Pán much / Lord of the Flies (1990/90/USA/Dobrodružný, Drama, Thriller) 75%

09.07.2018 21:01
JEDNOU VĚTOU
„Skupina dospívajících dětí ztroskotala na opuštěném ostrově."

OBSAH
Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tohle je drama, které rozhodně stojí za to vidět. Ač název napovídá, že by se mohlo jednat o nějaký horor, ve skutečnosti je tohle solidní drama o skupině dospívajících chlapců, který studují vojenskou školu, zrovna s nimi spadlo letadlo a ocitli se tak na ostrově, odkud není úniku. A čím déle na tom ostrově jsou, tím se začíná stupňovat to špatné, co v každém z nás dřímá. Na povrch se dere temná stránka lidské povahy a nepotrvá dlouho, než se z kamarádů stanou jen a pouze oběti určené k lovu. Film úžasně zachycuje ty nejhorší lidské vlastnosti a umně diváka postupně stále více a více vtahuje do děje, aby ho v závěrečné vyhecované scéně připoutal do křesla a pustil ho až se závěrečnými titulky. Je mi s podivem, že jsem o tomto vyvedeném filmu dosud neslyšel a nebýt televizního vysílání, tak by to tak zřejmě i nadlouho zůstalo. A to by byla škoda. Protože kromě úžasné atmosféry, kterou toto drama nabízí, jsou zde k vidění až překvapivě kvalitní a profesionální herecké výkony dětských představitelů. Prostě tohle je film, který se musí vidět. Přiznávám, že knižní předlohu jsem nečetl, ale určitě bude velmi zajímavá a při nejbližší příležitosti se po ní poohlédnu, protože autor lidskou povahu vylíčil naprosto dokonale. (freddy) 4*

Máme to prostě v sobě, tu povahu vše ničit... Balthazar Getty a pár další povětšinou bezejmenných mladých herců, kteří předvádějí velmi příjemný a svěží výkon. Samotný příběh je prostý a sleduje chlapce na opuštěném ostrově a jejich "společnost", kterou si budují skrze znalosti, ale také vnímání svého starého světa. Bohužel výsledek není tolik "intenzivní" a už vůbec ne nepředvídatelný. Přesto tenhle film stojí za shlédnutí už jen kvůli mladým hercům, kteří zde nechávají opravdu dost... "Chovali jsme se jako dospělí, jak to takhle mohlo dopadnout..." (Djkoma) 3*

Docela dost mě zajímalo, o čem to asi bude, když je tento film (a knížka) brán jako motiv pro vznik a natáčení nejúspěšnější soutěžní show na světě SURVIVOR. Začátek byl vcelku sympatický, parta chlapců ztroskotala na ostrově a chlapci se bez problému kámošili, chodili na dřevo, drželi hlídku u ohně atd.. Jenže rozpor mezi 2 nejvyšími autoritami vedl ke vzniku dvou kmenů a docela zřejmému rozdělení na Heroes vs Villains. To nejzajímavější přišlo však záhy, kdy autorita kladná postupně přicházela o své členy, ti totiž začali přecházet na stranu zla a nezdráhali se žádných krutostí. To vše vyvrcholilo v momentě, kdy zbyli v tom dobrém kmeni pouze 2 nejhodnější a nejrozumnější členové, kteří byli druhým značně početnějším kmene šikanováni, utlačováni a nakonec ... ´´neprozradím´´. Vzhledem k tomu, že dobro v tomto filmu rozhodně nevítězí a dějově je to trochu děravé (viz, kde skončil ten dospělák), tak nemůžu jít na maximum, ale byl to drsnej film, kterej jen potvrzuje, jak jsou lidi snadno zmanipulovatelní a v atypických podmínkách se nebojí zabíjet i své kamarády. 75% (heyda) 4*

VELKÁ RECENZE
Děj se odehrává během světové války. Letadlo, které evakuovalo civilní obyvatelstvo z Anglie, se zřítilo na tropický ostrov. Zachránila se jen skupina chlapců ve věku od 6 do 12 let. První dvě postavy, se kterými se setkáme, jsou sportovně založený, sympatický Ralph a „Čuňas“, tlustý chlapec s brýlemi, který má astma. Zatroubí na lasturu, aby přivolali ostatní přeživší. Společně se pak radí, kdo by se měl stát vůdcem. Zvolí Ralpha, přestože v úvahu připadal i Jack Merridew, který vedl školní sbor. Je zřejmé, že Ralphovi závidí. Ralph v něm vidí hrozbu, a proto jej ustanoví náčelníkem skupiny lovců (sboristů). Z Čuňase udělá svého zástupce, přestože ho ostatní hoši nemají rádi. Poté se Ralph, Jack a Simon vydají na průzkumnou výpravu. Objeví sele zapletené v liánách, Jack tasí nůž, ale zaváhá a sele uteče. Přísahá, že příště otálet nebude.
Hoši jsou z ostrova nadšení a těší se, jaká dobrodružství je čekají. Řada z nich se však bojí obludy, nebezpečného divokého tvora, kterého údajně zahlédl jeden z mladších chlapců se znaménkem na tváři. Pomocí Čuňasových brýlí rozdělají signální oheň, který se vymkne kontrole a spálí velkou část džungle. Během požáru se chlapec se znaménkem ztratí.
Přestože si chlapci slíbili, že se budou spravedlivě dělit o práci a pomáhat si, pro Ralpha je stále těžší přinutit je, aby každý dělal to, co má. Život na ostrově začne postupně upadat. Mezi Jackem a Ralphem rostou neshody. Situace se vyhrotí v okamžiku, když Ralph obviní Jacka, že zmařil možnost záchrany: odvedl totiž na lov dvojčata Sama a Erika („Samerik“), kteří se měli starat o oheň, a tak loď na obzoru nemohla zachytit signální kouř. Následuje ostrá hádka, během které se rozbije jedno sklo Čuňasových brýlí.
Nad ostrovem dojde k přestřelce mezi dvěma letadly. Jeden z pilotů se katapultuje, ale zemře před nebo při přistání. Sam a Erik vyvolají paniku, protože potmě zahlédli jeho mrtvé tělo a spletli si ho s netvorem. Ralph, Jack a Roger, jeden ze sboristů, si to chtějí ověřit, a proto se vydají mrtvolu hledat. Uvidí siluetu padáku, se kterou škube vítr, a s hrůzou utečou v domnění, že to jsou netvorova křídla. Jack prohlásí Ralpha za zbabělce a požaduje novou volbu vůdce. Nedostane ale žádný hlas, a proto skupinu opustí. Založí nový kmen, kam se postupně přidá většina starších chlapců.
Nový kmen se věnuje hlavně lovu prasat. V džungli připraví netvorovi oběť, prasečí hlavu nabodnutou na kůl, kterou později objeví Simon. Děsivá hlava obsypaná mouchami v jeho halucinacích ožívá jako „Pán much“ a předznamenává jeho osud: Simon objeví mrtvého pilota a běží to povědět chlapcům, ti jsou však zfanatizovaní Jackovým válečným tancem, a proto jej považují za netvora a roztrhají.
Jackův kmen klesá až na samou hranici divošství. Napadnou Ralphův tábor a podaří se jim získat i Čuňasovy brýle, které potřebují k rozdělání ohně. Když je Čuňas požaduje nazpět, Roger na něj svalí balvan a zabije ho. Jackův kmen pak unese Sama a Erika – poslední přívržence Ralpha mezi staršími chlapci – a přinutí je připojit se k nim. Jack se Ralpha pokusí zabít, ale neuspěje a další den na něj uspořádá hon. Ralph se ukryje v husté spleti lián, a proto Jack založí v džungli požár. Dým spatří projíždějící loď – chlapci jsou konečně zachráněni. Ralph oplakává ztrátu přítele Čuňase a úplnou ztrátu dětské nevinnosti.
Konec části článku, která vyzrazuje zápletku nebo rozuzlení díla.

DABING
1.DABING (Cinemax)
V českém znění: Vojtěch Kotek, Adam Lanči, Radek Škvor, Petros Alexandridis, Lukáš Paleček, Pavel Dytrt, Oliver Šteindler, Vilém Omcirk, Marek Páleníček, Oldřich Hajlich, Robert Hájek, Pavel Soukup ml., Antonín Navrátil, Martin Kolár (jako Martin Spurný) (titulky).
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Jana Trefná
Dialogy a režie: Martin Kolár
Vyrobila: Společnost Dubtracks pro Cinemax 2004

2.DABING (MGM)
V českém znění: Petr Neskusil - Chris Furrh (Jack Merridew), Oldřich Hajlich - Balthazar Getty (Ralph), David Štěpán, Marek Páleníček, Jan Rimbala, Robin Pařík, Štěpán Krtička, Jan Battěk, Roman Hajlich, Marcel Vašinka - Michael Greene (kpt. Benson) a Ludvík Král
Překlad: Dana Kazdová
Úprava: Veronika Kernová
Produkce: Alena Hradcová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Režie: Miroslav Walter
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM v roce 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 16.3.1990 Columbia Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 13 000 000
Náklady (Rozpočet) - $ 9 000 000
 
Tvůrci a herci
Harry Hook (Režie), Lewis M. Allen (Produkce), Ross Milloy (Produkce), Philippe Sarde (Hudba), Martin Fuhrer (Kamera), Harry Hook (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Michael Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), Jamie Leonard (Scénografie), Doreen Watkinson (Kostýmy), Fred J. Brown (Zvuk), Sarah Monzani (Masky), Jay Presson Allen (Scénář), Balthazar Getty (Herec), Chris Furrh (Herec), Danuel Pipoly (Herec), James Badge Dale (Herec), Bob Peck (Herec)
 
1990/90/USA/Dobrodružný, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Tento film je předlohou pro TV-show Survivor vysílanou v USA od roku 2000.
- Film bol parodovaný v seriály Simpsonovci (1989) v epizóde s názvom "Ponorkobus".
- Chris Furrh si v roce 1990 zahrál i ve druhém filmu o skupině dětí, která ztroskotá na ostrově, Exile.
- Balthazar Getty spadl pár týdnů před začátkem natáčení ze stromu a zlomil si ruku. Režisér se rozhodl zakomponovat jeho zranění do filmu, a Gettyho postava se tak po první polovinu filmu objevuje na plátně s rukou v sádře.
- Film byl natočen už v roce 1988.
- Jako Pán much je označován Belzebub, což je podle křesťanské mytologie jedno ze jmen pro ďábla. Jiné zdroje uvádějí, že Belzebub je jeden ze sedmi princů pekel, konkrétně démon obžérství.
- Balthazar Getty v roli Ralpha použil brýle krátkozrakého Piggyho k rozdělání ohně. Brýle na krátkozrakost ve skutečnosti sluneční paprsky nesoustřeďují. Má to své opodstatnění - William Golding ji v předloze udělal taky.
 
Odkazy