Drahé tety a já / Drahé tety a já (1974/75/Československo/Komedie, Krimi, Hudební) 66% -Originál DVD-

19.08.2023 03:04
JEDNOU VĚTOU
„O loupežném přepadení, svérázných tetách a nešťastném ženichovi.“

OBSAH
Dvě úctyhodné dámy Nataša Gollová a Eva Svobodová se na vlastní pěst pustí do vyšetřování loupežného přepadení místní spořitelny. V malé vilce na okraji malebného jihočeského městečka prožívají poklidné dny svého stáří mile potrhlé sestry Andělka a Fany, které oplývají takřka nevyčerpatelnou energií. Není proto divu, že když se Fany stane očitou svědkyní přepadení místní spořitelny, rozhodnou se vzít pátrání po lupiči do vlastních rukou. Hlavním podezřelým je neznámý mladík se psem podobným jejich fence Bobině. Brzy se však ukáže, že je to mládenec jejich milované neteře Hermínky. Horlivé tety proto musí najít nového podezřelého...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zjevení. Normalizační komedie, která někam směřuje, není nudně nasnímána (kamerou hýbal Miroslav Ondříček), agresivně nám nepodsouvá, jak fajnově se v reálném socialismu žilo (na konci se sice všechno vrátí k naprosté harmonii, ale z hrdiny je magor) a své občasné výlety k muzikálu nebo černé komedii dokáže obhájit převažujícím střeleným tónem. Teprve v poslední třetině film vyjevuje pár výraznějších nedostatků. Tempo vinou nadbytku slov slábne, Hrzánovo chování pozbývá posledních znaků lidskosti, vychází najevo, jak zbytečnou postavu hraje Janžurová a kriminální podzápletka je vyřešena příliš zbrkle. Tety jsou ovšem, po vzoru jejich vrstevnic z Jezinek a Bezinek nebo Pěti lupičů a staré dámy, neodolatelně nesnesitelné od začátku do konce. 70% (Matty) 3*

Je to hlavně víc legrace než krimi. A aby taky ne, když do hlavních rolí byli obsazeni komici na slovo vzatí Janžurová & Hrzán. Staré tety jsou rovněž vybrány perfektně. Podskalský většinu scén pojal jako komické etudy, než plynulý příběh o přepadení pošty a následném pátrání po pachateli loupeže. Tohle ustoupilo na úkor komických vsuvek, ve kterých baví hlavně Hrzán a zdatně mu sekunduje Janžurová. Odhalení pachatele pak tak nějak zaniká po těchto zdařilých, ale trochu jednotvárných vystoupeních. Plnohodnotná krimi se tak úplně nekoná, nebylo to ani záměrem, ale na dobrou komedii zaděláno bylo. 70%  (kingik) 4*

Nataša Golllová se snažila seč mohla, Hrzán s loknami v široké kravatě také, ale u obou jsem měl nutkavý pocit, že neustále přehrávají. Jako by sami místy cítili tu nevtipnost textů, které pronášeli. Nejpřirozenější asi byla I. Janžurová. Celá ,,krimi'' zápletka byla jasná od prvopočátku a sama VB zde na diváka působí jako banda blců snad vyjma kapitána kriminálky O. Skleničky.. Nechápal jsem situaci, kdy příslušník VB najde hledaného psa, identifikuje jej dle fotografie vydané k pátrání v souvislosti s krádeží ve Spořce, psa zajistí, najde dokonce jeho majitele, ale místo aby jej sebral - dá mu pokutu, že pes běhal sám bez vodítka a košíku... Z této normalizační rádoby komedie však na mne dýchla doba, kdy skutečně na některých náměstích čepovali ze stojanu benzín, náměstích odkud odjížděly autobusy místní i dálkové a kde vždy na nepřehlédnutelném místě stála červeně natřená plechová orezlá bouda s nápisem PNS. Doba kdy jsme v těch oranžových hundrtech a stodvácách jezdili na chalupu a za babičkama na venkov... Nevím jak, ale závěrečná Hrzánova píseň zabíraná ve sluncem zalitém embéčku jedoucím jihočeským večerem ve mně na tyto časy probudila vzdálenou hloboko zasutou vzpomínku ... Víc než dvě tety ale nedám. * * (Big Bear) 3*

