Enigma / Enigma (2001/119/Velká Británie, USA, Německo, Nizozemsko/Romantický, Thriller) 66%

08.07.2018 12:28
JEDNOU VĚTOU
„Kód, který zmenil dejiny...“

OBSAH
Britští členové dešifrovacího týmu v Bletchley Parku (známého ve II. světové válce jako "Station X") stojí v březnu roku 1943 tváří v tvář nejhorší noční můře: nacistické ponorky náhle změnily kód a bitva o Atlantik dostává nové rozměry. Z Ameriky směřují na pomoc Evropě konvoje nákladních lodí, naložených municí a zásobami jídla. Jsou ve vážném ohrožení. Ve snaze zachránit situaci požádají vedoucí činitelé Bletchley Parku o pomoc Toma Jericha (Dougray Scott), brilantního mladého matematika a dešifrátora. Jericho však řeší i svou soukromou záhadu: Claire (Saffron Burrows), žena, kterou miluje, zmizela z Bletchley právě v okamžiku, kdy vládní orgány pojaly podezření, že v Parku je špión. Aby se dostal věci na kloub, požádá o pomoc Hester (Kate Winslet), nejlepší přítelkyni Claire. Společně postupují o krok v předstihu před zpravodajskou službou a zkoumají záhadný život Claire. Dospějí k závěru, který odhaluje mezinárodní a osobní zrady. Enigma, podle bestselleru Roberta Harrise, je první film společnosti Jagged Films a Jaggerova první role producenta na plný úvazek. Mick Jagger poté, co získal filmová práva, zjistil, že vzácný čtyřdiskový šifrovací přístroj, který používalo německé námořnictvo, se objevil na aukci v Sotheby (londýnská aukční síň), a koupil ho. Při produkci byl používán, spolu s třídiskovým šifrovacím přístrojem a dvěmi speciálně vytvořenými replikami.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
elmi zajímavý snímek, který asi ze začátku příliš nezaujme, ale pak si postupně diváka začne získávat a na konci už jej má takřka zcela v hrsti. Vše se to odvíjí od scénáře, jenž svou zdánlivě složitou zápletku odkrývá postupně a pomalu, jako by si chtěl autor vychutnat divákovy reakce na jednotlivé situace a nová zjištění. Velmi dobré je herecké obsazení. Dougray Scott sice nepůsobí jako výrazná osobnost, ale dokázal svou roli ztvárnit věrohodně a spolu s Kate Winslettovou vytvořili sympatický pár, jenž na plátně působí zcela přirozeně. (Radyo) 4*

Druhá světová válka, Bletchley Park, chlap co režíroval World Is Not Enough, kvalitní herci, starý hudební harcovník John Barry - z toho logicky plynou vysoká očekávání. Pomyslná laťka ovšem byla překonána směrem dolů, a to z důvodu vypravěčského a žánrového nezvládnutí. Bletchley Park, boha jeho, to je místo jako stvořené pro mrazivý špionážní thriller; a i pro nějakou femme fatale by se prostor našel. Ale oni jsou všichni tak nějak nevýrazní a Saffron Burrows nehezky vyhublá. A to to ze začátku vypadalo tak slibně...zmizelý Luger a šifrantská katastrofa, hlavní hrdina na rozsypání, radost pohledět. Pak se to ale všechno tak nějak víc a víc sterilizuje a konec vás už opravdu příliš nezaujme - a to nemluvím o poslední scéně (poválečné), která je vyloženě trapná. Dost často jsem si vzpomněl na podobně zasazený (a podobně zapadlý) snímek jménem Charlotte Gray, v hlavní roli s Cate Blanchett. Ten ale lépe věděl, o čem chce být, a tak si ode mě odnesl o něco víc než 50%, které dávám Enigmě. (Gemini) 2*

Kdyby se scénář nerozsypal pod rukama, mohla být Enigma strhujícím špionážním filmem s prvky romantiky. Takhle vyšla seriózní první polovina naprázdno a i když se postupně silně přidává na tempu, vychází tato snaha nazmar, protože když jsem akceptoval jeden zvrat, přišel druhý. A pak třetí. Nakonec mě ten finální nechal naprosto chladným, protože v tu chvíli už je z příběhu takový maglajz, že netuším, kdo byl kladný a kdo hrál za soupeře. Přesto je Aptedova honba za šifrou přinejmenším zajímavá a kdyby nešlo o adaptaci, ale o originální příběh, mohly zůstat dojmy o trochu příjemnější. (novoten) 3*

VELKÁ RECENZE
Enigma představuje prototyp trvanlivého filmu - čehosi, co neuchvátilo, ale rád se k tomu z několika důvodů vracím. Nedokážu si sice představit, že bych si u něho nějak významně rochnil v kině * výprava je s přimhouřením oka přijatelná, ale strohá vizuální složka člověka protírat rozkrok rozhodně nepudí * nicméně v televizi či prostřednictvím nějakém přenosném nosiči opakovaně těší.
