G.I. Joe 2: Odveta / G.I. Joe: Retaliation (2013/110/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller) 57%

22.07.2018 10:21
JEDNOU VĚTOU
„Vojáci z jednotky G.I. Joe budou tentokrát nuceni bojovat nejen proti svému úhlavnímu nepříteli (Cobra), ale zároveň s hrozbou ze strany vlastní vlády, která ohrožuje samotnou jejich existenci..."

OBSAH
Modrá planeta se ocitla na pokraji zkázy vinou intrik mocné organizace Cobra, která má s G. I. Joe nevyřízené účty. Jak moc leží jejím vůdcům v žaludku, se ukáže ve chvíli, kdy rafinovanou lstí ovládnou Bílý dům a z Oválné pracovny označí příslušníky této jednotky za vlastizrádce a zahájí jejich řízenou likvidaci. Pár přeživších může jen nečinně přihlížet tomu, jak si vůdci Cobry s prstem na jaderném tlačítku podmaňují celý svět. Ve chvíli, kdy zoufalství vrcholí, zrodí se plán s krycím označením „Druhá americká revoluce“. Jeho klíčovou součástí je angažování Josepha Coltona (Bruce Willis), vůbec prvního velitele G. I. Joe, který už pár podobných krizí zažil. Je otázkou, zda budou zkušenosti muže, který už byl na odpočinku, stačit k tomu, aby se rovnováha sil natrvalo vychýlila ve prospěch G. I. Joe.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zatímco dvojky tematicky podobných blockbusterů o šílencích, co chtějí ovládnout svět a do cesty se jim postaví hrstka posledních hrdinů, většinou bývají větší, hlučnější a nabubřelejší ve všech ohledech, Retaliation jde paradoxně cestou skromnosti a uměřenosti, která byla po Sommersově „over the top“ šílenosti evidentně jedinou rozumnou volbou, což sice není na škodu, ale i 4 roky od premiéry potřebuju obě ruce, abych vyjmenoval památné momenty, navíc Chu to nemá úplně v ruce jako celek, takže poslední půlhodinu už člověk trochu zívá, přičemž nad vodou to drží především fakt, že jednu sympatickou hereckou bandu vystřídala druhá, jen tady je někdo zapomněl lépe vyprofilovat. (Isherwood) 3*

Pokud jsem měl k jedničce výhrady ohledně absence smysluplného děje, tak dvojka je v tomhle ohledu ještě o něco horší. Aspoň mám důkaz, že to jde;) Ale počet obtažených dívčích body armorů je stejný jako v prvním díle, a navíc se tu ukážou i plesové šaty (jak jinak než rudé, že), takže v tomhle ohledu proč ne:) Navíc Čenda Tatum atakuje letitý rekord Stevena Seagala z Boeingu 747 V Ohrožení v minimálním počtu minut na hvězdnost "herce" před okamžikem, kdy se "to" pro ostatní hrdiny stane "osobní":) Jinak nám od Sommerse zůstal zvyk věšet lidi na digitální provazy tisíce metrů nad digitálními propastmi, ale slyšel jsem, že ve 3D je to docela odvaz - a jelikož Jon M. Chu má velký cit pro vizuální zážitek, nemám o tom moc důvod pochybovat. Ono se musí uznat, že to celé má ten G.I.Joeovský drajv, jaký mají klučičí hry s plastovými vojáčky. Ti vaši přece taky slaňovali pár set metrů a stíhali při tom střílet na všechny strany, ne? Že ne? Tak moji teda jo, a ještě mnohem víc:) Tak víc, že na to už nestačí Drederick, pardon, Channing Tatum (kterému navíc přibyla "chlapácká" jizva, teda spíš jizvička), ale je na to potřeba übersval jako Rock, takže v tomhle je to taky v pořádku. Určité plus je i "ývl" Jonathan Pryce, který přesně pochopil, co musí udělat, a evidentně se tím víc než jen trochu bavil:) Docela sranda je i s Rayem Stevensonem, který je tu za "tu zlou" horu svalů. S druhým G.I.Joem se to má tak, že po stránce herecké chemie funguje líp než jednička, protože se tu přesně vědělo, co se má udělat, a jaké přísady musí ten koktejl mít. Bohužel po stránce alespoň základní logiky příběhu je to o dost horší než v prvním díle, takže výsledek je bodově v podstatě stejný. A je to naprostý výplach, o tom žádná. Berte to v potaz při úvahách, jestli (nebo kdy) se budete dívat;) Tu šedesátku dám, až mi někdo vysvětlí, kde se uprostřed pouště vzala střelnice, na kterou se Čenda s Rockem, odstrojení z armorů, vydají zastřílet si (a chlapácky pokecat o službě a rodině, hetero as hell) během čekání na nenápadnou evakuaci pár set vojáků s pár náklaďáky pákistánských jaderných hlavic:) Do té doby 50%, protože i žánr výplachu musí mít nějaké meze. (Gemini) 3*

Figurky Hasbro do každé domácnosti. Druhý díl v mnoha ohledech překonává jedničku. Myslel jsem si, že ho zrežíroval akční specialista a nikoliv režisér, co má na kontě jen naivní taneční filmy. Jon Chu překonal nepěkný termín "zaškatulkování" a vrhl se do víru akce, jak se patří. Příběh je skloubením inovací spolu s vděčným tématem o ovládnutí světa padouchem. Kapitán Duke Hauser s respektem velí své elitní vojenské jednotce G.I.Joe, až dokud mu ji při jedné z akcí nerozpráší, až z ní zbude jen hrstka, a on sám zahyne v boji. Z jeho jednotky přežije jen silná trojice: sympatický Flint, sexy Lady Jaye a hromotluk RoadBlock. Šlo o plánovaný útok s cílem vyhladit jednotku z povrchu zemského a zpovzdálí tahal za nitky zloduch Zartan, který mezitím unesl amerického prezidenta a vzal na sebe jeho podobu. Coby agent hlavního vůdce zloduchů jménem Cobra Commander ho chce i s dalšími kumpány vysvobodit z vězení, a tak ovládnout povrch zemský jadernými hlavicemi. Přeživší "giajoeové" to těmhle vykukům nedarují zadarmo a budou bojovat až do poslední kapky potu než krve, protože film je cílen na náctileté publikum, a tak se krev neprolévá a nekonají se ani žádné erotické scény. Sice film ostýchavě pokukuje po možném dekadentním rozměru, ale vždy se včas rychle vzpamatuje a stáhne se zpět. To film sám o sobě vypadá sexy. A aby taky ne, když nasadil ženský kalibr v podobě Adrianne Palicki, která svoji kolegyni z předchozího