmu, není lepší volba, než aby v něm hrál také Tom.”
I Cameron Cruise ráda zvládá svoje fyzicky náročné role bez dublérů. “Ráda se na své bojové scény připravuji,” potvrzuje. “Je to sice doba plná škrábanců, ran a modřin, ale je to zábava. Když jsem letos šla na předávání Zlatých glóbů, uprostřed natáčení tohoto filmu, měla jsem šrámy po celých pažích a rozmlácená kolena. Ale mě se to líbilo!”
Od počátku natáčení bylo jasné, že mezi oběma hlavními představiteli skvěle funguje potřebná chemie. K tomu říká režisér Mangold: “Tom a Cameron mezi sebou mají neuvěřitelné vibrace, možná proto, že jsou tak rozdílní. Tom je velmi precizní, zaměřený na detail a přesnost. Cameron je uvolněná, divoká a plná emocí. Spojení těchto dvou naprosto rozdílných talentů vedlo ke vzniku mimořádného filmového komba.”
Po Royovi jde opravdu hodně lidí. Od agentů přes zahraniční špehy, pro všechny je velmi důležitý muž. To filmovému štábu umožnilo oslovit velké množství herců a hereček, aby ztvárnili vedlejší role. Nejdůležitější z nich je šéf agentury Fitzgerald, který se snaží June přesvědčit, že Roy je agent, který sklouznul na špatnou cestu. Pro roli si režisér Mangold vybral všestranného herce Petera Sarsgaarda, který nedávno zářil ve snímku Škola života.
Sarsgaardovi se líbilo, že příběh je směsicí propracovanosti a hravosti. “Zatím spolu, zatím živi je slušný mix: prvky klasického špionážního filmu plus akce a komedie,” říká. “Líbila se mi volně se odvíjející lehkost story.”
Sarsgaard našel inspiraci pro svoji postavu na nečekaném místě - v komiksové postavě Pepka Námořníka, který nikdy nevzdává závod bez ohledu na to, jak je bezvýznamný. “Pepek Námořník dokáže jet pořád na plný plyn a nikdy nemění způsoby, a to je přesně, co dělá Fitzgerald,” říká.
Další důležitou postavu ve filmu ztvárnila Viola Davis, nominovaná na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pochyby. Zde hraje šéfku CIA Isabel George, která stojí v čele amerických špionážních služeb, a která má s Royem Millerem vlastní nevyřízené účty.
Jádrem filmového příběhu je mezinárodní spor o to, kdo bude ovládat novou energetickou technologii, kterou vymyslel mladičký vynálezce. Tohoto krátce popubertálního vědce Simona Fecka hraje Paul Dano, známý z filmů Malá Miss Sunshine a Až na krev. Mladý herec si užíval příležitost hrát s Tomem Cruisem i svoji roli geniálního vědce, který vymyslel něco, co je magnetem pro každou špionážní agenturu a každého padoucha na světě.
Hereckou sqadru doplňuje španělská hvězda Jordi Molla, který hraje hanebného šéfa organizace zabývající se obchodem se zbraněmi. Molla popisuje svoji postavu jako “prvotřídního, nebezpečného, sexy, okouzlujícího, výjimečného a zábavného chlápka, který chce jedinou věc: moc.”
Výčet vedlejších rolí uzavírá herečka Maggie Grace jako sestra June - April a Marc Blucas jako bývalý přítel June - Rodney, který zjistí, že o přízeň své ex bojuje s elitním super agentem.
Ve chvíli, kdy do sebe June a Roy narazí v Kansas, se tempo filmu zrychluje, až se ocitnou v nepřetržitém, dech beroucím závodě po celém světě, se zastávkami v Bostonu, New Yorku, Alpách, Rakousku, Španělsku a Karibiku. To znamenalo rozsáhlou produkci na všech úrovních. Zvládnout natáčení v pěti různých zemích s náročnými kaskadérskými kousky a propracovanými kulisami znamenalo mít vše perfektně připravené od samého počátku.
Režisér Mangold kladl důraz na používání kamer, počítačovou animaci vzal na pomoc jen v minimálním počtu případů, spíše jen na zdůraznění některých scén. “Chtěli jsme, aby diváci měli pocit, že jsou součástí akce, že vše vnímají stejně jako June, protože ona je jednou z nás - nejprve vede obyčejný život a najednou je posazena na horskou dráhu, která s dosavadním životem pořádně zamává,” vysvětluje Mangold. Režisér a producentka Konrad se obklopili lidmi, se kterými spolupracovali na westernovém trháku 3:10 Vlak do Yumy. V týmu byl i kameraman Phedon Papamichael.
