Pelé: Zrození legendy / Pelé: Birth of a Legend (2016/107/USA/Životopisný, Drama, Sportovní) 74%

09.07.2018 21:01
JEDNOU VĚTOU
„Pelého raketový vzestup ze slumů brazilského Sao Paula až do centra největší světové sportovní události, kde se v pouhých sedmnácti letech stal nejmladším vítězem mistrovství světa ve fotbale."

OBSAH
Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup – od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála – a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge.(HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pelé je fotbalová legenda a já se divím, že i přesto jeho život natočili tak průměrně a nezáživně. Dám příklad. Začátek filmu a Pelého dětství. Jeho filmový um, coby osmiletého dítěte, je sesumírován do skutečnosti, že Pelé umí víc jak tři žongly a nemá problém se prožonglovat až do brány. Režiséři ale se střihačem film nastříhali tak, že kolem malého osmiletého kluka všichni staticky stojí a nikdo se nehýbá. Malý Pelé pak předvádí jeden žongl za druhým, až se prožongluje ke gólu. Záživné asi jako pohled do chlupaté opičí prdele. Později, když už je Pelé starší a kope za nároďák, je film daleko zajímavější. Jenže v rámci celkové atmosféry Vás ani tak nedokáže přesvědčit o tom, že tento životopisný film má úroveň. (Malarkey) 3*

Znáte takové ty krásně nasnímané promo klipy na „oslavu fotbalu napříč světem bez ohledu na sociální zázemí“, které pravidelně v době velkých turnajů produkuje FIFA, Adidas či Nike? Tak tohle je to samé; akorát v celovečerní podobě a jakože s dějem. Je to čistá pohádka, která se Pelém jen zaklíná, rozhodně nečekejte nic, co by se drželo jeho skutečných osudů či kariéry. Pěkně se na to však kouká, jen od to nesmíte čekat nic jiného než sinusoidu zábavy „pět minut keců o ničem (rozuměj odpovědnosti, motivaci, cílevědomosti apod.) a pět minut pěkných (jakkoli nerealistických) fotbalových parád a tak stále dokola až do konce“. (DaViD´82) 3*

"Nesnaž se tolik. Užívej si to." Pelého táta mě hrozně bavil a jeho žonglování s mangem bylo vynikající. Škoda jen, že já jsem nikdy neměl mangovník na zahradě, protože to bych se nejlepším fotbalistou světa stal já. Takhle to měl Edson Arantes do Nascimento snadné. Horší to měl s tím, že životopis fotbalového génia a finančního ignoranta celkem dobře znám, takže ta zábava zbyla na fotbal. A ten se moc nepovedl, protože tahle ginga byla vhodná spíše do cirkusu. Nicméně mě pobavilo vykreslování surových švédských fotbalistů jako koupeného výběru Evropy. Tehdy totiž prý za Švédsko hráli samí zahraniční hráči, což je patrné již z jejich blonďaté vizáže a exotických jmen - Svensson, Bergmark, Öberg, Liedholm, Johansson, Parling, Gustavsson, Gren, Hamrin, Simonsson, Löfgren či Olsson. Zkrátka samý cizák, ale před Pelém klobouk dolů a rychle zahnat myšlenky o tom, že nějaká současná nagelovaná primadóna mu sahá výš než po spodní lem trenýrek. (Jara.Cimrman.jr) 3*

VELKÁ RECENZE
Pelé. Jméno známé po celém světě, sportovní legenda, která změnila fotbal jednou provždy, národní hrdina, na jehož bedrech spočívaly sny i naděje celé země. Dříve než se však stal ikonou, byl dítětem pocházejícím ze slumů brazilského Sao Paula, tak chudým, že si nemohl dovolit ani opravdový fotbalový míč. Film zachycuje jeho raketový vzestup - od drhnutí podlah ve snaze zaopatřit rodinu přes zdokonalování úchvatného stylu hry v ulicích až po účast na mistrovství světa ve Švédsku, kde v pouhých sedmnácti letech střelil vítězný gól a Brazílie díky němu poprvé vyhrála - a oživuje největší sportovní příběh dvacátého století. Za pomoci Vincenta D'Onofrioa a brazilské hudební hvězdy jménem Seu Jorge.
Pro podobné příběhy mám slabost, většinou mě dojmou a udělají mi dobře. Někdy se to v nich přežene a výsledek mi přijde patetický a pitomý, tohle ten případ naštěstí (pro mě) nebyl. Jméno Pelé mi není neznámé, přesto vím o jeho životě prd, tak jsem se aspoň něco dozvěděla. A příběh jeho, potažmo celého brazilského fotbalového nároďáku, potažmo celé Brazílie má docela sílu a určitý význam i pro současný fotbal, což není na škodu vědět.