dílu Siennu Miller svojí přirozeností překonala. Dwayne Johnson se pozvolna dostal do role hlavního bijce, kde mu to divák žere, pokud se nesnaží křečovitě hláškovat a hrát si na důležitého, čemuž se za film několikrát nevyhl. Bruce Willis zase nemusí brát každý štěk, přičemž vzniká dojem "přewillisováno". Channing Tatum se moc dlouho neohřál. Ostatní herci, a to včetně záporáků, v pohodě. Nikdo nevyčníval, ale také nikdo se nedá přímo označit za nevýrazného. Největším překvapením byla velmi akční režie. Jon Chu se s ničím nemazal a každou chvíli se řítil do akce, což jsem nečekal. A byl stylovější a akčně preciznější než jeho kolega z jedničky. Co chvíli nějaký výbuch, přestřelka nebo bitka a také občas sympatická hláška. A vše moc pěkně vyvedeno. Horší to bylo s orientací v postavách, kterých se najednou vyrojilo až přespříliš. Ano, je to moje chyba, že mně až do konce filmu dalo práci se v nich orientovat, identifikovat je a nezblbnout z nich. To je jen drobný detail, který nezabrání, abych po vzoru pokřiku z filmu "Sakra jo" nebo "Hu ha", nenapálil plnou palbu. Mé hodnocení: 90% (kingik) 5*

VELKÁ RECENZE
Jaro je tu a chce nabídnout všem akčním fanouškům pořádnou nakládačku. Zatímco dřív bylo revolucí, když blockbusterová sezóna začala prvním květnovým týdnem, teď už nejsou výjimkou ani dubnové premiéry s velkým P a komerce se nám pomalu probourává skrz březen i do zimy. G. I. Joe: Odveta, Nevědomí, Pád Bílého Domu, Jack a obři... to všechno jsou ambiciózní předehry před hlavními letními chody (sezóna doopravdy začne až s Rychle a zběsile 6 a Iron Manem 3). Jeden film ale do tohohle line-upu nepatří. G. I. Joe měl mít původně premiéru v podstatě před rokem a i v tomhle novém slotu působí jako zbrklý předskokan. Navíc s cenovkou 185 milionů dolarů, což vzhledem k obsazení nepříliš výdělečnými akčními hrdiny a návaznosti na film, který tak-tak vydělal, vzbuzuje dojem, že se někdo zbláznil. Nebo že Hasbro půlku filmu zaplatilo ze své kapsy, aby prodalo ještě víc hraček. Ať to bylo jakkoliv, za každou bezhlavou akční fašírku jsme vděční. Jen nesmí tu hlavu ztratit úplně, což v případě přetáček a vylepšování 3D efektů v tomhle případě reálně hrozilo. Takže jaký vlastně je staronový G. I. Joe 2?
Je to předražená akční blbina se scénářem z devadesátek, triky z roku 2009 a velmi, velmi nevyváženým hereckým týmem. Je až zarážející, že za použití naprosto odlišných prostředků ve výsledku působí podobně jako jednička - jakmile člověk odhodí svůj původní mozek a použije záložní, pokud možno od někoho, kdo nedávno dohrál poslední Call of Duty, tráví většinu volného času v naší Bitvě buchet a sype si na tousty kreatin, protože chce být jako Rock (nebo alespoň z půlky jako Rock), kde jsem se to v téhle větě zamotal? Jo, už vím, prostě zapomeňte na všechno, co vám říkali při bezpečnostní instruktáži v letadle. Jakmile to začne padat, užijte si to do poslední vteřiny.
Druhý Joe má vynikající nákop. Je vidět, že právě tady se přitáčelo podle dojmů z testovacích projekcí a Jon M. Chu přesně ví, co jeho ajfounová generace chce. Rychlé obrázky, rychlé hlášky a rychlé přestřelky. Týmová souhra Dukea a Rocka probíhá na fyzické i verbální frontě celkem nerušeně a zkratkovitost celé úvodní mise nijak neotravuje, ba naopak, jsou to přece profíci, takže když si ze severokorejského armádního Kauflandu odnášejí po dvou minutách jadernou okurku, nikdo se ničemu nediví. Jenže už tady doutná rozbuška. Už tady mnozí vytuší, jak moc bude G. I. Joe 2 povrchní.
A teď nemyslím povrchní jako dementní. Teď mluvím o syndromu, kterému Američani říkají vanilková zmrzlina. Je fajn, chutná každému, ale po třech soustech přestanete její chuť vnímat a klidně byste mohli jíst hřebíky, nástěnkový chleba nebo netříděný odpad. Jon M. Chu má v hlavě srovnané, co chce točit a co od něj očekává publikum. V tomhle ohledu je druhý Joe podstatně sebevědomější než ten první, do kterého Hollywood bez okolků nasypal všechna klišé a z mixéru pak vyletěl snímek, který nešlo brát vážně... byl to popíkový kýč s hláškami, ze kterých se zvedal kufr nebo alespoň oči v sloup. Ale v jeho demenci je určité kouzlo, díky kterému ho vezmete na milost. U dvojky jde spíš o lítost... Chu ví co, to ale neznamená, že ví jak.
Akčních scén je tu spousta. Přestřelky, bitky, honičky, autoválky, obří exploze, odpalování jaderných zbraní, na co si jen vzpomenete. A přesto je film nejsilnější v momentech, kdy je kolem ticho a postavy si mohou trochu pokecat. A teď nemluvím o odhalování vlastního nitra (i když Adrianne Palicki to odhalování zvládá skvěle), ale o takové té klasické bromanci. Snake Eyes a Storm Shadow znovu nad všemi vyčnívají, ale tentokrát je hlavním machrem The Rock. Jeho neporazitelnost sice získá (naprosto nepřesvědčivé) šrámy, ale hlášky jsou nepřeslechnutelné, bicepsy nepřehlédnutelné a nelze než za tu postavu poděkovat, protože dokud nepřijde Bruce Willis ve svém krátkém, ale povedeném cameu, z něhož přímo sálá postava Johna Matrixe, je Rock vaší jedinou oporou. Adrianne je totiž jen sexy a D.J. Cotrona hraje tak mizerně, že si nejste jako diváci jistí, zda je či není dvojitým agentem. Co se týče Kobry, tam má půlka lidí na hlavě masky, takže se v nich charismatu nedořežete. A přesto v hlavě pár hodin po zhlédnutí nejvíc utkví scény, v nichž se plivou slova a nikoliv náboje. Představovačka hi-tech věznice, představovačka Willisova obýváku a vlastně jakákoliv scéna s americkým prezidentem, kterého si Jonathan Pryce střihnul s ještě větší chutí než kdysi bondovského záporáka.