Neokázalá, k nevzrušivosti směřující, jakoby-televizní režie [výjimečně ne ve zlém] otrocky slouží chytrému detektivnímu příběhu, protkávajícímu špionážní zápletku ornamenty milostných motivů. Orientaci v příběhu rafinovaně brání řada nečekaných zvratů a jen stydlivé, dobře načasované odhalování indícií stran toho, co jsou hlavní postavy vpodstatě zač. V dialozích se nezapře ruka britského spisovatele, který prožitek divácké pohody sichruje rozumným dávkováním sušší odrůdy ostrovního konverzačního humoru.
Nezanedbatelnou měrou přispívá herecký ansámbl, s tradičně vynikající a lahodně oplácanou Kate Winslett, anorektickou Saffron Burrows [nepřekvapí, že femme fatale hraje druhá jmenovaná], švihácky úlisným Jeremy Northamem [který mně docela nedávno nudil v Mimic, ale jemuž historická dramata nanejvýš sluší] a skoro politováníhodně šprťácky slabošským Dougray Scottem.
Potěší nepodlézavý výklad fungování kódovacího přístroje. Ne tedy snad, že by se film zvrhal v dokument technického rázu, přístroj se ale opakovaně vrací na plátno a pokaždé se dozvíme cosi nového, zpravidla dokonce zajímavého. Pro ignoranty mého ražení jednoznačně přínos.
Enigma (v anglickém originále Enigma) je britsko-americký romantický film z roku 2001. Režisérem filmu je Michael Apted. Hlavní role ve filmu ztvárnili Dougray Scott, Kate Winslet, Saffron Burrows, Jeremy Northam a Nikolaj Coster-Waldau.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Březen 1943. Station X v Bletchley Parku, severně od Londýna.
Skvělý mladý kryptoanalytik Tom Jericho (Dougray Scott) se vrací do Bletchley Parku po nucené přestávce, způsobené nervovým vyčerpáním. Německé námořnictvo náhle změnilo dosud používaný kód na tajných šifrovacích strojích a spojenecký konvoj, který plul napříč Atlantikem s deseti tisíci lidmi a životně důležitými zásobami na podporu britské války, byl v ohrožení. Jericho patřil k týmu v baráku číslo 8, který rozluštil původní kód. Mezitím se britské a americké námořní velení zoufale snaží rozluštit kód, britské zpravodajské služby se domnívají, že v Parku je špión, který upozornil Němce na to, že jejich kód byl odhalen. Současně Jericho zjistí, že Claire Romillyová (Saffron Burrowsová), krásná a tajemná dívka , kterou miluje, zmizela.