SKUTEČNOST
Pelé, vlastním jménem Edson Arantes do Nascimento (* 23. října 1940 Tres Coraçoes) je bývalý brazilský fotbalista, který je často označován jako nejlepší fotbalista všech dob. V roce 1970 se stal prvním hráčem, který získal tři tituly mistra světa. Za svou kariéru vstřelil 1284 gólů, jubilejní tisící zaznamenal 19. listopadu 1969.[1]
Poprvé startoval na mistrovství světa v roce 1958 a v 17 letech se hned stal jednou z hvězd brazilského týmu mistrů světa. O čtyři roky později na šampionátu v Chile získala Brazílie znovu světový titul, Pelé tentokrát kvůli zranění vypadl ze sestavy již v základní skupině. Při třetí účasti na šampionátu v roce 1966 se Pelé stal terčem záměrně tvrdé hry, zákroky soupeřů ho znovu zranily a přispěly k vyřazení Brazílie ve skupině. V roce 1970 se na mistrovství v Mexiku stal potřetí mistrem světa, když k tomu přispěl mj. vedoucím gólem ve finále a byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje. Ve stejném roce byl vyhlášen i nejlepším sportovcem planety.
V barvách Santos FC vyhrál šestkrát brazilskou ligu a dvakrát Pohár osvoboditelů a Interkontinentální pohár.

DABING
1.DABING (HBO)
V českém znění: Robin Pařík - Kevin de Paula (Pelé), Bohdan Tůma - Seth Michaels (Mario), Igor Bareš - Seu Jorge (Dondinho), Svatopluk Schuller - Vincent D'Onofrio (Feola), Oldřich Hajlich - Diego Boneta (José), Radek Hoppe - Felipe Simas (Garrincha), Jana Páleníčková - Mariana Nunes (Celeste), Bohuslav Kalva - Milton Gonçalves (Waldemar de Brito), Šimon Fikar, Marek Libert, Pavel Tesař, Jiří Valšuba, Tomáš Poláček, Jakub Nemčok, Radek Škvor, Matěj Havelka, Otto Rošetzký, Libor Terš, Petra Hobzová, Klára Sochorová, Mariana Franclová
Překlad: Václav Patera
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Dialogy a režie: Magda Landsmannová
Pro HBO vyrobila Společnost SDI Media v roce 2017

2.DABING (Prima)
V českém znění: Roman Hajlich - Kevin de Paula (Pelé), Matěj Havelka - Leonardo Lima Carvalho (malý Pelé), Bohdan Tůma - Seu Jorge (Dondinho), Zuzana Ščerbová - Mariana Nunes (Celeste), Bohuslav Kalva - Milton Gonçalves (Waldemar de Brito), Martin Zahálka - Vincent D'Onofrio (Feola), Robin Pařík - Diego Boneta (Jose), Jan Škvor - Fernando Caruso (Zito), Vladimír Kudla - Charles Myara (Gosling), Otto Rošetzký - André Mattos (trenér Santosu), Libor Bouček, Jindřich Žampa, Ladislav Cigánek, Svatopluk Schuller, Pavel Dytrt, Petr Gelnar, Ivo Novák, Filip Jančík, Jakub Nemčok, Jan Rimbala, Eliška Beňová, Marcel Vašinka, René Slováčková, Milada Vaňkátová
Překlad: Jan Zenáhlík
Dramaturgie: Hana Pernicová
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Libuše Witzová
Vedoucí výroby: Kristýna Pavlíková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Gustav Bubník
Ve studiu AudioTech vyrobila FTV Prima spol. s.r.o. v roce 2018

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.5.2016 IFC Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 2 300 000
 
Tvůrci a herci
Jeff Zimbalist (Režie), Michael Zimbalist (Režie), Brian Grazer (Produkce), Ivan Orlic (Produkce), A.R. Rahman (Hudba), Matthew Libatique (Kamera), Luis Carballar (Střih), Naomi Geraghty (Střih), Glen Scantlebury (Střih), Gail Stevens (Casting), Mary Vernieu (Casting), Michelle Wade Byrd (Casting), Dominic Watkins (Scénografie), Ines Salgado (Kostýmy), José Moreau Louzeiro (Zvuk), Juliana Mendes (Masky), Jeff Zimbalist (Scénář), Michael Zimbalist (Scénář), Kevin de Paula (Herec), Leonardo Lima Carvalho (Herec), Rodrigo Santoro (Herec), Vincent D'Onofrio (Herec), Diego Boneta (Herec), Colm Meaney (Herec), Seu Jorge (Herec), Milton Gonçalves (Herec), Felipe Simas (Herec), André Mattos (Herec), Pelé (Herec), Mariana Nunes (Herec)

2016/107/USA/Životopisný, Drama, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
-  José Altafini (Diego Boneta) si vytvoril svoju prezývku Mazzola podľa talianskeho futbalistu zo štyridsiatych rokov Valentinovi Mazzolovi. Turnaj v roku 1958 bol zároveň posledným Altafinovým výstupom v brazilskom drese, keďže od roku 1961 reprezentoval Taliansko.
- Vo filme pracuje Pelého matka Celeste Arantes (Mariana Nunes) v honosnom Altafinovom dome ako upratovačka. V skutočnosti obaja pochádzali z chudobných pomerov.
- Film mal byť pôvodne vydaný k Majstrovstvám sveta 2014 v Brazílii, plán sa ale nestihol dodržať.
- Shodou okolností jeden z představitelů Seu Jorge ztvárnil ve filmu Život pod vodou (2004) postavu jménem Pelé dos Santos. Dos Santos je jméno brazilského fotbalového klubu, kde Pelé strávil většinu své kariéry.
 
Odkazy