Symptom Pandorum / Pandorum (2009/103/USA, Německo, Velká Británie/Sci-Fi, Horor, Thriller, Akční) 70%

09.07.2018 13:42
JEDNOU VĚTOU
„Strach – co přijde dál...“

OBSAH
Ocitáme se na zdánlivě opuštěné palubě vesmírné lodi. Dva členové posádky se právě probouzejí z hlubokého umělého spánku a s hrůzou zjišťují, že trpí podivnou ztrátou paměti. Nemají nejmenší ponětí, kdo jsou a co na palubě vesmírné lodi vůbec dělají. Jediným zvukem je skličující rachot a skřípot ozývající se z centra lodi. Jediný způsob, jak se dostat ven z této cely, je úzký a tmavý světlík. desátník Bower (Ben Foster), mladší z dvojice astronautů, vleze dovnitř, zatímco druhý, poručík Payton (Dennis Quaid), zůstává a snaží se navázat rádiové spojení. Bower proniká hlouběji a hlouběji do centra lodi a odhaluje děsivou realitu. Astronauti si brzy uvědomí, že oproti původnímu zdání nejsou jedinými pozůstalými na kosmické lodi a rozmotávají její šokující a strašlivé tajemství. Přežití lidstva záleží jen na nich.(HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Možná je to hype, možná je to realita, ale kvalitních sci-fi hororů je jako šafránu v Himálajích. Pandorum však přináší milovníkům sci-fi příjemné osvěžení a pocit, že jejich žánr má v budoucnu stále, co nabídnout. Co na tom, že tématika je dost podobná Aldisově románu Nonstop (s pár úpravami), něco si bere z Horizontu událostí a takový Scottův Vetřelec taky nezůstal opomenut. Výsledek je velmi zábavný, úderný, má svůj styl, tempo a velmi dobrou (scifi) atmosféru. Někomu to viditelně sedí lépe, někomu hůře, ale dlouho jsem se takhle nebavil v prostředí vesmírné lodi, které má něco do sebe a netěšil se na závěrečné rozuzlení. Závěr se však povedl stejně jako celý (jednoduchý) příběh a jako spokojený divák jsem pouze rád. Rozhodně však nečekejte nějaký velký strach a hororovou atmosféru, tohle je spíše vesmírná záležitost o přežití v uzavřeném prostoru plného vražednými soupeřů, kteří nebudou čekat ve stínech, ale pěkně v davech budou sprintovat za vaším, stále bušícím, srdcem. Žádný druhý Vetřelec. Naštěstí. (Djkoma) 4*

Další z tajemných scifáren s temným a zvláštní zvuky vydávajícím interiérem veeeelké vesmírné lodi v hlavní roli. Ve vedlejších rolích jsou k vidění (až na Dennise Quaida) neokoukané tváře kupodivu schopně hrajících chlapců a děvčete. Děvče má navíc do vínku dán (sexy) německý přšízvuk a její postava se dá i vzhledem k dějové náplni popsat jako něco mezi běžící Lolou a ass-kicking Alice (z Resident Evil). Skomírající vesmírné koráby filmaři většinou umí využít a u Christiana Alvarta tomu není jinak - atmosféra je správně tísnivá a zmatená, hlavní hrdina dělá co může, aby mu z toho nehráblo, a aby to neměl moc snadné, je najednou všude plno hladových hošanů zběhnuvších z drsného comicsu Uruk-hai meets Mad Max. Postupně se odhaluje minulost postav a průběh mise, přibude ostře nabitý k pos*ání mrštný vietnamský (asi) kickboxer a vy si to začínáte celkem nezdravě užívat:) Jenže pak to začne drhnout - tu o humanistický zkrat někoho, kdo má jinak v prioritách zatraceně jasno, tam o úchylného bráchance Boba Marleyho v potápěčském obleku (na co ho sakra měl???), a už se řítíme do finále, které nejde tak docela odhadnout, ale je pro změnu plné zmatených kydů snažících se diváka neúspěšně přesvedčit, že vám tvůrci chtěli a mohli kromě akční podívané i něco sdělit. A pak vše vyvrcholí velkou závěrečnou scénou, při které vás překvapí dost zábavná myšlenka, a sice "Hehe, now you're fucked:)" A jakmile přijde zatmívačka, začne vám docházet, že to celé vlastně nedává smysl a že to vzato kolem a kolem byla docela blbina. Ale jelikož vám vydrží pozitivní emoce z té "zábavy" a pokud jste jako já, nemáte problém mrknout na to ještě jednou, s klidem dáte i přes výše uvedené výhrady 60%. A jen tak BTW ten první plakát absolutně nesouvisí s obsahem filmu. (Gemini) 3*

