Útěk z Absolomu / No Escape (1994/114/USA/Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Drama) 61%

01.07.2018 21:02
JEDNOU VĚTOU
„Má výcvik Ramba, vytrvalost Motýlka a posedlost Mad Maxe - jen tak může přežít v trestanecké kolonii 21. století“

OBSAH
Píše se rok 2022 a do odlehlé trestanecké kolonie, řízené špičkovou elektronikou a psychopatickým ředitelem, právě přivezli nebezpečného vězně. Bývalý kapitán Robbins dává od počátku najevo, že s tímhle systémem nehodlá spolupracovat ! Se zvlášť vzpurnými chovanci hraje sadistický ředitel speciální hru, kterou jen málokdo přežije. A tak je provokující Robbins vyhozen z vrtulníku do elektronicky monitorované džungle, v níž již číhají smrtelně nebezpeční Outsideři, vedení chladnokrevným zabijákem Markem. Ale Robbins se dokáže probít až do pobřežní osady mírumilovných Insiderů, kteří vedou s barbarských Markovým kmenem krvavou válku o přežití. Na ostrově Absolom se schyluje k poslednímu střetnutí a ředitel dělá osudnou chybu, když nastupuje do helikoptéry, aby osobně zkontroloval situaci. Kapitán Robbins byl totiž kdysi velitelem vrtulníku a toto je příležitost, na kterou dlouho čekal...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Týpek byl drsnej, nesnesl vojenskej systém, odpráskl generála a skončil v base. Po seznámení s šéfíkem věznice se dostal na monitorovanej ostrov, zvanej Absolom, kde smečky vězňů žijou volně. Jak už to tak bejvá, většina z nich se potuluje po boku Marka, sadistickýho grázla, zatímco správňácká menšina si vybudovala fungující vesnici na druhý straně ostrova. Týpek si napřed potyká s Markem, ale po uzření bídných podmínek jím škubne záchvat odporu a zdrhá lesem pryč. Samozřejmě, že se po adrenalinový zdrhačce ocitne v rukou Otce, vůdce vesnice správňasů. Dál následuje celkem klišovitá pohádka o tom, jak týpek bojuje s traumatem vlastní minulosti a tvdým životem na ostrově. Pochopitelně se stane řešením nájezdů grázlovských Markových band, pochopitelně se dočká svýho vykoupení. Protože se tahle pohádka odehrává ve futuristických podmínkách, oplývá skvělou atmosférou, je zdatně nasnímaná, má dobře obsazený hlavní role a přináší pár pozoruhodných momentů, a protože mam rád příběhy o pomstě a tvrďáckých týpcích, kteří překonaj spoustu překážek, kašlu tentokrát na logiku a bezhlavě Absolom miluju. Pac a pusu. (-bad-mad-wolf-) 4*

Film je pro mě především o zážitku. Což je pro Útěk Z Absolomu smůla, protože mě nezaujal takřka ničím kromě Lance Henriksena v bílé říze a Raye Liotty o poznání hubenějšího než v Hanniballovi. Z toho si asi odvodíte, že toho příliš zajímavého k vidění nebylo, a máte pravdu. Takřka veškerá akce je vtěsnána do jedné velké scény, takže v této kategorii hodnocení nahoru nepůjde...a nestane se tak ani v oblasti scénáře, prostě a jednoduše - pokud Útěk Z Absolomu neuvidíte, o moc nepřijdete. (Gemini) 2*

Slušná podívaná. Jeden z těch filmů vypovídajících o trestancích v budoucnosti, tentokrát mi tu ale chyběl král podobných filmů, Christopher Lambert. Ray Liotta tu nevypadá tolik přesvědčivě jako "pan uteču vám". Když jsme byl menší, tenhle film na mě ve videopůjčovně koukal až mě přemluvil a já si ho půjčil. Určitě mě potěšil více než by tomu bylo dnes a tak slušné tři, které neurazí.Pro filmy z budoucnosti a ještě z vězní mám lehce slabost. (Djkoma) 3*

