Alice in Borderland (seriál) /Imawa no Kuni no Alice (Fantasy / Sci-Fi / Thriller, Japonsko, (2020–2022), 14 h 55 min (Minutáž: 42–80 min)) 75%

19.08.2023 03:04
JEDNOU VĚTOU
„Mladík posedlý hraním videoher se společně se dvěma kamarády ocitne ve zvláštní verzi Tokia, kde všichni musí hrát nebezpečné hry o přežití."

OBSAH
Ryohei Arisu má rád hry a o svůj život se moc nestará. Jednoho dne tráví čas se svými dvěma kamarády a najednou všichni lidé okolo nich zmizí. Tři mladíci se v tu chvíli dostanou na místo, kde se setkají s dalšími lidmi a jsou nuceni společně hrát smrtící hru. Netuší, kde se to ocitli a proč. Pro vlastní přežití ale budou muset udělat cokoliv...

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Začátek má pomalý rozjezd, poté je poznat, že autor mangy se vyžíval ve věcech typu Cube, Battle Royal, Saw, není to špatné, je to rozhodně napínavé a herecké výkony slušné. Děj začíná pomalu houstnout po vstupu do utopie jménem Beach, ale zároveň i tady začne kvalita pomalu upadat, působí to až příliš prvoplánově a nedomyšleně (myslím finiš, a nechci spoilovat). Rozhodně některé cool charaktery, ať zakladatel Beach, nebo ty roličky co měla Naka Riisa, Ajaka Mijoši, Kento Jamazaki se snaží více, než obvykle. Cučija Tao mile překvapila ve své roli akční hrdinky. Za ponurou atmosféru, perfketní OST (na kterém se podílelo české těleso), musím půl hvězdy přidat, 3,5 zní verdikt, a uvidíme, zda do případných věcí příštích vezmou tvůrci více mozku pro hlavní hrdiny a vybaví je dostatečnou krvežíznivostí proti technokratickým protivníkům. (Vavča) 3*

Na Netflixu se opravdu daří Korejským, Čínským a Japonským seriálům. Hra na Oliheň doslova rozbila sledovanost a byla jen otázka času, kdy vznikne něco podobného. A bum, dostali jsme Alice in Borderland, což považuji za největší překvapení minulého roku a letošní 2. série to dokázala ještě překonat. Samotný seriál stojí hlavně na postavách, které mají každý svoje charakteristické rysy a většina z nich Vám přiroste k srdci. Nechybí atletka, frajer, který vše vyřeší svým úžasným talentem pozorování a předvídaní, šíleně hezká slečna, či připosránek. Záporáci jsou tady spíš okrajově a jedná se o lidi v samotných hrách, kteří nejdou pro zradu daleko. Velkým plusem jsou hry, které nabízejí pokaždé něco jiného. Vždy se bojuje o život, ale každá barva a číslo určuje druh a obtížnost hry. Nechybí hry na testy fyzických vlastností či hry na týmovou spolupráci. Tak či tak jsou vždy napínavé, krvavé a většina lidi ve hrách neskončí moc dobře. Chválím letošní 2. sezónu, která začala těšně po Cliffhangeru 1. série a jde vidět, že se zvýšil rozpočet i nápady. Všechno je zde větší, hezčí a tentokrát se hrdinové dozví, co se stane, až posbírají všechny karty, případně, kde vlastně jsou a proč. Her je zde sice méně, ale jsou propracovanější , brutálnější a dostávají zde prostor i postavy, které v 1. sérii byli odsunuty na 2. kolej. Pokud nevíte na co koukat a chcete něco podobného jako byla Hra na Oliheň či Hunger Games, neváhejte si pustit tuhle pecku (rollman1) 4*