Film je jako vanilková zmrzlina. Fajn na první líznutí, ale pak se chuť a zájem rychle vytrácí. Zkrátka se do toho musíte trochu nutit.Jenže tahle herecká chemie drží film jen během vysvětlovaček. A těm Chu moc prostoru nedal. Moc dobře věděl, že diváci chtějí Call of Duty: Live. A tak jim zkusil dát to, co pokřivilo videoherní žánr. A málem to zlomilo vaz jemu. Akce v G. I. Joeovi 2 je totiž hrozně roztěkaná. Někdo někam běží, cestou zapíchne tři lidi vpravo, dvěma vlevo prostřelí hlavu a chlápkovi na středu zlomí vaz během dvojitého salta s vrutem. Choreografie je naprosto ok, stejně jako práce kaskadérů, ale všechno se děje tak mimochodem, že vás to začne štvát! Chu ví, jak má akční scéna vypadat, ale naprosto mu chybí smysl pro timing a flow. Neví, že si musí dát během fatality na čas, nechápe, že raketometný střih je fajn u tanečních filmů a hudebních videí, ale nefunguje u akční scény, zvlášť když v ní účinkují herci, kteří zvládnou vypadat věrohodně i v dlouhém, přehledném záběru. Kdyby se tolik prostoru, kolik se věnuje zpomalenému pochodování bok po boku, nebo klapání závěrů palných zbraní těsně před akcí, věnovalo jednotlivým postavám, když řezničí nepřátelské pěšáky, svět by byl mnohem hezčí. Jedna, dvě takové scény a vy baštíte vanilkovou zmrzlinu - už je vám úplně jedno, co se děje, kolik Rock pomlátí lidí, protože to všechno vypadá stejně a lidi za kamerou to jen nezaujatě snímají. Je to průšvih, protože film za 185 milionů vypadá jako druhá liga za polovic.
Absencí bezkoulovatosti se může pochlubit jen duel Snakea a Shadowa, který vypadá jako dostaveníčko černého a bílého Stiga z Top Gearu. Jenže tohle už jsme měli v jedničce... a líp! Následný nindžovský duel mezi horami Himalájí, jež nám mazali kolem huby v každém traileru, je ovšem už jen trapnou ukázkou přehlcení druhořadou akcí bez ladu a skladu. A když už jsme u trailerů - ten explodující Londýn je dechberoucí, ale poděkujme za něj trikařům, nikoliv kameramanům nebo režisérovi. Po eiffelovce v jedničce je to hezký "step up", ale opět tak lhostejný, že z něj nemáte ani zdaleka takovou husinu jako u Sommerse. Ten si akci pohlídat uměl, protože měl zkušenosti. A i když se trochu topil v gadgetech, alespoň je po cestě trochu vysvětlil. Tady máme spoustu hraček made in Cobra, ale nikdo se neobtěžuje se o nich trochu rozpovídat na kameru. Škoda.
Ale přes všechnu tu kritiku na to půjdu zítra znovu. Kvůli Rockovi a jeho zálibě v obřích bouchačkách. Kvůli Willisovi a jeho chvilkovému návratu ke cool akčním veteránům (důchod mu sluší). Kvůli Snakeovi a jeho teflonovému meči. Kvůli té naprosto dementní béčkové poetice, která se do kin dostala už jen proto, že je tlačena hromadnou levného hračkářského plastu z Číny. Je to jako kdyby Seagal zhubnul padesát kilo a fakt natočil třetí Přepadení, odehrávající se v moskevském metru. Bylo by to úplně mimo mísu, ale svým způsobem byste tomu fandili. Už jen proto, že k tomu fakt došlo. Druhý Joe bude pravděpodobně komerční průšvih biblických rozměrů a ještě o trochu víc potopí akční žánr. Ale i když Jon M. Chu akčňáky neumí moc točit, alespoň dost dobře chápe, že je svět potřebuje. Dalších armádních blockbusterů za dvě stě milionů už se asi nedočkáme, ostatně i ti čtvrtí Transformeři působí jako akčňák točený na úvěr od Hasbra. Proto vezměte tuhle partičku na milost... navzdory tomu, že na fotkách působí epičtěji než ve čtyřiadvaceti snímcích za vteřinu.
P.S. 3D je naprosto nadbytečné, ale v Premiere Cinemas mají nový trojrozměrný bazmek od Sony, který jen minimálně ztmavuje a vůbec působí... ehm... působivě.  
P.P.S. V Premiere Cinemas taky poběží Joe v Dolby Atmos. Velmi hlasité, velmi efektní.
P.P.P.S. Ne, těch koláčků co tam byly jako občerstvení jsem se ani nedotkl, takže si nepřipadám hloupě, když jim tu dělám reklamu.
P.P.P.P.S. Ano, to je pravda, Františku. Dal jsem si jeden pomerančový džus. Jeden!

O FILMU
Producent Lorenzo di Bonaventura, který se podílel na některých z dosud nejúspěšnějších filmových sérií včetně Transformers s tržbami dosahujícími miliardy dolarů, měl pocit, že závěr prvního filmu ponechává prostor pro důkladnější ponor do světa G. I. Joe. „Řekl jsem si, že zakončit první film náznakem, že by v Oválné pracovně mohl být vetřelec, je něco tak naprosto nečekaného, že by si to téma zasloužilo rozvinout… Bylo zásadní najít režiséra, který by se s filmem ztotožnil, vystihl všechny postavy v celé jejich komplexnosti a přistupoval k nim s respektem,“ říká di Bonaventura.
Když zvažovali, kteří režiséři by připadali pro natočení druhého dílu v úvahu, Adam Goodman, prezident Paramount Film Group, di Bonaventuru překvapil, když navrhl stoupající režisérskou hvězdu Jona M. Chu, který měl čerstvě za sebou obrovský úspěch, dokument Justin Bieber: Never say never. „Měli jsme s Jonem docela zvláštní první schůzku, protože naše životní zkušenosti jsou od sebe poměrně vzdálené, ale zjistil jsem, že on s mytologií G.I. Joe versus Cobra vyrůstal, a tudíž chápe vnitřní estetiku G.I. Joe, což je naprosto neocenitelné,“ vzpomíná di Bonaventura. „Po rozhovoru jsme si uvědomili, že se oba snažíme natočit stejný film, a byla to skvělá spolupráce.“
V Jonovi M. Chu producenti našli režiséra se svěžím pohledem a opravdovým nadšením a pochopením pro postavy. „Žije s postavami v úplné symbióze a do svých filmů vnáší smysl pro experiment,“ říká výkonný producent Erik Howsam.
