The Postman - Posel budoucnosti / The Postman (1997/177/USA/Drama, Dobrodružný, Akční, Sci-Fi) 56%

09.07.2018 21:00
JEDNOU VĚTOU
„Jedinou nadějí zpustošené země je neohrožený hrdina z neznáma.“

OBSAH
Zpustošenou krajinou se potlouká tulák (Kevin Costner) se svým mezkem. Na živobytí si vydělává přednesem Shakespearových dramat. Při jednom z jeho vystoupení je proti své vůli zrekrutován do Bethlehemovy armády. Z "přijímače" se mu podaří uniknout a aby při útěku nezmrznul, "půjčí" si z náhodně nalezené kostry pošťáckou uniformu. S cílem zůstat naživu přichází do městečka Pineview a tvrdí, že je skutečným poštovním úředníkem obnovené vlády Spojených Států...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Drahna let, co jsem viděl tohohle pošťáka z budoucnosti a bavil jsem se zajímavou vizí budoucnosti a jedním člověkem, který náhodou najde mrtvého pošťáka, hodí na sebe jeho hadry a vydá se do světa rozdávat dopisy. Po několika letech se k filmu opět vracím, abych se ujistil, jestli mi to za to opravdu stojí. Hodnocení zde mluví jasnou řečí a tak nemůžu naléhat a rovnou spustit. Postman je sice velkolepě natočen, ale je v něm znát hrdinost, americký patriotismus, síla vůle a hlavně hloubka citů, která sahá každým dopisem až do mysli a nedokáže se z ní vypudit. Prostě v budoucnosti, kde nikdo nemá budoucnost vzniká poštovní společnost, která je na sebe hrdá a pěje chválu po celé zemi. Chvílemi je to neuvěřitelně náladové, ale i tak to není zas tak špatné jak se na první pohled může zdát. I když pro Kevina Costnera to musel být šok, když se dva jeho projekty po sobě staly propadáky na celé čáře. (Malarkey) 3*

Přeci jenom člověk tam najde nějaké ty chybičky. Třeba délka. 177 minut o pošťácích, co to je ? To si fakt Kevin myslí, že diváci jsou sračky? Proč z toho neudělat film dejme tomu na 549 minut. Ono je hezký se začít dívat na film když se stmívá a končit, když se rozednívá. Druhá věc je, když skončí film a zvoní Vám někdo na dveře a po otevření tam stojí pošťák z doporučeným dopisem, to se Vám ten film začne přehrávat znova a na těle z toho začnou vyskakovat pupínky. Třetí věc je, že od té doby co zaměstnacům České pošty zrušili 13.platy jim dávají k vánocům jako bonus DVD s tímto filmem. Taky si takhle představuji budoucnost, na světě budou jen gauneři a listonoši. Tahle myšlenka a Kevin jsou mé dvě hvězdičky. (Enšpígl) 2*

Hrozné !!! Radši si půjdu zatancovat s vlky a radim to i Kevinovi!! Kevin si asi myslel, že naváže na Tanec s vlky a dostane pár oskarů za to, že se objeví ve vlastním filmu a bude bojovat za sjednocení a štastnou budoucnost zničeného světa. Měl v úmyslu zajímavé věci, ale Postman je nudný film, který se nebude líbit ani milovníkům Kevina a jeho Vodního světa.Silně nevýrazné postavy okolo postamana a úplně divný scénář, který nás vrhne do děje, ael pořádně nic nevíme a nikomu nefandíme. (Djkoma) 1*

