A-Team / A-Team (2010/117/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Krimi, Thriller) 73% -Blu-ray-

09.07.2018 13:21
JEDNOU VĚTOU
„Máte problém? Podvedli vás, okradli, ublížili vám? Najměte si A-Team!"

OBSAH
Tihle čtyři chlapíci bývali vysoce kvalifikovanými a respektovanými členy elitní armádní jednotky. Byli obdivováni pro svůj mimořádný talent a schopnost zvládnout i ty nejtěžší mise, aniž by se u toho byť jen  trochu zapotili. To platilo ovšem pouze do té doby, než byli nasazeni do přísně tajné mise, která byla připravena pouze k tomu, aby je dostala za mříže. A tam měli zůstat po zbytek života... Plukovník John 'Hannibal' Smith (Liam Neeson), poručík Templeton 'Hezoun' Peck (Bradley Cooper), seržant Bosco 'B.A.' Baracus (Quinton 'Rampage' Jackson) a kapitán H.M. 'Šílenec' Murdock (Sharlto Copley) jsou odsouzeni vojenským soudem a vsazeni do vězení s maximální ostrahou za zločin, který nespáchali. Válečným veteránům se ale podaří z vězení uprchnout a ukrýt se v podzemí Los Angeles. Stanou se z nich vyděděnci, psanci v zemi, kterou léta chránili a za kterou bojovali. Stále na útěku před "spravedlností" se z nich stávají žoldáci pomáhající lidem, kteří si jinou pomoc dovolit nemohou.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Akcí nabitá pocta klasickému seriálu ze zlatých 80. bez špetky kompromisu, ale s dostatkem moderních technologií (na které občas nezbylo moc peněz). A-Team je v mých očích vtipnější než většina komedií a současně akčnější než většina současných akčních filmů. Přesto...kde je chyba? V očekávání a pohledu, jakým se na film díváte. tohle je zábava, kterou nenapsal aspirant na Nobelovu cenu za literaturu a natočil milovník bláznivé akce. Carnaham chtěl a dokázal udržet vzpomínku na slavný tým v moderním pojetí, s novými zbraněmi, možnostmi a fantastickým, ještě jednou, fantastickým castingem. Tomu se nedá nic vytknout, ani z "teamu" ani z druhé strany(od Wilsona bych takovou kvalitu nečekal). Stejně jako výcviku herců, kteří vypadají jako praví vojáci včetně drobností (třeba hannibalovo držení zbraně během rutinního běhu). Scénář je jednoduchý, i když se snaží občas zbytečně komplikovat, ale vždy zůstane čas i na drobné vtípky jako je nápis lodě v závěru (odplata?;-)). Jsou tu drobnosti, jako podlaha kontejneru, přehnaný konec a pár fyzikálních zákonů, prostě drobnosti, které tu pětihvězdičkovou nonstop jízdu srážejí o stupínek níže. Vloni famózně potěšil Star trek, letos, až na pár drobností, A-Team. PS: cameo za titulky je už jen malá drobnost pro fanoušky. PPS: úvodní titulky jsou krásné po mrknutí na televizní seriály...PPPS: fakt, že jsou všechny postavy trochu "přepálenější" než jejich předlohy naprosto odpovídá celému filmu. (Djkoma) 2*

Ultimátní rachot, který se spoutáním dobrmanů chytne grády a nepustí je až do závěru. Carnahan pod produkčním bičem bratří Scottů seká jednu ‚over the top‘ scénu za druhou, ale v tom akčním infernu na vás ještě stihne střílet smrtící hlášky s neuvěřitelnou kadencí. Ústřední kvarteto hraje tu nejsehranější instrumentálku za poslední roky a výsledkem je čistokrevná ‚osmdesátková‘ šleha, které kabát jednadvacátého století sedne jako ulitý. Jasně, je to nehorázná kravina, ale vibruju z toho ještě druhý den. Odpustím digitální tajtrlíkování na konci a pálím do plných. Nevěřím, že to napodruhé klesne. [Filmová noc 2010]. Edit: A nekleslo. I napodruhé (napotřetí, napočtvrté,...) jeden z nejzábavnějších akčních filmů posledních let. (Isherwood) 5*