Chu vzpomíná: „S G.I. Joe jsem vyrůstal a znal jsem je ještě před animovanými filmy a komiksy - a měl jsem pocit, že s tou značkou by se mohlo ztotožnit více generací. Moje verze je taková, jak by ji chtěl vidět každý kluk, který je fanouškem G.I. Joe.“
Mytologie G.I. Joe už je zavedenou záležitostí, má celý panteon postav, z kterého se dá čerpat, každá postava má svůj vlastní příběh, vlastnosti i zvláštnosti. Při práci na pokračování chtěli filmaři přenést a využít ty nejlepší prvky a dějové linie z prvního filmu, ale zároveň jim dát novou identitu a nádech. To jim také umožnilo do filmu zapojit nové postavy z mytologie G. I. Joe.
Technologie 3D film přesouvá do úplně jiné kategorie. Na toto spojení se filmová studia i režisér Jon M. Chu opravdu těšili. „Myslím, že díky 3D můžeme diváky pozvat přímo do našeho filmu,“ říká Chu. „Ve filmu se nám podařilo obsáhnout celou řadu rozličných míst v různých koutech světa od Tokia přes Pákistán až po Himálaj, a díky 3D technologii můžeme diváky do těchto míst přenést. Navíc si akční momenty užijí tak, jako by byli přímo uprostřed děje. Rány Dwaynea Johnsona tak působí mnohem silněji. Nejenže jste svědky toho, jak Storm Shadow mává svou katanou, dokonce zažíváte i pocit, že před čepelí uhýbáte. Díky 3D je zkrátka náš film pro diváky z celého světa zábavnější. Fanoušci G.I. Joe se navíc v tomto formátu dosud neměli příležitost se svými oblíbenci sejít, a proto jsme cítili povinnost je k tomuto dobrodružství přizvat.“
Z prvního dílu se vrací postava Dukea, mladého amerického vlastence, vojáka, který sebevědomě, s precizností a patřičnou hrdostí vede svůj tým. Duke, oddaný a loajální, udělá cokoli, aby své vojáky chránil, a snaží se z každého vykřesat to nejlepší v něm.
V roli se opět objeví herec Channing Tatum, který postavu ztvárnil s lehkostí a jehož si oblíbí rozmanité publikum. „Channing je obyčejný kluk a díky tomu, že vyvolává dojem opravdovosti, se s Dukem můžeme o to víc ztotožnit. Má také neskutečnou schopnost působit na diváka povědomě,“ říká Chu.
„Bavilo mě si znovu zahrát nejlepší hru na hrdiny, co kdy existovala,“ říká Channing. Vedle Dukea jako šéfa elitní jednotky je páteří a oporou týmu Roadblock, zástupce velitele. Roadblock je chlap jako hora, který pomáhá vést tým s využitím svých bohatých zkušeností, se ctí a nezlomnou oddaností jednotce i vlasti. „Je to jedna z nejoblíbenějších postav světa G.I. Joe, a tak jsme věděli, že Roadblock nesmí ve filmu chybět,“ vysvětluje Chu.
Když se obsazuje postava, která vyniká extrémní fyzickou silou a impozantním vzrůstem, čeká filmaře nelehký úkol najít herce, který by se postavě vyrovnal fyzicky a zároveň vyzařoval i její vnitřní sílu a nezlomnost.
„Na celém světě mě napadá jeden jediný člověk, který by dokázal tuhle postavu ztělesnit, a tím člověkem je Dwayne Johnson,“ říká Chu. „Kromě zjevných fyzických dispozicí má Dwayne i pochopení pro to, co znamená být vojákem a vůdcem. Do role vnesl lidskost a smysl pro čest.“
Chu pokračuje: „Dwayne je svou podstatou G.I. Joe, a to je něco, co nezahrajete ani nenapíšete. Má to prostě zapsané ve své DNA. Když budete přemýšlet, kdo by mohl mít blízko ke skutečnému akčnímu hrdinovi, napadne vás Dwayne.“
„Dwayne je opravdový akční hrdina,“ říká Tatum. „Pokaždé, když se na něj na place podívám, říkám si, ‚To je The Rock!‘ Má biceps bez nadsázky širší než jsem já v pase.“ I Dwayne Johnson rád vzpomíná, jak si jako dítě hrál s postavičkami G.I. Joe. „Jako malý jsem akční figurky G.I. Joe zbožňoval. Když jsem se zapojil do tohohle projektu, ponořil jsem se do celé té mytologie a ohromilo mě, jak je propracovaná a jak hluboko sahá,“ říká Johnson.
„Roadblock je považovaný za tmel, který drží tým G.I. Joe pohromadě, a mně se na něm líbí, že se nehrne do popředí, do záře reflektorů,“ říká Johnson. „Dělá to z lásky k vlasti a k službě, a to na něm obdivuji.“
Vztah mezi Roadblockem a Dukem je partnerství založené na vzájemné úctě a zkušenostech. „Duke je hlavou týmu G.I. Joe a Roadblock je jeho páteří, a dohromady fungují dokonale,“ vysvětluje Chu. „Zatímco Duke dává povely a působí jako rozehrávač, spoléhá na Roadblockovy zkušenosti a silné stránky, o které se může opřít. Jsou si velmi blízcí.“
Další oblíbenou postavou mytologie G.I. Joe, která se objevuje i ve filmu, je Flint, dobrý a cílevědomý voják s občasnými sklony k rebelství. „Flint je týpek, který dělá dobře svou práci, ale je to tak trochu renegát,“ vysvětluje di Bonaventura. „Nechce se mu držet krok, což v organizaci typu G.I. Joe nebývá vždy přijímáno s pochopením.“
Pro obsazení této role bylo hlavní najít herce, který obstojí vedle svých hvězdných hereckých partnerů, Dwaynea Johnsona a Channinga Tatuma, a bude vyzařovat dostatečnou sebejistotu nejít cestou, která mu byla vytyčena. Filmaři svého Flinta našli v nováčkovi D.J. Cotronovi, který měl tu správnou kombinaci síly, šarmu a přidrzlosti.
„D.J., to je taková klidná síla a dobrý kontrast k Dwaynovi a Channingovi. Channing má v sobě nápadnou vlídnost, Dwayne zase sílu a D.J. je doplňuje, ale je silnou a odhodlanou osobností i sám o sobě,“ říká di Bonaventura.