Musím velmi pozorně zvážit každé slovo, které napíšu, jelikož je velmi složité hodnotit aniž bych prozradila zápletku a závěr celého seriálu. Proto se velice omlouvám, pokud nebudu úplně konkrétní ve svému popisu. Položím vám otázku - hráli jste někdy karty? Určitě ano. A určitě znáte ten pocit když hrajete proti někomu, koho chcete porazit za každou cenu, ale také někoho, koho z milosti chcete nechat vyhrát. A tak začnete blafovat. Vyložíte všechno co máte a nebo necháte pár karet jednoduše zmizet pod stolem. Nakonec jste přeci oba vítězové. Zabijete dvě mouchy jednou ranou. Ale jaké to je, když vás ke hře vyzve samotný osud?! Hra doslova na život a na smrt. Aniž byste věděli jak k tomu došlo, budete hrát podle pravidel?! Dejme tomu, že máte možnost volby. Můžete buď bojovat nebo se vzdát. Otázka zní, co bojem získáte a co všechno přijdete když se vzdáte. Co se týká Alice in Borderland, první série mě chytla hned zpočátku, už je to dva roky co jsem ji shlédla, jen jsem čekala až vyjde ta druhá. Měla jsem během druhé série smíšené pocity, jelikož se děj oproti první série malinko vymykal kontrole, pocitově jsem byla jednou nahoře a podruhé zase dole. V jednu chvíli mě děj naprosto pohltil a ve druhé zase nepříliš nadchnul. Závěr však vyplivl tak úžasně silnou pointu, že jsem se nezmohla na víc než na obyčejné "aaaawh". V takový konec jsem po pravdě nedoufala, ba ne, ani jsem ho totiž nečekala. Čekala jsem cokoliv, jen ne tohle. A to je přesně to, co tuhle sérii popohnalo ještě mnohem dál dopředu a díky tomu má úspěšně našlápnuto i na třetí sérii. Je tu totiž ještě Joker, že ano. A ten vždycky rád hazarduje. Do té doby však žijme své životy. (Immortal17) 4*

VELKÁ RECENZE
Tohle propadnutí králičí norou, trpí přesně tím, co každé druhé anime, které pracuje s podobným scénářem. A jelikož se v tomhle směru, považuji za docela ostříleného harcovníka, tak byť mně seriál i relativně bavil, tak až na jednu věc, mně něčím výrazným nepřekvapil a k té věci, se později dostanu. Teď je čas podusit hlavního hrdinu, který je přesně jako ty stovky jemu podobných, které sem měl možnost vidět. Víc klišoídní už být nemohl, je to génius, který však místo toho aby někde uplatnil svoji inteligenci, tak hraje hry a fláká se svými dvěma kámoši. Existuje velice malé množství seriálů, které pracují s podobným tématem a mají hrdinu, který je akceptovatelný a tenhle to rozhodně neni. Vývoj hlavní hrdiny, je minimální a až do konce, mně něčím nepřekvapil, ale o to víc mně bavili vedlejší postavy, které sice dostali méně prostoru o to víc, mi byli sympatičtější. Polovina z nich sice zemřela, ale o to víc sem si jejich linku, dokázal užít a taky sem si dokázal užít ony hry, které byli originální, napínavý a když sem dokázal, přijít na řešení dřív, než postavy, tak mi to lehce polechtalo ego. Zajímavý faktem také je to, kdo všechno propadl, onou králičí norou, sou to lidé na pokraji společnosti a to z různých důvodů, takovýhle lidé v normálním světě nikomu chybět nebudou a proto byli vybráni do téhle hry, ale to jenom můj osobní postřeh. Nicméně, jak sem ze začátku napsal, jednu věc, bych považoval za příjemný plot twist a ten se odehrál v osmé epizodě a jedná se o to, že sem od základu přehodnotil názor, k jedné z postav, je škoda že seriál takovéhle věci nenabízel častěji. Ale abych to shrnul, tyhle seriály, ať už animované a nebo hrané, mají dva podstatné problémy. Ten první je, že přesouvají hlavního hrdinu a další lidi, do nějaké alternativní reality a nebo jiného fantasy světa, který je jako jejich oblíbená videohra, je velice těžké to brát vážně, když se v tom světě získáváte nové úrovně za zabíjení monster a plnění úkolů. I když v tom světě platí pravidla typu "zemřeš tady, tak zemřeš i v reálu" tak mně osobně tohle vždycky dělalo problémy, to brát vážně a existuje jenom pár seriálů, které vybočují z tohohle šedivého průměru. Druhá a snad ještě víc podstatnější věc, kterou už sem zmínil, je hlavní hrdina, který v reálném životě je nula a teprve v tom alternativním/video herním světě pozná sám sebe, přátelé, holku atd, s takovým hrdinou je velice těžké se ztotožnit a uvěřit mu v průběhu, onu proměnu na největšího alfa samce, který místo párátka používá meč. A jestli tohle bude číst někdo od Netflixu, zkuste z adaptovat Ousama Game aka King's Game, koncept je podobný tomuhle, ale je to mnohem víc napínavější, hororovější, uvěřitelnější a příběh si umí udržet určitá tajemství až do velkolepého finále. Myslím si, že King's Game, je pro Netflix jako stvořený, tak snad jednou to jednou vyjde. (Yoshitsune)

