Nevyřízený účet / Homefront (2013/110/USA/Akční, Thriller, Krimi) 65%

08.07.2018 12:28
JEDNOU VĚTOU
„Bývalý agent se přestěhuje s rodinou do klidnějšího města, kde se však zaplete s drogovou organizací."

OBSAH
Bývalý tajný policista Phil Broker se rozhodne odejít do civilu poté, co se nepovede jedna speciální akce. Je přesvědčen, že malé venkovské městečko mu zabezpečí klid na výchovu jeho dcery a se svým dávným kamarádem tam chce začít podnikat. Netuší však, že místní drogový mafián se ho hodlá zbavit tím, že informuje Brokerovy bývalé nepřátele o jeho pobytu. Na policistu ve výslužbě tak čeká další z bojů o život, tentokrát ale zároveň i o život jeho dcery.(TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jason Statham tisíckrát stejně. Homefront má sice hodně hustej název, kterej mi v paměti určitě nějakou chvíli uvízne. Také mu scénář napsyl Sly. Na druhou stranu si ale myslím, že scénář k tomuhle filmu nebylo zase tak těžký napsat. Jason tady hraje tajnýho, kterýmu fízlové poserou operaci uprostřed nějakého motorkářského kartelu a syna šéfa tohoto moto klubu rozstřílej napadrť. On uteče, změní identitu, jenže oni si ho stejně najdou a chtěj mu řádně naložit. Jenže to by nesměl bejt Jason, který ze všeho unikne, všem natrhne prdel a ještě u toho nehne ani brvou. (Malarkey) 3*

Tři důvody proč jsem se odhodlal na HOMEFRONT podívat: 1) Záporná role Jamese Franca a Winony Ryder (jo, wtf?), 2) Jason Statham a dlouhé vlasy (jo, wtf?) a 3) Scénář - Sylvester Stallone. Takže ano, Statham má v úvodu skutečně dlouhé vlasy a je to totální úchylárna. Naštěstí nás příběh hned zkraje zavádí "o dva roky později", kdy už sem mu na hlavně leskne stará dobrá vypelichaná pleška. Stallone scénář napsal nejspíš ve slabší chvilce po smrti svého syna a překvapivě hlavním aspektem filmu je vztah Stathama a jeho vychytralé dcery (všechny dětské role tady mají mimochodem hodně šílenej casting) a brutální akce, tak jak ji známe z jeho posledních děl jde stranou. K tomu si připočtětě šíleně topornou režii a ve spoustě momentů hudbu jako z FARMÁŘ HLEDÁ ŽENU a máte solidní koktejl na neklidnou noc. Nakonec největším perverzním potěším zůstavá vařič perníku James Franco. (movie) 2*

Generické akční béčko pro milovníky klišé, které tiše zapadne mezi ty zapomenutelné stathamovky. Nenechte se příliš zmást nečekaně solidním obsazením, Franco a Bosworth sice vystřihli celkem fajn jižanské feťácké sourozence (obzvlášť Bosworth budete za její přesvědčivé ztvárnění nesnesitelné white trash smažky s chutí nenávidět), ale Ryder a Brown absolutně nemají co hrát a kdyby se jejich postavy škrtly, vůbec nic by se nestalo. Jason se tu na můj vkus moc často tváří jako štěně a jeho elitní polda si dává buranské a motorkářské mlátičky s přehledem, takže se o něj ani jeho vycvičenou dcerku nejde moc bát. Střih akčních scén je chaotický, tu a tam se najde nějaký ten zábavný moment (žárovky), ale na akci by se rozhodně dalo přitlačit a finální přesilovka s motorkáři v domě rozhodně nenaplní očekávání hutného masakru. (choze) 2*

VELKÁ RECENZE
Chtít po Jasonu Stathamovi originální film, který bude něčím víc než béčkovou akční zábavou, je stejně nefér a stejně naivní jako očekávat od Zdeňka Trošky něco, na co se dá koukat bez bolesti v zažívacím traktu. Statham ví, co jeho fanoušci chtějí a to jim ve svých kouscích taky pravidelně servíruje, obvykle pak záleží především na režisérovi, jestli dokáže z béčkových klišé, bitek a přestřelek vymáčknout zábavnou podívanou, nebo jen další levný akčňák, jenž rychle zapadne.
Homefront naštěstí spadá do první kategorie a popravdě jde o jednu z nejpříjemnějších stathamovek poslední doby. Sice absolutně ničím nepřekvapí, ale na druhou stranu nabízí dobré filmařské řemeslo, dostatek solidní akce a příjemně se u něj vzpomíná na doby, kdy plátna kin patřila lidem jako Jean-Claude Van Damme, Arnold Schwarzenegger a Sylvester Stallone. Právě poslední jmenovaný napsal k tomuhle akčnímu výplachu v osmdesátých letech scénář a je to hodně vidět. Akční žánr byl tehdy jednodušší, nikdo se moc nezabýval nelogičnostmi a spíš než o to „co“ bylo důležité „jak“. V případě akčních výplachů je v jednoduchosti síla.
Homefront poměrně dobře šlape, děje se v něm přesně to, co se v něm dít má, nikdo se nezabývá nesmyslnými hovadinami jako třeba charakterový vývoj hrdinů nebo otázky morálky. Krom toho je z příběhu bývalého agenta, který spolu se svou dcerou zkouší začít nový život na malém městě, jemuž šéfuje vidlácký výrobce drog James Franco, cítit příjemná westernová atmosféra, kdy se první polovinu filmu prakticky nic důležitého nestane, občas nějaký buran dostane nakládačku, ale zároveň sympaticky houstne atmosféra a v poslední třicetiminutovce se do toho pořádně šlápne.
Režisér Gary Fleder je zkušený řemeslník, jenž zvládá nejen akci, která se obejde bez machrování a jde spíš poctivě tělo na tělo (kopance do hlav jsou patřičně výživné, stejně jako blbnutí s brokovnicí), ale hlavně se mu daří budovat atmosféru a i když nemá k dispozici charaktery zrovna shakespearovských parametrů, umí s nimi i na omezeném prostoru pracovat.
Pomáhají mu v tom i herci, kteří jsou vysoko nad průměrem stathamovského standardu. Ne že by měli co hrát, ovšem Frank Grillo drsňáky umí, veterán Clancy Brown má pořád charisma a James Franco pochopil, že v případě Homefront nemůže zkoušet být pro hlavního hrdinu regulérním protivníkem, protože na to jednoduše nemá. A tak svého vesnického narkobarona hraje spíš jako vychytralého a nevypočitatelného hajzlíka, který nechává dělat špinavou práci ostatní lidi, protože ví, že Statham v kšiltovce by mu urval palici.
Snaha zaměřit se trošku víc na postavy a dobré obsazení povyšují Homefront nad béčkový akční průměr. Pořád jde o stathamovku se vším, co k tomu patří, akce je drsná a dobře dávkovaná a rozpočet na dřeň vymačkaný. Ve svém subžánru jde o poctivě odvedenou práci, která fanoušky akčních podívaných na hodinu a půl bez problémů zabaví. Větší ambice tu určitě nikdo neměl, takže ve výsledku – velmi slušná práce.