Jericho navštíví domek, kde bydlí Claire spolu s Hester Wallaceovou (Kate Winsletová). Obě dívky pracují v Bletchley Parku. Claire pracuje na německé knize, zakládá přepisy všech zakódovaných zpráv, a Hester ukládá zachycené depeše. Po Claire není ani vidu, ale Jericho při pátrání najde v dutině pod podlahou, čtyři listy původních kryptogramů. Do domku se nečekaně vrátí Hester a překvapí ho. Spolu zkoumají šifrové texty a dospějí k tomu, že se jedná o německé signály. Pouhý fakt, že je Claire odnesla z Bletchley Parku, znamená vlastizradu a oba se shodují, že Claire hrozí vážný problém. Rozhodnou se, že ji najdou dřív než příslušné instituce přijdou na to, že něco není v pořádku.
Jericho se vrací do svého penziónu a s překvapením zjistí, že tam na něj čeká host: Wigram (Jeremy Northam), člen tajné zpravodajské služby. Jericho předstírá, že si musí odskočit a schová tajné dokumenty. Wigram se vyptává na jeho vztah ke Claire. Jericho vzpomíná na to, že se poznali na koncertě v Parku a na to jak následující měsíc, byl nejšťastnější v jeho životě, až se nepohodli, Claire se s ním odmítla nadále stýkat a neodpovídala na jeho dopisy. Wigram se ho dále vyptává na jeho kryptografickou činnost, a poukáže na to, že možná Němci změnili svůj kód poté, co je upozornil někdo přímo z Bletchley. Jericho je podezřelý vzhledem ke svému vztahu s Claire, ale Wigram suše poznamená, že mnoho z jeho spolupracovníků je také podezřelých, neboť on považuje Bletchley Park za semeniště potenciálních špiónů. Po jeho odchodu, Jericho spálí šifrové texty.
Hester požádá Jericha po bohoslužbě o tajnou schůzku. Objevila původ depeší, které Claire odcizila. Všechny čtyři přišly od stejné německé vojenské jednotky na Ukrajině. Jericho jí vysvětluje, jak rozluštit za pomocí klíče, německé kódy. Je jim jasné, že přestože Claiřiny originály byly zničeny, společným úsilím se dostanou ke kopiím a dešifrují je. V baráku číslo 8, je rušno. Spojenecký konvoj pluje napříč Atlantikem, poloha německých není známá. Jsou na bitevních pozicích, vysílačky nevysílají. Jericho se domnívá, že v případě, že jedna ponorka vyšle ostatním kontaktní signál a sdělí, že zaznamenali konvoj, že se tento signál stane klíčem , který umožní baráku číslo 8 rozluštit nový kód. Hester zjistí, že kopie Claiřiných materiálů byly z kartotéky ukradeny. Stopy vedou do Beaumanoru, původního místa určení. Pod falešnou záminkou se jim podaří odcizit dotyčné dokumenty. Jericho a Hester se vyhnou policejnímu vozu, který je sleduje, schovají se do stodoly, kde se Jericho pokusí použít šifrovací přístroj, který si "vypůjčil" z muzea v Bletchley.
Když je dostihne policie s Wigramem v čele, předstírají, že se milují. Wigram prohledá je i auto, ale nic nenajde. Jericho ukryl přístroj. Wigram odveze Jericha a Hester v policejním voze do opuštěného lomu, kde policie našla odhozené oblečení. Hester poznává, že patří Claire a oba se obávají, že byla zavražděna. Hester je velmi smutná, ale pokračuje v úsilí dešifrovat tajné spisy. Jericho se svými kolegy - luštiteli, sledují loď a tajně postupující ponorky. V okamžiku kdy Němci obklíčí konvoj, luštitelé kódů dešifrují jejich zprávy a velmi brzy získají dost informací k tomu, aby použili svoje obrovské "bombové" přístroje k dešifrování nového kódu. Vyčerpaný Jericho se vrací domů, tam na něj čeká Hester. Řekne mu, že Claiřiny dokumenty obsahují seznam polských jmen, obětí masových poprav, kterých se dopustili Rusové během sovětské okupace východního Polska v katyňském lese.