Těšil jsem se na parádní akci, kde nebude chybět humor. Tyhle typy filmů si totiž dokážu oblíbit a zkouknout klidně na tisíckrát. Podle mě to ale A-Teamu chybí. Nejvíc mi na něm vadí hlavně to, že se bere strašně vážně. A když už kamera jde do akce, tak je akce hustá, nemožná, ale ve výsledku na ní není vůbec nic vtipnýho. Samotnej fakt, že jeden herec div nevylítne z vrtulníku a pak jenom smutně kroutí hlavou, že to málem nepřežil, mi prostě přijde divná. Já chtěl parádní akci, s kopou chytlavejch hlášek a sympatickými herci. Ve skutečnosti jsem nedostal ani jedno. (Malarkey) 2*

VELKÁ RECENZE
Přifrčeli zpět! A i když prodělali facelifting důkladnější než Cher, jsou to stále oni. Drzí, vychytralí, připravení k tomu, aby si je oblíbily nové divácké generace. A že rozhodně budou mít pár důvodů…
Takhle fajnová parta tu jednoznačně chyběla. Čtveřice „správných chlapů“, kteří se za to nebojí pořádně vzít, je typově ozkoušená už léta. Protože v paměti národů zůstala dlouhých 23 roků (na amerických televizích se A-Team předváděl hlavně mezi lety 1983 – 87), mohli tvůrci tušit, že tyhle charaktery budou sklízet hordy sympatií i dnes. Stačilo nepodcenit casting – a že je opravdu perfektní! – a kvartet okouzlujících špinavců se mohl naplno vrhnout do své první mise.
Což platí doslova, protože film se rozjíždí na bodu nula, kdy dokonale promyšlené plány plukovníka Hannibala Smithe zná jen fešák Face. Během našlapané, zhruba čtvrthodinové a už-teď-nepochybně-pamětihodné titulkové sekvence se tihle dva spojí s vyšinutým Murdockem a drsňákem B. A. Baracusem a zrealizují první z mnoha svých geniálně šílených akcí. Ta je ještě relativně komorní: Eskamotérská naháněčka ve vrtulnících patří rozhodně k tomu skromnějšímu, co vám v téhle rozlehlé továrně na popcorn během dvouhodinové exkurze tvůrci ukáží.
Je přitom velmi milé zjistit, že postavy zajímají filmaře ze všeho nejvíc. Hned třem pilířům týmu je dopřáno ikonické entrée (nástup Liama Neesona jako Hannibala je přímo fantastický – takhle nebývá na plátně vítán snad ani Ježíš Kristus), a jakmile se čtyři bývalí rangeři spojí a nasednou do helikoptéry, bez velkého zahřívání mezi nimi začne naplno bublat týmová chemie. Protože jsou tihle pánové drsnější než Zdeněk Srstka v letech největší svěžesti, nepotrpí si na dlouhé řeči: Jejich souhra čítá mnohem častěji úderné dialogové záseky, namísto dlouhých slovních výměn, jaké vyplnily třeba Iron Mana 2. V kadenci hlášek je A-Team vzorným následníkem osmdesátkových oddechovek, dost nápadů přitom zbývá i na rozehrání celých akčně-estrádních čísel jak z prvních Pirátů z Karibiku (vede Berlín a 3D projekce), takže o přímočarou zábavnost se vůbec nemusíte strachovat.
