Projekt minulost / Welcome to Yesterday (2004/106/USA/Sci-Fi, Thriller) 61%

09.07.2018 21:14
JEDNOU VĚTOU
„Chytrý a napínavý film o cestování časem.“

OBSAH
Když brilantní student (Jonny Weston - Rezistence) se svými kamarády objeví plán stroje, který je může poslat zpátky časem, možnosti se zdají být neomezené. Přepisují historii, aby vyhráli v loterii, váleli u zkoušek a pořádali mejdany jako nikdy předtím. Změnou minulosti však ohrozí budoucnost našeho světa. Mohou napravit škody, které napáchali, než bude příliš pozdě?(Magic Box)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Podobných projektů jsme tu měli v poslední době víc. A některé byly docela šmrncovní. Mladí vzali do ruky kameru a zaznamenali něco, čím se odlišovali od ostatních. A to se vymkne kontrole. Tři hošani z Kroniky si dosyta užívali superschopností jako z X-Menů, tahle trojka (plus dvě sličné slečny) zase objeví kouzlo stroje času. Poznávací fáze je fajn, cukrová poleva až tolik nevadí, ve finále je to nicméně chaotické a nedotažené zároveň. A divák nemusí být dvakrát Einstein, aby pochopil, kam to všechno vede. Cílené je to pochopitelně na teenagerovské diváctvo, jež má přeci jenom menší nároky. Já ovšem solidní elán a solidní nadšení od tvůrců i tak cítil. A to se cení. (castor) 3*

Po superhrdinské KRONICE přichází ALMANACH o cestování časem. Opět tu máme partu celkem sympatických mlaďochů, kterým se dostane do rukou (a vzápětí z nich vymkne) obrovská moc, opět to má formu found footage a opět to docela baví, ačkoli to do značné míry promarňuje svůj potenciál. Hlavní problém je, že mlaďochům trvá půlku filmu než stroj času vůbec zprovozní (!) a poprvé se s ním přenesou do minulosti. Takže půl filmu čekáte, než se začne dít to, proč se na film o cestování časem díváte. Uteče další čtvrtina, kde mlaďoši dělají se strojem času zábavné vylomeniny. Jenže vy se začínáte ošívat - už třičtvrtě filmu je pryč a i když se na něj dobře kouká, něco zásadního vám tam pořád chybí. Konflikt. Ve filmu sice jde o přelomový vynález, ale vlastně tam nejde o nic. Ano, konfliktu se dočkáme v závěrečné čtvrtině, jenže to už na něj není čas a tak musí proběhnout sakra zrychleně a vyřešit se tím nejjednodušším, nejpředvídatelnějším způsobem. Verdikt? Podobný jako u OSMI HROZNÝCH. Kdyby se vyhodila první půlka o ničem a radši rozpracovala ta druhá, kde se konečně dějí zajímavé věci (které nepotřebovaly tak velkorysou expozici), mohla by z toho být pecka. (choze) 2*

Motýlí efekt v kabátě novodobých nerdů, to celé na druhou lomeno Návratem do budoucnosti 2. Jo a vše za předpokladu, že teorie o cestování v čase, jakožto teorie, že do minulosti to z logiky věci prostě nejde, tu chlapci a dívky ohýbají dle libosti a ještě se u toho blbě kření a hlavně vše "přirozeně" zachytávají na kameru, aby z toho bylo napínavé found footage. Dalo se koukat, ale doporučovat to nebudu... (Segrestor 1*

