Detektiv z Hongkongu / Tchiao-jüe Čuej-cung (2016/107/Hong Kong, USA, Čína/Akční, Komedie) 56%

09.07.2018 13:06
JEDNOU VĚTOU
„Hongkongský detektiv Bennie Chan se snaží pomstít vraždu svého partnera, kterou má na svědomí drogový baron."

OBSAH
Policejní detektiv Bennie Chan (Jackie Chan) dostal náročný úkol. Musí vystopovat a dopadnout amerického hazardního hráče Connora Wattse (Johnny Knoxville), který v Hongkongu dluží téměř každému, na koho se podívá. Bláznivý sled událostí z této nesourodé dvojice nakonec učiní spojence, kteří se rozhodnou zúčtovat s jedním z nejmocnějších čínských zločinců - Matadorem.(Magic Box)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Pro mě naprosto plnohodná Jackie Chanovka srovnatelná s jeho nejlepšími filmovými jízdami z minulosti. Akce z jeho strany je umírněnější, přeci jen už je to šedesátník, ale ke konci mě až překvapil do jakých scén se odvážil a jak to vypadá opět se natáčení neobešlo bez jeho úrazů a zlomenin. Jiné Jackieho filmy s netradičním parťákem (obvykle američanem) se nesou všechny ve stejném duchu. Jen zde je to vše umírněnější, podle mě přizpůsobené tomu, na co ještě ve svém věku má. Ale já jsem si celý film náramně užíval a jen jsem zíral do čeho všeho se ještě na stará kolena pustil. Z jeho strany asi nejakčnější film z posledních let, kdy už ve filmech spíše hraje než běhá, bouchá a hopsá. Už jsem to od něj ani nečekal. Takže příjemné překvápko. Zapojení ruské zločinecké enklávy tomu dává správnou třešničku navíc a přináší pár úsměvných situací. Ale ta jejich drsňácka ženská byla moc fajn i ten jejich přístup s rodinou. Bingbing Fan tomu dodala pěkný xichtík, ale sama toho moc nepředvedla i když prostoru moc neměla. Eriic Tsang pobavil, ale to je Hong Kongská legenda, která musí hrát skoro ve všem (už cca 250 filmů jako herec). I když nyní už taky se pomalu jen kolébá z místa na místo, dědek jeden. Potěšil mě i Renny Harlin, kterého mám rád a jehož režie mi odjakživa dost sedí. Výprava byla zajímavá, pestrá a líbila se mi část horské Číny, která zase tolik nebývá filmově zachycená. Samozřejmě cesta z Ruska přes Mongolsko a Čínu do Hong Kongu za 2 dny, tak jak je to zachyceno působí značně nereálně jako i jiné věci ve filmu, ale protože jsem film zase hltal a užíval si možná poslední takhle nabitou Jackieho jízdu, tak dávám maximum. (Taux)

Není to dobrý. Jackie Chan se vpravil do pozice, kdy je v Číně hluboce uznávaný a myslí si, že mu světově projde úplně všechno. Kombinace s Johnny Knoxvillem by totiž za jiných okolností mohla být parádní, ale nesmělo by se to natočit jako instruktážní video, jak natočit špatný film. Kromě první akční scény byl celý film naprostý děs a já si říkal, jestli to vůbec stojí za to přetrpět do konce. Děs, běs! Věřte mi, že akční béčko Mistři hazardu mělo úplně jinou úroveň než tento kousek. A přiznám se, že mě to hodně mrzí. (Malarkey) 2*