VELKÁ RECENZE
Vězeňských dramat už bylo natočeno nesčíslně. Jejich hrdiny byli třeba nevinně odsouzení – viz hrabě Monte Christo či slušní frajeři jako Paul Newman alias FRAJER LUKE či odsouzenci, kteří se tvrdohlavě pokoušejí o útěk jako třeba MOTÝLEK. Věznice ABSOLOM je však trochu jiná – jednak je to vězení budoucnosti a pak je mnohem, ale opravdu mnohem krutější.
Mezi těmi nejtvrdšími, nejkrutějšími a nejzákeřnějšími vrahouny a drsňáky obstát alespoň jeden rok dokáže jen ještě větší tvrďas či kruťák. Což velice rychle pozná i na vraždy dobře vycvičený bývalý kapitán námořnictva John Robbins (Ray Liota), když se ocitne ve třetí nápravně výchovné skupině supervěznice Levicitus. Píše se rok 2022 a film ÚTĚK Z ABSOLOMU jakoby předznamenal, že za nějaké to desetiletí se i vztahy mezi lidmi (natož mezi odsouzenými) dramaticky změní k horšímu. Tady již nejsou lidé, ale lidské bestie, bez minulosti, bez charakteru, bez soucitu s jediným přáním – přečkat ještě alespoň pár dní či týdnů.
Pohled do věznice budoucnosti není pro každého diváka – ti citlivější a úzkostlivější jej asi nedokáží přijmout. A vy tvrďáci, kteří vydržíte do konce, případně si – stejně jako už mnoho diváků před vámi – film a jeho hrdinu oblíbíte – máte možnost držet palce „hrdinovi“, který může být tak nazýván jen proto, že kladnější postavu prostě ve filmu nenajdete.
Do vězení se Robbins dostává proto, že odmítl rozkaz svého nadřízeného, aby v libyjském Bengází zabil desítky nevinných mužů, žen i dětí. Místo toho Robbins zacílí kulku svého revolveru na hlavu svého velitele a neváhá stisknout spoušť. První vězení, kam se dostává, má označení 3. nápravně výchovná skupina a jmenuje se Levicitus. Perfektně vycvičený, odvážný a houževnatý Robbins by to zde možná zvládl. Ovšem nesměl by tam být ředitelem psychopatický šílenec, který hodlá udělat z Robbinse „živou mrtvolu.“
Jeho úsilí dokáže zbitý, zdeptaný a málem zmrzačený hrdina ustát, ale následuje ještě tvrdší trest  - helikoptéra jej odveze do obávané supervěznice budoucnosti – na ostrov Absolom, kam jsou posíláni ti nejhorší a nejméně přizpůsobiví vězňové. V džungli ostrova, odkud se nedá utéci, nejsou dozorci, ale ovládají jej dvě nesmiřitelné tlupy. Dostat se do rukou krvežíznivých Outsiders, vedených krutým Markem (Stuart Wilson) znamená jistou smrt. Druhá skupina Insiders je mírumilovnější, dokonce se chce pokusit o zavedení zemědělství. Robbins nařízený boj i střet s Outsiders málem nepřežije, ale příslušníci Insiders mu dají naději na život a sílu, pokusit se z ostrova utéci. Zda se mu to podaří a co všechno tomu bude předcházet, to už diváci, pokud vydrží, zjistí v závěru filmu sami.
Při sledování filmu ÚTĚK Z ABSOLOMU vás neustále napadá, jak se změnila podobná tématika. Jak léty nabývá na tvrdosti, krvavosti a nebezpečnosti. Jak je bezútěšný takový pohled do nepříliš vzdálené budoucnosti. Proč k tomu dochází? Chtějí nás tvůrci varovat před růstem společenského napět í a nebezpečí ze strany „nepřizpůsobivých“ spoluobčanů? Nebo jde jen o kšeft, kdy násilí a krutost přitáhne další tisícovky jinak znuděných diváků? Kdo však na podobné filmy chodí?
Musíme ale přiznat, že režisér Martin Campbell (ZLATÉ OKO, ZORRO: TAJEMNÁ TVÁŘ , VERTICAL LIMIT, CASINO ROYALE) film zvládá řemeslně velmi dobře. Dokáže stupňovat napětí, vyhrocuje dramatické situace a střídá je s uklidňujícími pasážemi. Chybí však jen tolik potřebné odlehčení třeba mírnou porcí humoru. Dynamickou kameru úspěšně zvládá Phil Meheux, který s přehledem snímá bojové akční scény a dokáže navodit sugestivní pocit při útěcích tropickou divokou vegetací. Atleticky disponovaný Ray Liota dává své roli hrdiny stejnou věrohodnost jako rolím padouchů, které ho proslavily (MAFIÁNI, TURBULENCE).
Spojení sci-fi,vězeňského dramatu a dobrodružství z exotického prostředí ve filmu Martina Campbella funguje, i když autor vůbec nezastírá inspirace jinými předchozími díly MOTÝLKEM počínaje, ŠÍLENÝM MAXEM  pokračujíc až třeba k filozofickému přesahu PÁNA MUCH.

DABING
V českém znění: Aleš Procházka - Ray Liotta (kapitán J. T. Robbins), Jaroslav Kaňkovský - Lance Henriksen (Otec), Rudolf Kubík - Ernie Hudson (Hawkins), Michal Pavlata - Stuart Wilson (Walter Marek), Vlastimil Zavřel - Michael Lerner (správce)), Ivan Richter, Jiří Bábek
Spolupracovali: Radka Lehká, Olina Smíšková, Jana Kovaříková, Zdeněk Franc
Překlad: Alena Cikánková
Zvuk: Jindřich Stožický
Režie českého znění: Daniela Zachariášová
Vyrobil: Bonton Films 1995
Distribuce: BONTON HOME VIDEO (VHS) - 1. listopad 1995

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.11.1994 Falcon
Premiéra USA: 29.4.1994 Savoy Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD:
Poprvé na VHS: 1.11.1995 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 698 060
Tržby celkem - $ 22 400 000
Návštěvnost v ČR 68 236
Náklady (Rozpočet) - $ 200 000 000
 
Tvůrci a herci
Martin Campbell (Režie), Gale Anne Hurd (Produkce), Graeme Revell (Hudba), Phil Meheux (Kamera), Terry Rawlings (Střih), Pam Dixon (Casting), Allan Cameron (Scénografie), Norma Moriceau (Kostýmy), Graham V. Hartstone (Zvuk), Sonja Smuk (Masky), Michael Gaylin (Scénář), Joel Gross (Scénář), Ray Liotta (Herec), Lance Henriksen (Herec), Stuart Wilson (Herec), Kevin Dillon (Herec), Kevin J. O'Connor (Herec), Ian McNeice (Herec), Jack Shepherd (Herec), Michael Lerner (Herec), Ernie Hudson (Herec), David Wenham (Herec), Barry Duffield (Herec), Richard Carter (Herec)
 
1994/114/USA/Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film měl premiéru v kinech 24.11.1994
 
Odkazy