Rusové se nyní spojili se spojenci a tak by se tato informace Němcům hodila. Tím se vysvětluje, proč Britská zpravodajská služba odstranila všechny kopie ze spisů, ale stále není jasné, jakou úlohu v tom hraje Claire. Jericho objeví v seznamu jméno bratra jednoho svého polského kolegy v baráku číslo 8 _ jménem Pukowski, nazývaného kamarády Puck (Nikolaj Coster-Waldau). Jericho pochopí, že Puck patřil k mnoha Claiřiným přátelům, a že ona četla ty zprávy a řekla mu podrobnosti o hrůzném osudu jeho pohřešovaného bratra. Jericho je přesvědčen, že Puck prozradil Němcům, že kód je rozluštěn jako pomstu za svého zavražděného bratra, a pak musel zabít Claire, aby chránil sám sebe. Jericho spěchá do Bletchley Parku, aby konfrontoval Pucka, ale už je pozdě. Zahlédne ho, jak nastupuje , na místním nádraží, do vlaku a podaří se mu do něj naskočit. Ke svému překvapení zjistí, že ve vlaku je také Wigram se svými společníky. Sledují Pucka. Wigram potvrdí Jerichovy domněnky. Ale Jericho si najednou uvědomí, že Wigram zná podrobnosti o jeho vztahu s Claire, které mu mohla říct jedině Claire. Obviní Wigrama ze zneužití Claire jako agentky a napadne ho, že Puck nezabil Claire, a možná, že se s ní má sejít. Puck jede do Liverpoolu, najednou mu dojde, že je sledován a vyskočí z vlaku. Wigram se svými lidmi vyrazí za Puckem, Jericho zůstane ve vlaku do Liverpoolu, pokračuje v pátrání.
Vypátrá hotel, ve kterém se Claire a Puck měli setkat. Ale když tam dorazí, pokoj je prázdný a jsou v něm patrné známky kvapného odchodu. Není si jist, zda má pravdu, ale cítí něco ve vzduchu. Je to snad její parfém? V baráku číslo 8 byl konečně odhalen tajný kód, a zprávy z německé ponorky byly objasněny. V okamžiku, kdy je zachycen signál, že jedna ponorka porušila formaci a míří plnou rychlostí do Skotska, uvědomí si Jericho, že Puck zorganizoval útěk a ponorka ho má naložit na vzdáleném místě na skotském pobřeží, v blízkosti domku, o kterém mu Claire řekla. Řekne Hester, že musí jet na sever, a dorazí právě včas, aby zastihl Pucka, v okamžiku kdy chce nastoupit do ponorky. Puck hájí před Jerichem svou činnost, vysvětluje, že Britové kryli masakr polských vojáků, aby kryli své spojence, Rusy. Pomstil se tím, že řekl Němcům, že jejich kód je vyzrazen. Puck skočí do ponorky, ale je sestřelen bombardérem. Wigram a zpravodajská služba sledovali Pucka na sever a vyčkávali _ připraveni zneškodnit Pucka a ponorku, aby tak zachránili tajemství Bletchley Parku. Nicméně, nikde ani známka po Claire. Zatímco policie pokračuje v prohledávání jezera, Jericho se postaví proti Wigramovi, obviní ho z toho, že využil Claire jako figurku a riskoval její život. Je přesvědčen, že Claire není mrtva, a že se objeví a bude nadále unikat nadřízeným institucím.
Jericho čeká na schodech před koncertní síní na londýnském Trafalgar Square. Na protější straně náměstí zahlédne Claire, přitažlivou jako vždycky, kráčející v davu. Teď ví, že přežila Wigrama, Pucka i válku. Znovu mu zmizí v davu. Pak se široce usměje a spatří Hester, přecházející ulici, šťastnou, těhotnou. Spěchá k němu a odcházejí na koncert.