Cotrona, kterého s touto akční mytologií pojí osobní vzpomínky, byl nadšený, když dostal příležitost si prožít své představy z dětství. „Na hrách s akčními figurkami G.I. Joe jsem vyrůstal, takže jsem se na tu roli připravoval od šesti let,“ říká. „G.I. Joe byla moje první hračková mánie, takže má v mém srdci zvláštní místo.“
Každý člen týmu G.I. Joe má jedinečné schopnosti a oblasti, v nichž vyniká, a ani Flint není výjimkou. Jeho zvláštní schopností je Parkour, sportovně náročná a nebezpečná metoda využití pohybu a ohebnosti těla pro přesun z bodu A do bodu B. Při přípravě na roli Cotrona celé měsíce trénoval se specialisty na Parkour ze studia Tempest v Los Angeles. „Nebudu se ani pokoušet předstírat, že na to mám talent,“ směje se Cotrona. „Přišel jsem tam se srdcem až v žaludku, ale kluci z Tempestu dokázali každou scénu rozfázovat tak, že to hned vypadalo o něco méně hrozivě.“ Jako jeden z novějších členů elitního týmu se Flint snaží vyvážit touhu být „plnoprávným“ hrdinou a zároveň fungovat jako podpůrný člen týmu. „Flint má vrozené vlohy, ale je dost unáhlený a myslí si, že jeho řešení je vždy to nejlepší,“ pokračuje Cotrona.
Další novou postavou ve filmu je Lady Jaye, jediná žena v týmu, která však nikdy necouvne a nedá se zastrašit. Elitní střelkyně a také expertka na zpravodajskou činnost, Lady Jaye je nepostradatelnou členkou jednotky, bojující po boku svých mužských kolegů se stejným odhodláním a silou.
Hledání herečky, jež by byla schopna ztělesnit postavu vyznačující se krásou i sílou, nebyl jednoduchý úkol a nikdo jej také nebral na lehkou váhu. Producenti a režisér nakonec Lady Jaye našli v herečce Adrianne Palicki, známé z filmu Red Dawn a televizního seriálu „Friday Night Lights“. Také byla obsazena do titulní role televizního filmu „Wonder Woman“.
„Potřebovali jsme silnou ženu, která v příběhu obstojí, a Adrianne je pohotová, krásná a fyzicky nesmírně zdatná, díky čemuž ji publikum bere jako opravdovou členku týmu G.I. Joe,“ říká di Bonaventura.
Adrianne Palicki byla nadšená, že se může poprat s tak silnou postavou jako je Lady Jaye. „Má v sobě trochu drzosti a je silná, protože musí neustále dokazovat své schopnosti,“ říká Palicki. „Je specialistka na zbraně a špionáž a má celou řadu kvalit, které tým potřebuje.“
„Adrianne je tvrdá holka, rozhodně to není ničí loutka,“ říká Dwayne Johnson. „Pochází z rodiny s vojenskou minulostí přes několik generací a umí vyprávět sprosté vtipy, takže pro mě je Adrianne fakt špička.“
Ačkoli kvůli vysokým nárokům na roli musela Palicki absolvovat výcvik s vojenskými a fitness poradci, díky předchozí práci ve sféře akčních filmů už jisté zkušenosti měla. „Naštěstí jsem předtím točila Red Dawn a byla jsem čerstvě po dokončení ‚Wonder Woman‘. Díky těmto zkušenostem jsem se mohla zaměřit na jemnější nuance, jako například jak zbraň správně vrátit do pouzdra a zase ji správně vyndat, aby si chlapi, co to dělají roky, neříkali, na co si to hrajeme,“ směje se Palicki.
„Adrianne byla připravená naslouchat a chtěla se od základu obeznámit s manipulací se zbraněmi a taktickými manévry, takže jsem ji ve výsledku na place nemusel vůbec koučovat,“ říká technický poradce Harry Humphries.
Z jedničky se vrací i Snake Eyes, favorit fanoušků a jedna z nejikoničtějších postav celé mytologie G.I. Joe. „Věděli jsme, že Snake Eyes se musí vrátit,“ říká Chu. „V průběhu filmu se toho hodně dozví o sobě a o své minulosti.“
Jako smrtící nindža se v sérii podruhé objeví herec a mistr bojových umění Ray Park. Dynamický, velmi fyzický umělec, opěvovaný za své ztvárnění Darthe Maula v Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba a Toada z X-Men, je pověstný svou schopností vdechnout postavám život téměř nebo úplně bez nutnosti dialogu.
„Ray dokáže vyjádřit mnohé pouhým pohledem nebo kývnutím a Snake Eyesovi vdechl život bez jediné repliky,“ poukazuje di Bonaventura. „Rayovy pohyby jsou samy o sobě jazykem, ať už je to pokles ramen, náklon hlavy nebo pouhé pozvednutí brady,“ dodává Chu. „Je neuvěřitelné, jak má každý svou velmi konkrétní představu o osobnosti Snake Eyese, a za to vděčíme právě Rayi Parkovi.“
Po úvodním setkání, kde probírali Chuovu vizi a nápady, kam by se postava mohla ubírat, Park věděl, že je v dobrých rukou. „Opravdu jsme si sedli a Jon toho o postavách hodně věděl. Uvědomoval si, jak je důležité zůstat věrný původním postavám, a měl pro svůj film silnou vizi.“
Jednou z výhod, která plyne z obsazení zkušeného mistra bojových umění jako je Park, je možnost posouvat hranice bojových scén, aniž byste museli podvádět pomocí prostřihů a tradičních filmových kouzel. „Díky tomu, že je Ray tak dobrý v tom, co dělá, můžeme mít ve filmu rvačky bez markýrování,“ říká di Bonaventura.
Hlavní dějová linie G.I. Joe 2: Odveta se soustředí na vztah mezi Snake Eyesem a jeho úhlavním nepřítelem Storm Shadowem, o němž se na konci předchozího filmu série, G.I. Joe, předpokládalo, že je mrtvý. Když se v novém filmu setkáváme se Snake Eyesem poprvé, hledá v sobě vnitřní klid a mír poté, co odešel k Arashikage, aby se učil u Blind Mastera. Právě tady Snake Eyes zjistí, že Storm Shadow je stále naživu. „Snake Eyes je odhodlaný Storm Shadowa najít a přivést ho k Blind Masterovi, kde by byl pohnán k zodpovědnosti za své činy,“ vysvětluje Park.
Režisér Jon M. Chu chtěl hlouběji probádat emocionální rovinu příběhu nindžů a nepřátelství panující mezi oběma muži, kteří byli vychováni bok po boku jako bratři. „Chtěli jsme se zaměřit na moment, kde se střetává nindža s člověkem, kde zloba a žárlivost nabývají vrchu. Oba hrdiny nacházíme právě v okamžiku tohoto střetu.“
Byung-hun Lee, korejská superhvězda, která se vrací v roli Storm Shadowa, byl nadšen možností lépe probádat vnitřní stránky své postavy. „Jsem opravdu moc rád, že se k této roli vracím, a těším se, že budu mít příležitost ukázat další stránky Storm Shadowa,“ říká Byung-hun Lee.
Připraven ponořit se do emocionálních zákrut postavy, Lee přistupoval ke své roli s opravdovou vášní i fyzickým nasazením. „Byung-hun přišel s důležitými myšlenkami o podstatě své postavy a všechny je dokázal převést na plátno,“ říká Chu.