Herci si ty vděčné momentky dělí rovnoměrně mezi sebe. Jen to podtrhuje nevídaný castingový triumf, kdy všichni protagonisté perfektně sedí do svých rolí (i Jessica Biel překročila rámec pouhé dekorace) a přidávají jim přesně to, co aktualizované verze starých postav potřebují. O Neesonovi s Cooperem asi nikdo nepochyboval, Sharlto Copley z Distriktu 9 si zvládne vydobýt přízeň i na omezeném prostoru a navzdory vyšinutosti své figury, a i černošský hromotluk Quinton 'Rampage' Jackson se jako B. A. Baracus dokázal popasovat s odkazem Mr. T. Snad neskončí u teleshoppingu a nebude babičkám podstrkovat samobrousící nože, tak jako to dělal jeho předchůdce.
V dalších ohledech se bohužel taková pohádková idylka nekoná. Bitkám neschází testosteron, ale rozhodně se od nich dalo čekat víc. Nejstylověji pojaté akční scény si režisér Joe Carnahan, úspěšně skládající reparát za podhulené Sejmi eso, vyplýtvá hned zkraje, a pak A-Team už vrhá do trochu neučesané divočiny. Tank, kontejnery i exhibice na výškových budovách jsou přestřelené ještě o stupeň víc, než čemu se obvykle říká „over-the-top“ (volně přeloženo jako „strašně cool pí*oviny“), a i když je na nich vidět každý cent ze 150 milionů dolarů, na jejich dočištění by to ještě dalších 150 mega, plus alespoň jednoho [James Cameron|Jamese Camerona na výpomoc, chtělo. Aspoň že prapodivné klíčování na zelené plátno nepálí do očí tak často, a že i kingkongovsky přemrštěné trikové pasáže z finále, pokaždé zakončí poctivá chlapská rána. Pěstí rozdrtí procesor a nakopne film zpět do časů, kdy se všechno zmáklo pěkně ručně, bez vykastrovaných kouzel z počítačů.
Carnahan si každopádně A-Teamem otevřel dveře do první režisérské ligy. Suverénně nakročil, pak lehce zavrávoral, ale i to zpomalující se tempo, nevyrovnaný rytmus vyprávění, zbytečná spletitost scénáře a jedna až dvě přebývající záporácké postavy, nemůžou zakrýt radost z jaksepatří líbivé letní popcornovky. Carnahana nepodceňovat. Nejen že se mu daří skvěle rozjíždět slovní fackovanou mezi postavami, utáhne i obrat k vážnějším emocím nebo k sexuálně napjatému štengrování mezi Facem a jeho ex. Vyloženě překvapivě pak režisér boduje speed-racerovskými montážemi, v nichž se opakovaně prolínají velkolepé plány s přímou realizací v terénu. A že jich je! A-Team je vlastně další partou složenou z geeků, jichž je už teď v televizi a ve filmu hrozivě moc. Tihle ale mají náturu ranařů, co si umí v mžiku zjednat pořádek, a proto si je musí zamilovat i dnešní teenageři. A nejen dni.
Členové téhle elitní „undergroundové“ jednotky nanáší balzám na duši rozbolavělou z emo idolů generace Facebooku, z comicsových hrdinů, kteří se smaží ve vlastních traumatech, a z útrap chřadnoucích akčních drsňáků, na které nikdo nechodí do kina, a tak jen ošoupávají regály videopůjčoven. Je to závan starých pořádků, vecpaný do nadstandardní dávky toho nejzábavnějšího, čím se aktuálně vyplachuje hlava v multiplexech. A i když je to mazlení s látkou místy zkoprnělé, za tu něhu a úctu k frajerům z let dávno minulých klidně budete k mému (možná zbytečně opatrnému) hodnocení ještě nějakou tu hvězdu přičítat. Jakkoliv to možná bude taky „over-the-top“.