Anderson, Marshall, Cameron… režisér si toho vypůjčil opravdu hodně a za produkčního dohledu prvně jmenovaného natočil působivá hororová jatka, která karty vybalí na stůl bez větších ofrků, a pak si jede ve zběsilém rytmu vesmírného slasheru, na kterém je znát, že režisér si v tomhle žánru lebedí a všechna ta béčková klišé seká vedle sebe jedna radost. Že na divákovy otázky „Co za tím sakra je?“ nakonec odpoví tím nejbanálnějším způsobem, nevadí. Herecká sešlost na tomhle potemnělém vesmírném korábu ze sebe vydává to, co se od ní čekalo a zvláště Ben Foster si pak zaslouží o pár tlesknutí rukou navíc. Není to radikální zářez do dějin hororu, ale jakožto zástupce tematicky podobných kolegů z předchozích let, bude v letošní kino nabídce docela chybět. (Isherwood) 4*

VELKÁ RECENZE
Filmy ze žánru science fiction dnes bohužel moc neletí a fanoušci vesmírných lodí, mimozemských civilizací a techniky budoucnosti musí být vděční za cokoliv, co se dostane do kin. Pandorum se do těch českých díky neúspěchu v Americe nedostalo, fandové žánru ale mluvili o hodně povedené béčkové podívané, která tu už dlouho chyběla.
Výsledek bohužel zase až takový zázrak není. Pandorum je béčko, které se za to ani moc nestydí a které z většiny záběrů prozrazuje, že na jedné z producentských židlí seděl Paul W. S. Anderson. Kdybychom totiž tuhle drsnou sci-fi k něčemu měli přirovnat, byla by to právě kombinace Andersonových filmů Horizont události a Resident Evil. Jen je to celé o něco horší. Zpočátku se možná zdá, že fanda žánru bude nadšením skákat metr do vzduchu a na počest režiséra Christiana Alvarta obětuje domácího mazlíčka. Prvních dvacet minut by se totiž atmosféra dala doslova krájet. Všude je tma, špína a odněkud z dálky se ozývají podivné zvuky. Oba dva hlavní hrdinové navíc nemají nejmenší tušení, co se stalo a kde je zbytek posádky, takže člověk napjatě kouká a je zvědavý, co bude dál.
Bohužel to, co následně přichází, už moc zajímavé není. Na lodi jsou pochopitelně bubáci a objeví se i pár dalších lidí, kteří mohou hrdinům osvětlit některé záhady, případně je jim dovoleno efektně zemřít, ale – a to hlavně – Alvart se vykašle na budování atmosféry a naservíruje už asi po čtvrt hodině divákům monstra. Ta sice nejsou ošklivá, ale s jejich zjevením mizí strach z neznámého i příjemně mrazivá atmosféra. Namísto toho dostává více prostoru poměrně chaoticky sestříhaná akce, hodně utíkání z bodu A do bodu C přes bod B a až příliš mnoho scén, které zavání přístupem „je jedno, že to nedává smysl, hlavně, že se tam něco děje“.
