Klokan Jack / Kangaroo Jack (2003/89/USA, Austrálie/Dobrodružný, Komedie, Krimi) 47%

09.07.2018 13:43
JEDNOU VĚTOU
„Ukradl peníze a nechce je vrátit. Je to klokan…“

OBSAH
Charlie a Louis jsou už léta nejlepšími kamarády. Každý z nich má však svoje vlastní problémy. Louis je bytostný optimista, ale zároveň smolař k pohledání. Charlie je naopak skeptik snící o seznámení s milou dívkou a bezstarostném životě. Jeho sny se mu však těžko mohou splnit, protože je nevlastním synem mafiánského bosse Sala, který oba přátele nemá příliš v oblibě. Když se Sal rozhodne dát jim poslední šanci a požádá je, aby doručili do Austrálie 50 000 dolarů vypadá to, že se na ně konečně usmálo štěstí. Jenomže bundu, do které si peníze schovali jim díky jejich hlouposti ukradne nenechavý místní klokan. Nejpodivnější lov v dějinách Austrálie může začít ...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Tak Kangaroo Jack není nejhorším filmem, který jsem měl tu čest na podobné téma vidět. A jelikož já většinou nikdy nedávám filmům s tímto stylem víc než tři hvězdičky (protože si víc nezaslouží), možná patří i mezi ty nejlepší. Co mě na filmu ohromně ohromilo byl vzhled digitálního klokana, který vypadal prostě prvotřídně a upřímně bych vůbec nepoznal, že před kamerou nestál skutečný živý tvor. Už jenom proto se řadí toto dílo do "nadprůměru". Pak je tu ještě dalších pár důvodů, jako je například skvělá a pohodová hudba v podání Trevora Rabina, prvotřídní herecké výkony (nevážně hrající Jerry O'Connell a Anthony Anderson, a sexy Estella Warren), některé pěkné zvraty... Těžko uvěřit že se stejně tento film řadí do průměru, do kterého se řadí tisíce stejně kvalitních snímků. Proč? Protože to nemá myšlenku. Proč něco takového natáčet? Když si pouštíte Predátora, tak proto, že chcete vidět akční vybíječku. Když si pouštíte Harryho Pottera tak očekáváte přihlouplého brejlouna bojujícího s pánem zla. Klokana Jacka si pustíte, protože... Chcete vidět dvojici přihřátých týpků, kteří po pouštích Austálie honí klokana? Je sice pravda, že některé scény jsou docela úsměvné, ale u hororu Shrooms jsem se několikrát zasmál a to není komedie. Prostě čistý průměr, a tím čistým průměrem opravdu myslím čistý průměr, takže jestli by jste se mně zeptali, jestli je to víc nadprůměr nebo podprůměr, odpověděl bych vám.. (StrYke) 3*

Když byli malí, tak Louis (Anthony Anderson) zachráníl Charliemu (Jerry O'Connell) život. Od té doby, se jej spíš o život snaží připravit. Po posledním průšvihu jim nevlastní otec Charlieho (Christopher Walken) dá poslední šanci. Dovést peníze jednomu chlápkovi do Austrálie. Ale to by v tom byl klokan, aby je zas Louis nedostal do průšvihu (a on v tom klokan byl). Jeden klokan, jedny ztracené peníze, pěkná holka a najatí zabijáci. Bohužel celé dohromady to moc nepasuje, takže jediné nad čím se dá trochu bavit je sám Klokan Jack. A taky "hlouposti" hlavních hrdinů. A režiséra. A scénaristy. To si klokan Jack nezasloužil... (lennyd) 2*

Ubohá komedie, která kopíruje několik věcí najednou. Rádobyvtípky tlustého černocha zapůsobí na málokoho. Zasmát se dá leda tak klokanovi, který je celkem slušně zpracovaný. Zápletka sice není odfláknutá, ale propracovaná taky zrovna není. Nechybí tupý a sentimentální konec. Hlavní hrdina se samozřejmě zamiluje do hezké blondýny, před kterou se nejdřív ztrapní, pak ji sbalí, ta se na něho pozděj naštve, ale zase to dají dohromady. Pokud jste už viděli hodně komedií, tahle vám přijde jako dost podprůměrná... (Flix) 1*

VELKÁ RECENZE
Louis a Charlie jsou od malička nerozdělitelní kamarádi. Louis je sice trochu nevyzpytatelný, ale v důležitých chvílích dokáže pomoci svému nejlepšímu příteli. V dětství zachránil Charliemu život a ten ho teď na oplátku tahá z průšvihu do průšvihu.
Jednoho dne si oba hrdinové proti sobě poštvou Charlieho otčíma, mafiánského bosse Sala. Jediným způsobem, jak si ho udobřit, je doručit tajemnou obálku až na druhý konec Austrálie. Ani jeden z nich přitom netuší, jaká strastiplná cesta je čeká.
Už v letadle Charlie s Louisem odhalí, že v oné obálce, kterou mají předat jistému panu Smithovi je uloženo 50 tisíc dolarů. Díky duchapřítomnosti a smyslu pro improvizaci se jim podaří projít přísnou letišťní kontrolou. Stačí už jen autem dojet na domluvené místo setkání.
Do cesty se jim však znenadání připlete Klokan Jack, kterého srazí předním nárazníkem auta. Oba jsou přesvědčeni, že zvíře zahynulo. Původně chtějí z místa činu rychle ujet, ale vzápětí si usmyslí, že si ještě společně s mrtvým klokanem pořídí ještě nějaké fotky. S brýlemi vypadá Jack hned úplně jinak a tak má na sobě během okamžiku i Louisovu šťastnou bundu, v níž je schovaná Salova obálka s penězi.
A co se nestane, klokan se najednou probudí z kómatu a idylický výlet opuštěnou vyprahlou krajinou se znenadání změní na hombu za skákajícím tvorem.
Ve filmu se kromě Jerryho O´Connella v roli Charlieho a Anthonyho Andersona jako Louise představí i půvabná Estella Warrenová, která oběma hlavním představitelům bude pomáhat v hledání Jacka. Snímek vznikl podle scénáře Steva Binga a Scotta Rosenberga. Režie se ujal David McNally.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Před dvaceti lety se Charlie Carbone seznámil s černošským klukem Louisem, který ho zachránil z vody, když se topil vinou mafiánského synka Frankieho. Charlie a Louis zůstali kamarády i když jsou každý jiný. Dnes je Charlie majitelem kadeřnictví, sní o setkání s milou dívkou, místo toho však neustále tahá z malérů smolaře Louise. Když se nechá přemluvit, aby mu pomohl odvézt několik kradených televizí, zaviní při honičce s policií prozrazení Salova tajného skladu. Zuřící mafián jim dá šanci odčinit, co způsobili a pošle je do Austrálie s obálkou, kterou mají předat jistému panu Smithovi. Cesta letadlem probíhá poměrně klidně, přestože Louis cestou zjistí, že obálka obsahuje padesát tisíc dolarů. V Sydney si dvojice najme džíp a cestou srazí klokana. Nehybné zvíře Louisovi mu připomene mafiána Jacka a tak mu navleče svou bundu a nechá se s ním vyfotografovat. Jenže v tu chvíli klokan ožije a odskáče i s bundou. A samozřejmě také obálkou s padesáti tisíci, která byla v kapse. Dvojice ho marně pronásleduje. V městečku narazí na ochránkyni zvířat Jessii, která jim poradí, že na klokana musí s letadlem a uspávacími střelami. Jenže v tu chvíli už Smith telefonuje Salovi, a ten, přesvědčen, že mladíci peníze ukradli, vyšle za nimi Frankieho, doprovázeného jedním z jeho pistolníků. A tak se v buši rozpoutá nejpodivnější štvanice v dějinách Austrálie. Charlie a Louis honí klokana v bundě, a banda amerických a australských mafiánů honí Charlieho a Louise. Všechny, pronásledované i pronásledovatele, přitom čeká řada překvapení a nečekaných zvratů.

Ocenění:
Razzies
2003 - Anthony Anderson (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)
2003 - Christopher Walken (Nejhorší herec ve vedlejší roli) (nominace)

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma - Anthony Anderson (Louis Booker), Filip Jančík - Jerry O'Connell (Charlie Carbone), Pavel Nečas - Christopher Walken (Salvatore 'Sal' Maggio), Petra Hobzová - Estella Warren (Jessie), Jan Hanžlík - Bill Hunter (Blue), David Suchařípa - Michael Shannon (Frankie Lombardo), Pavel Šrom - Marton Csokas (pan Smith), Helena Dytrtová - Lara Cox (dívka v letadle) + Emma Jane Fowler (barmanka), Irena Hrubá - Helen Thomson (reportérka) + Denise Roberts (Tansy), Ludvík Král, Radovan Vaculík - Adam Garcia (Klokan Jack), Jiří Valšuba, Ivo Novák, Vladimír Kudla, Radek Škvor - Shawn Smith (malý Louis)
Překlad: Jan Kohout
Produkce: Jiří Beránek
Zvuk: Miloš Zajdl
Dialogy a režie: Jitka Tošilová
Vyrobilo: AVF Studio Zero pro Warner Home Video 2003

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.9.2003
Premiéra Austrálie: 10.4.2003 Warner Bros. AU
Premiéra USA: 17.1.2003 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 21.5.2004 (DVD)
Poprvé na DVD: 19.5.2004 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 165 122
Tržby celkem - $ 88 900 000
Návštěvnost v ČR 1 420
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000 000

Tvůrci a herci
David McNally (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Trevor Rabin (Hudba), Peter Menzies Jr. (Kamera), William Goldenberg (Střih), Jim May (Střih), John Murray (Střih), Ronna Kress (Casting), George Liddle (Scénografie), Jon Boyden (Kostýmy), Eliza Godman (Kostýmy), George Liddle (Kostýmy), Daniel Orlandi (Kostýmy), R.J. Palmer (Zvuk), Robert L. Sephton (Zvuk), Gary Wilkins (Zvuk), Nadine Wilkie (Masky), Scott Rosenberg (Scénář), Jerry O'Connell (Herec), Anthony Anderson (Herec), Estella Warren (Herec), Christopher Walken (Herec), Marton Csokas (Herec), Dyan Cannon (Herec), Michael Shannon (Herec), Bill Hunter (Herec), Ryan Gibson (Herec), Lara Cox (Herec), Adam Garcia (Herec), Christopher Baker (Herec)
 
Zajímavost k filmu
- Producent Jerry Bruckheimer přidal po shlédnutí Disneyho Sněžných psů, kteří mají podobnou zápletku, scénu, kde klokan Jack mluví.
 
Odkazy