Bělásek mezi žluťásky a říká si Johnny Knoxville. Čestný policejní detektiv Bennie Chan (Jackie Chan) spojí síly s nevyzpytatelným gamblerem Connorem Wattsem (Johnny Knoxville), aby pěškobusem, koňmo i na předpotopním vozítku absolvovali cestu napříč Asií, na níž budou vzdorovat zločinnému podsvětí, které je jim neustále v patách. Výsledkem je jakési dobrodružné putování z Hongkongu až do Mongolska a zase zpět, přičemž jim to režíruje odepsaný Renny Harlin, který je taktně vrhá do víru absurdních i akčních sekvencí. Dalo by se čekat, že na takové pojetí filmu by se hodil podstatně "žlutější" režisér, nicméně je zde i dostatek evropského pojetí, které se delikátně kříží s asijskou kulturou, tudíž pro Harlina svitla šance ukázat, co v něm ještě z kvalitního režijního řemesla zůstalo. Film ale disponuje banálním scénářem, který semele všechny stereotypy "buddy movie" žánru, výrazně proti je i přepálená stopáž, kdy má film bezmála ke dvěma hodinám. Není tedy výjimkou, že akčně/ detektivní vyprávění sejde několikrát z cesty a naservíruje sekvenci, kdy Jackie Chan otřesně zpívá Adele a jiné šílenosti. Z hlediska akce, i jejího střihu, je film překonaný, Jackie Chan, je jedním z autorů scénáře, film i produkoval, by na své akční eskapády rád strhl pozornost, problém je ale v tom, že už je na ně starý, tudíž není už tolik pružný, akčního náhradníka film ale nemá, Knoxville je zde především přes humor. Závěr se vytasí s velkou pointou ohledně toho, kým je tajemný zločinný boss zvaný Matador, jehož dopadení čínský detektiv zasvětil několik let života, a v přístavu se strhne kung-fu mela. Jak už je u Chana zvykem, nechybí v závěrečných titulcích přehlídka zkažených záběrů z natáčení. Po filmech typu Křižovatka smrti nešlo s touhle banální látkou objevit nové až revoluční možnosti žánru. Jste-li příznivcem filmů na jedno použití, vězte, že trojice Chan/Knoxville/Harlin se dá v pohodě přežít. 6/10 (kingik) 3*

Pokus o návrat k tradičným Jackieho buddy akčným komédiám. Neveľmi úspešný, treba priznať. Scenár je klišé na klišé (to by až tak nevadilo) bez jediného skutočne vtipného vtipu (to už je horšie) a so zadaním predviesť čínske prírodné krásy a folklórne zvláštnosti (meh). Jackie to už fakt nedáva ani s masívnou pomocou kaskadérov (finálny zostrih nepodarených scén je už skôr smutným svedectvom o starom mužovi), Knoxville za celý čas nedokáže ani raz presvedčiť, že ho to fakt bavilo, a Renny Harlin veľmi nezvláda ani akčné scény, nieto ešte tie ostatné. (Cervenak) 2*

VELKÁ RECENZE
Jackie Chan nikdy neměl v Americe vyložené štěstí. Ne že by snad nedokázal pro západní trh vytvořit jediný hit. Filmaři mu ale málokdy dali dostatečně volné ruce, takže byly americké filmy pouhým odleskem jeho skutečných schopností.
Po několika letech to Jackie vzdal, vrátil se na domovský čínský trh a opět slavil úspěch. Na stará kolena (nezapomínejme, že už je mu přes šedesát let) se to rozhodl za mořem zkusit znovu. Tentokrát ale s větší kontrolou nad projektem. Skiptrace proto vznikl v čínské koprodukci, natáčelo se v Číně a Mongolsku a Jackie film zajistil i produkčně. Na režijní stoličku byl navíc povolán veterán Renny Harlin, který nám kdysi naservíroval žánrové klasiky Smrtonosná past 2 a Cliffhanger. Příslib solidnějšího akčního filmu, než jaké Jackiemu dopřávali v Hollywoodu na přelomu nového tisíciletí, byl tedy na světě. Jaká je nakonec realita?
Napřed začneme tím, co bylo vždy na Jackieho hollywoodských filmech špatně. V domovské Číně se Jackie těší ohromné popularitě. A to tak velké, že je mimo jiné dva roky po sobě druhým nejlépe placeným hercem na světě. Na základě toho má vždy v Číně při natáčení filmů volnou ruku a může jednotlivé záběry opakovat donekonečna, dokud se mu nepovede scénu natočit tak, jak si představuje (a to někdy znamená i přes sto opakování).
V Hollywoodu přirozeně nikdo na nějaký dokonalý záběr nečeká. Když se nepovede natočit, tak se vše dořeší ve střižně. A tak zatímco v čínském filmu udělá Jackie nějaký kaskadérský kousek a vidíme ho v jednom záběru, o což je vše působivější, v americkém filmu je ten samý kousek sestavený z několika různých záběrů (a je tedy ve výsledku vlastně jedno, že ho Jackie dělá sám, protože se správným střihem by to naoko zvládl každý).
Na filmu je patrná jistá snaha o to, aby se film v akci blížil čínské produkci. Střih není zdaleka tak zběsilý, kamera se snaží co nejlépe prodat prostředí a usnadnit tak divákům orientaci v dané scéně. Jackie nicméně už není nejmladší a zdaleka si tudíž nemůže dovolit kousky, jako v době své nejlepší slávy. Akce je díky tomu po většinu času poměrně rutinní, občas ale přeci jen probleskne určitý závan starých dobrých časů (jako když například Jackie při boji v továrně využije obří matriošku). Skiptrace v akci nenadchne, ale ani neurazí. O výsledném dojmu proto do nemalé míry rozhoduje zbytek filmu. A tady padá kosa na kámen.
Základ je ještě v pořádku - v úvodu Jackie přijde o parťáka a jde mu o pomstu (a to tím způsobem, že si klidně zničí celou kariéru). Podobný osobní motiv je hnacím motorem řady klasických čínských filmů, v americkém podání je ale nepříjemně zrychlený. Než se začneme v zápletce orientovat, už se přenášíme do přítomnosti a hon na padoucha je v plném proudu. Čínské akční filmy obvykle disponují podstatně větším emocionálním zázemím. To se tu skutečně vybudovat nepovedlo.
Zbytek je pak klasická buddy-movie komedie, kterých v Americe natočil Jackie několik. Rozdíl je v tom, že Johnny Knoxville je výrazně slabší parťák než byli Owen Wilson a Chris Tucker. Když pak zhruba uprostřed filmu začne hrdinové v mongolské vesnici zpívat hit od Adele, nezbývá než se smířit s tím, že navzdory nemalému zapojení čínské strany, má Skiptrace blíže k Jackieho americké produkci. A ta (až na nápadité a choreograficky neskutečně zvládnuté Rytíře ze Šanghaje) nikdy nestála za řeč.
Skiptrace rozhodně není žádným velkým utrpením. Dívat se na film dá, sem tam nechybí nějaký slušný souboj nebo vtipný moment, celek je ale zcela zaměnitelný a vyjma jednoho momentu i zapomenutelný. Což je u Jackieho vždycky ohromná škoda, protože víme, že to umí podstatně lépe.

