První velká vlaková loupež / The First Great Train Robbery (1978/100/Velká Británie/Dobrodružný, Krimi) 81%

09.07.2018 21:01
JEDNOU VĚTOU
„O nejslavnější vlakové loupeži.“

OBSAH
Ani trezor ujíždějící v dobře střeženém vlaku není pro geniálního lupiče neřešitelným problémem. Stačí dokonalý plán a sehraný tým. V polovině minulého století byla Anglie zapojena do války na Krymu a své vojáky vyplácela ve zlatě. Každý měsíc putoval "zlatý náklad" z londýnské banky na pobřeží ve speciálním vagonu se dvěma trezory, k jejichž otevření byly potřeba čtyři klíče. Dva z nich měl přednosta londýnského nádraží, jeden prezident banky Edgar Trent a jeden ředitel banky Fowler. Zdálo se nemožné, že by někdo mohl trezory vyloupit. Dobrodruh Pierce však získal šikovné spolupracovníky a v tichosti si pořídil duplikáty všech čtyř klíčů. Tím skončila první fáze příprav na loupež století...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Rád bych napsal, že herectví Conneryho a Sutherlanda je oslňující jako pohled do pouliční lampy za tmavého večera, ale ač oba vybaveni charismatem, které jim nikdo (natožpak čas) neuzme, ne oni, nýbrž režie udržuje svižné tempo tohoto sympaticky přímočarého heist movie. Crichton vypouští pečlivou drobnokresbu rozkošně prohnilých duší dvou šarmantních zlodějů ze staré dobré anglické školy (na rozdíl od „herečtějšího“ Podrazu) a raději jde od prvních minut rovnou k věci. Zdatně balancuje na pomezí akce, thrilleru a komedie přikořeněné špetkou erotiky. Vše vrcholí parádním vyloupením jedoucího vlaku s kaskadérskými kousky, z jejichž věrohodnosti tuhne krev v žilách. Dobrá práce, hoši, dobrá práce. (Matty) 4*

Ani skvělé herecké výkony nezáchranily to, že čas od času do filmu nakoukla nuda. Mě je to ale jedno, já se díval na tenhle film kvůli inspiraci. Bohužel v českých podmínkách tohle nejde zrealizovat. Představa, že náš super vlak Pendolíno chcípne někde v polích a já tam budu na střeše rajtovat jak krypl nakonec vymazala mé myšlenky na druhou velkou vlakovou loupež. (Enšpígl) 3*

Výborně ozvučený a zahraný snímek, který není jen na jedno shlédnutí, ale celkovým stylem pokaždé dá vzpomenout na začátek minulého století a jeho úžasnou atmosféru.Nikdy jsme nečekal, že z knižního autora děl jako je Jurský park nebo Kmen Andromeda se stane tak zručný režisér, který překvapivě ví, kdy má zatlačit na pilu. O jeho schopnosti přilákat dva úžasné herce, Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda, do hlavních rolí není ani třeba mluvit. (Djkoma) 5*

V.I.M. FILMU
Michael Crichton je dnes považován za slušného spisovatele a nesnesitelného producenta, který se při adaptacích svých knížek nezřídka motá režisérům pod nohy. Jediný Spielberg ho odkázal do patřičných mezí, ostatní takové štěstí neměli (John McTiernan by mohl vyprávět). Faktem ovšem zůstává, že Crichton-režisér v sedmdesátých letech natočil např. Westworld nebo V kómatu, obojí velmi ceněné filmy, které se podobně jako adaptace jeho prvního bestselleru Kmen Andromeda, přímo vyžívaly v pitvání atmosféry, popisných kolážích a vůbec ze všeho nejvíc připomínají manuál k žehličce. V případě Velké vlakové loupeže je ale příprava půl úspěchu a tak je puntíčkářství Conneryho postavy velmi zábavné a jednotlivé detaily celého plánu pak Crichton zvládne dvakrát protočit, když se něco pokazí a hrdinové musí improvizovat.
Je třeba férově přiznat, že zasazení příběhu do viktoriánské Anglie snímku trochu ubližuje, ale Sean Connery a Donald Sutherland se navzájem ždímou a popichují i pod tunou načechraných volánků a vlasovým porostem (žiletky tenkrát nebyly "in"). Zápletka je právě tak jednoduchá, abychom mohli snímek pasovat na učebnicové zlodějské drama - sestavení týmu, dopilování plánu, samotná akce a žehlení průšvihů. Tohle skvěle funguje dodnes (viz oldschoolový Bank Job s Jasonem Stathamem, který se k nám snad dostane na DVD), ale Crichton do hry zapojil i vlak uhánějící po kolejích šílenou rychlostí (no dobře, Pendolino to není, ale na šipky do trávy podél trati to také není). V tom bylo kouzlo Pierceova plánu, který v reálu vyšel stejně hladce jako ve filmu. Policii prvních pár měsíců vyšetřování vůbec nenapadlo, že by ke krádeži mohlo dojít za jízdy a proto sledovala spoustu falešných stop. Pierce nakonec udal jeden z jeho kumpánů - chamtivost je zjevně neléčitelná.

VELKÁ RECENZE
Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na platy vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Můžete tu sledovat pečlivé naplánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže krádež a duplikace čtyř klíčů, potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Každý klíč však pečlivě hlídá jeden člen bankovní společnosti. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá použít ani své tělo, a schopného kasaře a duplikátora klíčů Agara. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem.
Atmosféra a Sean Connery. Ten je tu v největší formě a navíc s vousy vypadá snad mnohem lépe než James Bond. A jak celou dobu vypadá, že sám kromě smělého plánu nic nenabídne, ke konci vše vynahradí. Atmosféra je ale ještě lepší než hlavní hvězda filmu. Každá scéna má napětí, a i když se některá vleče déle, až do svého konce diváka drží a nepustí. Holt autor Jurského parku zvládal režisérské řemeslo stejně jako to spisovatelské.

DABING
1.DABING (Nova, Prima, Cinemax, ČT /pod názvem: Velká vlaková loupež/)
V českém znění: Vladimír Brabec - Sean Connery (Edward Pierce), Petr Pospíchal - Donald Sutherland (Robert Agar), Alena Procházková - Lesley-Anne Down (Miriam), Ilja Prachař, Milena Dvorská, Radka Stupková, Michal Pavlata, Jan Pohan, Zdeněk Hess, Radovan Vaculík
Zvuk: Václav Hálek
Produkce: Jana Prášilová, Zdena Sirotková
Překlad: Milena Pellarová
Režie: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov, ČNTS Nova, 1994

2.DABING (MGM, Barrandov /pod názvem: První velká vlaková loupež/)
V českém znění: Vladimír Brabec - Sean Connery (Edward Pierce), Lukáš Hlavica - Donald Sutherland (Robert Agar), Dagmar Čárová - Lesley-Anne Down (Miriam), Bohuslav Kalva - Andre Morell (soudce), Petr Oliva - Malcolm Terris (Henry Fowler), Jiří Plachý - Alan Webb (Edgar Trent), Pavel Soukup - Robert Lang (inspektor Sharp) + (vypravěč), Pavel Vondra - Michael Elphick (Burgess), Sabina Laurinová - Gabrielle Lloyd (Elizabeth Trent), Radek Hoppe - Wayne Sleep (Willy Williams), Petr Gelnar, Jan Szymik, Helena Brabcová, Jan Rimbala, Libor Terš, Vladimír Kudla - James Cossins (Inspektor Harranby) + (titulky) a další
Překlad: Dagmar Krejčová
Produkce: Alena Hradcová
Zvuk: Alexandr Vrbata
Dialogy a režie českého znění: Michal Pavlík
Vyrobilo: Studio Bär pro MGM, 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.2.1979
Premiéra Velká Británie: 14.12.1978
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 13 027 857
Náklady (Rozpočet) - $ 7 000 000
 
Tvůrci a herci
Michael Crichton (Režie), John Foreman (Produkce), Jerry Goldsmith (Hudba), Geoffrey Unsworth (Kamera), David Bretherton (Střih), Peter Elliott (Střih), Mary Selway (Casting), Maurice Carter (Scénografie), Anthony Mendleson (Kostýmy), Derek Ball (Zvuk), Gerry Humphreys (Zvuk), Basil Newall (Masky), Michael Crichton (Scénář), Michael Crichton (kniha) (Předloha), Sean Connery (Herec), Donald Sutherland (Herec), Lesley-Anne Down (Herec), André Morell (Herec), John Altman (Herec), Brooke Adams (Herec), Michael Elphick (Herec), Peter Benson (Herec), Gabrielle Lloyd (Herec), Robert Lang (Herec), Geoffrey Unsworth (Herec), Malcolm Terris (Herec)
 
1978/100/Velká Británie/Dobrodružný, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- V scénach, keď čistý Willy (Wayne Sleep) uteká z väzenia po strechách domov, sú rôzne zábery na mesto - všetky sú maľované ako kulisy, ide to dobre poznať.
- Film je založen na skutečném zločinu z roku 1855.
- Na skutečné loupeži se podíleli pouze čtyři kriminálníci: Pierce, Agar, železniční strážník Burgess a železniční účetní Tester. Všechny čtyři klíče byly drženy na železničních stanicích. - Dva v Londýně, dva ve Folkestone. Všechny byly dočasně ukradeny Testerem a Piercem, aby je Agar mohl duplikovat. Služební vůz nebyl zamčen zvenčí. Pierce a Agar byli vpuštěni dovnitř Burgessem.
- Sean Connery strávil několik dnů na jedoucím vlaku. Ten se měl pohybovat rychlostí 50 km/h, Connery však argumentoval, že jel mnohem rychleji. Pilot helikoptéry potvrdil Conneryho podezření, že jel asi 80 km/h.
- Parní stroj původně použitý ve filmu neměl takový výkon, tak byl nahrazen "přestrojeným" dieslovým.
- Film byl pojmenován První velká vlaková loupež, aby se distanoval od vlakové loupeže 2 milonů liber z roku 1963, kterou tisk nazýval Velká vlaková loupež.
- Poslední film André Morella.
- Poslední film Petera Butterwortha.
- Manželka Seana Conneryho Micheline se rozzuřila, když viděla jeho nebezpečné kousky ve filmu.
 
Odkazy