Drsnej Shaft / Shaft (2000/96/USA, Německo/Akční, Krimi, Thriller, Drama) 62%

19.08.2023 03:04
JEDNOU VĚTOU
„Absolutně tvrdej. Absolutně černej. Samuel L. Jackson je Drsnej Shaft“

OBSAH
Detektiv newyorské policie John Shaft vyšetřuje incident, jehož obětí se stal mladý černoch Trey Howard. Shaft zatkne arogantního mladého bělocha Waltera Wadea. Podle výpovědi Treyovy přítelkyně je v baru napadl, a když ho Trey zesměšnil, tak ho venku brutálně zmlátil. Když Wade o umírajícím mluví s pohrdavým úsměškem, Shaft ho srazí k zemi pěstí. To je však jediný trest, který Wadea za zločin čeká. Syn vlivného obchodníka je propuštěn na kauci a vzápětí zmizí ve Švýcarsku. Mnohem vážnější důsledky má incident pro Shafta, který přijde o místo. O dva roky později pracuje Shaft v protinarkotickém oddělení jiného okrsku. Krátce po úspěšném zatčení drogového bosse dostane zprávu, že se Wade tajně vrací. Nasedne do limuzíny, kterou řídí Shaftův komplic Rassan, a detektiv ho vzápětí zatkne. Soudce Bradford ho však znovu propustí na kauci. Zuřící Shaft se rozhodne odejít od policie a dostat vraha po svém. Uvědomuje si, že rozhodující je svědectví barmanky Diany, která krátce po vraždě zmizela neznámo kam. Wade se ji pokusí umlčet dřív, než ji najde Shaft. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
 Předmět A: pevné černošské chodidlo. Předmět B: povislá prdel ksindlu libovolné barvy pleti, ideálně však bílé, finančně zabezpečené a krajně amorální. Princip spočívá v tom, že předmět A nekompromisně kope do předmětu B, přičemž majitel předmětu A má na hlavě kluziště ala Kojak, sprostotou připomíná dlaždiče, co plní špatně zaplacenou zakázku na rekonstrukci Rudého náměstí a při jeho přestřelkách Bůh sestupuje z nebe, aby zastavil kulky. A předmět B? Ten pak pozná středověk.. Symbióza mezi krimi zápletkou, drsnou akcí a žertovnými výstupy příliš nefunguje a představitel Shaftova synovce pro mě není uctívaný lumen, co by vše utáhl jen na svých bedrech.. (Gilmour93) 3*

Prapodivný pokus o remake či spíše svérázné vzdání pocty drsňáckému černému šerifovi, při sledování jehož dobrodružství se kdysi mladý Samuel L. Jackson zjevně dost bavil. I tahle jeho zábava však asi byla dosti svérázná, protože bijec v "barvách" policejního týmu jednu chvíli řeší "problém" dost brutálně na to, aby se vám poněkud příčilo označit něco takového za svěží přístup, ale jste za to tvůrcům vděčni, ale jindy se chová jako ochotník a vypouští z úst nabídky kvalitního sexu, které znějí jako od Chefa ze South Parku. Připusťme, že to mohlo v sedmdesátých letech být cool, ale moje pochopení pro tyhle věci má svoje hranice, a ty bohužel v tomhle případě končí ještě před českým dabingem, který tomu nasazuje korunu. Ostatní si vedou obdobně - zápletka s hajzlem Christianem Balem je poměrně realistická a překvapivě neokoukaná od začátku až do konce, ale bohužel se proplétá s hajzlem číslo dva, a ten je tak originální, že je hodně daleko za čárou ohraničující úzení WTF!?!? Výsledkem je pohromadě vůbec nesedící poloakční cosi, v čem jsou bez problémů jen dvě věci - 1) hadry od Armaniho a 2) Richard Roundtree, který hraje "svého vlastního" strýce a dost si to užívá. Tohle prostě nevyšlo a žádná druhá šance z mé strany nebude. 50% a nazdar. (Gemini) 2*

Drsnej Shaft není z filmů, které diváka uvedou do vytržení, nepatří mezi ty skvosty filmové historie, jejichž jména si filmoví fandové omílají stále dokola i ze spaní, a ani neoplývá hvězdným hereckým obsazením. Ale je to poctivě odvedená práce, sice jen mírně nadprůměrná, ovšem stále dost dobrá, aby si na ni fanda kriminálního žánru vzpomněl i po několika letech a zatoužil ten film vidět znovu. Největší zásluhy na vybuzení této touhy má pochopitelně největší (a vlastně jediná) herecká hvězda filmu, jíž je S. L. Jackson. Ten se do role skutečně vložil naplno a divák si díky tomu vlastně ani neuvědomí, že John Shaft není skutečná postava, ale jen a pouze filmový hrdina. Pravdou ale je, že scénář jeho figuru nevykreslil dostatečně, abych tak řekl "plasticky". Jackson ovšem tento nedostatek dokázal takřka (to slovo je namístě) eliminovat a své herecké kolegy jednoznačně zastínil. Díky jemu sklidil film alespoň taková hodnocení, jaká jsou zobrazena výše. (Radyo) 3*

VELKÁ RECENZE
Detektiv newyorské policie John Shaft vyšetřuje incident, jehož obětí se stal mladý černoch Trey Howard. Shaft zatkne arogantního mladého bělocha Waltera Wadea. Ten je podle výpovědi Treyovy přítelkyně v baru napadal a když ho Trey zesměšnil, Wade ho před barem brutálně napadl a zmlátil. Wade mluví o umírajícím muži s pohrdavým úsměškem a Shaft ho za to srazí k zemi pěstí. To je však jediný trest, který Wadea za zločin čeká. Jako syn bohatého a vlivného obchodníka s nemovitostmi je totiž propuštěn na kauci a vzápětí zmizí ve Švýcarsku. Mnohem vážnější důsledky má incident pro Shafta, který kvůli němu přijde o místo. O dva roky později pracuje Shaft v protinarkotickém oddělení jiného okrsku.
Krátce po úspěšném zátahu, kdy je zatčen dominikánský dorogový boss Peoples Hernandez, dostane od svého informátora zprávu, že se Wade tajně vrací. Shaft ho vzápětí zatkne, soudce Bradford však obviněného znovu propustí na kauci. Zuřící Shaft se rozhodne odejít od policie a dostat vraha po svém. Stejně jako Wade i Shaft si uvědomuje, že rozhodující je svědectví barmanky Diany, která však krátce po vraždě zmizela neznámo kam. Wade se pokusí najmout Hernandeze, se kterým byl ve stejné cele, aby ji našel a umlčel dřív, než ji najde Shaft. Ten zase pověří pátráním po ženě dva zkorumpované policisty z protidrogového, Resselliho a Grovese.
Shaft sice objeví ženu jako první, ta mu však uteče. Ke Shaftovi se přidá jeho kolegyně Carmen Vasquézová a také bývalý kolega Luger. Díky Vasqézové se Shaftovi opět podaří najít Dianu. Vzápětí se však na místě objeví také Hernandez se svými lidmi. Vypukne zuřivá přestřelka. Shaft s Rassanem, Dianou a jejím bratrem se pokusí uniknout po požárnímm schodišti, dole však čekají s odjištěnými zbraněmi Rosselli a Groves.

DABING
V českém znění: Martin Kolár - Samuel L. Jackson (John Shaft), Bohdan Tůma - Christian Bale (Walter Wade, Jr.), Daniel Dítě - Dan Hedaya (Jack Roselli), Pavel Soukup - Richard Roundtree (strýc John Shaft), Jitka Ježková - Vanessa Williams (Carmen Vasquezová), Zdeněk Mahdal - Lee Tergesen (Lurgen), Filip Jančík - Gano Grills (Cornbread), Zdeněk Podhůrský - Busta Rhymes (Rasaan), Dalimil Klapka - Philip Bosco (Walter Wade, Sr.), Michal Jagelka - Jeffrey Wright (Peoples Hernandez), Milan Slepička - Daniel Von Bargen (poručík Kearney), Miroslava Součková - Toni Collette (Diane Palmieri), Lucie Svobodová - Angela Pietropinto, Sonja Sohn (Dianina matka, Alice), Zbyšek Pantůček - Ruben Santiago-Hudson (Jimmy Groves), Jiří Kvasnička - Richard Cocchiaro (Frank Palmieri), Jana Mařasová - Lanette Ware (Terry), Vladimír Kudla - Stu 'Large' Riley (Leon), Kryštof Hádek - Andre Royo (Tatoo), Bedřich Šetena - Pat Hingle (soudce Bradford), Jakub Zdeněk, Helena Brabcová, Jiří Bakalář (Titulky)
Překlad: Lidmila Hrůzová
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Dialogy: Alena Navrátilová
Režie českého znění: Antonín Navrátil
Vyrobila: Tvůrčí Skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov pro HCE 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 16.11.2000 Bontonfilm
Premiéra USA: 16.6.2000 Paramount Pictures
Premiéra Německo: 26.10.2000
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.6.2001 (VHS) H.C.E., 1.7.2001 (DVD) H.C.E.
Poprvé na VHS: 1.10.2001 H.C.E.
Poprvé na DVD: 6.6.2001 Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.)
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 874 060
Tržby celkem - $ 107 200 000
Návštěvnost v ČR 18 896
Náklady (Rozpočet) - $ 46 000 000

FILMY V SÉRII
Drsnej Shaft gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a159/
USA / Německo, Akční / Krimi / Thriller, 2000
Režie: John Singleton, Hrají: Samuel L. Jackson, Vanessa Williams

Shaft gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a69/
USA, Akční / Krimi / Komedie, 2019
Režie: Tim Story, Hrají: Samuel L. Jackson, Jessie T. Usher
 
Tvůrci a herci
John Singleton (Režie), Scott Rudin (Produkce), John Singleton (Produkce), David Arnold (Hudba), Donald E. Thorin (Kamera), John Bloom (Střih), Ilene Starger (Casting), Patrizia von Brandenstein (Scénografie), George DeTitta Jr. (Scénografie), Ruth E. Carter (Kostýmy), Paul Urmson (Zvuk), Benjamin L. Cook (Zvuk), Skip Lievsay (Zvuk), Allan A. Apone (Masky), Bernadette Mazur (Masky), John Singleton (Scénář), Shane Salerno, Richard Price (Scénář), Ernest Tidyman (kniha) (Předloha), Samuel L. Jackson (Herec), Vanessa Williams (Herec), Jeffrey Wright (Herec), Christian Bale (Herec), Busta Rhymes (Herec), Dan Hedaya (Herec), Toni Collette (Herec), Richard Roundtree (Herec), Ruben Santiago-Hudson (Herec), Josef Sommer (Herec), Lynne Thigpen (Herec), Philip Bosco (Herec), Pat Hingle (Herec), Daniel von Bargen (Herec), Zach Grenier (Herec), Mekhi Phifer (Herec), Gano Grills (Herec), Elizabeth Banks (Herec), Isaac Hayes (Herec), Dorian Missick (Herec), Gloria Reuben (Herec), Lawrence Taylor (Herec), John Cunningham (Herec), Gordon Parks (Herec), John Singleton (Herec), Lee Tergesen (Herec), Sonja Sohn (Herec), Deirdre Lovejoy (Herec), Andre Royo (Herec), Kevin O'Donnell (Herec), Stu 'Large' Riley (Herec), Jeff Branson (Herec), Peter McRobbie (Herec), Catherine Kellner (Herec), Peter Stickles (Herec), Mark Zeisler (Herec), Caprice Benedetti (Herec), Lanette Ware (Herec), John Wojda (Herec), F. Valentino Morales (Herec), Al Thompson (Herec), Angela Pietropinto (Herec), Nicholas J. Coleman (Herec), John Elsen (Herec), Bonz Malone (Herec),
 
2000/96/USA, Německo/Akční, Krimi, Thriller, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Jedná se o velice volný remake staré trilogie o Shaftovi z roku 1971, 1972 a 1973.
- Herec John Leguizamo bol pôvodne obsadený ako Peoples Hernandez, ale svojej roly sa vzdal a išiel spolupracovať na snímke Moulin Rouge (2001).
- Richard Roundtree, ktorý si zahral Shaftovho strýka, je len o 6 rokov starší ako Samuel L. Jackson.
- Počas celého filmu vystriedal Shaft (Samuel L. Jackson) celkovo 9 verzií oblečenia, z ktorých boli všetky čiernej farby.
- Režisér John Singleton chcel do roly Shafta obsadiť Dona Cheadlea, ale producent Scott Rudin mal však iný názor. Istý čas však uvažovali aj na angažovaní Wesleyho Snipesa.
- Herec Richard Roundtree, ktorý si zahral strýčka Johna Shafta, hral originálneho Shafta v pôvodných filmoch.
- Slovíčko "fuck" bolo vo filme použité celkovo 165-krát.
- Pracovným označením filmu bol názov Shaft Returns.
- Takmer celé filmovanie snímky prebiehalo v New Yorku, vrátane známych častí, akými sú Queens, Brooklyn či Harlem.
 
Odkazy