„Byung-hun je impozantní postava,“ říká di Bonaventura. „Všechny ty souboje odehrál sám, ale je to také osobnost, která dokázala Storm Shadowovi vtisknout náležitou důstojnost.“
Lee, který je rovněž velmi schopný mistr bojových umění a sportovec, absolvoval před novým vstupem do role intenzivní trénink a těšil se, že bude k akčním scénám přistupovat z mnohem praktičtějšího hlediska. „Jon říkal, že by si přál, aby film působil víc realisticky, a tak jsem hodně trénoval, abych měl větší a prokreslenější tělo.“
„Vzhledem k tomu, že jsme měli herce, kteří opravdu ovládají bojové techniky, chtěl jsem ukázat brutalitu jejich soubojů a upustit od křečovitých nindžů, které jsme všichni ve filmech vídali dřív,“ vzpomíná Chu. „Když Storm Shadow dostane ránu do obličeje, chtěl jsem, aby bylo vidět, jak mu krev prosakuje skrz bílou masku.“
Novým prvkem ve scénách s bojovými uměními, který jistě nadchne publikum, je uvedení zbraní zvaných sai, vražedně ostrých vidlic, které často vídáme v komiksech G.I. JOE. „Nadchl mě nápad použít sai jako prodloužení klasického úderu, jako brutální mosazný boxer s hrotem ostrým jako břitva,“ říká Chu. „Zasadili jsme postavy do úzkého prostoru, kde diváci opravdu pocítí, jak nebezpečné to je.“
Novou tváří ve filmové sérii, ale zavedenou postavou ve světě G.I. Joe je Jinx, žena-nindža a také sestřenice Storm Shadowa. „Jinx je jednou z postav, které jsem vždy chtěl vidět na plátně,“ vzpomíná Chu. „Je to taková princezna světa Arashikage, která ovšem o šlechtický titul nestojí. Nesnáší ho a chce bojovat, být jako Snake Eyes, ale vždy se cítila být odstrkovaná.“
Pro roli Jinx našli filmaři první ženskou bojovnici nindža v herečce Elodie Yung, která se objevila ve francouzském parkourovém filmu Okrsek 13: Ultimátum a nedávno také ve snímku Davida Finchera Muži, kteří nenávidí ženy. „Elodie na nás udělala ohromný dojem a prostě jsme věděli, že pro roli Jinx bude dokonalá,“ vzpomíná Chu. „Když vešla, vyzařovalo z ní něco tak silného, že nám bylo naprosto jasné, že Jinx právě ožila prostřednictvím Elodie.“
Říká se, že co je malé, to je hezké - v případě Elodie Yung navíc také nebezpečné. Herečka se do role pustila s obrovskou vervou a nadšením. „Elodie klame tělem, protože je drobná a velmi elegantní, ale dokáže vám nakopat zadek,“ říká di Bonaventura. „Na první pohled byste si o ni mohli dělat starosti, ale velmi rychle si uvědomíte, že ona je zabiják - což je zábavné, protože se v ní bijí oba protipóly.“
Přestože už má černý pásek v karate, prošla Yung kvůli roli fyzicky náročným tréninkem. „Pracovali jsme na tom asi měsíc, než se začalo natáčet, a zaměřili jsme se na kardiotrénink, bylo to nesmírně náročné,“ vzpomíná Yung.
Velkou část přípravy tvořil trénink v čínském bojovém umění wushu, jehož významnou součástí je boj s meči. „Několik akčních filmů jsem už natočila, takže jsem jistou představu měla, ale tady jsem si velmi rychle uvědomila, že boj se dvěma meči je něco úplně jiného,“ směje se Yung.
„Nikdy jsem u nikoho nezažil takový skok: na začátku nevěděla o mečích nic a na konci kolem sebe švihala s dokonalou přesností. Bylo to fantastické. Vidíte, jak jako bojovnice roste i za hranice své postavy, a myslím, že diváci si tuhle cestu opravdu užijí,“ říká Chu.
Jedna z klíčových zápletek filmu se točí kolem osudu prezidenta Spojených států a obsazení Oválné pracovny. Fanoušci jedničky si jistě pamatují, že na konci G.I. Joe si prezident podezřele hvízdá Zartanovu typickou melodii. V novém pokračování se potvrdí, že Bílý dům ovládly síly zla a dostaly se pod kůži i prezidentovi samotnému. A to doslova. V roli amerického prezidenta se vrací uznávaný herec Jonathan Pryce, který se ujal nelehké dvourole a ztvárnil dvě postavy na opačných koncích spektra dobro (skutečný americký prezident) versus zlo (padouch předstírající, že je americký prezident).
Pryce přijal příležitost zahrát si protikladné stránky stejné postavy s velkým nadšením a tuto výzvu si vychutnal. „Lidé se mě často ptají, jestli pro mě bylo zábavnější hrát tu kladnou nebo tu zápornou postavu. Bylo zábavné hrát někoho, kdo je zároveň utlačovatel i oběť,“ konstatuje Pryce.
Role ovšem s sebou přinesla více výzev. Dualita postavy vyžadovala zvýšenou pozornost, aby záběry byly konzistentní, ale Pryce ani jednou nezaváhal. Navíc musel Pryce zvládnout i technické aspekty natáčení scén, kde hrál v zásadě sám na sebe. „Nebyl jsem úplně připravený na to, jak technicky náročné je mluvit sám se sebou,“ směje se Pryce.
„Mluvit ke kousku zeleného papíru na tyči bylo bezesporu zajímavé, ale úžasné bylo, že jsme si scénu mohli skoro okamžitě přehrát s nakombinovanými záběry s oběma mými ‚verzemi‘. To mi přišlo neuvěřitelné, že je něco takového možné.“
Di Bonaventura si opakovanou spolupráci s Prycem chválí: „Bez Jonathana Pryce ten film prostě nefunguje. Jsme nesmírně rádi, že ho ve filmu máme, protože jsme potřebovali jeho smysl pro humor i důstojný výraz, aby obě stránky filmu držely pohromadě. Umí ovládnout scénu a má úžasný smysl pro načasování. Dokáže najít tu správnou míru a dokonale vystihnout postavu, která je tak komplikovaná.“
Na nového miláčka fanoušků má nakročeno nový výbušný padouch Firefly, jehož Cobra rekrutovala, aby dostal z vězení Velitele Cobry a pomohl Cobře na cestě k ovládnutí světa. Firefly je jednou z těch podlejších postav v mytologii G.I. Joe, která se vyžívá ve vytváření chaosu a destrukci považuje za formu uměleckého vyjádření. Stručně řečeno, jeho vlastními slovy, Firefly miluje, když to dělá „Bum!“.