DABING
1.DABING
V českém znění: Pavel Soukup - Liam Neeson (Hannibal Smith), Michal Jagelka - Bradley Cooper ('Faceman' Peck), Jitka Ježková - Jessica Biel (Charissa Sosaová), Pavel Šrom - Quinton 'Rampage' Jackson (B.A. Baracus), Petr Rychlý - Sharlto Copley (H.M. Murdock), Filip Jančík - Patrick Wilson (Lynch), Jiří Plachý - Gerald McRaney (Russell Morrison), Petr Burian - Terry Chen (Ravech), Libor Terš - Maury Sterling (Gammons), Lukáš Hlavica - Brian Bloom (Pike), Otakar Brousek ml. - Dirk Benedict (vězeň, titulky), Martin Velda - Dwight Schultz (německý doktor), Marek Libert - Henry Czerny (ředitel McCready), Zdeněk Maryška - Corey Burton (konečný komentář), Svatopluk Schuller - Jon Hamm (druhý Lynch), Michal Holán, Vojtěch Hájek, Jiří Ployhar, Karel Richter, Ernesto Čekan a další
Překlad: Michal Žďánský
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Petr Skarke
Dialogy a režie: Václav Knop
Vyrobila: Společnost SDI Media 2010

2.DABING (Prima)
V českém znění: Pavel Soukup - Liam Neeson (Hannibal Smith), Libor Bouček - Bradley Cooper ('Faceman' Peck), Petr Burian - Sharlto Copley (H.M. Murdock), Bohdan Tůma - Quinton 'Rampage' Jackson (B.A. Baracus), Filip Jančík - Patrick Wilson (Lynch), Zdeněk Podhůrský - Yul Vazquez (Generál Tuco), Anna Brousková. Václav Rašilov, Zbyšek Horák, Libor Terš, Marek Libert, Ladislav Cigánek, Radek Hoppe, René Slováčková, Michal Holán, Svatopluk Schuller, Jan Szymik, Jiří Ployhar
Překlad: Michal Žďánský
Dialogy: Václav Knop
Zvuk: Pavel Balcar
Produkce: Markéta Stegbauerová
Vedoucí výroby: Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Olga Potužáková
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie: Jiří Kvasnička
Vyrobilo: Studio Babidabi pro FTV Prima 2015

I PRODLOUŽENÁ VERZE OBSAHUJE ČESKÝ DABING
Překlad: Michal Žďánský
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Petr Skarke
Dialogy a režie: Václav Knop
Vyrobila: Společnost SDI Media 2010

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.6.2010 Bontonfilm
Premiéra USA: 17.6.2010 Tatrafilm
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 29.11.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 29.11.2010 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 2 640 664
Tržby celkem - $ 176 394 723
Návštěvnost v ČR 19 950
Náklady (Rozpočet) - $ 110 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Ďáblové v detailu: V zákulisí natáčení s Joe Carnahanem (anglicky)
• Vynechané scény (anglicky)
• Nepovedené záběry (anglicky)
• A-Team Tématický sestřih
• Plán útoku
• Liam Neeson: Když vzniká plán
• B-Team
• Bradley Cooper: Plně automatický
• Na natáčení s Rampage Jacksonem a Sharlto Copleyem
• "Vizuální efekty před a po" s komentářem autora vizuálních efektů Jamese E. Pricea

BONUSY (Blu-ray)
• Ďáblové v detailu: V zákulisí natáčení s Joe Carnahanem (anglicky)
• Vynechané scény (anglicky)
• Nepovedené záběry (anglicky)
• A-Team Tématický sestřih
• Plán útoku
• Liam Neeson: Když vzniká plán
• B-Team
• Bradley Cooper: Plně automatický
• Na natáčení s Rampage Jacksonem a Sharlto Copleyem
• "Vizuální efekty před a po" s komentářem autora vizuálních efektů Jamese E. Pricea
 
ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky Dolby Digital 5.1, anglicky DTS-HD Master Audio 5.1, anglicky Dolby Digital 5.1, japonsky DTS 5.1, maďarsky Dolby Digital 5.1, turecky Dolby Digital 5.1, španělsky (Kastilie) DTS 5.1
anglické pro nesly., anglické, české, maďarské, španělské, turecké
 
Tvůrci a herci
Joe Carnahan (Režie), Stephen J. Cannell (Produkce), Jules Daly (Produkce), Spike Seldin (Produkce), Tonny Scott (Produkce), Iain Smith (Produkce), Alex Young (Produkce), Alan Silvestri (Hudba), Mauro Fiore (Kamera), Roger Barton (Střih), Jim May (Střih), Tricia Wood (Casting), Deborah Aquila (Casting), Charles Wood (Scénografie), Betsy Heimann (Kostýmy), Craig Henighan (Zvuk), Mildred Iatrou (Zvuk), John A. Larsen (Zvuk), Tanya Hudson (Masky), Joe Carnahan (Scénář), Brian Bloom (Scénář), Skip Woods (Scénář), Liam Neeson (Herec), Bradley Cooper (Herec), Sharlto Copley (Herec), Quinton 'Rampage' Jackson (Herec), Jessica Biel (Herec), Patrick Wilson (Herec), Omari Hardwick (Herec), Brian Bloom (Herec), Dwight Schultz (Herec), Dirk Benedict (Herec), Yul Vazquez (Herec), Henry Czerny (Herec), Jon Hamm (Herec), Terry Chen (Herec), Anita Louise Brown (Herec), Tom Butler (Herec), C. Ernst Harth (Herec), Brendan Penny (Herec), Don Knodel (Herec), Monique Ganderton (Herec), Jacob Blair (Herec)
 