OBSAH EPIZOD
1.série (2021)
DÍL 1: Epizoda 1 - Arisu se se svými nejlepšími kamarády Arubem a Chotem ukryjí před policií na záchodcích v metru. Během toho dojde k výpadku proudu. Když trojice vyjde ven, ulice Šindžuku najdou úplně prázdné. Všichni se najednou záhadně vypařili. Když se setmí, na stěně budovy se rozsvítí nápis, který informuje hráče, že hra brzy začne. Šipka navede trojici kamarádů do herní arény.
DÍL 2: Epizoda 2 - Chota utrpěl těžkou popáleninu nohy. Arisu s Karubem chtějí kamarádovi pomoct. Pokud chtějí najít doktora, musí se předčasně zúčastnit další hry, aby se seznámili i s jinými lidmi. V bytovém komplexu čeká na Arisu, Karubeho a jedenáct účastníků hra "na babu". Musí unikat před ozbrojeným útočníkem a zároveň najít bezpečnou zónu ukrytou v jednom z bytů. Pokud ale místnost do 20 minut neobjeví, celá budova vyletí do povětří.
DÍL 3: Epizoda 3 - Chotovi a Shibuku končí vízum, a proto musí hrát další hru, jinak zemřou. S Arisu a Karubem přicházejí do botanické zahrady. Po nasazení speciálních brýlí s obojky se dozvědí zadání. Čeká je hra na schovávanou. Jeden z nich se stává vlkem, ostatní jsou jehňata. Po uplynutí 15 minut se vítězem stává vlk. Poraženým soutěžícím vybuchnou obojky. V tomto kole kruté hry může vzejít jen jeden vítěz. Kdo to na konec bude?
DÍL 4: Epizoda 4 - Arisu je zdrcen ze ztráty přátel. Ztratí chuť žít, neboť jediný přežil vražednou hru. Usagi ho najde a přivede k sobě do skrýše. Přesvědčí ho, aby to nevzdával a bojoval dál. Společně vstupují do tunelu, kde na účastníky čeká hra vzdálenost. Jejich úkolem je dostat se bezpečně do cíle v časovém limitu. Na splnění zadání mají dvě hodiny, přičemž na hráče čeká v podzemní dálnici nejedna překážka.
DÍL 5: Epizoda 5 - Hledání odpovědí přivede Arisu s Usagi na Pláž, do luxusního resortu. Sdružení hráčů se pod vedením Kloboučníka snaží posbírat všech 52 hracích karet. Pokud se jim to podaří, jen jeden člověk se bude moci vrátit zpět do normálního světa. Kloboučník jim navrhne, aby byly součástí jeho velkého společenství.
DÍL 6: Epizoda 6 - Pláž má do utopické společnosti velmi daleko. Křehkou rovnováhu, kterou se snažil Kloboučník udržovat mezi dvěma frakcemi skončí, když zemře v aréně. Moci se chopí ozbrojenci a za nového vůdce je zvolen Agni. Chishiya tuší, že je jen otázkou času, kdy na Pláži vypukne chaos. S Kuinou osloví Arisu a Usagi, aby jim pomohli ukrást nashromážděné karty.
DÍL 7: Epizoda 7 - Pláž byla přeměněna na herní arénu. Všichni obyvatelé resortu se tak stávají hráči. Jejich úkolem je najít čarodějnici, osobu stojící za vraždou dívky Momoko. Mají čas dvě hodiny, aby ji našli a upálili na hranici. Místo logického uvažování, aby se vrah našel vyšetřovacím způsobem, si ozbrojenci zvolí krvavé řešení problému. Procházejí hotelem a postupně vraždí všechny, na koho narazí. V totálním chaosu se zoufalá Usagi s pomocí Tatta a Asahi snaží najít Arisua.
DÍL 8: Epizoda 8 - Luxusní resort Pláž se nachází v plamenech. Ozbrojencům se podařilo vyvraždit většinu hráčů, ale hra se stále nekončila, protože se jim nepodařilo najít čarodějnici. Do konce zbývá posledních patnáct minut. Do vstupní haly přicházejí Arisu, Usagi, Tatta a Asahi, aby nesmyslné krveprolití ukončili. Arisu dedukcí přišel na to, kdo Momoko zavraždil.

