Nepřítel před branami / Enemy at the Gates (2001/126/USA, Německo, Velká Británie, Irsko/Drama, Válečný, Akční, Romantický) 82%

09.07.2018 13:43
JEDNOU VĚTOU
„Strhující souboj dvou špičkových odstřelovačů uprostřed bitvy o Stalingrad.“

OBSAH
17. července roku 1942 začala jedna z největších bitev II. světové války. Bojovalo se o průmyslové město na Volze, tehdejší Stalingrad a velení obou armád - sovětské i německé - si byla vědoma, že právě zde se rozhodne o konečném vítězství. Příběh, inspirovaný stejnojmennou knihou amerického historika Williama Craiga, líčí - v dramatickém rámci krvavého válečného střetu - souboj ruského ostřelovače Vasilije Zajceva s německým rozvědčíkem majorem Konigem. Ten dostal za úkol zlikvidovat vojáka z Uralu, který má pro sovětskou válečnou propagandu nesmírnou cenu. Jeho nadřízený Danilov z něj doslova "stvořil" zářivý prototyp skromného, prostého a přitom neohroženého hrdiny, schopného bez zaváhání položit život za vlast. Netuší, že si tím také postavil do cesty soka v lásce. Německá strana věří a doufá, že smrt Vasilije by alespoň na čas ochromila bojeschopnost rudoarmějců u Stalingradu.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hra na schovávanou kočky s myší. Ruský mladík z Uralu jako hrdina ruské Rudé armády proti německému válečnému hrdinovi ostříleného mnoha boji. Skvělá režie s úžasnou výpravou, která ve správných okamžicích umí přitlačit na pilu a předvést velké věci.Co se týče věrohodnosti, o něčem by se dalo zapochybovat, ale jako celek a hlavně v jednání lidí pod tlakem jde o věrohodný film. Některé scény se rozhodně musí stát pro každého diváka nezapomenutelnými jako např. příchod budoucího hrdiny Rudé armády do válkou postiženého Stalingradu a přímo do první linie, kde jeden dostane zbraň a druhý náboje.. Ruská povaha se vším všudy a když se někdo zkusí vrátit? Do kulometu se náboje vždycky najdou... Dobrou zábavu. (Djkoma)4*

Respekt před Annaudem, s jakou marnivostí nakládá s monumentálními scénami. Člověku nejde na rozum, že všechny ty velkolepé davové útoky a masivní exploze jsou jenom takovou omáčkou, v níž plavou osudy politruka, jím vytvořeného hrdiny SSSR a německého majora Wehrmachtu. Skromný sovětský klučina Vasilij je ukázkovým příkladem politické propagandy, která dokáže udělat z nadaného pěšáka symbol. Stejně tak je vztah Vasilije a politruka Danilova názornou ukázkou západního pohledu na stalinskou mašinerii, v níž oddaný komunista během pár minut může dostat rozum a prohlédnout ideologickou maškarádu. Tak trochu melodramatické sci-fi ala Hollywood. Nicméně jinak je to výborný komorní thriller se skvostnými kulisami, moc pěknou kamerou, strhujícím napětí a výbornými herci. To, že v závěru vychází sovětský hrdina stějně jako americký je asi očekávaná daň publiku. Ale všimněte si mlčenlivého distancu, jaký Jude Law zachovává tváří tvář malovanému Stalinovi... Korektní, až příliš. (Marigold) 4*

Podle mě nejhorší Annaudův film (neviděl jsem zatím pouze Milence a Dva bratry a Hlavičku). Nejen že je to strašlivě utahaný, ale navíc ještě mi to přišlo i hloupý a ani děj není nijak zajímavej (a to i když pominu, že je to dlouhý jak nejdelší špageta na světě). Zajímalo by mě, co si to vlastně vzalo z té knížky a jak daleko je to od skutečnosti. Ještě jednu malou drobnost. Nepřijde vám to trhlý, že knížky a filmy a dokumenty o Rusech a dalších Slovanech a Němcích a o Asiatech NIKDY netočí ti, jichž se to týká, ale obvykle amíci nebo Britové? Ale o sobě to Američani a angláni točí téměř vždycky sami. Podle mě to o něčem vypovídá. Takže bych to možná ocenil trochu víc, kdyby na tom spolupracovali i Rusáci, i kdyby jen na plac dodávali vodku. A možná bych to ocenil ještě mnohem líp, kdyby to byl válečnej film celou dobu a ne jen unylá romance jak vystřižená z červené knihovny. (monolog) 2*