Ben Foster by v hlavní roli na podobně srágoroidní příběh potřeboval trochu méně hereckého nadání a malinko větší muskulaturu, Dennis Quaid si odehrává bez problémů svůj standard, který neurazí... ale ani oni dva nedokážou zakrýt pachuť, kterou nejspíš u závěrečných titulků budete mít. Možná, že je to nejlepší sci-fi béčko za posledních pět let. Když ale půjdeme trošku víc do minulosti, zjistíme, že Pandorum v rámci subžánru servíruje jen a pouze průměrnou zábavu na jeden večer. V dnešní době to ale může někomu ke spokojenosti stačit.
Pokud jste patrioti, přičtěte si jednu hvězdičku.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film se odehrává na palubě vesmírné lodě Elysium, která v roce 2174 opouští planetu Země se 60 tisíci hibernovanými lidmi na palubě. Jejím cílem je doletět k planetě Tanis, jediné Zemi podobné planetě, kterou lidstvo objevilo.
Na palubě, kde se mají vždy po dvou letech střídat posádky, se sami od sebe probouzí desátník Bower (Ben Foster), a chvíli po něm i poručík Payton (Dennis Quaid). Jsou zmateni, trpí dočasnou ztrátou paměti. Nikde ani živáčka, dveře jsou zablokované a počítače stěží pracují. Bower se ventilační šachtou vydává zjistit co se stalo.
Postupně zjišťuje, že na palubě není vůbec nic v pořádku. Nejen že se zde pohybují podivná monstra, ale do boje se dostává i s neznámou ženou. Jeho průzkum je strastiplný, lemovaný mrtvými těly posádky Elysia a plný neznámých vetřelců, kteří se ho snaží zabít. Navíc Bower cítí, že se něco děje s lodí, a proto se snaží dostat k hlavnímu reaktoru, aby ho resetoval. Postupně se k němu přidává několik lidí, od kterých se dozví, že před mnoha lety přijala loď zprávu, že Země byla zničena, a Elysium tak na své palubě má poslední zbytky lidstva. Když tuto zprávu slyšel jeden ze tří členů posádky, která v té době měla službu, zabil ostatní dva, a na lodi se stal soudcem i katem. Po dlouhé době se sám nechal hibernovat. Mezitím, co všichni spali, lidé na palubě lodi mutovali (díky umělému genu, který měl lidstvo přizpůsobit k životu na Tanisu) a množili se, až z nich vznikla monstra, která pozabíjela a strávila většinu z hibernovaných kolonistů.
Bowerovi se podaří dostat k reaktoru a resetovat ho. Mezitím se poručík Payton, který ztratil s Bowerem spojení pere s vlastním svědomím, a v této chvíli je jasné, že Payton doopravdy není Payton, ale desátník Gallo. Ten, který před mnoha lety zabil své nadřízené a dělal s posádkou pokusy.
Na můstku zjišťují, že Elysium už dávno není ve vesmíru, ale že přistál na Tanisu už před mnoha staletími, a nyní se nachází hluboko pod vodou, blízko pobřeží. Při souboji Bowera a Galla je proraženo čelní sklo, a dovnitř se začíná hrnout voda. Bower a Nadia (jedna z kolonistů, kteří se k Bowerovi cestou přidali) se zavírají do jedné z hibernačních komor, a loď je nouzově vystřelí společně s dalšími komorami, ve kterých jsou stále živí lidé. Loď je zatopena, Gallo umírá a s ním pravděpodobně i všichni mutanti na palubě.
Je rok 1 a na Tanisu začíná nový život 1213 kolonistů, kteří přežili let Elysia.

DABING
1.DABING (DVD)
V českém znění: Michal Jagelka - Ben Foster (Bower), Tereza Chudobová - Antje Traue (Nadia), Pavel Šrom - Dennis Quaid (Payton), Michal Holán - Cam Gigandet (Gallo), Libor Hruška - Eddie Rouse (Leland), Bohdan Tůma - Norman Reedus (Shepard), Pavel Rímský, Petr Gelnar, Svatopluk Schuller, Marek Libert, Radovan Vaculík
Překlad: Petr Vacek
Dialogy: Ivan Kotmel, Agentura K
Zvuk: Miloš Sommer, Roman Čapek
Produkce: Milena Čapková
Režie: Martin Těšitel
Vyrobilo: Studio Soundwave pro SPI International v roce 2010

2.DABING (TV Barrandov)
V českém znění: Gustav Bubník - Ben Foster (Bower), Klára Sochorová - Antje Traue (Nadia), Martin Stránský - Dennis Quaid (Payton), Petr Gelnar - Cam Gigandet (Gallo), Bohdan Tůma - Eddie Rouse (Leland), Jan Maxián - Norman Reedus (Shepard), Ivo Hrbáč - Cung Le (Bower),Zbyšek Horák, Pavel Šrom, Jan Nedvěd, Radek Škvor, Zuzana Ďurdinová
Překlad: Blanka Vojířová
Dialogy: Petra Jindrová
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Pavla Draxlerová
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobila: Barrandov Televizní studio a.s. ve společnosti Barrandov studio Dabing v roce 2011

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR:
Premiéra USA: 25.9.2009 Overture Films
Premiéra Německo: 1.10.2009 Constantin Film DE
Premiéra Velká Británie: 2.10.2009 Icon Film Distribution
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 27.7.2010 H.C.E.
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 20 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 33 000 000
 
Tvůrci a herci
Christian Alvart (Režie), Paul W.S. Anderson (Produkce), Jeremy Bolt (Produkce), Robert Kulzer (Produkce), Michl Britsch (Hudba), Wedigo von Schultzendorff (Kamera), Philipp Stahl (Střih), Yvonne Valdez (Střih), Ana Dávila (Casting), Sarah Finn (Casting), Randi Hiller (Casting), Richard Bridgland (Scénografie), Ivana Milos (Kostýmy), Adrian Baumeister (Zvuk), Björn Rehbein (Masky), Travis Milloy (Scénář), Ben Foster (Herec), Dennis Quaid (Herec), Cam Gigandet (Herec), Antje Traue (Herec), Cung Le (Herec), Norman Reedus (Herec), Wotan Wilke Möhring (Herec), Friederike Kempter (Herec), Niels-Bruno Schmidt (Herec), Delphine Chuillot (Herec), Eddie Rouse (Herec), David P. Johnson (Herec), Neelesha BaVora (Herec), Jeff Burrell (Herec), Luna Mohmand (Herec)
 
2009/103/USA, Německo, Velká Británie/Sci-Fi, Horor, Thriller, Akční
 
Zajímavost k filmu
- Film se měl podle předběžného scénáře odehrávat na vězeňské lodi.
- Elysium bylo v řecké mythologii nazýváno místo posledního odpočinku hrdinů. V podstatě toto slovo znamená "místo dokonalého štestí".
- Jedná se o první film, ve kterém se setkali bratři Ben a Jon Fosterovi.
- Pandorum měl být původně první díl trilogie, která se ovšem kvůli nízkým tržbám realizace nedočkala.
- Na vizuálních efektech filmu pracovalo také pražské studio UPP.
- Pandorum byl název nemoce, kterou vyvolávala dlouhodobá hibernace a následný psychický stres. Nemocí trpěla postava Galla (Cam Gigandet).
- Dítě lovců hraje Asia Luna Mohmand, dcera režíséra Christiana Alvarta.
- O bojovou choreografii se postaral představitel Manha Cung Le.
- Na začátku filmu v originálním znění zazní kromě jiných jazyků i čeština a to konkrétně věta: "Vy jste poslední z nás, hodně štěstí. Bůh s vámi." Tato věta je zároveň první vyslovenou ve filmu.
- Pandorum bylo původně plánováno jako nízkorozpočtový film za 200 000$. Scénárista Travis Milloy nikdy neuvažoval o velké produkci, protože film byl podle něj příliš tmavý.
- Ben Foster trval na tom, aby jedl ve filmu skutečný hmyz.
 
Odkazy