VELKÁ RECENZE
Příběh filmu se odehrává ve Spojených státech amerických roku 2013. Země je zpustošena válkou, v níž byly patrně použity jaderné zbraně. Lidé přežívají v izolovaných skupinkách v osadách podobných jako kdysi na divokém západě. Svět se snaží ovládat prostřednictvím svojí armády Holnistů diktátor Bethlehem bezcitnou tyranií. Na scéně se ocitne bezejmenný muž, který jako tajemný tulák putuje se svým mezkem krajinou a živí se hraním Shakespearových her. Při předvádění jedné z nich je zrekrutován do armády Holnistů. Povede se mu ale utéct a schová se do poštovního auta, kde nalezne mrtvého pošťáka a oblékne si jeho uniformu. Když prijde do městečka Pineview, všichni si ho jako poštovního úředníka považují. Ocitá se v roli symbolu zaniklých ideálů demokracie a svobody. Vydává se za poštovního úředníka obnovené vlády Spojených států a mezi lidmi ožívá naděje, víra v jednotu a optimismus. Pošťák se postaví Bethlehemově zlovůli a stává se lidovým hrdinou, okolo kterého koluje spousta legend. Jednotlivé kmeny k pošťákovi shlížejí s nadějí a respektem.
Posel budoucnosti (anglicky The Postman) je americký postapokalyptický výpravný velkofilm z roku 1997, který produkoval, režíroval a ztvárnil v něm hlavní roli Kevin Costner.
Před vydáním filmu byly vysílány filmové upoutávky, ale publikum příliš nezaujaly a několikrát tak musely být předělávány. Po vydání ho kritika odsoudila a diváci se do kin nehrnuli. Film utržil pouhých 18 milionů USD při nákladech 80 milionů. Na Zlatých malinách film získal hned pět cen – za nejhorší film, herce v hlavní roli, režii, scénář a původní píseň. Na druhou stranu film uspokojil autora předlohy Davida Briana, který označil Costnera za ideálního představitele.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Píše se rok 2013. Svět se po světové válce ocitl v troskách. Veškerá technologie je zničena. Samozřejmé součásti naší každodenní existence, jako byla například elektřina, se staly vzácností. Civilizace se rozdrobila do obydlených ostrůvků městských států, které nezávisle na sobě přežívají ztraceny v pustině bez možnosti komunikace se vzdálenějším okolím.
Křehká existence živořícího lidstva je navíc pravidelně vystavována těžké zkoušce - samozvaná "armáda" brutálních bojovníků, kteří si říkají Holnisté, napadá jednotlivá města a vysává z nich život. Požadují nejen potraviny a věcné dary, ale také silné muže jako vojáky do svých řad. Holnisty vede krutý a despotický generál Bethlehem (Will Patton), který se rozhodl, že agresí a nemilosrdným terorem dobude svět.
Vypadá to, že krví poznačené karty generála Bethlehema byly rozdány na několik desítek let dopředu. Ale ještě je tu tajemný posel budoucnosti, který si říká Pošťák (Kevin Costner) a ten začíná mezi lidmi opět šířit naději a jednotu. Dopisy, které Pošťák rozváží mezi městy znovu přinášejí naději, že válkou zpřetrhané svazky s civilizovanou minulostí lidstva mohou být obnoveny. Pošťákovy dopisy toho ale svým adresátům dávají ještě mnohem víc - možnost spojit se se svými dávno nezvěstnými blízkými, domluvit se na společných plánech a podobně. A lidé to dokáží ocenit. Především idealisté z řad mládeže vedení odvážným hochem s bláznivým jménem Ford Lincoln Mercury (Larenz Tate) se k Pošťákovi hromadně přidávají, aby pokračovali v díle, které on započal. Jeho rozhodnutí obnovit poštovní službu Spojených států amerických je díky tomu katalyzátorem změn, které snad v budoucnu pomohou obnovit demokratický a prosperující stát.
Pošťák dal vzniknout legendě, která ho velmi rychle přerostla a začala žít vlastním životem v srdcích lidí dívajících se s optimismem do budoucnosti. Pokud se nechce muž, který stál u jejího zrodu zpronevěřit svým vlastním ideálům, bude muset jednat v souladu s vizí, kterou sám vytvořil. S vizí, pro kterou jsou ostatní lidé ochotni položit život; s vizí, pro kterou je s ním žena (Olivia Williams) jíž miluje. Ta vize se jmenuje právo na svobodu a sebeurčení.
Je ale jasné, že nejvyššímu veliteli Holnistů a tudíž dosud neomezenému vládci v kraji generálu Bethlehemovi, se nic z toho nebude ani trochu líbit...
Filmem The Postman - Posel budoucnosti se Kevin Costner po sedmi letech vrací k režii. Stejně jako v případě filmu Tanec s vlky i tentokrát si absolutní kontrolu nad tímto epickým velkofilmem pojistil nejen režií a hereckou účastí, ale také produkčním dohledem. Obklopil se herci jako Will Patton, Larenz Tate, Olivia Williamsová, James Russo a zpěvák Tom Petty. Na produkční úrovni se pak spojil s Jime Wilsonem a Stevem Tischem Scénář jim napsali Eric Roth a Brian Helgeland podle románu slavného sci-fi spisovatele Davida Brina.

O NATÁČENÍ
Nápad natočit film The Postman - Posel budoucnosti se datuje už od roku 1985, kdy producent Steve Tisch zakoupil práva na román Davida Brina. Tisch o knize říká: "Byl to provokativní a zároveň strhující příběh, který v sobě spojoval futuristické akční drama s takřka divadelní moralitou - situací, ve které se vize stává realitou pro dobro všech zúčastněných." Stálo ho to dvanáct let čekání na tu pravou chvíli a pravého člověka, aby se celý projekt mohl začít realizovat. Pak se pro něj ale podařilo díky skvěle napsanému scénáři získat Costnera a věci se daly do pohybu. Mimochodem, Tisch prokázal svoji bezmeznou trpělivost už v případě superúspěšné filmové komedie Forrest Gump, která byla také adaptována podle knižní předlohy. V jejím případě čekal "pouze" devět let.
Koproducent Jim Willson a partner Kevina Costnera v jeho agentuře Tig Productions prozradil, že Costner měl v tomto snímku původně jenom hrát, ale čím víc se seznamoval s charakterem hlavního hrdiny a jeho posláním, tím silněji cítil potřebu tento projekt režírovat. Takže sedm let od vzniku Tance s vlky, který se stal ještě v době svého promítání klasikou a přinesl sedm Oscarů (nejlepší film, režie, scénář podle předlohy, kamera, střih, hudba a zvuk), usedl Costner opět na stoličku s nápisem "Režisér".