Historická poznámka:
Katýnský masakr
13. dubna 1943, nacistické Německo oznámilo světu, že byl objeven masový hrob s několika tisíci polskými důstojníky, v lese v západním Rusku, západně od Smolensku, v blízkosti vesnice Katynka. Poláci, jak Němci prohlásili, byli v září 1939 zajati Rudou armádou a byli na jaře v roce 1940 popraveni NKVD, sovětskou tajnou policií. Sovětský svaz okamžitě reagoval tak, že nařknul Německo z toho, že chce obvinit Sovětský svaz ze zločinu, který samo spáchalo. Podle Sovětů, Němci zavraždili polské válečné zajatce na podzim v roce 1941. Téměř po padesáti letech, v roce 1992, ruský prezident Boris Jelcin konečně uvolnil dokumenty potvrzující, že Stalin dal příkaz k likvidaci více než 20.000 Poláků, včetně katyňského masakru, a že pozdější velitelé SSSR po dohodě s vládou, utajovali pravdu.

O PRODUKCI
Kanceláře společnosti Intermedia v Los Angeles, v Londýně a v Mnichově zajistily peníze a světovou distribuci filmu a jedna z nejvýznamnějších nezávislých distribučních a produkčních německých společností Senator Films zakoupila všechna evropská práva a podílí se na celosvětových hrubých tržbách. Guy East a Nigel Sinclair ze společnosti Intermedia a Hanno Huth ze Senatoru jsou vedoucími producenty.
Koncem devadesátých let založil Mick Jagger spolu s Victorií Pearmanovou společnost Jagged Films. Měli v úmyslu točit filmy jak v Americe tak ve Spojeném království. Jejich první projekt bylo natočení filmu podle úspěšného románu Roberta Harrise Enigma. Romantický thriller odehrávající se na Station X, britské tajné vládní enklávě kryptoanalytiků v Bletchley Parku. Jejich činnost pomohla spojencům vyhrát II. světovou válku. Jagged Films a Lorne Michaels, který se také zajímal o stejnou knihu, společně získali práva a stali se producenty tohoto projektu.
Lorne Michaels upozorňuje na souvislost práce kryptoanalytiků se zrodem počítačů a telekomunikace. "Pro dnešního diváka by se mohlo stát heslem "Hacker vyhrává II. světovou válku" . Pro Jaggera a Pearmanovou bylo přitažlivé románové prolínání dvou příběhů - rozluštění záhadného kódu a záhadné krásné ženy. Jagger říká, "příběh se odehrává v roce 1943, v roce kdy jsem se narodil. Vzhledem k tomu, díky oficiální tajné službě, nikdo do začátku sedmdesátých let nevěděl o luštitelích kódů, bylo to jedno z posledních válečných tajemství. Já jsem o tom vlastně nevěděl nic, dokud jsem si nepřečetl tu fascinující knihu." Jagger popisuje atmosféru v Bletchley Parku s pestrobarevnou sbírkou mužů a žen, lingvistů, inženýrů, matematiků a vítězů křížovkových a hádankových soutěží, kteří prokázali talent pro kryptoanalýzu. Dodává: "Je to ohromné prostředí pro drama. Válka umocňovala emoce, takže je to mimořádný milostný příběh stejně tak jako historické svědectví."
Ačkoliv ENIGMA je první film společnosti Jagged Films, a Jaggerova první role producenta na plný úvazek, přesto má Jagger za sebou už filmové herecké zkušenosti. Hlavní role v nejrůznějších filmech. Vrátíme se k legendární Performance. Jagger se velmi angažuje v produkci turné The Rolling Stones a v produkci dokumentárních filmů, což, jak poukazuje má jistou paralelu s filmovou tvorbou - je třeba sehnat značnou částku peněz a dát dohromady a kontrolovat nesourodou skupinu talentovaných lidí se společným cílem, v krátkém časovém úseku intenzivně pracovat. Jagger vnímá rozdíl mezi filmovou a hudební branží, ale poukazuje také na jejich podobnost. Vysvětluje: "Potřebujete zachovat velký obraz, s důrazem na detaily a hlavně nesmíte slevit ze svého původního nápadu."