DABING
V českém znění: Ladislav Cigánek - Jason Statham (Phil Broker), Filip Švarc - James Franco (Morgan 'Gator' Bodine), Klára Nováková - Izabela Vidovic (Maddy Brokerová), Hana Ševčíková - Kate Bosworth (Cassie Bodine Klumová), Jakub Saic - Marcus Hester (Jimmy Klum), Pavel Šrom - Clancy Brown (Keith Rodrigue), René Slováčková - Winona Ryder (Sheryl Marie Mottová), Bohdan Tůma - Omar Benson Miller (Teedo, titulky), Kateřina Peřinová - Rachelle Lefevre (Susan Hetch), Ivo Novák - Frank Grillo (Cyrus Hanks), Petr Pospíchal - Chuck Zito ('Danny T' Turrie), Zdeněk Maryška - Pruitt Taylor Vince (Werks), Pavel Trávníček - Stuart Greer (Lewis), Petr Vágner, Ludvík Král, Jan Maxián, Matěj Macháček, Debora Štolbová
Překlad: Tomáš Studený
Zvuk: Petr Kočík
Produkce: Martin Odehnal, Libuše Witzová
Dialogy: Jiří Bartoš
Režie: Martin Kot
Vyrobilo: Studio Audiotech pro CET 21 s.r.o 2014

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 27.11.2013 Open Road Films
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 51 700 000
Náklady (Rozpočet) - $ 22 000 000

Tvůrci a herci
Gary Fleder (Režie), Kevin King Templeton (Produkce), Sylvester Stallone (Produkce), John Thompson (Produkce), Les Weldon (Produkce), Mark Isham (Hudba), Theo van de Sande (Kamera), Padraic McKinley (Střih), Barbara Fiorentino (Casting), Greg Berry (Scénografie), Kelli Jones (Kostýmy), Sylvester Stallone (Scénář), Jason Statham (Herec), James Franco (Herec), Kate Bosworth (Herec), Rachelle Lefevre (Herec), Winona Ryder (Herec), Clancy Brown (Herec), Frank Grillo (Herec), Christa Campbell (Herec), Omar Benson Miller (Herec), Chuck Zito (Herec), Izabela Vidovic (Herec), Pruitt Taylor Vince (Herec), Marcus Hester (Herec), Joe Chrest (Herec), Michael Papajohn (Herec), Ritchie Montgomery (Herec), Joshua Brady (Herec), Lance E. Nichols (Herec), Billy Slaughter (Herec), Michael Traynor (Herec), Deneen Tyler (Herec), Jon Arthur (Herec), Rodney Hebert (Herec), Craig Stark (Herec), John L. Armijo (Herec), Owen Harn (Herec), Amber Dawn Landrum (Herec), Michelle Celeste (Herec), Elton LeBlanc (Herec)
 
2013/110/USA/Akční, Thriller, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- James Franco (Morgan Bodine) si adoptoval mačku z tohto filmu.
- O scenár sa zaujímal Dolph Lundgren, veľmi sa mu páčil.
- Film sa natáčal v meste New Orleans v americkom štáte Louisiana.
- Sylvester Stallone vyhlásil, že jeho scenár mal byť pôvodne scenár k piatemu pokračovaniu Ramba (1982).
- Winona Ryder povedala, že prijala túto úlohu, pretože jej dovolila preskúmať pre ňu úplne niečo nové.
- Scenár napísal už pred rokmi Sylvester Stallone, ale dlho sa nerealizoval z rôznych dôvodov, až herec od stvárnenia hlavnej úlohy vzhľadom na svoj vek upustil a prenechal miesto pre Jasona Stathama.
- Inspiraci filmoví tvůrci čerpali z knihy "Homefront" Chucka Logana.
 
Odkazy