Romasanta: Hon na vlkodlaka / Romasanta (2004/95/Akční, Horor, Thriller/Španělsko, Velká Británie) 49% -Originál DVD-

01.07.2018 21:02
JEDNOU VĚTOU
„Kdo je tajemný muž jménem Romasanta?"

OBSAH
Příběh natočený podle skutečné události.V polovině 19. století docházelo ve Španělsku k sérii dlouho neobjasněných bestiálních vražd. Desítky obětí byly doslova rozsápány, znetvořeny a byl jim odstraněn podkožní tuk. Nikdo netušil, z jakého důvodu se tak děje. Šířily se pověsti o vlkodlakovi, který je ve dne spořádaným člověkem. V jedné vesnici se náhle objevuje muž jménem Miquel Romasanta.Tento film byl natočen podle skutečných událostí tak, jak byly zaznamenány v soudních spisech té doby.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Galicie 1851. Lidé se bojí chodit do lesů, protože čas od času tam někdo prostě zmizí. Pokud dojde k nalezení těla, je vždy zohaveno a roztrháno. Lid je přesvědčen, že to dělají vlci. Starosta oblasti zakazuje chodit do lesa bez povolerní a za každéhon zabitého vlka je nabízena odměna. Lidi však i nadále něco vraždí dál.... Viník je i přes pátrání nepolapitelný a tak se začíná šuškat, že je to práce vlkodlaka, který se přes den mění v počestného občana a za nocí vraždí. Do oblasti proto přijiždí věhlasný profesor, který má za pomoci vědy a svých znalostí pomoci lapit tuto nestvůru... Ten po ohledání mrtvol tvrdí, že je to dílo člověka.... Snímek je natočen podle skutečné události a je celkem dobře koukatelný. Ale i přes hodně zajímavý námět, který mohl být dotažen skoro až k hororu, naprosto postrádal napětí. To je velké mínus, protože vše bylo solidně zpracováno, dobový výprava, hezká kamera, hudba...Pro mne doposud neznámí španělští herci hráli dobře a Elsa Pataky je fakt nádherná ženská. Celé to tedy v souhrnu skutečně působí televizním dojmem a ubrat na stopáži, mohl Romasanta být dalším dílem Dobrodružství kriminalistiky... (Big Bear) 3*

Být devátým synem není žádné terno, což by jistě mohl potvrdit Manuel Blanco Romasanta (méně než jindy charismatický Julian Sands). Ve skutečnosti byl Romasanta z pěti dětí a z třinácti přiznaných vražd mu jich uznali devět.... Jinak podle folkloru španělské Galicie se mohl stát vlkodlakem sedmý syn. Tolik k číslům. Romasanta měl neujasněnou sexualitu, vraždil a vyráběl mýdla z lidského tuku. Pro film se ale hodil lépe vysoký urostlý muž, který neměl problém svést jakoukoliv ženu. Historické drama s nádechem hororu má místy působivou vizuální složku, přízračnou atmosféru, kopici znetvořených mrtvol a vcelku vydařenou scénu transformace. Zuřiví vlci, hořící kočár řítící se lesem a poslední let malého pěvce patří mezi nejpůsobivější scény. Půvabná Elsa Patakyová se neváhá předvést v plné kráse. Ač se nejedná o klasický vlkodlačí film, své kouzlo má. Hodnocení z dřívější doby ponechávám. (darkrobyk) 4*

Tak a máme tu další filmu, který byl údajně natočený podle skutečných událostí. Popravdě jsem se o tento případ předtím nikdy nezajímal, takže nemůžu porovnat, jak se tvůrci filmu drželi historických fakt. K dobru jim však musím přičíst hlavně to, že se rozhodli ponechat jméno ústřední postavy. Co se však týče kvality filmu, tak tady jsem i po druhém shlédnutí, zůstal dost skeptický. Nemám moc rád, když se do hororu míchá i romantický podtext, takže s tímto byl u mě jeden z tvůrců REC dost na štíru. Nicméně musím říci, že napodruhé se mi to líbilo přece jenom o trochu více, nežli minule. Dokázal jsem přistoupit na onu (ne)hororovou hru, kdy se tu sice objeví několik prvků, které určitě stojí za povšimnutí (přeměna z vlka do lidské podoby, rádoby rozsápané mrtvoly) – bohužel mnoho důležitého se odehrávalo spíše za kamerou. Takže jsem se stejně cítil dost ošizený. Nicméně Romasanta se stejně spíše podobá potemnělé detektivce či historickému dramatu a tady už si tvůrci vedli o trochu lépe. Atmosféra má místy docela slušné grády, nicméně takových světlejších záchvěvů je tu opravdu jen několik. Spíše mě tempo příběhu místy dost uspávalo a jediné, co mě drželo při životě, byla „božská“ Elsa Pataky. Tahle ženská mě dokáže pokaždé pěkně rozohnit a to se nemusí ani svlékat ( i když kdo by se za takový bonus zlobil, že…). 40% (SOLOM.) 2*