Jagger, poté co získal filmová práva, zjistil, že vzácný čtyř diskový šifrovací přístroj, který používalo německé námořnictvo, se objevil na aukci v Sotheby, (londýnská aukční síň, kde prodávají knihy a rukopisy) a koupil ho. Při produkci byl používán, spolu s tří diskovým šifrovacím přístrojem a dvěmi speciálně vytvořenými replikami.
obrazek
Jagged Films a Broadway Video zajistily námět. Mick Jagger přemluvil Toma Stopparda, nositele Oscara, aby napsal scénář. Stoppard dodává, "navštívil jsem Micka ve Francii a on mne požádal, abych s sebou vzal tu knihu. Myslel jsem, že chce jen tak něco ke čtení o dovolené, nevěděl jsem, že se chystá koupit práva." Když Jagger navštívil Stopparda, aby si pohovořili o scénáři, zjistil, že scénárista už četl spousty historických knih o Bletchley.
Victoria Pearmanová přinesla tento projekt do společnosti Intermedia a byla nápomocná jak v zachování původního románového dojmu tak v zachování historické autentičnosti ve filmu. Pearmanová vážila dlouhou cestu, aby navštívila několik původních kryptoanalytiků, kterým je v současnosti přes osmdesát a dokonce jednoho přesvědčila aby se objevil na plátně.
Režisér Michael Apted , proslulý režisér dokumentů, si uměl poradit s autentičností historického pozadí. Lorne Michaels dodává: "Michael je režisér, se kterým chtějí herci pracovat." Apteda zajímalo historické období, ve kterém se příběh odehrává.
Pro roli Toma Jericha, mladého cambridgeského matematika, který se málem nervově zhroutí důsledkem smrtící kombinace přepracovanosti a neopětované lásky záhadné Claire Romillyové, vybral Apted Dougraye Scotta. (Mission: Impossible II s Tomem Cruisem.)
Scott přijal roli, a ponořil se do studia historie té doby, studoval komplikované podrobnosti kryptografie a naučil se pracovat se šifrovacím přístrojem. "Zajímala mě ta doba, a přitahovala mě postava Jericha, protože nikoho takového jsem ještě nehrál. Brilantní, geniální a já jsem se mu potřeboval dostat do hlavy a zjistit, co ho pohání.
Pět měsíců před zahájením natáčení jsem se intenzivně připravoval. Teď rozumím mechanice a umím zacházet se šifrovacím strojem." Říká Scott. Popisuje kryptoanalytiky z Bletchley Parku jako nenápadné hrdiny. "Jejich činnost byla mimořádná. Nebyli stateční ve fyzickém slova smyslu, ale vyčerpávali se v úsilí dešifrovat německé depeše. Byli své práci natolik oddáni, že ani dnes, po padesáti letech, mnozí nechtějí prozradit co přesně ve válce dělali.
obrazek
Scott chválí Micka Jaggera jako producenta.
Kate Winsletová přijala roli Hester Wallaceové, ale původně měla ve stejnou dobu hrát hlavní roli a zastávat funkci vedoucí produkce filmu Therese Raquin. Když Kate zjistila, že je těhotná, byla její vlastní produkce odložena a společnost Jagged Films byla šťastna, že se mohla vtěsnat do mezery v jejím programu.
Saffron Burrowsová, hraje roli záhadné Claire. Apted říká: "U Claire, musíte vědět kdo to je, jakmile se objeví na plátně. Ačkolív má na plátně málo prostoru, zanechá obrovský dojem a my jsme potřebovali herečku, která je jak krásná tak nezapomenutelná.
Všichni muži ve filmu a všichni diváci se do ní musí zamilovat. Je svůdná a klamná a Saffron splňuje tato kritéria.