„Firefly vidí krásu v přerozdělování energie: ačkoli my považujeme výbuchy za destrukci, on věří, že vytváří něco nového,“ vysvětluje Chu. „Díky této téměř umělecké filosofii je pro mě Firefly opravdu zajímavá postava, která zdaleka přesahuje obyčejného chladnokrevného zabijáka.“
„Když jsme poprvé četli scénář, měl tam Firefly asi jen šest replik, ale rychle jsme si uvědomili, jak perfektní je to postava,“ vzpomíná di Bonaventura. „Je v něm něco esenciálně padoušského.“
Pro ztvárnění role excentrického šílence využili filmaři talentu britského herce Raye Stevensona, který v poslední době diváky uchvátil ve filmech Thor a Kniha přežití. Stevenson k roli přistoupil s náruživostí a invencí, jež překonaly všechna očekávání. „Ray je virtuózní herec a Fireflyovi dodal takovou hloubku, navíc tak temným a sadistickým způsobem,“ říká di Bonaventura. „Dodává roli určitou vážnost, která tuhle šílenou psychotickou postavu ukotvuje.“
„Ray opravdu tu postavu vystavěl od základů, dal jí její jižanské nabubřelé manýry a vlastní žargon. Zajímaly ho veškeré detaily od typu kůže na jeho bundě přes prsten Cobra, který postava nosí, až po jizvy v její tváři. Na finální podobě Fireflye má obrovský podíl,“ říká Chu.
Obsazení této role nebyla ani zdaleka hračka. Bylo důležité vybrat herce, který by byl pro Roadblocka Dwaynea Johnsona věrohodnou hrozbou. „Když šlo o to, nalézt k mé postavě její nemesis, bylo zásadní, aby to byl protivník, který by mě mohl reálně porazit - a to není vůbec lehké!“ směje se Johnson.
„Cíleně jsme naplánovali souboje tak, aby z nich bylo cítit, že Firefly má skutečnou šanci Roadblocka porazit, což se mu v některých částech filmu i daří,“ říká di Bonaventura. „Jsou to dva chlapi jako hora, kteří stojí proti sobě a mezi nimiž panuje zdravá konkurence.“ Oba herci se s velkými úsilím a nasazením připravovali na brutální bojové scény, po nichž často byli samá modřina a nechyběla ani krev. „Postavit ty dva proti sobě je úžasné.
Souboje byly tak intenzivní, že když dal jeden druhému ránu, cítili jste, jak se stěny otřásají,“ vzpomíná Stevenson. „Když se perete s Dwaynem a on zastaví váš úder, je to jako když praštíte do ocelové traverzy. Ten chlap je opravdu jako skála. Nemůžete vyváznout bez zranění. Já jsem si teda patřičnou dávku modřin a ran odnesl.“
Momentem, který pravověrné fanoušky G.I. Joe jistě nadchne, je hold vzdaný samotnému jádru značky G.I. Joe, a sice uvedení původního Joea Coltona do filmové série. „Chtěli jsme propojit všechny ty různé inkarnace tím, že se vrátíme k prapočátku, a sice k původní třiceticentimetrové akční figurce, Joeovi,“ vysvětluje Jon M. Chu. „Návrat Joea Coltona nám připadal jako něco opravdu vzrušujícího.“
Světová superhvězda a kasovní magnet Bruce Willis se ve filmu objeví jako nikdo menší než sám původní G.I. Joe, Joe Colton. Producent di Bonaventura měl pocit, že pro tuto roli není vhodnějšího herce. „Původní G.I. Joe byl ikonický pojem, a Bruce sám je také ikonou, takže jejich spojení vyvolává u lidí mé generace a starších opravdové nadšení. Jako malý byl Bruce velkým fanouškem G.I. Joe a rád si s akčními figurkami hrál, takže to celé do sebe perfektně zapadá.“
„Kdo jiný by dokázal vystihnout ducha původního G.I. Joe než Bruce Willis?“ ptá se Chu. „Joe Colton je tajemná postava, o které se mluví v některých dílech komiksu, ale nikdy se s ní nesetkáme přímo. Takže když se objeví Bruce Willis a zaplní všechna bílá místa, je hned jasné, že Joe Colton je pro ducha G.I. Joe naprosto zásadní.“
Se stejným nadšením přijal zprávu o obsazení Bruce Willise do role původního G.I. Joe Dwayne Johnson. „Bruce Willis je synonymum pro opravdového chlapa. Nikdo lepší pro tuhle roli není.“
Pro milovníky filmu - a pro fanoušky akčního žánru dvojnásob - bude lahůdkou vidět bojovat bok po boku hned dvě ostřílené akční ikony. Když byl režisér Jon M. Chu svědkem společné scény obou zkušených herců, byl naprosto ohromen. „Ve filmu bylo jen pár momentů, kdy jsem se zastavil a pomyslel si, ‚Nemůžu uvěřit, že se tohle opravdu děje‘. A když jste v místnosti s Dwaynem Johnsonem, Brucem Willisem a Snake Eyesem, vyrazí vám to dech.“
Johnson byl vděčný za příležitost konečně si moct zahrát s Willisem, s nímž ho pojí dlouholeté přátelství. „S Brucem se kamarádíme dlouho, a když jsem zjistil, že bude ve filmu hrát, skákal jsem do stropu,“ vzpomíná Johnson. „Jsem sám fanouškem akčních filmů, a tak mě dost baví koukat na plátně na sebe a na Bruce, jak se kopeme do zadku.“

DABING
V českém znění: Martin Zahálka - Dwayne Johnson (Roadblock), René Slováčková - Adrianne Palicki (Jaye), Radek Hoppe - Channing Tatum (Duke), Ladislav Županič - Jonathan Pryce (Prezident), Marek Libert - D.J. Cotrona (Flint), Alexej Pyško - Bruce Willis (Generál Joe Colton), Luděk Čtvrtlík - Robert Baker, RZA (Commander, slepý mistr), Jiří Schwarz - Ray Stevenson (Firefly), Jakub Saic - Byung-hun Lee (Storm Shadow), Filip Jančík - Walton Goggins (Nigel James), Kateřina Petrová - Elodie Yung (Jinx), Jiří Čapka - James Carville (James Carville), Zdeněk Mahdal, Petr Neskusil, Oldřich Hajlich, Pavel Šrom, Antonín Navrátil, Klára Nováková, Adéla Nováková, Tereza Bebarová, Zbyšek Horák (titulky)
Překlad: Robert Hájek
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Jiří Balcárek
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 28.3.2013 CinemArt