DABING
V českém znění: Radovan Vaculík - Jackie Chan (Bennie Chan), Zdeněk Mahdal - Johnny Knoxville (Connor Watts), Jitka Moučková - Bingbing Fan (Samatha Bai), Jakub Saic - Michael Wong (Tang), Týna Průchová - Eve Torres (Dasha), Milada Vaňkátová - Shi Shi (Leslie), Vojtěch Hájek - Kuo Pin Chao (Esmond), Radek Hoppe - Youn Junghoon (Willie), Ludvík Král - Winston Chao (Victor Wong), Ivo Hrbáč - Eric Tsang (Yung), Veronika Veselá - Sabrina Qiu (Esther Yee), Ondřej Hanák - Tu He (chlapec)
Překlad: Zuzana Pelíšková
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Veronika Veselá
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2016

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 2.9.2016 Saban Films
Premiéra Čína: 21.7.2016 Beijing Talent International Media  
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 14.12.2016 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 14.12.2016 Magic Box

Tržby celkem - $ 136 600 000
Náklady (Rozpočet) - $ 60 000 000
 
Tvůrci a herci
Renny Harlin (Režie), Charlie Coker (Produkce), Jackie Chan (Produkce), David Gerson (Produkce), Min Li (Produkce), Esmond Ren (Produkce), Damien Saccani (Produkce), Hongliang Wu (Produkce), Kwong-Wing Chan (Hudba), Chi-Ying Chan (Kamera), Derek Hui (Střih), Judd H. Maslansky (Střih), David Moritz (Střih), PoPing AuYeung (Casting), Sai-Wan Lau (Scénografie), Crystal Pa (Kostýmy), Trevor Gates (Zvuk), Wei Shi (Masky), Heidy Sau-Ha Chun (Masky), Jackie Chan (Scénář), Brian Gatewood (Scénář), BenDavid Grabinski (Scénář), Alessandro Tanaka (Scénář), Jackie Chan (Herec), Johnny Knoxville (Herec), Bingbing Fan (Herec), Eve Torres (Herec), Eric Tsang (Herec), Richard Ng (Herec), Michael Wong (Herec), Sara Maria Forsberg (Herec), Lan-Xin Zhang (Herec)
 
2016/107/Hong Kong, USA, Čína/Akční, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Délka cesty, kterou Bennie (Jackie Chan) a Connor (Johnny Knoxville) ušli, je zhruba 2 000 kilometrů.
- Bennie ve filmu řekne, že neumí plavat. Ve skutečnosti jeho představitel, Jackie Chan, neumí plavat.
- Původně měl film režírovat Sam Fell.
- Hlavní roli upovídaného Američana si měl zahrát Seann William Scott.
 
Odkazy