VELKÁ RECENZE
Děj tohoto filmu se odehrává na konci roku 1942 v rozbořeném Stalingradu, který už z většiny ovládají Němci. Ukáže se, že Zajcev je vynikajícím střelcem a brzy se z něj stává postrach německých vojáků a důstojníků. Němcům se ho nedaří zlikvidovat, a tak posílají jednoho ze svých nejlepších odstřelovačů, majora Königa, s úkolem zabít Zajceva. V tomto souboji dvou odstřelovačů nakonec vítězí Vasilij Zajcev, když v závěru filmu vláká Königa do pasti na stalingradském nádraží a zastřelí ho. Na vedlejší rovině probíhá romantická milostná zápletka, milostný trojúhelník v podmínkách války, který končí smrtí nemilovaného politruka Danilova při likvidaci majora Königa a šťastným shledáním Zajceva s jeho milou Táňou, která unikla o vlásek smrti po zásahu šrapnelem.
Nepřítel před branami (anglický název Enemy at the Gates) je americký film z roku 2001 pojednávající o bitvě u Stalingradu a souboji sovětského odstřelovače Vasilije Zajceva s jeho německým protějškem majorem Erwinem Königem. Režisérem filmu byl Jean-Jacques Annaud. Scénář napsal rovněž Annaud společně s Alainem Godardem.
Ve skutečnosti souboj odstřelovačských elit nikdy neproběhl, major König je totiž fiktivní postava, pravděpodobně vytvořená sovětskou propagandou. Autor knižní předlohy, William Craig, se v příběhu inspiroval standartenführerem Heinzem Thorwaldem, který se ovšem bitvy u Stalingradu nezúčastnil.[1] Vasilijův přítel, Kulikov, je také fiktivní postava.

DABING
V českém znění: Marek Libert - Jude Law (Vasilij Zajcev), Martin Zounar - Joseph Fiennes (Danilov), Jitka Moučková - Rachel Weisz (Táňa), Antonín Molčík - Bob Hoskins (Chruščov), Vojtěch Kotek - Gabriel Thomson (Saša), Jan Šťastný - Ed Harris (major König), Pavel Rímský - Ron Perlman (Kulikov), Marcela Nohýnková - Eva Mattes (paní Filipovová), Karel Chromík - Matthias Habich (generál Paulus), Hana Krtičková, Bedřich Šetena, Jiří Kodeš, Irena Hrubá, Antonín Navrátil, Libor Terš, Pavel Šrom, Zbyšek Pantůček, Martin Kolár, Bohumila Dolejšová, Blanka Zdichyncová, Ladislav Novák, Bohdan Tůma, Vladimír Fišer (titulky)
Překlad: Petr Zenkl
Dialogy: Lenka Benešová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Režie: Bohdan Tůma
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, studio Budíkov pro Hollywood Classic Entertainment 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.4.2001 Bontonfilm
Premiéra USA: 16.3.2001 Paramount Pictures
Premiéra Německo: 15.3.2001 Constantin Film DE
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.2001 (VHS) H.C.E.
Poprvé na VHS: 1.12.2001 H.C.E.
Poprvé na DVD: 20.9.2001 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 4 648 680
Tržby celkem - $ 97 000 000
Návštěvnost v ČR 55 612
Náklady (Rozpočet) - $ 68 000 000

Tvůrci a herci
Jean-Jacques Annaud (Režie), Jean-Jacques Annaud (Produkce), John D. Schofield (Produkce), James Horner (Hudba), Robert Fraisse (Kamera), Noëlle Boisson (Střih), Humphrey Dixon (Střih), John Hubbard (Casting), Ros Hubbard (Casting), Wolf Kroeger (Scénografie), Gudrun Leyendecker (Kostýmy), Janty Yates (Kostýmy), Eddy Joseph (Zvuk), Hasso von Hugo (Masky), Jean-Jacques Annaud (Scénář), Alain Godard (Scénář), Jude Law (Herec), Rachel Weisz (Herec), Bob Hoskins (Herec), Joseph Fiennes (Herec), Ed Harris (Herec), Ron Perlman (Herec), Gabriel Thomson (Herec), Ivan Shvedoff (Herec), Sophie Rois (Herec), Hans Martin Stier (Herec), Clemens Schick (Herec), Robert Stadlober (Herec), Marc Bischoff (Herec), Tom Wlaschiha (Herec), Birol Ünel (Herec), Michael Schenk (Herec), Eva Mattes (Herec), Valentin Platareanu (Herec), Matthias Habich (Herec), Werner Daehn (Herec), Markus Majowski (Herec), Gennadij Věngerov (Herec), Anna Böttcher (Herec), Gotthard Lange (Herec), Holger Handtke (Herec), Lenn Kudrjawizki (Herec), Hendrik Arnst (Herec), André Kaminski (Herec), Mark Zak (Herec), Axel Neumann (Herec), Claudius Freyer (Herec), Jürgen G.H. Hoppmann (Herec), Dana Cebulla (Herec)
 