Ocenění:
Razzies
1999 - Nejhorší film desetiletí (1990 - 1999) (nominace)
1997 - Nejhorší film
1997 - Kevin Costner (Nejhorší režisér)
1997 - Kevin Costner (Nejhorší herec)
1997 - Brian Helgeland, Eric Roth (Nejhorší scénář)
1997 - Nejhorší filmová píseň

The Saturn Awards
1998 - Nejlepší sci-fi (nominace)
1998 - Kevin Costner (Nejlepší herec) (nominace)
1998 - Will Patton (Nejlepší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Oldřich Vízner - Kevin Costner (Pošťák), Jaromír Meduna - Will Patton (generál Bethlehem), Martin Sobotka - Larenz Tate (Ford Lincoln Mercury), Petra Hanžlíková - Olivia Williams (Abby), Jiří Schwarz - James Russo (Idaho), Jiří Plachý - Daniel von Bargen (šerif Briscoe), Hana Talpová - Roberta Maxwell (Irene Marchová), Zbyšek Pantůček, Jolana Smyčková, Sylva Sequensová, Vlasta Žehrová, Inka Šecová, Helena Dytrtová, Dalimil Klapka, Martin Kolár, Miroslav Středa, Bohdan Tůma, Radovan Vaculík, Jiří Zavřel
Překlad: Tamara Vosecká
Produkce: Jiří Beránek
Zvuk: Miloš Zajdl
Dialogy a režie českého znění: Jitka Tošilová
Vyrobilo: AVF Studio Zero pro Warner Home Video, 1998

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.4.1998 Warner Bros. CZ
Premiéra USA: 25.12.1997 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 19.10.1998 (VHS) Warner Home Video
Poprvé na VHS: 1.1.1999 Warner Home Video
Poprvé na DVD: 28.1.1999 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 941 708
Tržby celkem - $ 20 800 000
Návštěvnost v ČR 18 467
Náklady (Rozpočet) - $ 80 000 000
 
Tvůrci a herci
Kevin Costner (Režie), Kevin Costner (Produkce), Steve Tisch (Produkce), Jim Wilson (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Stephen F. Windon (Kamera), Peter Boyle (Střih), Mindy Marin (Casting), Ida Random (Scénografie), John Bloomfield (Kostýmy), Bruce Stambler (Zvuk), Francisco X. Pérez (Masky), Eric Roth (Scénář), Brian Helgeland (Scénář), David Brin (kniha) (Předloha), Kevin Costner (Herec), Will Patton (Herec), Larenz Tate (Herec), Olivia Williams (Herec), James Russo (Herec), Daniel von Bargen (Herec), Scott Bairstow (Herec), Giovanni Ribisi (Herec), Roberta Maxwell (Herec), Joe Santos (Herec), Peggy Lipton (Herec), Todd Allen (Herec), Rex Linn (Herec), Shawn Hatosy (Herec), Ryan Hurst (Herec), Ellen Geer (Herec), Mary Stuart Masterson (Herec), George Wyner (Herec), Tom Petty (Herec), Tarah Paige (Herec), Kirk Fox (Herec), Joseph McKenna (Herec), Stanton Barrett (Herec), Tom Bower (Herec), Brian Anthony Wilson (Herec), Greg Serano (Herec)
 
1997/177/USA/Drama, Dobrodružný, Akční, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- V roku 1998 získal 5 Zlatých malín, a to v kategóriach Najhorší film, Najhorší režisér, Najhorší scenár, Najhorší herec v hlavnej úlohe a Najhoršia filmová pieseň. V roku 2000 bol na túto cenu nominovaný ako najhorší film desaťročia, avšak získala ju snímka Showgirls (1995).
- Vo filme nezaznie ani raz meno hlavnej postavy. V knižnej predlohe však meno má, volá sa Gordon Krantz.
- Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Davida Brina.
- Natáčení probahlo ve Washingtonu, Oregonu, Tuscomu, Arizoně nebo na ostrově Fidalgo.
- Snímek získal tři nominace na cenu Saturn, a to v kategoriích nejlepší sci-fi film, nejlepší herec ve vedlejší roli (Will Patton) a nejlepší herec (Kevin Costner).
 
Odkazy