Premiéra USA: 28.3.2013 Paramount Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 31.7.2013 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 31.7.2013 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 6 008 425
Tržby celkem - $ 375 740 705
Návštěvnost v ČR 39 073
Náklady (Rozpočet) - $ 130 000 000

FILMY V SÉRII
G. I. Joe gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/a1297/
Akční / Dobrodružný, USA / Česko, 2009
Režie: Stephen Sommers, Hrají: Dennis Quaid, Channing Tatum

G.I. Joe 2: Odveta gastonrolinc.webnode.cz/news/a1298/
Akční / Dobrodružný, USA, 2013
Režie: Jon M. Chu, Hrají: Dwayne Johnson, Jonathan Pryce

Snake Eyes: G.I. Joe Origins gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/snake-eyes-g-i-joe-origins-snake-eyes-g-i-joe-origins-2021-121-usa-akcni-dobrodruzny-49/
Akční / Dobrodružný, USA, 2021
Režie: Robert Schwentke, Hrají: Henry Golding, Andrew Koji
 
Tvůrci a herci
Jon M. Chu (Režie), Lorenzo di Bonaventura (Produkce), Brian Goldner (Produkce), Henry Jackman (Hudba), Stephen F. Windon (Kamera), Roger Barton (Střih), Jim May (Střih), Ronna Kress (Casting), Andrew Menzies (Scénografie), Louise Mingenbach (Kostýmy), Erik Aadahl (Zvuk), John Marquis (Zvuk), Greg P. Russell (Zvuk), Sandra Linn Koepper (Masky), Todd Kleitsch (Masky), Rhett Reese (Scénář), Paul Wernick (Scénář), Dwayne Johnson (Herec), Jonathan Pryce (Herec), Byeong-heon Lee (Herec), Elodie Yung (Herec), Ray Stevenson (Herec), D.J. Cotrona (Herec), Adrianne Palicki (Herec), Channing Tatum (Herec), Bruce Willis (Herec), Ray Park (Herec), RZA (Herec), Arnold Vosloo (Herec), Joseph Mazzello (Herec), Joe Chrest (Herec), Walton Goggins (Herec), Phil Austin (Herec), James Rawlings (Herec), Brittney Alger (Herec), Philippe Radelet (Herec), Dustan Costine (Herec), Han Soto (Herec), Matt Gerald (Herec), Luke Bracey (Herec), Aaron V. Williamson (Herec), Lauren Alexandra (Herec), Mike Mayhall (Herec), Robert Baker (Herec), Dikran Tulaine (Herec), Joanna Leeds (Herec), Elana Justin (Herec), Jim Palmer (Herec), Skai Jackson (Herec), Robert Segari (Herec), Douglas M. Griffin (Herec), John L. Armijo (Herec), Sione Ma'umalanga (Herec), Terry Dale Parks (Herec), Michael AvMen (Herec), Marcelo Tubert (Herec), Ilia Volok (Herec), Elton LeBlanc (Herec), Anthony A. Kung (Herec), Afemo Omilami (Herec)
 
2013/110/USA/Akční, Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V Pakistane bol film zakázaný. Dôvodom bola úvodná scéna, kde je Pakistan zobrazovaný ako nestabilná krajina, kde vládnu teroristi a hrozí na prezidenta atentát.
- Zničenie Londýna mala na starosti spoločnosti ILM.
- Vedúci špeciálnych efektov Zachary Kinnery označil použité efekty ako "trocha odvážny realizmus".
- Vo filme sa použilo 700 vizuálnych efektov, ktoré mali na starosti 3 spoločnosti. Z toho Digital Domain vytvorila 227.
- Roadblock (Dwayne Johnson) střílí na konci filmu ze zbraně Browning M2 ráže .50 cal.
- Roadblock (Dwayne Johnson) a Duke (Channing Tatum) hrají ve filmu hru "Call of Duty: Modern Warfare 3".
- Dwayne ''The Rock'' Johnson se v jednom z rozhovorů svěřil, že si jako malý hrál s vojáčky G.I. Joe.
- Americký prezident (Jonathan Pryce) si počas záverečného summitu zahral na svojom mobilnom telefóne známu hru "Angry Birds".
- Pri nakrúcaní zomrel po páde nožnicovej plošiny na pľaci v New Orleans kaskadér Mike Huber.
- Když zadává Joseph Colton (Bruce Willis) kód k přístupnění zbraní ve svém domě, zadá číslo 1776. V roce 1776 zástupci třinácti kolonií jednomyslně odhlasovali přijetí Deklarace nezávislosti Spojených států, kterou byla vyhlášena nezávislost Spojených států na britské koruně.
- Když kapitán Joe (Bruce Willis) provádí členy týmu svým domem a nabízí jim zbraně ze svého širokého arzenálu, komentuje to slovy "Sousedé to kolikrát ani nečekají." Jedná se o narážku na komedii Můj soused zabiják (2000), ve které si zahrál dříve.
- Při setkání se zbylými členy G. I. Joe recituje Roadblock (Dwayne Johnson) slova "Don't Let Me Die" od interpreta Jay-Z.
- Jinx (Elodie Yung) trénuje se Snake-Eyes (Ray Park) ve stejném červeném oblečení jako ve filmu G.I. Joe: The Movie (1987). Později je k vidění na hoře v jejím černožlutém oblečku, stejném jako měla v seriálu G.I. Joe: Sigma 6 (od r. 2005).
- Filmování hlavního i vedlejších štábů zabralo dohromady 163 dní.
- Natáčení probíhalo vedle skutečných lokací také v ateliérech v New Orleans a v prostorách vesmírného střediska NASA.
- Roadblock (Dwayne "The Rock" Johnson) vo filme viackrát použije slovné spojenie "hell yeah". Vo svojich wrestlingových časoch bol jeho najväčším rivalom Steve Austin, ktorý zakaždým používal práve tieto slová. Na otázku, či si spomína na to, keď ho Austin veľakrát konfrontoval s týmto slovným spojením, The Rock iba s úsmevom prikývol.
- Nejznámější hláškou Dwayna "The Rock" Johnsona z dob jeho wrestlingové kariéry byla: "Cítíš, co The Rock vaří?" Postava Roadblocka, kterou zde The Rock ztvárnil, je v originálním komiksu příznačně šéfkuchařem.
- Postava Roadblocka (Dwayne Johnson) se původně měla objevit již v prvním filmu.
- Původně měl mít film premiéru v srpnu 2012. V květnu téhož roku však studio Paramount vydalo prohlášení, že se film přesouvá na březen 2013 kvůli převedení do 3D formátu. Náhle se však internetem začaly šířit informace, že hlavním důvodem jsou masivní přetáčky, jelikož bylo studio po testovací projekci velice nespokojeno s finálním sestřihem filmu.
- Film se měl původně jmenovat G.I. Joe: Cobra Strikes.
 
 Odkazy