VELKÁ RECENZE
-

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Španělsko: 14.5.2004 Filmax
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.01.2005 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 6.12.2004 Vapet Production
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Náklady (Rozpočet) - $ 4 500 000
 
Tvůrci a herci
Paco Plaza (Režie), Julio Fernández (Produkce), Mikel Salas (Hudba), Javier Salmones (Kamera), David Gallart (Střih), Pep Armengol (Casting), Carol L. Dudley (Casting), Balter Gallart (Scénografie), Sonia Grande (Kostýmy), Álvaro López-Arregui (Zvuk), David Martí (Masky), Alberto Marini (Scénář), Julian Sands (Herec), John Sharian (Herec), Elsa Pataky (Herec), Gary Piquer (Herec), David Gant (Herec), Ivana Baquero (Herec), Maru Valdivielso (Herec), Macarena Gómez (Herec), Tacho González (Herec)
 
2004/95/Akční, Horor, Thriller/Španělsko, Velká Británie
 
Zajímavost k filmu
- Film byl nominován na cenu Goya ve dvou kategoriích, a to na nejlepší kamera a speciální efekty.
- Výpověď Manuela Blanca Romasanty u soudu v Allariz - „Poprvé jsem se proměnil na hoře Couso. Potkal jsem dva velké vlky s divokým vzezřením. Náhle jsem spadl na zem, začal jsem pociťovat třas, válel jsem se a třikrát se nekontrolovatelně otočil a během několika málo vteřin jsem sám byl vlkem. Pět dní jsem strávil ve společnosti těch dvou dalších vlků, než jsem se vrátil zpět do lidské podoby a získal zpět své lidské tělo. To, které nyní vidíte, pane soudce. Ti druzí dva vlci, co přišli se mnou, se také proměnili v lidi. Byli to dva muži z Valencie. Jeden se jmenoval Antonio, druhý Don Genaro a jako já oba trpěli stejným prokletím. Dlouho jsme s Antoniem a donem Genarem vyráželi ve vlčí podobě na lov. Napadli jsme a sežrali několik lidí, protože jsme měli hlad."
- Soudní řízení, jež vešlo ve známost jako „Případ vlčího muže“, trvalo přibližně rok. Obžalovaný byl obviněn z únosů a vražd žen a dětí, které, poté co je obelhal či jinak oklamal, zbavil tělesného tuku a ten následně prodával. Během soudního procesu prohlašoval, že je obětí kouzla čarodějnice, která ho (podle něj) nechávala každý úplněk přeměnit ve vlka a vraždit lidi a trhat jejich těla v tmavých lesích, což způsobovala pradávná touha po krvi.
- Námětem tohoto filmu jsou soudní spisy o Manuelu Blancu Romasantovi (1809-1854). Je to první zdokumentovaný případ lykantropie (odkazuje se na duševní nemoc, ne mytologické bytí). U španělského soudu byl případ veden pod č. 1778: "příčina Wolfman" - SOUD Allariz (Orense).
- Existují tři verze o Romasantově smrti. První tvrdí, že zemřel na neznámou nemoc těsně po nástupu do vězení. Podle druhé verze jej zastřelil důstojník, který chtěl vidět jeho proměnu v monstrum. A konečně poslední možnost je ta, že se mu podařilo z vězení utéct a změnil si jméno na Hombre Lobo de Allarriz. Nicméně žádné přesvědčivé důkazy nejsou, protože věznice v Celanova už neexistuje.
- Romasanta u soudu tvrdil, že je postižen kletbou, kvůli které se mění ve vlkodlaka.
- Manuel Blanco Romasanta byl zřejmě první sériový vrah ve Španělsku. V polovině 19. století se přiznal ke třinácti vraždám. Odsouzen byl za devět z nich k trestu smrti, který mu byl později změněn na doživotí.
 
Odkazy