DABING
1.DABING (Netflix)
1.SÉRIE
V českém znění: Daniel Krejčík - Kento Jamazaki (Ryohei Arisu), Štěpánka Fingerhutová - Tao Cučija (Yuzuha Usagi)
Dále v českém znění: Jakub Nemčok - Júki Morinaga (Chota Segawa), Adam Mišík - Keita Mačida (Daikichi Karube), Štěpán Krtička, Václav Šanda, Michaela Dinhová, Martin Überall, Ivo Hrbáč, Richard Wágner, Zuzana Novotná, Tereza Císařová, Jan Szymik, Matěj Převrátil, Luděk Čtvrtlík, Hana Krtičková a další
Překlad: Lucie Vejvarová
Zvuk: Vít Janata
Produkce: Markéta Stegbauerová
Dialogy a režie: Hana Krtičková
Pro Netflix vyrobila Společnost Iyuno-SDI Group - 2022

2.série (2022)
Hrají se tu drsnější hry a celé je to tu mnohem divočejší a krutější. Podaří se Arisuovi vrátit do skutečného světa a bude to celé vůbec stát za to?
DÍL 1: Epizoda 1 - Arisu, Usagi, Kuina a Chishiya se ocitají na vyšší úrovni vražedné hry. Už hodinu netrpělivě očekávají, kdy se spustí další fáze. Ke čtveřici se připojí další přeživší, které sem nalákala vzducholoď s kartou pikového krále. Zakrátko propukne totální chaos. Pikový král spustí střelbu z protitankové pušky. Hráči se dávají na útěk, aby si zachránili život. Arisu, Usagi, Kuina a Chishiya si uvědomí, že hráčskou arénou je celé město. Před brutálním protivníkem, jakým je Pikový král, je velmi obtížné uniknout. Vtom se u nich zastaví auto s Tattem a Annou, kteří je zachrání. Pikový král je začne pronásledovat.
DÍL 2: Epizoda 2 - Arisu, Usagi, Kuina, Tatto a Niragi vstoupí do arény v přístavu. Seznámí se s extrovertním Kjúmem - Křížovým králem a jeho týmem. V kontejnerovém bludišti je čeká hra s názvem „Osmóza“. Během dvou hodin mají oba týmy sbírat body. Na úvod dostane každý tým deset tisíc bodů, které si mají dle vlastního uvážení rozdělit mezi sebe. Následně mají možnost ukořistit body v bitvě s protivníkem, najít předměty ukryté v kontejnerech a v soupeřově základně. Vyhrává ten tým, který bude mít na konci nejvíc bodů. Musí se mít ale na pozoru! Ten hráč, komu klesnou body během hry na hodinkách na nulu, bude usmrcen.
DÍL 3: Epizoda 3 - Do konce hry „Osmóza“ zbývá devět minut. Tým Křížového krále vyhrává o 500 bodů. Výsledek se dá už jen velmi těžko změnit, a proto je Arisův tým na dně. Přesto dostane Tatta nápad, jak naklonit vítězství na jejich stranu. Přesvědčí Arisu k provedení drastického řešení, aby si zajistili výhru. Mezitím ve věznici Teio se Chishiya připojuje ke hře „Samotka“ Srdcového kluka. Dvacet soutěžících má uhodnout symbol, jaký je vzadu na jejich elektronickém obojku. Každou hodinu mají vstoupit do jedné z cel a nahlásit správný symbol. Ten se po uplynutí stanovené doby vždy mění. Pokud ho neuhodnou, hra pro ně končí. Pokud chtějí hru vyhrát, musí mezi sebou odhalit ukrytého Srdcového kluka a zabít ho.
DÍL 4: Epizoda 4 - Drží se už jen hrstka hráčů a Čišija je jediný, kdo nemá parťáka. A příští kolo může klidně být poslední.
DÍL 5: Epizoda 5 - Aguniho zajímá jediná věc: najít Pikového krále a sprovodit ho ze světa. Přidá se k němu taky Arisu a odhodlaná středoškolačka jménem Akane.
DÍL 6: Epizoda 6 - Usagi bude muset přesvědčit cyniky z týmu Královny, že na jeho plánu něco je. Čišija narazí v budově Nejvyššího soudu na Kárového krále.
DÍL 7: Epizoda 7 - Uprostřed zarostlého plácku v Šibuji vyzve Niragi Arisuho a Čišiju, aby si s ním zahráli hru. Pak ale dorazí Pikový král.
DÍL 8: Epizoda 8 - Při poslední hře musí všichni přežít tři kola kroketu. Než se ale stačí trochu rozehrát, pozve je Královna na čaj.