VELKÁ RECENZE
Zdeněk Podskalský patřil k těm několika autorům, kteří ani v sedmdesátých letech nepodlehli ideologickým tlakům a nabízeli filmovým divákům kvalitní zábavu. Jako příklady mohou posloužit muzikál Noc na Karlštejně (1973), tragikomedie Kulový blesk (1978) nebo bláznivá hudební komedie Trhák (1980). Dalším důkazem Podskalského zajímavosti je veselohra s kriminálními prvky Drahé tety a já, která vznikla v roce 1974. Jako základ pro nestárnoucí snímek posloužil režisérovi vlastní scénář. To pro Podskalského filmovou práci nebylo typické (v případě Ďábelských líbánek /1970/ či Křtin /1981/ spolupracoval se zkušeným Jaroslavem Dietlem). Drahé tety a já tedy můžeme považovat za autorské dílo svého tvůrce. Jde o rozmarný příběh dvou starých sester – staré panny Fany a vdovy Andělky – sdílejících jak společnou domácnost, tak impulzivní a ztřeštěné nápady. Sestry si jednoho rána vyrazí na nákupy, Fany však omylem označí za pachatele ozbrojené loupeže ve spořitelně snoubence jejich milované neteře Hermínky – Michala. Ten se přijel tetám představit, neočekávaně se ovšem stává obávaným zločincem hledaným policií. Když sestry zjistí svůj omyl, pokračují v pátrání na vlastní pěst a nakonec usvědčí skutečného pachatele… Kriminální komedie, vyšperkovaná písňovými čísly, navazuje především na klasickou divadelní hru Josepha Kesselringa Jezinky a bezinky. Podskalský jako scenárista i režisér ovšem realizoval ryze český snímek využívající ospalé atmosféry jihočeského maloměsta i kolekce zábavných postav a postaviček. Dynamiku vyprávění dodala pohyblivá kamera Miroslava Ondříčka i přesné herecké obsazení, jemuž přesvědčivě dominuje Nataša Gollová v roli Fany. Andělku ztvárnila Eva Svobodová a v partu Michala využil svých komediálních schopností Jiří Hrzán. Iva Janžurová však zůstala v roli Hermínky značně nevyužitá.
V jihočeském městečku ve vilce žijí dvě hodné, ale potřeštěné sestry. Fany se nikdy nevdala a Andělka je vdovou. Obě sestry odejdou ráno do městečka. Potřebují koupit topnou naftu, uložit peníze do spořitelny a dát pokladní švestky. K vilce zatím přijede oranžové embéčko s Hermínkou, neteří starých dam, a jejím snoubencem Michalem. Michal zapomněl na květy a musí do městečka. Ve spořitelně Fany chce uložit peníze, ale sotva pokladní otevře trezor, objeví se lupič. Omráčí pokladní a Fany a uteče s penězi. Když se Fany probere, spatří Michala a označí ho za lupiče. Michal proto raději zmizí. Tety mají z příjezdu Hermínky radost, ale Michal se před nimi raději schová v lese a Hermínka ho pak odveze domů - do Českých Budějovic. Kapitán Jedlička vyšetřuje loupež a navštíví také tety. Fany podrobně popíše lupiče - Michala a vzpomene si, že si zapsala čísla ukládaných bankovek, ale lístek nemůže najít. Při další návštěvě vilky se kapitán dozví, že lupič měl psa podobného jejich Bobině. Její fotografii proto dostanou všichni příslušníci VB ve městě. Andělka se vypraví na návštěvu Hermínky a najde u ní „lupiče se psem“. Po delším vysvětlování tety pochopí, že Michal není hledaným zločincem a napřou zase všechny své síly k ochraně Hermínčina snoubence. Andělka svěří drogistovi, že Fany zná pachatele. Záhy nato srazí oranžové embéčko Fany do příkopu. Ona si ale stačí zapsat číslo na papír, který vzápětí ztratí. Nakonec jej však najde a pravý pachatel je usvědčen. Je jím drogista. Tety jsou šťastné, že je Michal mimo podezření a ani jim nevadí, že se mladíkovi podařilo zdemolovat kůlnu. Hlavně, že teď bude v domě mužský!
 
Postavy a obsazení
• Nataša Gollová - teta Fany Toufarová
• Eva Svobodová - teta Anděla Horáčková
• Jiří Hrzán - Michal
• Iva Janžurová - neteř Hermínka
• Ota Sklenčka - kapitán kriminální policie
• Svatopluk Beneš - vedoucí drogerie
• Jiří Koutný - pan Tomeček

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.5.1975
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.3.1997 Barrandov Biografia, Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 5.3.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Zdeněk Podskalský st. (Režie), Ladislav Novotný (Produkce/Vedoucí výroby), Václav Hybš (Hudba), Miroslav Ondříček (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Boris Moravec (Scénografie), Bohumila Maršálková (Kostýmy), Jaroslava Sekaninová (Kostýmy), Josef Vlček (Zvuk), František Havlíček (Masky), Marie Machová (Masky), Zuzana Pilná (Masky), Zdeněk Podskalský st. (Scénář), Nataša Gollová (Herec), Eva Svobodová (Herec), Iva Janžurová (Herec), Jiří Hrzán (Herec), Ota Sklenčka (Herec), Svatopluk Beneš (Herec), Jiří Koutný (Herec), Věra Bublíková (Herec), Jan Faltýnek (Herec), Miriam Kantorková (Herec), Jan Skopeček (Herec), Josef Hlinomaz (Herec), Mirko Musil (Herec), Jiří Bruder (Herec), Karel Urbánek (Herec), Jana Švandová (Herec), Karel Knechtl (Herec), Oldřich Hoblík (Herec), Zdeněk Jarolímek (Herec), Petr Šporcl (Herec), Václav Syřiště (Herec), Jan Kraus (Herec), Drahomíra Vlachová (Herec), Dagmar Stašíková (Herec), Karel Engel (Herec), Stanislav Fišer (Herec), Viktor Maurer (Herec), Jiří Reichert (Herec), Jaroslav Tomsa (Herec), Otto Kotýnek (Herec), Milan Svoboda (Herec), Jan Štěpánek (Herec), Karel Turnovský (Herec), František Ťuík (Herec), Jaroslav Klenot (Herec)
 
1974/75/Československo/Komedie, Krimi, Hudební
 
Zajímavost k filmu
- Jan Faltýnek si zde zahrál strážmistra VB, později ve filmu Dým bramborové natě (1976) ztvárnil už podporučíka VB.
- „Drahé tety“ Nataša Gollová a Eva Svobodová se setkaly již za války v komedii Roztomilý člověk (1941). Společně také působily v Městských divadlech pražských a pojilo je celoživotní přátelství.
- Vyloupená spořitelna se nachází ve Vlachově Březí (na náměstí Svobody). Dále se natáčelo v Českých Budějovicích (scéna, kdy teta prochází okolo kašny, nacházela se tu i vinárna) a na Strakonicku.
- V době natáčení byla Iva Janžurová v jiném stavu.
 
Odkazy