Produkce nemohla použít k filmování Bletchley Park. "Přestože Bletchley Park je zachován a v současnosti je přístupný veřejnosti jako muzeum, je tam mnoho moderních budov, které by působily rušivě. Produkce si vybrala Chicheley Hall jako exteriér Bletchley, krásný obrovský dům na severu Londýna a kolem postavila dobové baráky, ve kterých bydlely tisíce dělníků , kteří tam v roce 1943 pracovali. Výtvarník John Beard a jeho tým postavili šest replik "bombových" přístrojů, které byly používány při dešifrování zpráv. Robert Harris, při psaní svého románu, konzultoval mnohé s Tony Salem a jedním bývalým pracovníkem , kteří zahájili kampaň na záchranu Bletchley Parku, kterému v roce 1991 hrozila demolice.
Tom Stoppard se potom radil se Salesem, když psal scénář a pak ho produkce pozvala jako technického poradce v průběhu příprav a během filmování. Apted říká, "Mít během produkce někoho, kdo to všechno zná a dohlíží na vás, byla opravdu velká pomoc."
Apted také přiznává přednost v tom, pracovat s Mickem Jaggerem a Lornem Michaelsem jako produkčními partnery. "Oba jsou ve světě zábavy mimořádně úspěšní , obchodně i umělecky. Oba mají cit pro to, na co se lidé chtějí dívat."
Apted uzavírá, "Je to chytrý sexy film, o mladých lidech, kteří se zachovali hrdinsky. Doufám, že pobaví diváky, kteří chtějí vidět zajímavý a romantický thriller, který vás zavede na místa, kam byste zřejmě nešli a naučí vás něco nového o lidech a o historii, a není to jasné už během prvních devadesáti vteřin."

ENIGMA
Enigma byl přenosný šifrovací stroj (mechanismus), používaný k šifrování a dešifrování tajných údajů. Využíval se od počátku dvacátých let dvacátého století, nejdříve pro šifrování civilních zpráv, později jej začaly používat i armády a vlády některých zemí, například Německo ve druhé světové válce.
Šifrovací stroj již roku 1932 prolomili polští kryptoanalytikové (Marian Rejewski) za pomoci informací od Francie, které je předal německý špion Hans Thilo Schmidt. Po obsazení Polska Německem navázali na jejich práci pro nové stroje kryptoanalytikové britští pod vedením profesora Alana Turinga (po návštěvě Rejewského), kteří po větší dobu druhé světové války úspěšně četli tajné depeše nepřítele. Pro mylný názor, že jím vytvořené šifry jsou nerozluštitelné, používaly tento stroj a jeho menší modifikace i některé vlády ještě v 50. letech 20. století, včetně Sovětského svazu.

DABING
1.DABING
V českém znění: Lukáš Vaculík - Dougray Scott (Thomas Jericho), Jitka Ježková - Kate Winslet (Hester Wallace), Kateřina Lojdová - Saffron Burrows (Claire), Aleš Procházka - Jeremy Northam (Wigram), Zdeněk Hruška - Nikolaj Coster-Waldau (Puck), Jan Hanžlík - Donald Sumpter (Leveret), Angus MacInnes (velitel Hammerbeck), Daniel Rous - Matthew Macfadyen (Cave), Tomáš Juřička - Richard Leaf (Baxter), Miroslav Saic - Robert Pugh (Skynner), Miloš Hlavica - Corin Redgrave (admirál Trowbridge), Ludmila Molínová - Mary MacLeod (paní Armstrongová), Petr Oliva - Michael Troughton (pan Mermagen), Lucie Svobodová - Anne-Marie Duff (Kay), Martin Sobotka, Hana Ševčíková, Martin Velda, Bohdan Tůma, Kateřina Březinová, Antonín Navrátil, Petr Vágner, Zuzana Schulzová, Jakub Saic - Tom Hollander (Logie + titulky) a další.