DABING
1.DABING (Netflix)
2.SÉRIE
V českém znění: Daniel Krejčík - Kento Jamazaki (Ryohei Arisu), Štěpánka Fingerhutová - Tao Cučija (Yuzuha Usagi)
Dále v českém znění: Josef Pejchal - Tomohisa Jamašita (Ginji Kyuma), Soňa Linhartová - Aya Asahina (Hikari Kuina), Jakub Nemčok - Júki Morinaga (Chota Segawa), Adam Mišík - Keita Mačida (Daikichi Karube), Václav Šanda, Štěpán Krtička, Anna Novotná, Jan Szymik, Václav Rašilov, Malvína Pachlová, Viktor Dvořák, Marek Musil, Jan Battěk, Aleš Kaizner, Richard Wágner, Jan Škvor, Matěj Převrátil, Hana Krtičková, Oldřich Hajlich, Robin Pařík a další
Překlad: Lucie Vejvarová
Zvuk: David Pavlíček (1-4), Vít Janata (5-8)
Produkce: Markéta Stegbauerová
Dialogy a režie: Hana Krtičková
Pro Netflix vyrobila Společnost Iyuno-SDI Group - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1. sezóna: 10.12.2020 Netflix
                      2. sezóna: 22.12.2022 Netflix
Premiéra USA: 1. sezóna: 10.12.2020 Netflix
                        2. sezóna: 22.12.2022 Netflix
Premiéra Japonsko: 1. sezóna: 10.12.2020 Netflix
                                 2. sezóna: 22.12.2022 Netflix
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 1. sezóna: 10.12.2020 Netflix
                           2. sezóna: 22.12.2022 Netflix
 
Tvůrci a herci
Šinsuke Sató (Režie), Akira Morii (Produkce), Jutaka Jamada (Hudba), Taro Kawazu (Kamera), Cujoši Imai (Střih), Keiko Ogata (Casting), Yuno Kusuma (Casting), Sawako Ohzu (Casting), Iwao Saitó (Scénografie), Haruki Koketsu (Kostýmy), Mika Watanabe (Zvuk), Kakusei Fujiwara (Masky), Jasuko Kuramicu (Scénář), Haro Aso (komiks) (Předloha), Cujoši Abe (Herec), Šó Aojagi (Herec), Aja Asahina (Herec), Nobuaki Kaneko (Herec), Keita Mačida (Herec), Ajame Misaki (Herec), Ajaka Mijoši (Herec), Júki Morinaga (Herec), Nidžiró Murakami (Herec), Riisa Naka (Herec), Dóri Sakurada (Herec), Tao Cučija (Herec), Jútaró Watanabe (Herec), Kento Jamazaki (Herec), Šuntaró Janagi (Herec), Mizuki Jošida (Herec), Rihito Itagaki (Herec), Takehiro Ócuki (Herec), Šóhei Abe (Herec)
 
2020/895/Japonsko/Fantasy, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Všechny zbraně v seriálu jsou airsoftové repliky od japonské firmy Tokyo Marui. Jediná vyjímka je Kloboučníkův stříbrný Colt 1911 Government.
- Natočeno dle manga předlohy, kterou napsal Haro Aso. Manga vycházela v období od 17. října 2014 do 16. února 2015 a byla prvnotně natočena jako anime.
 
Odkazy