“S Phedonem jsme zvolili klasiku a jednoduchost,” vysvětluje Mangold. “Chtěli jsme, aby to bylo krásné a vznosné a aby diváci měli pocit, že se s námi vydali na rychlovýlet kolem světa - ukázali jsme jim křiklavé barvy Jamajky, teplé španělské slunce, mrazivé vrcholky Alp a Rakouska a domovský pocit v Bostoně. Kameraman Phedon dodává: “Je to zhuštěná vizuální energie, neboť hlavní hrdinové se nikdy nezastaví, nikdy nepřestanou utíkat. Jsou na vrcholné jízdě svého života a divák to z plátna jasně cítí.”
Filmovým architektem byl Andrew Menzies. Zvolil si metodu postupného narůstání intenzity barevné palety. “Začínáme šedým, monotématickým Bostonem střední pracující třídy, což je místo, kde se odehrává Junin každodenní příběh a jak se rodí milostný vztah mezi June a Royem, přidáváme na barevnosti a ostrosti až se ocitneme v pulsující, okouzlující Evropě. Ve filmu jsou nádherné změny - v jednu chvíli jsme ve starodávném vlaku v Salzburgu, chvíli nato ve španělské ville a za další chvíli na primitivním ostrově,” říká. Zatím spolu, zatím živi je pátou spoluprácí kostýmní návrhářky Arianne Phillips s režisérem Mangoldem. Nechala se inspirovat především faktem, že Tom Cruise je americká filmová ikona, a děj se odehrává v různých městech světa, což umožnilo i v kostýmech ukázat jejich odlišnou atmosféru.
Od prvního okamžiku je děj sledem rychlých akcí, které se stanou vstupem do srdcí i myslí Roye a June. Od motorky prodírající se stádem býků po honičku v mini autě centrem Sevilly, téměř každý záběr vyžadoval použití speciálních efektů a kaskadérských triků.
Tom Cruise si živě vzpomíná na natáčení scény, kdy měl seskočit ze střechy více než 30 metrů vysoko. “Pamatuji se, že jsem stál nahoře a dole jsem viděl velkou železnou fazoli, kde jsem měl přistát. Ta fazole byla pokrytá malou, tenkou pokrývkou. Podíval jsem se na kaskadéra Caseyho O’Neila a ten řekl, ‘Je to vystlané, ale bude to bolet.’”
I přes to Cruise natočil skok sám. To, jak říká šéf kaskadérů Gregg Smrz, bylo typické. Tom Cruise dal do každé nebezpečné akce vše, jak již bylo napsáno, je typický tím, že velmi zřídka využívá pomoci dablerů. “Je fyzicky velmi zdatný, ale všechno, co dělal v tomto filmu, mi přidalo několik šedých vlasů,” směje se Smrz.
I režisér Mangold vyzdvihuje, že akrobatické kousky, které jeho dva hlavní představitelé s odvahou prováděli, byly pro natáčení klíčové - i když trochu stresující. “Na to, že vám dvě hlavní hvězdy lítají sedm pater nad zemí, si musíte chvíli zvykat,” směje se. “Nejsmutnější je, že v době počítačové animace hodně lidí nebude věřit, že Tom a Cameron ty věci dělali sami!”
Jedna z nejnebezpečnějších scén filmu je, když se Roy s June snaží na jasně červené motorce utéct svým pronásledovatelům v ulicích španělské Sevilly skrz stádo běžících býků během známé slavnosti el encierro. Poté, co měli většinu scény herci za sebou, komentovala ji Cameron Diaz slovy, že by v tu chvíli nechtěla sedět na motorce za nikým jiným než Tomem Cruisem... Sama říká, že je to podle ní jedna z nejlepších motocyklových akčních scén, které byly kdy natočeny.
Další nervy drásající scéna je na začátku filmu a dává do pohybu celý příběh . Je to Cruisův zápas holýma rukama s dvanácti ozbrojenými muži v nejužších částech boeingu . Na tuto scénu Cruise trénoval měsíc každý den. Zápas má 75 pohybů a Cruise ho zvládl celý sám!
Cruise nejraději vzpomíná na motocyklové akční scény. Podle svých slov si je užíval ve všech svých filmech, ať to byl Top Gun, Bouřlivé dny nebo Mission: Impossible. Stále ale měl v hlavě mnoho nápadů, které chtěl v co největší míře uplatnit v tomto novém filmu. Patří k nim i scéna s Cameron Diaz, která se během jízdy přesune přes Cruise na motorce dopředu. “Cameron byla pro tuto scénu perfektní, protože se toho nebála a protože je fyzicky velmi zdatná.”

DABING
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Cruise (Roy Miller), Kamila Špráchalová - Cameron Diaz (June Havensová), Jan Vondráček - Peter Sarsgaard (Antonio), Martina Menšíková - Viola Davis (Georgeová), Vilém Udatný - Marc Blucas (Rodney), Vladislav Beneš - Jordi Molla (Antonio), Martin Písařík - Paul Dano (Simon), Vlasta Peterková - Celia Weston (Molly), Roman Říčař, Petr Pelzer, Jitka Moučková, Tomáš Karger, Stanislav Lehký, Karel Gult, Milan Bouška (titulky)
Překlad: Petr Putna
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Dialogy: Radka Přibyslavská
Režie: Vladimír Žďánský
Vyrobila: Společnost SDI Media v roce 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 29.7.2010 Bontonfilm
Premiéra USA: 23.6.2010 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 22.11.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 22.11.2010 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 5 198 765
Tržby celkem - $  261 930 436
Návštěvnost v ČR 41 440
Náklady (Rozpočet) - $ 107 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Divočejší noci a bláznivější dny
• Bostonské dny a španělské noci
• “Someday” videoklip s Black Eyed Peas
• Exkluzivně: Neobvyklý špion
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.40:1
česky Dolby Digital 5.1, anglicky DTS-HD Master Audio 5.1, italsky DTS 5.1, maďarsky Dolby Digital 5.1, polský komentář Dolby Digital 5.1, turecky Dolby Digital 5.1
anglické, české, italské, maďarské, polské, turecké
 
Tvůrci a herci
James Mangold (Režie), Todd Garner (Produkce), Cathy Konrad (Produkce), Steve Pink (Produkce), John Powell (Hudba), Phedon Papamichael (Kamera), Quincy Z. Gunderson (Střih), Michael McCusker (Střih), Lisa Beach (Casting), Donna DeSeta (Casting), Sarah Katzman (Casting), Andrew Menzies (Scénografie), Arianne Phillips (Kostýmy), Donald Sylvester (Zvuk), Douglas Noe (Masky), Patrick O'Neill (Scénář), Tom Cruise (Herec), Cameron Diaz (Herec), Peter Sarsgaard (Herec), Jordi Molla (Herec), Viola Davis (Herec), Paul Dano (Herec), Marc Blucas (Herec), Maggie Grace (Herec), Dale Dye (Herec), Celia Weston (Herec), Gal Gadot (Herec), Brian Tarantina (Herec), Nicole Signore (Herec), Dan Marshall (Herec), Jeffrey Corazzini (Herec), Falk Hentschel (Herec), Bill Corsair (Herec), Gonzalo Bouza (Herec), Susan Farese (Herec), Christian Finnegan (Herec), Conor O'Farrell (Herec), Erica McDermott (Herec)
 
2010/105/USA/Akční, Komedie, Dobrodružný, Thriller, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Jméno hlavní hrdinky June (Cameron Diaz) i její sestry April (Maggie Grace) odpovídá názvům měsíců, červnu a dubnu.
- Ve scéně přistávání letadla zazní v kamionu skladba "Here I am" od skupiny Scorpions, která v podání Toma Cruisa zazněla také ve snímku Rock of Ages (2012).
- Natáčelo se ve španělském městě Sevilla, hlavním městě Andalusie. Ve filmu je pak možné zahlédnout i místní katedrálu.
- Tom Cruise sám opravoval mocykly, na kterých ve filmu jezdil. Stranou se údajně nedržela ani Cameron Diaz.
- Tom Cruise ani Cameron Diaz nebyli ve filmu zastoupeni dabléry.
- Motocykly značky Ducati vybral do filmu sám Tom Cruise.
- Aby se mohl zúčastnit natáčení filmu, vzdal se Tom Cruise hlavní role v The Tourist (2010).
- Než se k roli upsal Tom Cruise, jeho náhradníky mohli být Chris Tucker, Adam Sandler, nebo Gerard Butler.
- Tom Cruise dostal za svou roli 11 milionů dolarů, namísto obvyklých 20.
- Patrick O'Neill původně film napsal jako akční thriller, s Genem Hackmanem a Justinem Longem v hlavních rolích. Film se měl jmenovat All New Enemies. Název se později změnil na Trouble Man a z filmu se stala romantická akční komedie s Chrisem Tuckerem a Evou Mendes. Jakmile si upravenou verzi scénáře přečetla Cameron Diaz, nabídla hlavní mužskou roli Tomu Cruisovi, který ji nakonec přijal. Scénář se nakonec dočkal dalších sedmi přepisů a nového názvu.
- Natáčení některých dodatečných scén probíhalo od ledna do začátku května - tedy pouhých sedm týdnů před samotnou premiérou.
- Film sa natáčal aj v rakúskom Salzburgu, kde rozruch spôsobil miestny občan, ktorý do bulvárneho plátku priniesol kópiu scenára nájdenú v koši! Predpokladá sa, že ho zahodil niekto z členov štábu!
- Při natáčení scény s útěkem před býky ve španělské Pamploně (natáčení ovšem neprobíhalo na severu Španělska, ale v Cádizu) byly zraněny dvě ženy a natáčení muselo být přerušeno.
 
Odkazy