Překlad Natálie Nádassy
Zvuk: Antonín Němec
Produkce: Iva Koudelková
Režie: Lucie Petra Svobodová
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov 2002

2.DABING
V českém znění: Martin Stránský - Dougray Scott (Thomas Jericho), Jitka Ježková - Kate Winslet (Hester Wallace), Zbyšek Pantůček - Jeremy Northam (Wigram), Isabela Soukupová - Saffron Burrows (Claire), Martin Zahálka - Nikolaj Coster-Waldau (Puck), Saša Rašilov - Tom Hollander (Logie), Antonín Navrátil - Matthew Macfadyen (Cave), Marek Libert, Pavel Vondra, Jiří Klem, Zdeněk Maryška, Marcela Nohýnková, Jiří Valšuba, Bohdan Tůma, Martin Kubačák, Jana Tabrea, Vanda Konečná, Jana Hermachová, Ivo Hrbáč, Josef Nedorost, Stanislav Lehký, Petr Pospíchal, Bedřich Šetena (titulky).
Překlad: Vít Kabelka
Zvuk: Petr Posolda
Produkce: Martin Kot, Pavla Draxlerová
Dialogy: Luděk Koutný
Režie: Petr Pospíchal
Vyrobilo: Barrandov studio dabing pro Cet 21 spol. s.r.o. 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.4.2002
Premiéra USA: 22.1.2001 (Sundance Film Festival)
Premiéra VB: 24.9.2001
Premiéra Německo: 24.1.2002 Senator Film Verleih
Premiéra Holandsko: 31.1.2002 Indies Film Distribution
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.9.2002 (VHS) Bonton Home Entertainment
Poprvé na VHS: 1.10.2002 Bonton Home Entertainment
Poprvé na DVD: 5.11.2009 Aha!
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 15 700
 
Tvůrci a herci
Michael Apted (Režie), Mick Jagger (Produkce), Lorne Michaels (Produkce), John Barry (Hudba), Seamus McGarvey (Kamera), Rick Shaine (Střih), Mary Selway (Casting), John Beard (Scénografie), Shirley Russell (Kostýmy), Nigel Mills (Zvuk), Jenny Shircore (Masky), Tom Stoppard (Scénář), Robert Harris (kniha) (Předloha), Dougray Scott (Herec), Kate Winslet (Herec), Saffron Burrows (Herec), Jeremy Northam (Herec), Nikolaj Coster-Waldau (Herec), Tom Hollander (Herec), Donald Sumpter (Herec), Matthew MacFadyen (Herec), Tom Fisher (Herec), Richard Katz (Herec), Robert Pugh (Herec), Corin Redgrave (Herec), Nicholas Rowe (Herec), Edward Hardwicke (Herec), Anne-Marie Duff (Herec), Edward Woodall (Herec), Mick Jagger (Herec), Tim Bentinck (Herec), Adolf Hitler (Herec)
 
2001/119/Velká Británie, USA, Německo, Nizozemsko/Romantický, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Film bol mnohokrát kritizovaný britsko-poľskými strediskami "Zjednoczenie Polskie" a historickou komisiou, ako aj riaditeľom katedry Východnej Európy na Oxfordskej univerzite vzhľadom na falšovanie historických faktov a chýbajúce informácie o nezanedbateľnom podiele Poliakov na rozšifrovaní kódu Enigmy.
- Ide o posledný film skladateľa Johna Barryho.
- Hester Wallace (Kate Winslet) si počas filmu celkovo 16-krát napraví okuliare.
- Ve scéně, kdy Hester Wallaceová (Kate Winslet) dekóduje seznam polských obětí, je možná všimnout si jména Zygalski. Henryk Zygalski byl polský matematik, který se významně zasloužil o prolomení kódu Enigma.
- Postava Thomase Jericha je založena na skutečném matematikovi Alanu Turingovi, který kód Enigma rozluštil.
- Kate Winslet byla během natáčení těhotná, kvůli čemuž došlo k zásahu do scénáře a otěhotněla také její postava Hester Wallace.
- Producent Mick Jagger filmařům zapůjčil vlastní původní verzi šifrovacího stroje Enigma.
- V jedné scéně Tom ťuká tužkou na desce stolu. Nejde o bezmyšlenkovité jednání, morseovkou vyťukává jméno ''Claire''.
 
Odkazy