2010/117/USA/Akční, Dobrodružný, Komedie, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Face (Bradley Cooper) nosí hodinky značky Casio G-shock Giez GS-1001.
- Hannibal Smith (Liam Neeson) během filmu "vykouří" 6 doutníků.
- B.A. Baracus (Quinton 'Rampage' Jackson) používá ve filmu brýle značky Oakley, model Hijinx.
- Vo filme si menšiu rolu zahral aj režisér Joe Carnahan, jeho scéna sa vyskytuje len v predĺženej verzii filmu.
- Bradley Cooper (Face) a Jessica Biel (Charissa Sosa) sa spolu stretli už vo filme Valentín (2010).
- Ve filmu si zahrál malou roli také dnes již zesnulý Charles Cooper, otec Bradleyho Coopera.
- Natáčení A-Teamu probíhalo souběžně se snímkem Sucker Punch (2011), a proto chtěly hlavní hrdinky vyzvat "A-Team" na paintballový souboj. Z právních důvodů to však nebylo možné. Bradley Cooper ovšem později přiznal, že o nabídce věděli a měli strach z prohry.
- Název filmu se objeví až v 19. minutě.
- Označení A-Team (nebo také Team alfa) se používá i ve skutečnosti. Je to označení pro jednotky operující přímo v terénu. B-teamy (Team bravo) zase poskytuje krytí. A Team charlie tomu všemu velí. Vznikl i Team delta, dnes známý jako Delta force.
- Bradley Cooper se ukázal být natolik schopným přes zbraně, že dovedl přebít pušku M4 za čtyři sekundy. To bylo také zužitkováno při natáčení. Bohužel však scéna skončila na podlaze střižny.
- První film Joe Carnahana, označený ratingem PG-13. Všechny předchozí měly certifikaci R a zároveň první film Joe Carnahana, ve kterém se neobjeví Ray Liotta.
- Až na Barracuse si všechny postavy převzaly své vojenské hodnosti ze seriálu. Barracus byl suspendován ze seržanta na desátníka.
- Herec Sharlto Copley měl údajně v dětství seriál od své matky zakázaný, protože byl prý příliš násilný. Díval se tedy potají u svého kamaráda. Poté, co dostal roli ve filmu, tak zavolal své matce: "To máš za to, že si mě na to v dětství zakázala koukat."
- Herec Brian Bloom, hrající postavu Pike, se spolupodílel na scénáři.
- Postava B.A. Barracuse má na prstech vytetovány slova "pity" (lítost) a "fool" (hlupák). Je to odkaz k jeho známé seriálové větě "I pity for fools" (Lituji hlupáky).
- V jedné scéně Murdock předstírá jihoafrického kameramana. Jeho představitel Sharlto Copley je původem z Jižní Afriky.
- Mr. T byl osloven, zdali si nechce zahrát ve filmu cameo, ovšem odmítl s tím, že má postavy B.A. už vážně plné zuby.
- Velké letadlo, které zaútočí na A-Team v Německu velkorážním palubním kanónem, je AC-130 Spectre, což je po zuby vyzbrojená verze dopravního letounu Herkules (stejný, ve kterém utíkali). Agent Lynch si přitom vzpomene na misi "Death from Above" ze slavné počítačové hry Call of Duty 4: Modern Warfare.
- Osobní zbraň plk. Smithe "Hannibala" (Neeson) je zbraň typu 1911 v provedení Kimber Custom II Hi-Capa.
- Lynch používá 9 mm samopal Heckler und Koch HK MP5K (Kurz), což je nejmenší a nejkompaktnejší verze samopalu z rodiny MP5.
 
Odkazy: