Velký / Big (1988/104/USA/Komedie, Rodinný, Fantasy, Romantický) 75%

09.07.2018 21:01
JEDNOU VĚTOU
„Velký postavou, s duší dítěte, králem mezi hračkami.“

OBSAH
Přáním 13letého chlapce je, aby se druhý den vzbudil jako dospělý. Když se probudí zjistí, že se mu přání vyplnilo. V životě každého kluka nastane chvíle, kdy si ze všeho nejvíc přeje být velký. Joshovi Baskinovi se jeho přání splní, ale možná ne tak jak si představoval. Vypadá sice na pětatřicet, ale uvnitř zůstal malým chlapcem. A to, jak se brzy ukáže, není žádný med. Polekaná matka jej nepozná a zavolá na něj policii, nemá co na sebe, nemá peníze. Naštěstí má kamaráda Billyho, který mu pomůže z nejhoršího. Josh se rozhodne, že bude pracovat. A kde jinde by se cítil lépe než mezi hračkami. Podaří se mu získat místo u hračkářské firmy MacMillan, zamiluje se do něj kolegyně Susan, ale přesto všechno by byl nejraději zase malým klukem. A protože je americký film Velký komedií určenou pro celou rodinu, třeba se mu to podaří.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
"Proč mě mlátí, když se mě bojí?" Já si tedy myslím, že každý kluk by se měl přibližně ve dvanácti letech stát viceprezidentem, aby si mohl do sytosti užít trampolíny v pokoji, zaboxovat si s tyranosaurem, zaskákat si s šéfem na obřím pianu nebo alespoň štvát kariéristy svým pracovním postupem. Mně se to kdysi nepovedlo, protože tento snímek v mé době ještě neexistoval a já jsem o té možnosti nevěděl. Jinak bych to samozřejmě dokázal. Takhle mi nezbývá než se občas pobavit s Joshem, protože ten kluk ve mně pořád odmítá dospět. (Jara.Cimrman.jr) 4*

Big suprises a) Tom Hanks coby mládě byl docela fešák b) hravější, než bych doufala, méně rozjuchané, než bych čekala c) duet na klavíru pomocí zadních končetin je bezkonkurenčně nejlepší čtyřnožka, kterou jsem měla tu čest vidět d) tatínek dvojčat Walshových je ve všech rolích slizký d) velký zlý svět čeká, až ho zachrání malé hodné děti e) zatímco Tom usiloval o zrychlenou evoluci, já už od dvanácti chci, aby mi bylo dvanáct. Dle mých příspěvků a vašich reakcí se mi to daří. (Nathalie) 4*

Když je člověk malý, popadne ho občas touha stát se velkým a když už je velký, ještě častěji si přeje dětství vrátit. Z toho plyne jediné - nespěchejte s tím být dospělý, není o co stát a nejhorší na tom je, že když to člověk pozná, nedá se už nic dělat.. Cumílek T.Hanks zdárně potrénoval na budoucí roli pingpongového hráče, co rád běhá po Americe a vykládá teskné příběhy na autobusové zastávce, nicméně v dramatických rovinách se mi paušálně zdá mnohem pevnější v kramflecích. Při vzpomínce na scénu, kdy ho čeká kolegyně s nabídkou kvalitního sexu na dolním patře palandy mě tak napadlo, že spousta současných třináctiletých chlapců by místo nedůvtipného skoku na palandu horní rovnou přistoupila k věci.. (Gilmour93) 3*

VELKÁ RECENZE
V životě každého kluka nastane chvíle, kdy si ze všeho nejvíc přeje být velký. Dvanáctiletému Joshovi Baskinovi se jeho přání splní, ale možná ne úplně tak, jak si představoval. Vypadá sice na pětatřicet, ale uvnitř zůstal malým chlapcem. A to, jak se brzy ukáže, není žádný med. Polekaná matka jej nepozná a zavolá na něj policii, nemá co na sebe, nemá peníze. Naštěstí má kamaráda Billyho, který mu pomůže z nejhoršího. Josh se rozhodne, že bude pracovat. A kde jinde by se cítil lépe, než mezi hračkami. Podaří se mu získat místo u hračkářské firmy MacMillan, ohromuje je spoustou výborných nápadů, dokáže se výborně vcítit do mysli malých zákazníků, zamiluje se do něj kolegyně Susan, ale přesto všechno by byl nejraději zase malým klukem. A protože je americký film Velký komedií určenou pro celou rodinu, třeba se mu to podaří.
V hlavní roli filmu režisérky Penny Marshallové uvidíme Toma Hankse, který za svůj herecký výkon obdržel v roce 1988 Zlatý glóbus. Jeho partnerku ztvárňuje Elisabeth Perkinsonová.
Ač zastávám spíše náročnější filmy s  Tomem Hanksem, v tomto případě není na škodu  se naprosto uvolnit a odreagovat u této sice  možná jednoduché, ale nikterak nenásilné  komedie s vtipnou zápletkou, kdy malý chlapec  chce být prostě "velký". Tom Hanks je  mladíček na začátku své kariéry, osobně mu  dávám více přednost jako profesorovi Robertovi  Langdonovi v Šifře, nicméně alespoň je  porovnatelné, kterak se jeho herectví vyvíjelo.  Pro fandy filmového dabingu malé zklamání -  Tom k nám nepromlouvá hlasem svého dvorního  dabéra Vládi Dlouhého, ale dabuje jej Gustav  Bubník, jelikož však jde o mladého Hankse,  takto skutečnost až tolik nevadí. A pozor -  jako jeden z mála dabingových počinů také  Gábina Osvaldová mluvící Elizabeth  Perkinsovou.

Ocenění:
Academy Awards
1989 - Tom Hanks (Hlavní herec) (nominace)
1989 - Anne Spielberg, Gary Ross (Původní scénář) (nominace)

Golden Globes
1989 - Tom Hanks (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál)
1989 - Nejlepší film - muzikál nebo komedie (nominace)

New York Film Critics Circle
1988 - Tom Hanks (Nejlepší herec) (nominace)

Los Angeles Film Critics Association
1988 - Tom Hanks (Nejlepší herec)

DABING
1.DABING (kino, Prima)
V českém znění: Gustav Bubník - Tom Hanks (Josh), Gabriela Osvaldová - Elizabeth Perkins (Susan), Ladislav Frej - Robert Loggia (MacMillan), Jiří Štěpnička - John Heard (Paul), Jiří Racek - Jared Rushton (Billy), Zdeněk Blažek, Vladimír Kudla, Milan Mach, Alois Švehlík, Martin Stropnický - Jon Lovitz (Scotty Brennen), Jiří Zavřel, Miriam Kantorková, Miloš Vávra, Marie Drahokoupilová, Alena Procházková - Mercedes Ruehl (Paní Baskinová ), Jan Marvan - David Moscow (malý Josh ), Vladimír Fišer (titulky)
Zvuk: Jaromír Svoboda
Střih: Jana Stejskalová
Vedoucí výroby: Renée Lavecká
Dialogy: Helena Kašperová
Režie českého znění: Zdenek Sirový
Vyrobilo: Filmové studio Barrandov dabing 1990

2.DABING (ČT, HBO)
V českém znění: Michal Jagelka - Tom Hanks (Josh), Tereza Bebarová - Elizabeth Perkins (Susan), Zdeněk Maryška - Robert Loggia (MacMillan), Tomáš Juřička - John Heard (Paul), Jan Battěk - Jared Rushton (Billy), Jan Rimbala, Radovan Vaculík, Regina Řandová, Ivo Novák, Patricie Strouhalová, Martin Janouš, Jan Szymik, Zuzana Mixová, Lukáš Jurek, Monika Hladová, Veronika Bajerová, Otmar Brancuzský, Zdeněk Charvát, Vladana Drvotová, Ivo Kubečka, Jitka Morávková, Lukáš Procházka, Monika Schullerová
Překlad: Olga Pavlová
Dialogy: Václava Prokošová
Zvuk: Zdeněk Dušek
Asistent režie: Petr Skarke
Dramaturgie: Helena Křováková
Vedoucí produkce: Miloš Kostner
Režie českého znění: Janoš Vaculík
Vyrobila: Česká televize 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOS
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 3.6.1988 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.10.1992 (VHS) Guild Home Video, Centrum českého videa
Poprvé na VHS: 1.10.1999
Poprvé na DVD: 1.04.2001
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 151 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000
 
Tvůrci a herci
Penny Marshall (Režie), James L. Brooks (Produkce), Robert Greenhut (Produkce), Howard Shore (Hudba), Barry Sonnenfeld (Kamera), Barry Malkin (Střih), Paula Herold (Casting), Juliet Taylor (Casting), Santo Loquasto (Scénografie), Judianna Makovsky (Kostýmy), Les Lazarowitz (Zvuk), Mickey Scott (Masky), Gary Ross (Scénář), Anne Spielberg (Scénář), Tom Hanks (Herec), Elizabeth Perkins (Herec), Robert Loggia (Herec), John Heard (Herec), David Moscow (Herec), Jon Lovitz (Herec), Mercedes Ruehl (Herec), Gary Howard Klar (Herec), Jaime Tirelli (Herec), Harvey Miller (Herec), James Eckhouse (Herec), Debra Jo Rupp (Herec), John Rothman (Herec), Jared Rushton (Herec), Matt Mindell (Herec), Peter McRobbie (Herec), Paul Herman (Herec)
 
1988/104/USA/Komedie, Rodinný, Fantasy, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Hra, do ktorej malý Josh (Tom Hanks) vhodí mincu a splní mu želanie, aby sa stal veľkým, sa vola Zoltar Speaks. Bola vyrábaná v rokoch 1967 až 1970 a mala pôvodne dvanásť tlačidiel znamení zverokruhu.
- Jedním z důvodů, proč také Robert De Niro, nedostal hlavní roli, byl fakt, že by film po jeho dřívějších temných rolích nemuseli diváci vnímat jako zábavu pro celou rodinu.
- John Travolta byl pro režisérku do role Joshe jednou z prvních voleb a sám Travolta byl pro. Studio ho ale nechtělo z důvodu, že filmy, ve kterých se v té době objevoval, nebyly finančně úspěšné.
- Dle slov herce Roberta Loggia si společně s Tomem Hanksem v den, kdy točili slavnou scénu s piánem, všimli, že jsou na place dva dubléři oblečení stejně jako oni pro případ, kdyby se jim to nedařilo. Rozhodli se, že celé taneční číslo odehrají sami bez pomoci dublérů, a to se jim povedlo.
- Počítačová hra "Cavern of the Evil Wizard", kterou hraje Josh (Tom Hanks), byla vytvořena speciálně pro film.
- Na scénáři spolupracovala Anne Spielberg - sestra Stevena Spielberga.
- Tam, kde ve filmu stál automat na předpovědi, je v současnosti automat na Pepsi Colu.
- Roli Joshe (Tom Hanks) odmítl Albert Brooks a Harrison Ford. Neúspěšně se pak zúčastnil konkurzu na roli také Gary Busey.
- Role Joshe Baskina byla nabídnuta Tomu Hanksovi, ale ten ji musel odmítnout, protože právě točil filmy Zátah a Pointa. Hlavní role tak měla připadnout Robertu de Nirovi, ale ten požadoval honorář 6 miliónů dolarů, což bylo nepřijatelné. Mezitím Tom Hanks dotočil oba filmy a za 2 milióny dolarů roli přijal.
- David Moscow nosil barevné kontaktní čočky, aby se barva jeho očí shodovala s očima Toma Hankse.
- První verze scénáře vznikla roku 1984.
- V přípravě na roli navštívil Tom Hanks Davida Moscowa a nechal si přehrát všechny pásky, na kterých se David objevoval, aby viděl, jak se chová a jak mluví.
- Penny Marshall se stala první režisérkou-ženou, jejíž film vydělal více než 100 miliónů dolarů.
- Scény z Joshova sousedství se natáčely v Cliffside Parku v New Jersey. Scény ze zábavního parku potom v Rye Playland ve Westchester County (New York).
- Jared Rushton's (Billy) je přirozený blonďák, vlasy mu tak byly obarveny.
- Rozpočet filmu byl stanoven na 17 miliónů dolarů.
- Pro MacMillanovu společnost na výrobu hraček byly použity kanceláře jisté reklamní společnosti se sídlem na 23 ulici v obvodu Chelsea v New Yorku.
- Auto Susan je Subaru XT6 z roku 1988.
 
Odkazy