Neutečeš / It Follows (2014/110/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní) 60%

09.07.2018 13:43
JEDNOU VĚTOU
„Prožijte nejděsivější orgasmus.“

OBSAH
Devatenáctiletá Jay se po příjemné chvilce na zadní sedačce auta se sympatickým mladíkem ocitne svázaná v opuštěné továrně. A mladík ji zpovzdálí opatrně pozoruje. Čeká na okamžik, kdy se objeví démoni. Na okamžik, kdy to pro něj celé skončí a pro ni naopak začne. Nekonečná noční můra. Tyto až příliš reálné přízraky jsou součástí prokletí, které si jeho oběti předávají sexem jako štafetový kolík. A pro Jay původně slibný večer nakonec skončí tím nejhorším možným způsobem. Její milenec ji uprostřed ulice vyhodí svázanou a polonahou z auta a navíc od něj převzala kletbu spojenou s pronásledováním a útoky přízraků, které s ní od této chvíle budou na každém kroku. Její život se smrskne na nekonečný a všudypřítomný strach, před kterým nemá kam uniknout. Jay se svých zjevení může zbavit jedině tak, že je předá někomu dalšímu. Podaří se jí uniknout?

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Po dlouhé době konečně horror, v němž neodhadnete, co v dalších minutách bude následovat, a jak / jestli se dokáže sympatická blondýnka vzepřít kletbě. Ta totiž dělá z lidí buď trosky, nebo (v tom častějším případě) rovnou mrtvoly. Snímek má na nízký rozpočet až nečekaně pěkný vizuál, od začátku pečlivě budovanou atmosféru a několik téměř infarktových momentů. Jedinou slabinu bych viděl v závěru - ten mnohé asi nasere, obzvlášť pokud je nemají rádi otevřené. A to nejlepší jsem si nechal na konec. Ano, hudbu. V klidnějších pasážích naprosto hypnotizující, v těch rychlých naopak dunící a silně elektrizující. Jen pro představu; hodně to připomíná Robův podklad k Maniakovi, a to byla už nějaká pecka. I to je důvod, proč mi soundtrack k It Follows už "zpříjemňuje" domácí pohodu. (Bloody13) 4*

Naprosto neskutečný, co dokáže soulad obrazu a hudby, to co se tady dělo přímo před mojima očima považuju za geniální. Stejně tak samotný příběh, mně po úvodním prologu, dokázal dostat do sebe a i když postupem času dostávám odpovědi na některé otázky, stejně si film ponechává spousty tajemství. Když bych šel do důsledků, tak film může vyvolat sexofobii. V každým případě atmosféra nevidáná a velmi zvláštní. Naprosto nevinnej záběr na okolí se díky hudbě dokáže změnit v napínavou záležitost, plnou očekávání. Zajímalo by mě, kde to Davida napadlo, protože na tohle bych nepřišel ani v zácpě na D1. Je to taková lahůdka, která svým pojetím rozhodně není pro každýho, ale je vidno že amíci, když chtěj a nemyslej v první fázi jen na plný prasátko dokáží uhranout. (Enšpígl) 4*

Před kapavkou, syfilisem či hejnem muněk při vhodně zvolené léčbě utečeš. Jsou však pohlavním stykem se přenášející záležitosti, na které je každý venerolog krátký.. Atmosféra a hudba jsou spojené nádoby, které pokud fungují, dají za pravdu klišé, že i působivý horor lze vytvořit bez galonů krve a děsivých masek. It Follows je v mnoha ohledech velmi nepředvídatelné a výše jmenovanými atributy, tématem prokletí, symbolikou i (sub)urbanistickým espritem připomíná jednu starší lahůdku o černém medáčkovi s hákem. Mám pocit, že před D.R.Mitchellem teď nějakou dobu neuteču.. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
 Snímek „Neutečeš“ má celkem zajímavé východisko, které nevím, jestli vlastně není takové trochu puritánské a nevychází z toho, že sexem se pro člověka něco mění. A že sex je zlý. Protože přesně tohle je základem filmu, kde se dívka vyspí se špatným chlapcem a ten na ni díky tomu přenese podivné prokletí, během kterého ji pořád někdo pronásleduje. Někdo, koho vidí jenom ona sama.
Jay (Maika Monroe) je celkem normální holka, která by už ráda měla nějakou tu pěknou zkušenost s chlapcem. A tak si vyhlédne jednoho takového frajera. Jako fajn, sex je s ním docela pěkný, ale když přijde na postkoitální rituály, ty jeho jsou podivné a zahrnují chloroform. Trochu divné, řeknete si, když už tu holku do postele – vlastně do auta – dostal. Jenže on sledoval jiné cíle.
V celkem nepříjemné scéně je jeho cíl odhalen. Něco po něm jde a on se toho chtěl zbavit. Zbavil se toho tak, že to přenesl na Jay, která má teď docela problém. Pronásledují ji zlé, možná mrtvé postavy, které nedokáže ze svého života dostat a jen těžko může přesvědčit své přátele o tom, že nezmagořela a že se skutečně děje něco, co je možné označit za paranormální zkušenost.
Nakonec se jí to podaří, protože duchové kolem jsou příliš agresivní a dávají svou přítomnost najevo i ostatním lidem. Jsou jako stalkeři, kterých se nemůže Jay zbavit. Jenže musí něco vymyslet. Jsou neviditelní, ale hmotnou podstatu mají, a tak jsou ve filmu celkem dobré trikové scény. Hlavně se ale hraje na atmosféru, která je místy hodně nepříjemná a některé scény vás dovedou hodně zamrazit. A to i přesto, že se nejedná o lekačky.
Osobně mě snímek „Neutečeš“ až tak moc oslovit nedokázal, ale pořád si myslím, že je to minimálně průměrně dobrý horor. Asi by mu slušelo, kdyby byl trochu zkrácen, protože zase tolik zásadního se zde v těch sto minutách nestane, aby to nemohlo být i o dvacet minut oseknuto. Navíc si myslím, že v takovém případě by ta atmosféra mohla být ještě výrazně tíživější.

DABING
V českém znění: Anna Marie Jurková - Maika Monroe (Jay), Marianna Jurková - Lili Sepe (Kelly), Robert Hájek - Keir Gilchrist (Keir), Petr Neskusil - Jake Weary (Jeff / Huge), Johana Krtičková - Olivia Luccardi (Yara), Josef Pejchal – Daniel Zovatto (Greg), Petr Burian (titulky), Jiří Schwarz, Zdeněk Podhůrský, Radka Stupková, Veronika Veselá, Miriam Chytilová a další.
Překlad: Martin Massaniec
Zvuk: Jiří Bartoš
Produkce: Kristýna Smetanová
Vedoucí výroby: Marie Přívratská
Vedoucí dramaturg: Daniel Košťál
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Dialogy a režie: Miriam Chytilová

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.4.2015 CinemArt
Premiéra USA: 13.3.2015 RADiUS-TWC
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 16.9.2015 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 864 275
Tržby celkem - $ 23 300 000
Návštěvnost v ČR 16 973
Náklady (Rozpočet) - $ 1 300 000
 
Tvůrci a herci
Rebecca Green (Produkce), Erik Rommesmo (Produkce), David Robert Mitchel (Produkce), David Kaplan (Produkce), Laura D. Smith (Produkce), Rich Vreeland (Hudba), Mike Gioulakis (Kamera), Julio Perez IV (Střih), Mark Bennett, Carrie Ray (Casting), Michael Perry (Scénografie), Kimberly Leitz (Kostýmy), Christian Dwiggins (Zvuk), Dawn Mattocks (Masky), David Robert Mitchell (Scénář), Maika Monroe (Herec), Keir Gilchrist (Herec), Jake Weary (Herec), Daniel Zovatto (Herec), Lili Sepe (Herec), Olivia Luccardi (Herec), Linda Boston (Herec), Bailey Spry (Herec), Claire Sloma (Herec), Debbie Williams (Herec)
 
2014/110/USA/Horor, Thriller, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Rich Vreeland, ktorý zložil soundtrack k filmu, si zahral hlásateľa na škole, kde Jay pátra po Hughovi.
- Kino, v kterém se ocitá dívka s přítelem na začátku, je Redford Theatre – historické kino v japonském stylu s plně funkčními varhany značky Wurlitzer. Kino se nachází na adrese: 17360 Lahser Road, Detroit, MI 48219, United States. Premiéru zde měl i film Lesní duch (1981).
- Jméno Jay (Maika Monroe), které nosí hlavní hrdinka, je zkrácenina z Jamie. Je to odkaz na kultovní hororovou herečku Jamie Lee Curtis, která hrála v sérii Halloween. Ve filmu má Jay mladší sestru Kelly. V reálném životě má Jamie Lee Curtis také mladší sestru jménem Kelly.
 
Odkazy: