Con Air / Con Air (1997/115/USA/Akční, Thriller, Krimi) 78%

08.07.2018 12:29
JEDNOU VĚTOU
„Už na zemi byli smrtelně nebezpeční. A teď dostali křídla ! Nicolas Cage v akční podívané."

OBSAH
Cameron Poe odseděl osm let za neúmyslné zabití. Bránil svoji těhotnou manželku před skupinkou násilníků a nedokázal udržet na uzdě své bojové instinkty průzkumníka armády Spojených států. Dnes bude Cameron společně se svým nemocným přítelem konečně propuštěn. Čeká ho setkání s věrnou manželkou a osmiletou dcerkou, která se narodila tři měsíce po jeho odsouzení. Ještě pár hodin za mřížemi ve speciálním transportním letadle pro trestance a pak... sladká svoboda a láska nejbližších. Letadlo, ve kterém jsou v klecích přepravovány také nejodpornější lidské bestie, má speciálně vycvičenou ostrahu. Přesto se parta zločinců vedená ďábelským Cyrusem zmocní po krvavé bitce letadla. Nyní se nejhorší zločinci Ameriky chystají zmizet kdesi na plážích jižního Pacifiku. S jednou věcí ovšem génius zla Cyrus ve svém dokonalém plánu nepočítal. Bývalý průzkumník americké armády Cameron Poe rozhodně nenechá svého nemocného přítele na pospas partě šílenců a nedovolí, aby "Johny 23" znásilnil čtyřiadvacátou ženu své odpudivé kariéry. Navíc má dnes Cameronova dcerka narozeniny a taťka rozhodně nemíní kvůli bandě psychopatů propásnout oslavu. Radši se připoutejte...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Simon West od svého debutu nenatočil nic zajímavého a tak zůstává jeho Con Air opravdu nejlepším snímkem jeho kariéry. Potkali se zde úžasné osobnosti hereckého nebe přes Nicolase Cage, Johna Malkoviche, Johna Cusaka a třeba Stevea Buscemiho, který si svou roli maximálně užívá. Film je plný akce a jeho tempo je rychlejší než u většiny akčních filmů. Každý akční fanoušek si tento snímek musí užít. (Djkoma) 4*

Nejdrsnější Nicolas Cage ve svý kariéře, dokonale fungující akční příběh a naprosto dokonalý záporáci v čele se, podle posledních psychologických testů, šíleným Johnem Malkovitchem, co víc si přát? Krom toho tady jako perlička je ještě naprosto dokonalej Steve Buscemi jako totální řezník, jen je škoda, že je tu jako vedlejší postava, docela se divim, že žádnou roli vraždícího šílence jinde nedostal, protože mu naprosto totálně sedne. No a ty hlášky, to je prostě kult. Ani hnout nebo to schytá králíček. (Shit) 5*

Zachraň se, kdo můžeš, medový Cage v letadle! Áčkové obsazení, Béčkový příběh Bayova typu, C-isterna úmyslně over the top patosu. Viděl jsem od Nicolase spousty bídných hereckých představení, ale tohle suverénně vévodí. Když toho velikonočního zajíčka nestačil zneuctít Danny Trejo, měl si ho vzít do parády Garland Greene (i když ten by si ho vzhledem k svému naturelu spíše vystavil doma na poličce).. (Gilmour93) 3*

V.I.M. FILMU
Už je to fakt patnáct let? Ten čas ale letí. Já i Nicolas Cage můžeme jenom vzpomínat, jak zlaté to byly akční časy, kdy v letadle plném doživotních vězňů musel dlouhovlasý svalovec Cameron Poe shánět ampuli s inzulínem, medvídka a propisku, se kterou se dá napsat vzkaz na košili čerstvě uškrceného mukla. Jerry Bruckheimer si prostě po Skále řekl, že udělá z Cage akčního hrdinu, ať to stojí, co to stojí. A za asistence Simona Westa (který k tomu přišel doslova jako slepý k houslím) se povedlo natočit moderní a našlapaný akčňák, který nešetří hláškami a mimořádně černým humorem. V žádném jiném filmu vedle sebe neuvidíte Johna Malkoviche, Vinga Rhamese, Johna Cusacka, Stevea Buscemiho a Cage, aniž by to byla regulérní parodie nebo silvestrovská estrádní talkshow.
Con Air má něco z obojího - jsou v něm scény, které se očividně nechtějí brát vážně ani omylem (viz plachtící Corvetta nebo většina Malkovichových one-linerů) a dialogy tu zabírají víc místa než přestřelky, aniž by tím ovšem trpělo tempo. Každý z vězňů je tu totiž osobnost, což dělá z paluby letadla mimořádně roztomilé pískoviště, na kterém místo báboviček probíhá duševní souboj v páce mezi výstavními egomaniaky. Představte si odvrácenou stranu Expendables - tým superzáporáků - a jste doma.
Postavit proti nim dneska Cage by bylo k smíchu, jenže tehdy to byl chlápek napumpovaný adrenalinem a proteinovými koktejly, kterému jste věřili příslušnost ke speciálním jednotkám i zocelení basou. Proměna ze zbrklého chemika Stanleyho Goodspeeda vyšla na jedničku a Cage držel krok i v závěru, kdy se film točí jako zběsilá káča a dokazuje, že i na konci devadesátek jste mohli natočit akční blockbuster a totálně se při tom vykašlat na pravidla. Bruckheimer to tenkrát uměl... vycházelo mu, na co sáhnul, nebál se riskovat co se týče obsazení i volby tématu. Con Air je právě takovou bezhlavou radostí, ozdobenou parádním soundtrackem, zlatavým lookem, a když už si myslíte, že Las Vegas v troskách (ty budovy chtěli stejně zdemolovat, tak toho Jerry využil), je to nejlepší, co předvede, následuje desetiminutové blbnutí na jedoucím hasícím voze. Tenhle film ne a ne skončit, a to je dobře, protože po téhle šmakuládě zůstane jen poctivě a spokojeně vylízaný talíř.
Je snadné Con Air odepsat jako produkt doby utržené ze řetězu, jako blbinu, která měla svůj čas a svoje místo. Jenže právě ze spontánních talentových kolizí pak vznikají pecky, které se pak někdo horko těžko snaží napodobit. V případě Con Airu se nikdo nepřiblížil ani na dostřel. A to je jeden z důvodů, proč vám tenhle film roztáhne obličej do spokojeného úsměvu kdykoliv na něj pomyslíte. Zkuste to dotáhnout ještě o krok dál a vytáhnout ho z poličky. Je to generátor dobré nálady a svojí Zlatou malinu za "totální pohrdání lidskými životy a majetkem" si určitě zaslouží. Těžko bych vymyslel lepší pochvalu.

OLDIES FILMU
Bruckheimera dneska pozná každý i po čichu a Con Air je pomalu jeho trademarkový produkt. Není tedy divu, že nejen jeho filmy, ale i trailery na ně jsou si velmi podobné. Drsný voice-over, zpomalovačky na každém rohu, trocha toho dráma - sice se to všechno opakuje, pokaždé to ale má ohromné grády. Volba teaseru nad trailerem není náhodná - první ukázka na Cageův výlet do oblak je mnohem údernější a na krátké ploše stihne stylově vystihnout to důležité. Představovačka slizkých vrahounů, výčet doživotních trestů a konečně náš hlavní hrdina, kterému k perfektnímu výstupu chybí už jen americká vlajka ;). Navíc je tu ten oldschoolový voice-over, z jehož úst už dneska uslyšíte kouzelné "buckle up" jen stěží. Inu dneska akčním hrdinům sluší spíš dunící chorálovky, i John McClane střílí do jejich rytmu a stejně jako jsou pryč časy, kdy měl akční film s Cagem v hlavní roli ještě náboj, jsou pryč i časy, kdy to trailery řezaly do rytmu elektrické kytary a všechno důležité vyznělo z úst hrozivě znějícího vypravěče. Není nad to si je připomenout. Třeba i několikrát za sebou.

VELKÁ RECENZE
Cameron Poe odseděl osm let za neúmyslné zabití. Bránil svoji těhotnou manželku před skupinkou násilníků a nedokázal udržet na uzdě své bojové instinkty průzkumníka armády Spojených států. Dnes bude Cameron společně se svým nemocným přítelem konečně propuštěn. Čeká ho setkání s věrnou manželkou a osmiletou dcerkou, která se narodila tři měsíce po jeho odsouzení. Ještě pár hodin za mřížemi ve speciálním transportním letadle pro trestance a pak... sladká svoboda a láska nejbližších. Letadlo, ve kterém jsou v klecích přepravovány také nejodpornější lidské bestie, má speciálně vycvičenou ostrahu.
Přesto se parta zločinců vedená ďábelským Cyrusem zmocní po krvavé bitce letadla. Nyní se nejhorší zločinci Ameriky chystají zmizet kdesi na plážích jižního Pacifiku. S jednou věcí ovšem génius zla Cyrus ve svém dokonalém plánu nepočítal. Bývalý průzkumník americké armády Cameron Poe rozhodně nenechá svého nemocného přítele na pospas partě šílenců a nedovolí, aby "Johny 23" znásilnil čtyřiadvacátou ženu své odpudivé kariéry. navíc má dnes Cameronova dcerka narozeniny a taťka rozhodně nemíní kvůli bandě psychopatů propásnout oslavu. Radši se připoutejte...
Moje srdeční záležitost! Fantastické akční výkony Nicolase Cageho a Johnů Malkoviche a Cusacka, nepřekonatelná hudba Trevora Rabina a Marka Manchiny, strhující příběh, který si zakládá na vážně skvělých, akčních momentech a to všechno je skloubeno tak dokonale, že z toho vychází dynamický akční nářez, který nemá obdoby. Cameron Poe je ukázkový hrdina, kterého ostatní akční filmy většinou neumí vytvořit. Ocitl se v nesprávném čase na nesprávném místě a musí čelit těm nejbrutálnějším vyvrhelům světa. Jeho charakter v tomto prostředí jednoznačně vítězí a divák si jej musí zamilovat.
Bonbónkem je pak postava Steva Buscemiho (Garland Greene), masového vraha, který budí respekt jak u diváka, tak i u ostatních zločinců. O to větší je pak překvapení, jaký inteligentní "psychoanalitik" se z něj vyklube. Prostě nemám co vytknout... z toho všeho vyplývá, že jo jeden z nejlepších akčních filmů, co kdy byl natočen!
Con Air (v americkém originále Con Air) je americký akční film z roku 1997. Režisérem filmu je Simon West. Hlavní role ve filmu ztvárnili Nicolas Cage, John Cusack, John Malkovich, Steve Buscemi a Ving Rhames.

Ocenění:
Academy Awards
1998 - Píseň (nominace)
1998 - Mix zvuku (nominace)

Razzies
1997 - Nejhorší přístup k lidskému životu a veřejnému majetku
1997 - Nejhorší filmová píseň (nominace)

DABING
V českém znění: Zdeněk Mahdal – Nicolas Cage (Cameron Poe), Mirka Součková – Monica Potter (Tricia Poe), Martin Zounar – John Cusack (Vince Larkin), Pavel Šrom – John Malkovich (Cyrus), Petr Oliva – Colm Meaney (Duncan Malloy), Tomáš Juřička – Mykelti Williamson (Baby O), Jiří Valšuba – Nick Chinlund (Billy Bedlum), Filip Jančík – Renoly (Sally), Radan Rusev – Ving Rhames (Diamantový Pes), Bohdan Tůma – David Chappelle (Pinball), Radana Herrmannová – Rachel Ticotin (dozorkyně Sally Bishopová), Jiří Zahajský – Steve Eastin (Falzon), Don S. Davis (muž v autě), Radovan Vaculík – Steve Buscemi (Garland Greene), Miloslav Mejzlík – Danny Trejo (Johnny 23), Jaroslav Kaňkovský – M.C. Gainey (Bahňák), Anežka Pohorská – Landry Allbright (Casey Poe), Zdeněk Podhůrský - Jesse Borrego (Francisco Cindino), Mário Kubec - José Zúniga (agent Willie Sims), Fredric Lehne (Pilot), Jan Vlasák, Helena Němcová, a další
Překlad: Jiří Bryan
Produkce: Stanislav Wszolek
Vedoucí výroby: Leoš Lanči
Zvuk: Jan Neskusil
Dialogy a režie českého znění: Zdeněk Gawlik
Vyrobilo: pro Hollywood Classic Entertainment AW Studio Praha, 1997
Výsledný mix: Vidfilm Londýn

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.8.1997 Falcon
Premiéra USA: 6.6.1997 Buena Vista Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 25.3.1998 (VHS) H.C.E.
Poprvé na VHS: 6.10.1998 H.C.E.
Poprvé na DVD: 15.10.2001 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: 8.9.2010 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 7 603 253
Tržby celkem - $ 224 012 234
Návštěvnost v ČR 142 192
Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000

BONUSY (Blu-ray)
• Pohled zhora
• Přistání v Las Vegas
• Filmová upoutávka

POSTAVY
Nicolas Cage - Cameron Poe
John Cusack - Vince Larkin
John Malkovich - Cyrus Grissom
Steve Buscemi - Garland Greene
Ving Rhames - Nathan Jones
Nick Chinlund - William Bedford
Rachel Ticotin - Sally Bishop
Colm Meaney - Duncan Malloy
M. C. Gainey - Swamp Thing
Brendan Kelly - Conrad
Mykelti Williamson - Mike O´Dell
Renoly Santiago - Ramon Martinez
Danny Trejo - Johnny Baca
Jesse Borrego - Francisco Cindino
Dave Chappelle - Joe Parker
Kevin Gage - Billy Joe
Monica Potter - Tricia Poe
Landry Allbright - Casey Poe
Dabbs Greer - muž pod autem
Doug Hutchison - vězeň

ROZLIŠENÍ Blu-ray
16:9 / 1920x1080p (FULL HD) / 2.35:1
česky Dolby Digital 2.0, anglicky Dolby Digital 5.1, maďarsky Dolby Digital 2.0, polsky Dolby Digital 2.0, rusky Dolby Digital 2.0
anglické, arabské, bulharské, české, hebrejské, chorvatské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, turecké, ukrajinské

Tvůrci a herci
Simon West (Režie), Jerry Bruckheimer (Produkce), Mark Mancina (Hudba), Trevor Rabin (Hudba), David Tattersall (Kamera), Chris Lebenzon (Střih), Steve Mirkovich (Střih), Glen Scantlebury (Střih), Matthew Barry (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Victoria Thomas (Casting), Edward T. McAvoy (Scénografie), Bobbie Read (Kostýmy), George Watters II (Zvuk), Fred C. Blau Jr. (Masky), Scott Rosenberg (Scénář), Nicolas Cage (Herec), John Cusack (Herec), John Malkovich (Herec), Ving Rhames (Herec), Nick Chinlund (Herec), Steve Buscemi (Herec), Colm Meaney (Herec), Rachel Ticotin (Herec), Dave Chappelle (Herec), Mykelti Williamson (Herec), Danny Trejo (Herec), M.C. Gainey (Herec), Steve Eastin (Herec), Renoly Santiago (Herec), Monica Potter (Herec), Landry Allbright (Herec), Brendan Kelly (Herec), Jesse Borrego (Herec), Mongo Brownlee (Herec), Ned Bellamy (Herec), Angela Featherstone (Herec), Doug Hutchison (Herec), David Ramsey (Herec), Emilio Rivera (Herec), Ty Granderson Jones (Herec), Don S. Davis (Herec), Kevin Cooney (Herec), Dabbs Greer (Herec), John Diehl (Herec), Kevin Gage (Herec), Dennis Burkley (Herec), Chris Ellis (Herec), Mark Ginther (Herec), Fredric Lehne (Herec), Dan Bell (Herec), Thomas Rosales Jr. (Herec), Doug Dearth (Herec), Christopher Robin Hood (Herec), Conrad Goode (Herec), Matthew Barry (Herec), José Zúniga (Herec), Carl Ciarfalio (Herec)
 

1997/115/USA/Akční, Thriller, Krimi

 
Zajímavost k filmu
- V několika amerických anketách byl snímek vyhlášen nejlepším akčním filmem 90. let.
- V jednej scéne si môžete všimnúť, že jeden z členov kartelu na letisku je ozbrojený československým samopalom vzor 61 škorpión.
- Pilot uneseného letadla je bývalý kanadský hokejista Marty McSorley, který působil v několika týmech NHL jako "zlý muž".
- Nicolas Cage jel v rámci přípravy na film do Alabamy, aby zlepšil svůj přízvuk.
- John Malkovich nebyl ze scénáře příliš nadšený, jelikož se měnil každý den a on tak neměl ponětí o tom, jak jeho postava ve fimu dopadne.
- Film byl věnovám památce Phila Swartze, který se podílel na jeho tvorbě a při jeho natáčení také zemřel poté, co na něj spadlo letadlo.
- Simon West sa predtým venoval natáčaniu reklám, napr. Budweiser s animovanými mravcami, a Con Air je jeho celovečerný debut.
- Snímek vyhrál Zlatou malinu za „bezostyšné pohrdání lidským životem a veřejným majetkem”. Se skladbou "How Do I Live" byl také nominován na nejhorší píseň. Stejná skladba byla paradoxně nominována i na Oscara.
- Ve filmu je písničkou „Sweet Home Alabama“ připomenuta letecká havárie letadla z roku 1977, při které zemřeli tři členové skupiny Lynyrd Skynyrd.
- K natáčení byly použity tři letouny C-123 Provider.
- Většina dialogů Dava Chappella byla dílem improvizace.
- Film je inspirován novinovým článkem o leteckém převozu odsouzených vězňů.
- Jména třech mrtvých bělochů, které hledal Pinball (Benson, Karls a Popovich) byla vybrána podle druhého asistenta kameramana Garretta Bensona, prvního asistenta kameramana Johna Karlse a vedoucího kamerové techniky J. Michaela Popoviche.
- Natáčení probíhalo v Los Angeles (Kalifornie), Elkhartu a Goshenu (Indiana), Ogdenu, Salt Lake City a Wendoveru (Utah) a v Las Vegas (Nevada).
- Scény v Las Vegas se natáčely v legendárním Sands Hotelu bezprostředně před jeho zbořením. Když se producenti dověděli o záměru městské rady srovnat hotel se zemí, nechali v něm nainstalovat velké množství kamer, aby mohli diváci vidět skutečné destrukce.
- Přestože Cameron Poe (Nicolas Cage) chodí v jedné části filmu se zbraní, v celém filmu nevystřelí.
- Počet mrtvých ve filmu je 30.
 
Odkazy
 

Hrají:

Nicolas Cage, Colm Meaney, Mykelti Williamson, Nick Chinlund, Renoly Santiago, John Malkovich, Ving Rhames, Dave Chappelle, Rachel Ticotin, Steve Eastin, Steve Buscemi, Danny Trejo, M.C. Gainey, Landry Allbright, John Cusack, Monica Potter, Brendan Kelly, Jesse Borrego, Carl Ciarfalio, Mongo Brownlee, José Zúñiga, Ned Bellamy, Fredric Lehne, Dan Bell, Lauren Pratt, Angela Featherstone, Doug Hutchison, David Ramsey, Conrad Goode, Emilio Rivera, Ty Granderson Jones, Mark Ginther, Joseph Patrick Kelly, Don S. Davis, Thomas Rosales Jr., Kevin Cooney, Doug Dearth, Chris Ellis, Dabbs Greer, Matthew Barry, Powers Boothe, Dennis Burkley, John Diehl, Kevin Gage, Christopher Robin Hood, Scott Rosenberg, Earl Billings, Eddie Perez, Greg Collins, Joey Miyashima, Bob Stephenson, John Marshall Jones, John Roselius, Brian Hayes Currie, Jamie Bozian, Jeris Poindexter, Pete Antico