VELKÁ RECENZE
Vynález stroje času by si mohl dát patentovat i takový Jára Cimrman. Kdyby ho ovšem zase někdo nepředběhl. A tím někdo je slovutný Michael Bay. Ten svými producentskými křídly zaštítil projekt, který na cestování časem nahlíží s autentickou personifikací. Ruční kamera natáčející za všech okolností je zde velmi ozvláštňujícím prvkem, s nímž se ale neodboural rozpačitý a chaotický ráz vyprávění, někdy zcela záměrný, v převážné míře ale maskující slabší scénář, který zcela podléhá potřebám a nárokům standardního diváka MTV, které na projektu zanechalo rovněž svůj produkční otisk.
Na životě studenta Davida Raskina by jistě nebylo nic tak pozoruhodného, kdyby jednoho dne podle plánů svého zesnulého otce nesestrojil stoj času. Od té doby se svojí partou studentů podniká časové skoky do nepříliš vzdálené minulosti. Dá se vyhrát balík peněz v loterii, zapařit na hudebním festivalu s Imagine Dragons, nebo úspěšně absolvovat zkoušku z chemie. Vše se změní, když David tajně podnikne výlety do minulosti na vlastní pěst. Nevědomky tím totiž ovlivní chod událostí. Nadějnému filmu chybí pořádně zajímavá zápletka a strhující scény. Parta studentů vlastně dohromady nic zajímavého nepodniká. Většina z děje jsou jen málo dostatečně vykreslené útržky, jak se někteří z party stávají lepšími a hodnotnějšími než dříve. Outsider školy má s penězi o pozornost postaráno, dům, který podléhá prodeji, se prodat nemusí atd. Divným úsekem je i opakovaná zkouška z chemie, při níž by se student měl logicky ocitnout v časové smyčce a přesně by měl vědět, z čeho ho bude profesor zkoušet. Jenže tomu tak kupodivu není. Profesor pokaždé zadává studentovi jinou otázku, což není nijak vysvětleno a je v rozporu se zásadami časového harmonogramu, ale pokud se jedná o neměnnou časovou smyčku z minulosti, její obsah by měl zůstat stejně neměnný. Prostřední část filmu je vyloženě nezajímavá. Jako náruživý divák Šlágr tv neocením hudební variace Imagine Dragons, když hrdinové snímku zavítají na jejich koncert. První třetina filmu nabízí hodně technických prvků, na které se při sestrojování stroje času narazí. Byla zajímavá a originální. Čekal jsem, že diváka připraví na další nemálo zajímavé úseky filmu. Ty se nakonec dostavily až v závěrečné fázi, kdy film začal hrát na temnější stránku vlivem negativních důsledků cestování časem.
Osvěžující originalitou příběhu bylo, že nešlo cestovat dále než jen do limitu deseti let. Příběh velký zájem o osudy party studentů moc nevzbudí, a to i přesto, že ač nenarazíte v titulcích na žádná zvučná jména, herecký casting byl snaživý. Technicky vypiplané, režijně ale místy poměrně nepřehledné, což filmu ubírá celkově body. Michael Bay měl být přísnější na scenáristy, aby příběh dostal konzistentní podobu. Takže zůstal líbivý vizuál, neotřelý autentický pohled na fantasmagorický vynález a solidní porce originálních nápadů. 60% (kingik)

V českém znění: -

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 30.1.2015 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 8.7.2015 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 8.7.2015 Magic Box

Tržby celkem - $ 33 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 12 000 000
 
Tvůrci a herci
Dean Israelite (Režie), Andrew Form (Produkce), Michael Bay (Produkce), Bradley Fuller (Produkce), Michael Giacchino (Hudba), Matthew J. Lloyd (Kamera), Martin Bernfeld (Střih), Julian Clarke (Střih), Denise Chamian (Casting), Maher Ahmad (Scénografie), Mary Jane Fort (Kostýmy), Joe Dzuban (Zvuk), P.K. Hooker (Zvuk), Lay'Na Anderson (Masky), Jason Pagan (Scénář), Andrew Deutschman (Scénář), Jonny Weston (Herec), Sofia Black-D'Elia (Herec), Sam Lerner (Herec), Allen Evangelista (Herec), Virginia Gardner (Herec), Amy Landecker (Herec), Gary Weeks (Herec), Macsen Lintz (Herec), Gary Grubbs (Herec), Michelle DeFraites (Herec), Katie Garfield (Herec), Patrick Johnson (Herec), Joshua Brady (Herec), André Nemec (Herec), Gabriela Fraile (Herec), Sir Maejor (Herec), Anthony Reynolds (Herec)
2004/106/USA/Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Jedna z postáv sleduje na notebooku film Bill & Ted's Excellent Adventure (1989), ktorý sa taktiež venuje stroju času. Dvaja tínedžeri sa v ňom snažia zostrojiť ako projekt do školy práve takýto stroj.
- Herci mali na to, aby sa naučili svoje repliky, len 5 dní.
- V scéne, v ktorej tínedžeri sledujú na notebooku haváriu lietadla, ide o skutočné zábery lietadla B-52, ktoré havarovalo v roku 1994 a pri ktorej zahynula štvorica dôstojníkov Air Force.
- Film sa natáčal v amerických mestách Atlanta a Chicago.
- Pôvodný dátum americkej premiéry bol stanovený na júl 2014, ale kvôli silnej konkurencii ju presunuli na 30. január 2015.
 
Odkazy