2001/126/USA, Německo, Velká Británie, Irsko/Drama, Válečný, Akční, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Vasilij Zajcev (Jude Law) byl vyznamenán Leninovým řádem, Řádem Vlastenecké války 1. stupně, dvakrát Řádem rudého praporu a byl jmenován Hrdinou Sovětského svazu.
- Vasilij Zajcev byl pohřbený v Kyjevě na Lukjanovském vojenském hřbitově. Jeho posledním přáním bylo pohřbení ve stalingradské zemi, jíž bránil. Dne 31. ledna 2006 byly ostatky Vasilijho Zajceva převezeny do Volgogradu a slavnostně pohřbeny na Mamajské mohyle.
- Vasilij Zajcev byl služby schopný do ledna 1943, kdy utrpěl zranění očí. Zrak mu vrátila operace, kterou provedl profesor Filatov. Poté se vrátil do bojů a do konce války byl povýšen na kapitána.
- Scéna, kdy Danilov (Joseph Fiennes) diktuje Vasilijmu (Jude Law) dopis pro horníky, je ukázáno, že Vasilij Zajcev nebyl příliš vzdělaný. Ve skutečnosti měl vystudovanou střední školu.
- Melódiu, ktorá zaznie vo filme, napríklad pri záberoch na mŕtvych ruských vojakov zastrelených vlastnými veliteľmi, zložil James Horner a bola obsiahnutá v skladbe "Death of Titanic“, ktorá odznela v snímke Titanic (1997).
- Scény ze Stalingradu byly natáčeny v německém Berlíně, scény z řeky Volhy pocházejí z Chotěbuzi.
- Někteří ruští veteráni od Stalingradu byli pobouřeni vyobrazením sovětské armády ve filmu. Podali proto návrh Státní dumě, aby byl snímek v Rusku zakázán. Státní duma návrh zamítla.
- Na filmovém festivalu Berlinale byl snímek vypískán. Důvodem prý bylo zjednodušení historie a oslavování války.
- Ve Spojených státech amerických byl snímek přijat s rozpaky. Recenze se vesměs shodly, že milostná zápletka přebila děj.
- Postava Majora Königa (Ed Harris) byla pravděpodobně pouze výtvorem sovětské propagandy a jeho souboj se Zajcevem (Jude Law) se neodehrál. Jméno majora Königa je známé pouze z ruských zdrojů.
- Prostředím některých scén filmu byly inspirovány lokace hry "Call of Duty" z roku 2003. Příkladem je scéna z kašny.
- Zajcev počas svojho vojenského pôsobenia používal štandardnú pušku Mosin-Nagant 1891/30, ktorá je dodnes vystavená v múzeu Bitky o Stalingrad.
- Vasilij Grigorievič Zajcev je autorom dvoch učebníc pre ostreľovačov.
- Skutečný Vasilij Grigorjevič Zajcev (1915-1991) zneškodnil od října 1942 do ledna 1943 celkem 242 ověřených cílů. 11 z nich bylo elitních nepřátelských odstřelovačů, ostatní byli většinou důstojníci wehrmachtu. S velkou pravděpodobností má na svém kontě cílů ještě mnohem víc, ale počítají se jen doložené zásahy.
- Vasilij Zajcev žil na Uralu, kde byla jeho vášní lov zvěře. Díky této praxi byl po vypuknutí války zařazen ke střelcům. Již za první měsíc se mu podařilo dostat 32 německých vojáků a proto byl pověřen řízením školy pro odstřelovače. Jeho svěřencům se říkalo "zajčata" a během války se jim podařilo zasáhnout více jak 3000 cílů.
- Vasilij Zajcev získal několikrát Leninův řád, vyznamenání Hrdina Sovětského Svazu a jeho puška je dodnes vystavená v muzeu Bitvy o Stalingrad.
- Název filmu je "vypůjčený" z knižního titulu Enemy at the Gate: The Battle for Stalingrad od Williama Craiga z roku 1973, který mapuje hrdinské činy Vasilli Zaitseva.
- Ve skutečném životě neměl vztah Vassili a Tanii šťastný konec. Jak se blížil konec války, oba mysleli, že ten druhý již nežije. Tania později zjistila, že je Vassili nejen živí, ale oženil se.
- Postava Ludmilly je pravděpodobně odkazem na slavnou ruskou ostřelovačku. Lyudmila Pavlichenko během války zabila 300 lidí, což bylo dokonce víc než Vassili, který měl na svém kontě 257 zabitých.
- Tento snímek je jedním z nejdražších filmů britské produkce. Do roku 2001 byl dokonce nejdražší.
 
Odkazy